desember 2012

Nysnø, rådyrbesøk og vinterglede

Jeg tenkte det var på tide å spre litt vinterglede blant dere, for hos oss er det nydelige og glitrende snølandskap om dagene, med klart vær som gjør det til en glede å være ute.
Tidlig en morgen sent i oktober våknet vi plutselig til den første snøen, noe som alltid får hjertet til å hoppe litt av barnlig glede. Rådyrfamilien tuslet rundt i hagen også, som den ofte gjør, men det var ikke bare det som fikk oss til å hive på oss litt varme klær og vandre ute i den nye hvite verdenen. Vi hadde nemlig avventet innhøstingen av visse ting i hagen fordi det enda ikke var modnet, deriblant en mengde plommer som fortsatt hang på trærne. Det var altså nå eller aldri, om vi skulle kunne hygge oss med plommer resten av vinteren.

Må si det føles litt uvant å høste ting fra en litt nedsnødd hage, men det gikk strålende å sanke inn de store mengdene sett bort fra litt forfrosne fingre etter noen timer. Pusen ville så klart også hjelpe til, det er ingen ting han liker bedre enn å sitte på skuldrene våre når vi gjør saker og ting ;) De følgende dagene eller uken kan man heller si, ble det laget mengder av plommesyltetøy, plomme- smoothies, plommegrøt, plommekaker og jeg vet ikke hva!

Flere morgener nå har jeg blitt vekket av rådyr rett utenfor vinduet, og i dag av flere små nydelige blåmeiser, det er såå koselig! I hagen står et tre pyntet med lys, og i stua står et lite grantre i potte som ville bli med meg inn, klar til å dekoreres med små sopper og eikenøtter ;) Så da må jeg bare benytte anledningen til å ønske dere en gledelig jul- og solværfeiring! Måtte lysere tider komme både i natur og menneskehjerter <3

English translation: In our corner of the world, white soft glittering snow are covering the landscape, just as I like it at this time of the year. Snow arrived already in late october this year, so we had to hurry to save the last of the autumn harvest which was not yet totally ripe. Among this was lots and lots of plums, which we picked and then spent many days trying to preserve it all through winter. Luckily we don't lack creativity on the kitchen. Earlier year we also have had apples and all the common berry bushes, not to mention all kinds of forest berries, so delicious all of it! Our cat and the deers are happy to accompany us :D Wishing you all a blessed and enchanted yule and winter solstice with these wintery pictures!


Rådyrmoren på vei oppover i hagen :)


Se så søt, øyenbryn og det hele ;)


Mennene i mitt liv <3


*prrrrrrr*
De er virkelig verdens fineste! Kan man bli mer heldig? Jeg tror ikke det...


Virvle med kappe må alltid til
*folde seg sammen som en flaggermus*


Ruben som sanker plommer


Dukkestuen, nå sykkelskur


Dette er bare en liten prosent av alle plommene ;)


Utenfor vinduet... ja, det er ofte frost på rutene våre, og ja, det er ofte kaldt ;)
Rådyrhannen med gevir står forresten så nært vinduet at han ikke synes på bildene, hehe


Rådyrkalven begynner å få gevir han også ^^


Fine <3
Den vakre vintersolen
Vår nesnødde bil


Eiketreet hadde ikke rukket å slippe bladene sine


Fra høst til vinter :) Vakkert! *ta frem skiene*

Og til slutt... Noen la kanskje merke til at jeg og min kjære nylig var på et to siders intervju med VG helg angående Natursamfunn- prosjektet vårt? :) Fullt intervju kan leser her! Har merkelig nok blitt kontaktet av VG tre ganger i høst, først når bloggen min ble anbefalt på hovedsiden deres, andre gang da de trengte folk å intervjue angående naturlig livsstil, og tredje gangen nå i helgemagasinet. Men holder fortsatt lav profil, hehe.


Har det kommet snø der du bor?
Har du møtt på mange rådyr i løpet av livet?
Gleder du deg over juletiden?

Hobbiten midnattspremiere!

Det er vel ingen hemmelighet at jeg er en stor Tolkien- fan, så det var så absolutt en prioritet for meg å komme meg på midnattspremieren til Hobbiten. I tillegg var jeg den første til å kjøpe billetter ;) (Denne gangen slapp jeg å ligge 5 døgn i kø.) Så da var det bare å vente og glede seg. Angående Hobbiten så er ikke den boken hellig for meg, da Silmarillion og Ringenes Herre står mitt hjerte nærmest, så jeg tenkte på forhånd at jeg ikke ville ta endringer så tungt og heller kose meg med filmen. Jeg var positivt innstilt til å ta med de mer utarbeidede og voksne prinsippene vi finner i Ringenes Herre, der feks alvene og deres kultur er langt mer utviklet.

Dersom du enda ikke har sett filmen anbefaler jeg å stoppe å lese her!

Filmen hadde en episk åpning med slaget om Erebor, der vi fikk sett mer av dvergekulturen, og ikke minst det storslagne øyeblikket der Thranduil kommer ridende på sitt majestetiske hjortedyr! Endelig var vi i Hobbitun igjen, et gledelig gjensyn og en hjemlig følelse av Midgard fullt av emeraldgrønt og varme, lune og gyldne farger. Jeg synes de har klart å skape en formidabel Bilbo, og jeg må si alt gikk temmelig bra frem til de tre trollene, selv om den scenen også var helt grei. Angående Radagast så var han alltid en av favorittkarakterene mine i bøkene (ja, jeg har vært en flittig leser av alskens tilleggsmateriale), og da jeg så ham i traileren må jeg innrømme at jeg ble en smule bekymret. Men i filmen synes jeg han er en godt utarbeidet karakter og det føles virkelig som om han praktisk talt er i ett med naturen, det eneste jeg savner er en spiss på hatten og at vi får se de sanne kreftene hans (han er jo en maia, og mester innen shapeshifting).

Så kommer Azog og vargerytterne da, noe som for min del ble en unødvendig ekstra actionsekvens og en uelegant overgang til Kløvendal. Kløvendal igjen var storslått, magisk og vakkert som vanlig, kunne bare scenene der med Elrond og alvene vart enda lengre (i boken tilbringer reisefølget 14 dager der, ikke bare en kort natt)! Det Hvite Rådet var også en flott scene, jeg likte godt samspillet mellom Galadriel og Gandalf, noen av de eldste sjelene i Midgard. Er spent på hvordan dette tilleggsmaterialet utarter seg. Hva som skjedde i filmen etter det har jeg ikke så mye å si om, slossescenene engasjerte meg ikke så veldig og det ble litt for mye av det gode, jeg liker egentlig ikke at Peter Jackson tolker "goblins" some en ny rase i stedet for å bare være moria- orker. Men scenen med Gollum var jo som alltid fascinerende, og ørnene på slutten var utrolig flotte, det samme med landskapene. Det er jo så mye fantastisk natur i New Zealand, så det er absolutt en riktig lokasjon for Midgard, føler imidlertid ofte at landskapene som filmes ser litt avskogede ut, noe som er merkelig da Midgard ikke akkurat er fullt av beitende sauer. Musikken er storslagen som vanlig, dvergetemaet er flott, men skulle gjerne vært mer fornyet utover det, selv om det greit å ta med seg noen av de gamle temaene. Alt i alt er jeg dog ganske fornøyd, så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente til de neste filmene! Er en del mer som kan gå galt der ;)

English Translation: So I went to the Hobbit midnight premiere last week, in fact I was the first to get the tickets, and of course we had to dress up just a little! ;) It was wonderful to return to Middle Earth again through this movie. What I loved the most about it in cronological order and quite obviously was the Shire, the Erebor scene and Thranduil riding the irish elk, Radagst the Brown, BilboGandalfElrond, Rivendell, White Counsil and then the eagles. I must say I was quite pleased, probably more things can go wrong in the next movie, but I've decided to have a relaxed attitude towards the Hobbit films since I'm really more of a Silmarillion and LotR person ;)


Noen bilder fra midtnattspremieren :) Vi dro sammen med fine Marina Aurora og hennes kjære. Og var nok de eneste som hadde kledd oss opp litt. Absolutt en superkoselig kveld/natt!


Marina Aurora, Ruben og meg... Vi måtte dessverre bruke blitz på alle bildene, noe jeg ellers unngår ;)


<3


En engasjerende samtale


Min kjære med identisk Legolas- frisyre... selv om jeg hadde veldig hastverk med å lage den. Jeg hadde en av Arwens frisyrer som ble fikset på vei til kinoen ;p Alveørene måtte ligge igjen hjemme, var nødt til å gjøre alt ganske enkelt denne gang, men kommer nok sterkere tilbake.


Er så glad i kapper... Har alltid ønsket jeg kunne hatt mot til å sprade rundt i det når som helst.


En stk lykkelig alv


Fin :)


"Selvportrett av 3" ;)


Klar for overnatting på hytta i 4- tiden på natta :) Slikt som skjer når man bor 1 time fra kinoen.


Noen har hatt en fin kveld ;)


Og helt til slutt, så ønsker jeg dere et vakkert og oppløftende vintersolverv i morgen,med mange nye innsikter! <3 Mange har ventet lenge på denne dagen og denne tiden ;)
Har du noen planer for morgendagen?


Og liker du Tolkiens verker?
Hva med filmene?
Har du sett Hobbiten enda, og så fall, hva synes du?


Raw blåbærpai og vennskap

For en tid tilbake hadde jeg storslått besøk av gamle venner, og det ble en koselig og minneverdig helg. Og som vanlig en masse lek med matlaging. I tillegg til middager ble det laget både smoothier, rødbetchips, raw blåbærpai, gresskarpai og røstede gresskarkjerner. Så jeg tenkte jeg kunne benytte anledningen til å meddele dere en oppskrift, noe jeg gjerne skulle gjort oftere!
Jeg eksperimenterer med så mye nytt hele tiden og det gjør det vanskelig å dele oppskrifter med andre på en nøyaktig måte, denne er imidlertid så utrolig rask og enkel å lage med mål som er enkle å huske.

I høst lagde jeg så mye forskjellig av blåbær, pga de store mengdene jeg plukket, men denne kaken var en slager ;) Jeg ønsket ikke å ødelegge alle de fantastiske næringsstoffene i blåbærene ved å varmebehandle dem, og jeg er generelt veldig glad i raw kaker... Dersom du imidlertid ikke liker kakedeig eller ostekaker er det kanskje ikke noe for deg. Den forrige rå kaken jeg lagde smakte forresten nesten helt som brownies!


Oppskrift på raw blåbærpai

Kakebunn:
4 dl mandler eller andre nøtter
6 dadler
1-2 ss kokosolje
Stevia etter smak
En liten klype havsalt

Fyll:
7 dl blåbær
4 dl Cashewnøtter (helst bløtlagte i noen timer)
Stevia etter smak, evt sukrin eller annen ønsket søtning
2 ss kakao
Evt litt psyllium eller lecithin for å gjøre den mer stiv
Litt kanel eller vanilje om du vil

Kjør mandler i food- processoren og tilsett resten av ingrediensene til bunnen. Kna den utover paiformen.
Så har jeg jeg mesteparten av blåbærene i blenderen, tilsetter cashewnøttene og resten av ingrediensene, før jeg heller det i paiformen. Deretter ordner jeg et lag med blåbær på toppen av kaken. Sett den en halvtime i kjøleskapet slik at den stivner litt, før den er klar til å nytes!


English translation:
I got a visit from old friends and we made lots of tasty food. I included one of the recipes, whcih I came up with while picking loads and loads of blueberries in the woods around here. Should I bother translating the recipe?

Raw blueberry Pie: Crust: 3 cups almonds, 6 dates, 1/4 tsp sea sal, 2tbs cocos oil, stevia... For Filling: 5 Cups blueberries, 2 cups of cashews, stevia sweetening and a few tbs of raw cacao. Make the dough in a food processor and press into pie form. Blend the other ingredients and pour on the crust, then refrigerate before eating. Decorate the top with fresh blueberries and enjoy, it's delicious! :)Bunnen og fyllet ferdig laget, kaken blir knall lilla!


Ferdig kake, har ikke så bra bilder av den, men poenget kommer vel frem :)


Fast og fin :)


Her hadde jeg ikke ferske blåbær til toppingen, så jeg blendet en stor mango med noen cashewnøtter
og psyllium tror jeg... Det ble en del mindre fyll enn planlagt på denne, men så absolutt veldig god!


Et fint lite knudrete minigresskar :)


Klar for kakespising og te


Middag på gang


Her er gresskarpaien. Den er sukkerfri, melkefri og glutenfri! Det er nok derfor den ser litt uvanlig ut. Men den ble god! Den ble bittelitt brun på kantene, men det skjer lett med nøttebunner, og vi hadde litt hastverk med å få den ferdig kan man si ;) Serverte den med en slags krem.


Vi fikk fatt i noen slike... knallbongbonger er det vel de heter, og endte opp med noen kloke visdomsord og kroner på hodet ;) Kan vi si det var en forsinket bursdagsfeiring?Vi gikk en fin tur i nærområdet, før novembersolen gikk ned:

Gunhild, treet og sola <3


En fin gjeng!


Snøhjerte! Snøen som kom tidligere var i ferd med å forsvinne helt...
Det siste solglimtet... vi bor der borte *peke på* Dere skal forresten slippe mer høstfarger her inne fra nå av ;)


Har du sansen for rå kaker?
Liker du å lage mat?

Samhain ~ Snirkler, halvmåne og pus

Denne mystiske og sjelfulle høstdagen dekket av kald frostrøyk og et lett lag av årets første snø bærer kjente navn som Samhain eller Halloween. Det var en dag helt alene med mine egne tanker, og en hvit pus stadig ved min side, noe som gjør godt for mitt reflekterende sinn. Jeg malte meg litt i ansiktet for å bedre resonnere med de nakne greinene og skye vesnene som lurker rundt i hagen min, og tuslet ut slik jeg ofte gjør. Senere på kvelden endte jeg opp med en bitteliten fotoserie i halvmørket, er ikke så ofte jeg står foran kameraet egentlig, spesielt ikke planlagt. Men litt morsomt var det nå.

Link til fjorårets Samhain med det magiske eiketreet.

English translation: Samhain is such a mystical and enchanting day full of this cold, naked, soulful athmosphere... A time of letting go and looking within. The day was spent alone with my cat, a time of contemplation and insight. I changed my appearance to unite with the naked branches and the shy creatures in my garden, and when I got back home I did this small photoshoot inside my half dark house ;)


Utendørs lykter
Min kjære pus <3


*inspisere kameraet*


Diverse krystaller, noen funnet selv i fjell og huler


Min pus ser og hører mye


Meg som akkurat har tatt opp sminkeblyanten og befinner meg på badet ;)


Snirklet til ansiktet mitt... det skjedde i full fart og uten plan :P
Min indre verden
Livets tre


Med kappe


*prrrr*Jeg har en helt ufattelig sosial katt, han er stort sett alltid rundt meg, og favorittstedet hans er fortsatt på skulderen min, akkurat som da han var liten kattunge ;) Åeewwhh, pusekjærlighet! Her hilser vi på min kjære som ikke fikk delt kvelden med oss men som fikk hilst på likevel!


Nå reiser jeg til nærmeste by for å dra på midnattspremieren til Hobbiten... Iført kappe og alveører ;) Gleder meg som en unge! *fnis*
Noen flere som ser frem til dette?

Gjorde du noe spesielt ut av Samhain/Halloween/Allehelgensaften dette året?

Høstglede og virvlende løv


(Begynte å høre på Yanni igjen denne høsten, og det gir mye glede)


Høsten var kort dette året, det var nesten så vidt jeg så noe til den. Jeg reiste jo vekk fra den en tid for å oppholde meg i mitt andre hjem, Skottland ;) Og der var det fremdeles grønt som bare det. Da jeg kom hjem igjen hadde de fleste bladene allerede falt av trærne. Akk ja, hvem skulle vel ikke ønske seg lengre høst og vår? Det kunne jo egentlig gjerne gått litt på bekostning av vintermånedene, så årstidene ble mer jevnt fordelt ;) Det har ikke noe med å ikke like vinter og snø å gjøre, vel og merke, for jeg kan være litt av et vinterbarn til tider.

Ellers er det fantastisk å bo slik omringet av masse løvtrær, spesielt lønnetrær, som står meg ganske nær :) Finnes det trær her i nord med en mer fargerik høstdrakt? Måtte de vokse seg store og flotte! Hagen vår ble fyllt med ufattelige mengder med løv, men så må jeg si det er bedre å bruke en del dager på å rake løv enn å dra på treningssentre, dessuten kan man jo hoppe i det! I tillegg fortsatte frukt, grønnsaker og bær å modnes utover høsten, noe som gledet oss helt til første dag med snø. Ellers var det utrolige mengder med store, fyldige blåbær og tyttebær her i år, så den tiden jeg kunne avse ble flittig tilbrakt i skogen med skinnsekk og bærplukker av tre.Veien fra hagen, med en bitteliten boble


Løvet hadde såvidt begynt å falle


Høstsol og seljetre


Slengdisse og pus
Eplene modnes


Pus som poserer, han minte litt om folk på gammeldagse fotografier her, som ikke smiler ;)


Finingene <3


Massemasse plommer


Utsikten fra huset


Høstlig utsikt mot der vi bor


Vakre høsten :)
Snøkledde fjell i det fjerne


Neset


Elv som blir til dam


Blåbærskog


Fine knuskkjuker


Denne var ganske stor, men tidligere i høst fant jeg en mange ganger så stor en som jeg drasset med meg ned fra fjellet ;)


Min flotte kjæreste og samboer <3


*gynge på grein*
Min kjære, som dyttet meg ned i løvet ;P

 
I løpet av de aller siste høstdagene kom også fineste Kama Sofie på besøk langveis fra. Det var en superkoselig helg <3 Måtte våre stier krysses snart igjen!


Trærne ved sjøkanten nedenfor huset


Pus, Kama og Ruben
Kama og pusen :)

Kunne du ønske en lengre høst (med farger og det hele)?
Vil du ha mange trær i hagen, selv om det betyr å måtte rake litt løv?

Eventyrøya i høstdrakt

Trærne var farget i sin flotteste høstdrakt, og det var tid for å vende tilbake til den vakre øya som kanskje kan bli vårt fremtidige hjem. Når man leter etter et fremtidig landområde, og tenker å leve med og av naturen og omgivelsene, er det lurt å observere stedet gjennom årstidene. Det å velge et livslangt bosted burde ikke være et forhastet valg, selv om det er lurt å være spontan og intuitiv på samme tid. Noen ganger spør jeg meg selv hva jeg skal her borte, men det er noe med at røttene kaller, og at naturen virkelig overgår det meste annet her til lands når det kommer til skjønnhet og storslagenhet. I tillegg er våren snar med å komme, og dyrkingsesongene lange. For en mulighet denne øya bare venter på å realisere! Nå gjenstår det bare å se om det blir av oss eller andre ;) Denne gang var vi der over natten, og kartlagte muligheter for oppkjøp av områder samt andre betraktninger. Vi fikk også gleden av å møte på en hel hjortefamilie som sakte passerte oss, vakreste og flotteste dyrene! <3

Blogginnlegg fra forrige gang vi besøkte øya!

English translation: We returned to the fairy tale island we visited last spring. As to why, we are looking for a place to manifest our eco community dreams and visions, and the best place to look might just as well be under  our nose ;) We lived on the neighbour island for several years, and we know that it is one of the most beautiful areas in this country. So it is exciting wether we end up here or in another corner of this northern land.


Fra Molde- området kan man se flere hundre fjelltopper i horisonten... på bilder ser de alltid så små ut, men egentlig vises de veldig godt


Jordbæråker i høstdrakt


Den øya vi bodde på før, med den øya vi håper på å flytte til bak ;)


Fremme på øya


Vakreste høst :)


Utsikten, og fornøyde sauer


Familieportrett ;)
Skogen langs sjøen


Et nydelig sted å ri kan jeg tenke


Høstsol


Knudre- tre


Min kjære og en fastboende jente vi har blitt kjent med ^^


Hestebeite
I sjøkanten


På tide å dra hjem...


Hadde dere noen flotte og varmende høstdager før vinterkulda begynte å smyge seg på? :)
Og igjen, føl dere fri til å dele muligheter for potensielle landområder for økosamfunn med meg!

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits