mai 2013

Soppfarging


For noen måneder siden var jeg på soppfargingskurs. Det er kanskje ikke så mange som har hørt om det før, men det blir faktisk mer og mer vanlig. Det er nok vanskelig å tro at man kan få så mange ulike farger fra sopp, de som stort sett er brune, beige eller grå i farge... Men man kan faktisk få de aller fleste farger! Noe som virkelig lokket meg inn i det, er at man kan farge lilla med sopp. Man vil ikke direkte kunne farge lilla fra noen plante i Norge, da må man langt sørover i Europa for å finne planter, eller 6000 purpursnegler til 1 kg ull. Så jeg ser frem til å holde på mer med både sopp- og plantefarging. Har plantefarget og farget kjemisk tidligere, så å leke seg med tekstilfarger er nok noe som kommer til å skje fra eller til oppgjennom årene ;) 

Dessverre vil ikke hele beskrivelsen av fremgangsmåten være tilgjengelig her på nett mer, men meld dere gjerne på kurs hos dere lokale sopp-og nyttevekstforening. Jeg var på kurs i regi av Risken sopp-og nyttevekstforening, anbefales til alle!


Det aller viktigste innen soppfarging er å kjenne soppene som egner seg til farging. Skogbunnen kan bugne av sopp om høsten, men hvilke av disse kan kalles fargesopper? Heldigvis finnes det bøker om fargesopper og soppfarging. Å bedømme en sopps egnethet som fargesopp bare ut fra utseende er ikke mulig; for eksempel vil ikke rød fluesopp gi oss rødt garn, eller den gule kantarellen gult.


For at en sopp skal være en god fargesopp må følgende krav oppfylles:


- Soppen må inneholde ett eller flere pigmenter
- Pigmentene må være løselige i vann
- Pigmentet må kunne binde seg til tekstilfiberen
- Fargen som oppnås må ha god lysekthet
- Fargen må være vaskeekte
 


Farge-eksempler, nydelige farger
Veske med soppfarger


I forgrunnen her ser dere et eksempel på papir laget av sopp!


Vi kan velge å farge ulike tekstilfibre, men erfaring tilsier at vi oppnår best resultat med ull og silke, så det er lurt å starte med. Et bedre resultat oppnås hvis garnet/silken er beiset på forhånd. Beising vil si at garn/silke legges i et bad med oppløste metallsalter. Disse vil binde seg kjemisk til fibrene. Saltene gjør at fargepigmentene fester seg lettere til fibrene samt øker lysektheten. Dessuten oppnås ulike farger med en og samme sopp når garnet er beiset med ulike beiser. Et eksempel på dette er når det i et fargebad med kanelslørsopp legges garnhesper beiset med alle beiser, da blir resultatet forskjellige nyanser i rødt og brunrødt til nesten svart.

De vanligste beisemidlene er alun, tinn, kobber og jern. Alun og særlig tinn gir lysende og sterke farger til ull og silke, mens kopper og jern gir mørkere farger.


Her kuttes chaga/kreftkjuke opp med øks og tørkes


Ferdig beiset garn, alle hespene har hver sin beis.


Soppen siles fra, før den settes til avkjøling


Til venstre: Soppfargebadet under koking. Til høyre: Beising av ull på gang.
Fargebadet varmes opp, og når temperaturen har nådd ca 80°C, beregnes fargetiden. Det vanligste er ca en time. Garnet må være i bevegelse under fargingen, ellers kan det bli skjoldet. 


Snart ferdig farget.


Slynger garnet for oksygenisering og sterkere farge


Noen hesper ferdig farget, tror det var fra fløyelspluggsopp


Lager nøster av hespene


Ferdige nøster


Hjemme igjen, med ny lærdom :) Noe av det som ble laget i løpet av kurset.


På forsiden av boken ser man flere farger det er mulig å få. Jeg låner bøker på biblioteket!

 Fikk forresten denne gledelige overraskelsen i posten en dag, fra en bloggleser!
Noen helt nydelige armvarmere, utrolig vakkert utført håndarbeid. Wow, sier jeg bare :D
 

Chaga:

Noe annet sopprelatert, har dere hørt om chaga/kreftkjuke? Vi brukte den til å farge med, da får man en veldig sterk farge, men den er enda bedre å benytte medisinsk:

"Helt tilbake til 1500-tallet finnes det opptegnelser som viser at chagasoppen har vært brukt i folkemedisinen som te og styrkemiddel, og i østeuropeiske land har den tradisjonelt vært anvendt som et middel mot kreft, dårlig fordøyelse, sår og tuberkulose. Tidligere drakk enkelte i Russland daglig et brygg laget av soppen, på samme måte som vi drikker kaffe eller te. Man har sett at blant disse folkegruppene er det svært få forekomster av kreft, noe som enkelte mener skyldes at disse folkene, samtidig som de har hatt gleden av å drikke en smakfull og billig te, også har inntatt en kreftforebyggende medisin.

Likeså har Khanty-folket i det vestlige Sibir tradisjonelt anvendt chaga og bruker fremdeles soppen til å lage te for å behandle tuberkulose, magesmerter, magesykdommer, lever- og hjertesykdommer, innvollsorm, og som et innvendig rensemiddel. Rapporter om folkemedisinsk bruk av soppen finnes også fra Canada, Nord-Amerika, Finland, Baltikum og andre land i Øst-Europa.

Mye av det helsebringende potensialet til chaga kan forklares ved at soppen er en av de kraftigste og mest konsentrerte antioksidantene som er kjent. Antioksidanter bedrer helsen og bremser aldringsprosessen ved at de beskytter cellene fra skader forårsaket av ustabile molekyler, kjent som frie radikaler. Chaga anses som "tungvektsmesteren" når det gjelder antioksidanter."
(Tekst hentet fra Urtekilden, les mer om soppen der.)
 

Vi har vært og sanket chaga i skogen noen dager, den ser ut som en stor brent og oppsprukken utvekst på forholdsvis gamle bjørketrær. Den på bildene her var relativt høyt oppe i treet, så min kjære nærmest tok øksa mellom tennene, og svingte seg grasiøst oppetter trestammen som den skogsalven han er, og hentet ned dette store eksemplaret ;) Det er ikke alltid like lett å finne chaga, da den kanskje bare vokser på 1 av 10 000 bjørketrær, men det skal da være mulig å finne den! Om noen er interessert i å kjøpe av oss litt så har vi det tilgjengelig i form av kaffelignende pulver av beste kvalitet.Sånn kan den se ut
Det var da pusen sprang og hilste på meg :'-) *sukke*Har du plante- eller soppfarget før?
Kunne du tenke deg å prøve?


#sopp #soppfarging #plantefarging

Nytt liv ~ Nydelige kattunger!

Jeg begynner omsider å komme meg etter tapet av vår kjære pus, selv om jeg aldri kommer til å glemme ham. Takk for alle de varme ordene deres, har ikke fått svart på noen kommentarer enda, men det blir nok. Tenker at jeg gjerne kan poste noen bilder av de nydelige og bedårende barna hans enn så lenge, selv om jeg egentlig har en del annet å meddele også. Våren dirrer av energi rundt meg nå, og det hviler en stor forventning over alle naturens skapninger og alt livet som bare ikke klarer å vente med å springe ut, blomstre og utfolde seg! Så nå skjer det ;) Godt å endelig få gravd litt i jorda og begynt å plante, vanskelig å la være og i tillegg er det obligatorisk terapi for meg.

Det var med stor glede jeg fikk lov til å besøke alle de små hvite kattungene i forrige uke, det er jo som å se elementerer av pusen vår komme til live igjen i form av mange små viltre, lekne, pene og tidvis ganske trøtte små hvite kopier. Jeg har aldri selv hatt æren av å ha små kattebabyer i  hus, så å være blant dem har alltid vært en stor opplevelse for meg som jeg aldri blir lei av. Jeg er en slik typisk person som alltid har likt planter og dyr bedre enn folk, selv om jeg så klart får litt troen på menneskeheten igjen grunnet dere flotte lesere ;) Nå skal jeg begynne min karriere som gal gammel kattedame på nytt, med en eller to av disse små nuskene som blir store nok om et par uker. I mellomtiden drar jeg til Latvia en tur, så ha det bra så lenge!


English Translation:
I'm starting to recover after the tragical loss of my very dear cat. I will never forget him! Thank you so much for all your kind words. Yesterday I visited his kittens, which I found after searching the entire neighbourhood, and I feel so blessed by finding them, and getting to choose one to come live with me! Are they not the cutest and most adoreable kittens ever? <3 In some weeks I'm going to bring her home.

All venting blir bedre av pusebilder:Etter mye lek ble de fryktelig trøtte


*grrrgnafs*


o.o


Med episk look


ZzzzZzz


Pusemamma


Lurer på om hun er odd- eyed?


Snart klare for nye hjem.


Er dere kattemennesker?
Har dere opplevd å ha kattunger?

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits