oktober 2010

På besøk hos norske halmhus

Naturlig husbygging og halmhus har vært en av mine største interesser i mange år. Jeg elsker de organiske formene, de rene materialene og sjelen disse husene har. Dersom du bygger selv ved hjelp av gode venner vil dette bli utrolig rimelige hus. Du vil dermed få verdens fineste og koseligste hus samtidig som du slipper å måtte nedbetale lån til flere millioner resten av livet ditt ;) Et mål svært viktig å oppnå, ut fra mine verdier å regne. Du vil også kunne redde veldig mange trær! I Norge er ikke disse husene så utbredt enda, skjønt jordstampehus var vanlig her før i tiden og står her fremdeles etter kanskje 150 år. De fleste husene her i Norge ser rimelig standard ut i formen, noe jeg synes er litt synd ettersom man egentlig har enorm frihet og kreativitet når man jobber med disse materialene. Ut fra mitt synspunkt er rette linjer og firkantede former et symptom på et sykt samfunn. Jeg har likevel funnet noen hus i Norge som er ganske fine. Og jeg håper og tror at byggeindustrien åpner seg mer opp i fremtiden :)

Det har vært viktig for meg å kunne vise til faktiske eksempler her i Norge, da drømmene og visjonene mine er nokså verdiløse dersom jeg ikke får realisert dem. Og dette med å bygge meg et nydelig, eventyrisk, organisk og naturlig hus i grønne skogsomgivelser er noe jeg skal få satt i gang med i løpet av 1-2 år :) Skal dele med dere senere hvor inspirasjonen min kommer fra. Jeg har muligens verdens største og vakreste bildesamling av verdens nydeligste små hus som har hopet seg opp i løpet av årene. ^^

Jeg kommer nok til å lage et eget innlegg om hvordan man lager slike hus, og litt inspirasjon til dere senere. Jeg har nemlig en liten mengde med bøker, dokumentarer og dokumenter om naturlig husbygging, og har vært med på å bygge selv også.


Men her er i alle fall bilder av noen hus i Norge som jeg har vært og besøkt :) Kan de, kan jeg!

Dette huset var under oppbygging, så det var ikke helt ferdig. Gresset på taket er ikke utvokst og veggene er ikke dekket med beskyttende kalkmørtel..


Hiortengan ved Røros. Det røde tårnet/huset er ikke bygget i halmballer, men jeg syntes det var så koselig med en bro over til halmballhuset like ved.

Dette er utsiden av en vegg i Hurdalsjøen :)


Nytt interiør i Hurdalsjøen Økolandsby. Eget innlegg kommer :)


Også i Hurdalsjøen Økolandsby :) Dette rommet likte jeg godt!


Rom på Holt gård. Alt blir så mykt og koselig og organisk med halmballer :)


Ville du hatt et hus bygget av halmballer eller andre naturlige og miljøvennlige materialer?#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig

Avslapning og trommereise

Vi tilbrakte flere dager i sigøynervognen på gården til venner som er minst like opptatt av permakultur og bærekraftig livsstil som oss selv (Linda og Roger er fantastiske mennesker). Vi brukte stedet som base mens vi reiste rundt og så på ulike økoprosjekter og hvilte oss litt.... Vi var nokså sliten etter den intensive sommeren. Mot slutten var vi med på gårdsfestivalen deres, hvor det var mange bra mennesker, god mat og levende keltisk folkemusikk. Vi hadde villkvinnekveld og trommereise, samt lagde lykter og skjærte ut i tre. 


Trommereise

En liten gruppe mennesker sitter i en ring inne i skogen. Ved hjelp av rytmiske transeaktige trommeslag er vi på søken etter kraftdyrene våre. Jeg går innover i meg selv, ledsaget av hjorten og falken min. Det er mange ganger og tunneller, og jeg er på søken etter en hemmelighet i meg selv som jeg skal frakte ut, noe jeg ikke liker som må forsvinne, kanskje tilintetgjøres. Jeg vandrer dypt inn i meg selv som i en kompleks labyrint, nesten inn til hjertet. Innerst i en stor, mørk, kald og fuktig hule finner jeg et trist, sint og redd lite barn, en jente. Hun ser kjent ut, et ekko av min egen fortid. Jeg fylles av en stor tristhet og sier: "For et fryktelig sted å være... kom og bli med meg vekk herfra". Jeg smiler og strekker hånden ut til henne, hun tar forsiktig tak i den og vi går sammen oppover for å finne veien ut. Helt mot slutten av reisen er hun så sliten at jeg setter henne opp på hjorten min, og sammen går vi ut mot det sterke lyset. Vi befinner oss med ett i en nydelig grønn hage midt i skogen, full av vakre fargesprakende blomster og syngende fugler. Den vesle jenta som er meg ser nesten fredfull ut, det glitrer i øynene og jeg vinker etter henne i det hun forsvinner på hjorten min under trekronene...

Noen bilder fra Sigøynervogna og hengekøya :)
Levende keltisk folkemusikere, som til min store glede spilte flere av favorittsangene mine. De var så flinke og utrolig hyggelige mennesker :)


Dette siste bildet bare lånte jeg av Frode... :) Vi skjærte ut i tre... Da jeg var liten ville jeg
faktisk ikke bli sykesøster, ballettdanser eller popstjerne... jeg ville bli treutskjærer, hehe.

 

Har du vært på trommereiser? Selv finner jeg det ytterst fascinerende og føler det er et bra verktøy for selvutvikling :)

Oppskrift på rå og sukkerfri kreklingsaft

For en liten stund siden var jeg oppe på fjellet i en del dager og nøt den friske høstluften :) Jeg var også effektiv og samlet inn en liten mengde med krekling. Jeg er nemlig vokst opp i en familie som hver høst tilbringer mange dager i skog og fjell for å sanke inn bær og annet godt og næringsrikt til vinterforrådet. 

Krekling er kjempesunt, fullt av antioksidanter og vitaminer, i tillegg til at det skal forebygge kreft :) Så selv om det er litt sær smak så anbefales det virkelig... jeg har spist dem siden jeg var bitteliten og lærte meg å kravle rundt i lyngen ;)

Jeg måtte jo bare lage kreklingssaft av alt sammen, det er både godt og enkelt.


Oppskriften:

1 kg bær
5 dl vann
10 g sitronsyre
Her skal det egentlig være 700 gram sukker, men jeg søtet med stevia (en søt urt) og litt sukrin (naturlig sunn søtning som lages av sopp), til det ble søtt nok.

Knus kreklingen, hell over vann og sitronsyre, dekk til og sett kjølig i ett til to døgn før du siler det. Tilsett deretter søtning. Oppbevar den i fine magiske glassflasker ;)


Holder seg noen dager oppbevart kjølig, lager du mye slik som jeg gjorde så anbefaler jeg å fryse det ned.

Saften blir frisk og god og nesten helt svart - svart gull! :)

 


Magic potion ;) I over hundre år gamle glass...

Skogsvann og lavvoliv

Selv om jeg var ute og basket rundt i nysnøen i natt, betyr ikke det at jeg lar være å fortsette på reisebloggen min fra i sommer ;) Men snøen var sååå nydelig under den gryende fullmånen og de skimrende stjernene!

Da vi var på besøk i Camphill, var vi så heldige å bli vist rundt av Ketevan, en utrolig hyggelig og vakker pike som vi også fikk sove i lavvoen til. Hun bodde i lavvoen med den vesle hunden sin og jobbet i landsbyen. Vi tilbrakte kvelden med å bade i et nydelig skogsvann med en utrolig høy bergvegg på den ene siden, som vi etterpå klatret opp på for å lete etter sopp. Der fant vi årets første kantareller :)
Et av mine veldig mange skogsvannsbad i sommer :) Føler meg så hjemme i slike vann... *nymfe seg rundt i vannet*


Høøyyt! Her prøvde vi å klatre opp for så å stupe uti vannet igjen :) Vi kom ikke så veldig langt akkurat...


Ketevan med fin røssling i håretKveldsflammer i lavvoen

Vi har også en lavvo, men ikke like fin som denne... :)

 

Sommeren min var så full av minner! Vet ikke om det er mulig å oppleve så mye på så kort tid. Det i tillegg til svært begrenset med internettilgang, samt en eldgammel og treg pc gjør bloggingen litt forsinket kan man si ;)

Savner du sommeren?

Jeg gjør ikke det helt enda i alle fall... har så mange inntrykk å bearbeide at jeg ser frem til en mørketid der jeg kan gå mer inn i meg selv.

På besøk i Camphill

August 2010: Økoreisen vår tar til for alvor :)

Første stopp var Vidaråsen, den første camphill i Norge. Antroposofiske landsbyer hvor innbyggerne lever side om side med mennesker med spesielle omsorgsbehov til det beste for deres livskvalitet og dyrker jorda biodynamisk, jobber med tekstiler, trearbeid, dyr, urter, bakeri og andre konstruktive aktiviteter. Sentralt står bevisstheten om alle menneskers likeverd og menneskelivets åndelige perspektiv. Ideen er å skape et levende og aktivt samfunn der omsorgstrengende og medarbeidere (og deres familier) bor sammen hvor alle har den samme rett til meningsfulle livsoppgaver og et innholdsrikt liv der det legges vekt på nærhet til natur og mennesker. Her dyrket de de største ripsene og solbærene jeg noengang har sett, og det de klarer å få til med dyrkingen er fantastisk!

For noen år siden var jeg i Vallersund Camphill, og den tredje camphillen vi besøkte var Solborg. Jeg synes spesielt det er interessant med måten de dyrker på i disse landsbyene, da de ofte følger naturlige former i omgivelsene, tar hensyn til månene og planetene samt kun bruker naturlige preparater som gjødsel og insekt/sykdomsforebyggelse.

Vidaråsen:

Typisk antroposofisk arkitektur, utformet av uregelmessige men likevel litt skarpe former og malt i pastellfarger ;)

Stoore solhatter :)

Gode eksempler på organisk utformede bed og hager

De største ripsene jeg har sett, og dette var ikke en gang de største

Flowforms, revitalisering og rensing av vannet

<3

En liten samtale med solsikken ;)

 

Solborg Camphill:

Mandala- urtebed


En fin, sunn og stolt hane jeg møtte


Flere flowforms

Interiør

Jeg elsker disse blomstene!Flere organiske grønnsakshager og bed

 

Det var en interessant opplevelse å tilbringe noen dager i Camphill. Selv om det er ganske annerledes enn det prosjektet jeg jobber med, er det likevel inspirerende å se at slike steder som disse finnes.

Mennesker som lever i skogen

Har lyst til å meddele noen prosjekter med dere, av mennesker som vi faktisk kjenner her i Norge som følger drømmen sin om et naturliv i frihet :) Dette er noe jeg har drømt om siden jeg var liten og et definert mål jeg har hatt siden 15-årsalderen og noe jeg jobber med å realisere på best mulig vis hver dag.
 

Gopia

Jeg hørte først om prosjektet deres for noen år tilbake, men møtte ikke Mujo før i Finland i sommer. Han og noen likesinnede lever i skogen utenfor Bodø hvor de har bygget seg små hytter av skrap de har funnet. De lever av mat de dyrker og hel mat de finner i containere (slik som friganerne). De har fått nok av det moderne samfunnet og velger heller et enkelt liv i naturen. Og de stortrives :)

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6178442
http://larsmigrant.com/tag/indianer
http://www.raseri.nu/Templates/Artikler/2008/september/VinterutendorsiBodo.html
Bloggen hans: http://skogens.blogg.no/


Å leve primitivt

Torjus kjenner jeg egentlig ikke, men synes det er veldig bra det han gjør :) Han har bestemt seg for å leve mest mulig primitivt i Norges natur hele året, så Lars Monsen har ikke så mye han skulle ha sagt ;)
http://livingprimitively.com/

Oppdatering: Jeg fant en ny artikkel skrevet om ham her: http://www.ta.no/nyheter/vest-telemark/article5453215.ece
Og så møtte jeg ham en dag :)

 

Trehyttelandsbyen

Dette stedet hørte jeg først om for noen år siden da de hadde problematiske forhold til kommunen som ville rive ned de fine trehyttene deres uten noen som helst konstruktiv grunn, og det ble mobilisert til en stor underskriftskampanje som gjorde at de til slutt fikk lov til å fortsette med levesettet sitt. Jeg fikk desverre ikke tid til å besøke dem i sommer, men det står på timeplanen ;) Dette er i hovedsak kunstnere og musikere som eier et landområde hvor de har bygget små hytter i trærne hvor de bor og jobber med prosjektene sine, samtidig som de dyrker mat og forsøker å leve en bærekraftig og antikonsumeristisk livsstil.

Nettsiden deres er nede nå, og jeg har en følelse av de helst vil fortsette å leve sitt skjulte liv som skogsalver i fred ;)

 

Eventyrhuset i skogen

To fantastiske mennesker jeg kjenner bygde seg et lite hus i skogen sist høst, ut fra naturmaterialer og ting andre hadde kastet. Det ble nydelig og er utrolig inspirerende å se på! <3 Det er også varmt og fint å leve i!

<3 <3 <3

Oppdatering: Noen uker at jeg skrev dette blogginnlegget ble det laget en liten tv-reportasje av dem, den kan du se her: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/vestfold/1.7367962

Blogginnlegg fra da jeg var og besøkte dem: http://naviana.blogg.no/1331893727_skogsvenner_yurtbyggi.htmlHuset til Per på øya

Per har bygget opp dette vakre og miljøvennlige huset på en holme helt selv av egendyrkede byggematerialer. Han og kona Amy er selvforsynte med egen grønnsakshage og drivhus samt produserer sin egen elektrisitet. Rett og slett et strålende eksempel på en vakker og bærekraftig livsstil!Hengebrua ut til øya.

 

Har du også et ønske om å flytte til skogs? :)

Kjenner du til noen som har tatt steget?

Bøkeskogen

En liten fortsettelse på den endeløse reisebloggen fra tidligere i sommer, jeg er visst nøyaktig to måneder på etterskudd ;) Alt er skrevet og klart, har bare ikke fått tid til å laste det opp.

Og så har jeg forresten en liten koselig musikkanbefaling i dag, Gnomusy er en gammel favoritt av meg og musikken hans er tilgjengelig for gratis nedlasting på nett. www.gnomusy.com

Gnomusy - Echoes From Rivendell

Gnomusy - Dolmen Ridge

~~*~~*~~*~~

Etter å ha holdt til i forskjellige andre fine skoger en stund, dro vi videre og slo oss etterhvert ned i de vakreste bøkeskogene! For enn så mye jeg elsker eiketrær, er det ingen skoger jeg føler meg mer hjemme i enn en skikkelig bøkeskog. En katedral av trær som strekker seg opp mot kjærlige solstråler i en omfavnende verden av grønt og gyllent, en myk skogbunn av rislende løv der man kan løpe, danse og rulle rundt i fri utfoldelse. De kraftige greinene som bare ber om å berøres, svinges i og klatres oppetter... Det eksisterer et sterkt og dyptgående bånd mellom mennesker og trær, på et høyere plan er vi ett. Og bøketrærne strekker seg virkelig ut til oss, lokker på oss og prøver å få oss til å huske :) Huske den tiden da vi levde sammen på denne planeten, side om side som den samme familie, nærte og løftet hverandre oppover gjennom tidens gang. For et savn og en ensomhet som hviler i moderne menneskers hjerter etter denne glemte tiden... Måtte vi igjen finne tilbake til dette glemte samspillet av visdom og forståelse!En hel sommer barfot... jeg kan ikke tenke meg noe bedre <3

Så vakkert at man blir helt fortapt i ekstase...

En ny og fantastisk dag i bøkeskogen, etter vakre netter under stjernene <3

Fine boken min... :)

Hva er det som skjuler seg der inne?

De danser... :)


Dette må være en eldgammel gravhaug...

 

Liker du bøkeskogene? Og kunne du tenke deg å være med å skape flere og større skoger? :)

 

~*~Naviana / Walking Tree~*~

Spiraler

Så lenge jeg kan huske har jeg hatt et veldig sterkt forhold til spiraler og snirkler. Jeg vet det er litt sært og merkelig... men hver gang jeg ser en føler jeg en utrolig dyp mening med livet, som om jeg blir dratt inn i kosmos, alt flyter sammen til En og det er som om jeg forstår alt om hva dette livet handler om, Gud, universet, livet, alt! Spiraler forklarer alt som ord aldri noen gang vil kunne beskrive... Dette livet er så forunderlig, så magisk og så ufattelig at det ofte etterlater meg fullstendig målløs... og det eneste som kan beskrive dette er kanskje spiralen. Et eldgammelt symbol brukt av alle Jordens kulturer siden tidenes morgen, et universalt symbol av dyp forståelse. Spiralene er overalt... selve utgangspunktet i alt som lever og vokser og utfolder seg. Spiralene er der for å minne oss på hva livet egentlig handler om. De viser oss at vi kan vandre innover i oss selv og finne svarene, sannheten og vår dypeste essens og kilde... og vandre utover og få et bredere og universalt perspektiv, og når alt kommer til alt så er innover og utover det samme, de fører til den samme kilden og det samme møtepunktet :) Spiralen er liv og død, begynnelse og slutt på en gang, og representerer derfor kontinuitet og evigheten. La oss ta frem dette eldgamle symbolet igjen og gi det nytt liv! :)


Triskele, trippelspiralen fra Newgrange :) Jeg har vært utrolig fascinert av kelterne og deres kunst og levesett så lenge jeg kan huske, og spiralene er et sterkt element i både keltisk og norrøn kultur.Universet <3


Romanesco, kanskje verdens fineste grønnsak? Spiralerende fraktaler, universets byggesteiner :)

 

Jeg har alltid tegnet snirkler og spiraler overalt og de er ofte en del av kunstverkene mine. Jeg har malt dem i ansiktet ved øynene siden begynnelsen av tenårene, jeg maler dem på kroppen med blader og andre elementer fra naturen... jeg har spiraler i ørene mine, og spiraler på smykkene mine... snirklende spiraler på klær, tekstiler og inventar... og nå skaper jeg spiralerende former i hage og natur... kanskje for å påminne meg selv og andre.


2005

Gammelt bilde fra en gang da jeg hadde tegnet random på ansiktet mens jeg prøvde å snakke i telefonen ;P

Jeg vil gjerne dele et filmklipp med dere, der kjæreste Keisha Crowther "Little Grandmother" snakker om spiraler. Jeg anbefaler forøvrig å se alle de andre vidoene med henne også, for hun er fantastisk og en foregangsperson full av visdom i den nye tiden som kommer <3 <3

Spiralene som har dukket opp overalt på himmelen det siste året, som den kjente "Norway Spiral", fikk hjertet mitt til å hoppe... det er et fantastisk tegn på at forandring skjer og skyller over jorden som en transformerende bølge av magi, natur, lys og forståelse!

 

Fascineres du av eldgamle symboler?

Hva tror du om disse mystiske spiralene som dukker opp overalt? ;)

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits