november 2012

Interiør, oppussing og koselig besøk!

Siden jeg ikke bare er ute eller på reise nå om dagene, tenkte jeg det var på tide å laste opp noen innendørs- bilder her på bloggen. Tiden mot årets mørkeste dag nærmer seg med stor fart, og det lar seg ikke alltid gjøre å utnytte det lille av dagslys som er. Heldigvis gir det også tid til refleksjon, læring og utarbeidelse av mengder av papirarbeid, og kanskje om jeg er heldig litt kreative sysler.

Det har vært mye å gjøre med dette gamle huset siden vi kom hit. Det har stått temmelig ubebodd i mange tiår, og det var litt av en jobb å stue vekk alt som fyllte vegger, hyller, skuffer og skap da vi kom hit, men til slutt fikk vi da ordnet det litt personlig og hjemmekoselig. Spesielt etter å ha malt om diverse vegger og lister til levelige fargekombinasjoner og fikk hentet litt av mine ting som har vært gjemt vekk i 7 år ;) Det er kanskje ikke så stort hus, men det har ganske perfekt med plass for våre behov, så jeg vurderer å strukturere vårt fremtidige hus på en litt lignende måte, bare i naturmaterialer og organiske former så klart. Dette er likevel et laftet hus da, selv om det dessverre ikke kommer så godt frem, og består av en liten stue, kjøkken, kontor/arbeidsrom og bad, samt loftstue med to små soverom. Det positive med gamle hus er at de er koseligere og mer sjelfulle, det negative er at de er kalde og at det elektriske systemet har trengt omfattende fiksing ;)

Uansett så har vi vært så heldige å få litt besøk her på dette avsides stedet, noe dere det gjelder skal vite at jeg setter veldig stor pris på <3 De byr på en fin variasjon i et ellers forholdsvis introvert liv. Flere hyggelig høstminner kommer etterhvert, ikke minst fra min magiske reise til Skottland!


Translation: So I moved into this old log house, and it was quite a lot of work with painting and fixing, not even to mention getting all the old stuff out of the way. But after some time it ended up quite cozy and home- like. Even though I still really miss my enchanted attic forest home at my childhood's house which I moved from 7 years ago, this is a little more functional. Won't put too much work into it since it is but another temporarily home, but you know, sometimes you just have to decorate a little. The best thing is however to have a house to play around in, and to get visits from amazing friends! <3Fant ut at jeg ikke klarte å leve med rød stue, da det eneste røde jeg har begrenser ser til en rekke fluesopper ;) Inne i alle veggene er det laftet tømmer...


Her har vi fått tak i to plater som vi har saget om til arbeidspult. Vi trengte stor plass å boltre oss på, og siden det er synd å bruke 12000 kr på et slikt fra møbelbutikken, satte vi i gang selv. Slike plater kan man få tak i gratis på diverse trevarelager som restmateriale, noe som er kjekt for folk som prøver å starte f.eks egen bedrift. Vi har skrudd dem fast til en ekstra plate som er en forlengelse av et vanlig bord, og det er fullstendig stødig uten å ødelegge det opprinnelige bordet. Etter man sager til så pusser man over kantene så de blir fine og avrundede. Her hadde vi akkurat beiset det i en sjokoladebrun farge som ikke kommer frem på bildet, samtidig som det ikke hadde tørket helt enda. Men resultatet ble ganske så bra, og sjatteringene i treet skinner gjennom.


Pusen hadde lagt seg pent tilrette over hatten min, mitt nye "floppyhat"- prosjekt ;) Og jeg som trodde pusen min hadde en utmerket sans for komfort...


Her fikk han en bedre idè...  Lille lurven ;)


Meg bak "blogg- kulissene", hehe. Har en pusegutt som er over gjennomsnittet glad i kos, ofte i upassende sammenhenger.
Pus som "soler" seg ;)


Pusen som har funnet seg en ledig plass under flyttekaoset tidligere i vår, hehe.
Her var han forresten litt skamklipt, etter vi haddet måtte klippe av halehåret hans pga oljesøl :PEtter at malingsspann og flyttekasser var borte. Noen av de dypt elskede bøkene våre.


Sommerfuglsoppelampe


Endelig fått plass til det vevde Tree of life- veggteppet mitt ^^


Litt høstpynt... mitt hjem har alltid blitt pyntet etter årstidene.... klarer ikke la være ;) Noen ganger ender det imidlertid opp som litt av en blanding.


Besøk av verdens beste og fineste folk! <3 :)


Blosmtersalater fra hagen, iblandet ville vekster


Dagliljer er spiselige, men jeg ville vært forsiktig med andre typer liljer. De andre blomstene er gressløk, stemor, storkenebb, marikåpe og akeleie.


Må daglig le av alle de merkelige sovestillingene til pusen


Strandlinjen nedenfor huset


Utsikt


Dette her er bare noen meter nedenfor hagen vår, koselig sted med bålplass rett ved fjorden


Første besøk av fine Marina og hennes kjære ^^
Lånte bildet av Marina... Er såå glad i slengdissebilder nemlig ;)


Kose seg med blåbærpai og annet snacks


Det store gresskaret som insisterte på å bli med meg hjem i år, som til slutt endte opp som gresskarpaier... Her kan man forresten også se den fine Silmarillion- boken min ;)


Kveldsstemning


Visste dere at bivoks avgir en varmere flamme enn andre lys, og renser heller enn å forurense luften? Nok et forsøk på å snike inn nyttige fakta ;)


Pusen min er linselus om dere ikke allerede har merket det... ;)


Fikk besøk av Gunhild og Marie, såå koselig :) :) Lånte bildet fra Marie forresten.


Bilder fra andre steder i huset kommer nok etterhvert.

Trives du i hjemmet ditt? Liker du å få besøk?

 

Vikingsamling

Denne helgen skulle jeg egentlig vært på vikingsamling og kistemaking i nabofjorden, men grunnet en mengde andre ting å gjøre får jeg ha det til gode en annen gang. Jeg har ikke vært involvert i noe vikinglag siden jeg bodde på Haugalandet, så det er jo kanskje på tide. I hele oppveksten var jeg uvanlig opptatt av vikinger og keltere, og fikk aldri nok av å lese om vår mystiske fortid. Selv om jeg er en fri sjel som ikke begrenser meg til en tidsepoke, er jo vikinglagene her i landet ofte eneste mulighet til å på en organisert måte kle seg opp i fine behagelige klær og gjøre noe meningsfullt som å utføre gamle håndtverksteknikker, lære om våre forfedre, omgi seg med bra musikk og unnslippe alt det teknologiske.

Selv føler jeg meg langt mer tiltrukket av tidene før vikingtid, mjød- og krigskultur av mange grunner, men vikinglagene blir nok mer nyanserte etterhvert de også ;) Møre frie vikinger virker i alle fall som et bra lag verdimessig sett, og har en åpen og inkluderende holdning. Så det er mulig jeg involverer meg littegrann der. Tiden vil vise. Her er i alle fall noen bilder fra en vikinghelg en tid tilbake. Da var vi på et vakkert sted ved fjorden der det er bygget opp et langhus og anlagt en urtehage.

Link til forrige samling jeg var med på, det vakre vikingmarkedet i mai her :)


English translation: Pictures from weekend with the areas fellow vikings, they are some quite lovely people and the place was beautifully made. You can see a reconstruction of a viking longhouse by the fjord. I rather not miss opportunities for wearing nice comfortable clothing, doing old handicrafts, learning about our past, listening to great music and getting away from all technological and artificial ;)


Tilfeldigvis dagen med det første snøfallet i fjellene rundt her


Møre Frie Vikingers banner, som henger inne i langhuset. Er det ikke flott? :)


Edvard, koselige vikingen som bor på stedet, har mange talenter
Inne i langhuset og gildehallen


En superkoselig sove- alkove! :)


Jeg titter inni


De hadde laget et veldig koselig kjøkken
Røykfullt, med utsikt mot urtehagen


Klart for etegilde?


Stemning


Fascineres du av historie? Interesserer du deg for vikinger, og er du med i vikinglag eller annet historisk lag?

DIY Julegavetips: Kort og esker laget av Yogi- te- beholdere

Etter mitt første forsøk på kortlaging til jul i forifjor, tenkte jeg å fortsette tradisjonen. Jeg har drukket ganske mye yogi- te i årevis, og eskene har alltid vært fine synes jeg... Og jeg hadde lagt merke til at innsiden av eskene nå også var dekorert med et flott indiskinspirert mønster. Jeg som er såpass opptatt av gjenbruk, tenkte at dette måtte da kunne brukes til noe fint, dermed begynte jeg å samle dem opp! Så jeg satte i gang med å klippe opp kartongen, og fant fort ut at det kunne bli til hele to kort. Jeg dro frem diverse farget papir, glitterlim og noen fargeblyanter før jeg satte i gang. Her er det bare fantasien som setter grensen for fargebruk og materialer. Men jeg anbefaler virkelig et bra kvalitets glitterlim, jeg brukte Stickel's, som koster 19 kr. Lim kartongen på farget papir, skriv noen vennlige ord på innsiden og send til noen du er glad i! Her kan man også legge ved noen forskjellige yogi- teposer med duft og smak av kanel, lakris og andre østlige kryddere, samt noen av de små kloke sitatene på enden av hver snor. 

Jeg bestemte meg for å publisere dette etter jeg fikk forespørsel om å spre ordet om en konstruktiv konkurranse (jeg er forresten ikke sponset, hehe, men jeg synes det de gjør virker bra):

"I høst ønsker TerraCycle å oppfordre Norges kreative sjeler til å inspirere andre til å se verdien i dagens avfall. Utallige mengder emballasje og annet husholdningsavfall havner hver dag i forbrenningsovner eller på søppeldynga, hvorpå de ressurser som ligger gjemt i avfallet forblir uforløst. TerraCycle utfordrer deg derfor til å bevise hvilket potensiale avfallet, som vi ellers kaster, virkelig kan ha. Hjelp oss eliminere ideen om søppel! Her ønsker vi at du skal lage et kaffe-, te- eller kakaoinspirert kunstverk av materialer (avfall) som ellers ikke blir gjenvunnet."

Om dere har noen gode ideer, er det bare å melde seg på. I mitt bidrag har jeg "redesignet" alt fra teen, foruten de brukte te- posene som har gått til komposthaugen min ;)

Edit: Konkurransen er nå avsluttet, og jeg var en av tre vinnere :)

English Translation: This is a kind of tutorial for redesigning yogi tea into cards and boxes to give to friends and family. By doing this the only waste will be the used tea bag, which could be given to your compost ;) It's quite simple and fun, you'll need some cardboard and glitter glue though!
Den fine innsiden


Trenger ikke gjøre mer enn dette egentlig. Brett på midten, før det limes på stivt papir... Resultatet kan skimtes i bakgrunnen ;)


Blå lotus... bilder kan liksom aldri rettferdiggjøre glitter... eller farger ;)
Komplementærfarger ;) Hadde ikke så mange farger å velge i akkurat nå

Resten av kartongen brukte jeg til å lage slike:(Man bør brette kartongen før man limer det sammen)


Glitreglitre


Det kommer litt an på tålmodigheten...


Og et ganske juleaktig et


Snirkelpynting inne i kortene

Ooog til slutt så fikk jeg enda en idè: trenger du oppbevaringsplass for småting, som knapper, smykkedeler, skruer, gummistrikk, visittkort, kvitteringer eller hva det måtte være, hvorfor ikke bare vende yogi- esken med innsiden ut? Riv forsiktig opp skjøten, bøy klaffene andre veien og lim skjøten sammen igjen! Dekorer om du vil, eller la den være som den er ;) Kan også fint brukes som gaveeske.
Noen av de fine yogi- te- sitatene... Life starts when we start growing a garden


Lykke til! ;)

Her er link til et annet blogginnlegg om hvordan man lager "alvelys" av gjenbrukte eggekartonger!

Grønnkålchips! Sunt og godt snacks

Har dere lyst til å lese mer om mat og kosthold på bloggen min? Jeg lager så mye rart og ekseperimentelt hver dag, og følger nesten aldri oppskrifter, så det er ikke alltid like enkelt å gjengi hva jeg gjør. Men ideologien min er skapelse av supergod, supersunn og superenkel mat, så da passer det egentlig bra å dele oppskrift på raw grønnkålchips med dere. Jeg har laget det i noen år nå, inspirert av mine rawfood- venner, og det er temmelig enkelt å lage. Jeg satset på å dyrke frem en god del grønnkål selv i år, dessverre sto det tydeligvis øverst på menyen til rådyrene som bor her rundt hagen, så det ble ikke mye til avling. Imidlertid kan man kjøpe grønnkål på lokale gårder, eller i grønnsaksdisken til feks Coop Mega, de har det tilgjengelig nå for tiden. Grønnkål er forøvrig supersunn og regnes som en av de mest helsebringende grønnsakene man kan spise. Den er veldig anvendelig, smaker godt og er virkelig full av vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, samt at den virker forebyggende på kreft.

Her er altså basisoppskriften:

250 g grønnkål
3-4 dl usaltede cashewnøtter (bløtlagt i noen timer)
2 ss olivenolje
En halv presset sitron
Urtesalt, pepper og hvitløk etter smak

Skyll grønnkålen, riv deretter av passende store biter av bladene slik at du unngår de tykke og seige stilkene (disse har jeg i smoothien morgenen etterpå). Hell vannet av cashewnøttene, og kjør dem i blenderen med minst mulig vann + sitron og krydderne. Masser inn cashewmarinaden slik at all grønnkålen blir dekket, dette gjøres enklest i en vid bolle eller slik jeg gjorde på bildet, et stekebrett. Spre deretter de kommende grønnkålchipsene utover brettene som så plasseres i dehydratoren/urtetørkeren. Tørk på 42 grader over natten, eller 8-10 timer. Alternativt kan de tørkes i stekeovnen på laveste varme og med ovnen så vidt på gløtt.

Det blir virkelig kjempegodt :) Man kan jo variere oppskriften med hva enn man måtte føle for. Anbefaler også å prøve ut andre typer grønnsakschips! Da marinerer jeg kun med olivenolje og ønskede krydre. Det siste jeg lagde var rødbetchips, som jeg prøvde ut både på lav temperatur i stekeovn, og i dehydratoren.Disse bildene har jeg hentet fra i vår faktisk, her er noen ferdige grønnkålchips og katten Nattalv ;)


Under prosessen, min kjære knipset tilfeldigvis bilde... i bakgrunnen kan man se tørkebrettene til urtetørkeren min, som er i bruk på kjøkkenet til alle døgnets tider for tørking av urter, frukt, grønnsaker, knekkebrød, kaker og hva enn det måtte være :)


Nattalv som ble nysgjerrig på hva dette måtte være... Men, dette er menneskemat og ikke kattemat! ;)


Mmmm *knasknask*

Har du prøvd ut dette?
Sier du ja til flere oppskrifter?

 

Eventyrskog og blånende fjell

I slutten av august endte vi en helg opp med å ta en spontantur et par timer sørvest for der vi bor, til øya der mange av min kjæres slektninger kommer fra. Det var en reise gjennom frodige grønne daler og ikke minst slående vakre sjø- landskap, noe som var et lite plaster på såret for turen vi ikke fikk tatt til Lofoten i sommer. Her i disse områdene har vi også lange hvite strender og høye, spisse fjell! ;) Et par fergeturer senere var vi vel fremme på de tidligere gårdsområdene ved sjøen, hvor min kjære en gang i tiden pleide å leke i "Eventyrskogen", en skjult og fullstendig mosegrodd skog inne ved fjellet. Helt utrolig grønt, uberørt og magisk. Økosystemene og energiene der er virkelig til å ta og føle på, så det gjelder å trå varsomt. Likevel er det vanskelig å la være å stryke på all den myke fluffy mosen og de store grønne bregnene, og ligge litt på den myke bakken. Denne gangen tok jeg noen bilder på stedet, selv om det ikke var planlagt... Jeg klarte beklageligvis ikke å yte stedet rettferdighet, men føler for å dele litt med dere likevel :)

English translation: In late august me and my beloved did a spontanous visit to an island of many of his relatives. It is such wonderful and amazing nature in this county where we are living. This is how it looks further out towards the open sea. We spent time in a kind of old growth forest, where my boyfriend used to play as a kid, calling it "the fairytale forest". It was beautiful and green and mossy, and my pictures really does not give it proper credit, but enjoy ;)


På fjorden
Utsikt og kontrastfarger
Var ikke dette fjellet flott? Jeg er ganske fascinert :)


Får lyst til å vandre rundt her oppeEventyrskogen:


Gjøksyre


Dette føltes litt som å være en del av et plattform- spill egentlig ;)


Det var litt sleipt, men gøy å gå her... ble veldig blurry bilde om jeg ikke gikk sakte da ;P


Følelsen av små troll som ser på deg


Min kjære, med flettet hår :)
Mini- sopper!


*spise på gjøksyre*


Fant meg en fin liten hule


Min hule! *grrrr fres* ;P


En... mosetusse? Beklager, men jeg måtte bare sette på noen øyne ;)


*drikke forfriskende vann fra kilden*
Mosegrodd :)


Utsikt


På vei hjem. Koselig sted jeg tok bilde av i farten
Fine fjellene


På hjemveien, utsikt fra der vi bodde før


Solnedgang


På denne stranden var det bygget opp mange store sandslott! Har gått tur der veldig mange ganger tidligere uten å ha sett noen ;) Alle søte og fine på hver sin måte.


Er det noen episke fjell der du bor?
Har du en liten hemmelig eventyrskog? 
 

Sommerminner fra hagen

Når jeg nå sitter her og titter ut vinduet innser jeg at alle de varme dagene med barfotvandring i hagen er over. Riktignok skulle jeg gjerne hatt mye mer tid til å nyte alt det den har å by på, men reising og mange andre gjøremål samt en nokså kald og våt sommer har ført til sine begrensninger. Nå er det meste høstet og klart til vinteren, og jeg tenker tilbake på alle de gode minnene vi har hatt. Det gjør så utrolig godt å endelig ha et sted for seg selv, på en slik måte at det egentlig blir helbredende å være her. Hele tiden har jeg hatt glede av nye vekster som har kommet opp, sprunget i blomst og modnet gjennom tre årstider, og årstidene har virkelig omgitt meg. Dyrelivet også, så mange ulike fugler, noen er ganske så sjeldne, det bor også en hel rådyrfamilie her og en grevling! Jeg har lært mye både av hagen vår og det gamle knirkende huset, og setter spesielt pris på å leve ut enda flere ting og aspekter ved livet i praksis. Ting har ikke alltid gått etter planen, men man lærer å være ydmyk og tilpasse seg naturen. Gjør man det beste ut av det man har, vil man få flerdoblet tilbake. 

Jeg har mye fokus på natur og det grønne på bloggen, det er fordi det fascinerer og gleder meg mest, og er det jeg hovedsaklig ønsker å bruke tid på... Å ha kontakt med naturen betyr alt, og å ikke bo nært byen er noe man fint kan venne seg til føler nå jeg :) Det er en velsignelse når det man gjør av shopping er begrenset til en tur innom fretex og helsekosten med en måneds mellomrom eller mer. Ettersom dagene blir mørkere og kaldere og hagen visner til, blir det mer innetid og jeg vil dermed prøve å skrive litt mer om hvordan jeg har det innomhus og kanskje dele litt oppskrifter og kreative sysler med dere. 

English translation: Reminiscing over the last summer days in my garden, it has truly been a blessing to be here, and I feel deeply grateful for the knowlegde I've gained from maintaining, growing and harvesting in such a large space. I've experienced 3 changes of the seasons already, and each brings with it something completely new. I've learned a lot by the abundance of plants, trees, and animals here, even an entire deer family and a badger lives in this garden together with lots of different birds. I also strongly feel the presence of the ocean and hear the waves gently touching the shore as I write. The wind chimes are ringing in the autumn wind and the last leaves are dropping from the maple trees.


Velkommen til vår hage, ja ;) Dette var en gave fra mamma, veldig passende synes jeg.


Kaprifol i full blomst rundt lekehuset, de lukter så fantastisk!


Pusen koser seg

 
Hver morgen har jeg drukket ca en liter med sitronvann ;) Og så brenneslesmoothie, her er forresten den enkleste frokosten vår i år foreviget, oppskåret vannmelon, hehe. Fint å spise ute når man kan :)


Hagen som strekker seg nedover mot fjorden


Morellene modnes :)


Jordskokk


Litt pynt må til


Stokkrose


Utsikt fra det gammeldagse kjøkkenet... mange bringebær var det her også :) Urter i vinduskarmen.


Alveklokker


Jeg plantet blomster i en gammel vask


Min store kjærlighet i hagen dette året, klematis <3
<3 <3 <3


Høstet masse røde rips


Og hvite rips


Solbær... Vi hadde også stikkelsbær og bringebær, og noen få jordbær
Etter regn kommer heldigvis ofte regnbuer :)


Double rainbow *nynne*


Fullmånen speiler seg, utsikt fra stua


Veien ned til oss


Bobla og huset


Utsikten mot huset 


Tur i nærområdet


Pusen vår er ofte med oss på tur :) Det går helt fint, bare man er vant til det. Han har også begynt å forstå nytten av å ligge over skulderen min som avveksling når vi går ;)
Hva er det han ser på mon tro?


Jo... et vakkert rådyrpar! :)


Den helt magiske fossen igjen :)


Skogen rundt hagen vår, strålende sol på fødselsdagen min :)


Bursdagsbarn/septemberbarn, høstens begynnelse


Har dere noen gode sommerminner?
Føler dere at dere har samlet positiv energi for vinteren?
 

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits