desember 2010

Maihaugen

I sommer var vi endelig en tur på Maihaugen, og jeg kom på at jeg har jo ikke fått vist dere bildene enda. Maihaugen ligger på Lillehammer, og er et stort utendørs museum som viser hvordan mange i Norge levde før i tiden. De fleste husene består av laftet, brunt tjæret tømmer og gresstak, noe jeg liker godt :) Selv om det ikke er helt slik mitt hus kommer til å se ut... Det finnes også et innendørs museum, men det rakk vi ikke over denne gangen. Jeg vil gjerne vise andre at folk pleide å være kreative med arkitekturen i Norge også, og at de gjorde byggverkene og gjenstandene sine vakre... selv om de levde et tungt liv og ikke hadde like effektive redskaper som nå. Det smerter meg å se mangelen på kreativitet og estetikk i det moderne samfunnet... selv om jeg tror folk begynner å få øynene opp for slikt igjen :) 
I sommer besøkte vi også Folkemuseet og Vikingskipmuseet ved Oslo, Røros og noen andre steder, men det kan jeg skrive om en annen gang, kanskje?

Det regnet desverre nesten hele tiden den dagen, så det var ikke den beste forutsetningen til å ta bilder... men her er de, og ja, jeg vet det er mange:
Soppen
Bukken <3
Tårn <3


Slik dekor var det overalt i disse to bygningene... Det var som om alle overflatene var tatoverte! :)

Har du vært på Maihaugen, eller kan du tenke deg å dra dit? :)
Og liker du gamle hus og gamle ting?

Årets Vintersolverv: Fullmåne og måneformørkelse!

I morgen, 21 desember, er det vintersolverv. Og ikke bare det, men det er også fullmåne OG fullstendig måneformørkelse. Det sies i tillegg at det kommer til å være meteorregn. Er ikke det et fint tegn på at vi er inne i utrolig spennende tider? Noe slikt som dette har ikke skjedd på flere hundre år. Og rett over nyttår er det den nest største fullstendige solformørkelsen på 50 år!

"Norge står foran en fantastisk rekke med spektakulære, vakre og sjeldne himmelfenomener. Noen av dem er verdensbegivenheter. Det starter allerede i dag, og fenomene fortsetter frem til 2012."
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10012523


Noen praktiske opplysninger: Måneformørkelsen kommer til å vare fra rundt halv 8 i morgen tidlig og frem til klokken 10. Meteorregnet blir på kvelden i 10-tida om jeg husker riktig. Sola kommer til å snu like rundt midtnatt. 

På nyttårsaften i fjor var jeg ute om natten og så på fullmånen og delvis måneformørkelse. Da var det også en nydelig halo (ring) rundt månen :) Så dette er så absolutt noe å få med seg.

Et bilde jeg lånte om hvordan fullmåneformørkelser utarter seg:


Den lengste natten er her igjen,
solen har gått ned, og mørket kommet.
Trærne er nakne, jorden sover,
og himmelen er kald og svart.
Men i kveld, i denne lengste natten,
omfavner vi mørket som omslutter oss.
Vi ønsker velkommen natten og alt den har,
stjernene skinner og fullmånen lyser klar.

Denne tiden av året er kald og mørk,
jorden ligger i dvale, venter
på solen, og med den, livet.
Langt under den frosne overflaten,
ett hjerteslag venter,
til det riktige øyeblikk,
til våren.


Dette bildet er laget av Briar, og symboliserer vintersolvervetEt bilde jeg liker godt...

Jeg kommer som vanlig til å dra ut i skogen og lage et bål :) Jeg anbefaler alle som kan å gjøre det samme. Bålet vil gi god varme, og virke rensende og beroligende, samt gi deg fokus. Et bål for fred og enhet mellom alle Jordens barn. Føl på din dype tilknytning til Jorden og alt Liv, la månen og flammene fra bålet tale til deg. Og fremfor alt, lytt til hjertet ditt :) Bruk denne dagen slik det føles riktig, på din unike måte.

Dersom du ikke har anledning til å dra ut, så kan du jo tenne noen lys inne, med de samme intensjonene :)

Her er mitt innlegg om Vintersolverv fra i fjor: http://naviana.blogg.no/1261500827_vintersolverv.html
Jeg har så lyst til å finne veien til en liten gamme jeg har hørt snakk om i morgen, og tilbringe natten der... men vi får se om vi finner den!

Ønsker dere et fint solverv!Feirer du vintersolverv? :)

Og så du måneformørkelsen?

Kunsten min og noen tegninger

Tenkte det var på tide å skrive et lite innlegg om mine mer kunstneriske sider.
Jeg har alltid elsket å lage ting, og da jeg var liten var nok drømmen min å bli freelance kunstner ;) Jeg skrev svært mye i form av små bøker og lange historier, som jeg ofte tegnet til. Jeg leste også mange fantastiske historier og drømte om å bli illustratør... slik at jeg kunne dele de rike bildene jeg hadde inni meg med andre. Jeg hadde som mange andre et opphold i tegneiveren min i en del år, frem til 15-årsalderen, da jeg for alvor begynte å tegne. Min inspirasjon har vært eventyr, fantasy, naturen og etterhvert også mer spirituelle temaer. Jeg tegner stort sett med gråblyanter, pastellfarger og fargeblyanter. Når jeg maler bruker jeg mest akryl og akvarell/akvarellblyanter. Utover tegningen og malingen så begynte jeg å sy mine egne klær for snart 8 år siden, og jeg trives godt med å jobbe med tekstiler. Jeg liker å jobbe med kunst i alle former så fremt jeg får jobbe med naturmaterialer... noe jeg virkelig elsker er leire og keramikk, det er rent terapautisk for meg, og jeg liker å skulpturere. Jeg har også jobbet ganske mye med ull, skinnarbeid og smykkelaging :) Nå for tiden når jeg er tilnærmet nomade så har jeg ikke mulighet til å lage så mye, for jeg har ikke verksted... men dere kan tro jeg gleder meg til den dagen kommer! Ellers er det jo så mye mer jeg kan tenke meg å lære eller bli flinkere til...

Jeg føler at jeg la de fleste kunstnerdrømmene mine fra meg mer og mer ettersom jeg følte meg kallet til å skape en ny måte å leve på, et nytt levesett i harmoni med naturen. Dette er en stor kreativ og skapende oppgave i seg selv, og for meg handler livet mye om å lære seg å skape i det 3-dimensjonale rommet, å omforme og forvandle det eksisterende. Energi er alt som er, opphavet til alt er vår kreative skaperkraft, som manifesterer alt frem til eksistens. Aller mest ønsker jeg å være med på å skape eller bringe frem liv... i form av Jordens skjønnhet, på så mange måter. Å visualisere er å skape... skaper du sterke nok mentale bilder, kan du klare hva som helst :)

Jeg finner fortsatt tid til å tegne, male og lage ting innimellom... jeg har en nesten overveldende mengde uferdige tegninger og skisser liggende, men har ikke scannet inn noe av det nye siden 2007. Så alle de følgende bildene er et lite utvalg av tegninger jeg har laget frem til da. Jeg har også gitt bort eller solgt en del bilder som jeg aldri fikk scannet. Lover å legge ut noe nytt om ikke så alt for lenge! Vet jeg er utrolig dårlig til å ta bilder av ting jeg lager... For jeg regner med at mine nærmeste bekjente allerede har sett disse ;)


Circle of Time, River of Life... 2005


Dette er et slags følelsesmessig selvportrett jeg lagde på skolen en gang, høsten 2005.


Sopp er noe som er med i de fleste tegningene mine... :) 2006


Disse soppene er utrolig nok blitt ganske populære på Deviant Art ;) 2005


Reaching for the Light


Keltisk knutekunst er noe som inspirerer meg mye, og som jeg har holdt på en del med :) Jeg liker å inkludere det i tegningene mine. Tegnet i 2007.


Den nyeste scannede tegningen min, fra 2007. Dette er inspirert av Art Nouveau og keltisk kultur, noe mange av bildene mine er...


Denne var en gave jeg tegnet til en venninne av meg da hun ble mor, 2005... Denne gutten er blitt så stor nå! :)


Som dere ser så tegner jeg ikke så mye realistisk, men mest fra fantasien. Jeg liker blandinger mellom det abstrakte og det figurative. Men jeg kan tegne realistiske portretter om jeg vil :)

Etter hvert nå har jeg tenkt å skrive noen innlegg om favorittkunstnerne mine... om noen er interessert? :)

Tegner du mye?
Eller liker du å lage andre ting? :)

Hvorfor Naviana?

Naviana er et navn jeg valgte ut fra inspirasjon fra J.R.R. Tolkiens Silmarillion, som tidligere var min alle tiders favorittbok. Valaene ble ofte tatt for å være guddommelige vesener som skapte Arda/Midgard ut fra Iluvatars/Guds visjon, og er de mektigste blant ainuene. Valaene kan vel best sammenlignes med erkeengler i vår terminologi. Naviana er et ord jeg satte sammen ut fra de to valaene jeg kjente meg mest igjen i; Nienna og Yavanna, men jeg anser det ikke som et alvisk korrekt stavet ord, om noen lurer på det. (Jeg har faktisk studert en del av både Sindarin og Quenya, har en tykk perm om disse språkene pluss en ordbok... men det er lenge siden dette opptok tiden min ;) )

Nienna (the weeper) gråter over Arda/Jordens ødeleggelser. Hun representerer nåde, barmhjertighet og helbredelse, samt vekst. Hun skapte blant annet De To Trærne sammen med Yavanna, og gråt over restene etter at Melkor ødela dem, renset dem og gav liv til fukten og blomsten som ble til sol og måne. Gandalv var hennes elev. 
Yavanna (Gavebæreren/Jordens Dronning) skaper alt som vokser og gror i Arda, og skapte entene for at de skulle vokte hennes kjære trær.

Jeg har sørget mye over menneskers handlinger i løpet av livet, alt det fryktelige de har gjort mot seg selv, mot hverandre og kanskje mest mot sitt vakre hjem... som jeg har kjempet mye og lenge for å bevare. Smerten av det hele er til tider for tung å bære. Det vi har gjort mot Jorda er noe vi alle må ta ansvar for... vi er alle knyttet sammen, og må ordne opp i dette i fellesskap. Vi må bli klar over dybden og omfanget av skaden vi har gjort, forstå hvordan og hvorfor vi har havnet i denne situasjonen.... for deretter å transformere og helbrede. En prosess som går innenfra og ut, og starter i hjertet. Jeg står i allianse med Jorden, plantene, trærne og alle vesnene som lever der... men jeg tror også på oss mennerskers plass i det hele, og jeg prøver å skape den plassen :)


Jeg har brukt forskjellige variasjoner av dette nicket siden jeg først fikk meg pc og internett for 6 år siden. Akkurat Naviana har jeg brukt siden 2006 :) Det har altså ingenting å gjøre med Na'viene fra Avatar, eller Navi, den vesle feen til Link i Zelda-spillene... selv om jeg elsker Avatar- filmen, og Zelda (Ocarina of Time) er det eneste spillet i mitt hjerte.

Jeg føler Naviana er et navn som resonnerer bedre med min livsessens, det ligner litt på mitt fødselsnavn, men utfyller meg bedre.Hvorfor bruker du det nicket du gjør?
Og hva føler du er ditt sanne navn?

Jeg skal til Damanhur!

Sannsynligvis er Damahur et ukjent sted for leserne av denne bloggen, så la meg forklare litt om dette forunderlige stedet. Jeg vet ikke engang hvordan jeg skal begynne, da alt jeg har hørt om Damanhur er så mangfoldig og så mye spesielt og forskjellig er å finne der. Damanhur er for å si det enkelt en av verdens største og eldste økolandsbyer som befinner seg ved foten av alpene i Nord- Italia.

Det Damanhur er mest kjent for er helt klart sine underjordiske templer som er bygget i skjul over mange år ved hjelp av enkle redskaper og frivillig arbeide av innbyggerne der. Da myndighetene fant ut om det var deres klare intensjon å rive det ned, men da de så de utrolige og vakre strukturene endret de straks mening. Disse templene skal reflektere menneskehetens historie og sannheten rundt vår eksistens og er svært kunstferdig utformet. Ovenfor disse templene sies det å befinne seg en hellig skog, hvor landsbybeboerne lever i hus oppe blant trærne... og snakker med plantene og til og med holder plantekonserter ;) Innunder trærne befinner det seg mange steinlabyrinter og forskjellige mønstre. Jeg vet ikke engang om jeg skal nevne alt det andre de holder på med der, men det er alt fra kunst, selvutvikling, grønn bærekraftig teknologi til tidsreise- eksperimenter og kommunikasjon med alt mellom himmel og jord. De holder kurs og foredrag og har sitt eget universitet.

Selv skal jeg være der i en hel måned for å ta Ecovillage Design Education, altså for å utruste meg selv enda bedre til det jeg er her for å gjøre (å skape bærekraftige samfunn i harmoni med naturen). Dette er et ledd i etterutdanningen min som vil komme som et tillegg til min kompetanse innen økologi, permakultur, kunst og håndtverk pluss mine andre mangfoldige interesser innenfor den naturlige og kreative verden. Det neste steget etter dette vil være å få enda bedre kompetanse innen naturlig og miljøvennlig husbygging.

Men jeg håper og tror at jeg kommer til å oppleve mye i tillegg til bare studier i løpet av denne tiden. Jeg må si jeg gleder meg helt utrolig mye og føler meg utrooolig takknemlig for at jeg har fått lov til å komme til dette stedet. Samtidig synes jeg det virker litt skummelt og svært spennende ;)

Så til våren drar jeg. Wohooo! :D

 

Jeg lånte noen bilder fra nettet, dette er noe av det jeg gleder meg til å se/oppleve i Damanhur:


Spiralene blant trærne..


Landsbyen i trærne


Steinsirkelen


Vakre statuer de har laget


Sånn dekorerer de husene sine :)

Templene:
Gleder meg masse! Selv om det blir litt skummelt også :D

http://dreamsofdamanhur.com/

http://www.thetemples.org/

Livet på øya - Fra høst til vinter

Her er del 2 av høsttiden min, denne gangen om livet på stedet der jeg bor nå.

Så, annet enn å skrive sporadiske innlegg om sommereventyrene mine, hvordan har egentlig høsten min vært? :) Hvor skal jeg begynne? Det føles litt overveldende å skrive om det...  Hovedfokuset frem til snøen la seg som et mykt teppe over landskapet var å lete etter landområde, og ellers har jeg bare holdt til i hytta ute på øya der jeg bor for tiden. For å si det som det er så trengte jeg å returnere til min vanlige eremitt-tilværelse en stund, da sommeren for meg var veldig intensiv og full av inntrykk... og sosiale sammenkomster, som gikk veldig bra, men som likevel føles utfordrende for meg. Så jeg trengte rett og slett et lite pusterom før jeg blir klar for å møte verden igjen :)

For det første var det veldig gøy å komme hjem etter den lange ferden vår og finne hagen i full blomst :) Grønnsaker, bær, frukt, urter og blomster i mange farger prydet stedet, alt som vi plantet tidligere. Den gamle båten var jo helt overgrodd av så mye rart! Så slikt blir det en del merkelige men fine matretter av. 
Alle disse blomstene er spiselige :) Vi hadde plantet solsikker og andre blomster overalt i hagen.


Min kjære med en stor solsikke etter en stormfull natt... den overlevde ikke den sterke vinden.


Når man dyrker gulrøtter selv må man regne med at de ser slik ut ;D


Snøen har kommet i fjellene...


Fullmånen svinner...


Høsten i all sin fargeprakt :) Jeg ønsker å plante mange lønnetrær på det kommende landområdet mitt, de er bare enestående om høsten!


Meg med smålig kjedlige men behagelige klær, lønnebladet, og den gamle men magiske langlua mi :)
Ingen høst uten bilder av mine magiske venner fluesoppene ;)
Og der hadde snøen lagt seg :)

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits