mai 2015

Ramsløk ~ Nordens hvitløk

Jeg ville gjerne oppdatere den opprinnelige artikkelen min om ramsløk, da jeg ikke syntes bildene var gode nok. Så her kommer det samme innlegget, men med flunkende nye bilder! :) Jeg har tatt en del flere bilder i det siste også, men de får jeg poste en annen gang.

Ramsløk blir ofte kalt nordens hvitløk, dette fordi den lukter og smaker omtrent som hvitløk, bare litt mindre sterkt. Ramsløk forbindes først og fremst med mildere kystklima. Den vokser villt i løvskoger på Østlandet og oppover kysten av Møre og Romsdal. Men det er også mulig å dyrke ramsløk i innlandsklima! Det er en enkel sak å dyrke ramsløk i sin egen hage, både ved hjelp av setteløk og frø. Hvis man har et felt med ramsløk, så vil de villig formere seg, og etter hvert bli til større felt. Det er en kjempeflott form for jorddekke innen permakultur, da de fortrenger ugress, tåler skygge godt og samtidig gir mye mat.

Ramsløkbladene ligner mye på liljekonvall som er giftig og man skal være forsiktig så man ikke tar feil. Men hvis man bryter av et blad og lukter på det, vil man med en gang kjenne løklukten, og det er det beste kjennetegnet på at det er ramsløk man har funnet. Videre så er liljekonvallbladene stivere, blankere og har en rødfarge nær roten.

Ramsløken har hvitve stjerneformede blomster som vokser tett sammen i en kule på toppen av stilken. Ramsløken vokser i kolonier, så har du først funnet èn plante, så kan du bare løfte blikket og du vil fort se flere hundre pryde skogbunnen, og det er ofte litt av et vakkert syn! Ramsløksesongen er relativt kort og begrenser seg til april, mai og juni, selv om røttene kan sankes året rundt. Jeg vil imidlertid ikke anbefale dette da man vil hindre at det blir flere av den. Og nå når ramsløk har begynt å bli så populær, er det best å beskytte den mest mulig.

Jeg drømte om å finne ramsløk i flere år før jeg endelig fant mitt ramsløkparadis! Jeg var rett og slett overlykkelig over å endelig ha funnet det, og stedet var i tillegg helt magisk, vakkert og fortryllende, blant løvskog, fjord og fjell. Det er virkelig en glede å dra tilbake dit, selv om det er et stykke fra der jeg bor. Og ikke be meg om å avsløre stedet ;) Men jeg kan kanskje ta deg med dit om du spør pent!


Ikke mitt bilde, men sånn ser det ofte ut i ramsløkskogene

Ramsløk, et lite vidundermiddel?

Urtekilden sier at: Helt fra oldtiden og fram til våre dager har ramsløk vært brukt som et blodrensende middel, som medisin ved fordøyelsesplager og som et forebyggende middel mot infeksjonssykdommer. Ramsløk bidrar til å balansere tarmfloraen, og å spise frisk ramsløk eller å innta te eller tinktur av urten kan være nyttig ved plager som dårlig appetitt, generelt dårlig fordøyelse, og mage- og tarmproblemer. Tar også knekken på parasitter og innvollsormer.

Ramsløk har kraftig antibakteriell virkning og er et naturlig antibiotikum som er virksomt mot en rekke bakterier og sopp, bl.a. Candida. Frisk plantesaft av ramsløk forbedrer blodsirkulasjonen, beskytter hjertet, forebygger åreforkalkning og blodpropp. Når urten i tillegg kan hjelpe til å senke et høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier, vil ramsløk kunne bidra til å avverge slagtilfeller og dermed forlenge og berge liv. At blodsirkulasjonen blir bedre er til nytte også for hukommelsen og synet. Ved luftveisplager som astma, bronkitt, halsbetennelse, forkjølelse og lungeemfysem kan man ha god nytte av ramsløk, og ved å virke blodrensende hjelper urten også ved hudproblemer.


Anvendelse og dosering av ramsløk

Hvis man ønsker å bruke ramsløk som en rensende vårkur, kan man putte en neve blad i en blender sammen med et glass kaldt vann. Drikk et glass hver dag i noen uker, eller så lenge man har tilgang på friske planter.

Man kan lage tinktur av friske ramsløkblader. Finsnittet urt legges på et glass og man fyller opp glasset med 40 % sprit. Blandingen bør stå i 2-3 uker før urten siles fra og tinkturen er klar til å brukes. Ta 20-30 dråper i litt vann flere ganger daglig.


Matlaging med ramsløk

Ramsløk er nydelig i mat og kan brukes på mange forskjellige måter. Unge ramsløkblad er en god vårgrønnsak og kan kuttes i småbiter og brukes friske som krydder i salater, sauser og supper, eller de kan blandes i oster, dipper og smør. Ramsløk er en svært fin urt å bruke til pesto eller purèer. I varme retter bør bladene tilsettes på slutten av tilberedningen, for da bevarer man bedre den gode smaken. Også blomstene på ramsløkplantene kan spises, og de egner seg dessuten godt som dekorasjon i salatbollen. Jeg lager ofte ramsløksalt og ramsløksmør. Friske ramsløkblad kan oppbevares et par dager i kjøleskap ved å legge dem i en plastpose med noen dråper vann i. Kan også tørkes eller fryses. Bruk ramsløk der du ellers bruker løk eller hvitløk! :)


Ramsløkpesto:

200 g ramsløk
4 dl extra virgin olivenolje
2 ts havsalt

Kjør alt i en foodprosessor. Oppbevar pestoen i sylteglass. Kan holde seg i månedsvis i kjøleskapet, jeg har hørt at det kan holde seg i 1-2 år! Det er også mulig å fryse ned denne pestoen. Grunnen til at jeg holder oppskriften så enkel er at pestoen dermed kan brukes til mer mangfoldige ting, så det er mest for å øke holdbarheten at jeg gjør dette.



English translation: I'm sure some of you know about wild garlic, also called ramsons and here in Norway the vikings leeks! The plant looks like pure magic, growing in the forest under leafy trees, covering the forest floor like a blanket of green, with white star shaped flowers.... and that smell! After wishing for such a place for years, I was in total bliss when I finally found it. And it was such a beautiful place too, by fjords and mountains and super cozy forest.

Wild garlic is wonderful for planting in your garden too, it can cover the ground under your trees and keep the weeds away. It's also so very healthy! It has antibacterial, antibiotic and antiseptic properties, and it makes sense to pack as much into your diet as you can. The best known health benefit of garlic is its effectiveness in reducing blood pressure and, hence, heart disease and the risk of stroke. You can use it in so many types of foods only the imagination is the limit. Try a search in google for inspiration! :)





En vakker strand!


Og en liten øy


Vi tok med oss litt ramsløk for å spre i skoghagen hjemme


Ramsløken selv!


*plukke plukk* Vær skånsom når du plukker!





Fiin ramsløk!


Må jo gjøre sankingen litt estetisk!


Kusymre.. den er også spiselig. Kan brukes som spinat. Eller pynt i salater.


Mine kjære hvitveiser


Tok med litt hjem, det holder på å spre seg utover skogen hjemme nå :)




Koselig skog


Og vakker utsikt




Ramsøkpurè

 

Har du spist ramsløk, eller funnet den?


#villevekster #gratismat #selvforsyning #permakultur #ramsløk #hvitløk #natur #naturen #friluftsliv #fjord #skog #skogen #vår #matauk #økologisk #naturlig #selvberging #vikinger #oppskrifter #mat #kosthold #ernæring #helse #sanke #wildleek #foraging

 

 

Raw sjokoladekake med løvetann

Her kommer en oppskrift i kategorien rawfood (altså ikke varmebehandlet): brownies med løvetann og appelsin (sukkerfri og glutenfri), som jeg serverte på 17 mai. Utgangspunktet var at jeg ville lage en kake der jeg kunne bruke en del av løvetannen som poppet opp i hagen. Jeg bruker løvetann til mye! Jeg lager smoothie med løvetann og andre ville vekster i nesten hver dag. Jeg lager rensende te av røttene. Jeg sprøsteker knoppene og har dem som tilbehør til middagen. Jeg koker løvetannstenglene i vann så de blir som pasta. Jeg lager saft av blomstene. Noen lager også løvetannsirup, men jeg har enda ikke prøvd det da jeg ikke spiser sukker. Likevel bestemte jeg meg for å lage en kake, og jeg må selv si at den smakte fantastisk! Den er nokså mektig, så man kan nok kalle den en konfektkake.

Jeg vet det er litt selvmotsigende med blandingen av eksotiske og lokale ville ingredienser, så for meg en denne kaken super- eksklusiv og luksuriøs ;) Jeg har noen ideer om hvordan jeg kunne brukt mer kortreiste ingredienser, ikke akkurat når det gjelder kakaoen, men en del av det andre.


English translation: Here's a recipe on a vegan raw chocolate dandelion cake! ^^ Sorry, but if you want it all translated you would either have to use google translate this time, or ask me very nicely! Tehee ;)




"Raw" sjokoladekake med løvetann:

Bunnen:
1,5 dl rått kakaopulver
2 dl mandler
6 stk dadler (ikke nødvendig)
4 ss kokosfett (eller annen olje/fett)
2 ts vaniljepulver
2 ts kanel
1/4 ts salt

Fyllet:
4 dl usaltede cashewnøtter
2 dl presset appelsin/appelsinjuice
1 ss økologisk revet appelsinskall
1-2 kopper løvetannblomster (bare det gule)
3 dl kakaopulver
2 dl smeltet kakaosmør *
2 ss vaniljepulver
Søtning etter smak, jeg brukte stevia blandet med yaconsirup og litt sukrin

Pynt
revet økologisk appelsinskall
løvetannblomster
evt andre vårblomster



Fremgangsmåte:

Bunnen:
Bland alt i en food processor, kna utoveri en form.

Fyllet:
Mos alt i en blender eller kjøkkenmaskin. Tilsett smeltet kakaosmør og rått kakaopulver og mos alt sammen. Det rå kakaosmøret skal smeltes i vannbad. Fordel hele fyllet over kakebunnen. Pynt med revet appelsinskall og sett kaken kjølig.

*det ER fint mulig å droppe kakaosmør, det er godt, men litt eksklusivt... det gjør riktignok kaken stivere, kan evt bruke kokosfett, eller prøve å gjøre den stivere med feks psyllium husk/fiberfin og lecitihin)... bruke mindre juice i, eller bare fryse kaken, lage en iskake.







Jeg sanket ingredienser til en vill salat også ^^ Blant annet med gjøksyre, vanlig syre, marikåpeblomster, løvetann og primula. Kattene ville også bli med på moroa ;) Etter å ha delt dette på tumblr, sirkulerer det nå villt rundt på nett som "You can now kiss the bride"... hahaha!








Jeg sanket også røtter... kanskje ikke den beste tiden på året, men likevel... trengte dem til et helseprosjekt. Jeg sanket løvetannrøtter, men mest røtter av krushøymole. Avgiftende og rensende. Det er tidkrevende å sanke røtter, tungt arbeid og vanskelig å rengjøre, men man får jo en del tilbake likevel. Røttene deles i biter, tørkes og lagres.
  



#rawfood #raw #råkost #oppskrift #løvetann #røtter #detox #katt #katter #kake #sjokoladekake #blomster #hage #villevekster #sukkerfri #sukkerfritt #glutenfri #melkefri #laktosefri #stevia #vår #rawkake #cleaneating #spiseligeblomster

En nasjonaldag blant fjorder og fjell

Jeg har lange tradisjoner med å flykte dypt til skogs 17. mai. Kan ikke tenke meg noen bedre måte å feire denne dagen på, enn ute i vår vakre natur! :D Jeg er nemlig ikke så veldig begeistret for landegrense og nasjonalisme, men jeg er dypt engasjert i tilknytningen til landområdene og naturen vi bor i, og generelt i kultur, våre forfedre og historie. For meg er dette noe veldig ekte, i motsetning til mye annet som for meg føles veldig kontruert og litt falskt. Derfor prøver jeg å føle meg frem til hva som virker viktig og riktig :)

For mangemange år siden solgte jeg den fantastiske og dyre nye bunaden min. Jeg følte meg ikke hjemme i den, og fant fort ut at jeg i stedet kunne bruke pengene på en mengde middelalderkjoler, eller bare spare pengene... og kanskje en dag designe min egen drakt jeg kunne føle meg vel i? Jeg har i alle fall ikke angret. Ikke fordi alle kjolene mine er så mye bedre, men fordi jeg føler meg mer komfortabel og jeg liker variasjon.

De siste årene har vi hatt en tidlig vår, dermed har det vært temmelig grønt og fint allerede 17. mai. Noen ganger kan bjørkebladene bare så vidt ha begynt å springe ut, og kanskje kan snøen til og med legge seg over landskapet. Jeg elsker denne tiden på året, for meg finnes det ingenting som er vakrere. For anledningen lagde jeg en kjempegod løvetannkake (oppskrift kommer senere), og vi kjørte rundt fjorden vi bor i med den grønne bobla vår, før vi møtte et vennepar og gikk i skogen, før vi avsluttet dagen i den flotte hagen deres.


English translation: Norway's national holiday, the constitution day! Tehee ;) I'm sure many of you have no idea what norwegians usually do this day, but I can tell you it has something to do with parades, flags, terrible and loud music, ketchup, sausages, icecream, relatives and often friends. And many do of course dress up in national costumes/dresses. Manymany years ago I simply started doing what I like the most instead, frolicking in the woods in my nicest dresses, eating healthy local food and perhaps being amongst a couple of dear ones. I found there was no better way to honor our wonderful country and peace on earth. And behind my nice dresses and flowers in the hair there is also a rebellion, which I rarely write about, but it's important. I do not believe in borders and nationalism, it all feel unreal and fake to me, the world as it is today is such a recent phenomenon. What is very real, though, is our motherland, the very land we live on, the local culture and those that came before us. I'm more like an extreme localist, but also believe in worldwide cooperation. I could write a whole lot about this. I think those two could go wonderfully together, localism and globalism :) Have any of you seen the documentary the Economics of Happiness?


Bildene er fra i fjor, synes de er ganske fine til mobilbilder å være:


Ja, jeg bruker ofte denne kjolen, den er gammel... men så behagelig! :)


Vi bor i en nydelig fjord!


Tid for løvetann


Vår kjære lille bil, som dessverre tok fyr for 1-2 måneder siden... men vi har fortsatt håp












Elsker alle disse fjellene








Stas å få sitte på ryggen ;)





Vi fant denne store furua






Treklemmer


Koselig interiør


Noen få dager senere bestemte kongen og dronningen seg for å overnatte like utenfor hagen vår ;)

Kongeskipet sett fra hagen. Det er visst ikke hver dag slikt skjer her i disse avsides traktene ;)


Det så i alle fall festlig ut ;)


God natt fra Link :)

 
Hvordan liker du å feire 17. mai?

Veøya ~ Den hellige øya

En vakker vårdag ble vi invitert med på en liten båttur til en øy i fjordene her oppe. Jeg hadde lenge hatt lyst til å utforske dette stedet, så vi ble villig med. Det var ikke så mye jeg visste om øya på forhånd, men jeg kjente jo til det viktigste. Har både bodd på naboøya, samt at min kjæres slekt kommer fra en øy som er nærmest et steinkast unna. Her er litt mer informasjon:

'Ve' er gammelnorsk for 'hellig'. Veøya betyr altså den 'hellige øya', noe som tyder på aktivitet der i førkristen tid. Veøya hadde i middelalderen 400-500 innbyggere og var det største handelssenteret mellom Trondheim og Bergen. På denne øya i Romsdalsfjorden ligger en av de eldste middelalderkirkene og en prestegård. Under dagens kulturlandskap skjuler det seg mye. Veøya hadde sin blomstringstid som politisk, kirkelig og økonomisk sentrum i høy- og senmiddelalder. En rekke forhold førte til at kjøpstaden Veøy gikk tilbake, og svartedauden midt på 1300-tallet fikk dramatiske konsekvenser. Deler av øya er nå fredet som vernet natur- og kulturlandskap.

I dag bor det bare villsauer der. Det er også mange store trær å finne, samt et godt vedlikeholdt og variert kulturlandskap. Vi hadde piknik og vandret rundt hele øya for å utforske, og hadde en fin og avslappende dag.
 

English translation: Veøya is an old norse name which means "the holy island", and people have been living there for a very long time. In the Middle Ages, Veøya had 400-500 inhabitants and was the biggest trading post between Trondheim and Bergen. After the black plague it lost most of its importance, but people have been living there almost up to now. The island is a merge of wild nature and landscape where norwegian "wild" sheep are living, and nowadays lots of lambs too ^^ We travelled there by boat, had a picnic in the grass and explored the entire island. A nice spring day ^^
 

(Beklager igjen for bilder med mobilkvalitet, men jeg lover bedre tider etterhvert)

Villsauer med mange lam




Prestegården


Stående stein



 


Røtter








Rart knudrete tre








Fiine treet <3




Et farvel til øya for denne gang



#veøya #molde #trær #skog #tur #utflukt #piknik #sau #villsau #friluftsliv #reise #båttur #øy #eventyr #møreogromsdal #vår #mai

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker



hits