oktober 2011

Velkommen til Bronsealderen

I sommer besøkte vi en gammel rekonstruert bronsealdergård, noe jeg har hatt lyst til lenge. Den ligger på vestlandet, omgitt av grønne landskap, trær og fjell. Selve bygningene gir en utrolig jordnær følelse, der de står bygget i leire, halm, stein og tre, i organiske og behagelige former. Egentlig er de ikke så langt i fra hvilke hus jeg drømmer om selv, så da går jo livet nesten i sirkler. På området rundt befinner det seg steinspiraler, urtehage, hønsehus og trestatuer blant gressende dyr som hester, villsauer og kalver. Et idyllisk og fredelig sted med ekko fra gamle tider. Jeg har alltid følt meg mer tiltrukket av bronsealderen enn jernalderen/vikingtiden. Det er omkranset av mer mystikk, samt en mer fredelig kultur med i mine øyne sunnere trossystemer. Jeg ser frem til å forstå mer om fortiden og vår sanne historie, for hva vet vi egentlig?

Jeg vet ikke om jeg skal røpe min lille hemmelighet den siste tiden... Men jeg klarer nesten ikke la være. Dette stedet kan nemlig bli vårt nye bosted og boltreplass! ;) Spennende planer legges for tiden, og det ser ut som om seilene mine blåser i den retningen. Det er en fantastisk mulighet synes jeg, litt uvirkelig nesten, Universet er forunderlig.

Leirehuset med tekketak... jeg liker det :)
Steinspiral


Urtehagen


Veldig sosial hest
Her er jeg etter å nylig ha sprunget opp og ned til Prekestolen... ;)
Høylandskalv


Hehe, han her var litt morsom da


VillsauerHva synes dere? Ville dere i så tilfelle kommet og besøkt meg? :)  

Svarene på min første spørsmålsrunde! Del 2

Her er den andre delen av spørsmålsrunden min, av den grunn at det ikke fikk plass i forrige innlegg. Dette er de litt mer krevende eller tankefulle spørsmålene som jeg bestemte meg for å putte i en egen post. Det er kanskje ikke helt ordinære svar, men jeg håper ikke det skremmer vekk halvparten av dere av den grunn... ;) 

 

Noen nettsider (hva som helst tema) du vil anbefale, hvorfor?
Ja, kan vel ikke la sjansen gå fra meg til å linke litt! :) Har jo noen linker i side-menyen her, men... *tenke*

http://eikebladet.blogspot.com/
Bloggen til min kjære :)

http://www.økologi.no/
Ny ganske fin norsk øko-side jeg fant tidligere i år.

http://www.juliabutterfly.com
Et menneske som har inspirert meg lenge, hun var oppe i et gammelt tre i over to år for å redde det fra hogst, og ga ut en bok om det. Nå jobber hun dedikert for å skape en bedre verden.

http://www.celtic-photography.co.uk/
Vakre keltiskinspirerte foto og manipulasjoner

http://www.duirwaigh.com
Fine drømmende inspirerende kortfilmer

http://www.lammas.org.uk
Lammas, et økoprosjekt jeg har fulgt omtrent fra begynnelsen av, og som jeg liker godt. Anbefaler også å se filmene deres, Living in the Future, som ligger på nett.

http://www.simondale.net/house
Det utrolig vakre naturlige huset til en familie som bor i Lammas.

http://friendsofreality.org/
En side som har inspirert meg til å se verden litt klarere :)
 

Hva betyr sirkler for deg?
Sirkler, og spesielt kuler, er utrolig meningsfulle for meg faktisk. Alt i universet søker å bli rundt, det er den ultimate formen ;)


Tror du at det finnes mere enn vi kan se og ta på her i verden?
Tror du på noen spesielle guder, eller er det mest energier, energier og ånder i naturen som er mest gjeldene? 
Hva er det du tror på?
Dette er nok det vanskeligste spørsmålet å svare på, og ikke noe jeg ønsker å utdype så veldig mye her på bloggen min, da jeg ikke liker å dele så mye av mitt innerste sjeleliv og dypeste tanker her inne, skjønt jeg kunne nok skrevet flere bøker om det ;) 

Jeg tror så absolutt at det finnes mer enn vi kan se og ta på her i verden, skjønt jeg tror ikke blindt på noe... jeg føler selv at jeg har en veldig god grunn til å tro det jeg gjør, det betyr ikke nødvendigvis å vite, men den følelsen når man har en sterk visshet og tillit til noe, når man føler det i dypet av hele seg og når alle cellene i kroppen resonnerer med det. Vi er en del av en fantastisk, kreativ og intelligent helhet, Universet/Livet/Gud, kilden som alt springer ut av, det kosmiske Altet... vi er aspektene av dette, vi (og da mener jeg alt liv) er alle delene av hva noen velger å kalle Gud, som ønsker å realisere og utvikle seg selv, se seg selv fra uendelige vinkler og dimensjoner av mangefasettede øyne. 

Vi beveger oss alle fra kilden og tilbake til kilden, fra dualisme til enhet med alt. Det vi gjør mot andre gjør vi mot oss selv... livet og naturen er hellig og noe å ta vare på. Dersom vi klarer å se de guddommelige aspektene i alt, vil livet få en veldig dyp mening og vi vil handle ut fra rene og positive motiver til det beste for oss selv og for helheten. Det er ikke hvem eller hva man tror på som har betydning, handlingene man gjør taler for seg. Noen ganger er man fjernere, og noen ganger er man nærmere sin hensikt, nærmere lyset. Jeg tror det viktigste vi kan realisere er å huske hvem vi er i dypet av oss selv, og vår forbindelse med kilden og alt som er. Vi er så utrolig mye større og mer kraftfulle enn vi tror, på en veldig kjærlighetsfull måte! :)

Jeg personlig har en veldig stor tro på Naturen, på at vi kan kommunisere med det Guddommelige gjennom den, og lære vårt sanne vesen å kjenne, det er som å føle et kall til noe veldig virkelig og våkne fra en diffus drøm... ved å se inn i dypet av naturen forstår jeg. Jeg vil si det er min vei og retning, den mystiske og magiske skogsstien med alt det innebærer ;) Kjærlighet, ydmykhet, sannhet og klarhet er vesentlige verdier for meg... Og å møte mine indre skyggesider for å bli hel, det kan være utfordrende og vondt, men noe vi må erfare. Jeg ønsker ikke å identifisere meg med noen gruppe eller betegnelse eller å få status, klapp på skulderen eller anerkjennelse... bare å lære å erfare virkeligheten med dyp forståelse, og da må man være villig til å gi slipp og våge å utforske, løfte blikket. Selv tror jeg at mange, om ikke alle, verdensreligionene opprinnelig hadde det samme budskapet... det finnes så mange ulike måter å forklare ting på, og alle har sine veier å gå.


Noen ganger er det enklere å forklare med kunstneriske bilder... kanskje...

Tror du på liv andre steder i verdensrommet?  -Tror du på utenomjordiske?
Hjelpemeg, nå må jeg vel "komme ut av skapet" da ;) Hvordan kan man ikke tro på liv andre steder i verdensrommet? Universet yrer jo av liv. Jeg tror at dersom utenomjordiske hadde villet invadere Jorden så hadde de gjort det for lengst, hvor kommer all denne paranoiaen fra? Jeg ser på dem som en utvidet familie jeg, stjernebrødre og stjernesøstre. Fremtiden er spennende sånn sett <3 Bare vent og se ;)


Hva gjør deg så sint at du kunne rive ting i filler?
Jeg blir som oftest mer trist enn sint egentlig... Har en ganske dyp tristhet i meg. Og det er stort sett grunnet menneskers ignoranse og manglende empati, som skader andre individer, dyr og planter. Det er mye vi lærer å ikke ta innover oss, for å klare å fungere i denne verdenen... men det er også viktig at vi ikke gir etter for ignoransen, men er sterke og våger å se... noe som er enda viktigere er å ikke la seg synke ned i apati og hjelpeløshet, men prøver å gjøre noe konstruktivt med problemene i stedet. Sinne kan være en drivkraft som kan transformeres til noe positivt. Noen få ganger kan jeg bli flammende sint, og det er nok ofte når jeg står ovenfor sterk urettferdighet eller svik. Men alt det verste brenner jeg på en måte opp inne i meg.

Hva mener du om ateister?
Det var et fascinerende spørsmål. Jeg ser litt på dem som unger som ble skuffet og litt opprørske over at verden ikke var slik noen fortalte at den var. Ateisme er en egen trosretning, på sitt vis. Å fornekte alt eller å tro på alt er to sider av samme sak. Det er sunt å være litt skeptisk, men enda sunnere å kunne undre seg. Undring er en egen rikdom. Når man undrer seg trekker man ingen konklusjoner. Ingenting kan imidlertid sammenlignes med direkte erfaring :) For min del er det vanskelig å kun basere seg på vitenskapelige bevis da det føles begrensende for meg, men det er en veldig fin modell å gå ut fra, jeg tror alt på et vis kan forklares etterhvert og ser ikke på meg selv som en så veldig svevende og overtroisk person egentlig... Jeg liker å føle meg som et tre som har et veldig godt rotfeste i jorden, men som strekker seg mot himmelen og danser med vinden ;)

Det er fint å la seg lede av hjertet, hjertet er en bedre mester enn hodet, skjønt det er viktig å finne balanse. 


Hvorfor er sopper viktig for deg?
Fordi sopper er viktig for verden ;) Det er verdens eldste og største organisme. Sopper er overalt, selv om du ikke kan se dem, også i verdensrommet. De finnes i alle farger og former og er utrolig vakre og fascinerende synes jeg. De kan redde verden også, bare se på eller les 6 ways mushrooms can save the world av Paul Stamets. Jeg elsker å dra på sopptur om høsten, en veldig koselig skattejakt, og en dag kanskje jeg blir en Soppkyndig. Jeg synes også det er interessant hvordan å jobbe med sopp i en permakulturhage. Så det blir nok et livslangt vennskap :) Man kan lære mye av sopper når det gjelder aspekter ved livet vi vanligvis ikke våger å se på, som døden... de representerer på et vis skyggelandet, et bindeledd mellom verdenene. 

Hvordan ser du på databruk, og bruk av internett i forhold til livsstilen din? Eller generelt sett strøm?
Har ikke noe i mot elektrisitet, så lenge energien er ren. Alt kan sies å være elektrisk. Hadde det ikke vært for elektrisitet, så hadde det nok ikke vært mange trærne igjen her i verden. For min del kommer jeg nok til å kutte ned på databruk i fremtiden, men nå er det et nyttig verktøy, og internett har lært meg så mye mer enn skolen noen gang kunne gjort ;) Dessuten tror jeg virkelig det er med på å forandre verden og åpne opp sinnet til folk, gi makten tilbake til folket. Ikke minst har det gitt meg kontakt med utrolig mange flotte mennesker. Det er alltid bruken, og ikke verktøyet i seg selv som er et problem. Jeg har imidlertid et sterkt ønske om å leve off-grid og med et minimum av elektrisitet... det er veldig mye jeg kunne klart meg uten, men er det en ting jeg ikke har tenkt å bruke livet til, så er det å vaske klærne mine for hånd ;) Tv har jeg aldri hatt, og kommer heller aldri  til å ha det... jeg eier veldig få elektroniske dupeditter egentlig.

 
Håper dere har hatt en fin dag og en vakker fullmånetid... Nå skal jeg forberede meg på en liten reise igjen, for vår felles fremtid, så ha det fint så lenge! :) 
 

Svarene på min første spørsmålsrunde! Del 1

Jeg vet jeg burde svart på disse spørsmålene for flere måneder siden, og det gjorde jeg også ;) Jeg har bare ikke fått lastet dem opp før nå, mye fordi jeg ikke hadde dem med meg ut på reise, og mye fordi... jeg bare ikke har gjort det ;)

Jeg fikk veldig mange spørsmål, fine og kreative spørsmål som jeg vil takke dere for! Det hele ble litt for langt til at jeg kan holde det til ett innlegg, så jeg valgte å gruppere noen av spørsmålene og legge ut svarene etterhvert, noen har jeg allerede lagt ut, og noe kommer senere slik som innlegg om klærne mine, musikk, bøker, min kjære og pusen min. 

Dette blir del 1, her har jeg plukket ut alle spørsmålene av en mer praktisk art, mens dere kan lese litt mer om tankene mine rundt ting i del 2.  

Liker du å lese? Det gjør nemlig jeg ;) 
Så...  lag en god kopp te og les i vei om du vil!

 

Hva ser du for deg med tanke på fremtiden, jobb, hus, familie osv? :)
Dette kunne jeg skrevet om i dagevis... hehe. Ideelt så bor jeg i et nydelig lite selvbygget eventyrlig hus sammen med Ruben, pusen vår og vårt fremtidige barn på vårt eget landområde, omgitt av vakre trær, blomster og skogshager, et lite vann og alt vi trenger av egenprodusert mat og ressurser, helt rent, organisk, kreativt og estetisk. Vi er en del av et selvforsynt og bærekraftig samfunn basert på høye verdier og rene og grønne intensjoner. Foruten å skape alt dette, ønsker jeg å holde på med alle mulige kreative sysler som tegning, maling, klesdesign, keramikk, håndarbeid... i tillegg til å være permakulturist som for meg innebærer kontakt med planteriket, dyr, mat og medisin, og en eller annen form for helbredelse. Livet er så rikt og spennende, fullt av muligheter! For kort til å la være å følge våre høyeste drømmer ;)
 

Når skal du begynne å lage drømmehuset ditt, kan du oppdatere oss under prosessen?
Så absolutt! :)
 

Hvor kunne du tenke deg å bo om du fikk velge hvor som helst?
I denne verdenen, i denne tidsalderen, ikke så langt fra akkurat her og akkurat nå ;) Jeg vil nok helst leve i en eventyrisk vakker grønn skogkledd dal omgitt av spisse majestetiske fjell, tilgang til friskt vann og med gode forutsetninger for en selvforsynt og naturlig livsstil.
 

Hva skjer rundt deg som får deg til å sukke av livsglede og lykke?
Åååh... jeg liker livet mitt bedre og bedre, jeg er egentlig veldig takknemlig for alt! Og jeg tror det er viktig å verdsette den lykken man har, om den så bare eksisterer et lite øyeblikk som en sommerfugl som flagrer forbi. Det er oss selv som er ansvarlige for vår egen lykke. Å se drømmer og visjoner manifestere seg i det fysiske er en utrolig følelse.

Hva gjør deg komplett?
Min kjære ;)
 

Hva er det viktigste du trenger å ha / eller å ha rundt deg i en hverdag?
Ruben, natur, frisk mat, et eget fristed og pusen min :)
 

Kjedelig spørsmål her, men: Har du jobb? Hvilken? Hvis ikke, hvordan tjener du til livets opphold?
Siden jeg flyttet til denne øya i fjor har jeg ikke hatt jobb, fordi jeg har dedikert meg fullt og helt til økoprosjektet vårt og til å få ferdig den tilhørende nettsiden, så jeg har hatt andre prioriteringer rett og slett. Aaaner ikke hvordan jeg skulle fått tid til en jobb akkurat nå, dessuten er jeg en slik person som aldri kunne hatt en arbeidsgiver. Vi har vært heldig å få innvilget litt pengestøtte for å holde på med permakultur- og økoprosjekter, og utover det så lever jeg på et minimum av penger, det er sjelden jeg kjøper noe annet enn mat. Penger har aldri vært et problem for meg fordi jeg ikke ser på det som et. Men målet er jo å ha en inntekt stor nok til at vi klarer oss, så dette er noe vi beveger oss mot sakte men sikkert :) 

For å si det som det er så har vi jobbet veldig hardt i en del år nå, og det har vært tøft på mange måter, så jeg trenger litt tid til å regenereres nå pga mange årsaker. Lytte til hjertet mitt og universets puls, gjøre det som føles riktig. 

Har du noen reiseplaner fremover?
Ja, reise en del rundt i Norge for å se på landområder samt gjøre mer eller mindre viktige møter med mennesker. Jeg håper også å reise en tur til Danmark, der er det mange spennende økoprosjekter på gang, og jeg har egentlig aldri vært der. Noe jeg også SKAL gjøre så fort anledningen byr seg er å reise til økolandsbyen Findhorn i Skottland, eller andre interessante prosjekter. 
 

Jeg er generelt bare litt nyskjerrig på livsstilen din. Det høres så flott og fasinerende ut. Du reiser så mye rundt hele tiden, hvordan er hjemmet ditt?
Det er sant at jeg reiser mye rundt hele tiden. Jeg liker å kalle meg selv for en ufrivillig nomade. Jeg har ikke egentlig noe sted å kalle "hjem". Vi har et lite rom der vi har det mest nødvendige... utstyr og bittelitt for å gjøre det mer hjemmekoselig. Eiendelene mine er spredt på minst 3 forskjellige steder... er det noe jeg ønsker meg så er det et permanent sted å bo... kan ikke vente! :) Stedet jeg tilbringer det meste av tiden nå er en hytte på en øy i Romsdalsfjorden, har sjø rundt meg på 3 kanter, og en liten skog. Men jeg er på flyttefot igjen, og det er krevende.

De fleste er veldig glad i å reise, for min del vil jeg helst bare ha mitt eget landområde å leve resten av livet på... bygge mitt eget hus. Likevel er jeg så heldig å få reise nokså mye uten å egentlig prøve på det ;) Rart med det... 
 

Hvilken historisk periode kan du mye om?
Jeg kan vel ikke så veldig mye om en bestemt historisk periode, men kan vel jevnt over sånn passe mye om historie. Noe som interesserer meg mye er hva som VIRKELIG skjedde, da mye av vår sanne historie er ganske mørkelagt eller klusset til. Jeg er mest interessert i tiden før vikingtiden egentlig. Av nyere tid så kan jeg nok mest om viktoriatiden og slike fine elementer som feks art nouveau og nyromantikken.
 

Hvilken kultur finner du mest interessant?
Har alltid fascinert meg for den keltiske kulturen, føler en resonnanse der. Kulturen i Norge i bronsealderen og tidligere. De gamle russerne, inderne og indianerene. Samt de tapte siviliasjonene.

Hvilken historisk person ville du likt å gått på middag med? 
Wow! :D Jesus tror jeg. Ellers kunne jeg nok likt en middag med Alan Watts. Eller Merlin (ja, jeg ser på ham som en historisk person).
 

Hvis du måtte velge mellom en av stilene fra 20 til 60-tallet, hvilken ville du ha valgt?
Kanskje litt for tidlig for skikkelig hippie-stil? Etellerannet art nouveau- eller boheminspirert måtte det nok blitt.
 

Pirat eller Ridder? 
Pirat om jeg får glamorisere det 8) 
 

Er det en sånn spesiell, sær ting, du kan spesiellt mye om?
Jeg er en sånn person som kan litt om mye. Veldig mye. Hehe. Det inkluderer temmelig sære ting også. Bare så dere som skulle finne på å føre en samtale med meg er advart ;D
 

Hvilke land har du vært i?
Sverige, Skottland, Irland, Slovakia, Finland, Italia, Hellas (da jeg var 11), Østerrike, Tsjekkia (klassetur til Praha), Nederland og Danmark (så vidt).


Skottland, Irland, Slovakia og Finland (mine bilder)
 

Snakker du med en britisk eller amerikansk aksent? 
Det vet jeg ikke. Kan jeg si trøndersk aksent? Hehe. 
 

Fineste norske dialekten? 
Hehe. Jeg liker veldig godt dialekten i Romsdalstraktene faktisk :) 
 

Favoritt norsk film ? (Har du sett Kristin Lavransdatter, den er nydelig)
Norske filmer er vel ikke det jeg ser mest på. Har sett Kristin Lavransdatter ja, den er ganske fin så vidt jeg husker. Veiviseren, Kautokeino-oppgjøret og Den siste revejakta, som jeg kommer på, Trolljegeren var ikke så aller verst heller.
 

Dine favorittfilmer når du var liten? (mine var Ronja Røverdatter, Pocahontas, Robin Hood og Silkesvarten. hihi)
Jeg så veldig få filmer da jeg var liten, leste mest bøker. Vi hadde ikke filmspiller hjemme før nært tenårene. Kan ikke huske noen bestemte filmer jeg virkelig likte egentlig. Ronja Røverdatter har i veldig lange tider vært favorittfilmen min da, husker ikke når jeg så den første gang. Astrid Lindgren likte jeg generelt godt, som Pippi og Brødrene Løvehjerte :)
 

Favorittserie? 
Jeg har egentlig aldri sett på serier, har heller ikke tv. Kan jeg nevne "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" og "Bonderøven"? 
 

Har du sett Game of thrones? Isåfall, favorittkarakter?
Ja, det har jeg faktisk, det fikk jo så mye omtale at jeg måtte nesten sjekke det ut. Filmatisk og visuelt sett synes jeg det er meget bra, men innholdsmessig mangler det de fleste aspektene jeg tiltrekkes av når det gjelder fantasy, for meg føles alt i serien veldig moderne, skjønt i en fantasydrakt. Jeg synes egentlig det blir litt drøyt for min smak, og jeg tåler en del... Liker best å se ting som får meg til å føle meg positivt oppløftet, er litt lei av intriger, er vel derfor jeg aldri har pleid å se på tv-serier. Favorittkarakteren min er Daenerys, kanskje ikke så rart, og så synes jeg Tyrion er ganske vittig. Det er jo mange spesielle og særpregede karakterer i det minste, så lenge de varer ;) Og jeg liker musikken!


Spiller du noe?
Nei, jeg spiller egentlig ikke noe. Jeg pleier å si at Zelda (Ocarina of Time som jeg fikk som 11- åring) var det første og eneste spillet i mitt hjerte. Det er ikke helt sant, da jeg også har spilt litt Heroes of Might and Magic 2 og 3 av og til, samt Monkey Island-spillene. Og så må jeg bare nevne at jeg synes spill som ikke har en slutt, slik som WoW, er skumle ;) Jeg har ikke tid til spill, jeg. Men jeg hører ganske ofte på musikk fra spill, det liker jeg godt.Hvor høy er du? 
Ca 1.72,5


Lurer bare på om dere har fått satt på sånne spisse hjørnetenner? Så litt sånn ut på et bilde :)
Hehe, nei! Hjørnetennene mine hadde nok vært mye spissere om jeg ikke tidvis hadde gnisset tenner om natten, lol. 
 

Hvilken del av deg selv er du mest fonøyd med, personlighet og utseende?
Personlighetstrekk jeg er fornøyd med er nok min urokkelige tro på det gode, det gode i verden og det gode i mennesker. At jeg er så positiv, til tross for alt mørket som har omgitt meg, og den indre styrken min. Åpenheten min og tankefullheten min... Ellers er jeg veldig lojal og dedikert til det jeg tror på, samt ganske kreativ og fleksibel. 8)
Utseendemessig så må det vel bli øynene. 
 

Hvem eller hva har formet deg mest opp over årene? Hvorfor?
Det er et omfattende spørsmål. Samfunnet, familien min, bøker, naturen. Jeg har vokst opp under et sterkt press som har gjort at jeg har valgt en del annerledes måter å gjøre ting på. 
 

Har du noen alternative produkter å anbefale?
Jeg bruker minst mulig produkter. Vet ikke hva som er alternativt eller ikke, men jeg kan anbefale noe som heter mooncup (skrev et langt innlegg om det en gang, mistet det og lover å skrive på nytt), krystalldeodorant og diverse supermattilskudd. Ellers; alt man kan lage selv.
 

Hvilken sminke bruker du, når du først bruker det? 
Jeg bruker mest sminke fra Dr. Hauscka av praktiske årsaker, og det vet jeg er rent.
 

Hvordan vedlikeholder du håret ditt?
Jeg gjør minst mulig med håret mitt, vasker det fremdeles med bakepulver og eddik hver femte dag. Av og til klipper jeg det som er igjen av luggen min selv og kaanskje stusser håret bittelitt. Har spart til langt hår siden barneskolen, men det vokser utrolig sakte. Jeg lager også en naturlig hårkur eller hårskyllevann en sjelden gang, liker best rene oljer som oliven eller kokosolje :)
 

Har du så ren hud, eller har du gjort noe som forebygger kviser? I så fall hva?
Jeg har ikke så spesielt ren hud tror jeg. Det eneste jeg gjør er å vaske ansiktet med kaldt vann morgen og kveld. Kanskje jeg lager en ansiktsmaske en gang i året? Huden min er imidlertid mye finere nå enn for noen år tilbake. Det har nok med at kostholdet mitt har blitt sunnere å gjøre. Å holde seg unna sukker, raske karbohydrater og ting man ikke tåler er nok det beste, samt få seg en god natts søvn.
 

Er du vegetarianer?
Nei, men jeg spiser i ganske stor grad vegetarisk mat og ofte vegansk. Om jeg spiser kjøtt så spiser jeg fisk eller viltkjøtt, eller økologisk fjærkre. Det føles naturlig for meg å spise mindre og mindre kjøtt :)
 

Har du noen oppskrifter på vegetarisk mat?
Kan du skrive flere middagsoppskrifter og andre oppskrifter du anbefaler?
Jada, oppskrifter er noe jeg gjerne ønsker å blogge mer om, om jeg bare hadde hatt tid til det. Nå bruker jeg omtrent aldri oppskrifter selv, så det krever litt å sitte å skrive ned alt.
 

Noe favoritt- "snop"?
Hovedsaklig nøtter, frukt/bær (kanskje tørket), gjerne noe jeg vet er både sunt og godt. Jeg spiser jo ikke sukker, mel og slikt som snop vanligvis er laget av, så jeg må stort sett lage noe selv. Er ikke så ofte det skjer, men det blir alltid godt. Jeg spiser sjokolade noen ganger, så det lager jeg selv, eller jeg kjøper noe som er "godkjent". Rå grønnsaker er også alltid godt! 
 

Hva er din oppskrift på et sunt kosthold?
Å lytte til kroppen sin, fri seg fra avhengigheter og spise så rent som mulig. Det viktigste er å føle seg bra og glad, derfor bør du ta forbedringer i et naturlig tempo slik at du klarer å gjøre det om til en livsstil heller enn en diett. Vi må lære oss å lytte til kroppens egen visdom heller enn såkalte eksperter, men hvordan kan vi virkelig lytte? Uansett så er vi alle individer med ulike behov. Min personlige "oppskrift" er nok først og fremst friske økologiske råvarer i form av mange forskjellige grønnsaker, urter, bær, nøtter, frø, sopp og frukt. Jeg supplementerer også med egg og hvitt kjøtt (av og til viltkjøtt), og så litt "supermat" og sunne tilskudd. Om jeg får meg geit en gang skal jeg nok benytte meg litt av melkeprodukter igjen også. Lag så mye som mulig fra bunnen av, gjerne av mat du har sanket eller dyrket selv, så vet du hva du får i deg, og det blir garantert rent. Jeg har troen på rå og levende mat, så derfor prøver jeg å varmebehandle sjeldnere og sjeldnere. Lager en del supper da. Jeg prøver å gjøre små forbedringer hver dag, har ikke akkurat en perfekt kropp, men jeg har i alle fall en sunn kropp ;)
 

Har du mye viljestyrke når det kommer til mat?
Både ja og nei. Om jeg har gode nok grunner til å holde meg unna usunne matvarer, så klarer jeg det stort sett. Det krever en del selvdisiplin å holde seg helt unna sukker, kaffe, alkohol og de fleste finraffinerte karbohydrater, i tillegg til at jeg prøver å holde meg unna melkeprodukter, rødt kjøtt og ting med gluten og gjær. Jeg har udisiplinert selvdisiplin kanskje? 
 

Kan du på en måte forklare hvordan du lagde urtespiralen din? (Vil lage en selv ^^)
Jepp, lagde et innlegg og publiserte det på bloggen, er bare å ta en titt :)
 

Sår du urtene selv eller kjøper du dem som en ferdig utgrodd plante, hvorfor og hvor kjøper du det? 
Jeg sår helst urtene mine selv, pleier som oftest å så en del innendørs som jeg planter ut når det blir varmere. Har skjedd jeg har kjøpt butikkurter, det fungerer greit å plante dem om og ha dem lenge.
 

Kan du anbefale et par gode bøker om urter?
Oi, jeg har mange bøker om urter liggende, men de er pakket ned i esker så jeg husker ikke helt eksakte navn og forfattere. Skal prøve å få gitt et bra svar senere :) Har hatt mye glede av Ville Vekster til Mat og Glede av Inger Lagset Egeland, og flere andre lignende.
 

Hva er din favorittårstid og hvorfor?
Det har nok lenge vært våren, som fyller meg med glede, optimisme, håp, yrende livskraft og handlingskraft... Det er en helt magisk tid som har betydd mye for meg. Jeg liker alle årstidene veldig godt egentlig, så det er vanskelig å velge, selv om jeg synes det kan bli litt vel langdrygt med 6 måneder snø/vinter som det har vært de siste par årene. Alle tider bringer med seg noe eget og vakkert som det er en glede å være en del av. Så egentlig føler jeg meg ganske forelsket i alle årstidene :)
 

Favorittblomst, og hvorfor?
Det er jo såå mange vakre blomster der ute! Jeg har et spesielt forhold til skogstjerner og hvitveiser... de er så enkle, men likevel så vakre, og de rører virkelig ved meg. Generelt er jeg veldig glad i hvite blomster, og lilla blomster. Spesielt dem som er i stjerneform eller trumpetform. Liljer, klematis, engletrompet...
Hva er den beste lukten du vet? (jeg tror jeg spør alle om det. men det er så mye som lukter godt i verden! idag har jeg hengt meg opp i syrinene som er rett utenfor stuevinduet her)
Syriner er en av favorittluktene mine også ;) Skogslukt! Lukten etter det har regnet. Ååh... krydder som kardemomme, kanel og vanilje. Visse typer røkelse. Tuja, mjødurt, heggblomster, acasia og generelt mange hvite blomster har jeg funnet ut. Dagfiol. Kaprifol. Lukten av friske jordbær. Lukten av min kjære <3
 

-Yndlingsdyr?
-Det finnes så mange fugler.. er det en du synes er spesielt fin?
-Hvis du hadde vært ett dyr, hva hadde du vært, hvilket symboliserer deg best?
Lagde et eget innlegg om dette, som kan leses her
Stikkord: Kattedyr, hjort, elg, ekorn, hval, falker, ørner, Luna-møll, Tinker-hester og høylandskyr.
 

Synes du puser er søte? Hvilke farger er finest på dem? Hihihiih
Ja, jeg eeelsker katter! Har jo en nydelig hvit pus selv. Hvis de ikke er hvite, liker jeg dem skogskattaktig viltfarget med litt striper. Jeg liker også lys oransje katter. Egentlig alle katter med stor duskehale!
 

Har du dyr?
Ja, jeg har en hvit vakker pusegutt på snart 3 år! Kan skrive et eget innlegg om ham en gang. Her jeg bor nå har jeg også mye kontakt med en grå hokatt. Ellers i livet har jeg hatt en geitebukk og en del kaniner. 

Liker du noen teaterformer? cabaret, sirkus etc.
Jeg spilte teater noen år da jeg var yngre faktisk. Jeg er generelt ikke så glad i overdramatisering, men synes det er fascinerende å se teaterstykker live om innholdet appellerer til meg.
 

Hvor kjøper du mesteparten av blad pynt, skåler, fat ol.?
Ingen bestemte steder, men det aller meste av det jeg eier av ting og klær er fra bruktbutikker. Hvis ikke finner jeg litt på diverse markeder og andre randome plasser. En butikk jeg alltid har likt godt sånn sett er Indiska.
 

Hvor kjøper du soppene dine?
Hvorenn jeg finner dem, om de er fine nok. Jeg lager også mange sopper selv i keramikk, tre og stoff :)


Liker du å strikke/hekle? Har du noen oppskrifter å dele?
Jeg strikket ganske mye for noen år siden. Da lagde jeg de fleste, om ikke alle, oppskriftene selv. Har veldig lyst til å komme i gang med det igjen. Hekling kan jeg så vidt, har nok enda mer lyst til å holde på med det! Det føles både friere og raskere. 


Spiller du instrumenter?
Det er nok en av de litt underutviklede sidene mine desverre, men jeg har flere fløyter og noen håndtrommer (er de jeg ser på som instrumentene mine), samt munnharpe og ocarina. Jeg og Ruben har et stort antall musikkinstrumenter egentlig, så det er mye å velge i. Ellers kunne jeg tenke meg å øve opp sangstemmen min i større grad.
 

Synes du harpe er vakkert?
Absolutt, har alltid likt harpe godt! Hvem har vel ikke drømt om å lære det?

Hvilken sang har du på hjernen for tiden?
Åh, vanskelig, musikken som står på hos meg i dag er en nydelig samling fra alle HOMM- spillene :)
Sylvan Theme... om dere går inn på videoen kan dere se en vakker trelandsby!

Kan du lage en video en gang?
Sannsynligvis ikke ;) Men hvem vet?
 

Har du noe spesielt du gjør når det er fullmåne?
Nei, jeg liker ikke så godt gjentagelse eller ritualer. Jeg gjør akkurat det jeg føler for. Er glad i måneskinnsturer, fullmånefester eller å bruke energien til noe konstruktivt eller rensende... Magien er der om du oppsøker den.
 

Hvordan går det med bobla som skulle bli el- bil? :D
Bobla fikses stadig vekk på, så alle de feilene den hadde i fjor er snart utbedret! Vi er veldig lite fornøyd med å ha bensinmotor, og satser på å få konvertert den til elektrisk neste år forhåpentligvis. Det vil koste oss en del tid og penger, og siden nye batterier og teknologier stadig kommer på markedet, tror jeg vi gjør lurt i å se det litt an. Ellers synes jeg fremdeles det er ganske rart å ha bil ;)
 

Hvor er du oppvokst hen?
I Trondheim, med skogen på den ene siden og byen på den andre. Et hvitmalt hus ved en skog, omkranset av høye trær og en temmelig stor hage med frukttrær, bærbusker og en del grønnsaker. Det er faktisk et slektssted, områdene der var nemlig oldeforeldrene mine sin gård
 

Hvordan opplevde du barneskolen?
Jeg passet aldeles ikke inn på skolen... Alt det var en veldig tung og mørk tid for meg, men jeg kom meg så vidt gjennom det ;) Så etter et liv preget av mørke, angst, depresjon, sterk fremmedfølelse og misantropi begynner jeg faktisk endelig å like mennesker :D Men jeg var ganske skoleflink da, fordi jeg heller leste eller tegnet enn å leke med de andre barna. Noe som ikke er så rart, i og med at de fleste i klassen min var temmelig snobbete uempatiske statusjagende byfolk som prøvde å bli voksen så alt for tidlig. Jeg hadde helt andre verdier, bodde ganske langt unna alle de andre og hadde i alle fall ikke de kuleste klærne... i tillegg var jeg stille og sky, så ja, det var litt om feilplasserte meg... Tiden gikk med på å dagdrømme og skrible i timene, samt stikke seg bort til mitt hemmelige grønne sted i friminuttene.
 

Hvordan er familien din? Er de en typisk film-familie - stor, dramatisk og overbeskyttende, eller er den liten og fin?
Oi da... familien min er litt sprø, men jeg liker den i små doser. Jeg har jo lært meg å verdsette foreldrene mine og mange av deres kvaliteter, er takknemlig for verdiene de har lært meg. Jeg tror man velger sine foreldre for en grunn. Det er viktig for meg å ha et godt forhold til min nærmeste familie, og jeg håper de forstår valgene mine bedre etterhvert. Jeg er forresten veldig glad i lillebroren min.
 

Og til slutt, noen svar angående Tolkien:

Hva er din favorittkarakter(er) i Tolkiens verden?
Mange å velge mellom! Yavanna, Nienna, Gandalf, Fingolfin, Luthien, Melian, Elrond, Legolas, Radagast, Tom Bombadil, Treskjegg... enda flere? Aragorn og Faramir er ganske barske da. Og Elladan og Elrohir.
 

Og dine favoritter blant olvar og kelvar..?
Alver og enter, kan jeg si valaer og maiaer også? 
 

Og hvilket sted i Arda (eller Aman) kunne du ha tenkt deg å besøke, om du bare kunne velge bare ett? :) 
Hadde ikke sagt nei til å besøke Eldamar i Valinor. Hvis ikke måtte det nok blitt Lothlorien :)
 

Vet ikke om du er så stor fan av Tolkien lenger.. eller, vet ikke om du er så.. hvordan skal jeg si det... så.. opptatt av det til daglig, som du kanskje var for noen år siden.. men du har vel fortsatt noen tanker om det? :)
Det er ikke slik at jeg er særlig opptatt av det til daglig nei. Men den verdenen er alltid med meg... Den har formet meg mye og minnet meg på noe eldgammelt i meg selv. Historiene ligger i hjertet mitt, og Tolkiens verker er magiske for meg. En dag kommer jeg nok til å lese bøkene igjen, kanskje høyt for barna?Så... endelig fikk jeg lastet opp dette :) Da er det bare å vente på del 2, som jeg lover ikke er like langt. Om det ikke var noe mer dere lurte på da? ;)
 

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits