desember 2009

Ønsker alle en nydelig og magisk dag

Måtte roen senke seg og alle finne tid til sine kjære og det som virkelig betyr noe, for en dag med glede, fred og kjærlighet :)

Legger med noen få av de tullete julekortene jeg har laget oppgjennom årene. De er ganske gamle, men det kommer av at jeg ikke har hatt fungerende scanner på et par år, samt at jeg som oftest gir bort tegninger før jeg får "foreviget" dem ;)

 

 

 

 

Juletre?

De aller fleste dekorerer huset til jul, og juletreet er selve høydepunktet i de norske hjem. Skikken med å ta inn vintergrønne vekster for pynt midtvinters er eldgammel, skjønt selve juletreet kom ikke til Norge før rundt hundre år siden, en skikk som i begynnelsen tilhørte overklassen. Forbruket av juletrær i Norge er nå på omlag to millioner trær, et stadig økende tall. 

Det skal sies at trær er de vesnene på Jorda jeg kanskje har mest respekt for, med en skjønnhet, energi, godhet og visdom som befinner seg på et dypere plan enn de fleste kan ense. Jeg er en av alle dem som er her for å gjenopprette planetens skoger, skoger med mangfold og Liv :) En monokultur av juletrær eller "hogsttrær" er ikke en skog, Virkelige skoger er nesten ikke å finne lengre i disse tider. 

Jeg har all respekt for dem som velger å ha juletre til jul, det er fint og det varmer mange hjerter. Det finnes imidlertid mange løsninger. Å hugge treet selv i en mer mangfoldig skog er mer respektfullt enn å kjøpe på markeder, der en stor del av trærne faktisk kommer fra utlandet, og de aller fleste er dyrket ved hjelp av kunstgjødsel og hormonbehandling. Familien min pleide stort sett å hugge av en topp fra de mange store trærne i og rundt hagen, eller de dyrket juletreet selv fra små omplantede spirer som hadde vokst opp for langt ute mot veien. Vi tok alltid mange greiner inn i huset fra eviggrønne trær, som vi pyntet eller lagde kranser av.

Nå når jeg bor for meg selv har jeg valgt å ikke ha juletre. For meg blir det for makabert å ta livet av et tre for gledens skyld... alternativet er jo å ha treet stående i en potte, eller bruke et av plast. Men for min del har jeg det egentlig veldig fint uten :) Jeg har tatt inn en del greiner fra einer, tuja, hagtorn, eføy og noen løvtrær (or, lerk og selje), det pynter veldig opp, det blir frisk, god lukt og jeg kan fremdeles dekorere dem med hva jeg vil. Bare tenk på alle de små skattene man ellers harmløst kan ta med seg hjem fra skogen... for eksempel fine kongler, frø, nøtter, røtter og mose :)

Dette bildet er fra en julegranplantasje:

Dette lille kortet trykket jeg opp og delte ut til mange mennesker en gang for ca 7 år siden... Håper dere forstår humoren ;) Mørketallene er nok mye høyere! 

Vintersolverv

I går ikledde vi oss all den ulla vi kunne finne og vandret langt inn i den snøkledde skogen med langluene våre og fakler for å feire Vintersolverv. Sneen hang lun og beskyttende over greinene som et eventyr av frost og kulde, og etter å ha smøget oss under tunneller av greiner og klatret over falne trær kom vi omsider til den hemmelige bålplassen vår. Etter å ha samlet greiner lenge, fikk vi laget et ganske stort, fint bål som vi holdt i live utover kvelden. Vi tente lys rundt omkring, spiste god mat og hadde en utrolig fin kveld/natt sammen <3

Vintersolverv er for meg en tid for refleksjon, aksept, takknemlighet og tilgivelse. Denne mørke tiden av året gir en god mulighet til å gå inn i seg selv, og møte sine egne skygger. Sitte i stillheten og se skyggene som det de er, akseptere og gi slipp på dem. Vi kan hvile i vissheten om at lyset snart vil vende tilbake. Vintersolverv er en gledelig velkomstfest for den maskuline energien (Solen) av lys og varme, og mye av Julens symbolisme er nettopp til ære for dette :)

Dette bildet tok jeg da jeg feiret Vintersolverv alene i fjor:

Her var ikke bålet så stort lengre, men vi er glade:

Noen talglys:


Hadde du en fin feiring?

 

Vintermagi

I dag kom det for første gang i år ordentlig snø, et hvitt teppe har lagt seg over alt, lyder er myke og bløte og verden lys og vakker. Jeg måtte selvsagt benytte anledningen til å baske rundt i den og beundre alle de snødekte trærne :)

Til å for tiden bo på et sted der det vanligvis ikke er snø, er dette virkelig helt fantastisk! Det føles som om en stor del av meg mangler når snøen uteblir hele vinteren, for jeg elsker virkelig å leke og boltre meg i snøen, ake, lage skulpturer og borger og til og med gå på ski ^^

I natt var jeg ute og lette etter pusen min, som har vært borte siden i går før snøen kom. Jeg tror nemlig ikke han liker den så godt, til tross for at han er helt snøhvit. Men etter å ha gått langt og lengre enn langt har jeg ikke sett noe tegn til ham. *håpe på det beste*


Dette bildet er tatt i hagen :)
Kald fersk snø rett fra greinene :D *slikke på*Beklager de blurete bildene, men slik blir det når man er ute og lusker langt på natt ;)

Fikk forresten lyst til å legge inn en julesang fra Loreena McKennitt's album
A Midwinter Night´s Dream. Hun har jo vært min favorittartist siden jeg først oppdaget henne i 02/03, og har alltid en passende stemning til årstidene <3 Video er laget av en venn av meg...Nå skal jeg lage meg en kopp økologisk kakao med eksotiske krydder, søtet med stevia :)

 

Blir du glad når snøen kommer, og hva liker du best med den?

Frostskog

I dag våknet jeg til et slørtynt lag med sne og glitrende frost, og la avgårde til skogen. Kan ikke tro hvor mye jeg savner alt det hvite og kalde, når jeg for tiden bor på et omtrent eviggrønt sted. Lyset det gir, mykheten, renheten... alt det morsomme man kan gjøre... Jeg trenger det. For en glede å puste inn den kalde rene luften og se frostrøyken utfolde seg. 

Jeg har mange sider, en av dem er en grønnisse, skogsnisse, selv om jeg kanskje liker bedre det engelske ordet "pixie". Den første langlua mi strikket jeg for 7 år siden, og jeg lager fremdeles luer :) Den første lua mi er magisk, den vokser nemlig med årene og blir lengre og lengre etterhvert som jeg blir eldre. Jeg kan kanskje fortelle historien om Grønnissene senere en gang...

Nå er jeg i alle fall tilbake igjen etter en laaang fin dag i skogen, der jeg har vandret, sneket og hoppet rundt på glemte stier og sett og opplevd så mye. Et lite eventyr i seg selv <3

Fikk for en gangs skyld tatt med meg kameraet i dag, det er ikke så ofte jeg bryr meg om å drasse på det ;)

*se frem til vintersolverv*

Gjenbruk del 1: Alvelys

For mange er dette tiden for gavelaging, og derfor tenkte jeg at jeg kunne meddele noen små tips til dere. Jeg prøver alltid å finne en måte å bruke "avfall" på, i stedet for å kaste det, og vil nok bli mye flinkere til dette i fremtiden. Jeg har samlet på eggekartonger en god stund, og begynte å omforme de små pillarene i dem til blomster, som kan brukes til så mangt. Jeg har blant annet festet dem på greiner jeg bruker til å dekorere leiligheten med, men i dag bestemte jeg meg for å feste dem til en helt vanlig lyslenke (LED).

1. Du trenger eggkartonger, gjerne i farger du trives med. Ettersom jeg pleier å kjøpe økologiske egg, er mine hovedsaklig i forskjellige grønnfarger, og noen er hvite.

2. Riv eller klipp løs tuppene i eggekartongene, og klipp eller riv for å forme blomster, her er det bare å eksperimentere.

3. Jeg pleier å bøye kronbladene litt, og stikke små hull i dem for å få lyset til å slippe gjennom. Du kan bruke en syl eller andre spisse gjenstander til dette.

4. Snitt opp enden litt og stikk den over lyspæra.

Ganske enkelt, hihi. Alle kan klare dette, og det er en finfin gave:


Saueskinnfellen de ligger på har jeg forresten garvet selv. Kan muligens fortelle mer om akkurat den omstendige prosessen en annen gang ;)

Jeg bare måtte prøve dem på meg ;P
 

Julesopp

Nå er det snart jul, og man kan ikke la være å undre seg over hvor alle disse tradisjonene egentlig kommer fra. Selv om de fleste ser på Julen som en kristen høytid, stammer jo det meste fra vår "hedenske" fortid og baserer seg på deres iakttagelser av naturen og syklusene. Vi feirer naturlig nok Solen som vender tilbake, med lys i alle variasjoner og naturens gaver på denne tiden av året. Ettersom jeg er et slikt vesen som liker å finne ut hvorfor ting er som de er, så kan jeg jo fortelle litt om hva jeg har funnet ut om fluesoppene som popper frem overalt i våre hjem ved juletider. 

Mange av symbolene vi assosierer med Julen er nemlig hentet fra de sjamanistiske tradisjonene fra de eldgamle stammene i Nord- Europa. Disse folkeslagene hadde nær tilknytning til den røde og hvite fluesoppen (Amanita Muscaria) som for dem ble sett på som hellig. 
Fluesoppene vokser i symbiose med bartrær, ofte grantrær. De ble sett på som Verdenstreets frukter, et kosmisk tre som strakte seg hele veien til himmelen og universet. Trær er jo bindeleddet mellom jord og himmel, det jordnære og det svevende. Toppen av verdenstreet ble sagt å strekke seg like opp til Nordstjernen, som alle andre stjerner roterer rundt. I disse gamle kulturene var sjamanen bindeleddet mellom den fysiske og åndelige dimensjonen, og nært tilknyttet verdenstreet. 

Selv om den moderne julenissen i stor grad ble "skapt" slik den fremstår i dag, av Coca Cola Company, er den inspirert av skikkelser som de små skjeggete fjøsnissene og sagnene om den tyrkiske biskopen St Nikolas som delte ut gaver (og straffet de som ikke fortjente det), skjønt Julenissens utseende, klær, manerer og følgesvenner er svært lik de gamle sjamanene. Noen av de sibirske sjamanene ble sagt å være rødkledd, med hvit pels og høye sorte støvler, ofte ledsaget av reinsdyrene som ble sagt å være hellige dyr som hadde fluesopp som den mest foretrukne delikatesse.

De sibirske og nordiske folkenes historiske bruk av fluesopp er godt dokumentert og fremdeles i live. Forskeren J. Ott hevdet i 1967 at midtvinterfestene i Sibir må ha inspirert mange av trekkene ved den moderne julenissen. Vinterboligen deres, yurten, hadde en ljore i taket som ble brukt til inngang dersom snøen var for dyp. Under midtvintersfestene krabbet han ned gjennom ljoren, med en sekk fluesopp som deltes ut for rituelt bruk, klatret deretter opp igjen og forlot yurten. Disse soppene ble ofte tørket nært ilden for å omdanne giftstoffene til psykoaktive stoffer, dersom de ikke allerede var tørket på grantrærnes grener. 

Fluesoppen er en svært spesiell sopp, så det er ikke uten grunn at fluesoppen er nært knyttet til myter og magi. Men den krever naturlig nok stor respekt, og jeg vil absolutt anbefale å la den stå i all sin prakt ute i skogen. Likevel er det fascinerende å tenke på den lange historien denne soppen har over hele den nordlige halvkule, deriblant også sannsynligvis i kulturen til våre forfedre. 

Et lite utvalg av mine maange sopper spredt utover i hjemmet mitt :) Mange av dem er selvlaget, i keramikk, tre og ull:


Noen forskjellige bilder fra nettet :
Oppdatering: Der fant jeg visst et youtube-klipp som forklarer litt mer om denne sære tradisjonen ;)


Og en artikkel: http://inhabitat.com/santa-and-the-shrooms-the-real-story-behind-the-design-of-christmas/Kjenner du røttene til noen av de gamle skikkene i våre tradisjoner?

Pynter du med fluesopper til jul i år?

Sov godt, vesle store verden

I kveld har jeg fikset og laget forskjellig uten at jeg skal kommentere videre på det ;)

Ellers så fant jeg de gamle minnerike Gåte- sangene mine, så nå har jeg danset og vimset rundt i stua sammen med pusekatten min og hatt det ganske koselig. *ler* Han bare elsker å ligge over skulderen min, og purrer høylydt :)

Vi har også lekt oss med den lilla lysende ballen min. Det er kanskje den aller rareste lille dingsen jeg har, men til tross for hans syntetiske natur liker jeg ham, utrolig nok. *boing boing*Freden, sa du, saknar du han? Du finn han i skogom i ingenmannsland.

Gåte - Sjåaren

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Siden dette ble et så kort og usaklig innlegg, vil jeg gjerne benytte anledningen til å anbefale en film, om vårt vakre Hjem, dersom dere ikke allerede har sett den. Den ligger nemlig tilgjengelig på Youtube for alle å se, og er svært vakkert filmet med et bra budskap.

"We are living in exceptional times. Scientists tell us that we have 10 years to change the way we live, avert the depletion of natural resources and the catastrophic evolution of the Earth's climate.

The stakes are high for us and our children. Everyone should take part in the effort, and HOME has been conceived to take a message of mobilization out to every human being."

 

HOME

Inspirasjonstavle

Dette er en stooor korketavle der jeg har stiftet fast noen av mine mange inspirerende bilder. Den var stort sett ferdig i vår, men så pakket jeg den ned med flyttelasset. Nå har jeg endelig fått festet på de siste bildene :)

Ser ikke bort i fra at jeg kommer til å bytte ut noen bilder etterhvert, men akkurat nå er jeg ganske fornøyd. Den ser selvsagt mye bedre ut i virkeligheten, og er veldig fin å ha for å minne meg på målene og drømmene mine. 

Jeg anbefaler alle å gjøre noe lignende, ikke nødvendigvis på samme måte, men å omgi seg med inspirasjon og kraftfull symbolikk kan være et skritt på veien til å manifistere det livet dere ønsker. Sterke nok visjoner er allerede virkelige, å mestre denne kunsten av visualisering er å mestre selve Livet! 

Mye av det jeg har visualisert meg har på forbløffende vis skjedd, og det raskere enn jeg hadde våget å håpe på. Mer skjer for hver dag. Jeg er utrolig takknemlig for alt og alle som er i livet mitt :) Føler meg så spent på hva som vil skje videre.

Og litt nærmere:
img58517

Hvordan omgir du deg med inspirasjon?

Vårt familietre - Tuntreet

I gamle tider var det vanlig at hver familie hadde sitt personlige familietre. I moderne tider ser vi fremdeles ekkoet av denne gamle tradisjonen i form av et tuntre. Hele ættens livskraft var knyttet til dette treet, og så lenge familien blomstret var treet grønt og sterkt. Familiens og treets skjebne var uatskillelig. Treet ble helt til i den senere tid sett på med nesten hellig ærefrykt, og ingen våget å skade det.

beechtree

Ved å plante et slikt tre skaper vi en drøm, en visjon, et bilde... alt skapt gjennom drømmer er allerede virkelig. Det er en lite krevende handling med uendelig styrke og kraft i seg, som kan gjøres allerede nå. Plant et frø eller en nøtt i en liten keramikkpotte, der familietreet kan spire og utfolde seg, og det vil etter hvert vokse seg stort og flott i deres fremtidige landområde!
Frøet vi planter er selve begynnelsen på å virkeliggjøre våre drømmer. Det samarbeider med hele universet for å materialisere din drøm og vil omgi deg med beskyttende skimrende positive energier til dine drømmer er gjort virkelig.

Vi kan begynne nå, i dag! :)

Vi kan velge mellom et bredt utvalg av trearter hvilket som ligger nærmest vårt hjerte. For oss var valget enkelt; Eiketreet. Så lenge jeg kan minnes har jeg dirret av glede og ærefrykt hver gang jeg har sett og vært nær disse herlige skapningene. Jeg har i mange år visualisert hvordan Eiketreet står der utenfor vårt vakre hjem og strekker sine grønne greiner mot himmelen.

De er mektige trær som symboliserer visdom, styrke, mot, nobelhet, helbredelse og livskraft, og ble ofte sett på som bindeleddet mellom den materielle og spirituelle verden.

acornseed

oaktree

Litt mer informasjon om Eiketreet:

-Eiketreet har lengst levetid av tresortene her til lands.
-Eik er trolig det treslaget i Skandinavia som
er levested for flest arter. Opp mot 1500 arter
av insekter, sopp, moser og lav er funnet på
eik. 
-For 300-1000 år siden ble mesteparten av
norsk eikeskog rasert da tømmeret ble brukt til
vikingskip og krigsskip, opptil 10 000 eiketrær til et skip!
-Det første treet som ble fredet ved lov i Norge
var eika.

Noen bilder fra plantingen:

img5802

<3

Hvilket familetre vil du ha, og hvorfor?

Vender tilbake...

Etter en lang tid med taushet fra min side er jeg her igjen ;) Da vil jeg sannsynligvis holde meg her inne, selv om jeg fremdeles har noen aktive Blogspot-blogger ved siden av. Begynte min "bloggkarriere" for over 6 år siden, men fenomenet har vel ikke helt gavnet popularitet før i senere tider.

Jeg lever for tiden et liv som "eremitt" på et lite sted med min kjæreste kjære og den fineste lille pus, mens jeg venter på grønnere tider. Vil fra tid til annet meddele ting som skjer i livet mitt eller temaer jeg finner det viktig å ta opp med dem som har ører å lytte med :) Forhåpentligvis vil ikke dette utarte seg til å bli en så veeeldig selvsentrert blogg.

Har forresten laget meg en ny header her inne, selv om jeg egentlig er helt nybegynner i photoshop *fnis* Så får vi se om noen kjente fjes finner meg etterhvert.

Headeren:

 

Og så et lite bilde av gårsdagens fødselsdagskake til min kjære. Den er økologisk og sukkerfri:

img5881

Soppesopp!

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits