desember 2011

Gudvangen ~ Vikingenes Dal


Bjarkan av Wardruna

Reisen rundt Sognefjorden tok mot slutten, men ikke før vi hadde tatt turen innom Gudvangen, og et vikingprosjekt jeg har fulgt med på i en del år. Vi reiste gjennom grønne, bratte fjellandskap dekket av mystisk svevende tåke, via Undredal til vikingenes dal. Her arrangeres det hvert år vikingmarkeder, og det arbeides med å skape en autentisk atmosfære der man kan føle seg tatt over 1000 år tilbake i tid. Nå skal det bygges en hel liten permanent vikingby der, hvor folk skal kunne bo til daglig. Da vi ankom ble vi tatt vel i mot av en liten gjeng trauste og barske vikinger, musikken til Wardruna og et nokså kraftig regnvær. Vi fikk bli med på omvisning, høre en mer omstendig innføring i planene, og svar på spørsmålene våre. Det er et spennende prosjekt, og jeg håper de klarer å skape noe virkelig unikt og kreativt. Etter å ha sett på de nye konseptskissene på nettsiden deres nå, har jeg imidlertid et håp om at de revurderer dem kraftig! ;)  Vi får håpe på det beste. Lokasjonen er virkelig utrolig nydelig, med de utrolig høye og trolske fjellene med små fosser dansende nedover de stupbratte tåkekledde fjellsidene og det grønne landskapet innerst i en lang ufremkommelig fjord. 

Hadde et hyggelig besøk der, men det var sent på dag og vi var slitne, så vi bestemte oss for å heller komme tilbake neste dag... Desverre var vi ikke i form til å komme tilbake, så vi får ha det til gode til en annen gang ;)

Vi fant oss også en helt nydelig og eventyrlig gjemt leirplass for natten lenger oppe i dalen, ved elven, hvor vi hadde et lite måltid før vi la oss for natten.
Undredal:
 

Gudvangen:


 

 

Den fantastiske leirplassen vår:
 
I skumringen


Frokost :) Herlig å spise utendørs hver dag!


Dette er hva man kan kalle en fjellvegg... kjempestor og stupbratt!

Hørte rykter om at det i nærheten her var noen magiske hvite grotter, og jeg hadde såå lyst til å se dem... men det får nok også bli en annen gang :)


Har du vært i Gudvangen? Kunne du tenke deg å leve i en historisk landsby? :)

Sognefjorden

Fjordnorge må være den vakreste delen av Norge, synes nå jeg... dype fjorder, med høye, bratte, spisse fjell og grønn frodig vegetasjon, frukttrær så langt øyet kan se. Jeg har alltid bodd slik at jeg har sett fjorden, på alle de stedene jeg har bodd, merkelig nok ;) Sognefjorden utmerker seg helt spesielt føler jeg, da den virker enda villere, brattere, dypere, lengre, grønnere og mer mystisk enn de fleste andre fjordene. Og så er det alle isbreene som hele tiden ligger høyt der oppe mellom fjelltoppene, og det iskalde, turkise vannet som kommer derfra... 

Nå var det hele 5 år siden jeg var der sist. Da syklet vi fra Molde gjennom alle fjordene og den store Sognefjorden til vi kom til Flåm, på en uke. Vi ønsket å ha en miljøvennlig ferie, og hver natt bodde vi i telt og hadde leirbål :) Litt av en tur kan man si! Hele reisen var fantastisk nydelig, og jeg forelsket meg helt i alle de storslåtte landskapene. Desverre glemte jeg av kameraet mitt den gangen, men jeg kjøpte et engangskamera... og de som fremkalte bildene syntes de var så fine at de gav meg et nytt, hehe. Men kvaliteten ble jo deretter.

Nå har jeg tatt noen nye, og fullstendig forskjellige, bilder... Årets reise rundt Sognefjorden ble svært regnfull, så det ble vanskelig å vise dens fulle prakt. Men dagene der var som alltid uforglemmelige <3
 

En bitteliten veteranbil med en knøttliten campingvogn... litt morsom synes jeg :)


Ååh, den var så fin! En Smaragdmåler som satt og hvilte seg i skyggen :)

Hehe, må nesten fortelle dette... Vi hadde reist i dagevis og var influensasyke, så enn så mye vi skulle ønske, kunne vi ikke hoppe i det kalde bre-vannet for å bade og vaske oss rene. Så hva gjør man da? Vel, vi dro innom en campingplass og tenkte at her kan vi vel betale for å dusje. Så vi tok med oss håndklær og gikk inn i badehuset. Da jeg gikk ut for å hente noe, møtte jeg på DEN sure vaktmesteren, som sa at om jeg dusjet her måtte vi betale 200 kr hver! Virket som om han bare sto utenfor for å kreve inn beløpet etter vår intetanende dusj. Så vi kom oss vekk fra stedet i all hast... og tenkte at vi aldri skulle prøve noe slikt igjen. Men siden jeg ofte føler jeg må møte angsten min, svingte vi innom en liten campingplass like ved i den dalen her... der var det ingen hjemme, så jeg ringte nummeret på døra... mannen var kjempehyggelig og sa det bare var å dusje i veg, og han tok seg til og med bryet med å kjøre bort til oss slik at vi fikk vekslet riktig type mynt. *puh* Så enden på historien er at vi ble flunkende rene! :D Jeg plukket noen fine blomster og festet til døren... da møtte jeg det vesenet på bildet ovenfor.
Kanskje en kjedelig historie, men den har en viss moral? Jeg blir så ubeskrivelig takknemlig for hyggelige og forståelsesfulle folk! <3

Balestrand:
 

Og så møtte vi mange gamle hus i drakestil... som jo er flere hakk bedre enn vanlige hus i det minste :)Like ved her kjøpte vi en liten mengde med økologisk  juice fra epler, plommer, moreller, blåbær og andre bær :)


Gamle gravhauger


Kong Bele, vikingkonge


Turkis vann <3 Har alltid likt det så godt.

Så fant vi en middelalderkirke, Dale kirke fra 1200- tallet, i Luster.


 

 Sognefjorden er så bratt, at man ofte må ta ferger, kjøre i tunneler eller kjøre over fjellet for å komme seg frem ;)

Fine fjellene


Det her så litt erkenorskt ut synes jeg ;)
Speilvann


Dette skjedde stadig vekk, hehe...

 


Bratte sikksakkveger, et vanlig syn ;)

Så kom vi til Lærdalstunnelen, Norges lengste tunnel, pyntet med fancy lys:
Sogn Jord- og hagebruksskule, et veldig fint og økologisk sted, her hamstret vi masse økologisk mat :)
 
Et lite halmballhus


En liten del av grønnsaks- og urtebedene


Morning Glory, en av favorittblomstene mine :)


Var ikke det koselig?Har du vært i Sognefjorden? Liker du fjorder?

 

Tilbake i tid

Hver dag på sommerens reise var det så mye å se og oppleve, og det slår meg at menneskene nedover langs vestlandet er ganske flinke til å bevare sin kulturarv. Jeg har jo allerede lagt ut bilder fra noen andre lignende steder, men ville likevel dele disse stedene med dere. Det er så rolig og fredelig å tusle rundt på historiske områder, det blir liksom en spesiell energi der fantasien kan få fritt spillerom og sansene skjerper seg i større grad... man legger mer merke til omgivelsene og detaljene, kjenner lukten av gammelt tømmer og tjære, hører fuglene kvitre og hestene vrinske og... i alle fall jeg, liker å ta og føle på grovt treverk og store ru steiner. I tillegg var vi så heldige å få være nesten helt alene på alle stedene :) *vimse rundt* 

Grunnen til at jeg spurte om noen lengter til sommeren litt lengre nede på bloggen, var at det desverre ikke vil komme noe julestemning her inne med det første... med mindre dere har god fantasi og kan se for dere hvordan snøen dekker landskapet og legger seg på hustakene, hehe ;) 
 

Sunnfjord Folkemuseum:
 Vi var så heldige å endelig få se litt av solen! :)


Låve og naust


Urtehagen... her var det mange spennende urter, vekster og blomster! Lærte til og med noe nytt ;) 

 

De Heibergske Samlinger, Kaupanger:


Brudevoll:

Fine gamle steingjerder
Vannmølle
Koselig liten hytte i skogen


Liten gård


Har dere vært på noen koselige utendørs museer eller lignende steder? 
Og liker dere gresstak? :)
 

Den store Landområdejakten!

Har du noen gang opplevd at du ikke trenger å dra så mye lengre enn utenfor inngangsdøren for å finne noe eksotisk, forunderlig, vakkert og spennende? Velkommen til livet mitt ;) Jeg føler meg ofte så velsignet over å få være en del av alt dette fine og eventyrlige... mange har spurt hvordan jeg finner alle disse stedene, og jeg svarer at... det er de som finner meg. Det er ingen ende for hva som åpenbarer seg for øyne som ser. 

I år som i fjor har vi fortsatt den store episke jakten etter landområde. Det er en reise og en quest som pågår høst, vinter, vår og sommer, med det formål å finne et grønt, frodig, vakkert, egnet område å kalle "hjem". Ikke bare for oss to, men som grobunn til et helt lite økosamfunn... et Natursamfunn. Et utrolig omfattende arbeid som innebærer dagevis med forarbeid med studering av kart, planlegging, statistikk, geografi og utregning. Så bærer det ut på reise, i de lengste periodene i "sigøynerlivbilen" vår... som vi har bygget en seng i og gjort det litt hjemmekoselig med snev av lilla, gull, blomster og drømmefangere. Det er der vi har bodd fra og til i år... ute på landeveiene ;) Og hver natt har vi sovet omgitt av trær og busker, med måltider i frisk luft med rundt bord, fløyelsduk og campingstoler. Det høres kanskje idyllisk ut, og det er sant, man føler seg ganske vill, fri og eventyrisk... særlig når solen skinner, håret blafrer i vinden og perfekt passende filmmusikk strømmer ut fra høytalerne! I realiteten regnet det imidlertid stort sett hele tiden, og vi som hadde pådratt oss influensa like før reisen ble på et vis aldri friske... kanskje fordi vi aldri egentlig følte oss helt tørre. Ting blir sjelden som man tror, og det er helt greit, man lærer å flyte med situasjonen :) Uansett så har reisen vært utrolig spennende og begivenhetsrik. 

Sommerens ferd brakte oss nedover hele vestlandet, inne i alle krinker og kroker, innerst i alle små og store daler, merkelige gjemte steder, grønne kystregnskoger og under alskens mest forrevne fjell dekket med tåkedis. Ganske tydelig på jakt etter litt glemte, folketomme steder. Jeg har lenge vært fascinert av "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", og innbiller meg selv å ha sett mange av de stedene ;) Noe av arbeidet vårt innebærer å ta bilder og beskrivende notater, og å i ettertid sette dette sammen til noe forståelig og brukbart, som i en kartbase... noe jeg skal spare dere for akkurat nå, men jeg tenkte å dele noen smakebiter fra del 1 av landområdejakten, som viser ganske forskjellige deler av Møre og Romsdal sørover mot Sogn og Fjordane og bærer preg av regntunge, men grønne sommerdager. Beklageligvis var det så skyet at man ikke kan se hva som virkelig er spesielt med disse landskapene... nemlig de høye spisse fjellene, som gjerne er 2-3 ganger høyere enn hva som synes på bildene! Men kanskje jeg kan vise dere en annen gang ;)
 


Endelig på vei!
Stående steiner
Et av stedene vi var på visning på
Grønne, fine dalene
Erdalen, hvor vi besøkte noen økovenner... i denne dalen er det plass og rom for flere ;)

Vi nærmet oss havet en stund, med mer avrundede og værbitte fjell...
Gammelt langhusInteressant dal ved fjorden, som hadde en dyp kløft i midten


Jeg liker meg innerst i daler


Solen går ned, på tide å finne seg et tilholdssted for natten...


Så det var enda litt mer om årets utfarter... og mer kommer, som vanlig ;)

Hva slags landskap ville du helst levd i?
 

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits