hits

Naturlig livsstil

Pallekarmbed - beskyttet mot snegler og rådyr!


For ett år siden lagde jeg noen nye pallekarmbed i hagen vår, og tenker jeg like gjerne kan skrive litt om hvordan vi valgte å gjøre det. Jeg ønsker å dele det fordi vi gjorde det på en måte som jeg ikke har sett blitt gjort noe annet sted, og håper dermed at dette kan være til hjelp for andre. 

Jeg hadde egentlig aldri tenkt å bli en del av "pallekarmklubben", da firkanter og rette former i utgangspunktet ikke tiltaler meg, men omstendighetene gjorde det til et innlysende valg, og det så jo ikke så verst ut til slutt:

 • Motivasjon nr 1 var at jeg ved hjelp av dette skulle kunne holde brunsneglene unna. De er et alvorlig problem der vi bor da de ikke har noen naturlige fiender og ikke hører hjemme her. Jeg begynner nærmest å gråte av å tenke på dem, så ille er det. Og jeg har ikke en gang snegle-fobi. Rundt kanten på alle bedene lagde vi nemlig et elektrisk sneglegjerde, som enten skremmer dem vekk eller effektivt griller dem som søker å kose seg med grønnkålen min.
   
 • Motivasjon nr 2 var at jeg designer en hage som jeg håper noen andre vil bli glad for å overta etter meg, og folk flest liker pallekarmbed og de enkle og oversiktlige formene. Pallekarmbed er blitt mainstream og noe alle klarer å forholde seg til.
   
 • Motivasjon nr 3 var at en rådyrfamilie så og si bor i hagen min. De er der periodevis hver dag, og favorittmaten deres er selvsagt grønnsakene mine. Jeg har prøvd alle mulige tiltak mot dem, men det eneste som virkelig fungerer er et 2 meter høyt gjerde. Jeg har allerede laget en inngjerdet kjøkkenhage, men denne gangen bestemte jeg meg for å beskytte plantene på en annen måte, med netting eller fiberduk i bue over bedene, og pallekarmer ville gjøre det til en enkel og grei mulighet. 
   

Noen andre fordeler med pallekarmbed:

 • De er opphøyde bed, slik at man ikke trenger å bøye seg så mye for å jobbe med plantene sine. 
 • De er rimelige og i beste fall gratis.
 • De er enkle å sette opp og å kombinere på mange ulike måter (jeg lekte meg til og med med tanken om å sette dem sammen litt som en blomst, det er litt vanskelig å forklare uten å vise det, men jeg tror det ville blitt stilig, og jeg vurderer å prøve det en gang i fremtiden.)

Å skaffe pallekarmer
Vi dro ved noen anledninger innom et par gjenvinningsstasjoner i området, og på et av stedene fikk vi lov til å ta med oss så mange som vi trengte. I alt endte vi opp med litt over 30 stk. I butikkene koster en pallekarm av den størrelsen ofte ca 150 kr, noe som betyr at vi sparte nærmere 5000 kr :D 

Hvor mange pallekarmer i høyden?
Det vanligste er å bruke 2 i høyden, ofte bare 1 høyde. Men jeg følte meg rik på paller, og tenkte jeg like gjerne kunne gjøre det litt "storslagent" med hele 3 høyder, hehe. Da blir det i mine øyne en perfekt høyde for å holde på med plantene. Det blir rikelig med kjempedyp jord å meske seg i for dem. Og de kommer lenger unna sneglene. Vinnvinn! Minuset er at man trenger enda mer jord og kompost. Men det kan løses på andre måter.

Pappesker eller gamle aviser
Deretter hentet vi en haug med pappesker, slike som butikkene kaster. Dem la vi flatt utover området der pallekarmene skulle stå. På området hadde vi allerede fjernet det meste av gresstorven, men vi la papp på likevel for å gjøre det enda vanskeligere for ugress å komme til. Pappen skal helst vannes før man legger jord oppå. Papp er helt økologisk trygt å bruke og vil etter hvert brytes helt ned, men først vil den kvele "ugresset" som vokser under. Deretter blir den kompost og mat for dem som lever i jorda. 


Kattene mine trodde de hadde kommet til paradis. Såå mange pappesker!
Å beskytte pallekarmene med beis/maling og plast

Jeg valgte å beise pallekarmene brune på utsiden. De hadde alle ganske forskjellig farge fra før av, så jeg ønsket å skape et mer helhetlig preg. Men det er ikke nødvendig, selv om det kan gjøre at de holder noen år lenger. Problemet når jeg jobbet med disse pallekarmbedene, var at regnet pøset ned konstant. Det gjorde det forøvrig hele den måneden, og egentlig helt frem til et stykke ut i august. Jeg slo til med beisingen en kort stund det var oppholdsvær, men som dere ser på bildene rakk ikke beisen å tørke nok før regnet ødela. Så jeg måtte til med 1-2 strøk til. 

På innsiden stiftet jeg fast plast for å beskytte pallekarmene fra den fuktige jorda. Men det skal absolutt ikke være plast i bunnen ;) 
Jord og kompost

Jeg har hørt at man trenger ca 200 liter jord per pallekarm. Det er ganske så mye. Jeg tør ikke en gang tenke på hvor mye det hadde kostet meg å kjøpe sekker med jord fra et hagesenter. I stedet valgte jeg å bestille et lass med jord fra en i nærområdet, noe som i følge han skulle være minst like bra jord, som jeg ikke en gang trengte å blande noe inn i. Det finner jeg vel ut etter hvert. Uansett, det var slitsomme dager med flytting av jord med spade og trillebår, opp i pallekarmbedene. Ikke så veldig lett når regnet pøser ned og gjør jorda skikkelig tung. 

Jeg valgte å gå for et slags lasagnebed, altså å fylle bedene med lag på lag med jord, kompost og organisk materiale. Slik sørger man for at bedene kan få et balansert næringsinnhold av karbon, nitrogen, mineraler og kompost. Det er mange måter å gjøre det på, og det beste er å ta i bruk ressursene man har tilgjengelig, og imitere naturen. Jeg begynte med å legge en del halvråttent tre, kvister og greiner som jeg samlet fra (skog)hagen. Litt for å bruke mindre jord, men også fordi det vil brytes ned til jord etter hvert og også avgi litt varme i prosessen. 

Jeg hadde på forhånd samlet en stor mengde tang. Den bar jeg opp fra fjæra nedenfor huset (120 m bakke, noe som er overkommelig), sekk for sekk, litt hver dag i 1-2 uker. Tangen hadde rukket å få skylt vekk saltet pga alt regnværet, og hadde også rukket å bli delvis kompost, før jeg hadde det lag på lag med jord i bedene, samt litt løv og gressklipp. Tror alt skal omdannes til ganske bra jord etter hvert, og er ganske sikker på at det ikke blir for sterkt for plantene. Til slutt dekket jeg toppen av jord med et lag av treflis. Det er en ressurs jeg har masse av, den lager jeg selv av greiner som blir til overs etter skogsarbeidet. Jeg jobber veldig mye med trær, og en del av arbeidet er å tynne ut skogen. Treflisen vil gradvis bli omgjort til god jord. Området rundt pallekarmbedene er forøvrig også dekket med treflis, for å holde ugress og snegler litt mer på avstand.

Fikk heldigvis god hjelp fra Ruben og broren min
Stativ/skjelett for nett eller fiberduk

Deretter skrudde jeg på noen slangefester eller hva man skal kalle det, langs siden av pallekarmene. Dette er kun nødvendig om man ønsker fiberduk eller netting over bedene. Fordelene med fiberduk fremfor for eksempel hønsenetting eller slik netting man har over bærbuskene, er at fiberduk beskytter mot insekter, og at bedene blir mer som et drivhus, plantene får mer lys og varme rett og slett, og mindre vind. Jeg var litt bekymret for om jeg gjorde konstruksjonen for bratt, slik at vannet kom til å renne av, men det så ikke ut til å være noe som helst problem. Jeg ville skape et stort rom for plantene under fiberduken, slik at de kunne vokse seg store og utfolde seg. Nærbilde av hvordan jeg festet stengene. Både metallfestene og rørene er kjøpt på Biltema, jeg tror de rørene koster 9 kr stk og egentlig er ment for ledninger eller noe slikt. Jeg stivet opp rørene med en lang list i tre, som jeg skrudde fast øverst på undersiden av rørene.


Fiberduken

Deretter festet jeg på fiberduken (kjøpt på Felleskjøpet). Jeg skal ikke si at jeg har gjort dette på den smarteste måten, men jeg klarer ikke helt å finne en bedre måte å gjøre det på. Først festet jeg fiberduken rundt en lang trelist som skulle gå langs den ene siden av pallekarmene, og skrudde det hele fast. På andre siden stiftet jeg også fiberduken fast til en slik lang trelist, men den skal ikke skrues fast til bedet, for man skal jo kunne åpne og lukke. Men man bør lage en slags lukkemekanisme, feks kroker av tre eller metall. 

Deretter måtte jeg lage en løsning på sidene, så jeg stiftet fiberduken til nok en planke, skrudde den fast, og klippet den til etter formen av buen. Jeg lot det være litt ekstra rom, for jeg endte opp med å sy duken fast rundt buen, med lange sting. Det går også an å bruke sikkerhetsnåler, men det er lett å rive hull i duken. 

Elektrisk sneglegjerde

Jeg hadde håpet at fiberduken kunne holde sneglene ute, men det kunne jeg selvsagt bare glemme. Så vi gikk for en løsning som også er i bruk rundt den andre kjøkkenhagen. Da trenger man kobbertråd, et gammelt bilbatteri og et bittelite solcellepanel. Vi festet kobbertråden øverst langs kanten av pallekarmbedene, rundt alle lengdene. Kobbertråden skal være dobbel, med ca 1cm mellomrom. Viktig at de to trådene aldri berører hverandre, da kan det bli kortslutning. Ideen er at når sneglen berører begge trådene, vil den få støt og enten dø, eller trekke seg tilbake. Vi festet kobbertråden her og der ved å surre den rundt spiker som vi hadde gaffatape rundt. Man bør ikke feste kobbertråden med annet metall. Hadde jeg hatt plaststifter ville jeg helt klart brukt det, jeg fant det på internett i ettertid, det ville spart oss en del tid. 

Til slutt kobler man kobbertrådene til batteriet (en tråd til hver pol), og batteriet til solcellepanelet (pass på pluss/minus når du kobler til polene). Det tok ikke mange timene før vi hadde synlige bevis på at det virket ;) Har man mye snegler i hagen, så er det lurt å fjerne døde snegler fra sneglegjerdet jevnlig, hvis ikke vil de kunne gjøre strømmen svakere, og andre snegler kan bruke dem som bro for å komme seg over til grønnsakene dine. Om bare èn snegle kommer seg inn, kan den utrette svært stort skade. Det fikk jeg smertelig erfare. Til neste år skal jeg sikre alle mulige hull der de ellers kan komme seg inn. Ingen hull er for små for en snegle! Jeg må også nevne at jeg bruker Nemaslug ellers i hagen, etter kannibalmetoden -_- Jeg håper så inderlig at det vil fungere. Her er et nærbilde av sneglegjerdet. Det er altså to kobbertråder som er koblet til hver sin batteripol. De er festet rundt hele kanten ved at de er surret rundt spiker med jevne mellomrom. Jeg har også surret gaffatape rundt spikerene langs den ene tråden, for å unngå kortslutning. Neste gang skal jeg prøve å få tak i plaststifter i stedet. 


Her er et annet nærbilde av overgangen mellom pallekarmene. Jeg stiftet plast over overgangen, slik at sneglene ikke skal komme seg opp der. Og skrudde fast en trebit der sneglegjerdet skulle gå. Gaffatape over skruene. 


Batteriet er et gammelt utgått bilbatteri, men det fungerer mer enn bra nok for å holde sneglene borte. Jeg har dessverre ikke bilde av det lille solcellepanelet, men det er veldig lite og kan kjøpes på feks Clas Ohlson eller ebay. 


Dere kan forøvrig lese min tidligere artikkel om økologisk sneglebekjempelse her

Kom gjerne med flere tips og tilbakemeldinger :)(English readers: I'm so sorry, but I just don't have time and resources to translate this blog entry... It took me quite long to write, and I'm not sure how many of you are interested in the process. I describe in detail how I made a raised bed kitchen garden, almost for free with upcycled materials. It's all protected from slugs and deers, and offers a mild and safe climate for the plants.)

#hage #bed #pallekarmer #pallekarmbed #snegler #sneglebekjempelse #sneglegjerde #brunsnegler #fiberduk #tunnelbed #økologiskhagebruk #hagebruk #økologisk #dyrkdetselv #dyrkdinegenmat #kjøkkenhage #grønnsaksbed 

En hilsen fra soppskogen


Nå er høsten her for fullt, og det kan en soppentusiast som meg lett like! For soppsesongen er vanligvis langt på gang på denne tiden, og da er det svært sannsynlig at mange av måltidene består av nettopp sopp. I år er det derimot ikke like mye sopp å finne, kanskje kan det ha med værforholdene å gjøre? Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å huske dette året som forholdsvis kaldt og vått... men så klart med mange fine dager innimellom, og da gjelder det å gripe sjansen og komme seg ut i skogen ^^

For en tid tilbake ble jeg kontaktet av Faerie Magazine for å skrive en artikkel for dem om røde sopper. Det er jo et veldig åpent område å fortelle om, og uendelig mye som kunne blitt sagt, men det er jo begrenset hvor mye spalteplass man kan ta opp. Jeg valgte å først og fremst skrive om røde sopper i forhold til mat, bruksområder, mytologi og kulturhistorie. I tillegg publiserte de flere av mine fotografier, så jeg har totalt 3 sider, noe jeg synes er ganske gøy. Så kjøp Faerie Magazine alle sammen, det er et nydelig amerikansk blad som kan bestilles over nett her, enten papirutgave er digitalt: www.faeriemag.com
Jeg vil gjerne benytte sjansen til å si noen ord om giftige sopper. Mange er redd for å ta med noe som helst sopp hjem fra skogen, og det er forsåvidt av god grunn. Man bør ha all mulig respekt for planter og vekster man har for hensikt å spise, og føle seg sikker på både identifisering og tilberedning. Hvis ikke kan det få fatale følger. Jeg anbefaler derfor å dra på tur med noen som kan mye om sopp, kan mye om planter osv, eller å få kurven kontrollert av en soppsakkyndig (som jeg er). Men det er lite å være redd for i norsk natur, og faktisk ganske enkelt å sanke sopp og planter på en trygg måte. Ha respekt, les bøkene dine, lær av andre, men vær for all del ikke skremt av naturen. Jeg er opptatt av å avkle myter og feilinformasjon som hindrer andre i å leve nærmere naturen og glede seg over den.

Lær deg heller de få soppene og plantene som kan skade deg, det er veldig få som er dødelig giftige og derfor er det like greit å lære dem med det samme. Mange tør ikke en gang å røre en sopp med fingrene, av frykt for å bli forgiftet. Jeg har til og med møtt folk som er redd for å puste i nærheten av en rød fluesopp. Men det er først om du spiser en liten bit eller mer av de aller giftigste soppene at du kan få problemer, så det er bare å senke skuldrene og ha det gøy i soppskogen. Husk bare å holde matsopper adskilt fra sopper som du føler deg usikker på hva er for noe, men likevel har lyst til å ta med deg hjem for å granske nærmere eller spørre eksperter om. Start i det enkle, med sopper og planter som er enkle å identifisere, og ta et skritt av gangen. Jeg kan garantere dere at det er kjempegøy! 


English tranlation: Is to be found at the end of this blog entry this time.


Her er noen bilder fra da kameraet fikk bli med ut i soppskogen:*plukkeplukke* Dette her er broket musserong, en god matsopp.


Soppenes dronning


Traktkantarell


En broket musserong med en liten musserong som vokser på merkelig vis opp fra hatten. Aner ikke hvorfor. 
Vakre


Full av matsopp


Trollskog
Nydelige røtter!


Hei mr. Stein!
(Nei, vi tok den ikke med hjem)
En soppsanker blant røtter


Spiralsopp


<3


Fant en maurtue som var høyere enn meg
Zelda inspiserer fangsten


Her har jeg sortert sopp og lagt den utover tørkebrettene til dehydratoren vår. Vi har 13 etasjer på den, og de kommer godt med
Har tørket sopp i mange varianter i hele huset, som vi kan bruke i løpet av året
Og til slutt, en fin liten sang til dere: The Mushroom Song:Har du vært ute i soppskogen i år? Er du redd for farlige sopper?English tranlation: Here comes a little greeting from the mushroom forest. I checked my blog through google translate again today, and oh my, its still not working out well. So I suppose I will just continue writing these little translations. Sometimes I actually write something else than I tell my norwegian readers, haha! If you're english and want me to keep writing these, please tell me in the comments, as I almost never hear from you ;) 

Anyways, autumn is soon on its height, and the forests are yet again covered in mushrooms. Some time ago I was contacted by Faerie Magazine to write an article about red mushrooms, which ended up being printed on 3 pages of their fall issue, including my photography. You can buy the magazine here

I want to talk a little bit about poisonous mushrooms. So many people are afraid to take shrooms with them home from the forest. Which is totally reasonable, as there are indeed deadly poisonous varieties out there! You have to be very sure about both identification and how to prepare it. The best is to go out into the woods together with people that know a lot and can assure you what is safe or not. In the norwegian wilderness there's not much to be afraid of, its not so hard to gather plants and mushrooms safely. Just get the knowledge, attend those courses, read those books! But you need not be afraid of nature and what grows in the fields and the woods. There's just so many myths and misconceptions out there.

You could start out with teaching yourself the most poisonous plants and mushrooms to steer away from, it will make you feel safer at once. There's just a few very poisonous things to look out for. When you bring with you things from the woods, make sure to keep the plants and mushrooms that you know are totally safe, away from those you feel the need to do further research on. Start small and take one step at a time.... I can assure you it is super fun and so rewarding! 


_____________________________________________________________________
#sopp #sopptur #soppsakkyndig #tur #skogtur #natur #friluftsliv #selvforsyning #økologisk #selvberging #sanking #eventyr #trollsk #katt

Grønnsaker, katter og bålkos


Når jeg skal ha ferie og faktisk prøve å slappe av, så innebærer det som oftest hagen, katter, magiske alvelys, hygge rundt bålet og vakker musikk. Vi har utrolig nok klart å få til noen slike dager i sommer, og jeg må si det har vært godt. Denne sommeren har vi ikke reist så mye som vi pleier, noe jeg er ganske fornøyd med. Likevel har jeg havnet på en liten mengde eventyr som jeg nesten ikke kan vente med å dele med dere ^^ Noe har jeg jo postet allerede, men det meste ligger fremdeles på minnekortet.

Sommeren kom omsider til våre trakter også, og jeg fikk gjort unna mye ute og tok meg tid til å svømme i fjorden innimellom. Så ble det plutselig et væromslag, noe som resulterte i et drønnende tordenvær og strømbrudd... (soppsesongen starter med et brak, hehe) og jeg tok meg endelig tid til å blogge, da jeg har pådratt meg influensa. Må innrømme at det passer temmelig dårlig akkurat nå, etter som jeg snart skal reise avgårde på telttur langt inne i villmarken i en god del dager, noe jeg har sett frem til ganske lenge. Håper bare at jeg blir frisk og at det ikke blir regn hele turen... :P

Jeg nekter forresten å gå med på at høsten begynner i august. For meg begynner den i alle fall ikke før 1. september :) Så nyt de siste dagene av sensommeren alle sammen! Jeg kan høre høsten hviske allerede.


English translation: When its holiday and I'm trying to relax, I mainly prefer anything involving our garden, cats, magical fairylights, cozy evenings around the campfire and beautiful music. Unbelievably we managed to relax a couple of days this summer, and it was so good for the body and soul. We didn't travel very much, something I'm quite pleased with. But we did indeed have a few adventures I'm sure you would love to hear more about ^^

Even though it rained and rained all spring and summer, it got sunny in the end... it was more easy to get things done outside without getting wet all the time, and we went swimming in the fjord some of the days. I've been having the flu lately though, and summer is slowly fading into autumn. I'm soon off to the mountains and deep forests to do some hiking and camping, something I've been looking forward to in a long time. Enjoy the last days of summer everyone! ^^


Her er noen flere bilder fra fjorårets hage:

Potetåkeren vår i forgrunnen, bokhveteåkeren ved siden av
Potetplante


Utsikt fra huset over litt av hagen


Det gamle epletreet gav mange epler


<3


Kattungen! *savn*


Link


Kattungekyss


Fairy cats <3
Lek ^^


Link i kjent stil


Zelda.... mesterjegeren


Fineste vesnene
Stien mot bålplassen
Bålplassen slik den så ut i fjor. Koseligst på kvelden da :)
Utsikten fra bålplassen 
Skogen rundt bålplassen


Vakre Zelda


Stor drømmefanger


Bobla... før brannen


Vi lagde som nevnt tidligere denne kjøkkenhagen, "Festningen". Den er beskyttet med elektrisk gjerde mot
snegler, og et veldig høyt gjerde mot rådyrene. Mangler fortsatt å lage en fin grind, og å fikse litt på gjerdet.


Dyrket mye forskjellig her, feks jordbær, gulrøtter, grønnkål, salat, purpurkål, rødbeter, sikkorirot...


Denne salaten tok litt av. Til slutt var den over 2 meter høy :P


Vi hadde en del tomater i fjor ^^Kattungen som koset seg på skuldra... <3


Hele gjengen... hehe

 
Kattungen og tumblr'n min.... :P *forstyrre*


Frokost- tid


Dette er de siste bildene jeg kommer til å poste av kattungen


<3


Og til slutt... Zelda + eske :'-DHar dere fått nok av sommer for i år?
Begynner dere å komme i høststemning?#sommer #hage #katt #katter #kattunge #hvitkatt #kjøkkenhage #naturliglivsstil #økologisk #grønnsaker #bål #sol #ferie

Våren som var

Håper dere alle koser dere med sommer ^^ Her hos oss er det fortsatt nokså kaldt og vått, etter en kald og våt vår. Jeg klager ikke da, det var kun en nøytral observasjon.

Her er et fint sitat som jeg prøver å leve etter: "She enjoys rain for its wetness, winter for its cold, summer for its heat. She loves rainbows as much for fading as for their brilliance. It is easy for her, she opens her heart and accepts everything."  -- Morgan Llywelyn

Det er ikke alltid jeg lykkes, spesielt når jeg føler omstendighetene blir for ekstreme. Men jeg har større bekymringer her i livet. Enten må man akseptere ting,  ellers må man gjøre noe med det. 

I dag skinner solen og det føles faktisk som sommer! Jeg tenker å gjøre det utrolige, nemlig å bade i sjøen og kanskje til og med sole meg (om ikke skyene jeg ser begynner å sige hitover setter en stopper for det). Jeg har aldri vært redd for kaldt vann, men soling er virkelig ikke min greie. Jeg er helt utrolig lite flink til å slappe av, føler liksom alltid jeg må gjøre noe eller være effektiv. Men jeg hadde nok hatt godt av å lære å koble helt ut. Forrige søndag var første gang jeg faktisk klarte å ligge litt på sofaen uten å føle meg rastløs. Men det betyr ikke at jeg aldri er sliten.

Så vi får se om jeg får til å slappe litt av i dag... hehe. Skal i alle fall snekre ferdig kjellerinnredningen, flytte inn og sortere alt utstyret vårt som ligger under en stor presenning, og lage sneglefeller også.

Her kommer noen vårbilder jeg har fått lagt inn på pc'en :) Jeg hadde ikke en særlig glamorøs vår. Men jeg hadde en flittig vår. Og fant fine øyeblikk litt her og der.


English translation: A few memories from last spring. Even though I kept myself very busy, I managed to enjoy and relax a little inbetween. Then I might capture some of the moment with my camera. This has been one of the coldest and wettest springs (and summers) I can remember. I think my plants feel the same. But I don't really mind. I try to live by this quote: "She enjoys rain for its wetness, winter for its cold, summer for its heat. She loves rainbows as much for fading as for their brilliance. It is easy for her, she opens her heart and accepts everything."  -- Morgan Llywelyn" Because allthough weather is important, so many things matters a lot more!Vi hugget ned skogen nedenfor huset.... jeg vet det er trist! Kan skrive mer om det senere. Jeg føler meg ikke like skjermet lenger.... men nå kan vi se fjorden. Her er den "nye" utsikten fra stua.


Vakker soloppgang fra hagen


Påskeliljer!  
Et fint lupinblad, og en flaske bjørkesevje. Vi samlet masse sevje :)


Det ble 17. mai, og tradisjonen tro var vi i skogen med pene klær.


Sammen med min bror og Marina Aurora


<3


Min mest komfortable "middelalderkjole"


Marina og meg

Husker dere at jeg skrev at jeg alltid feirer 17 mai langt inne i skogen? Vel, i år
gjorde jeg et unntak! ;) Vi så litt på togene på avstand. Det var ganske lite gøy.


Vi fant ut at min bror måtte ha blomsterskjegg, litt pynt må man jo ha ^^


Søsken. Etterpå dro vi ut til hytta på øya, og spiste kake. Deretter plukket vi
store mengder brennesle, før vi reiste hjem igjen.En kake jeg lagde, sukkerfri søtpotetbrownies med masse løvetann,
pyntet med jordbær og spiselige blomster. Kjempegodt.


På tur med Zelda


Hun er så søøøt


Alt er så intenst... hehe. 


Vi har lært kattene å bli med oss til toppen av Ørnehaugen. De er så flinke! *stolt*Her er utsikten vår etter at det begynte å bli litt grønnere ute ^^ Jeg synes det ble fint. Og er litt stolt over å ha fått det til.


Før kunne vi bare se fjorden i en liten stripe helt til høyre i bildet


Jeg lagde kikerter-brownies. Nå kan det virke som at jeg alltid lager sjokoladekaker, og det stemmer kanskje ikke heeelt... men jeg spiser vanligvis ikke sjokolade, derfor lager jeg slike kaker med noen måneders mellomrom ^^


Jeg tror jeg baserte kaken på denne oppskriften. Men jeg brukte blant annet en del løvetannblomster inni. 


Pyntet med primula, skogsyre, fioler og forglemmegei.
Vi spiste kake rundt bålet i hagen... og kokte chaga <3Hadde du en fin vår? Nyter du sommeren?
#vår #17mai #natur #friluftsliv #tur #bål #kake #sukkerfri #glutenfri #sukkerfritt #katt #hvitkatt #middelalder #middelalderkjole #alv #hage #hagen #skog #skogen #blomster #villevekster #spiseligeblomster

Da sommeren kom ~ Hage, pynt og blomster

Da var midtsommer overstått, det vil si at jeg kan gå med på at sommeren omsider er her ;) Denne våren har vært like våt og kald som fjorvåren var tørr og varm, uten at jeg har klaget nevneverdig på noen av delene; man må bare gjøre det beste ut av det som er. I år har det blant annet medført at plantene kom sent i jorda, og at ting kanskje har tatt litt lenger tid enn jeg hadde håpet. Men jeg er uansett fornøyd med alt jeg har gjort, selv når regnet har plasket ned i ukesvis.

Vet ikke om jeg faktisk har skrevet det her på bloggen, men vi har kjøpt huset og hagen som vi leide et par år. Det utgjør en enorm forskjell for meg å kunne eie noe selv, blant annet når det gjelder tiden og energien man legger ned i ting, og hvor tilknyttet man blir området man bor på, naturen, fuglene og dyrene. Det er en fantastisk følelse! Å kjøpe her er en del av en større plan, så det betyr absolutt ikke at jeg kommer til å fortsette å bo her eller at vi ikke skal bygge halmhus ;)

I løpet av de siste dagene har vi hatt sankthansbål og ordnet og styrt med hagen og skogen. Det er så viktig for meg å kunne dyrke grønnsaker, derfor er det litt ironisk at jeg har havnet et sted der det har vist seg å være særdeles problematisk.

Vi har 3 hovedproblemer:
-Det bor en rådyrfamilie her
-Det bor også en absurd mengde brunsnegler her
-Kålmøll

Det eneste jeg vet om som vi liker å spise og rådyrene ikke vil ha, er løk i forskjellige former. Så utover det må man være kreativ. Jeg har nå begynt å lage "festninger", som holder både snegler og rådyr ute... og dette året også kålmøll. Det er ikke like fritt og kreativt som jeg foretrekker, men det gir likevel muligheter for folk som lever i belastede områder. Dette er noe jeg skal skrive mer om senere. Inntil videre kan dere gjerne lese artikkelen min om hvordan å hanskes med brunsnegler.

Forøvrig, så er det flere som leser denne bloggen enn noen gang tidligere... likevel har dere så og si sluttet å kommentere. Noe som absolutt er forståelig, da de fleste nok har travle tider og mange andre steder å lurke rundt på internettet. For min del prøver jeg likevel å skrive en liten kommentar om jeg verdsetter andres blogger, fordi jeg vet hvor mye energi som ligger bak, og det er ikke alltid like gøy med et stumt publikum ;) Fortell meg gjerne om det er noe dere vil lese mer om, mindre om eller hva som helst.

Under er noen mimrebilder fra fjorårets vår og forsommer (alt er mobilbilder).


English translation: Midsummer is over and I can finally agree that summer has come. It's been a cold spring, and the summer is also cold. I don't mind, but my vegetables do. I have a huge garden now, after we bought this property one year ago, to do with as I please. It's a good feeling! I want to turn this place into something that future owners will enjoy too. I'm having some severe gardening problems though, as the deer is lurking around eating my crops and flowers, and then there are plentiful of slugs who don't even belong here... they eat everything -_- And I've tried everything to shelter my plants from both the deer and the slugs... now only the most desperate solutions remains ;) I will give you some updates.

Anyways, even though this blog is written in norwegian, don't be shy to write a comment. I appreciate very much to hear a word or two from you <3

Here's some pics from last years garden projects:


Utsikt ved der vi bor


Har hatt besøk av min bror både i vår og i fjorvår! :) Det setter jeg stor pris på.


Fine fjell 


En spesiell hvitveisgave fra feene


Katter + skog <3 
Kveldsstemning
Zelda sover av og til med tunga ute... heheh


Utplanting på gang


Jeg liker hagepynt. Masse hagepynt.
Midtsommer:En nydelig dal i nærheten


Kveldstur ved der vi bor


Fint å være nede ved fjorden på sankthansaften


Kattene ble også med


Stien mot bålplassen vår


Sankthansbål


*knitre sprake*
Blomster i en gammel vask

 
Et av bedene vi lagde. Det har blant annet høyt gjerde for å holde rådyrene ute, og et selvlaget sneglestrømgjerde :)
Det vokser og gror


Utsikten... ikke så mye av fjorden man kunne se her. Nå i år derimot, er det store forandringer ;)


Nederst i hagen


Salat fra hagen <3
Da vi fortsatt hadde kattungen... Miiih <3
Midnatt... utsikten fra det lokale treningssenteret ;)


<3


Natt i hagen
*pynte litt*
Vi skulle nemlig ha en liten vi-har-kjøpt-hus-feiring :)


Rustikk pai


Alle tok med litt mat

En liten utflukt, fant et lite neogotisk byggverk, og slikt liker man.


Linde-allè


Jeg malte taket i bobla vår... jeg og min kjære har brukt alvestjerne + blader
som et slags "familiebanner" siden vi først ble sammen for 10 år siden ^^


Tilbake i hagen, og rhododendronblomstring! :)
Zelda og blomstrende gressløk


Håper dere alle har en magisk midtsommertid! <3#hage #midtsommer #sommer #sankthans #sankthansaften #grønnsaker #permakultur #katt #katter #økologisk #bærekraftig #naturliglivsstil #spiseligeblomster #hagefest #alternativ #natur

Nært til naturen

Jeg har jo allerede postet bilder en gang fra fjorårets hage, her kommer det litt flere fra sensommer og høst. Jeg er så heldig å ikke bare ha en stor, ganske vill og koselig hage, men også vakre naturområder rundt meg, med fjord og skog. Jeg har aldri kommet i nærheten av å trives så godt noe sted i løpet av livet, så det føles litt som å endelig kunne puste litt igjen... noe jeg er ubeskrivelig takknemlig for. Det tar tid for meg å komme til rette og begynne å trives et sted, hvor lang tid vet jeg ikke helt enda da jeg aldri helt har opplevd det før. Men jeg vet jeg har behov for stor plass rundt meg, mye natur og lite støy. Det virker som om jeg bor i riktig land i det minste ;) Men jeg vet jo ikke, det er jo en viss sjanse for at jeg hadde trivdes bedre dypt inne i de uendelige russiske skoger også? Det har alltid vært min hemmelige plan B. Før jeg bestemte meg for å prøve å utgjøre en forskjell i verden var det nok mer plan A.

Når jeg først er inne på det; har dere forresten hørt om Mick Dodge? Det er en litt sprø gammel mann som flyttet ut i de amerikanske urskogene for 25 år siden og lever av det naturen kan gi, og National Geographic bestemte seg nylig for å lage tv- serie av det hele... Må innrømme at jeg finner det ganske underholdende! Jeg har jo ikke tv, og har faktisk aldri pleid å følge med på noen programmer, tv- serier, realityserier eller såpeoperaer (sånn bortsett fra Der ingen skulle tru at nokon kunne bu). Ikke minst har Mick Dodge mange festlige skogsvenner, som han i løpet av episodene besøker. Sjekk det ut her! Jeg må si at selv om han er inspirerende, er det mange der ute som fascinererer meg mye mer... men det kan jeg fortelle mer om siden. Om dere vil kan dere lese mitt tidligere blogginnlegg om Mennesker som lever i skogen her i Norge. Ikke så relevant i forhold til bildene jeg poster her, vi har jo hus, hage og bil! Hehe... Og det har vi tenkt å fortsette med, skjønt det blir jo et selvbygget hus, permakultur- skoghage og en selvkonvertert elektrisk boble :)

Forresten må jeg nesten meddele at jeg siden sist har fått meg instagram, dere finner meg på @voiceofnature!


English translation: Here comes some more pictures from our garden. I love it so much and it feels like I finally can breathe here! I'm not able to do anything I want with it, but it's still somewhat wild and with more and more edibles every month. There is also nature all around us, wood, fields and the fjord just some metres below the garden. I would very much like to live totally surrounded by nature! In fact I can't live in any other way. I've always felt very inspired by people living at one with nature, even to the very extreme and primitive. But to say it as it is I feel the need for an organic house, permaculture forest garden and probably our self made electric car too ;) But I will always aim to make life simpler, better and easyer to live.


Våre daglige gjester


Bildene her er tatt ved forskjellige anledninger og turer i løpet av flere måneder


Selskap


Klematis <3 De gjør meg så glad.
Jeg fikk endelig lagd meg et mini- stonehenge. Satte sammen et læringssett for barn, borret hull i alle delene og festet det med tannpirkere. Måtte bare teste det ut i en potte jeg hadde oversett der det vokste en liten merkelig busk og mose. Neste år finner jeg nok en bedre lokasjon :)
Verandaen


Dompapbesøk


Lagde en stoor drømmefanger... med en pus inni tiogmed ;)
Lønnskogen noen få meter fra utgangsdøra


Mose og gjøksyre
Sprelske kattepuser


På kvelden


Såå mange vakre solskinnsdager i sommer/høst!


Utsikt fra verandaen


Høstet fine poteter til ukens middager


Her er litt av kjøkkenhagen... de tingene jeg var mest redd for at rådyrene kunne ta, plantet jeg i potter i år. Det gikk strålende og det ble mye god mat.


Litt flere potter ;)


Lysende tre


Grønt til dagens frokostsmoothie og middag


Zelda lyser opp i sola


På vei ut av hagen


Oss nede ved fjorden


En vindstille dag


Omsluttet av skogen ved huset vårt


Jeg liker å ta med kattene på tur


:)


En strand mellom trærne 
Et utvalg av trær og lys


Høstfargene kommer for fullt


Himmel og hav


Det ble også en del svømmeturer denne sommeren :)
Turkis vann!


Lysende blad
Trærne rundt hagen i høstdrakt
Har vært mye i fjellet og sanket chaga i høst, det er sjelden man kommer over det, og de store tunge soppene må løsnes med øks og bæres hjem... så er det prosessen med å økse den i småbiter, tørke den og så male den opp.. før den lagres på en god måte. Vi har nok til at om noen er interessert i chaga er det mulig å sende forespørsel via mail (adressen står i sidemenyen). Les mer om chaga nederste i dette blogginnlegget.


Gode plommer i år, de rakk til og med å bli modne før snøen kom :)


Trærne i hagen ser mye


Jeg sanker litt grønt til middagen


Finfine dråper


Kontraster


En vei mot lyset


Lyskatt
På vei hjem


Det er mulig å faktisk kjøre ned til huset, men vi gjør det bare når bobla trenger ekstra stell


Noen er kledd i høstdrakt
Men ikke jeg ;) Denne kåpen/kjolen er til salgs, jeg har kun hatt den på
en gang for å ta disse bildene, i tilfelle noen er interessert. Tenker å legge
ut et lite innlegg med klær til salgs om ikke så lenge.
Maaagisk øyeblikk :)


En flammende blodbøk


Novembersol


Solen og meg


Hasselskog
#natur #hage #trær #lys #høst #sommer #grønnsaker #klær #katter #katt #sol #friluftsliv #mickdodge #grønnsakshage #fjord

Veien videre

Mange lurer nok på hvordan det går med økosamfunnsprosjektet vårt, eller Natursamfunn. Jeg skal skrive et eget innlegg om hva det hele egentlig går ut på, for det tror jeg ikke det er så mange som vet. Men det jeg kan si er at det er et ufattelig omfattende og tidkrevende prosjekt jeg og Ruben har, som har pågått i flere år nå. Det har også ført oss på omstendig landområdesøk over hele Norge, da det er viktig å finne riktig lokasjon til prosjektet, og vi har stadig sirklet oss inn. Ulempen eller fordelen vi har i forhold til de fleste andre, er at vi ikke har tilhørighet til noe sted, vi er på et vis litt rotløse eller hjemløse ;) Vi har ikke et stort utarbeidet nettverk av venner eller familie der vi bor, i og med at vi har flyttet så mye. Og selv om mamma opprinnelig var odelsjente til en gård på landet, og jeg vokste opp der hvor slektsgården til farssiden ligger, har jeg ikke mulighet til å ta over fordi området er i ferd med å bli spist opp av byen. Så jeg er og har vært på en reise eller et eventyr av lignende proposjon som Thorin og dvergene egentlig... føles det som... bare at jeg ikke vet helt hvor stedet jeg ønsker å kalle hjem resten av livet og i kommende generasjoner er ;) Det er utrolig frustrende, ettersom jeg har så stort behov for det og absolutt ikke passer inn i det nomadelivet jeg har blitt kastet ut i.

Etter at vi flyttet dit vi bor nå i fjor, har vi involvert oss mye med økokommunen Tingvoll som ikke er så langt herfra. Vi kom i kontakt med et par fra østlandet som hadde kjøpt en gård der i fjor sommer, og som ønsket å skape en økolandsby. Så i sommer/høst bestemte vi oss for å gå for det og utarbeidet design for området, lagde reguleringsplaner og diverse annet, samt hadde kontakt med kommunen. Og ordføreren og kommunen var veldig positiv! Det var månedsvis med arbeid. Det meste av planene ligger fremdeles inne for regulering, da det er lang behandlingstid på slikt. Vi selv gjorde oss klare til å flytte inn på gården nå etter jul, det samme med et vennepar av oss. Vi håpet å kunne sett i gang med bygging av våre egne halmhus allerede neste år, i alle fall noen prøvemodeller og gjesteboliger. Men vi opplevde noen problemer angående samarbeid med gårdeierne, og at de egentlig ikke var klare til å bli med å skape en økolandsby likevel. Så vi har trukket oss ut av prosjektet. Synd, men sant. Det var jo også noen andre ulemper med området, selv om det var ganske fint, slik som en god del omkringliggende bebyggelse og dermed begrensede utvidelsesmuligheter, og ikke så veldig gode solforhold... men man kan jo uansett ikke regne med at alt er helt perfekt. Det må bare ha det rette potensialet og utgangspunktet. Det finnes jo økolandsbyer som er bygget på forblåste sanddyner, eller midt i ørkenen, som har blitt gjort om til frodige oaser! 

Så hva gjør vi nå? Tiden vil vise. Vi er i alle fall veldig travle med å finne en løsning. Det er ikke så enkelt å formidle akkurat hvor utålmodige vi er nå, etter alle disse årene. Vi har fortsatt søkelyset på Tingvoll og nordvestlandet. Førstnevnte fordi det jo er økokommunen og jeg tror det finnes flere folk vi muligens kan samarbeide med der. Nordvestlandet fordi her finnes noe av den mest episke naturen i Norge, og vi har røtter der. Det har ikke de aller bratteste og dypeste fjordene, men til gjengjeld store majestetiske fjell, mange fjorder, store grønne sletter, skoger og jeg kan egentlig ikke tenke meg noe fylke her til lands som minner mer om landskapene i Ringenes Herre og andre storslåtte fantasyfilmer, som har alle disse aspektene sammenlagt. En ting er sikkert, og det er at livet mitt ofte er nesten litt for spennende å leve. For tiden har jeg hoppet på dypt vann, så la oss håpe jeg er god nok til å svømme ;) 

Her kommer noen bilder fra høsten og sensommeren på Tingvoll:


English Translation:
For many years now my aim in life has been to live in, or more correctly, to create an ecovillage. It is a long and difficult path, actually I even have to make the path. But it is also the most exciting thing I can come to think of, to create everything anew, shaping and designing a possible future for humanity! I have so many things to share with you about this :) The thing is that we are looking for the right location here in Norway, and it's not an easy choice. We feel quite certain it's the part of the country where we currently live, since the nature here is so breathtaking. The last year we worked with a farm in the area to create an ecovillage, and even though we didn't think it to be the best of locations we decided to go for it. It turned out in the end to be too difficult to make it work at that place, so we are currently looking for other possible properties.


Gården vi samarbeidet med


Tingvoll er kanskje ikke det mest episke stedet, men det er jo økokommunen, samt har verdens nordligste eikeskog.Fra tuntreet ned mot fjorden


En liten strand


Og det ble høst


Gårdens områder i skogen, der det nylig har blitt hugget... vi så en del på mulighetene rundt å begynne å bygge her også, fordi det er så skjermet


HesteneStjernehagen på Tingvoll, eid av Bioforsk Økologisk som har hovedsete her, les mer her.

Smaking på urter


Lavendel

Alienblomster :)


Urtespiral


Flotte stokkroser... de kan man spise også.


Nathaniel


Fennikel. Det er mye spiselig i denne hagen, egentlig nesten alt :)
Hvis ikke har plantene andre nytteområder.

Områdene lenger ute på et stort nes med mye skog rundt og ingen bebyggelse, eid av Bioforsk:

Må innrømme dette stedet kunne fungert som lokasjon for natursamfunn


Hjertet banket litt for denne plassen, ute på et nes i fjorden
Vi inspiserte også andre steder, blant annet denne forlatte gården på
enden av en vei ved fjorden, ganske idyllisk beliggenhet:

Huset var helt ødelagt dessverre... ser ikke så verst ut her da. Hagen er
o
vervokst med epletrær, pærer og plommer.


Har du et sted å kalle hjem? Hva slags sted ville du helst bodd?
 

Tid for hage

Hei kjære dere! :) Jeg er altså hjemme igjen fra sommerens reiser, som har vært en fantastisk og magisk tid, men mer skal jeg ikke si om dem akkurat nå. Dere kan bare glede dere til spennende historier og vakre bilder i tidene fremover, når jeg kommer inn i bloggingen igjen. Jeg bor fremdeles i det laftede huset ved fjorden, og prøver å nyte det  innimellom slagene (som det er mange av), for man vet aldri hvor lenge det vil vare... Jeg er jo vant med å måtte flytte hvert år i 8 år, uten å ha noen som helst intensjon om det, så det er et liv av omveltninger. Og jeg kjenner igjen en vind av forandringer i luften! Det er ikke så lett å slå seg til ro etter slike erfaringer, men vi begynner jo nesten å slå rekorden vår for bofasthet.

Det er så mye jeg ville satt i gang med hadde jeg bare skullet forbli her, noe av det første ville nok vært å anskaffe ender eller gjess! En av mange årsaker til det kan dere lese om i min nye artikkel om Økologisk sneglebekjempelse :)

Tenker for denne gang å dele litt minner fra vår til sommer i min hemmelige hage med dere.


English translation:
Hello lovely followers! I'm home again from the summer travels, and I've got so much wonderful to show you :D Meanwhile I'm still living in our house by the fjord, even though I never know how long it will last, so trying to enjoy it and live in the moment, at least for some floating beautiful hours. But I can smell winds of change!


Etter en liten gåtur innover i skogen rundt her, kommer vi til en lysning hvor det hver vår vokser mengder av påskeliljer! :) De brer seg helt innover i hassel- og oreskogen, og bringer lys og varme til hjertet. Det vokser også noen i hagen, både hvite og gule, som de første store blomstene til å vise seg, samtidig som løvet springer ut.
I vinter matet vi en stor mengde fugler her like utenfor vinduet... blant de faste besøkende var et dompap-par og et par flaggspetter. Det brakte mye glede. Maten ble borte etter få dager, så her er det nesten tomt... På denne tiden begynte det heldigvis å komme mer mat ellers i hagen til dem :)


En fin lilla blomst


Påskeliljene i hagen... de kommer ikke akkurat i påsken...
Marikåpeblader, innhøstes til te


En vakker solnedgang...


Soloppgang i hagen
De små spirene begynner å komme seg :) Squash, solbærbusk og sukkererter... og en pus.


Dagliljer ^^


En liten sukkerertplante strekker seg mot sola


Noen av bjørketrærne i hagen, og båten


Hvit stemor i hengende potte


Et sted for måltider


Middagen er klar!


Raw og veldig god pizza, servert med salat.


Gressløk


Mammapus på besøk... kattungene var enda for små til å være ute


Rhododendronen i full blomst!


Utsikt fra soverommet


Seljetreet


Rosebusker
Mmmm... de lukter så godt :)
Lilla klokkeblomster


Noen nye steiner og krystaller som ble med meg hjem en dag, satt ut for å renses i sol, vann og måneskinn.
Bergkrystall fra mine hjemtrakter :)
Jeg bor omkranset av lønnetrær


Nede ved sjøen


Ponnier som gresser rundt der vi bor
Vi bor like inne blant trærne her


I sommer reparerte vi også båten som sto her, og begynte å fiske vår egen fisk.... Noe vi trives veldig godt med!
Vår første fangst, det gikk veldig fort å få nok! :) Synes makrell er en ordentlig god fisk, så er fornøyd med at det er så mange av dem rundt her. Liker dere å fiske?


Like ved her er det en eng... Jeg prøvde å fange de sterke lilla og grønne fargene.


Tepause


Raw oreokake
.... ble god! Har aldri smakt ordentlig oreo, så vet ikke hva jeg skal sammenligne med.Nedenfor hagen, ved sjøen. En sjelden gang kler jeg meg i hvitt...


Pusemor dukket også opp


Takk for at dere fortsatt titter innom :) Jeg skal prøve å svare på kommentarene deres nå etterhvert.


Håper dere gleder dere over september så lenge! <3

Sommerhilsen med vintersjel

Tenkte bare jeg skulle stikke innom og meddele at jeg tar sommerferie nå! :) Har så mye å poste her inne, men har hatt masse annet å gjøre den siste tiden, så det får komme etterhvert. Siden jeg er helt på farten nå tenkte jeg bare å meddele noen bilder jeg fant upulisert i arkivet her fra tiiidlig i vår. Vi hadde nemlig noen ærender i hovedstaden, og benyttet sjansen til å møte fine økovenner. Ettersom jeg øste på med tekst i forrige innlegg, gjør jeg det kort denne gangen:

English translation:
Just stepping by to post the last pictures from the winter, when I travelled south again and visited the botanical gardens, eco friends and the ecovillage... Soon the green will grow on this blog :)


Første gang i botanisk hage i Oslo, med Kama og hennes kjære.


Stort flott eiketre.. symbolsk.


Vandret forbi en gravlund, og fant denne portalen der trærne hadde vokst sammen


En koselig liten bro
Vi var på vegetarrestauranten Vega... anbefales :)


Så dro vi til Hurdal Økolandsby:

Yurten til Audun... Han har bodd her i snart et år! Og det begynner å bli ordentlig koselig.


Verandaen/vinterhage


Den vesle kattungen hadde blitt stor!


Inne
Planter, ved soverommet


Han høster grønnkål hele vinteren :)


Utgangen


På sene kvelder, med mange interessante samtaler


Og Audun's fine bøker


Han har også bygget denne jordhytta... Blir fin når det blir grønt ute! Det bor noen her også.

 
Inne, og andre etasje


Han har også laget en elektrisk sykkel, som går på fri energi og brukte blybatterier


Vi fikk prøve, og det fungerte supert!Hjemveien. Synes det var en nydelig statue ^^ Dette var det siste jeg så av vinteren for i år... Og jeg savner den ikke!


Nå pakker vi lavvoen og flytter ut i skogen for en tid, og mye spennende vil skje... Kommer tilbake til sivilisasjonen om 2-3 uker! Men det kan plutselig dukke opp et blogginnlegg her lenge før det, om anledningen byr seg ;)


Har dere en fin sommer, og hva er deres planer?

Ville vekster og permagrønnsaker

Dem som kjenner meg vet kanskje at jeg har et lidenskapelig forhold til ville vekster, urter og alt mulig spiselig og nyttig fra naturen. Det er så mye mer spiselig der enn vi tror! Minst 40% av alle vekstene i vår natur vil faktisk kunne brukes i et velsmakende måltid, mens de som virkelig er giftige kan telles på 1-2 hender. Så det er kanskje like greit å lære seg hva man ikke må spise. Det er fantastisk å føle seg i stand til å skaffe mat selv gjennom året, fra alskens grønne vekster på våren, til grønnsaker, bær, frukt, nøtter, frø og sopp på sommeren/høsten. I tillegg kommer tang- og sjøvekster, samt fisk og evt annet animalsk, som er tilgjengelig også vinterstid. Vi er heldige som bor i et land med allemannsrett, og med så mye natur tilgjengelig. Vi kan gjerne ta med oss en sekk, pung eller kurv for å sanke ting i når vi likevel er ute og går, det er både gøy, givende og regenerende. Det gir også en stor mestringsfølelse.

Mat fra naturen er utrolig mye sunnere enn det man får kjøpt i naturen, og ofte mer helsebringende enn det man dyrker selv... fordi det er de mest livskraftige vekstene som klarer seg i naturen, og den styrken videreføres til oss. Jeg tror at alt vi trenger finnes i naturen, men også at vi er ment til å bidra til å utfylle mangfoldet der. Jeg tror vi alle har som hensikt å dyrke eller pleie naturen rundt oss, mange vil kanskje finne det radikalt, men jeg tror inspirasjonen vil komme. Ikke til å fordrive eller bekjempe naturen, men å jobbe med den, samskape og tilføre landskapet rundt oss det vi ønsker eller trenger. Dagens skille mellom natur og ikke-natur er et blindspor i utviklingen, vi må integreres i naturen og den i oss. En måte å gjøre dette på er om mange av oss anskaffer seg et landområde i eller ved vill natur, bygger opp sitt eget økohus og anlegger permakulturhager og skoghager. Da vil hagen gå gradvis over i natur, og vi får optimal mat, næring og andre grunnleggende livsbehov dekt. Det fine er at flere allerede lever slik i Norge, og vi kan lære av hverandre.

I vår var jeg på permagrønnsakskurs hos Stephen Bartow, og hver dag hadde ulike fokus innen det å leve av naturen og hagen. Stephen holder til utenfor Trondheim og har en nyttevekshage med over 2000 spiselige vekster! Han lever helt selvforsynt, og det eneste han kjøper i matbutikken er korn. Hagen er ikke stor heller. Poenget med en permakulturhage med flerårige vekster (permagrønnsaker) er at man da slipper å så hele avlingen på nytt hvert år, det kan ta 2-3 år før plantene gir mye tilbake, men til gjengjeld kan de vare i 100 år! Så å ha en hage full av flerårige vekster i alt fra urter, grønnsaker, bærbusker, frukt- og nøttetrær er virkelig noe å strebe etter, og krever ikke så alt for mye arbeid om man samarbeider med naturen. På det enkleste så bytter man ut arter i naturen med arter man selv vil ha og som gir mat og nytte. I følge Stephen kan over 10 000 flerårige grønnsaker dyrkes i Trøndelag. Så det er bare å sette i gang! Stephen driver også Planteklubben for Grønnsaker, en forening som deler ut og utveksler frø for å bevare gamle nyttevekster og kulturvekster, disse er sterke og motstandsdyktige og vil være et godt valg om du vil skape en hage som skal vare livet ut.

Litt senere dro vi til Tingvoll, som er forholdsvis nært til der vi bor. Tingvoll kaller seg selv for økokommunen, og vi deltok på et kurs holdt hos Biforsk Økologisk som holder til der, et nasjonalt forskningssenter for økologisk landbruk. Det planlegges også bygging av økolandsby i Tingvoll. Vi var altså på Grøntkurs der, for man kan alltids lære noe nytt, og selv om jeg på mange måter føler jeg ikke trenger slike kurs er det likevel veldig fint å få dem med seg, blant annet for å oppdage at det faktisk er flere som bryr seg om slikt i sitt område, og utveksle kunnskap og erfaringer. På grøntkurset viste det seg å være hele 7 permakultur- folk, vi utgjorde altså en stor prosent av deltakerne og det er jo kjempeflott når man hittil har følt seg ganske alene i fylket. Det er så bra at en ny ung generasjon interesserer seg for dette og bringer nye innsikter og ideer. Jeg har lenge tenkt på å holde slike kurs selv etterhvert når jeg blir litt modigere og tøffere ;) Det er jo ikke bare det å kunne identifisere de spiselige vekstene i naturen som er viktig, men også å kjenne til egenskapene deres og hvordan man kan bruke dem på gode måter i matlagingen. Det er en kreativ prosess å inkludere nye vekster i matlagingen. Vi har titusenvis av spiselige vekster i naturen, men de fleste benytter bare de 20 gamle sortene som de finner i butikken. Så det er en fin tid for økende villt mangfold i kosten!


English Translation:
I absolutely love foraging from nature! I gather as much food there as possible, and I firmly believe it to be the most healthy, strong and delicious food :) A lot of my food comes from nature, I gather, harvest and store it over the winter too. It is such a wonderful and inspiring world of greens and colors. I'm totally in love. I've been doing this for many years and also grew up with it, but there is always much more to learn. So this years I've been to courses with some very skilled people. The first one was about permaveggies and wild foods by Stephen Barstow, he has a edible garden with many thousands of edible and perennial species! That's quite incredible, living so far up in the north. The best thing about courses like this is meeting people with just as strong a dedication towards the plant world as yourself, and to share experiences and new skills. It's also important to actually learn to cook with all the wild. I highly recommend all of this to everyone. It makes you so rich and free to have these skills!


I hagen hos Stephen. Det var så vidt begynt å bli grønt ute på denne tiden,
så man ser ikke hagen i sin fulle prakt.Primulaer, de er spiselige. Maria Nøkleblom vokser på plenen til mange.


En annen dag var vi på nytteveksttur i skogen
Jeg visste ikke en gang at det var en så stor foss i Trondheimsområdet...


Vill og brusende


Noen steder var det i alle fall grønt
Naturens "landart"


Denne broen så litt tvilsom ut


Vandring i skogen hele dagen, og mye langs elva


Stephen lærer oss å identifisere den spiselige bregnen Strutseving. Ser du slike gamle oppstikkende sporeblader har du nok funnet riktig.


Det er de små snirklene man spiser. Det føles som en lur ting å spise spiraler.


Alien- mose :)


Maaaasse hvitveiser på turen!


Og kjempeflott blåveisskog!


Slik ser de ut når det er tid for sanking. Innvåring, som Stephen kaller det.
Tilberedning av strutseving; jeg anbefaler å koke dem i ca 10 minutter for så å woke dem en liten stund. Veldig godt tilbehør, og de selges i stort omfang i USA på gourmetrestauranter. Her i Norge vokser det masse av strutseving vilt, så vi slipper å dyrke dem.


En annen dag var vi i fjæra og lærte om spiselige vekster der, samt om forskjellige tangarter og sjøvekster.


Var også på fordrag av svenske Åke Truedsson som er en av de fremste der innen grønnsaksdyrking og har skrevet mange bøker.


Han viste også bilder fra da han reiste rundt og besøkte de russiske dachaene i Sibir. Der dyrker folk maten sin selv i stor skala enn så kaldt det er, og mange steder har de ikke en gang butikker. De bytter med hverandre og har alt de trenger. I stedet for gressplener har de bugnende hager fulle av mat som omkranser et lite kuntverdig laget hus. Myndighetene gir bort land til folk som ønsker å dyrke mat i hele Russland.

 

Tingvoll og Stjernehagen:


Det er en grønnsaks- og nytteveksthage hos Bioforsk som kalles for
Stjernehagen (det pleide å være et gammelt stjerneobservatorium der).


Taket kan åpnes og bli til et stjerneobservatorium


Dam


Utsikt mot Tingvoll
Litt tidlig på sesongen enda


En slags urtespiral


Pileflettede gjerder og portaler


Inn gjennom portalen


Og ut på den andre siden


Epletrær


Koselige høns


Selve kurset


Læreren vår


Vandring i nytteveksthagen


Og i naturen, og ved sjøen


Vi fikk bestemte oppgaver for hva vi skulle samle, alt ettersom hvilken mat vi skulle lage


Her kutter jeg smørbukk og persille


Kurven min


Menyen for alt vi laget

 
Tomat med grønn garnityr, Urtekaker, Grønn Bulgur, Pesto med nesle og ramsløk


Tzatziki med smørbukk, egg pyntet med stemor og fjellkvannsalat


Liker du å høste av naturen? Kunne du tenke deg å lære mer?

Nysnø, rådyrbesøk og vinterglede

Jeg tenkte det var på tide å spre litt vinterglede blant dere, for hos oss er det nydelige og glitrende snølandskap om dagene, med klart vær som gjør det til en glede å være ute.
Tidlig en morgen sent i oktober våknet vi plutselig til den første snøen, noe som alltid får hjertet til å hoppe litt av barnlig glede. Rådyrfamilien tuslet rundt i hagen også, som den ofte gjør, men det var ikke bare det som fikk oss til å hive på oss litt varme klær og vandre ute i den nye hvite verdenen. Vi hadde nemlig avventet innhøstingen av visse ting i hagen fordi det enda ikke var modnet, deriblant en mengde plommer som fortsatt hang på trærne. Det var altså nå eller aldri, om vi skulle kunne hygge oss med plommer resten av vinteren.

Må si det føles litt uvant å høste ting fra en litt nedsnødd hage, men det gikk strålende å sanke inn de store mengdene sett bort fra litt forfrosne fingre etter noen timer. Pusen ville så klart også hjelpe til, det er ingen ting han liker bedre enn å sitte på skuldrene våre når vi gjør saker og ting ;) De følgende dagene eller uken kan man heller si, ble det laget mengder av plommesyltetøy, plomme- smoothies, plommegrøt, plommekaker og jeg vet ikke hva!

Flere morgener nå har jeg blitt vekket av rådyr rett utenfor vinduet, og i dag av flere små nydelige blåmeiser, det er såå koselig! I hagen står et tre pyntet med lys, og i stua står et lite grantre i potte som ville bli med meg inn, klar til å dekoreres med små sopper og eikenøtter ;) Så da må jeg bare benytte anledningen til å ønske dere en gledelig jul- og solværfeiring! Måtte lysere tider komme både i natur og menneskehjerter <3

English translation: In our corner of the world, white soft glittering snow are covering the landscape, just as I like it at this time of the year. Snow arrived already in late october this year, so we had to hurry to save the last of the autumn harvest which was not yet totally ripe. Among this was lots and lots of plums, which we picked and then spent many days trying to preserve it all through winter. Luckily we don't lack creativity on the kitchen. Earlier year we also have had apples and all the common berry bushes, not to mention all kinds of forest berries, so delicious all of it! Our cat and the deers are happy to accompany us :D Wishing you all a blessed and enchanted yule and winter solstice with these wintery pictures!


Rådyrmoren på vei oppover i hagen :)


Se så søt, øyenbryn og det hele ;)


Mennene i mitt liv <3


*prrrrrrr*
De er virkelig verdens fineste! Kan man bli mer heldig? Jeg tror ikke det...


Virvle med kappe må alltid til
*folde seg sammen som en flaggermus*


Ruben som sanker plommer


Dukkestuen, nå sykkelskur


Dette er bare en liten prosent av alle plommene ;)


Utenfor vinduet... ja, det er ofte frost på rutene våre, og ja, det er ofte kaldt ;)
Rådyrhannen med gevir står forresten så nært vinduet at han ikke synes på bildene, hehe


Rådyrkalven begynner å få gevir han også ^^


Fine <3
Den vakre vintersolen
Vår nesnødde bil


Eiketreet hadde ikke rukket å slippe bladene sine


Fra høst til vinter :) Vakkert! *ta frem skiene*

Og til slutt... Noen la kanskje merke til at jeg og min kjære nylig var på et to siders intervju med VG helg angående Natursamfunn- prosjektet vårt? :) Fullt intervju kan leser her! Har merkelig nok blitt kontaktet av VG tre ganger i høst, først når bloggen min ble anbefalt på hovedsiden deres, andre gang da de trengte folk å intervjue angående naturlig livsstil, og tredje gangen nå i helgemagasinet. Men holder fortsatt lav profil, hehe.


Har det kommet snø der du bor?
Har du møtt på mange rådyr i løpet av livet?
Gleder du deg over juletiden?

Sommerminner fra hagen

Når jeg nå sitter her og titter ut vinduet innser jeg at alle de varme dagene med barfotvandring i hagen er over. Riktignok skulle jeg gjerne hatt mye mer tid til å nyte alt det den har å by på, men reising og mange andre gjøremål samt en nokså kald og våt sommer har ført til sine begrensninger. Nå er det meste høstet og klart til vinteren, og jeg tenker tilbake på alle de gode minnene vi har hatt. Det gjør så utrolig godt å endelig ha et sted for seg selv, på en slik måte at det egentlig blir helbredende å være her. Hele tiden har jeg hatt glede av nye vekster som har kommet opp, sprunget i blomst og modnet gjennom tre årstider, og årstidene har virkelig omgitt meg. Dyrelivet også, så mange ulike fugler, noen er ganske så sjeldne, det bor også en hel rådyrfamilie her og en grevling! Jeg har lært mye både av hagen vår og det gamle knirkende huset, og setter spesielt pris på å leve ut enda flere ting og aspekter ved livet i praksis. Ting har ikke alltid gått etter planen, men man lærer å være ydmyk og tilpasse seg naturen. Gjør man det beste ut av det man har, vil man få flerdoblet tilbake. 

Jeg har mye fokus på natur og det grønne på bloggen, det er fordi det fascinerer og gleder meg mest, og er det jeg hovedsaklig ønsker å bruke tid på... Å ha kontakt med naturen betyr alt, og å ikke bo nært byen er noe man fint kan venne seg til føler nå jeg :) Det er en velsignelse når det man gjør av shopping er begrenset til en tur innom fretex og helsekosten med en måneds mellomrom eller mer. Ettersom dagene blir mørkere og kaldere og hagen visner til, blir det mer innetid og jeg vil dermed prøve å skrive litt mer om hvordan jeg har det innomhus og kanskje dele litt oppskrifter og kreative sysler med dere. 

English translation: Reminiscing over the last summer days in my garden, it has truly been a blessing to be here, and I feel deeply grateful for the knowlegde I've gained from maintaining, growing and harvesting in such a large space. I've experienced 3 changes of the seasons already, and each brings with it something completely new. I've learned a lot by the abundance of plants, trees, and animals here, even an entire deer family and a badger lives in this garden together with lots of different birds. I also strongly feel the presence of the ocean and hear the waves gently touching the shore as I write. The wind chimes are ringing in the autumn wind and the last leaves are dropping from the maple trees.


Velkommen til vår hage, ja ;) Dette var en gave fra mamma, veldig passende synes jeg.


Kaprifol i full blomst rundt lekehuset, de lukter så fantastisk!


Pusen koser seg

 
Hver morgen har jeg drukket ca en liter med sitronvann ;) Og så brenneslesmoothie, her er forresten den enkleste frokosten vår i år foreviget, oppskåret vannmelon, hehe. Fint å spise ute når man kan :)


Hagen som strekker seg nedover mot fjorden


Morellene modnes :)


Jordskokk


Litt pynt må til


Stokkrose


Utsikt fra det gammeldagse kjøkkenet... mange bringebær var det her også :) Urter i vinduskarmen.


Alveklokker


Jeg plantet blomster i en gammel vask


Min store kjærlighet i hagen dette året, klematis <3
<3 <3 <3


Høstet masse røde rips


Og hvite rips


Solbær... Vi hadde også stikkelsbær og bringebær, og noen få jordbær
Etter regn kommer heldigvis ofte regnbuer :)


Double rainbow *nynne*


Fullmånen speiler seg, utsikt fra stua


Veien ned til oss


Bobla og huset


Utsikten mot huset 


Tur i nærområdet


Pusen vår er ofte med oss på tur :) Det går helt fint, bare man er vant til det. Han har også begynt å forstå nytten av å ligge over skulderen min som avveksling når vi går ;)
Hva er det han ser på mon tro?


Jo... et vakkert rådyrpar! :)


Den helt magiske fossen igjen :)


Skogen rundt hagen vår, strålende sol på fødselsdagen min :)


Bursdagsbarn/septemberbarn, høstens begynnelse


Har dere noen gode sommerminner?
Føler dere at dere har samlet positiv energi for vinteren?
 

Hvite strender, frisk fjelluft og å leve i skogen

Først og fremst må jeg si at jeg er overveldet over all responsen jeg har fått angående bloggen min de siste dagene. For dem som ikke vet det, ble innlegget mitt om Naturhuset listet som "dagens anbefaling" på VG. I løpet av et døgn hadde hele 6000- 8000 folk vært innom bloggen og lest! Det er ganske utrolig synes nå jeg! Det varmer hjertet mitt å tenke på at slikt som naturlig husbygging og bærekraftig livsstil når ut til så mange, og hvor utelukkende positiv responsen har vært. Som om ikke det var nok fikk jeg høre at jeg også hadde havnet godt opp på topplisten på forsiden av blogg.no... Det hadde jeg ikke akkurat forestillt meg ;) Personlig mener jeg det er vel fortjent, det trengs litt mangfold, allsidighet og selvstendighet der ute fra mange kanter og innfallsvinkler. Det er på høy tid! :) Uansett, hjertelig velkommen hit til alle nye lesere av bloggen! *hilse på*Midnattstrender

Her kommer de siste bildene fra Nordlandsreisen vår denne sommeren. Vi hadde en aldeles nydelig midnattstur til en milelang hvit sandstrand ute på øya byggerne av Naturhuset bor på. Det er virkelig helt unike strender der oppe, med finkornet hvit sand hvor man både kan finne konkylier og vakre små skjell i mange former jeg ikker er vant med her jeg bor. Jeg benyttet anledningen til å bringe noen av dem med meg hjem, til bruk innen fremtidige kreative sysler. Det var virkelig helt magisk å være der, så rent og klart som alt var... solen som gikk ned i havet, den dramatiske himmelen og bølgene som bruste inn mot alt det hvite. 


Utsikt mot havetLitt uklart bilde, men liker fargene :)


Dobbel regnbue igjen, i solnedgang


Gøy å løpe langs stranden :)
Synes disse bildene ble ganske stemningsfulle :) Christel og Ariel, mor og datter.


 Her oppe er man ikke redd for å bli kald på føttene ;)


Alvebarn som hopper i bølgene :)


Ruben som slår hjul


Ariel :)


Hvit strand og grønt fjell


Et lite alvehus laget av ungene :) Flinke


Adele


En liten Fjelltur
En av de senere dagene tok vi oss tid til en tur opp mot fjellet. Det er interessant hvordan fjellfloraen strekker seg nesten ned mot strendene der oppe! Likevel føles vegetasjonen ganske lik som her hjemme. Christel ville ta oss med til den vesle familiehytta hennes ved elva og en liten foss, hvor det vokste en liten skog av ceder-trær... Helt inne ved fjellet var det, og vi som aldri har sett slike trær i Norge en gang ;) Her fantes det kongler med velsmakende pinje-kjerner, akkurat som i de legendariske Ringing Cedars- bøkene. Vi hadde en fin rundttur, og det gjorde godt med klar fjelluft og forfriskende elvevann igjen. 


Ved hytta
Hoppe over elven


Slukking av tørsten


Soppetre


Fine gresskledde stier


Gopia, hippie- liv i skogen

Etter å ha begynt reisen hjemover, tenkte vi at når vi først var i nærheten så kunne vi ta turen innom Gopia, som ligger i skogene utenfor Bodø. Jeg har tidligere skrevet om dette prosjektet i blogginnlegget: Mennesker som lever i skogen. Men for dere som blir fascinert av slikt så handler mange av innleggene mine generelt om slike steder, da det er en av mine genuine interesser ;) Jeg tror nesten jeg er bedre til å finne sære boprosjekter enn folkene bak Der ingen skulle tru at nokon kunne bu! 

Vi vandret innover skogsstier til vi fant noen enda mindre stier som ledet til et skjult område hvor flere små enkle hytter/telt var å finne. Innimellom var det også noen små dyrkingsområder og bålplass. Så vidt jeg vet har Mujo bodd ute i skogen her i minst 4-5 år. Han var på fjelltur da vi stakk innom, så vi fikk ikke gjort stort annet enn å se oss litt rundt. De dyrker altså maten sin selv, sanker fra naturen eller får tak i mat via "dumbsterdiving", altså å hente mat som butikkene kaster (noe som begynner å bli ganske utbredt, og kalles friganisme). Det er fascinerende å se hvor enkelt noen kan gjøre det, selv om jeg selv ønsker å leve med en høyere standard :) 

Les mer her: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6178442
Eller ta en titt på bloggen hans her: http://skogens.blogg.no/


Bunkerser like vedDet minner nesten litt om regnskogen her, men det er altså de nordnorske skoger
Utsikt mot dalen


Kjøkken


En hage bestående av mange spiselige blomster


Salathage på gang


De små stiene


Et tamt ekorn, ca en meter fra meg ;)


Halvvoksent ekorn ser det ut som :)Henting av vann, en av beboerne som vi møtte på :)


English translation: 
First of all I have to say I feel quite overwhelmed by the recent publicity of my blog due to my recent entry conserning natural building. It was some wild days. Now I continue writing my blog as normal. Here's the pictures from the last part of my journey to northern Norway. They have some really amazing beaches up there, white and clean for miles and miles. We were midnight walking, letting the waves touch our bare feet and picking beautiful shells. Some other day we went for a walk in the mountains, where we were showed a grove of ceder trees. The last part of this entry I tell about some people living in the woods outside of Bodø for some years already, living very simple, eco friendly and being very happy about it.


Har du vært på noen vakre strender i Norge? 

Kunne du tenke deg å leve enkelt i skogen?


Menskopp - For en mer behagelig og miljøvennlig menstruasjon!

Selv om dette er et tema folk sjeldent snakker om, har jeg inntrykk av at mange likevel er interessert i å høre om det. Fra og med høsten 2007 begynte jeg å bruke Mooncup, eller menskopp som mange nå kaller det, som et skritt på veien til en mer behagelig og bærekraftig menstruasjonsperiode. Og det har fungert så bra for meg at dette bare må deles med andre ;) Mooncup er altså en myk silikonkopp som benyttes på lignende vis som en tampong, men samler opp heller enn å absorbere blodet. Imidlertid føles den så mye mer ren, hygienisk, praktisk og behagelig enn bind og tamponger, man merker ikke en gang at den er der. Skjønt selvsagt krever den litt tilvenning, og for min del måtte jeg klippe av omtrent halve tuppen for å få det komfortabelt, men etter det var jeg lykkelig over å endelig finne en god løsning. 

Jeg orket ikke tanken på den store belastningen feks bind har på miljøet, der hver kvinne i løpet av livet forbruker en enorm haug av plast og kjemikalier, og det hvert år kastes 45 milliarder bind! Jeg ønsket å føle meg fri og selvstendig, og en Mooncup vil jeg kunne bruke i mange, mange år. Da slipper jeg også alle de medfølgende kjemikaliene, hormonene og blekemidlene som jeg er sikker på at kan komplisere menstruasjonssyklusen til mange. Noen synes det er vanskelig eller ekkelt å se blod, men jeg synes det gir meg bedre kontakt med kroppen og min kvinnelighet å se den faktiske mengden med blod som skilles ut. Jeg slipper også lukt, da blod kun lukter og danner bakterier når det kommer i kontakt med oksygen. Listen med fordeler er lang! 

Et regnestykke:
Hvis du bruker en kopp i 10 år (det anbefales å bytte den ut hvert 10 år), og betaler 200kr per kopp må du betale 800 kroner for mensen i 40 år. På 40 år kan du spare så mye som 18 200 kroner på å velge menstruasjonskopp i stedet for tamponger og bind, da man regner med at de produktene i løpet av den tiden vil koste deg nærmere 20 000 kr. Det er mye penger å spare! 

Tidligere hadde jeg en særdeles langvarig og smertefull menstruasjon, noe som gjorde den delen av måneden til en helt traumatisk tid, og jeg led stadig vekk av jernmangel. Jeg har jobbet på flere områder for å forandre på dette. Hvordan jeg ser på livet, hva jeg gjør, hva jeg spiser... og så dette med å bytte ut kjemikaliedynkede bind og tamponger. Nå kommer jeg meg så utrolig mye bedre gjennom denne perioden, med veldig reduserte smerter og varighet. Så det finnes håp!

Mer praktisk informasjon: Jeg tømmer mooncupen når jeg føler det trengs, det er stort sett 1-2 ganger om dagen. Tømmer blodet i toalettet og skyller den i vann. Mooncupen foldes sammen og settes tilbake igjen. Er man ikke hjemme, kan man ha en flaske med vann i vesken for å skylle den med. De dagene man blør mest foretrekker jeg å ha et lite tøy- truseinnlegg som ekstra sikkerhet. Av annen informasjon så koker jeg den mellom hver periode. Mooncup koster forresten rundt 200 kr. For øyeblikket kan jeg ikke tenke meg en mer komfortabel måte å gjennomføre menstruasjonssyklusen på! :)
 

Link til tidligere blogginnlegg om erfaringer og Menstruasjons- te, for dem som sliter med komplisert eller smertefull menstruasjon :)


For dem som kunne tenke seg å prøve å lage tøybind selv, så er det en oppskrift her:

Mooncup kan blant annet kjøpes her.
 


Bruker du mooncup? Eller kunne du tenke deg å prøve? Har du andre tips og triks? 
 

 
 

English translation: I used to have long and painful periods, but during the years I've found really good solutions for a better and healthier life. 5 years ago I changed my menstrual pads into a Mooncup, a small cointainer that will collect your blood. It might sound weird or uncomfortable, but I can assure you I would never in my life change it back! I feel so much better now. Also I am not contributing to waste and pollution anymore, and exposing my body to the chemicals. 

 

Velkommen til min hage, vår vesle grønne oase

For noen måneder siden flyttet vi endelig til et eget sted som oppfyllte mange av våre ønsker. Det er et lite hvitmalt laftet hus med stort sett grønne karmer, omgitt av en stor hage med mange trær, frukttrær, bærbusker og blomster, med idyllisk beliggenhet ved fjorden. Her finnes mange fugler og dyr, som grevling, hakkespett, ekorn og ikke minst en god del rådyr som er over gjennomsnittet glad i å forsyne seg av hagen vår. Så snart vi flyttet satte vi i gang med å plante ut alle grønnsakene vi hadde sådd inne tidlig i vår, og skape noe i denne overgrodde hagen. Selv så liker jeg den vill, som en naturhage og skogshage :) Men føler jeg må holde den litt "anstendig" akkurat her. Uansett har det vært en liten utfordring å få alle plantene mine til å overleve en god del glupske rådyrbesøk, en nylig invasjon av brunsnegler og et par løpske kyr, så er fremdeles spent på hvordan det går. Ellers blomstrer hagen og er virkelig finfin og tidvis fortryllende. Jeg som er vant til stor hage og skog rundt meg er ganske tilfreds! Selv om det fremdeles kun er et nytt skritt på veien mot vårt eget store landområde, naturlige og organiske eventyrhus og omkringliggende økosamfunn/natursamfunn ;) Vi tenker å bli her til vi finner det stedet, og selv om det er fint her så håper jeg det skjer snarere enn snart... gjerne i morgen, helst i går! Inntil da kan dere finne meg vandrende barfot, med stødig kurs mot å hardtarbeidende realisere mine drømmer, i denne lille grønne oasen.

Åhh, og forresten... Jeg har blitt "Ukens Gudinne" på www.gudinne.no! *rødme litt* Her er link til intervjuet!
 

English translation: Some months ago we moved to this beautiful place by the fiord, where we have an old white log house and quite a huge garden where we can play around with our numerous projects! It's lovely and I really feel I can breathe here, while walking around barefeet in the garden and growing my vegetables. Of course it is also a lot of hard work, and I really hope we get the chance to enjoy it all and relax a little soon. Our cat is finally living with us again, and he loves it soo much, as do we! It's quite exciting to find all these new flowers and plants popping up every day, one never knows! Occasionally squirrels, badgers, many beautiful birds and lots of deers come for a visit, so we don't really feel alone out here ;)

 
Veien ned mot huset vårt :) Om dere ser godt etter skal det være mulig å skimte bobla blant alt det grønne.


Påskeliljer var det en del av da vi flyttet inn :)
Her er da huset, som er et gammelt laftet hus med nyere kledning... men det ser fortsatt ganske gammelt ut, særlig inni

 
Bregner, masse masse bregner <3 Og det vakre seljetreet!


Her står jeg midt på matfatet mitt, hehe ;)


Vi lagde et bed, som ble laget av flere lag med kompost og organisk avfall, og jord vi gravde opp i området... Samt steiner vi fant i skogen like ved. På toppen lagde vi woodchips av gamle greiner, som fungerer som jorddekke. Har også 3-4 andre forskjellige bed som det vokser og gror i. 
Etter en del dager så det slik ut. Det er ulike grønnsaker overalt... Blant annet spinat, grønnkål, gulrot, rødbeter,
brokkoli, tomater, reddik, jordbær og squash! Har måttet replante det noen ganger pga rådyrene da ;) 


 
Et epletre i full blomst :)
 

Besøk igjen ;)

 
Rådyret har en liten afro?! Hehe, søt... Ofte komer det en rådyrbukk på besøk også. De har ikke noe i mot å stå å se på meg i flere titalls minutter *fnis*

 


Litt lek må også til

 


Vi er gjenforent med pusen vår, og det bringer såå mye glede hver dag! Han storkoser seg :D  
Vakre akeleie

 
Det har vært en del regnbuer :)


Solnedgangen hver kveld


Massemasse blå klematis som klatrer oppetter veggen... fine! :)


Utsikten vår fra vinduet
Rhododendron- blomstene begynner å komme frem <3 


Benk under plommetreet


Det kommer mange flotte stikkelsbær :)


Kan dere kjenne roseduften? Det er mange rosebusker her!

 


Spinaten vokser


Årets første sopper, og Forglemmegeier over alt!


Mange dagliljer... Som pynter opp salatene mine. Lilje har alltid vært 
favorittblomstene mine, sammen med hvitveiser og skogstjerner så klart ;)


På en av verandaene


Utsikt fra hagebordet


Mer enn nok gressløk å bruke av :) Her i full blomst!

 


Skogshage ;)


Rhododendronene har sprunget ut for fullt. Beklager om jeg begynner å få gammel- dame- tendenser, men jeg elsker dem! 


Svimse rundt i hagen :) Her på nyklippet gress :ORhododendron- meg


 


Rhododendron i skumringen
 
Flere hagebilder kommer helt sikkert ;) Snart også bilder fra hjemmet vårt, nærområdet, små utflukter og sommerreiser! Og så klart er dere velkomne på besøk :)Har du hage, eller drømmer du om det? Og liker du blomster?

 

Skogsvenner, yurt-bygging, eventyrslott og høstskog

Jeg skriver ofte om vestlandseventyrene mine her på bloggen, men nå i høst hadde jeg også fine opplevelser på østlandet, noe som er mer ukjente trakter for meg. Det er nesten litt som å komme til et annet land, for klimaet er annerledes, landskapet er mye flatere, skogene ofte mørkere og mer vidstrakte og det er en annerledes folkesjel. Ganske spennende egentlig, enn så lite Norge er. Vi var så heldige å få tid til å besøke flere gamle og nye bekjentskaper rundtom i skogene. I tillegg lette vi selv etter nytt sted å bo, så vi gjorde landområdesøk og dro på visninger. Det betyr på ingen måte at vi kommer til å flytte dit, men jeg kan være åpen for muligheten ;) 

Vi besøkte en liten gjeng med folk som jobber med å realisere økodrømmer i Buskeruds dype skoger, og fikk med det samme anledning til å hjelpe med å bygge opp en yurt. Yurt er en sibirsk nomadebolig som er som en blanding av hus og telt. Fordelen er at det ikke trengs byggetillatelse for slike i Norge. Samtidig er de runde og kan bli ganske koselige, de kan være nokså romslige også. I alle fall var det interessant å være med på prosessen, selv om vi ikke rakk å bli med på alt. 


Vi hjalp til med å bygge plattingen som yurten skulle stå på. Den ble fin :)


Til vegger og tak... (jeg lånte et par bilder, siden jeg tok så få selv...)
Vi fikk ikke vært med på hele prosessen, men her er den i alle fall ganske ferdig!
Inne


Jeg lurker rundt... ;) 


Oss <3 
Oss og Julia, eier av yurten og et kjempehyggelig menneske <3  
Her snek det seg visst med en liten grønn lysende venn på kinnet mitt ;) 

 
Innsjøen...


Vi kom over dette kjempeflotte gamle eiketreet! 


*klatre* 

 
I det fjerne fikk vi se et lite eventyrslott! :) Jeg tror i alle fall det er inspirert av nasjonalromantikk på begynnelsen av 1900-tallet. Vi måtte nesten utforske det nærmere. Dessverre kom vi akkurat på minuttet for sent til å se inni ;) 

 
Solen på vei ned... 


 Tilbake til eiketreet igjen, det var en helt magisk belysning! <3 


Husker dere skogsvennene mine fra innlegget om "Mennesker som lever i skogen"? Vi besøkte verdens koseligste skogsnisser, PC og Emma, som bygde seg en liten kjempefin hytte inne i skogen for noen år siden, som de fortsatt bor i. Se eller hør mer om det her! Vi satt ute under stjernene rundt bålet og snakket om drømmer, planer, håp og små eventyr til langt på natt. Neste dag lusket vi rundt i den fantastiske høstskogen de bor i! 


Ute rundt bålet


Ettersom de for øyeblikket holdt på å forandre litt på taket, var det litt annerledes enn det egentlig skal være... så jeg tenkte at jeg nesten måtte legge ut noen bilder av hvor fint det pleier å være der også. 


(Ikke mitt bilde)

 
(Ikke mitt bilde) 

Skogen like ved:

Der bodde det mange merkelige vesener! Dette var et av dem :O Fikk meg til å tenke på filmen Princess Mononoke... Den var virkelig imponerende, der den sto laget av jord og røtter.  


Skogen var nydelig og i sin flotteste høstdrakt! 


Ulver, eller gråbein som noen kaller dem ;) Flotte, de også! 


Litt "flukten fra dyreskogen"-følelse over dette :) 


Ahh, fiiint! <3
Lerketre, alltid koselig å møte på :)

Vi dro også en tur innom Terra Libera Økogrend for å se hvordan det sto til med byggeprosessen. De bygger nå sitt første halmhus. Det er ganske firkantet dessverre, men i det minste skal de ha et stort rundt vindu midt på her ;) Uansett gøy å se at de endelig har fått satt i gang.


Vi besøkte også litt av vestfolds fine bøke- og eikeskog :)   Mange fine eikenøtter i denne skogen :)


Ametystsmykket mitt, det er så fint! Bildet gir det ikke helt rettferdighet, men slik er det jo stort sett ;)   

Translation: I have so many supercute and nice beautiful forest friends! Sometimes we're helping out building yurts, dwellings and creative gardening. I always come across sooo many magical places, and I'm just so grateful for all the beautiful nature and people that cross my path <3

 

Liker dere østlandet? Noen anbefalinger til fine steder å bo eller besøke? Bor dere der selv kanskje?
Kunne dere tenke dere en yurt eller en skogshytte?
 

Sopptur

De som leser bloggen min fast vet kanskje at jeg har en forkjærlighet for sopper, noe som har beriket hver høst i årevis. Jeg bare elsker å sanke fra naturens spisskammer på alle mulige måter! Etter å ha fått inn sanking av store mengder av alskens ville bær med morsmelka, avanserte jeg ytterligere med urter og alle mulige viltvoksende planter, før jeg beveget meg inn på det omfattende området som soppsanking er. Det er litt av en bred og stor verden. Jeg har lenge drømt om å en dag bli en "soppsakkyndig", det vil si at jeg da vil kunne identifising og bruksområder for en stor mengde sopper og også kontrollere at andres fangst er trygg. Uendelig spennende! Det er en så mangfoldig og interessant verden som aldri slutter å overraske. I løpet av årene har jeg lært meg mye på egenhånd, og hver høst blir det mange dager ute i skogen på soppjakt... det er så flott å kunne kombinere favorittaktivitetene sine på den måten, ute i den nydelige høstskogen. Anbefaler alle å gjøre det! Enda bedre blir det når man blir mer kjent med omgivelsene og vet hvor soppene vokser... for meg som flytter hele tiden blir det alltid nye områder å forholde seg til, men det er jo gøy med utfordringer. I høst fant vi ikke så veldig mye forskjellig spiselig sopp, men det ble ganske mye kantarell, piggsopp, skrubb og ikke minst traktkantareller på oss. Fant også mer uvanlige matsopper, men i små mengder. Traktkantarell var virkelig det store i høst, og jeg hørte om flere på andre steder i landet også som kunne kjøre hjem med trillebårer fulle ;)

Translation: I truly love harvesting and gathering from Mother Nature's abundance! All year I'm out looking for wild edible or medicinal plants, herbs, berries and fungi. The mushroom kingdom is such a rich and colorful world full of variety, and I always find it's a real treasurehunt. One of my goals in life is to become a certified "mushroom expert", I already have lots of books and know quite a lot about that amusing world.

Her er link til et av de to første innleggene jeg skrev på denne bloggen faktisk, om soppsanking ;)
 
Her er bilder fra noen av de fine soppsankedagene i høst: 


Min kjære, i bobla vår. Solbriller må visst til i sterkt motlys, hehe. 


Noen ganger må det en liten kjøretur til for å komme til den skogen man vil 


*glede*


*leke med speil og kamera* ;)

 

Over fra kjøretull til litt konstruktiv skogsvandring og skattejakt:

Møte med årets første fluesopper :)


Antrekksbilde.... litt flaut :P Men er ganske glad i de klærne, det er noen av de eldste jeg har. Begynner å innse at mange av klesplaggene mine begynner å bli litt morkne og fillete, men så har de så mye sjel i seg at jeg bare må bruke dem.


Jeg fant små piggsopper *tihi*

  

 
Lilla må til :) 
Nydelig lys i en vakker skog 


Det er fint å gjøre dynamiske tøyeøvelser i skogen


Der er det en, og enda en!

 
Tenk, så møtte jeg sopper som var like lilla som meg selv! :) Silketrevlesopp.


Traktkantareller kan virkelig å kamuflere seg altså! De går nesten helt i ett med det falmende bjørkeløvet.

 
Så fine og rene
Ruben tok et avbrekk i plukkingen og lagde et ly eller lekehus for småfolket i stedet ;)

 

 
Og en liten hvil. 


Hva vi fant den dagen

 
En annen dag vi kom hjem med mye! 


Fornøyd med dagens fangst, vi fant 3-4 ganger så mye som dette! Og vi dro flere dager og plukket også.
Så i vinter har jeg et lager av tørket traktkantarell stående i diverse glasskrukker.

 
Jeg vet at langt fra alle liker sopp, så det er en litt sær ting... Men de smaker veldig forskjellig og kan tilberedes på mange kreative måter, så det går an å lære seg å spise!

Noen tips angående plukkingen: Det er viktig å føle seg heeelt trygg på at soppen er spiselig. Det finnes en gruppe av såkalte trygge matsopper som man ganske enkelt kan lære seg. Deretter kan man avansere til andre sopptyper. Kjøp deg en soppbok, gjerne en man lett kan ta med seg. Når man plukker er det best å plukke i en kurv, noe jeg pleier å gjøre. Dersom soppturen ikke var planlagt bruker jeg tøyposer. Jeg foretrekker å stort sett rense soppen mens jeg plukker, det vil si å fjerne skitt og rusk. Ta med en kniv eller bruk fingrene. Man kan finne sopp hele året, men selvsagt mest på høsten. Dersom jeg finner mer sopp enn jeg klarer å spise, foretrekker jeg å tørke den. Hvis ikke koker jeg ut vannet og fryser den ned. 


Liker dere sopp? Eller å plukke? 

(Jeg reiser bort en tid nå... begravelse til bestefar og så blir jeg på fjellet en stund etter det, så vi sees, kjære dere)

Da jeg bodde oppe i trærne!

Har dere noen gang lurt på hvordan det er å bo i et tre? I sommer besøkte vi våre permakulturvenner Eirik og Hege, som er verdens hyggeligste mennesker og holder til i ydylliske Hardangerfjorden hvor de skaper sitt permakulturparadis og skogshage. For dem som enda ikke vet hva fantastiske permakultur er, ta en titt på dette innlegget, eller les mer om permakulturkurset jeg var på! Og vil du ha litt praktisk erfaring, er det jo alltids mulig å besøke våre venner på dette brattlente og frodige stedet, der det stadig er interessante prosjekter på gang. Her eksperimenteres det med mange spennende og ukjente dyrkingsteknikker og plantearter, til og med kiwi og aprikoser! 

Vi ble her i flere dager, og fikk bo i et kjempekoselig hus de hadde laget oppe i asketrærne. For meg var det som en drøm som gikk i oppfyllelse helt av seg selv... dem som kjenner meg vet at jeg er over gjennomsnittet fascinert av trehytter ;) Av typen som ikke skader trærne selvsagt... Så jeg stortrivdes i den myke sengen, mens jeg så ut på de klare stjernene mellom trekronene, og våknet av lysende grønt, fuglekvitter og knirkende trestammer. 

Herlig med en liten avveksling fra å sove i den mildt klaustroforiske senga i bilen ;) Kunne gjeeerne tenkt meg å bo oppe i et tre i en lengre periode. Har alltid drømt om å bygge meg en ordentlig fin trehytte selv, gjerne noe lignende som noen av de fine til www.blueforest.com, så jeg skal love dere at jeg skal få bygget en som dere kan bo i om dere besøker meg på det fremtidige landområdet mitt ;D 


De lagde fine portaler av piletrær. 
Bilde av kiwiplanten... den hadde masse pels, så jeg måtte bare stryke lenge på den ;)


Denne her hilste oss også på veien opp


Det heter Alvastien... fint navn, ikke sant? :)


Vi nærmet oss trehytta, etter å ha vandret oppover på den bratte stien.
Koselig med reinsdyrskinn


*ligge her og se ut på tretoppene*Kveldshygge med stearinlys:

Frukttrær, nøttetrær, bærbusker og urter overalt!
Huset... men sier de helst vil bygge seg et hobbithus å leve i ;) Det hadde passet dem såå godt <3


Drivhuset


Her inne bor de


Kunne du tenke deg å bo oppe i et tre, enten for en kortere eller lengre periode? :)  Eller lage en trehytte? Eller leve i et permakulturparadis?
 

Fra vår til midtsommer

Her kommer det omsider en liten oppdatering fra meg igjen. Som dere sikkert legger merke til, så har jeg endelig fått et nytt design her på bloggen, med god hjelp av vakre Sara/Aranel :) Jeg har egentlig alltid hatt planer om å ordne noe lignende dette, og hun fikk realisert det, på en måte som passer meg veldig bra synes jeg. Så mange takk til flinke henne! <3 Angående sitatet "When we heal the Earth we heal ourselves", så hentet hun sitatet fra facebooksiden min... noe jeg har sagt i så mange år, bare at jeg pleier å si det motsatt, for det er det som virkelig er sant: "When we heal ourselves, we heal the Earth"... alt går innenfra og ut! ;)

Noen lurer kanskje på hva som har skjedd i livet mitt siden tiden i Italia, og jeg vet ikke helt hva jeg skal si annet enn at jeg har vært travelt opptatt med et lite mangfold av ting *puh* Det har vært en nokså kald og våt vår og sommer så langt, men man lærer i alle fall å glede seg over de få solglimtene man får. Det har blitt en del hagearbeid på oss, dyrking av grønnsaker, laging av nye bed, samt at vi har et stoort prosjekt på gang på baksiden av hagen som innebærer massevis av arbeid. Innimellom svette arbeidsøkter har vi i det siste tatt oss en del fine svømmeturer i sjøen like ved her, og det har virkelig gjort godt, selv om det har vært kaldt og regnfullt ;) Har ellers jevnlig sanket inn veldig store mengder av brennesler og andre ville vekster og ugress for å ha til mat, det er helt utrolig hvor kreativ man kan bli sånn sett. Et lite innlegg om det kommer etterhvert...  Og så har jeg begynt å få glede av årets blåbær og jordbær, i dag hadde jeg årets første kantarellmåltid.

Når jeg først skriver om sunnhet og helse, så kan jeg jo legge til at jeg har trent superhardt styrke og utholdenhet ca 2 timer annenhver dag i noen måneder i vår, og gjort flere store endringer i kostholdet mitt. Det betyr imidlertid ikke at jeg er i superform eller at jeg ser særlig annerledes ut enn tidligere ;) Men jeg føler meg sunnere og sterkere. Angående kostholdet ja, så har jeg fått påvist matintoleranser... jeg må intuitivt ha visst det allerede, fordi nesten alt jeg tydeligvis ikke tåler er ting jeg allerede helt eller i stor grad har kuttet vekk fra kostholdet mitt... dette gjelder ting som mel, gluten, kaffe, gjær, alkohol, potet, melkeprodukter... egentlig ting jeg burde være glad for å slippe å spise. Det eneste som er litt vanskelig for meg er at jeg er ganske glad i naturellyoghurt og visse typer ost ;) MEN, generelt er jeg glad for å endelig ha klargjort dette, for det gjør det så mye enklere for meg når jeg er i selskaper, å kunne si at man faktisk har matintolleranser i stedet for å bare virke matvrang (noe jeg aldeles ikke er, bare helsebevisst). Jeg er så glad for å ha en såpass sensitiv kropp som hjelper meg å holde meg unna det som ikke er bra for meg ;)

Ellers så har vi jobbet mye og dedikert med økoprosjektet vårt siden Italia, og føler det er på tide at det får se dagens lys snart :) Det er helt ufattelig hvor lang tid ting kan ta, og jeg tror få har en anelse om hvor mye vi har lagt ned i dette. Jeg håper likevel vi kan ta oss litt fri snart, slappe av... nyte sommeren, og legge ut på reise igjen!


Mine kjære hvitveiser <3


Skogen utenfor der jeg bor

Litt hagemagi og frøplanting i praksis:


Ruben slapper av under eple- og plommetrærne vi plantet for noen år siden.

Tenkte jeg skulle introdusere dere for denne pusedamen her som vi for tiden bor sammen med, hun er 10 år gammel, og heter Nattalv. Et veldig høflig, koselig og godt vesen, med skogskattblod...


Vokter av urtespiralen ;)

Etter regnet kommer regnbuen
Utsikt fra øya der vi bor for tiden

  


Bregnebregne <3


Her er vi ute og ser på landområder igjen, dette er en test på hvor stort område vi egentlig ønsker oss, og arealet her er på 1,5 hektar, altså littegrann større enn vi tror vi trenger :)Her er det bildet som er brukt i headeren jeg har nå, som dere kanskje ser ;)
Revebjeller <3

Sommersolverv:

Ruben som gjør kampsporthopp ;)


Noen gamle steinruiner ved sjøen som det vokser fullt av trær inni


Skumring


Solen går ned


Fullmånen som var...


Jeg har noen innlegg som kommer til å postes i løpet av de nærmeste *kremt* dagene, om noen korte reiser og små eventyr gjort den siste tiden, samt at jeg håper å få laget innlegg med svarene på spørsmålsrunden... jeg har nemlig skrevet ferdig omtrent alle svarene for en god stund siden! ;) Takk for tålmodigheten <3

Hva synes dere om det nye bloggdesignet? Har dere hatt en fin vår og sommer så langt?

Å lage en urtespiral

En urtespiral er en av de vanligste metodene for å introdusere andre mennesker til permakultur. De er nydelige symboler på bærekraftige løsninger som også følger naturens former og prinsipper, og noe alle kan lage i sin egen hage. Det er sannsynligvis den mest effektive og plassbesparende måten å dyrke urter på, og hvem har vel ikke ønsket seg å kunne gå rett utenfor døra og sanke sitt eget krydder, mat og medisin? Ingenting er sunnere for deg enn den maten du dyrker selv. Vi er ment til å ha en forbindelse med maten vi spiser. :)

En urtespiral bygges av steiner som kveiler seg i en spiral, steinene i seg selv absorberer varmen fra sola som overføres videre til jorda, og åpner spiralen opp for mange ulike vekstforhold for de forskjellige plantene. Toppen av spiralen gir mer sol og har det tørreste klimaet, mens det på bunnen av spiralen er våtere og mer skyggefullt, noe som indikerer hvor du bør dyrke hva. Spiralen gir høy produktivitet på liten plass, er enkel å vanne og holde i orden.


Eksempelbilde

Du trenger:
-En haug av (fordelsvis) lokal stein. Du kan også benytte forskjellige typer murstein eller andre byggematerialer (feks for resirkulering, men helst noe som absorberer varme).
-Kompost og jord
-Grus og sand
-Gamle aviser eller papp
-Frø/urter

Bruk først og fremst det du måtte ha for hånden, for i permakultur er et av målene å ta i bruk hva som allerede er på området.

Til å begynne må du velge deg ut et sted å bygge spiralen. Den bør ikke være mer enn 2 m i diameter, og 1 m høy. Den burde ligge på et noenlunde solfyllt sted, og nært huset ditt. Du kan måle opp ved hjelp av 1 m lang hyssing som du fører rundt i en sirkel om du ikke tar det på øyemål. Enden av spiralen burde fordelsaktig ligge i nord eller øst (der solen står opp, da den vil følge spiralen hele veien rundt), og du kan legge papp eller avispapir langs ytterkanten av sirkelen eller under hele for å forhindre at uønskede vekster kommer frem. 

På den nordlige halvkule sies det at spiralen burde bygges med klokken, mens på den sørlige halvkule skal spiralen bevege seg mot klokken. Dette er basert på naturlovene, og forskning har vist at det er fordelsaktig.

Du kan nå begynne å legge stein langs kanten. Jeg anbefaler å ta en titt på bra stein- og murarbeid for inspirasjon, da jeg har sett alt for mye dårlig steinarbeid i urtespiraler. Det vil være mange fordeler med dette, ikke bare ser det mye bedre ut, men den holder seg også i lengre tid og unngår å falle sammen. Når du har kommet et stykke på vei, kan du begynne å lasse på grus og sand i senteret av spiralen for drenering og stødighet, men pass altid på å få en bra tykkelse på jordsmonnet også. Ettersom du bygger deg oppover, kan du også bygge opp haugen med mer kompost og jord frem til en høyde av 1 meter er nådd ved senteret av spiralen.

Til slutt kan du hvis ønskelig lage en liten dam eller våtområde nederst ved enden av spiralen.

Når spiralen er ferdig bør den vannes godt, og deretter kan du så eller plante ut urtene. Velg urter som du liker og som du vil komme til å bruke :)


Eksempel:
Tørrest (topp): Salvie, Timian, Aloe Vera, Oregano, Bergmynte, Dill, 
Tørt: Bergknapp, Isop, Rosmarin, Bergperikum, Kamille, Solhatt,
Medium: Ryllik, Fennikel, Estragon, Løpstikke, Burot, Malurt, Karve, Basilikum, persille, koriander
Vått (bunn): Agurkurt, Gressløk, Hvitløk, Mynte, Engsyre, Mynte, Ringblomst, Matrem, Karse


Urtespiralen vår:

Ferdig bygget, klar til å plantes og såes i... Vi bygget den utenfor hytta, i stedet for en gammel sandkasse som sto på stedet. All stein er hentet fra fjæra.


Bildet over er fra året etter.
Det er en fin tid å lage en urtespiral på, så bare sett i gang ;)
Kunne du tenke deg å prøve?

Fine bøker fra årets Mammutsalg

På vei tilbake fra skogen og fjellet i dag fant jeg en lokal bokhandel som hadde Mammutsalg... noe de har en gang i året hvor de selger ut mange bøker til en rimelig pris... Siden jeg elsker bøker er dette alltid ganske spennende, og vanligvis er norske bøker litt dyre. Jeg vil egentlig bare tipse om noen fine bøker jeg var så heldig å finne i år, som jeg anbefaler til dere med lignende interesser!


Pilefletting

En bok jeg har snoket i på biblioteket flere ganger... synes pilefletting er veldig vakkert og har lenge hatt som mål å lære det bedre. 115 kr, koster egentlig 399 kr.


Jeg drømmer nemlig om å kunne lage slike, og fine små gjerder og alt mulig annet til hage og inventar :) *ønske seg mange piletrær*

Gode matsopper

Jeg har en liten mengde soppbøker allerede, da en av favoritthobbyene mine er soppsanking... men synes denne boken hadde gode bilder og beskrivelser, greit utvalg samt at den er enkel å ta med seg overalt. 79 kr, egentlig 189 kr.

Ville planter til mat og glede

En genial bok ut fra min mening! Har hatt mye glede av denne boken i løpet av årene, min er ganske utslitt. Anbefaler alle å anskaffe seg denne <3 Den tar for seg alt mulig fint du kan sanke ute i naturen og tilberede supersunne og gode retter av. 99 kr, koster egentlig 429 kr.

Hjemmelaget såpe

"Du kan nemlig selv lage såper av naturlige oljer uten kjemiske tilsetningsstoffer. Er du interessert i aromatierap og urter, terapeutiske kvaliteter og naturlige produkter, er dette en bok du får stor glede av."

Åh, glede! Jeg har allerede flere såpelagingsbøker og har holdt på litt med det tidligere. Men jeg ønsket meg slik denne boken, hørte noen andre hadde funnet den under Mammutsalget, men fant den ikke selv. Her om dagen sa pappaen min at han hadde funnet den og kjøpt den til meg, for 19 kr, den siste de hadde igjen... og han visste ingenting om hvor mye jeg ønsket meg denne. Hihi <3      Ny pris 289 kr.

Trær og busker

Bok som tar for seg alle slags trær og busker som vokser rundtomkring, spesifikasjoner, bruk, utbredelse osv. Kjekt å ha :) 69 kr, koster egentlig 289 kr.


Naturlig vis

Bok med bilder av fine ansikter i naturen... (slike ser jeg overalt selv) og poetiske filosofiske ord og tanker. Ganske koselig og fin bok, men jeg kjøpte den ikke.


Utover dette solgte de også blant annet Supermat i praksis, Jord- og hagebruksvekster, Naturfilosofien, Økobaby, Grønn Babyguide, en del alternative og selvutviklingsbøker, Ringenes Herre, Silmarillion, Hurins Barn og sikkert flere andre fine bøker :)

Jeg leser stadig vekk bøker som jeg virkelig bare elsker! Kan gjerne tenke meg å skrive noen anmeldelser etterhvert, men vet ikke hvor stor interessen er for slikt?

Er du glad i bøker?
Har du gjort noen fine eller gode bok-kjøp i det siste?

Bevisste bloggere

Noen har kanskje lagt merke til et nytt ikon på sidemenyen her inne... Jeg har nemlig tenkt å linkes opp til Grønn og Skjønns bevisste bloggere, fordi jeg synes det er fint at det finnes en oversikt over grønne blogger i Norge, slik at vi kan motivere og inspirere hverandre.

Bevisste bloggere er bloggere som tar bevisste valg i hverdagen. Vi har laget dette ikonet for at bloggere og blogglesere skal bli mer opptatt av miljøvern og økologi.Ved å vise ikonet på din blogg forteller det andre at du bryr deg, du bidrar også til at flere blir bevisste!

Bevisste bloggere bør:
- Være miljøvennlige
- Kjenne til fordeler ved bruk av økologiske produkter
- Velge økologisk så sant det er mulig
- Bidra til å spre det grønne budskapet og inspirere andre

Litt om hvordan jeg er en bevisst blogger:
-For meg er verden en refleksjon av vårt indre... derfor vil jeg gjøre mitt beste i å utvikle meg til et bedre og mer bevisst og våkent menneske med forståelse for alt liv. Jeg erfarer en dyp indre renselsesprosess samtidig som jeg skaper et sunnere ytre liv. Å helbrede seg selv er å helbrede Jorden :) 
-Helt siden jeg flyttet hjemmefra for nærmere 5 år siden har jeg spist så mye økologisk som mulig, dyrket en del mat og urter selv, laget all mat fra bunnen av med gode råvarer og hatt et bevisst kosthold. Jeg er mest opptatt av lavkarbo/steinalderkost, lokal mat, raw food, sukkerfritt, vegetarisk og supermat.
-Husholdningen, renholdsproduktene, hårproduktene, kosmetikken min etc holdes så ren, minimal og økologisk som mulig. Kjemiske produkter er ikke noe jeg ønsker å ha i huset mitt.
-Siden ungdomsskolen har jeg kjøpt klærne mine secondhand. Klær som andre ikke ville ha... ;) Jeg redesigner eller syr klær fra bunnen av, og eier også noen få utvalgte som er kjøpt nye. Det samme gjelder for mange av mine ting og møbler.
-Jeg bruker ikke alkohol, nikotin, kaffe, sukker eller legemidler. Mørke stoffer fra en skitten industri ;)
-Jeg har alltid pleid å gå eller sykle om jeg skal et sted, eller benyttet kollektivtransport for lange avstander. Nå bor vi såpass avsides til at vi har satt i stand en gammel boble som vi ønsker å gjøre elektrisk. Det er imidlertid ikke noe vi har fått gjort helt enda.
-Jeg jobber med å skape bærekraftige harmoniske selvforsynte økologiske samfunn på Jorden... jeg føler meg kallet til å gjenopprette balanse på mange plan. Min kompetanse så langt i den retningen ligger innen permakultur, biodynamikk, forest gardening, økologisk jordbruk og i økende grad elementarverdenen.
-Etter dyptgående livsforandrende hendelser i begynnelsen av ungdomsårene har jeg viet livet mitt til skogen og naturen, og har siden da gjort mitt beste i å spre budskapet mitt til andre og være til inspirasjon. 
-Har eller har hatt medlemskap i Natur & Ungdom, Miljøpartiet De Grønne, Fremtiden i Våre Hender, Permakulturforeningen og Regnskogfondet.

Dette er en helhetlig livsstil som påvirker alle handlingene mine og alle deler av livet mitt. Det gjør livet så mye rikere og bidrar til så mye positivt :)

 

Så jeg oppfordrer dere som ønsker å leve et mer bevisst levesett eller som følger de samme prinsippene å bruke dette ikonet også :)


Jeg forminsket ikonet litt og forandret på fargene så det passer bedre til designet mitt..

2008/09

Er du en bevisst blogger? :)

Livet på øya - Fra høst til vinter

Her er del 2 av høsttiden min, denne gangen om livet på stedet der jeg bor nå.

Så, annet enn å skrive sporadiske innlegg om sommereventyrene mine, hvordan har egentlig høsten min vært? :) Hvor skal jeg begynne? Det føles litt overveldende å skrive om det...  Hovedfokuset frem til snøen la seg som et mykt teppe over landskapet var å lete etter landområde, og ellers har jeg bare holdt til i hytta ute på øya der jeg bor for tiden. For å si det som det er så trengte jeg å returnere til min vanlige eremitt-tilværelse en stund, da sommeren for meg var veldig intensiv og full av inntrykk... og sosiale sammenkomster, som gikk veldig bra, men som likevel føles utfordrende for meg. Så jeg trengte rett og slett et lite pusterom før jeg blir klar for å møte verden igjen :)

For det første var det veldig gøy å komme hjem etter den lange ferden vår og finne hagen i full blomst :) Grønnsaker, bær, frukt, urter og blomster i mange farger prydet stedet, alt som vi plantet tidligere. Den gamle båten var jo helt overgrodd av så mye rart! Så slikt blir det en del merkelige men fine matretter av. 
Alle disse blomstene er spiselige :) Vi hadde plantet solsikker og andre blomster overalt i hagen.


Min kjære med en stor solsikke etter en stormfull natt... den overlevde ikke den sterke vinden.


Når man dyrker gulrøtter selv må man regne med at de ser slik ut ;D


Snøen har kommet i fjellene...


Fullmånen svinner...


Høsten i all sin fargeprakt :) Jeg ønsker å plante mange lønnetrær på det kommende landområdet mitt, de er bare enestående om høsten!


Meg med smålig kjedlige men behagelige klær, lønnebladet, og den gamle men magiske langlua mi :)
Ingen høst uten bilder av mine magiske venner fluesoppene ;)
Og der hadde snøen lagt seg :)

Naturlig hårpleie - å slutte med sjampo

Veien mot "no poo" og et sunt hår ;)

Jeg prøver stadig å finne bedre måter å leve i harmoni med meg selv og naturen på, og å vise at kroppen min klarer å ta vare på seg selv er en av dem. Vi trenger egentlig ikke å smøre oss inn med alt mulig rart. Under riktige omstendigheter vil kroppen være selvbalanserende. Dette innebærer selvsagt likevel å leve hygienisk og renslig. I Finland bestemte jeg meg for å prøve å slutte med sjampo. Jeg var ute og badet hver dag og følte meg ren uansett, så overgangen ville ikke bli så tøff.

Noen sier det tar minst noen uker før hodebunnen oppfører seg normalt igjen. Når man bruker sjampo forsvinner de naturlige oljene fra håret og resulterer i en tørr hodebunn, som kompanserer med å overprodusere fett. Dette skaper en ond sirkel der man stadig må vaske håret sitt for å føle seg ren. Å fjerne den naturlige oljen fra håret skaper tørt og slitt hår, noe som igjen fører til bruk av balsam og hårkurer. Sjampoer inneholder også en del stoffer som kan være direkte farlige for kroppen, helsen og ikke minst miljøet (som sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, propylene eller butylene glycol og isopropyl alkohol), så fremt du ikke bruker en naturlig og økologisk sjampo slik som jeg gjorde før. Tidligere i vår prøvde jeg også å bytte ut alt av såpe og hårpleie med et slags rent olivenoljesåpestykke, men syntes det ble for sterkt til huden min. 
Forskning sier at vi lett påfører oss rundt 500 kjemikalier daglig og at kroppen absorberer 60% av stoffer som kommer i kontakt med huden, noe som er ganske ekkelt å tenke på.

Jeg har nå vært uten sjampo i over 4 måneder, og har det fint. Det var riktignok tøft i begynnelsen da jeg slet litt med fett hår... et tips da er å bruke et hårbånd, eller dra håret bakover og feste det i en spenne. Jeg sluttet brått med sjampo (og balsam), men etter en måneds tid bestemte jeg meg for å bruke bakepulver/natron og eddik fra tid til annen. Da tar jeg to spiseskjeer av bakepulveret, blander det ut i en kopp med vann og vasker håret med det, deretter gjentar jeg det samme med eddiken, og skyller godt. Dette er en vel utprøvd metode for et rent og sunt hår, dessuten er det økonomisk. Noen sier at man ikke trenger noe annet for å holde huset rent enn bakepulver og eddik ;)

Jeg prøver også å la være å børste håret, og heller kjemme det litt med fingrene. Noen ganger ender jeg likevel opp med å ty til tre- hårbørsten min ;P
Jeg føner heller ikke håret, og har aldri brukt noen form for stylingprodukter, hårfarger eller rettetenger. Jeg har imidlertid naturlig veldig rett hår, som jeg egentlig misliker litt... fordi jeg elsker fluffy hår. Så å slutte med sjampo, balsam og børsting vil forhåpentligvis hjelpe meg litt på vei? :)

Ellers holder jeg på å teste ut å dusje med så kaldt vann som mulig, men det gjør jeg gradvis og på en komfortabel måte. Det er utrolig forfriskende å ta seg et raskt kjølig bad i sjø og skogsvann. I vinter har jeg ambisjoner om å lære meg å isbade, men vi får se hvordan det går ;) 

Etter hvert har jeg planer om å skylle håret i uttrekk av brennesle og kanskje kjerringrokk for å styrke håret og fremme hårvekst. Uttrekk av einer, bjørkeblader, rosmarin og salvie er også noe jeg skal prøve ut.

http://www.rolv.no/urtemedisin/sykdommer/hartap.htm

http://www.feelings.no/visart.asp?Innhold_ID=1209

http://natural-forces.com/essays/poofree.htm

Jeg har desverre ingen bra bilder av hvordan håret mitt er akkurat nå... jeg føler at jeg fremdeles er i forsøksfasen hvor jeg prøver ut litt forskjellig, og kommer nok til å komme med en oppdatering etterhvert.


Dette bildet er fra i sommer, nesten 2 måneder etter at jeg sluttet med sjampo.


Kunne du tenke deg å slutte med sjampo? Spørsmål? :)

Permakulturkurset 1-14 juli

I sommer har planen min hovedsaklig vært å få bredere erfaring innenfor bærekraftig og naturlig livsstil, besøke inspirerende prosjekter og danne nettverk med flotte mennesker som faktisk gjør/ønsker å gjøre noe for å utvikle seg selv og leve i harmoni på denne vakre planeten. Det har jeg i aller høyeste grad oppnådd, selv om jeg ikke akkurat har tatt meg tid til å skrive om det. Så jeg får ta det i etapper :)

Etter å ha fått plantet ned årets grønnsaker, urter, trær og blomster og ordnet med de utallige andre prosjektene mine, tørket jeg svetten og reiste for å delta på to ukers intensivt permakulturkurs. Dette er noe jeg har ønsket å gjøre i flere år, siden permakultur er en av mine største lidenskaper og passer utmerket inn i mitt helhetlige verdensbilde. Jeg føler meg så hjemme blant likesinnede som også holder på med det, jordnære og kloke mennesker som får gjort så mye positivt for jorda vår og menneskesamfunnet. Kurset ble gjort mulig i samarbeid med meg og gruppen min og noen kyndige mennesker fra Change the World, og jeg er svært glad for at vi fikk til dette. 

Vi hadde noen kjempefine og inspirerende uker, og selv om jeg egentlig kunne det meste fra før av grunnet selvstudier, var det fint å få bekreftet at jeg allerede var på god vei. Vi hadde foredrag, praksis, samtaler og dokumentarfilmvisninger fra morgen til kveld, og enn så mye dette engasjerte meg kunne man ikke unngå å bli litt sliten.

Jeg er utrolig takknemlig for alle de bra menneskene jeg møtte i løpet av denne tiden, alt jeg lærte om samspill med planter og dyr, husbygging, ren energi... det er så godt å være blant positive mennesker som slik som meg ser frem til den vakreste og mest oppløftende fremtiden noensinne.

<3

Hestekastanje, tuntreet.


Norrøne og keltiske utskjæringer


Et lite halmballhus


Norges første Eartship! Bygget av bildekk og resirkulerte materialer.


Permakulturdam, samt organiske bed som vi lagde.


Flowforms, revitaliserer, renser og energiserer vannet.


Sirkulært bed og hesteskoformet bed som vi lagde, med kapasitet til å produserer utrolig mye mat på lite plass :)


Urtespiralen vi lagde der i fjor.


En fin liten spurv :)


<3


Nyplantede eiketrær :)


Dette var en nydelig pus som vi etterhvert fant ut at var blind. Skulle gjerne tatt ham med meg hjem ^^På tur til fjellet for å se på artsmangfold og en interessant gammel edelløvskog:


Mønster i sanden


På tur med kano :)


Fine ferskvanns- sandstranden! Her badet vi :)


Fullfart-sandslottet mitt ;)Halmballhus- bygging:


Plakat vi fant gjemt på fjorårets Tingmøte- lokasjon litt lengre oppi fjellet.


Tingmøtets talking-stick :) Vi var her i fjor sommer... mange gode minner. Vi fant igjen steinsirklen og staven.


Leona, datteren til Anne Helene :)


Fin, er han ikke? :)


Om kvelden...

Det var alt for denne gang... kunne du tenke deg å gjennomføre et permakulturkurs? :)

Permakultur

Permakultur er et helhetlig planleggingssystem basert på å jobbe med, og ikke mot naturen.

Det går ut på å bevisst skape et økologisk bærekraftig system som heller enn å utarme jorden, skaper liv og overflod. Permakultur består av mange forskjellige elementer som søker å fungere sammen som en enhet, og bygger på naturens egne prinsipper. Disse prinsippene er perfeksjonert over millioner av år, og gir den beste forutsetning for å skape et vakkert og fullverdig liv for hele økosystemet. 

Permakultur brukes i dag over hele verden og søker alltid å benytte lokale ressurser, dyrkemuligheter og dekke de grunnleggende livsbehov med bruk av minst mulig ressurser. Permakultur er ikke energi- eller kapitalkrevende men forutsetter iakttakelse og kreativitet, for å gjenskape naturlige økologiske systemer.

Vårt nåværende jordbrukssystem har beveget seg inn i et blindspor. Vi trenger å vektlegge andre verdier i fremtidens samfunn. Permakultur skaper et fullverdig liv i et økologisk perspektiv og viser i praksis hva dette betyr. 

I motsetning til det moderne jordbruket som forbruker 10 ganger mer energi enn det som produseres, gir permakultur mulighet til å produsere ti ganger mer enn hva som blir investert. Energiforbruket kunne dekkes av bøndenes og dyrenes arbeidskraft alene. Denne muligheten virker nok ennå skremmende på de fleste mennesker. Vi er blitt fortalt at valget bare består mellom et høyteknologisk og meget energiforbrukende landbruk eller et med hardt og slitsomt arbeid.

Å legge om til økologisk landbruk reduserer energibruken, fordi framstilling av kunstgjødsel og sprøytemidler er meget energikrevende. Dessverre benytter også ofte det økologiske landbruket monokultur, store maskiner og transporterer produkter over store avstander. Dermed bruker hele prosessen mer energi enn hva som produseres. Det blir gitt svært liten oppmerksomhet til selve organiseringen av tunet, bygningene og jorda som et fullstendig helhetlig innbyrdes forbundet system. 

Permakultur har hentet inspirasjon fra både tradisjonelt jordbruk, hagedyrking, økologisk og biodynamisk jordbruk, men også moderne teknologi og energibruk. Det er dermed blitt et knutepunkt for grønne og alternative dyrke- og levemetoder, og utvikler seg fritt og grenseløst i forhold til dette. I permakulturen inngår både mennesker, planter, dyr, arkitektur, teknologi, vitenskap, spiritualitet, kultur og økonomiske systemer. Det er et selvbærende samfunn som styres av folket selv, heller av noen få på toppen.

Det universelle symbolet for permakultur

Mange steder i verden har mennesker hager som minner om naturlige skoger, der alt dyrkes slik det opprinnelig vokser. En naturlig skog består lagvis av trærnes løvkroner, mindre trær, store busker, små busker og nederst urter og grønnsaker. I et slikt system produseres det store mengder organisk materiale, mye mer enn i en monokultur som en åker, den utgjør jo bare et enkelt lag i omtrent en halv meter høyde. En skog bestående av utelukkende spiselige planter vil gi mye større utbytte, og selv små skoghager kan gjøre folk selvforsynte med mat, og gi avling for salg.

En naturlig skog vedlikeholder seg selv ved hjelp av sollys, regn og omdannelsen av jordens mineraler til plantenæring. Sammenlignet med en slik skog blir åkeren et trist syn. Den skal regelmessig pløyes, harves, såes, gjødsles, lukes, sprøytes og på andre måter beskyttes mot parasitter. Alt dette er svært arbeids- og ressurskrevende. Dersom vi kunne skape økosystemer lik skogen, men med flere spiselige sorter, kunne man spare mye energi og arbeid.

Jordkloden er preget av en stor variasjon med hensyn til fysiske, biologiske og kulturelle forhold. Et godt design for et bestemt område kan vise seg uhensiktsmessig i et annet område. Designprinsippene kan derfor bare brukes sammen med detaljert kjennskap til lokale forhold og derfor varierer permakulturdesign fra sted til sted. Permakulturdesign vil være forskjellige fra land til land og fra hage til hage. Selv små forskjeller i klima, jord og vegetasjon tas i betraktning ved utformingen. Også forskjeller i beboernes behov, smak og livsstil integreres i designet.

De fleste mennesker er klar over at vi nå er nær grensen for Jordens bæreevne og at vi må endre våre destruktive vaner og ta ansvar for det som skjer. Det ene eksisterer på grunnlag av det andre. Våre handlinger slår alltid tilbake på oss selv, hva vi gjør mot andre og annet, gjør vi mot oss selv. Vi er en del av helheten, og ønsker ikke å ødelegge vårt livsgrunnlag. Mennesket kan ikke distansere seg fra sin omverden. Ved å ikke verdsette oss selv, vil vi heller ikke være i stand til å elske plantene, dyrene og menneskene rundt oss.

Innenfor permakultur tenker og handler man ansvarsbevist ikke bare mot jorden men også i forhold til hverandre. Dette inkluderer alt levende og ikke levende.. planter, dyr, jord, vann, stein og luft, og anerkjenner alts naturgitte verdi. Kjernen er ikke konkurranse, men samarbeid og samhold mellom alle ting.(Illustrasjonsfoto, stort sett ikke mine bilder!)

Sakset (hovedsaklig) fra en artikkel jeg skrev om Permakultur for et par år siden.

Permakultur og selvforsyning (mai og juni)

Dette er som vanlig et ganske forsinket blogginnlegg, egentlig glemte jeg helt å poste det, og årsaken til det er at jeg har vært svært opptatt i tillegg til at jeg stort sett har levd ute i skogen i sommer uten teknologi og nett, noe jeg har stortrivdes med ;)

~*~*~~*~~*~*~

I tiden etter Slovakia har jeg holdt til på en øy utenfor Molde, hvor jeg har holdt på med diverse hage- og dyrkingsprosjekter og forberedt den videre reisingen min. :) Det er et helt nydelig sted som jeg kommer til å bo en del på, så jeg hjelper med glede til å forvandle stedet til en frodig permakulturhage full av mat i form av frukttrær, bærbusker, urter og grønnsaker.

Dette innebærer temmelig mye arbeid, skjønt ikke så mye i forhold til alle andre dyrkingsteknikker. Jeg går ut fra at de fleste er ukjent med begrepet permakultur, men jeg skal legge ut en liten tekst jeg skrev om emnet for et par år siden. Jeg har vært forelsket i permakultur i over 4 år siden jeg først leste om det. På den tiden gikk jeg skole for økologisk jordbruk (og gamle håndtverksteknikker, primitiv overlevelse etc.), fordi det var det nærmeste jeg kunne komme en måte å samarbeide med jorda på som jeg hadde utviklet i mitt eget hode. Da jeg fant ut om permakultur fant jeg ut at jeg egentlig ikke trengte å finne opp hjulet på nytt ;) Men jeg hadde allerede full forståelse for hele konseptet (følelsesmessig sett), som om det ligger i dypet av min sjel... Jeg er overbevist om at om det er noe som kan redde denne vakre planeten og dem som lever her, så er det dette! Jeg ble født her på Jorden for å skape en vakrere, grønnere og mer fortryllende verden, for å være med å løfte oss som art til nye høyder, for å revolusjonere og forvandle. :) Og vi må alltid være den forandringen vi ønsker å se. Permakultur og skogshager (forest gardening) er mine største håp, i tillegg inspireres jeg av de spirituelle biodynamiske jordbruksfilosofiene.

I sommer skal jeg som et ledd i prosjektet mitt om bærekraftig utvikling endelig ta permakulturkurset, den eneste formen for utdanning som finnes i Norge. Man vil da få et sertifikat, slik at jeg etter 3 år med egne prosjekter vil kunne få diplom slik at jeg kan undervise andre :) Det som betyr mest er selvfølgelig å lære det av kompetente folk, slik at jeg slipper å holde på like amatørmessig som tidligere ;)

Rent praktisk sett har jeg i det siste plantet en del frukttrær, bærbusker, blomster og urter om hverandre, samt laget til et grønnsaksbed av en gammel robåt. Vi måtte også sage ned noen grantrær for å gjøre plass og gi lys til flere frukttrær, så vi har nå saget og kløvd en mengde av ved for hånd, slik at vi holder varmen gjennom hele vinteren, så nå ble vi selvforsynt med ved/oppvarming. *puh*

Selvforsyning er forresten en av hovedinteressene mine. Det er to måter å bidra til en grønnere verden på, den ene er via forbruk av såkalte økologiske, grønne og fairtrade varer, noe som i grunnen bare fører videre det moderne samfunnets konsumerisme og egentlig ikke løser eller forandrer på så veldig mye.... den andre er å produsere maten, energien, klærne, kosmetikken og tingene man trenger selv, eller i samarbeid med andre i lokalmiljøet. Det er dessuten utrolig givende og spennende, gøy og det trenger faktisk ikke å være så slitsomt heller. Om man har en 6-timers arbeidsdag på sitt eget landområde mener jeg at man vil klare seg veldig bra om man bruker de beste løsningene og teknikkene. <3

For meg er å samarbeide med naturen og universet den aller høyeste form for kunst, å skape slik som skaperen i et virkelig, 3- dimensjonalt (for ikke å snakke om 4-dimensjonalt) landskap. Jeg har valgt det visuelle landskapet av Liv fremfor andre kunstformer fordi det er så mye mer meningsfullt for meg å ha en direkte kontakt med eksistensen og kilden. Det er vår oppgave her på planeten, det vi er spesialtilpasset til å gjøre. Og da mener jeg å jobbe med naturen på en mye dypere og mer spirituell måte enn hva som er vanlig i dag, slik at det ikke eksisterer noe egentlig skille mellom meg og mine omgivelser. Mitt landområde er den ytre manifestasjon av mitt vesen, et sted av kjærlighet og trygghet som nærer meg og mine optimalt. Harmoni, balanse, innsikt og forståelse.

Det er derfor jeg er på utkikk etter et eget landområde som kan kalles mitt (for all tid). Det burde selvsagt vært en fødselsrett å få utdelt et stykke land hvor man kan livnære seg, i alle fall om Moder Jord/Gaia hadde fått sin vilje :) Men siden vi lever i en verden av mørkere krefter, har jeg vært nødt til å jobbe i flere år kun for å tjene opp nok penger til å kjøpe meg et lite grønt område og litt skog. Helt siden jeg var 14 år hadde jeg bestemt meg for at om jeg en dag ble rik skulle jeg kjøpe opp store naturområder for å verne dem, og jeg hadde også bestemt meg for å flytte til skogs. Forhåpentligvis blir den drømmen snart til virkelighet, og det på langt mer fantastisk vis enn jeg hadde visualisert meg den gang. Drøm og visualiser av hele deres hjerte, og skap det, gjør det virkelig!

Noen bilder fra tiden som har gått:


Jeg fant en bitteliten hytte inne i skogen ;P

De neste bildene er fra området rundt hytta vi bor på:
Her er den gamle båten vi har fyllt opp med lag på lag med jord og kompost. Vi valgte å legge en gammel presenning i bunnen som vi boret noen hull på, slik at båten skulle holde seg litt lengre. Gleder meg til å komme hjem og høste mye god frisk mat! Båten er ganske så stor, og vi plantet ut en del vekster vi hadde sådd innendørs tidlig i vår, samt at vi spredde en fin liten mengde med frø overalt ellers. Det siste steget er å legge et dekke av halm over det hele.På midten har vi sukkererter som kommer til å vokse oppetter trådene vi festet som et seil..Og her er en liten del av veden vi har ordnet oss. Jeg synes det er greit å ta ned litt gran for å gi plass til edelløvtrær og frukttrær


Epletreet vi plantet i fjor blomstrer fint og trives :)


Urtespiralen vi lagde i fjor har blitt grønn og fin :) Har skrevet et innlegg om hvordan du også kan lege en, som jeg skal prøve å poste snart.


I hele vår/sommer har jeg sanket mengder av brennesle, skvallerkål, løvetann, geitramsskudd, surblad, karve og andre grønne blader til bruk i mat, spesielt supper :) Jeg har også sanket mye urter, skjønt årets vinterforråd som ble sanket på midtsommerdagen ble utsatt for en tragisk ulykke... *sukke*


Til sist et bilde fra nærheten der jeg vokste opp, i Trondheimstraktene der jeg var en kort tur innom for å forberede reisen min :)

Lover forresten at det skal komme mange flere blogginnlegg fra meg etterhvert nå :)

Vårt familietre - Tuntreet

I gamle tider var det vanlig at hver familie hadde sitt personlige familietre. I moderne tider ser vi fremdeles ekkoet av denne gamle tradisjonen i form av et tuntre. Hele ættens livskraft var knyttet til dette treet, og så lenge familien blomstret var treet grønt og sterkt. Familiens og treets skjebne var uatskillelig. Treet ble helt til i den senere tid sett på med nesten hellig ærefrykt, og ingen våget å skade det.

beechtree

Ved å plante et slikt tre skaper vi en drøm, en visjon, et bilde... alt skapt gjennom drømmer er allerede virkelig. Det er en lite krevende handling med uendelig styrke og kraft i seg, som kan gjøres allerede nå. Plant et frø eller en nøtt i en liten keramikkpotte, der familietreet kan spire og utfolde seg, og det vil etter hvert vokse seg stort og flott i deres fremtidige landområde!
Frøet vi planter er selve begynnelsen på å virkeliggjøre våre drømmer. Det samarbeider med hele universet for å materialisere din drøm og vil omgi deg med beskyttende skimrende positive energier til dine drømmer er gjort virkelig.

Vi kan begynne nå, i dag! :)

Vi kan velge mellom et bredt utvalg av trearter hvilket som ligger nærmest vårt hjerte. For oss var valget enkelt; Eiketreet. Så lenge jeg kan minnes har jeg dirret av glede og ærefrykt hver gang jeg har sett og vært nær disse herlige skapningene. Jeg har i mange år visualisert hvordan Eiketreet står der utenfor vårt vakre hjem og strekker sine grønne greiner mot himmelen.

De er mektige trær som symboliserer visdom, styrke, mot, nobelhet, helbredelse og livskraft, og ble ofte sett på som bindeleddet mellom den materielle og spirituelle verden.

acornseed

oaktree

Litt mer informasjon om Eiketreet:

-Eiketreet har lengst levetid av tresortene her til lands.
-Eik er trolig det treslaget i Skandinavia som
er levested for flest arter. Opp mot 1500 arter
av insekter, sopp, moser og lav er funnet på
eik. 
-For 300-1000 år siden ble mesteparten av
norsk eikeskog rasert da tømmeret ble brukt til
vikingskip og krigsskip, opptil 10 000 eiketrær til et skip!
-Det første treet som ble fredet ved lov i Norge
var eika.

Noen bilder fra plantingen:

img5802

<3

Hvilket familetre vil du ha, og hvorfor?

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker