hits

august 2011

Mitt liv med brennesle

Helt siden jeg kom hjem fra Italia har jeg benyttet meg av alle de friske ville vekstene som vokser i nærområdet, for noe av det morsomste jeg vet er å lære om nyttevekster og ikke minst bruke dem i dagliglivet. Det er helt utrolig hvor mye spiselig som vokser ute på engene, i skogene og naturen generelt. Her tenker jeg å ta for meg brennesle spesielt, fordi jeg har vært så heldig å ha en brennesleåker like i nærheten. Jeg har dermed spist brennesle omtrent hver dag i flere måneder, og begynte å eksperimentere med alle mulige måter å bruke denne supersunne planten på! :)

Brennesle er kanskje vårens sunneste, mest næringsrike grønnsak, er så absolutt supermat, smaker kjempegodt og har mange helsefremmende og legende virkninger. Den er egentlig akkurat det vi trenger etter en kald og mørk vinter med vitaminmangel og en sliten kropp som kunne trengt en rens. Jeg er en stor tilhenger av å spise etter årstidene, og føler at naturens visdom serverer oss akkurat det som er best for oss til riktig tid :) 

Brennesle inneholder spesielt mye vitamin C, jern og mineraler, og er enda sunnere enn spinat. Planten virker rensende, blodstyrkende, fordøyelsesfremmende, blodsukkerregulerende, sårhelende, og kan lette symptomene for blant annet allergi, astma og revmatisme. Nesle er ellers veldig bra som hårskyllevann, man kan lage de mykeste tekstiler og klær av dem samt at det kan brukes som gjødsels-te i hagen og til insektsforebygging. 

Brennesle brukes helst om våren når man har fine, friske skudd, før de blir gamle og seigere, men siden noen plutselig skjærte ned halve sankeområdet mitt har jeg hatt glede av friske skudd helt til nå ;) Så det er mulig å beskjære slik at det stadig tilkommer nye toppskudd. Brennesle innholder dog mest næring rundt vår og midtsommer, og det er da man bør sanke inn, fryse ned eller tørke dersom man vil bruke planten resten av året.

Jeg pleier å ta med tøypose/kurv, saks og hanske og sanke inn nok til noen dager av gangen. Ser aldeles ikke på det som noe problem, det er jo en teknikk og om man brenner seg litt et par steder ser jeg på det som en helt naturlig ting og et lite offer ;) Klipper av toppskudd og større blader, eller kniper dem av med hansker på (tynne skinnhansker). Klipper dem opp enda mer når jeg kommer hjem, for å bruke rett i matlagingen eller for tørking. Brennesle slutter å brenne ved tørking, varmebehandling eller dersom du finmoser stilkene og bladene i en blender. Det finnes faktisk ganske enkle teknikker for å spise bladene hele og rå også, det er jo sunnest med rå mat. Frøene som kommer litt senere på året er forresten også veldig næringsrike.

Jeg er en slik person som virkelig liker å eksperimentere med kreativ og litt annerledes matlaging, stort sett uten bruk av oppskrifter, men tar gjerne til meg inspirasjon. Det er jo bare å blande nytenking med erfaring og fornuft så får man alltids noe bra ;)  Det blir dermed ingen nøyaktige mål fra meg, dette er mest for å vise hva som faktisk er mulig å lage med brennesle. Jeg har laget så utrolig mye rart med den planten, men ofte går det i alskens supper og gryter, noe som er såpass vanlig at jeg ikke har brydd meg med å ta bilde av det, samt grønne smoothies. Jeg synes nesle smaker kjempegodt og er utrolig anvendelig i forhold til mange andre ville vekster!

Oppskriftene mine er stort sett alltid laget av økologiske, sukkerfrie, glutenfrie, melkefrie ingredienser, og inneholder råvarer de fleste kan få tak i, dessuten er de forholdsvis enkel å lage :)

Anbefalt lesestoff:
Vårens vitaminbombe, brennesle: http://www.matoghelse.no/helse/2006/05/29/vaarens-vitaminbombe-brennesle.aspx

Brennesle - Vårens nyttigste grønnsak: http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/urti_dio/art2.htm


Squashpasta med brenneslepesto og grønnsaker. Squashpasta lages ved å skrelle squashen, og jeg rasper den opp med et lite hendig rivjern som visstnok kalles Juliennejern. Pesto er laget ved å blende rå brennesle, litt basilikum og bittelitt løpstikke, valnøtter, olivenolje, valnøttolje, hvitløk, urtesalt og litt gresskarfrø... egentlig det jeg hadde for hånden.


Brennslepannekaker som er glutenfrie og laget av masse brennesle, bokhvetemel, egg, vann, litt kokosmelk og stevia. Servert med selvplukket blåbær som vokser like utenfor døra, syltetøy søtet med stevia og sukrin. 


Glutenfrie grønnsakskaker med brennsle, disse er laget av masse oppmalt brennesle, blandet med egg, gulrot, hodekål, quorn vegetarkjøttdeig,  bokhvetemel, olivenolje, vann, urtesalt og forskjellige andre urter og krydder. Miks sammen alt det våte og grønnsakene først i en blender, og bland med bokhveten og det tørre. Få det hele til å henge sammen til en litt fast røre, og stek i pannen. Det er bare å eksperimentere egentlig ;)
Her servert med brenneslepesto og grønnsaker.


Brenneslekjøttpai, glutenfri. Jeg var på besøk hos foreldrene mine, og de hadde kjøpt en slags glutenfri melmiks til meg, noe jeg egentlig aldri bruker selv, men jeg lagde likegodt denne paien av den. Blandet inn så mye most brennesle i deigen at den ble knallgrønn, men det ble ikke like synlig etter den var stekt. Jeg stekte opp elgkjøttdeig og blandet den også med most brennesle, en tomat og noen egg, samt masse krydder, og så er det et tynt lag med ost på toppen. Nå spiser ikke jeg melkeprodukter lenger, så det var mest for de andre som også skulle spise. 


Rett og slekt stekt laks med brennesleomelett og rå grønnsaker...
I avocadoen har jeg fyllt brenneslepesto.


Brenneslesmoothie med avokado, løvetann, appelsin, sitron og eple. Søtet med stevia.


Brenneslesmoothie med selvplukket blåbær og litt skogsbær... det er store mengder brennesle i denne, men de sterke fargene i bærene overskriver fargen litt ;) Har også blandet inn vann og litt frukt som måtte brukes opp. Søtet med stevia og tilsatt litt kanel.


Jeg har laget sååå mye mer enn dette, er litt tilfeldig hva jeg har tatt bilde av egentlig... Men forhåpentligvis kan dette være til inspirasjon, om ikke i år så i alle fall til neste vår. Jeg kan love dere at det er gøy! ;)

Kunne dere tenkt dere å prøve? Og hvordan bruker  dere ville vekster fra naturen? :) 

Vikingmarkedet i Trondheim

30 juni
Fikk høre at det for første gang skulle arrangeres vikingmarked i Trondheim, og siden vi likevel var i traktene tenkte vi å ta turen innom... så da var det bare å kle seg opp i det mest vikingaktige man fant (så det ble aldeles ikke noen autentiske kostymer denne gangen), og dra avgårde. Markedet befant seg idyllisk plassert ved sjøen, med et levende vikingliv, mange flotte kledninger og telt. Vi fikk gleden av å lytte til vakker levende musikk, og tuslet ellers rundt og så på kunsthåndtverk samt snakket litt med gamle og nyere bekjentskaper. Blant annet hadde vi en hyggelig prat med Nille som er grunderen av Økolandsbyen i Lofoten :) Det var mye fint til salgs på markedet, men jeg kjøpte ikke annet enn en likedan bronsering som den jeg mistet i skogen i fjorsommer ;)
Lillebroren min Edvin, og Ruben :)
Høye sjongleringsfolkene...


Meg og Ruben... :) Jeg har struthette på, det bare vises litt dårlig.


*fornøyd*


Nille som plantefarger tekstiler og garn... plantefarging er noe som fascinerer meg veldig og som jeg har prøvd ut litt for en del år tilbake. Og hun er så flink med både farging og klesmaking!

 


Rollespill på gang

Og en liten konsert med flinke musikkgruppen Skvalthr:Fin gjeng med folk, ikke sant? :) 


Og så dro vi hjemover igjen... :)Fine hestekastanjebladene i solen... :)


Liker du vikingmarkeder? Eller middelaldermarkeder? Pleier du å dra dit? :)
#viking #vikings #vikingmarked #trondheimvikingmarked

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker