juni 2011

Å lage en urtespiral

En urtespiral er en av de vanligste metodene for å introdusere andre mennesker til permakultur. De er nydelige symboler på bærekraftige løsninger som også følger naturens former og prinsipper, og noe alle kan lage i sin egen hage. Det er sannsynligvis den mest effektive og plassbesparende måten å dyrke urter på, og hvem har vel ikke ønsket seg å kunne gå rett utenfor døra og sanke sitt eget krydder, mat og medisin? Ingenting er sunnere for deg enn den maten du dyrker selv. Vi er ment til å ha en forbindelse med maten vi spiser. :)

En urtespiral bygges av steiner som kveiler seg i en spiral, steinene i seg selv absorberer varmen fra sola som overføres videre til jorda, og åpner spiralen opp for mange ulike vekstforhold for de forskjellige plantene. Toppen av spiralen gir mer sol og har det tørreste klimaet, mens det på bunnen av spiralen er våtere og mer skyggefullt, noe som indikerer hvor du bør dyrke hva. Spiralen gir høy produktivitet på liten plass, er enkel å vanne og holde i orden.


Eksempelbilde

Du trenger:
-En haug av (fordelsvis) lokal stein. Du kan også benytte forskjellige typer murstein eller andre byggematerialer (feks for resirkulering, men helst noe som absorberer varme).
-Kompost og jord
-Grus og sand
-Gamle aviser eller papp
-Frø/urter

Bruk først og fremst det du måtte ha for hånden, for i permakultur er et av målene å ta i bruk hva som allerede er på området.

Til å begynne må du velge deg ut et sted å bygge spiralen. Den bør ikke være mer enn 2 m i diameter, og 1 m høy. Den burde ligge på et noenlunde solfyllt sted, og nært huset ditt. Du kan måle opp ved hjelp av 1 m lang hyssing som du fører rundt i en sirkel om du ikke tar det på øyemål. Enden av spiralen burde fordelsaktig ligge i nord eller øst (der solen står opp, da den vil følge spiralen hele veien rundt), og du kan legge papp eller avispapir langs ytterkanten av sirkelen eller under hele for å forhindre at uønskede vekster kommer frem. 

På den nordlige halvkule sies det at spiralen burde bygges med klokken, mens på den sørlige halvkule skal spiralen bevege seg mot klokken. Dette er basert på naturlovene, og forskning har vist at det er fordelsaktig.

Du kan nå begynne å legge stein langs kanten. Jeg anbefaler å ta en titt på bra stein- og murarbeid for inspirasjon, da jeg har sett alt for mye dårlig steinarbeid i urtespiraler. Det vil være mange fordeler med dette, ikke bare ser det mye bedre ut, men den holder seg også i lengre tid og unngår å falle sammen. Når du har kommet et stykke på vei, kan du begynne å lasse på grus og sand i senteret av spiralen for drenering og stødighet, men pass altid på å få en bra tykkelse på jordsmonnet også. Ettersom du bygger deg oppover, kan du også bygge opp haugen med mer kompost og jord frem til en høyde av 1 meter er nådd ved senteret av spiralen.

Til slutt kan du hvis ønskelig lage en liten dam eller våtområde nederst ved enden av spiralen.

Når spiralen er ferdig bør den vannes godt, og deretter kan du så eller plante ut urtene. Velg urter som du liker og som du vil komme til å bruke :)


Eksempel:
Tørrest (topp): Salvie, Timian, Aloe Vera, Oregano, Bergmynte, Dill, 
Tørt: Bergknapp, Isop, Rosmarin, Bergperikum, Kamille, Solhatt,
Medium: Ryllik, Fennikel, Estragon, Løpstikke, Burot, Malurt, Karve, Basilikum, persille, koriander
Vått (bunn): Agurkurt, Gressløk, Hvitløk, Mynte, Engsyre, Mynte, Ringblomst, Matrem, Karse


Urtespiralen vår:

Ferdig bygget, klar til å plantes og såes i... Vi bygget den utenfor hytta, i stedet for en gammel sandkasse som sto på stedet. All stein er hentet fra fjæra.


Bildet over er fra året etter.
Det er en fin tid å lage en urtespiral på, så bare sett i gang ;)
Kunne du tenke deg å prøve?

Min første spørsmålsrunde!

Hei, kjære lesere! Nå har dere endelig mulighet til å få svar på alle de merksnodige tingene dere lurer på angående meg, livet mitt og annet rart ;) En sjelden anledning kan man si... Dette er noe jeg har tenkt på lenge, også i og med at jeg egentlig aldri har presentert meg selv her på bloggen min.
Jeg oppfordrer dere også til å fortelle om det er noe dere ønsker å lese mer om på bloggen.

Bare spør i vei, om eksistensialisme, gardinfarger eller favorittblomster ;) Så skal jeg gjøre mitt beste i å svare!  

Hadde som mål å holde en spørsmålsrunde før sommeren, så da er det vel på høy tid.
Ønsker dere alle en nydelig og magisk midtsommernatt!


Gammelt bilde fra 2003, bare fordi jeg ikke kan ha et bildeløst blogginnlegg, hehe.


Jeg kommer til å svare... når jeg finner tid til det ;)
(Og ikke vær redd for å spørre, jeg tør svare på det meste altså.)

Torrino ~ Små eventyr og nattevandring i det blå

Etter å ha fullført Ecovillage Design Education i Damanhur, hadde vi enda en uke å reise på... men etter særdeles begrenset internettilgang den siste måneden hadde vi få tanker om hvor å reise. Drømmene og lengslene etter å dra lengre og dypere inn blant alpene var sterke, men tiden føltes for knapp. Men en gang... *drømme* <3 Vi hadde også planer om å besøke en annen økolandsby litt lenger sør; Valle Degli Elfi, som betyr Alvenes Dal!
Det endte imidlertid opp med at vi tok toget til Torino, hvor vi tilbrakte natten. Forøvrig en by med, ut fra mitt perspektiv, mye bedre energi enn Milano. Det første jeg gjorde var å kjøpe meg et nytt digitalkamera, og når jeg tenker meg om var det selve årsaken til at vi havnet i Torino i første omgang. 

På kvelden dro vi og spiste sushi :) Deretter tok vi turen opp til en høyde ved noen fine grøntarealer på den kanten av byen hvor vi skulle tilbringe natten... det begynte å bli mørkt, og da fant vi en ganske merkelig gammel bygning dekortert med mange blå lys... det hele så ganske alien ut, og vi selv ble like blå som en na'vi ;)


Nabohuset ved der vi tilbrakte natten :)


Finfine dragedøren!


Organisk formet blokk, det er jo en forbedring i det minste ;)
Dere som leser bloggen min begynner sikkert å ane at jeg er litt arkitektur-nerd...


Fant et slott ;)

Og en koselig liten bokhandel:Er de ikke fine? :)


Hengebøk...


Og flere fine store trær!


Her er det eneste jeg kjøpte i løpet av tiden min i Italia... enhjørningen min Enya, kjøpt i Milano i mars, og som jeg har hørt rykter om at kanskje har en sjelevenn i Bjørgvin ;) Jeg har alltid elsket enhjørninger, noe barnerommet mitt bærte preg av (i selskap med en del hvaler og delfiner). Og så kjøpte jeg røkelse med nydelige feer, som lukter utrolig godt! Jeg har aalt for mye røkelse som har hopet seg opp i løpet av årene. Jeg kjøpte forresten også en liten flaske med vaniljeduftende parfyme, som er helt ren og øko fra økolandsbyen Auroville i India! :)


Dette er to mystiske armbånd fra Damanhur, som er både fine og virksomme :) De er laget ved hjelp av selfica-teknologien deres.


Nattevandring:

Ruben... er han ikke fin? <3 


Bildene er ikke redigert, og det er heller ikke brukt noe fargefilter ;)


I'm blue, dabadidabadaaa....


Sååå... nå kan dere lure nå, på hvor vi reiste etterpå? ;)

Den siste tiden i Damanhur

30 april 2011

Tiden min i Damanhur går mot slutten. De siste dagene har jeg holdt på å bygge et halmballhus, noe jeg trives veldig godt med, siden jeg trenger den øvelsen jeg kan få til jeg får bygget mitt eget hus. Herlig å smøre hendene inn i myk leire igjen og gjøre fysisk arbeid. Jeg har også jobbet litt i hagen her :) Så denne uken skjer det mye praktisk. Vi har også besøkt forskjellige steder som tilhører Damanhur, blant annet gården deres og flere  av husene, som et halvmåneformet økohus som produserer mer energi enn det bruker. De siste dagene har vi lært mye om jord, planter, økologi, energi, arkitektur og design, og har også besøkt andre praktiske eksempler. 

I løpet av den siste tiden lærte vi også enda mer om temaer vi hadde hatt tidligere, som økonomi og fundraising, viktigheten av lokal mat, helse og helbredelse, lokal og global påvirkning og samarbeid. Jeg og Ruben hadde også presentasjon av prosjektet vårt for gruppen vår og Damanhurerne, om Natursamfunnet, økoprosjektet vårt. Noe som for oss var ganske spennende, ettersom det er den første gangen vi virkelig har vist frem hva vi har jobbet med de siste årene til andre... og det gikk veldig bra :)  Jeg vil også meddele dere at prosjektet snart er klart til å se dagens lys og deles mer med andre, for når vi kommer tilbake til Norge kommer vi til å jobbe intensivt i en periode så vi kan lansere nettsiden! Spennende, ikke sant?

Noen bilder tatt i det siste... som jeg nevnte tidligere så har jeg ikke hatt kamera de siste ukene, så ikke alle bildene er mine, men tatt av meg om ikke annet er oppgitt. Disse bildene og mange andre hang på veggene i den vesle gammeldagse landsbyen som ligger like ved Damanhur, og som Damanhur jobber aktivt med å integrere.


Den gamle lokale kirken... ganske fin, synes jeg. 


Wisteria... elsker den planten :) Vokser overalt i Italia og er bare magisk.


Fine gjerder


Inne i noen av husene til Damanhur. Om jeg ikke har skrevet det tidligere, så bor de fleste i Damanhur i store hus med fellesområder, og sine egne mindre rom. Koselige rom :)Ute i hagen... spiral igjen.


Solen går ned

Halmhusbygging:

Da var jeg i gang med halmhusbygging igjen ;) (bilde lånt fra Irina)


Her prøves det ut forskjellige blandinger av "plaster", det endelige laget av leire vi dekker ytterveggene med.


Ruben i ferd med å feste slike matter til veggen


Oss


Bruno, Martin; læremesteren vår fra økolandsbyen Siebenlinden, og Ruben


Leona :)


Huset i mer ferdig form


Grønnsaksåkeren


Hønene er veldig fine og friske her :)


I gruppen vår er det hele 3 par, og en kveld ble det holdt Damanhursk bryllup for et av dem... I Damanhur fornyer man ekteskapsløftet hvert år, og det er en ganske fin liten seremoni. Bruno og Irinia er et nydelig par, og venter barn sammen om ikke så lenge. 

(Paula sitt bilde)


Hehe, bare måtte ha med dette bildet... her hadde jeg danset hele kvelden med Leona, glad og varm i kinnene. Kineserjenta heter You og er et særdeles underfundig lite vesen... og så er det Sharon, som holder på med økoprosjekter i Skottland ^^ (Sinan sitt bilde)


Vi vandret rundt på en del små fine turer i de omkringliggende områdene:

Slike vakre echeveriaer vokste mange steder oppe på bergene
Selvportrett... alltid like bra komposisjon ;)


Natursamfunn - Lev med naturen, ikke mot den ;) Powerpointen vår.


Så ja, tiden i Damanhur er over... jeg er full av inspirasjon og inntrykk, såå rik på opplevelser, erfaringer og vennlige smil. Jeg kommer til å savne alle dagene jeg tilbrakte der, men likevel så vet jeg at jeg har mye å utrette her hjemme den kommende tiden. Jeg er utrolig takknemlig for alt jeg har lært og alt jeg får oppleve her på Jorden! Takk <3

Kunne dere tenke dere et besøk til Damanhur? 
Flere spørsmål?#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits