oktober 2013

Folkemuseet i Riga ~ En forfriskende vårdag


Relaxing folk music from LatviaDen fineste dagen i Latvia var helt klart da vi reiste ut fra Riga og besøkte det etnografiske friluftsmuseet Brivdibas musejs. Folkemuseet ligger i idylliske omgivelser en halvtime med buss fra hovedstaden, ved en innsjø og store skoger som hovedsaklig består av furu, men det er også innslag av løvskog. Gamle bygninger fra forskjellige tidsepoker hentet fra hele Latvia er å finne der inne blant trærne, og gir en autentisk følelse med mennesker som arbeider kledd i historiske klær, og dyrker hagene. Generelt sett kan man si at det minner veldig om norsk kultur, så jeg er sikker på at mange ville følt seg hjemme her! Men i stedet for gresstak har bygningene stråtak, og de er heller ikke tjæret i de vakre gyllenbrune fargene som her til lands.

Det var en nydelig, varm og solrik dag. Den første virkelige vårdagen, og det tok ikke lang tid før jeg fikk av meg støvlettene og lykkelig vandret barfot rundt under furutrærne, en virkelig fornøyelse. Det var enda ikke blitt grønt, men følelsen og energien i luften sa at nå eksploderte alt i utallige grønne nyanser, akkurat på denne dagen. Jeg møtte både rådyr, ekorn og store trær på området, og det var ikke mange folk å se så tidlig i sesongen. Men jeg møtte faktisk læreren min i tradisjonelle håndtverk der! ;)

Åhhh, noen ganger skulle jeg bare ønske at alle kunne leve i små koselige hus i skogen full av store trær, dyrke maten sin selv, leve i harmoni med dyrene, og utveksle varer og tjenester med hverandre. Gå på besøk via myke skogsstier. Bade i rene vann. Ha mange vakre bikuber fulle av lykkelige bier, slik som alle i Latvia hadde før i tiden, og også i Norge. Jeg drømmer meg ikke tilbake i tid, men til alt vi skal skape ut fra det beste av det nye og det gamle.


English translation:
The day when spring just burst out and expoaded in greenness, I went to the ethnographic open air museum in Lativa, Brivdibas musejs. It is situated in idyllic surroundings half an hour from Riga, by a lake and woods. The historical buidlings are to be found among the trees, which reminds me quite a lot of norwegian building, except we have grass roofs and golden brown tar walls. It was such a lovely day, where I soon threw away my boots to walk barefeet as I prefer, and frolicked around among trees and old buildings, and wading around in the lake. I wish everyone could just live in small cute houses in the woods, growing their food and visiting each other, exchanging goods and services and living more free, wild and harmonious... as we will in the future ;)


En gård i en lysning i skogen
Alle gårdene hadde kjøkkenhager innenfor pileflettede gjerder


Og små blomsterbed


Søyleganger :)


Et stort fjøs
Urter til tørk i alle husene

  
En allè av bjørk og eikMosegrodde tak


Det må være så koselig her når alt er blitt grønt ^^  
En av utallige bikuber jeg så. Jeg har alltid likt slike bikuber best, laget
av uthulede tømmerstokker, mer naturlig for biene er det også :)


Tror dette er et hus for tørking og røyking


Landsby :)
Et stort hus av litt nyere modell. Tre, cob/leire og stein.


Frukttrær som snart vil blomstre


Begynnelsen av dyrkingssesongen


En gammel kirke


En liten gård


Noen jobbet med å lage ting av bjørkenever. Jeg kjøpte en av de små flaskebeholderne, og en kurv.


Gyllent
Det var flere vindmøller der


Og enda flere bikuber


De fleste gårdene hadde mange... Biene flyr inn og ut gjennom de hullene.


Vindusdekor


Og en vakker blomst


Den største vindmølla


Utstilling av gamle smykker... Disse er over 1000 år gamle, var ikke bare vikingene som hadde slike :)


Høye furutrær


Fant dette fine knudrete treet


*solbade*


Noen flere som syntes dette lignet på et alienaktig sjømonster av noe slag?


Stoor disse, med plass til to voksne. Jeg prøvde sammen med bestemor.


På vei mot innsjøen


En trearbeiders hytte


Huset ved innsjøen


Dekor
Så fant jeg en lekeplass der alt var laget av kronglete drivved.


Karusell med bestemor


Måtte prøve denne ogsåStore trær


Tree spirit


:)


<3


Store trær = min favoritting her i verden


Dette treet ser ut som om det strekker ut en grein for å slurpe i seg vann


Vasse! Så utrolig godt etter en lang vinter. Kjempemyk fin sand!


Det var ikke spesielt kaldt heller
Det nærmeste jeg har kommet min store drøm her i livet, bluebell woods ;) Vel, ikke heeelt der enda. Noen som kan navnet på disse blomstene?


Et søtt ekorn med stor nøtt som hilste farvel i det jeg forlot museet, 10 minutter etter stengetid.Liker du museer? Skulle du også ønske å leve i koselige sjelfulle hus i skogen?


Rozengrals ~ En ekte middelalderrestaurant!

Det var ikke mye jeg visste om Riga på forhånd, men jeg hadde lenge kjent til at en legendarisk middelalderrestaurant var å finne der. Den heter Rozengrals og er et utrolig stemningsfullt sted med en helt autentisk atmosfære, med beliggenhet i en 800 år gammel kjeller med hvelvede tak og mange rom og festsaler. Hele restauranten er lyst opp kun av hundrevis av stearinlys som skaper en helt fantastisk, varm og koselig stemning. Rozengrals serverer mat som var typisk for 1200-tallets middelalder, med kun tidsriktige ingredienser. Alle som jobber der er kledd i middelalderklær, og det er også trubadurer som spiller middelaldermusikk! Restauranten ligger blant de smale gatene i gamlebyen, og jeg klarte fint å snuble over den uten kart og veibeskrivelse. Kledd i det mest middelalderske antrekket jeg hadde med, bestillte jeg kaninstek... Menyen var imponerende, men valget ble altså kanin fordi jeg aldri har smakt det før... (fordi jeg alltid har hatt kaniner å ta hånd om hjemme, og har hatt lite lyst til å spise dem). Måltidet var i alle fall kjempegodt og smakfullt, fascinerende med alle de gammeldagse ingrediensene, og jeg har ikke vært så mett så lenge jeg kan huske, haha! Så det er store porsjoner, men det er jo så fint der at man har god tid på seg til å nyte maten og ta det med ro. Jeg dro motvillig ut derfra for å si det slik, så anbefaler alle på det varmeste å ta en tur på Rozengrals om de skal til Latvia :)

English translation:
I had been looking so much forward to visiting the medieval restaurant Rozengrals in Latvia. And it was awesome beyond expectation, with a totally beautiful and authenthic feel to it, located in a 800 years old wine cellar in the old areas of the city. The rooms were many and they all had vaulted ceilings and medieval decorations, all the place were lit up by hundreds of candles creating such a cozy and warm atmosphere. All the servers are dressed in period clothes and the food they serve are exclusively made from medieval ingredients. People dressed up will play nice medieval music for you. I ordered a rabbit steak, and I can honestly say I've never felt so full in as long as I can recall. So it is a lot of food, and it's so nice and cozy there you won't mind to spend quite some time there and just enjoy the food and everything. I didn't really want to leave ;)


Utenfor restauranten


Inngang til Rozengrals, her står det ofte en vakt i middelalderklær


Når man kommer inn


Sååå koselig her!
Fikk ikke helt nok av dette stedet


Trappen ned


En dør


Musikanter like ved bordet vårt! Fin musikk var det også :)


Ved bordet vårt


Ikke så koselig med blitz, men da ser man i alle fall litt mer
Kaninsteiken min
Måtte jo bare spise den med riktig teknikk


Bestemor og meg
Har du vært på en middelalderrestaurant?
Liker du middelalderstemning?


Riga ~ Jugendstil i spirende vår

Tidlig i vår var jeg på en liten reise til Riga i Latvia. Det har vært utfordrende å holde denne bloggen gående det siste halvåret, men nå fremover vil det nok skje en del mer her inne. Da passer det fint å få lastet opp bildene fra turen over Østersjøen. Til en forandring reiste jeg med familie, vi dro avgårde i begynnelsen av mai og ble møtt av strålende sol og milde temperaturer. Det hadde så vidt begynt å bli grønt på trær og marker, og jeg ble hilst velkommen av våren. I løpet av dagene jeg var der kunne jeg praktisk talt se alt spire og gro, vokse og strekke seg mot sola og folde seg ut i et utrolig tempo, som om naturen bare hadde ventet på dette øyeblikket. Det er en så vidunderlig tid på året! Så hvorfor takket jeg ja til å bli med? Først og fremst så tenkte jeg det ville være bra å være borte en liten stund slik at jeg slapp å føle så sterkt på tomrommet etter pusen min. Det er heller ikke så dumt å reise litt om man skal prioritere tid med familie. Jeg tenkte også å benytte sjansen til å kjøpe inn østeuropeisk lin og ull, siden jeg har mange syprosjekter på gang. Jeg må nevne at jeg generelt ikke vil anbefale andre å reise til byer... men skulle du første havne der, så er det mulig å gjøre det beste ut av det! :) Mine beste overlevelsestips er å lete opp grønne oaser og flotte kunstverk og holde seg langt unna folkemengder og kjøpesentre.

Riga er kjent for å ha en godt utviklet arkitektur i art nouveau- sjangeren, eller jugend- stil som mange kaller det, en kunstnerisk og arkitektonisk gren jeg alltid har vært ekstra svak for. Art Nouveau er slik jeg ser det høydepunktet av hva den vestlige sivilisasjonen har klart å frembringe (så startet 1 verdenskrig og alt gikk bare nedover). Jeg simpelthen elsker de naturlige formene, mønstrene, motivene, alt vevet sammen i harmonisk balanse. Riga utviklet på begynnelsen av 1900- tallet sin egen stil innenfor art nouveau, en som resonnerer med deres folkesjel slik at mange kulturelle aspekter skinner gjennom, men også er stilen deres hardere og mer symmetrisk enn de flytende og frie linjene jeg er vant med, og foretrekker. Likevel er det jo mye fint å se. Jeg ser på byer som noe der man kun bør oppholde seg i kortere perioder av livet, og tror det i fremtiden vil bli færre, mindre og grønnere byer. Vi mennesker trenger å integreres i naturen og lære oss å leve med den, ikke stues sammen i byer slik den rådende ideologien lenge har vært. Skjønt i visse tilfeller er det kan hende like greit, frem til vi vokser opp, lærer å ta ansvar og leve som verdige medskapere her på planeten? Det er mye jeg kunne sagt om byer, men la os heller se på noen bilder av de finere aspektene ved Riga ;)


English translation:
Last spring I went to Latvia and Riga. Everything was just about to get green and lovely, and the sun was shining so warm after the very long winter. During my days there I could practically see the all the green sprouting, folding out and floating over the fields. I went there with my family and decided to use the days to discover great and old historical and art nouveau architecture, and purchasing fabrics like linen and wool for all my ongoing projects. That is my tips for surving the city! Just keep to the old and green, and avoid the masses and the shopping malls, lol! Here's lots of pictures mostly of the art nouveau or jugend architecture, since I've always loved that style incredibly much... And this city is said to have the most well preserved. Even though I found it to be in a more symmetrical and straigh style than my liking, it was still quite neat:


Gresset begynte å bli grønt, men bladene hadde nesten ikke sprunget ut.


Frihetsmonument... De var tidligere underlagt Russland og kommunismen.


Stort eiketre!


Utsikt mot gamlebyen

 
Inne i gamlebyen

 
Tårn og sånt


Utsikt mot gamlebyen og slottet


Deler av slottet
En fin blå dør


Inne i Art Nouvea- kvartalet


Dragevokter


^^


Dekorerte fasader


Dette er et av de eldste art nouveau- husene :) Likte nok det best.


Vi var på en middelalderinspirert restaurant. Bestillte en tradisjonell fiskerett.
Noen som fremførte tradisjonelle latviske sanger


Det var flere middelalderrestauranter i Riga


Sørg for å få med deg Art Nouveau Quarter, om du først skal dit.
Detaljerte bygninger
Så mye å se på


Det er ikke alt som gir mening ved første øyekast
Ganske fin til å være en boligblokk
Spiraltrapp
På besøk i en restaurert art- nouveau- leilighet


Jeg måtte låne meg en hatt


Spiskammerset


Et vakkert speil til salgs i en butikk like i nærheten

 


Gikk en tur langs kanalen


Og tittet på alle vårtegnene


Vårglede


Bregnebregne
Liggende tre i en park


Jeg er lite glad i å memorere navn på steder, så husker ikke de rare østeuropeiske navnene på alle disse bygningene, men de her er relativt kjent om man av en eller annen grunn skulle ende opp i Riga.
Restauranten "The Blue Cow". Tror jeg.
Gotiske spissbuer
Art nouveau- bøker


I gamlebyen


For lenge siden hadde en mann laget kattestatuer på alle tårnene sine, med rumpa og
halen mot naboene, for å fornærme dem. Kattene er snudd andre veien nå i nyere tid.Noen andre byer jeg har blogget om:
Wien: www.naviana.blogg.no/wien
Edinburgh: www.naviana.blogg.no/edinburgh

Neste kapittel av Riga- reisen:
-Ekte middelalderstemning
-Vårglede på folkemuseet


Har du vært i Riga eller noen andre Østeuropeiske byer?

Nordisk Permakulturfestival i Hurdal Økolandsby

Nordisk Permakulturfestival fant sted i Hurdal Økolandsby 8-11 august 2013. Her var nesten 200 mennesker samlet rundt et sterkt felles engasjement innen de beste grønnne og økologiske teknikker og verktøy menneskeheten har klart å frembringe, innen alle områder av livet. Festivalen er relativt ny, og roterer mellom å finne sted i alle de nordlige landene. Dette var første gang her i Norge, og vi tok turen dit og fikk satt opp lavvoen vår ved skoggrensa. Med oss hadde vi yndige Kama Sofie. Men også mange andre kjente fjes var å finne inne på festivalområdet, gledelige gjensyn. Jeg må få takke mine permakulturvenner som klarte å stelle i stand et så vellykket arrangement på alle måter, det var virkelig imponerende, og jeg er sikker på at alle hadde noen flotte dager. Dagene var fyllt til randen av interessante foredrag og workshops, og det var ikke sjelden jeg skulle ønske jeg kunne splittet meg opp i flere personer for å kunne være med på alt. Heldigvis kan jeg nettopp det fordi jeg har en så sammensveiset kjæreste ;)

Noen av workshopene vi var med på: Ville vekster, LETS (alternative pengesystemer basert på bytting), noen forest gardening/skoghage- foredrag, 80 permagrønnsaker med Stephen Barstow, Gaian Painting, Bergen Økolandsby, Raw Food, Remineralisering, Co-creating with nature, Biodanza, 60 permakulturteknikker, og Melkesyregjæring. Jeg var temmelig godt kjent med alt fra før av, så det nyeste og mest lærerike for meg var faktisk melkesyregjæring, noe jeg har hatt lyst til å prøve en god stund. Utover alt dette var det også opptredener på kveldene, hygge rundt bålet, bading i innsjøen, raw food til alle måltider og tid til å se seg rundt og bare være litt i fred. Vi hadde også flere møter angående Natursamfunnprosjektet vårt, gøy å se at så mange er interessert i å skape nye levemodeller! :)

En tekst postet tidligere på bloggen om hva permakultur er.
Noen av mine tanker rundt permakultur og selvforsyning.


English translation:
This summer I went to the Nordic Permaculture Festival. Almost 200 people from the northern countries were gathered here, people with a strong common engagement in the best techniques for green and sustainable living in all areas of life. Every day was filled with interesting workshops and activities, and delicious raw food. It was so nice to spend time with other permaculturists and people wanting to learn! I highly recommend permaculture gatherings for everyone, they are so empowering!


Utsikt mot Hurdal Økolandsby fra det nye byggefeltet deres.


Festivalområdet


Jeg går stort sett barfot hele sommeren :) (Bilde fra Julia)


Raw food, for de som valgte det


Fine Julia
Permakulturhagen
En liten workshop


Raw food workshop


Det var varme dager


Biodanza


Siste kvelden, med opptredener


Skoghageforedrag


Natursamfunn- møte


Bålkos (Julia sitt bilde)


Uhm... se der!


Gamma begynner å bli grønn... Har jo postet bilder herfra tidligere, men ikke fra den grønne årstiden.


Meg og Kama Sofie


Inngangen


Inne


Jeg liker grønne hjem


Workshop
Verandaen til yurten


Og inne i yurten


Gjensyn med katten


Kattungene mine var også med, takk for at de fikk bo i et av halmhusene!


Leona leker med kattene


Hihih


Skjønne Kama Sofie og en veldig fornøyd Link


Utsikt fra et halmhus


Hestene i økolandsbyen
Meg og Julia på workshop


En annen yurt
Inne

 
Audun med flere hadde laget urinal og komposttoaletter tilknyttet permakulturhagen


Liten tipi, og drivhus


Squash på gang


Inne i drivhuset


Kama Sofie kom med en magisk liten gave, raw sjokolade- blader :) <3


Fine


Skyene var også fine


Avslutning


Stor sirkel av mennesker
Barna opptrer


En liten prinsesse


Og en liten tiger


Grrrr!


Ruben er alltid populær blant barna :)Takk for en storartet festival!

Var dere der? Eller kunne dere tenke dere å ta turen ved en senere anledning?


#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig #permakultur #festival #økologisk #alternativ

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits