april 2014

Hobbiten ~ Smaugs Ødemark ~ Et kritisk blikk


En god søndag til dere alle! I dag i forbindelse med at den nyeste Hobbiten- filmen nylig har kommet ut på dvd, samt at Marina Aurora sendte meg noen bilder fra da vi var på premieren, tenkte jeg at jeg kunne poste denne teksten om mine tanker om filmen som jeg lirte av meg dagen etter midnattspremieren. Av en eller annen grunn blir jeg nemlig ganske emosjonell etter å ha sett Peter Jacksons filmatiseringer, og jeg tror det har å gjøre med at Tolkiens bøker var en så stor del av oppveksten min... jeg har jo lest alle Tolkiens verker flere ganger frem og tilbake. Som nevnt i blogginnlegget mitt om den første Hobbiten- filmen, er jeg ikke overveldende fan av Hobbiten som en bok, selv om den har sin sjarm, så i utgangspunktet var jeg ganske nøytral til filmatiseringen. Her er min filmanmeldelse, føl dere på ingen måte forpliktet til å lese:


Oss etter midnattspremieren


Da er jeg hjemme igjen etter å ha vært på premieren av Hobbiten - Smaugs Ødemark! Ikledd skoggrønne alvekostymer troppet vi igjen opp, med først-i-køen-billetter klare for å se denne etterlengtede filmen. En film jeg visste ville være av avgjørende betydning til mitt standpunkt til hele denne filmatiseringen.... ettersom jeg var avventende etter første film. Nå har jeg en del følelser jeg bare må få ut, og det kommer til å innebære en rekke spoilere, så jeg anbefaler på det sterkeste alle som enda ikke har sett filmen til å slutte å lese her!! :D Jeg synes det er viktig å ikke påvirke andre sine førsteinntrykk ut fra sin egen opplevelse, men i ettertid er det jo gøy å kunne snakke og diskutere det hele med andre.

*
*
*
*
*
*
*
*
*

"Jeg kunne nok ikke vært mer skuffet"... var de ordene som glapp ut av meg i det rulleteksten begynte å roe seg. Etterfulgt av "Jeg har hørt mange vanvittige og usannsynlige historier og fortellinger i løpet av mitt liv, men dette er som å få dem alle servert på en for lang rekke sølvfat". Må innrømme at selv om jeg koste meg en hel del gjennom filmen, endte jeg også opp med å stirre vantro på hvordan det hele utartet seg. Jeg går nok veldig mot strømmen med det jeg mener her, og jeg beklager at dere må utsettes for slikt når jeg alltid gjør så godt jeg kan med å drive en positiv, konstruktiv og oppløftende blogg ;) Nå kan dere nesten være glad for at dere slipper å høre mine tanker rundt langt mer engasjerende ting som dyremishandling, naturødeleggelser og ignorant menneskelig oppførsel.

Jeg har absolutt prøvd å ha en positiv innstilling til disse filmene, ikke minst fordi jeg føler meg veldig knyttet til nettverket, folkene og miljøet rundt Tolkien, bøkene, filmene... og det er så fint når vi med denne lidenskapen kan samle oss igjen. Og jeg har tenkt at Hobbiten som bok har alle forutsetninger for å kunne bli en bra film, faktisk et mye bedre utgangspunkt enn Ringenes Herre. Tydeligvis føltes det for enkelt for Jackson, som ser ut til å måtte komplisere hele historien på alle mulige måter. Og alle disse tilføyningene er faktisk sjelden til det bedre, og går på bekostning av alt jeg virkelig liker med boken. Jeg er ikke egentlig en gammel og vrang grinebiter ute etter å ødelegge festen, jeg er virkelig veldig glad i nyskaping og åpen for forandringer. Derfor prøver jeg så godt jeg kan å se disse filmene med et åpent sinn. Skjønt kjenner man bøkene ut og inn, inkludert alt tilleggsmateriale, samt har en veldig klar forestillingsevne og indre univers, føles Peter Jackson egentlig litt invaderende og ødeleggende. Men la meg først prøve å finne noe positivt å si:

Jeg har som alltid tidligere stor respekt for hvor vakkert og flott de klarer å gjøre omgivelsene, landskapene, stedene og bygningene. Det samme gjelder kostymene, detaljene, kvaliteten på effektene... Også mange av skuespillerne er helt perfekt i rollen sin, spesielt Gandalf og Bilbo, Radagast er også en favoritt hos meg, og jeg har ikke så mye å utsi på dvergene annet enn at noen er litt vel karikaturiske i så stor grad at jeg mister litt innlevelse. Når det gjelder de nyere karakterene så kan jeg jo begynne med å si at jeg hele tiden har vært fornøyd med valget av skuespiller til Beorn- rollen, men får en litt for varulv eller wolverine- følelse av utseendet hans. Jeg har alltid syntes den karakteren var stas, spesielt hvordan de ankommer Beorns hall i boka, en av de tingene jeg hadde gledet meg mest til filmatiseringen av, så akkurat hvordan de kommer seg dit var vel den første skuffelsen. Jeg tror likevel en av de største filmgledene jeg hadde denne gangen var Beorns hus og hage, det bittelille vi fikk se av det.

Mirkwood var også flott laget, med sine store, knudrete og skeive trær, og det fungerte jo bra med den deliriske, sinnsforvirrende virkningen den forgiftede skogen hadde samt overgangen til edderkoppene (selv om jeg mener alt var myyye bedre i boka ;) )... Hadde sett VELDIG frem til de kom frem til den sunnere og friskere delen av Myrkskog hvor skogsalvene bor oppe i de store bøketrærne, og holder naturfester med blomster og blader i håret, sanger, vakre lys og god mat. Faktisk er alvene i boken veldig festlige og lystige, med en stor sans for humor... noe dvergene ikke er, av en eller annen grunn har de byttet om på dette i filmene. Skogsalvenes festning og Thranduil selv var imidlertid storslått og flott og står for noe av det beste med filmen. Synes kanskje det virket litt tomt og forlatt der inne, men det er jo kanskje fordi de andre skogsalvene var ute og feiret? Og så tilbrakte de jo alt for kort tid der, bare noen timer virket det som, selv om det egentlig skulle vært dagevis.

Angående Legolas, så klarer jeg ikke å unngå følelsen av at han hadde en alt for stor rolle, samt virket for aggressiv og så litt redusert ut sånn i forhold til sine glansdager i LotR. Akk ja... Kanskje filmen heller burde hete "Legolas på nye eventyr", eller kanskje de burde latt det bli med en egen spin- off- serie? Når det er sagt, så er det fint med inkluderingen av Tauriel, hun er en flott karakter, men ikke størrelsen av rollen og hvordan historien om henne utvikler seg. Hun kan ikke lede alvekongens hær og samtidig være en av de yngste alvene i Midgard? Jeg har jo i flere år hørt rykter om henne og Kili, men jeg har alltid avfeid det som noe for sprøtt til at de kom til å leke med tanken en gang. Når traileren gav inntrykk av en slags romanse mellom henne og Legolas ble jeg smålig lettet, selv om det virket litt teit. Men å lage et trekantdrama ut av det hele, det er rett og slett for utrolig til å være sant. *synke dypt ned i stolen* (Men jeg har ikke noe i mot dere som synes det er søtt.) Til tross for Tauriels gode kampkunster og flotte kledning, blir det også litt for mange Arwen- paraleller, selv om de sikkert har prøvd å unngå det.

Tror ikke det er en overdrivelse av meg å si at elvetønneraftingen tok litt vel av og drygde ut til det litt kjedsommelige og keitete. Og hvorfor ferdes orkene i stor skala i dagslys i Hobbiten, når de flere ganger i de tidligere filmene gjorde så stort poeng ut av at bare Uruk Hai er i stand til å gjøre det? Snedig at noen få forsvarsløse våpenløse dverger kan unngå å bli drept av en mengde aggressive orker. Og en morgul- pil, klarte de ikke finne på noe mer originalt? Det kjøres på et vis til stadighet inflasjon på mange aspekter ved Ringenes Herre- filmene. Velvel... så var vi kommet til Esgaroth da, har ikke så mye å si angående det og Bard, forholder meg ganske nøytral til det hele, sett bort i fra alt som har med orkeangrep og alver der å gjøre. Akk og ve. Ikke vet jeg hvorfor PJ tror alt blir bedre med litt orker... for det blir det absolutt ikke.

Ensomhetsfjellet var imidlertid flott, Smaug var imponerende fremstilt og scenen klarte å få meg engasjert igjen! Helt frem til Thorin og kompani kommer inn og drar det hele ut til en endeløs og ganske unødvendig actionsekvens der alt for mye virkelig ikke gir mening. Men det er jo ikke Smaug sin skyld.

Jeg skal ikke si det for bråsikkert, men jeg tror det er en ganske stor feil å spare både kampen mot Smaug og Esgaroth, kampen mot nekromanseren OG femhærslaget til den siste filmen! Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor de har lagt inn så utrolig mye ekstra action, i stedet for å få noen av disse store tingene overstått og heller få akkurat det til å bli bra. Jeg klarer ikke å få en koselig og god følelse av filmen, fordi det hele oppfattes som et jag der dvergene og Bilbo hele tiden går fra det ene til det andre, fra asken til ilden, det er alltid orker som lurer på dem og en rekke av farer... for en stressende fantasy- verden! En dårlig balanse rett og slett, som gjør at actionsekvensene ikke lenger oppleves som noe spesielt. Er det faktisk slik folk flest vil ha det? I så fall blir jeg litt trist. Endeløse mengder action og unødvendig drama er ikke det jeg først og fremst ser etter i en god fantasy- film, selv om det også hører til. Det er som om Peter Jackson ofrer Tolkiens kunst til fordel for å underholde dataspillgenerasjonen. Det er virkelig ikke nødvendig med alt dette oppblåste og selvmotsigende tullet for å skape en film som verden elsker og verdsetter.

Det er nok mye mer som kan nevnes, både av positive og negative aspekter... Blant annet musikken, jeg elsket virkelig soundtrackene til Ringenes Herre- filmene, og det er jo en del bra i Hobbit- filmene også... men ikke mye nytt, og lite storartet sånn i forhold. Ut fra et helt liv med forkjærlighet for filmmusikk å bedømme, er det ofte noe som skjer med oppfølgere. Jeg syntes ellers det var en kjempegod idè dette med å lage en bro opp mot Ringenes Herre- filmene, Tolkien selv ønsket jo å omskrive Hobbiten på mange måter sånn sett. Jeg vil si PJ har lyktes middels godt i praksis med akkurat det. Ellers har jeg egentlig mistet litt håpet om at alle skuffelser vil rettes opp når ekstramaterialet kommer ut, det skjedde ikke med den forrige, selv om jeg må nevne at den filmen var bedre i mine øyne, til tross for hva jeg har hørt de fleste andre si. Hobbiten- filmene endte opp som for lite smør smurt over et for stort stykke brød, for å sitere Bilbo. Men man kan jo håpe på en kortere fanutgave en vakker dag basert på alt av materiale, der alt det unødvendige klippes vekk.

Jeg vet virkelig ikke om jeg kan stille meg bak disse filmene og Peter Jackson lengre... det er synd, for jeg har virkelig prøvd, og inngått mange kompromisser ;) Men jeg er også veldig takknemlig for mye, spesielt alle de fantastiske kunstnerne bak det hele.

Det må kanskje nevnes at jeg klarte å komme meg på premieren etter noen uker med sykdom, så jeg var temmelig sliten fra før av. Men jeg trooor ikke at å se den på nytt vil forandre særlig på synspunktene mine. På kino blir det i alle fall ikke ;)Jeg tenkte egentlig å gå i mer skogsalvklær som jeg vanligvis foretrekker, men måtte gjøre det
litt enkelt pga sykdommen
, så brukte denne relativt nye kjolen, skal vise den bedre frem senere :)


Oss og MarinaEnglish translation: I don't know if I'll even bother to translate this one? Hehe... it's so long! Not sure if even my norwegian readers will get through this. It's actually a long analyzing rant sharing my thoughts of the Hobbit- movies that's came out so far. To tell the truth... I couldn't have been more disappointed. I'm sure most people feel that something is seriously lacking... but they have difficulty putting it into words. Well, now I've tried, and I think I understand quite well what the problem is, but it's complicated :D Of course there's many elements about the movies that I like too! Especially in the first movie which I actually think was a lot better. These movies seems simply to be "butter scraped over too much bread", and all the additions are seldom to the better. It's actually just using up most of the good stuff from the LotR movies, while excluding the really good things from the books in exchange for mindless videogame style battles, orcs, more orcs and annoying things in general. A fix is not a fix if it is more broken than the original, and Desolation of Smaug is so very broken... sorry to say! ;) I hope someone might one day make a fan edition where they take the combined movie EE material and cut out all the crap and turn it into ONE 3 hour long film, it might in fact turn out quite epic!Hva syntes du om Hobbiten - Smaugs Ødemark, og ser du frem til den siste filmen?


#hobbiten #hobbit #ringenesherre #filmanmeldelse #ranting #kritikk #tolkien #kostyme #alv #alver #premiere #midnattspremiere #nerd #film #fantasy #eventyr #smaugsødemark

Fantoft Stavkirke og Bergen

Fantoft stavkirke står i Bergen og er en rekonstruksjon av den beryktede kirken som brant ned i 1992. Opprinnelig var den reist i Fortun i Sogn i 1150, før den ble flyttet og ombygd i 1883, og man kan tydelig se at det var med Borgund stavkirke som inspirasjon. Jeg må si at Borgund er en oppleve av et helt annet nivå enn Fantoft, fordi den er så gammel, sjelfull og skjev... men det er absolutt verdt det å ta turen til Fantoft om du likevel er i området. Ikke minst så er det en kjempekoselig skog rundt med ganske store trær, både bøk og eik er det en god del av. Vi hadde frokost- piknik på en høyde ovenfor stavkirken, det var fint og minneverdig. Vi gikk ikke inn i eller veldig nært kirken, men tuslet litt i skogen rundt, stemningsfullt.

Jeg fikk en del kommentarer på Borgund- innlegget mitt, blant annet minnet Valkyrja (sjekk ut den superflotte vikingbloggen hennes her, den er en av mine favoritter) meg på at det også er en mørk og mer tragisk side ved stavkirkene, med tanke på hvordan kristendommen visse steder ble innført i Norge. Noe jeg er fullstendig enig i, alt for mye smerte skjer i maktkamper, enten de er religiøse eller ikke. Jeg har en tendens til å fremstille ting her på bloggen i et i overkant positivt lys til tider... Våre forfedre var sterke og frie, og en av de siste gamle kulturene i Europa til å bli overmannet av det nye og dominerende styresettet... å skylde på religion for dette mener jeg personlig er en avsporing, men religion var riktignok middelet som helliget målet.

Sett på den lyse siden så har vi fått bevart mer av kulturarven vår enn mange andre steder i Europa, og en større eller mindre del av det ligger i nettopp stavkirkene. Jeg føler det er innarbeidet stor flid og kjærlighet i mange av dem også, og kanskje et budskap fra dem som kom før oss. Drakehodene, taktilene, gudene, historiene, runene og treskurden er elementer fra den gamle tiden som fortsatt er med oss i arven fra stavkirkene. Nå er det bare noen få igjen fra de tusener som fantes, men vi er heldige at de enda er her, spesielt med tanke på at alle stavkirkene til slutt ble nedbygget i Sverige. Så la oss håpe de fortsetter å stå! Både kunnskapen om å bygge på den måten, og å vedlikeholde dem er en kunst i ferd med å bli glemt. Fantoft ble et eksempel på at de fikk det til selv flere hundre år etter forrige, skjønt noen kompromisser ble gjort.


English translation: Fantoft is a reconstructed stave church outside of Bergen in Norway, where it previously was burned down. The original was built in Sogn in 1150, before it was moved in 1883, quite influenced by Borgund stave church. Fantoft don't look as organic, beautiful and whimsical as Borgund of course, but if you're in the Bergen area it's worth a look. Especially since it also has some gorgeous beech forest around it. We had a picnic at a hill overlooking the church, and it was quite lovely. We frolicked around peeking at the building through the trees afterwards ;)

I just wanted to say that I am well aware that the stave churches are not all beauty and marvelous craftsmanship, it also have a darker side by it due to the sometimes terrible ways christianity came to Norway and the viking culture. However I see it more as a power struggle than a cause of religion, which is simply a means to the goal... to conquer, enslave and rule the world. But besides all this I am grateful for the stave churches and the witness that they are about a flourishing, skilled and artistic culture that's still deep down a part of us who lives here.Første glimt av Fantoft
Skogen rundt var grønn og vakker


Dette treet er fra et annet sted i nærheten, Trollhaugen...
husker jeg lekte i det som liten da vi var på reise ^^


Bøkeskog
Rhododendron


Grønne røtter
Svart og brun


Sesåfineeikeblader!


En fin steinbenk også
Et lite glimt av Fantoft igjen


*pose*


Ruben er egentlig mye mer fotogen enn meg


Fant meg en stubbetrone


Den er litt som et eventyr i skogen da


Pikniken vår


Sett ovenfra
Fine taket


Sett fra inngangen


Så dro vi en snartur innom Bergen by før vi reiste nordover igjen:

Bergen i solnedgang


Skip sett fra kaia... det seilte også et vikingskip forbi

Har du besøkt Fantoft eller Bergen?

Viking for en dag

Er glad jeg endelig får til å blogge mer jevnlig igjen! For en måned siden var jeg atter en gang viking for en dag. Vikinglaget hjelper til med å bygge et langhus ikke så langt fra der jeg bor, og det blir riktig så fint! Det er en ekte og god viking som eier det, og han har gjort det meste selv. Huset er ganske stort og taket er formet som en opp-ned båt, noe jeg har sansen for. Vikingene tok visstnok gjerne i bruk lekke eller ødelagte skip til tak, og det skaper en organisk følelse. Dette var en dugnadshelg for å få det mer ferdig, samt at mange også holdt på med forskjellig håndtverk. På kvelden var det festlig stemning, med mange levende lys, bål og rådyr- og villsausteik.

Jeg la inn disse bildene på dataen i går, de er tatt med mobilkamera så kvaliteten er så som så! Foruten mobilen har jeg nemlig vært uten kamera siden i høst, da det ble ødelagt på en lang skogstur jeg hadde. Er det noen som har forslag til hvilket kamera jeg nå bør anskaffe? Tidligere har jeg kun brukt et middels bra lite digitalkamera, men føler et behov for å oppgradere til noe som er en god del bedre. Noen som har forslag? <3 Jeg vil gjerne ha en ganske enkel løsning og noe som ikke er alt for tungvint å ta med seg :)


English translation: One month ago the local viking organization had a weekend not far from where I live. A true old viking man is making a true longhouse there, and the other vikings are helping occasionally. It's actually not far from finished now. The ones not building walls, were busy doing handicrafts or cooking for the feast in the evening. It was wild roe and lamb steaks and root vegetables being prepared among other things.

I put on some clothing I made myself. Not everything is totally finished, since I want more details and perhaps some embroidery too! I did only have my phone camera to take pics, since my other camera got destroyed on a mountain walk last autumn. So yes, I need a new camera! Any suggestions? I want to upgrade :)


Klær laget av meg. Har også lyst til å sette noen bånd på eller lage
broderinger etterhvert. Jeg har laget en del brikkebånd i tidligere år,
men brodering har jeg faktisk aldri gjort før, så det kan bli spennende.


Tenkte også forresten å bytte ut kappe-festet med noen nydelige Snorre- hekter
jeg har hatt liggende en stund.Kan ikke posere uten kattene nei


Heihei pus


Mjauuurrrr


Detaljer... skålspennene mine er litt for store synes jeg, så derfor bruker jeg
noen mindre.
Disse her har egentlig 4 festepunkter for perler, jeg skal ha noen
grønne, men vurderer å selge skålspennene og har derfor ikke gjort det.Eva og Ruben utenfor langhuset


Fin inngang, sant?


Her jobbes det med å lage vegg... jeg leker husfrue ;)


Inne


Stemningsfullt


Folk


Edvard som står oppreist der har hovedansvar for byggingen av langhuset, virkelig en ekte og beundringsverdig viking.


Festmåltid


Har du vært på noen vikingopplegg i det siste, eller planlegger du det? Interesserer du deg for gamle håndtverk?


#vikings #viking #arkitektur #flåm #kjole #kostyme #sy #skålspenner #historisk #langhus #vikinghus #vikinglag #håndtverk

I vikingenes rikeHer kommer del 4 av sommerreisen min nedover Vestlandet. Her hadde vi klart å snirkle oss hele veien gjennom fjordene og frem til Nærøyfjorden og Gudvangen. Det er egentlig en ufremkommelig avkrok av Sognefjorden, i og med at fjordarmen er så bratt. Når man først har vært der, ser man fort at det er her omtrent alle de norske scenene fra tv-serien Vikings er spilt inn, som jeg faktisk liker ganske godt. Det var visstnok her de opprinnelig ønsket å legge filminnspillingen også, men dårlig tilrettelegging fra den norske stat gjør slikt nærmest til en umulighet ut fra hva filmindustrien sier. Noe som egentlig er ganske synd, New Zealand fikk jo doblet turismen sin etter Ringenes Herre- filmene, og de aller fleste turister kommer for å se fjordene... samtidig synker antallet utenlandske som kommer hit, mest grunnet prisnivået så klart. Dette er relevant fordi jeg blant annet drømmer om å kunne skape et sted som vil være meningsfullt og til glede også for besøkende :) Et sted der folk kan lære om, oppleve og bli inspirert av naturlig livsstil, bærekraftig utvikling, kultur/håndtverk og lignende, noe som er mer enn omfattende nok.


Uansett, Gudvangen er virkelig en storslagen og majestetisk plass som er verdt å oppleve. Det aller beste er nok å dra dit på vikingmarkedet, ut fra hva folk sier skal det være veldig bra, pluss at man har en unnskylding til å kle seg i historiske klær, møte likesinnede og lære om gamle håndtverk og skikker dagen lang! Det er sannsynlig at Gudvangen kommer til å bli ganske turistifisert etterhvert, Flåm som ligger like ved er i alle fall det mest tydelige eksempelet på det som jeg har sett her til lands, der det nesten er litt ville tilstander, hehe. Men vi kan jo skape andre mer skjermede steder også. Dette landet er jo unikt med tanke på den lange kystlinjen som mangedobles grunnet alle fjordene og vikene, så det er mange steder å velge mellom... Med tanke på at sjøen var selve motorveien før i tiden, ligger/lå mye av Norge egentlig ganske sentralt i forhold til det meste av Europa.

Mitt tidligere blogginnlegg om Gudvangen, da jeg tilbrakte litt lengre tid i området: www.naviana.blogg.no/gudvangenvikingenes.html


English translation: Does this view look familiar? Well, it's here the scenery from the tv- series Vikings were shot! The viking valley Gudvangen. It's situated in the very steep Nærøyfjorden, part of Sognefjorden, and is a truly epic and majestic place. In the summers there's a very nice viking market here, and some gorgeous viking ships. It's kind of sad that the vikings series could not be shot here in Norway as they originally intended, but let's hope for something in the future! For my previous and longer visit to Gudvangen, follow this link.

Behold the valley of the Gods! ;)


Nærøyfjorden sett fra Gudvangen


Dette er egentlig et nyere byggverk i Flåm, som er nabobygda, viking/stavkirkeinspirert
Inne


Morsomme stubbestoler som kan snurre


Fjorder og fjell


Typisk Vikings- bakgrunn... man ser litt av Kjelfossen, en av Norge og verdens lengste/høyeste fosser.


Inne i den litt gjengrodde vikingleiren... husker ikke hvorfor, men tror det var litt laber vikingaktivitet der i fjor?


Leirplassen


Bro. Det meste av det flate områdene nede ved fjorden i Gudvangen er faktisk ikke historisk grunn, det er skapt ved hjelp av tunellmasse.


Over en grønn elv!På andre siden av veien for vikingleiren ligger noen gjestehus


Matchende farger

Sånn ser nok dalen ut det meste av sommeren... fuktig og tåkefyllt


Dette er egentlig et bilde jeg flyttet hit fra Borgund- innlegget fordi det passet bedre her ;)


Kjelfossen igjen, med trolsk stemning
Har du vært i Gudvangen eller andre steder med "vikingsjel"?
Og hva synes dere om Vikings- serien?#sommer #norge #reise #vestlandet #fjell #eventyr #fantasy #natur #ferietur #nasjonalromantikk  #fjord #sognefjorden #nærøyrfjorden #gudvangen #kjelfossen #vikings #viking #episk #fjorder #norway #fjords #dal #trolsk #vikingmarked #magisk #grønt #skog #tåke #arkitektur #flåm #bryggerhuset

Borgund Stavkirke

Borgund stavkirke ligger i Lærdal innerst i Sognefjorden, og er bygget rundt år 1180. Det spesielle er at det er den best bevarte og særpregede av de nåværende 28 norske stavkirkene. Den er nærmest ikonisk med tanke på de mange vikingelementene som drakeskjellaktig takspon, utstikkende dragehoder, treutskjæringer og den trinnvise oppbyggingen av byggverket med svalganger rundt. Den har dermed vært modell for restaurering av andre stavkirker og for bygging av nye. Selv har jeg vært der flere ganger, og den er virkelig storslagen og nydelig! Den er temmelig skjeiv, noe jeg tror bidrar til at jeg liker den så godt, det er liksom ingen vinkler som er rette. Den hvisker om forgangne tider, men står der så fint fremdeles... det er så imponerende hvordan de klarte å få alt til å vare i tidligere tider, de var mestere i trearbeid og pleide trærne i generasjoner for å fremme de kvalitetene de trengte for å være sterke og holdbare. Det er fortsatt et mysterium hvordan de klarte det! Sannsynligvis ville vi ikke selv med dagens kunnskap få til det samme, selv om mye av kunnskapen begynner å nøstes opp i. Borgund ble nylig restaurert, da jeg var der for noen år siden hadde de byttet ut mye av taksponet, og nå hadde de tjæret hele stavkirken beksvart. Synes den var fin både før og nå, men liker nok best de gyldne brunfargene som gammelt tjæret tømmer får med årene.

Ellers ligger Borgund Stavkirke vakkert til i en grønn og ganske frodig dal som går ned mot fjorden, og tar du turen din anbefaler jeg med samme en tur i skogen ovenfor kirken, der har jeg også vært flere ganger og det gir en god følelse. Det er også et besøkssenter like ved, der man kan lære mer! Drar du til Sognefjorden, må du bare få til en tur innom Borgund :)

English translation: Borgund stave church is located in the innermost part of Sognefjorden in Lærdal, Norway, and was built around 1180 a.d. It's possibly my favorite building in Norway.... It's the best preserved and characteristic of the current 28 stave churches... Borgund is quite iconic due to the viking elements like the dragonscale- like roof, the carved dragonheads, wood carvings and the layered structure with a kind of underroof gallery all around the building. It's often used as a model for building and restoring other stave churces too. Personally I've been there a couple of times, and it's possibly my favorite building in Norway. I just love the whimsical expression with no really straight lines and the mystical feeling of it all. It whispers of forgotten ages, but still looks so great and preserved. The people who lived here a thousand years ago were masters of the woods and crafts related to them, and had many secrets even today will be a mystery to all. The previous years it's been renovated a little bit with some new wood tiles and new tar all over.

Borgund stave church is situated in an idyllic green valley, and if you walk up from the church there are several nice paths if you're keen for an adventure. I highly recommend to visit this place!


Vakker beliggenhet


Fiin :'-)
Må bare dokumentere den fra alle vinkler


Liker detaljene spesielt godtVakrest blant store bjørketrærHer er bilder fra forrige gang jeg var der, som jeg aldri fikk tid til å vise frem:

Det var en veldig regntung dag


Utskifting av takspon


Se så fint!


Inngangen
Svalganger rundt hele
Inne i stavkirken. Det koster litt å komme inn, men det er verdt det.


Den treutskjærte inngangen. Av en eller annen grunn måtte jeg bruke blitz her, så man ser ikke hvor fint det egentlig er.


Her er det tegnet opp hvordan utskjæringene er, det er altså mange drager!


En modell på besøkssenteret, som viser oppbyggingen. Jeg har jo studert
kunst- og kulturhistorie en del, så dette interesserer meg ganske mye.


Dette er en detalj kopiert fra Urnes stavkirke.

En tur i skogen like ved:

Godt med en pause etter en lang reise


Lærdalen


Litt kystregnskogfølelse


Miih
Har du besøkt Borgund, eller andre stavkirker?#sommer #norge #reise #stavkirke #borgund #borgunstavkirke #arkitektur #reise #skog #trær #vestlandet #fjell #eventyr #natur #ferietur #nasjonalromantikk #drakestil #lærdal #sognefjorden #viking #norway #stavechurch

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits