oktober 2015

9 tips til hvordan å unngå å forgifte deg selv med sopp


Her kommer nok et blogginnlegg fra soppskogen. Det bugner ikke akkurat av sopp under trærne i år, men det er da en del å finne likevel. Blant annet har mine trofaste fluesopper igjen dukket opp både her og der, og lyser opp skogbunnen med sitt magiske vesen. I den forbindelse tenkte jeg det kunne være en god idè å bygge litt videre på det jeg skrev i forrige blogginnlegg om giftige sopper.Hvordan unngå å forgifte deg selv med sopp:

 1. La vær å spise sopp.
  Alternativet de fleste tyr til, de lar rett og slett være å plukke sopp i skogen, de vil heller ikke smake på sopp plukket av andre. Forståelig nok, men da kan man gå glipp av mye glede både når det gjelder naturopplevelser og smaksopplevelser.


 2. Dra på soppkurs.
  Meld deg inn i din lokale sopp- og nyttevekstforening, eller bli med på et av kursene de eller andre holder. Det er den desidert raskeste måten å lære på!


 3. Kjøp soppbok.
  Gjerne bøker som blir anbefalt av andre, og som har gode bilder. Du kan gjerne ha flere, så kan du sammenligne de ulike bildene og beskrivelsene. Husk å ha en oppdatert soppbok! Du kan kjøpe en liten en for å ha med på tur. 


 4. Få soppen sjekket hos en soppkontrollør.
  Eller noen andre som virkelig har peiling. Noe av det lureste du kan gjøre! Ta med deg kurven, det er ofte vanskelig å hjelpe til med å identifisere en sopp bare ut fra et bilde. 


 5. Spis aldri sopp du føler deg usikker på. 
  Analyser så mange små detaljer som mulig, det er viktig å ikke begå noen feil her! 


 6. Ikke vær for selvsikker.
  Sopper kan være lunefulle, og se veldig forskjellig ut fra den er ung og gammel, voksested og klima. Selv erfarne plukkere kan gjøre feil! 


 7. Ikke miks og bland.
  Når du skal ta med deg sopper hjem, bør du la være å blande alt i en kurv. Det beste er å ha med egne beholdere eller papirposer for å holde sopptypene adskilt. Spesielt de soppene du ikke føler deg helt trygg på. 


 8. Ha fokus på god kvalitet og riktig tilberedning.
  Unngå markspist sopp og sopp som ser dårlig ut eller har en uvanlig farge. Litt mark skader nok ingen, men sannsynligvis ville man ikke tatt med seg mugne eller gamle grønnsaker fra matbutikken... ikke alle er like kresne når det gjelder sopp de har funnet. Men dårlig matsopp kan faktisk føre til forgiftninger. Husk at man kan også bli dårlig om man ikke tilbereder sopp riktig, som når man ikke steker den lenge nok, eller glemmer å avkoke visse sopper.


 9. Lær deg de farligste giftsoppene grundig.
  Dette er det viktigste punktet. Det er ikke veldig mange å lære, men kunnskapen vil få deg til å føle deg så mye tryggere ute i soppskogen. 


Lykke til! :) 

Om du scroller mot slutten av dette blogginlegget, vil du få en bildebonus av hvordan det kan gå om du ikke følger disse rådene ;D En trio av rød fluesopp


Bregneblomsten er visst ikke en blomst, men en sopp! Hvem skulle trodd det? ;)  
En vakker sopptur!


Episke fjell


Fortryllende skog
Sildrende vann
Honningsopp-sirkel på en stubbe


Grønt og mosegrodd
Søte rosa sopper
Enda flere! <3


Disse var spesielt fine synes jeg
En elv


Vakre steinsopper som fikk bli med hjem


Gul korallsopp

   


Fant enda en søt liten fluesopp:
   
Alt gikk fint, helt til den begynte å lokke meg til seg på besnærende soppevis, plutselig ble den uimotståelig og fristelsen kunne ikke holdes tilbake:

Det gikk som det måtte gå

The End. Dette ble nok mitt siste innlegg på denne bloggen og dette det siste bildet på kameraet ;) 
Disclaimer: Ingen ble skadet under prosessen med å lage dette blogginnlegget. Jeg vil også gjerne få frem at fluesoppen har et ufortjent dårlig rykte og at det ikke var meningen å bygge opp under frykten. Man burde kanskje ikke spise den, men den vil ikke ta livet av deg eller skade deg noe særlig utover å gi deg en ubehagelig natt. Det finnes dog folk som tilbereder den på spesielle måter slik at den faktisk blir spiselig. Jeg er ikke en av dem som har begitt meg ut på det. Men jeg har tilbrakt en god del timer på å fascinere meg over dens interessante historie. Imidlertid bør du være virkelig redd for er de dødelige familiemedlemmene dens; hvit og grønn fluesopp. 
English translation: 

Here's another blog post from the mushroom forest. It's not exacly booming with shrooms under trees this year, but its fun anyways. My trusty Fly Agarics are at least peeking their heads up here and there, illuminating the forest floor with its magical essence. Just be careful and not let them tempt you, just look what happened in the last pics. You will surely DIE! So here's my suggestions for not ending up dying as I did:

 1. Don't eat mushrooms.
  Most people choose to not pick or eat wild mushrooms. Totally understandable, but you sure do miss out on both amazing nature experiences and taste experiences.


 2. Attend a mushroom course or workshop.
  The fastest way to learn is from others who really know what they are doing.


 3. Buy a book about edible mushrooms.
  There's a lot of good books out there. Its smart to have more than one, for cross- references! Buy a small one too, to bring with you to the mushroom hunt.


 4. Let a mushroom expert check your mushrooms
  Some of the best things to do, it will definitely make you feel safer when preparing your delicious mushroom meal. 


 5. Never eat mushrooms you're 100% sure are edible. 
  Analyze all the tiny details, its important to not make mistakes here.  


 6. Don't be too confident.
  Mushrooms are not always what they seem, and they can look very different depending on size, location and climate. Even experienced foragers can make mistakes!


 7. Do not mix and mingle.
  When bringing mushrooms home, you should refrain from mixing everything in one basket. It is best to bring their own containers or paper bags to keep mushroom species. Especially those mushrooms you're not totally sure what are, but want to investigate further.


 8. Focus on good quality and proper preparation.
  Avoid moldy mushrooms and fungi that looks bad or have an unusual color. A few larvae won't hurt, but not everyone has good judgement when it comes to mushrooms they pick. But bad mushrooms can actually cause poisoning. Remember that you can also get il if you do not prepare the mushroom correctly, like when not frying it long enough.


 9. Learn the most dangerous poison mushrooms thoroughly.
  This is the most important point. There are not very many to learn, but knowledge will make you feel so much safer out in the mushroom forest.


Good luck! :)
#sopp #sopptur #friluftsliv #skog #skogen #fjellet #natur #fluesopp #rødfluesopp #eventyr 

Et eventyrlig cob-hus


I sommer besøkte jeg stedet til Gaia- arkitekten Rolf Jacobsen, en av norges fremste halmhusbyggere. Jeg hadde lenge tenkt på å ta turen dit, blant annet fordi jeg hadde lest boka hans tidligere kone Marianne Leisner hadde skrevet for en god del år tilbake, Villrosene - permakultur i hagen. En veldig bra bok i mine øyne, og i tillegg er den norsk! 


Løp og kjøp! Kan finnes her


Til og med kattene mine elsker den boken! ;)

Noe som motiverte meg ekstra til å ta turen innom når jeg først var i området, var at jeg fikk høre om et "hobbithus" som nylig hadde blitt bygget på stedet. Sønnen deres, Jor Jacobsen, bygget nemlig et cobhus der etter en 8 måneders reise i Amerika han gjorde som 20-åring. Han brukte reisen til å lære seg halm- og leirebyggeteknikker. Han fant cob- teknikken spesielt fascinerende i og med at det er så enkelt å gjøre selv. Mange steder er det mulig å rett og slett grave opp leirejord fra bakken, blande med litt vann og halm og skulpturere huset sitt med hendene, kostnadsfritt. Ved å bygge et cob-hus selv, ønsket han å vise hvor enkelt og gøy det kan være å bygge sitt eget hjem. Huset ble bygget i 2010/2011, han var da 21 år gammel. For å se bilder fra byggeprosessen, trykk her: "Terradoma - building a cob house". 

Jor tilpasset bygget til nordiske forhold ved å lage to vegger som ble ankret sammen, 20 cm innervegg, 20 cm hulrom og 15 cm yttervegg. Hulrommet ble isolert med perlitt. Budsjettet var på 50.000, men det endte på ca 80.000, inklusiv solstrømanlegg. Senere har det blitt innlagt vann og 230 volt strøm. Leiren fikk han gratis, han betalte kun for frakt. Dette var mer eller mindre ren blåleire som måtte blandes med sand, pukk og halm for å få riktig blanding. Cobhuset tok ham ca 5 måneder i effektiv byggeperiode å fullføre, fra graving til ferdigstillelse. 

Dem av dere som har lest bloggen min lenge vet at vi skal bygge et halmhus etterhvert, når vi først har funnet et sted vi virkelig vil slå oss ned. Vi ønsker oss et eventyrlig og organisk formet hus, og er ganske sikre på hvordan vi ønsker å ha det. Tidligere blogginnlegg om det er her og her, men jeg burde vel snart skrive et oppdatert innlegg om planene? :) Det finnes tusenvis på tusenvis av fantastiske kreative naturlige hus rundt om i verden, men det er fint å se at det også finnes noen få her til lands. Huset har idyllisk beliggenhet inne i en slags kløft mellom to berg, med torvtak og en liten kjøkkenhage. 


Huset er bygget helt inntil berget. Det er nok bittelitt fristende å kalle det for et hobbithus, og hadde det hatt en rund dør kunne jeg kanskje gått med på det ;)
Koselig sti som ledet til huset


Her ser man huset fra andre siden, nesten i ett med berget.
Jeg har sansen for hus som er bygget inn i bakker og bergInteriør, utrolig koselig der inne! 
Kosekrok


Dobbeltseng


2 senger til der oppe


Ovnen er av type kombinert peis og rocket stove mass oven (en veldig energi-effektiv ovn som er enkel å bygge og som ikke slipper ut "klimagasser". Sjekk det ut!) Man anlegger ofte en benk ved ovnen, som det går et rør gjennom, slik at det i tillegg blir varmt og godt å sitte. 


Pyntet med glassflasker i veggen


LesehjørneBonus ;) Her er noen andre bilder av stedet til arkitekten Rolf Jacobsen:
Det er flere halmhus på området


Arkitektkontoret


Inne i et av de andre halmhusene

  

  


Som dere ser er ikke disse halmhusene like organiske som cobhuset... men det betyr ikke at halmhus ikke kan være runde og organiske, det handler mest om personlig smak. Selv er jeg ikke i tvil om hva jeg foretrekker. 


Koselig med sovealkove
Har også lyst på et drivhus inntil mitt fremtidige organisk formede halmhus
Her vokser det druer


HageportalKunne du tenkt deg et cobhus/halmhus? Organisk formet eller firkantet? 
English translation: I've been wanting to visit the place of one of Norway's best natural building architects for quite some years, and when I finally was in the area we decided to just drive out to the island where he lives. What really tempted me to go there was the rumors that his son built a "hobbit house" there a couple of years ago. It was definitely worth having a look at! Even though there's an incredible amount of totally awesome cob houses around the world (please give yourself the joy of doing a google search), there's not yet many in Norway, and even fewer that actually looks as cozy as they should be.

This one was built by Jor Jacobsen, and looks like a pink fairytale cottage with green roof, a round shape and was built into the rocks, with a kitchen garden outside. He made it after a 8 months journey in America when he was 20 years old, where he used the time to learn the natural buidling techniques of cob and straw bale. He found it most fascinating that it is so easy to build yourself, and he wanted to show others just that. Many places you can simply find the materials to build your own home in the ground where you live, in addition to some trees, at no cost. In cob you dig up clay soil, then mix it with water and straw and start to sculpt your own home just as you like it. The imagination can run wild! To see pictures from the building process, click here: "Terradoma - building a cob house". 


Jor adapted the house to the norse climate by building two separate cob walls outside of each other, 20 cm thick interior walls, 20 cm space, then 15 cm exterior walls. The space was insolated with perlite. The budget was 50 000 kr, but it ended up a total 80 000 kr, included solar panels. So there's both water and electricity in the house. He got the clay for free, then mixed it with sand, soil and straw to get the right mixture. It was finished in 5 months. 

By the way, the last pictures are from some straw bale houses on the same land that the cob house was built. Not as charming to look at, but you can indeed build organically shaped fairytale houses with straw bales too, if you wish <3


Those of you who've read this blog for a while, know that we too are going to build our own natural home, out of strawbales, when we find the place we want to settle. We want an organic shaped fairytale like house, and are quite sure of how we want it to turn out. I wrote a couple of blog entries about it here and here, but I should probably give you an update soon? #hus #interiør #cob #cobhus #halmhus #naturlighusbygging #økologisk #grønnlivsstil #besvisstlivsstil #eventyr #eventyrlig #hobbithus #arkitektur #koselig #magisk

En hilsen fra soppskogen


Nå er høsten her for fullt, og det kan en soppentusiast som meg lett like! For soppsesongen er vanligvis langt på gang på denne tiden, og da er det svært sannsynlig at mange av måltidene består av nettopp sopp. I år er det derimot ikke like mye sopp å finne, kanskje kan det ha med værforholdene å gjøre? Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å huske dette året som forholdsvis kaldt og vått... men så klart med mange fine dager innimellom, og da gjelder det å gripe sjansen og komme seg ut i skogen ^^

For en tid tilbake ble jeg kontaktet av Faerie Magazine for å skrive en artikkel for dem om røde sopper. Det er jo et veldig åpent område å fortelle om, og uendelig mye som kunne blitt sagt, men det er jo begrenset hvor mye spalteplass man kan ta opp. Jeg valgte å først og fremst skrive om røde sopper i forhold til mat, bruksområder, mytologi og kulturhistorie. I tillegg publiserte de flere av mine fotografier, så jeg har totalt 3 sider, noe jeg synes er ganske gøy. Så kjøp Faerie Magazine alle sammen, det er et nydelig amerikansk blad som kan bestilles over nett her, enten papirutgave er digitalt: www.faeriemag.com
Jeg vil gjerne benytte sjansen til å si noen ord om giftige sopper. Mange er redd for å ta med noe som helst sopp hjem fra skogen, og det er forsåvidt av god grunn. Man bør ha all mulig respekt for planter og vekster man har for hensikt å spise, og føle seg sikker på både identifisering og tilberedning. Hvis ikke kan det få fatale følger. Jeg anbefaler derfor å dra på tur med noen som kan mye om sopp, kan mye om planter osv, eller å få kurven kontrollert av en soppsakkyndig (som jeg er). Men det er lite å være redd for i norsk natur, og faktisk ganske enkelt å sanke sopp og planter på en trygg måte. Ha respekt, les bøkene dine, lær av andre, men vær for all del ikke skremt av naturen. Jeg er opptatt av å avkle myter og feilinformasjon som hindrer andre i å leve nærmere naturen og glede seg over den.

Lær deg heller de få soppene og plantene som kan skade deg, det er veldig få som er dødelig giftige og derfor er det like greit å lære dem med det samme. Mange tør ikke en gang å røre en sopp med fingrene, av frykt for å bli forgiftet. Jeg har til og med møtt folk som er redd for å puste i nærheten av en rød fluesopp. Men det er først om du spiser en liten bit eller mer av de aller giftigste soppene at du kan få problemer, så det er bare å senke skuldrene og ha det gøy i soppskogen. Husk bare å holde matsopper adskilt fra sopper som du føler deg usikker på hva er for noe, men likevel har lyst til å ta med deg hjem for å granske nærmere eller spørre eksperter om. Start i det enkle, med sopper og planter som er enkle å identifisere, og ta et skritt av gangen. Jeg kan garantere dere at det er kjempegøy! 


English tranlation: Is to be found at the end of this blog entry this time.


Her er noen bilder fra da kameraet fikk bli med ut i soppskogen:*plukkeplukke* Dette her er broket musserong, en god matsopp.


Soppenes dronning


Traktkantarell


En broket musserong med en liten musserong som vokser på merkelig vis opp fra hatten. Aner ikke hvorfor. 
Vakre


Full av matsopp


Trollskog
Nydelige røtter!


Hei mr. Stein!
(Nei, vi tok den ikke med hjem)
En soppsanker blant røtter


Spiralsopp


<3


Fant en maurtue som var høyere enn meg
Zelda inspiserer fangsten


Her har jeg sortert sopp og lagt den utover tørkebrettene til dehydratoren vår. Vi har 13 etasjer på den, og de kommer godt med
Har tørket sopp i mange varianter i hele huset, som vi kan bruke i løpet av året
Og til slutt, en fin liten sang til dere: The Mushroom Song:Har du vært ute i soppskogen i år? Er du redd for farlige sopper?English tranlation: Here comes a little greeting from the mushroom forest. I checked my blog through google translate again today, and oh my, its still not working out well. So I suppose I will just continue writing these little translations. Sometimes I actually write something else than I tell my norwegian readers, haha! If you're english and want me to keep writing these, please tell me in the comments, as I almost never hear from you ;) 

Anyways, autumn is soon on its height, and the forests are yet again covered in mushrooms. Some time ago I was contacted by Faerie Magazine to write an article about red mushrooms, which ended up being printed on 3 pages of their fall issue, including my photography. You can buy the magazine here

I want to talk a little bit about poisonous mushrooms. So many people are afraid to take shrooms with them home from the forest. Which is totally reasonable, as there are indeed deadly poisonous varieties out there! You have to be very sure about both identification and how to prepare it. The best is to go out into the woods together with people that know a lot and can assure you what is safe or not. In the norwegian wilderness there's not much to be afraid of, its not so hard to gather plants and mushrooms safely. Just get the knowledge, attend those courses, read those books! But you need not be afraid of nature and what grows in the fields and the woods. There's just so many myths and misconceptions out there.

You could start out with teaching yourself the most poisonous plants and mushrooms to steer away from, it will make you feel safer at once. There's just a few very poisonous things to look out for. When you bring with you things from the woods, make sure to keep the plants and mushrooms that you know are totally safe, away from those you feel the need to do further research on. Start small and take one step at a time.... I can assure you it is super fun and so rewarding! 


_____________________________________________________________________
#sopp #sopptur #soppsakkyndig #tur #skogtur #natur #friluftsliv #selvforsyning #økologisk #selvberging #sanking #eventyr #trollsk #katt

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits