juli 2013

Sommerhilsen med vintersjel

Tenkte bare jeg skulle stikke innom og meddele at jeg tar sommerferie nå! :) Har så mye å poste her inne, men har hatt masse annet å gjøre den siste tiden, så det får komme etterhvert. Siden jeg er helt på farten nå tenkte jeg bare å meddele noen bilder jeg fant upulisert i arkivet her fra tiiidlig i vår. Vi hadde nemlig noen ærender i hovedstaden, og benyttet sjansen til å møte fine økovenner. Ettersom jeg øste på med tekst i forrige innlegg, gjør jeg det kort denne gangen:

English translation:
Just stepping by to post the last pictures from the winter, when I travelled south again and visited the botanical gardens, eco friends and the ecovillage... Soon the green will grow on this blog :)


Første gang i botanisk hage i Oslo, med Kama og hennes kjære.


Stort flott eiketre.. symbolsk.


Vandret forbi en gravlund, og fant denne portalen der trærne hadde vokst sammen


En koselig liten bro
Vi var på vegetarrestauranten Vega... anbefales :)


Så dro vi til Hurdal Økolandsby:

Yurten til Audun... Han har bodd her i snart et år! Og det begynner å bli ordentlig koselig.


Verandaen/vinterhage


Den vesle kattungen hadde blitt stor!


Inne
Planter, ved soverommet


Han høster grønnkål hele vinteren :)


Utgangen


På sene kvelder, med mange interessante samtaler


Og Audun's fine bøker


Han har også bygget denne jordhytta... Blir fin når det blir grønt ute! Det bor noen her også.

 
Inne, og andre etasje


Han har også laget en elektrisk sykkel, som går på fri energi og brukte blybatterier


Vi fikk prøve, og det fungerte supert!Hjemveien. Synes det var en nydelig statue ^^ Dette var det siste jeg så av vinteren for i år... Og jeg savner den ikke!


Nå pakker vi lavvoen og flytter ut i skogen for en tid, og mye spennende vil skje... Kommer tilbake til sivilisasjonen om 2-3 uker! Men det kan plutselig dukke opp et blogginnlegg her lenge før det, om anledningen byr seg ;)


Har dere en fin sommer, og hva er deres planer?

Ville vekster og permagrønnsaker

Dem som kjenner meg vet kanskje at jeg har et lidenskapelig forhold til ville vekster, urter og alt mulig spiselig og nyttig fra naturen. Det er så mye mer spiselig der enn vi tror! Minst 40% av alle vekstene i vår natur vil faktisk kunne brukes i et velsmakende måltid, mens de som virkelig er giftige kan telles på 1-2 hender. Så det er kanskje like greit å lære seg hva man ikke må spise. Det er fantastisk å føle seg i stand til å skaffe mat selv gjennom året, fra alskens grønne vekster på våren, til grønnsaker, bær, frukt, nøtter, frø og sopp på sommeren/høsten. I tillegg kommer tang- og sjøvekster, samt fisk og evt annet animalsk, som er tilgjengelig også vinterstid. Vi er heldige som bor i et land med allemannsrett, og med så mye natur tilgjengelig. Vi kan gjerne ta med oss en sekk, pung eller kurv for å sanke ting i når vi likevel er ute og går, det er både gøy, givende og regenerende. Det gir også en stor mestringsfølelse.

Mat fra naturen er utrolig mye sunnere enn det man får kjøpt i naturen, og ofte mer helsebringende enn det man dyrker selv... fordi det er de mest livskraftige vekstene som klarer seg i naturen, og den styrken videreføres til oss. Jeg tror at alt vi trenger finnes i naturen, men også at vi er ment til å bidra til å utfylle mangfoldet der. Jeg tror vi alle har som hensikt å dyrke eller pleie naturen rundt oss, mange vil kanskje finne det radikalt, men jeg tror inspirasjonen vil komme. Ikke til å fordrive eller bekjempe naturen, men å jobbe med den, samskape og tilføre landskapet rundt oss det vi ønsker eller trenger. Dagens skille mellom natur og ikke-natur er et blindspor i utviklingen, vi må integreres i naturen og den i oss. En måte å gjøre dette på er om mange av oss anskaffer seg et landområde i eller ved vill natur, bygger opp sitt eget økohus og anlegger permakulturhager og skoghager. Da vil hagen gå gradvis over i natur, og vi får optimal mat, næring og andre grunnleggende livsbehov dekt. Det fine er at flere allerede lever slik i Norge, og vi kan lære av hverandre.

I vår var jeg på permagrønnsakskurs hos Stephen Bartow, og hver dag hadde ulike fokus innen det å leve av naturen og hagen. Stephen holder til utenfor Trondheim og har en nyttevekshage med over 2000 spiselige vekster! Han lever helt selvforsynt, og det eneste han kjøper i matbutikken er korn. Hagen er ikke stor heller. Poenget med en permakulturhage med flerårige vekster (permagrønnsaker) er at man da slipper å så hele avlingen på nytt hvert år, det kan ta 2-3 år før plantene gir mye tilbake, men til gjengjeld kan de vare i 100 år! Så å ha en hage full av flerårige vekster i alt fra urter, grønnsaker, bærbusker, frukt- og nøttetrær er virkelig noe å strebe etter, og krever ikke så alt for mye arbeid om man samarbeider med naturen. På det enkleste så bytter man ut arter i naturen med arter man selv vil ha og som gir mat og nytte. I følge Stephen kan over 10 000 flerårige grønnsaker dyrkes i Trøndelag. Så det er bare å sette i gang! Stephen driver også Planteklubben for Grønnsaker, en forening som deler ut og utveksler frø for å bevare gamle nyttevekster og kulturvekster, disse er sterke og motstandsdyktige og vil være et godt valg om du vil skape en hage som skal vare livet ut.

Litt senere dro vi til Tingvoll, som er forholdsvis nært til der vi bor. Tingvoll kaller seg selv for økokommunen, og vi deltok på et kurs holdt hos Biforsk Økologisk som holder til der, et nasjonalt forskningssenter for økologisk landbruk. Det planlegges også bygging av økolandsby i Tingvoll. Vi var altså på Grøntkurs der, for man kan alltids lære noe nytt, og selv om jeg på mange måter føler jeg ikke trenger slike kurs er det likevel veldig fint å få dem med seg, blant annet for å oppdage at det faktisk er flere som bryr seg om slikt i sitt område, og utveksle kunnskap og erfaringer. På grøntkurset viste det seg å være hele 7 permakultur- folk, vi utgjorde altså en stor prosent av deltakerne og det er jo kjempeflott når man hittil har følt seg ganske alene i fylket. Det er så bra at en ny ung generasjon interesserer seg for dette og bringer nye innsikter og ideer. Jeg har lenge tenkt på å holde slike kurs selv etterhvert når jeg blir litt modigere og tøffere ;) Det er jo ikke bare det å kunne identifisere de spiselige vekstene i naturen som er viktig, men også å kjenne til egenskapene deres og hvordan man kan bruke dem på gode måter i matlagingen. Det er en kreativ prosess å inkludere nye vekster i matlagingen. Vi har titusenvis av spiselige vekster i naturen, men de fleste benytter bare de 20 gamle sortene som de finner i butikken. Så det er en fin tid for økende villt mangfold i kosten!


English Translation:
I absolutely love foraging from nature! I gather as much food there as possible, and I firmly believe it to be the most healthy, strong and delicious food :) A lot of my food comes from nature, I gather, harvest and store it over the winter too. It is such a wonderful and inspiring world of greens and colors. I'm totally in love. I've been doing this for many years and also grew up with it, but there is always much more to learn. So this years I've been to courses with some very skilled people. The first one was about permaveggies and wild foods by Stephen Barstow, he has a edible garden with many thousands of edible and perennial species! That's quite incredible, living so far up in the north. The best thing about courses like this is meeting people with just as strong a dedication towards the plant world as yourself, and to share experiences and new skills. It's also important to actually learn to cook with all the wild. I highly recommend all of this to everyone. It makes you so rich and free to have these skills!


I hagen hos Stephen. Det var så vidt begynt å bli grønt ute på denne tiden,
så man ser ikke hagen i sin fulle prakt.Primulaer, de er spiselige. Maria Nøkleblom vokser på plenen til mange.


En annen dag var vi på nytteveksttur i skogen
Jeg visste ikke en gang at det var en så stor foss i Trondheimsområdet...


Vill og brusende


Noen steder var det i alle fall grønt
Naturens "landart"


Denne broen så litt tvilsom ut


Vandring i skogen hele dagen, og mye langs elva


Stephen lærer oss å identifisere den spiselige bregnen Strutseving. Ser du slike gamle oppstikkende sporeblader har du nok funnet riktig.


Det er de små snirklene man spiser. Det føles som en lur ting å spise spiraler.


Alien- mose :)


Maaaasse hvitveiser på turen!


Og kjempeflott blåveisskog!


Slik ser de ut når det er tid for sanking. Innvåring, som Stephen kaller det.
Tilberedning av strutseving; jeg anbefaler å koke dem i ca 10 minutter for så å woke dem en liten stund. Veldig godt tilbehør, og de selges i stort omfang i USA på gourmetrestauranter. Her i Norge vokser det masse av strutseving vilt, så vi slipper å dyrke dem.


En annen dag var vi i fjæra og lærte om spiselige vekster der, samt om forskjellige tangarter og sjøvekster.


Var også på fordrag av svenske Åke Truedsson som er en av de fremste der innen grønnsaksdyrking og har skrevet mange bøker.


Han viste også bilder fra da han reiste rundt og besøkte de russiske dachaene i Sibir. Der dyrker folk maten sin selv i stor skala enn så kaldt det er, og mange steder har de ikke en gang butikker. De bytter med hverandre og har alt de trenger. I stedet for gressplener har de bugnende hager fulle av mat som omkranser et lite kuntverdig laget hus. Myndighetene gir bort land til folk som ønsker å dyrke mat i hele Russland.

 

Tingvoll og Stjernehagen:


Det er en grønnsaks- og nytteveksthage hos Bioforsk som kalles for
Stjernehagen (det pleide å være et gammelt stjerneobservatorium der).


Taket kan åpnes og bli til et stjerneobservatorium


Dam


Utsikt mot Tingvoll
Litt tidlig på sesongen enda


En slags urtespiral


Pileflettede gjerder og portaler


Inn gjennom portalen


Og ut på den andre siden


Epletrær


Koselige høns


Selve kurset


Læreren vår


Vandring i nytteveksthagen


Og i naturen, og ved sjøen


Vi fikk bestemte oppgaver for hva vi skulle samle, alt ettersom hvilken mat vi skulle lage


Her kutter jeg smørbukk og persille


Kurven min


Menyen for alt vi laget

 
Tomat med grønn garnityr, Urtekaker, Grønn Bulgur, Pesto med nesle og ramsløk


Tzatziki med smørbukk, egg pyntet med stemor og fjellkvannsalat


Liker du å høste av naturen? Kunne du tenke deg å lære mer?

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits