september 2012

Nidarosdomen og Historisk Marked

Nidarosdomen er virkelig den vakreste kirken i Norge, fourten stavkirkene så klart ;) Hver gang jeg er i Nidaros, tusler jeg rundt der og beundrer de store løvtrærne og det flotte steinarbeidet den gotiske katedralen består av. Kirken ble påbegynt for over 1000 år siden, og det er en gammel og fin energi over stedet. Å være inne i slike katedraler er litt som å være inne i en stor fjellhall, med en følelse av ro, fred og tilknytning til noe større enn seg selv. 

En av de senere dagene skulle det være Historisk Marked ved Nidarosdomen... mange boder på et sted som heter Erkebispegården, samt ridderturneringer. Pleide alltid å være der den gang jeg bodde i byen, og var vel stort sett den eneste som kledde meg i middelalderklær, heheh. Denne dagen fikk jeg høre at to bloggvenninner var på plass i full middelalderkledning, så jeg slengte på en av kjolene mine og tok turen nedom! ;) Bildene fra det kommer lengre ned. Det var en virkelig koselig dag! Jeg kjøpte et lite utskjært skrin og en bjelle ^^ 

Og ellers så tenkte jeg bare å opplyse om at jeg nå reiser til Skottland og økolandsbyen Findhorn for en tid! :) Så jeg vil nok ikke ha anledning til å blogge på en del uker. Men jeg har da laget i stand et par innlegg som kommer til å postes etterhvert! 

English translation: In Trondheim you can find the most beautiful church in Norway, except from the stave churches of course! They started building this cathedral 1000 years ago, and I really like the feeling of it, all the dedicated artwork everywhere. It is surrounded by many big beautiful leafy trees, and inside it feels like a wonderfully carved hall of the mountain, if staying there alone you really can feel connected to something otherwordly :) I actually went to this place 3 times, so here's pictures from all of them. One day I went to the historical marked, which is meant to be medieval style, where I met up with friends!
Meg ved den vakreste døren jeg vet om i Norge... som dessverre ikke var der,
sikkert under restaurering. Men her er link til et bilde jeg tok av den i fjor! ;)


Hva gjør den døren der oppe? 
Stoore knudrete trær ^^
Vestfronten


*imponert over alle statuene*


Turistbilde *fnis*


Rosevinduet! <3


Synes disse var en fin gjeng

 
Jeg sneik meg til å ta et bilde inne i katedralen... Synes dere fortjente å se ;)

Historisk marked:
 
I hagen til mine foreldre
Min bror, Ruben og meg

 
Vel nede på markedet... med vakreste Marina Aurora og Camilla Rose! <3

 
Etterpå endte vi opp på Cafè Dublin (de to bildene ovenfor er tatt av Marina :)


Min kjære <3


Ja... altså... bilde fra en annen dag da vi havnet på markedet igjen ;) Hverdagsklær + middelalderbelte.
Den flotteste kjæresten i verden! ;) 

 

Og så noen andre bilder fra sentrale områder i Nidaros:

Utsikt mot Munkholmen, et liten øy med historiske bygninger og fine piknikområder med bademuligheter ;)


De berømte gamle bryggene i Trondheim

 
Nidarosdomen i solnedgang. Områdene foran ved elven er fine å tusle på... Litt lengre borte her hadde vi legendarisk billettkø til Ringenes Herre- filmene ;)


Har du vært og besøkt Nidarosdomen? Eller Historisk Marked og andre middelaldermarkeder?
 

Fjell, økohus og øy-piknik i Nidaros

Jeg har ikke en gang begynt å berette om sommer- reisene mine enda, men dere har mye å glede dere til! Min sommer har handlet om alt mulig annet enn å bare vandre rundt barfot i hagen ;) Først tok vi ferden til Trondheim grunnet diverse ærend der oppe. På veien dit fikk vi med oss hele tre ganske fine møter! Det første var da vi tilbrakte en dag hos urte- Rolv og hans kone. Kjempehyggelig, interessant og lærerikt! Deretter besøkte vi min kjære bestemor som jeg i barndommen veldig ofte var på gården til, hvor jeg blant annet lekte mye med geitene og hadde min egen geitebukk. Hun er flott og sprek og går på fjellet tidlig hver morgen. OG hun har geiter som blir med på tyttebærturer. Slå den! Vi tok turen opp sammen med henne:
Liten laftehytte ved toppen


Trær på taket :)

 


Interiør med ekte sengehalm, tre og skinn

 
Fascinerende mønstre i fjellet

 
Perseren hennes får meg alltid til å smile. Da jeg var liten sa jeg at bestemor hadde en beige katt. Ingen trodde meg, selv ikke da jeg tegnet den -_-


Siden jeg innbiller meg å ha en unik evne til å spore opp sære økoprosjekter, tenkte jeg å vise dere dette huset vi dro og besøkte. Forøvrig bygget av en flink, hyggelig og økolandsbyskapende mann som heter Storm! Huset er bygget delvis inn i bakken, og er en geometrisk dom laget av halmballer og senere dekket med torv. Det er fremdeles under oppbygging, men det meste er ferdig. Jeg beundrer hus som dette, og fryder meg hver gang det bygges slikt her til lands!
 

 
Det blir nok fint når gresset vokser ut ordentlig ^^


Inne i domen, den er ikke så liten som det ser ut som! Leirepuss på gang på innerveggene.

 
Lavenergi takbelysning og innebygd musikkanlegg :)


Takvindu


Kjøkkenhage et stykke nedenfor domen


Deretter ankom vi endelig Trondheim! I løpet av dette blogginnlegget og det neste skal jeg forsøke å formidle et par- tre koselige ting å gjøre om man ender opp der og egentlig trives best blandt rislende blader og kronglete trestammer. Et sted jeg stadig tok turen til er en liten øy midt i Nidelva, som er en stor, kraftig og vakker elv som bukter seg ganske så fint gjennom landskapet... Ofte har jeg tenkt at områdene rundt den hadde vært paradis hadde det ikke vært for alle menneskene. På bildene nedenfor vandret vi opp langs elven til vi kom til en litt tvilsom hengebru som ledet ut mot de små øyene vel egnet for pikniker :) 


Grønt og frodig, med mange store trær

 
Man kan vandre laaangt oppetter på stier som dette

 
En nokså vinglete og hullete hengebru. Men det har alltid gått bra, selv om den tidvis har vært i dårligere forfatning ;) Kan bli en ganske heftig opplevelse om man hopper og spretter bortover, hehe.

 
Kjære Marie, og meg og Ruben... Selvutløser! ;)


Sterke strømmer i elven, så det anbefales ikke akkurat å bade 


Godt å ta av seg på føttene!
Vi bestemte oss for å steke fisk her, ved Lianvannet:
 
Har så klart svømt ut til den øya der også noen ganger ;)Verdens beste Gunhild fortjener en plass her på bloggen <3


Andefamilie

 

 
Mot kveldingen


Disse små andugene var ganske tamme! Koselig når de kom helt bort til oss :)


Har du hatt piknik på en øy før?
Liker du også hengebruer?
Har du fortsatt kontakt med gamle venner? 
 

Menskopp - For en mer behagelig og miljøvennlig menstruasjon!

Selv om dette er et tema folk sjeldent snakker om, har jeg inntrykk av at mange likevel er interessert i å høre om det. Fra og med høsten 2007 begynte jeg å bruke Mooncup, eller menskopp som mange nå kaller det, som et skritt på veien til en mer behagelig og bærekraftig menstruasjonsperiode. Og det har fungert så bra for meg at dette bare må deles med andre ;) Mooncup er altså en myk silikonkopp som benyttes på lignende vis som en tampong, men samler opp heller enn å absorbere blodet. Imidlertid føles den så mye mer ren, hygienisk, praktisk og behagelig enn bind og tamponger, man merker ikke en gang at den er der. Skjønt selvsagt krever den litt tilvenning, og for min del måtte jeg klippe av omtrent halve tuppen for å få det komfortabelt, men etter det var jeg lykkelig over å endelig finne en god løsning. 

Jeg orket ikke tanken på den store belastningen feks bind har på miljøet, der hver kvinne i løpet av livet forbruker en enorm haug av plast og kjemikalier, og det hvert år kastes 45 milliarder bind! Jeg ønsket å føle meg fri og selvstendig, og en Mooncup vil jeg kunne bruke i mange, mange år. Da slipper jeg også alle de medfølgende kjemikaliene, hormonene og blekemidlene som jeg er sikker på at kan komplisere menstruasjonssyklusen til mange. Noen synes det er vanskelig eller ekkelt å se blod, men jeg synes det gir meg bedre kontakt med kroppen og min kvinnelighet å se den faktiske mengden med blod som skilles ut. Jeg slipper også lukt, da blod kun lukter og danner bakterier når det kommer i kontakt med oksygen. Listen med fordeler er lang! 

Et regnestykke:
Hvis du bruker en kopp i 10 år (det anbefales å bytte den ut hvert 10 år), og betaler 200kr per kopp må du betale 800 kroner for mensen i 40 år. På 40 år kan du spare så mye som 18 200 kroner på å velge menstruasjonskopp i stedet for tamponger og bind, da man regner med at de produktene i løpet av den tiden vil koste deg nærmere 20 000 kr. Det er mye penger å spare! 

Tidligere hadde jeg en særdeles langvarig og smertefull menstruasjon, noe som gjorde den delen av måneden til en helt traumatisk tid, og jeg led stadig vekk av jernmangel. Jeg har jobbet på flere områder for å forandre på dette. Hvordan jeg ser på livet, hva jeg gjør, hva jeg spiser... og så dette med å bytte ut kjemikaliedynkede bind og tamponger. Nå kommer jeg meg så utrolig mye bedre gjennom denne perioden, med veldig reduserte smerter og varighet. Så det finnes håp!

Mer praktisk informasjon: Jeg tømmer mooncupen når jeg føler det trengs, det er stort sett 1-2 ganger om dagen. Tømmer blodet i toalettet og skyller den i vann. Mooncupen foldes sammen og settes tilbake igjen. Er man ikke hjemme, kan man ha en flaske med vann i vesken for å skylle den med. De dagene man blør mest foretrekker jeg å ha et lite tøy- truseinnlegg som ekstra sikkerhet. Av annen informasjon så koker jeg den mellom hver periode. Mooncup koster forresten rundt 200 kr. For øyeblikket kan jeg ikke tenke meg en mer komfortabel måte å gjennomføre menstruasjonssyklusen på! :)
 

Link til tidligere blogginnlegg om erfaringer og Menstruasjons- te, for dem som sliter med komplisert eller smertefull menstruasjon :)


For dem som kunne tenke seg å prøve å lage tøybind selv, så er det en oppskrift her:

Mooncup kan blant annet kjøpes her.
 


Bruker du mooncup? Eller kunne du tenke deg å prøve? Har du andre tips og triks? 
 

 
 

English translation: I used to have long and painful periods, but during the years I've found really good solutions for a better and healthier life. 5 years ago I changed my menstrual pads into a Mooncup, a small cointainer that will collect your blood. It might sound weird or uncomfortable, but I can assure you I would never in my life change it back! I feel so much better now. Also I am not contributing to waste and pollution anymore, and exposing my body to the chemicals. 

 

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits