hits

oktober 2012

Hvite strender, frisk fjelluft og å leve i skogen

Først og fremst må jeg si at jeg er overveldet over all responsen jeg har fått angående bloggen min de siste dagene. For dem som ikke vet det, ble innlegget mitt om Naturhuset listet som "dagens anbefaling" på VG. I løpet av et døgn hadde hele 6000- 8000 folk vært innom bloggen og lest! Det er ganske utrolig synes nå jeg! Det varmer hjertet mitt å tenke på at slikt som naturlig husbygging og bærekraftig livsstil når ut til så mange, og hvor utelukkende positiv responsen har vært. Som om ikke det var nok fikk jeg høre at jeg også hadde havnet godt opp på topplisten på forsiden av blogg.no... Det hadde jeg ikke akkurat forestillt meg ;) Personlig mener jeg det er vel fortjent, det trengs litt mangfold, allsidighet og selvstendighet der ute fra mange kanter og innfallsvinkler. Det er på høy tid! :) Uansett, hjertelig velkommen hit til alle nye lesere av bloggen! *hilse på*Midnattstrender

Her kommer de siste bildene fra Nordlandsreisen vår denne sommeren. Vi hadde en aldeles nydelig midnattstur til en milelang hvit sandstrand ute på øya byggerne av Naturhuset bor på. Det er virkelig helt unike strender der oppe, med finkornet hvit sand hvor man både kan finne konkylier og vakre små skjell i mange former jeg ikker er vant med her jeg bor. Jeg benyttet anledningen til å bringe noen av dem med meg hjem, til bruk innen fremtidige kreative sysler. Det var virkelig helt magisk å være der, så rent og klart som alt var... solen som gikk ned i havet, den dramatiske himmelen og bølgene som bruste inn mot alt det hvite. 


Utsikt mot havetLitt uklart bilde, men liker fargene :)


Dobbel regnbue igjen, i solnedgang


Gøy å løpe langs stranden :)
Synes disse bildene ble ganske stemningsfulle :) Christel og Ariel, mor og datter.


 Her oppe er man ikke redd for å bli kald på føttene ;)


Alvebarn som hopper i bølgene :)


Ruben som slår hjul


Ariel :)


Hvit strand og grønt fjell


Et lite alvehus laget av ungene :) Flinke


Adele


En liten Fjelltur
En av de senere dagene tok vi oss tid til en tur opp mot fjellet. Det er interessant hvordan fjellfloraen strekker seg nesten ned mot strendene der oppe! Likevel føles vegetasjonen ganske lik som her hjemme. Christel ville ta oss med til den vesle familiehytta hennes ved elva og en liten foss, hvor det vokste en liten skog av ceder-trær... Helt inne ved fjellet var det, og vi som aldri har sett slike trær i Norge en gang ;) Her fantes det kongler med velsmakende pinje-kjerner, akkurat som i de legendariske Ringing Cedars- bøkene. Vi hadde en fin rundttur, og det gjorde godt med klar fjelluft og forfriskende elvevann igjen. 


Ved hytta
Hoppe over elven


Slukking av tørsten


Soppetre


Fine gresskledde stier


Gopia, hippie- liv i skogen

Etter å ha begynt reisen hjemover, tenkte vi at når vi først var i nærheten så kunne vi ta turen innom Gopia, som ligger i skogene utenfor Bodø. Jeg har tidligere skrevet om dette prosjektet i blogginnlegget: Mennesker som lever i skogen. Men for dere som blir fascinert av slikt så handler mange av innleggene mine generelt om slike steder, da det er en av mine genuine interesser ;) Jeg tror nesten jeg er bedre til å finne sære boprosjekter enn folkene bak Der ingen skulle tru at nokon kunne bu! 

Vi vandret innover skogsstier til vi fant noen enda mindre stier som ledet til et skjult område hvor flere små enkle hytter/telt var å finne. Innimellom var det også noen små dyrkingsområder og bålplass. Så vidt jeg vet har Mujo bodd ute i skogen her i minst 4-5 år. Han var på fjelltur da vi stakk innom, så vi fikk ikke gjort stort annet enn å se oss litt rundt. De dyrker altså maten sin selv, sanker fra naturen eller får tak i mat via "dumbsterdiving", altså å hente mat som butikkene kaster (noe som begynner å bli ganske utbredt, og kalles friganisme). Det er fascinerende å se hvor enkelt noen kan gjøre det, selv om jeg selv ønsker å leve med en høyere standard :) 

Les mer her: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6178442
Eller ta en titt på bloggen hans her: http://skogens.blogg.no/


Bunkerser like vedDet minner nesten litt om regnskogen her, men det er altså de nordnorske skoger
Utsikt mot dalen


Kjøkken


En hage bestående av mange spiselige blomster


Salathage på gang


De små stiene


Et tamt ekorn, ca en meter fra meg ;)


Halvvoksent ekorn ser det ut som :)Henting av vann, en av beboerne som vi møtte på :)


English translation: 
First of all I have to say I feel quite overwhelmed by the recent publicity of my blog due to my recent entry conserning natural building. It was some wild days. Now I continue writing my blog as normal. Here's the pictures from the last part of my journey to northern Norway. They have some really amazing beaches up there, white and clean for miles and miles. We were midnight walking, letting the waves touch our bare feet and picking beautiful shells. Some other day we went for a walk in the mountains, where we were showed a grove of ceder trees. The last part of this entry I tell about some people living in the woods outside of Bodø for some years already, living very simple, eco friendly and being very happy about it.


Har du vært på noen vakre strender i Norge? 

Kunne du tenke deg å leve enkelt i skogen?


Naturhuset ~ Cob- byggekurs i Nordland!

Jeg og min kjære begynte å drømme om vårt eget cob- hus våren 2005, så gleden var stor da vi nå i år fikk muligheten til å reise til Nord- Norge for å delta på cob- byggekurs! Nå er det sikkert mange som aldri har hørt om en slik type hus, for det er ikke så veldig utbredt enda, men det er virkelig verdt å ta en titt på. For vakrere, mer naturlige eller kreative hus finner man ikke ;) 

Jeg har skrevet litt om husbygging tidligere her på bloggen. Jeg har hittil vært med på å bygge to halmhus i forbindelse med kurs, og har planer om flere for ytterligere erfaring. Snart er vi klar til å sette i gang med vårt eget i Natursamfunnet! Det skal bli et halmhus, men vi kommer også til å benytte elementer av cob.

Mitt drømmehus - Kreativt, estetisk og naturlig

Mitt drømmehus del 2 - Inspirerende Interiør

Cob er vanligvis en blanding mellom jord, sand, leire og halm/strå. Mikser man dette får man en fast masse som minner litt om keramikk- leire, bare mye sterkere. Men den byr på mange av de samme kunstneriske mulighetene når det kommer til utforming. Cob-hus er velegnet for allergikere og andre som reagerer sensitivt på kunstige materialer eller som verdsetter et sunt innemiljø. 

"I England finnes hele landsbyer med Cob- hus. Norges mest fornemme jordhus - Skinnarbøl hovedgård ved Kongssvinger er bygget rundt 1860 med denne metoden."

Jeg skal fortelle mer om selve byggeteknikken under bildebeskrivelsene. Det finnes mange gode bøker om naturlig husbygging, og vi har en del av dem hjemme. The Art of Natural Building av Joseph F. Kennedy, The Hand- sculpted House av Ianto Evans og The Natural House av Daniel Chiras.

Jeg anser det som en stor fordel å kunne bygge huset sitt selv, det gir en enorm frihet og jeg tror på det frie og selvstendige mennesket. Og på å slippe å ta opp mange millioner i lån. Og på å ha kreative og eventyriske hus som i tillegg er naturlige. Slike hus bygges i stor grad i sammenheng med kurs og dugnad, og fordelen er at hvem som helst kan være med, også barna. Det er stor pågang på å lære å bygge slike hus nå, så det er store muligheter for at folk strømmer til om man har et interessant husbyggingsprosjekt på gang. 

Et hus bygget av halm eller cob har ofte en bærende konstruksjon av tre, og her i Norge er det viktig å ha et bra tak med overheng samt en god grunnmur for å beskytte mot vær og vind. Veggene beskyttes i tillegg med leirepuss i ønsket farge. Litt andre prinsipper er gjeldende for Naturhuset, da det er dekket av en stooor glassdom som også fungerer som et drivhus. Det blir et kretsløpssystem der vann og kloakk renses og sirkuleres, og hvor ideen er at solvarmen vil gjøre temperaturen der inne mer som middelhavsklima. Man vil dermed kunne dyrke mat der inne mer eller mindre året rundt. Jeg leste først om dette for en del år siden der noen svensker hadde bygget seg et laftet hus inne i et drivhus.

Familien Hjertefølger kjente jeg over nett fra før av, da vi har mye til felles når det kommer til drømmer og visjoner for fremtiden og det livet vi tror på, og er alle veldig glad i en svært inspirerende bokserie som heter Ringing Cedars skrevet av Vladimir Megrè, eller Anastasia- bøkene som mange kaller dem. Disse bøkene kommer jeg til å skrive mer om senere :) Hjertefølgerne er noen fantastiske mennesker som vet å gjøre drømmene sine virkelige. Oppe på den vakre Sandhornøya lever de sammen med flere andre familier med lignende drømmer og de er alle sammen magiske og kraftfulle ;) Jeg følte meg i alle fall veldig hjemme sammen med dem! Og er kjempetakknemlig for den tiden jeg fikk mulighet til å være der oppe, og hjelpe til med å realisere deres (og mine) drømmer. 

Les mer her:
Prosjektet sin blogg, veldig spennende å følge med på: www.naturhuset.blogg.no 
Vi kom på tv2-nyhetene under byggeprosessen, videoen ser ikke ut til å  være tilgjengelig lenger, men artikkelen står der.
NRK: Bygger miljøvennlig drømmehus
Avisen i Nordland: Dette er et hus

English translation: This summer we have done a natural building course in the technique of cob building, which is not yet as widespread in Norway, even though I have been dreaming about such a house for 7 or 8 years already. So far I've been working mostly with straw bale building, but as I'm always looking for new ways to improve my skills, this was a natural step to take. I have some very like minded friends up in the far north, which are currently building a new home which consists of a cob house inside a huge glass dome green house. The idea is to create a self sustaining system inside the house, and that it will have more temperate climate so that food can be grown approximately all year round. We had a lot of fun during our weeks up in the north, while parttaking in the building process!

Det er litt mange bilder, men jeg har faktisk prøvd å være selektiv:

Grønnsakshage er ferd med å lages utenfor domen. Space of Love er et begrep hentet fra Anastasia- bøkene, for hvordan å skape mange små velfungerende og lykkelige "paradishager" for små samfunn av familier.


Bilde av hvordan byggetomta og domen så ut før vi begynte. Det er nå satt i glass i domen.


En tegning av hvordan Naturhuset tenkes å bli som ferdig, laget av Arthur Airin


Så var kurset i gang! Trinn 1: Miks riktig mengde leire og diverse sandtyper, + litt vann. Hva som er den beste blandingen avhenger av leire- og sandtyper på området der du bor.


Trinn 2: Bland det samme med føttene, her trengs omstendig tråkking ;)


Den kjempeflinke byggelæreren vår, Bjarne Wickstrøm fra Danmark. Klikk på link for å se interessant video.


Trinn 3: Bland sand- og leiremassen ved å vende hele "deigen" ved hjelp av presenningen


Trinn 4: Miks inn halm og fortsett å blande til konsistensen er god nok til å forme faste og fine "brød".


Trinn 5: Forming av byggeklosser, eller cob- "brød" som vi begynte å kalle dem.


Min bare fot, klar til å sette i gang. Litt kaldt var det å hoppe i det, men den første blandingen er verst. Så får man varmen i seg og kan fortsette i timesvis!


Jeg liiiker det. Elsker leireaktig konsistens :D


Frode, viking som er involvert i økolandsbyprosjektet i Lofoten, og Arthur Airin, som bor i Russland i Anastasia- økolandsby og er superflink kunstner! To flotte karer ^^


Fordelen med cob er at hele familien kan være med


Muren tar form


Trinn nr....7? Etter å ha begynte å stable byggeklossene, "syr" man dem sammen ved hjelp av tomlene eller trepinner slik at det hele henger godt sammen. Når man har kommet et stykke oppetter veggen, lager man også små fordypninger i strukturen slik at den tørker raskere, og at leirepussen kommer til å henge bedre fast.
Jeg blir lykkelig av å gjøre slikt fysisk arbeid, og være i kontakt med jorden ^^ 


Gjorde mitt beste i å cobbe så mye som mulig hver dag


Frode som mikser leireblanding


Frode som siler sand
De holder på mye med hester der oppe, natural horsemanship


Alle de fine øko- familiene har fått en stor gjeng med nydelige alve- barn ;) 


Ingrid Marie (som leder Naturhus- prosjektet sammen med mannen sin Benjamin) viser oss rundt i området


Og foreslår for eksempel at vi kan flytte inn her


Eller her... :)
Ruben og Adele


Vakre Adele og en fin pus


Alve- Ariel :)


Fortryllende musikk lokket oss midt inn i en lysning i skogen hvor denne alvepiken spillte 


Stemingsfullt :)


De hadde også såå mange nydelige kattunger


En raw eplekake jeg lagde


Hihi


Adele og tre kattunger


En liten naturalv fra meg til ungene, som jeg fikset så fort jeg kunne siste dagen


Litt tydeligere bilde


I hagen til Christel:

De har også fått seg en urtespiral!
Fargerike lupiner


Kanin


Morsk hane ;)


Begynnelsen på en skogshage?


Dome- drivhus!


Mange forskjellige grønnsaker!


Solen gikk da ned her i nord også


Før man legger seg etter en lang dags arbeidMellom alt regnet, var regnbuer


Bærebjelkene på plass!


Kurvede vegger er sterkere og vakrere


Barna var så flinke, sto opp tidlig og ble med oss for å bygge mange morgener


Veggen begynner å reise seg


Når det er dagevis med regn og kald vind, gjør det godt å holde hendene i varmt vann


Hvilepause
Her hentet vi sand


I en annen av sandhaugene lagde barna, Ruben og jeg en hule
 Utsikt mot tomta fra sjøen


De har så vakre hvite strender her oppe i nord! Og klart vann :)


Tror dette var en havørn
Utsikt fra domen


Hjertefølgerne får stadig flere besøkende til det spennende prosjektet ;)


Finpussing av vegger


Vi lærer om leireblandinger for overflatebehandling og leirepuss


Inger Line


Mini-cobing på gang!


Se så flinke de er! Et lite tre-etasjers alvehus :) Med tre.
Soppehus på gang


Det vakre fjellet man kan se fra domen


Litt gøy må man ha innimellom


Weee!Siste dagen på byggekurset ble vi endelig velsignet med sol og varme ;)
Sandhornet
Det er et revehi like i nærheten av domen, så denne reveungen var å se av og til :) Aww ^^

Kunne du tenke deg et cob- hus eller et annet naturlig hus? 
Kunne du tenke deg å bygge selv? 
 
 

#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig #naturhuset

Veien til Nordnorge - There and back again

Denne sommeren gikk turen til Nord- Norge, og ferden tok meg lengre nord enn jeg noen gang hadde vært. Det var riktignok ikke første gang jeg var i Nordland, men da var jeg så liten at jeg under turen lærte meg å knytte mine egne skolisser. Denne gangen hadde vi et klart mål med reisen, som var å delta på byggekurs samt hjelpe til med å bygge opp et svært unikt hus, Naturhuset på Sandhornøya. Det ble en lang reise som tok noen dager hver vei, men vi hadde begrenset med tid eller mulighet for å se oss mye rundt. Den opprinnelige planen var å også reise noen dager i Lofoten, men pøsende regn og tåke gjorde sitt til at vi besluttet å gjøre det eventyret litt senere i livet. Det var også meningen å reise langs Helgelandskysten på tilbakeveien, men bilen var lite samarbeidsvillig til noe slikt. Men jeg anbefaler virkelig kystruten, da naturen i innlandet kan bli litt ensformig. Da vi begynte reisen mot nord, satte vi på The Hobbit i lydbokversjon, så det føltes litt som et storslått eventyr mens vi kjørte gjennom grønne tåkefyllte daler, endeløse skoger og ensomme fjell. Og tenk, hele historien ble ferdig akkurat 7 minutter før vi kom frem til der vi skulle være de neste ukene ;) (Jeg er jo en svoren Tolkien- fan og gleder meg faktisk stort til den nye Hobbiten- filmen.) Mer om hva vi gjorde der oppe i nord kommer fortløpende.

English translation: This summer I went further north than I have ever been. The mission was to participate in a cob building course there, which I will write more about later. Northern Norway is really beautiful, these pictures does not give justice to the nature up there, but next time I'm sure we'll have more time exploring new landscapes. It was a long travel, so on the way we listened to the audio version of the Hobbit by Tolkien, and it finished just about a few minutes before we arrived in the final destination! So we happened to have quite an adventurous journey through misty mountains and deep forests ;) I'm by the way really looking forward to the new Hobbit movie!


Disse grønne bildene her er fra Sunndalen, litt lengre inn i fjorden fra der jeg bor :)
Fossefall, og ansikter i fjellet ;)


Renbue i solnedgang ;) Den var egentlig dobbel.


En utrolig spesiell solnedgang... resten av himmelen var så mørk, nesten dyster!
Vakker skumring i Trøndelag


Kraftfull foss
Et litt spesielt hus vi fant


Saltvann igjen, langt oppe i Nordland


Saltstraumen! Den var ikke så tydelig på denne tiden av dagen. Det er altså verdens kraftigste tidevannstrøm, spiraliserende!


Liker disse fjellene


Interessant fjell!
Vi overnattet ved et fjellvann, hvor jeg badet tiiidlig neste morgen. Kaldt og forfriskende! Ikke akkurat dette vannet, vel og merke.


Refleksjoner
Midnattssol


Geitrams og mjødurt
I Trønder- land igjen ;)

-Hva er lengst nord du har vært? Har du opplevd midnattssolen? Eller storslagent nordlys?
-Gleder du deg til Hobbiten- filmen? 
 

En skjult grønn oase

Her er andre del av forrige innlegg, da jeg var på Historisk Marked i Nidaros, eller som de fleste andre liker å kalle det; Trondheim. Vil gjerne vise dere et kjært sted med tilknytning til de skogene jeg vokste opp ved, som ikke så mange vet om :) Jeg stortrives i slike litt skjulte, grønne, jordaktige, forfriskende atmosfærer...

I møtet mellom skog og fossende, rislende vann og alle energiene som finnes der, det er virkelig regenererende og kan gi så mye ny innsikt! Jeg dro dit ved to forskjellige anledninger sist sommer, for å finne ro, glede og nye krefter. Så bli derfor ikke forvirret av at vi har forskjellige kledninger på bildene ;) 

English translation: I'm now back from Scotland and Findhorn Ecovillage, and it's been quite amazing! Finally posting some more from my adventures last summer, where I went to visit a green and lush place by the woods where I grew up. It always gives me joy and energy to spend time in such places, where woodland meets flowing water and waterfalls, it's like magic! The last pictures are of the deer living in my childhood garden.
 
Meg, eller "Walking Tree" (indianernavn) *fnis* Det er en del som har kalt meg for et vandrende tre oppgjennom årene ;)

 


Oss

  
Lønneblader er så vakre, går aldri lei av den formen :)


En liten kulp


Sommerblomster 

Min alveprins ;)


Kan dere høre lyden av rislende vann?


Røtter


Mose


En nydelig foss med alve-energi :) 
Midtsommernattmagifølelse


Storkenebb- blomster i sval vind


Flere slags huler som vannet pleide å strømme gjennom
For dem som lurer, så kalles dette for Ilabekken eller Ilavassdraget. Bregnebregne


Meg og min bror som skuer utover landskapet ;)


Skogsvandre 


 
Meg og min Seljevenn

 
Tilbake til hagen der jeg vokste opp... Det har alltid bodd en rådyrfamilie her, og de er der nesten hver dag tror jeg. De to rådyrkalvene lå i skogkanten og ventet på mammaen sin <3 De er ganske tamme, bare noen meter i fra oss :)

 


Tiltrekkes du av rennende vann? 
Har du en grønn oase som nærer kropp og sjel?
 

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker