mars 2016

Interiør: Det gamle kjøkkenet

Håper dere alle har hatt en god påske :)

Et av de større prosjektene jeg har hatt på gang de siste månedene, er å lage et nytt kjøkken. Ingen fortalte meg hvor krevende det kom til å bli, hehe! Det har veldig lite å gjøre med det å simpelthen pusse opp. Det har heller ikke så mye å gjøre med å kjøpe en ferdig innredning skreddersydd til ditt hus. Det viste seg å være en endeløs rekke med små og større utfordringer. Ikke at det har vært så forferdelig, det er jo ikke noe i veien med litt utfodringer, men jeg må innrømme at det er litt tærende når kjøkkenet bare ikke blir ferdig så fort man hadde håpet. På et punkt blir man lei av å ha midlertidig kjøkken på stua, og å ikke kunne lage annet enn enkle matretter. 

Det gamle kjøkkenet ser kanskje ikke så verst ut på disse bildene, men da hadde jeg allerede gjort en god del. Når vi flyttet inn var alt her malt i rødt, hvitt og blått, gardinene var gule og ingenting så ut til å passe sammen. En god del ting var ikke særlig skikkelig gjort, og alt var skjevt. Det var til å bli svimmel av ;) Likevel klarte jeg jo å få det forholdsvis koselig etter hvert, med enkle grep og uten så mye innsats egentlig. Men vi hadde stor mangel på skapplass og praktiske løsninger. Det hele var veldig gammeldags, på det stadiet der man nærmest lager mat på vedkomfyr. Jeg tenker å skrive et nytt blogginnlegg om de forandringene vi har gjort, hvorfor vi gjorde dem, og litt før/etter-bilder. 

Like før vi tok ut alt for å lage et så og si nytt kjøkken, endte jeg opp med å ta noen bilder for å forevige det hele. Jeg trivdes egentlig veldig godt med det forrige kjøkkenet og den litt gamle stilen, så jeg vil si det er fordeler og ulemper med dem begge. Men det gamle kjøkkenet var helt klart mer i min stil og definitivt mer unikt enn det fremstår i dag, selv om det var noen ting som irritererte meg en god del ;) Begge kjøkkenene er riktig nok ikke i nærheten av å være hvordan jeg ser for meg mitt fremtidige kjøkken, men jeg kan likevel sette pris på hvordan ting er akkurat nå. 

Her er en salig blanding av mobibilder og kamerabilder før vi pakket alt ned i esker. Det blir i all hovedsak detalj-bilder, med ting og tang. Nesten alt her er second-hand. Jeg skal ta bilder av det nye kjøkkenet etter hvert, men det er fortsatt noen småting der som enda ikke er klart, og for øyeblikket ser det ganske upersonlig ut, så jeg kommer nok ikke til å forhaste meg med det.


English translation: Making a new kitchen has been one of my main project these last months. Nobody told me how time-consuming it was going to be, tehee! It turned out to be an endless number of smaller and bigger challenges. Not that it has been so terrible, there's nothing wrong with challenges, but I must admit that I found it sligthly frustrating when the kitchen just din't get finished as soon as I had hoped. At some point you become tired of having a temporary kitchen on the living room, and only being able to make simple dishes.

The old kitchen may not look too bad at these pictures, but then I had already done a great deal. When we moved in, everything here was painted in red, white and blue, the curtains were yellow and nothing seemed to fit together. A lot of things were not properly done, and everything was askew. Anyway, I managed to evnentully turn it into something kind of cozy, with simple means and without too much effort really. But we had a great lack of closet space and functionality. It was all very old-fashioned in every way. I'll write a new blog post about the changes we've made, why we did them, and some before / after images.

Just before we took out everything to create a virtually new kitchen, I ended up taking some pictures to remember it all. I liked my old kitchen quite a bit and its old style, so I would say there are pros and cons with both of them. But the old kitchen was clearly more in my style and definitely more unique than it is today, although there were some things that felt quite irritating;) Both kitchens are admittedly nowhere close to what I imagine for my future kitchen, but I can still appreciate the way things are right now.

Here is a mix of mobile pictures and camera photos before we packed everything into boxes. It is mainly details, with various things of mine. Almost everything here is second-hand. 


Det antikke kjøkkenbordet, og vinduet som var lokalisert halvveis bak kjøleskapet, pluss en dør ut til hagen som ikke kunne åpnes. Jeg hadde puttet en madrass inni for å forhindre den kalde trekken, og hengt opp et forheng for å kamuflere det hele ;)
Jeg oppbevarer selv-høstede urter og slikt så og si overalt.  
Solen skinner så fint gjennom vinduet på kveldene. Det gamle vinduet var veldig greit og kunne åpnes på midten (har vanligvis et bord på verandaen der vi kan spise utendør, og da kunne man bare ta maten ut gjennom vinduet)


Redesignet lampen med gjenbruks- lampeskjermer (til fordel for de tidligere rødrutede), viklet eføy og blomster rundt og hengte et mini-fuglehus med vindspill under, slik at de klirret fortryllende hver gang jeg kom borti den. 


Detalj under lampen
Art nouveau- karaffel <3 Skulle ønske at omtrent alt jeg eier kunne vært i denne stilarten.


Tekannen vår i ekte jade <3 


Min første orkidè, hehe!


Den gamle kjøkkendøra, og 3 stk puser som ville ut ;) Kjent scenario.


Jeg har en forholdsvis stor samling med blad-fat (dette er et utvalg).
Er forresten glad for å være kvitt hønse-borden som strakte seg rundt hele kjøkkenet ^^
På en av kjøkkenbenkene. Jeg var ikke spesielt glad i disse flisene ;) 


Likte veldig godt de vintage krydderskuffene, så dem har jeg beholdt.


En vase hengende på veggen som jeg har mye glede av


En hylle jeg bruker til å oppbevare en del flasker og glass fulle av urter, vekster og sopper jeg høster inn.


Oransje roser er vakre.


Jeg har tørket alt for mye sopp... hehe! :'-D Jeg hadde ikke en gang plass til halvparten på kjøkkenet. Fra nå av skal jeg pulverisere mye mer av det, slik at det blir enklere å bruke i alskens måltider.


Dette er Gandalf, og Radagast som har gjort seg om til en hare... og han har Ringen ;) Ikke spør meg hvorfor han ikke er usynlig....


Nok en "shelfie"


To av sopp-krydder-beholderne
Hengende fruktkorger er jeg egentlig bare nødt til å ha


Jeg er glad i å bruke kryddere og urter i matlagingen
Jeg har trekopper, drikkehorn og diverse slikt hengende på kjøkkenet, for hvor skulle de ellers være? ;p


Sååå mange flasker... disse her var på tidspunktet forholdsvis tomme


Mmmm... farger


Kanin- og ekorn- skåler


Te... såå mye te. Det er enda mer enn dette, i tillegg kommer alle urtene i glass ;) Jeg elsker te, men i perioder glemmer jeg nesten å drikke det, andre ganger drikker jeg te hele tiden. Noen som har det på samme måte? 


Velkommen inn på te i alle fall! :)#interiør #kjøkken #oppussing #renovering #hjem #gammeldags #eventyr #koselig #flasker #hyller 

Østlandsreise og kattunger

Det er perioder der jeg ikke er spesielt flink til å oppdatere denne bloggen, men akkurat på denne tiden av året mener jeg å huske at jeg klarer det forholdsvis ofte. Det er dessverre litt for sjelden jeg ser gjennom de upubliserte innleggene mine, men jeg fant noen få poster der, deriblant dette, fra den tiden for 3 år siden da jeg manglet fotokamera, men tok noen bilder med mobilen. Jeg er lite glad i kvaliteten på mobilbilder, men jeg føler likevel at motiver er viktigere enn kvalitet, noe alle kanskje ikke er enig i. Uansett hadde jeg bare noen dager før disse bildene ble tatt fått meg ny telefon (fun fact: jeg kjøper alltid brukt), for første gang med kamera, og det måtte jo testes ut.

Jeg tenkte at enten får jeg pulisere dette innlegget, ellers så får jeg bare slette det. Enn så lenge velger jeg å poste det. Hvorfor ikke? ;)

Jeg kunne fortalt mange historien om denne turen. Det var så mye spennende, utfordrende og krevende som skjedde... men ikke nødvendigvis på en negativ måte. Først og fremst skulle vi ha stand på Den Store Alternativmessa i Oslo, der vi sto sammen med flere andre stands som rettet seg mot økologi og bærekraft. Vi sto der for økosamfunnsprosjektet vårt Natursamfunn, og det hele var en vellykket helg. Vi hadde ikke akkurat tid til å se noe særlig på noe av det som ellers foregikk, eller være med på foredrag og lignende. Jeg har heller aldri vært på noe slikt tidligere, så jeg har ikke så mye erfaring. Men jeg møtte på en hel gjeng med blogglesere, hehe! :) 


English translation: I had a look through my archive of unpublished blogposts, and found this amongst the very oldest. I must admit I had totally forgotten about it, and now I had the choice between simply deleting it, or posting it. Since it had a lot of kitten pictures in it, the choice was easy, so here you go! ;) Allthough I must say that all the pictures were taken by my phone (my first camera phone, which I got the day before this travel.)

We had just travelled to the south of Norway and to Oslo, to have a stall at the biggest alternative fair in the country, where we was to present our ecovillage project Natursamfunn. Even though I was quite excited, a bit nervous and overwhelmed, it all went well, and we even met quite a few other bloggers and readers of my blog, hehe. After the weekend was over, we headed out of the city, to visit some friends at a homestead. Some kittens were living there too, and we did some bonding ;)Omtrent det eneste bildet fra den helgen, men slik så det vesle bordet vårt ut. Vi hadde en liten powerpointpresentasjon også, om dere har lyst til å se den så kan dere klikke her.   
Gikk en tur langs Akerselva


En imponerende graffitti på en vegg


Så snart vi kunne reiste vi fra Oslo, og før vi dro hjemover besøkte vi noen venner som bodde på dette småbruket:Der møtte vi også disse 2 utrolig søte kattungene


De var ordentlig sosiale


Vi ble fort venner, kan man si....


<3 <3 <3
Denne her var som en liten fluffy ball ;)
Dette er Alma og Tino, fra Tyskland... kjempekoselige folk ^^


Tino og kattungen var egentlig ganke like på håret, og hadde en bra kjemi ;)


Solnedgang


Soloppgang den morgenen vi reiste nordover igjen :) 


#kattunge #kattunger #katt #katter #alternativmesse #økosamfunn #økolandsby #småbruk #solnedgang #økologi #bærekraft #hippie

Bestemors hus i skogen

Sist sommer besøkte jeg bestemoren min, noe jeg gjør så ofte jeg får anledning. Hun bor 2-3 timer unna nå og jeg skulle ønske avstanden ikke var så stor. Jeg har så mange fantastiske minner her i livet fra alle helgene og ukene jeg tilbrakte på gården hennes hvert år, med geitene hennes, katter, dype skoger, gammel kunnskap og håndtverk og mye humor. Det er noe jeg er svært takknemlig for å ha opplevd her i livet. I tillegg til å drive en gård, hadde hun også en campingplass nede ved elven med mange små hytter som leides ut til turister. Vi pleide også å dra på utflukter, i fjellet og på setra, og hytta hennes inne i skogen. Vi dro på bærturer og andre turer med geitene. Jeg hadde min egen nydelige geitebukk, og bestemor hadde en geit som vokste opp inne i huset sitt. Geita var så liten da hun ble født, at de nesten ikke så henne blant morskaka. Så denne dvergen av en geit (som het Pernille) vokste opp inne, sammen med en minigris, og ble med på alt vi menneskene holdt på med. Hun var alltid utrolig tam og koselig!

Bestemor elsker gamle ting og hus, og har sterke meninger om moderne funkishus.... hehe. Hun liker seg aller best i det vesle laftede huset sitt, som står like ved der geitene pleide å holde til. Like ved her var det også en hytte oppe i trærne da jeg var liten, men den er ikke lenger helt brukbar.... uansett var jeg utrolig fascinert av den, den var sånn passe stor og bygget oppe mellom 4 høye trær. Like i nærheten var også høye klipper som det selvsagt var veldig spennende å leke ved. 

Jeg tok noen bilder av bestemors lille hus i skogen, for det er så koselig og fredelig, fullt av sjel. English translation: Last summer I visited my grandmother, which I do as often as I get the opportunity. She lives 2-3 hours away now and I wish we lived closer. I have so many wonderful memories from all the time I spent on her farm with her goats, cats, deep forests, ancient knowledge and handicrafts and much humor. It is something I am most grateful to have experienced in life. We also used to go on adventures in the mountains and on the farm, and her cottage in the woods. In addition to the farm she had a camping site by the river where she rented out many small cabins for summer tourists. We went berry picking and on forest walks with the goats. I had my own lovely goat buck, and Grandma had a goat who grew up in her house! The goat was so small when she was born, that they hardly saw her among the placenta and her much bigger twin brother. So this dwarf of a goat (named Pernille) grew up inside, along with a mini pig, and was involved in everything we humans were doing. She was always incredibly tame and cozy!

Grandma loves old things and houses and have strong opinions about modern minimalistic houses .... hehe. She prefers to be in her little log house, which is located close to where the goats used to live. Nearby there was also a treehouse when I was little, but it is no longer safe .... anyways I was incredibly amazed by it, it was quite big and built up between 4 tall trees. Close by was also high cliffs that of course was very exciting to play by
.
I took some pictures of grandmother's little house in the woods, it's so cozy and peaceful, full of soul.Her er det :) Hun holdt på å bygge ny veranda, og den var altså ikke helt ferdig enda.


Steinsopp


Skogen rundt, full av bær og mose


Spisebordet
Bestemor selv


Mange fine detaljer
Det er nesten litt som et museum, fullt av gamle fascinerende gjenstander


En bratt trapp opp til hemsen, der det er sengeplasser


Bestemor er nesten like glad i gamle flasker og krukker som meg ;)


​Utsikt fra hemsen


Skog overalt rundt <3


Liker du også gamle hus? #hus #interiør #gammelthus #laftethus #torvtak #bestemor #geiter #husiskogen #hytte #småbruk #hytteliv #eventyr

Vandring langs fjorden


Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg må si det, men jeg elsker fjorder, og å bo i en. Klimaet er liksom mye mildere og lunere enn ute ved storhavet, og man føler seg omfavnet av de mektige fjellene, men likevel tilknyttet sjøen, og det mildere og mer frodige klimaet den kan gi. Det er så mange vakre fjorder her i landet, men den jeg bor i er ikke av de mest kjente. Likevel er det mye fint å utforske her. Fjellene går fra å være slipt ned av vær og vind ute ved havet, men sakte men sikkert blir de høyere og spissere, til de innerst inne i fjorden er helt fryktinngytende høye! Jeg er så imponert og fascinert over dette landskapet. 

I sommer hadde vi en liten utflukt der vi utforsket flere områder rundt fjorden. Jeg tok også noen bilder, som jeg gjerne vil dele med dere :) De taler egentlig for seg selv. 


English translation: I don't know how many times I have to say it, but I love the fiords, and I love living in one. The climate is somehow much milder and cozier than out by the open sea, and one feels embraced by the mighty mountains, but still connected to the sea, and the mild and more lush climate it can provide. There are so many beautiful fjords in Norway, but the one I live in is not of them most famous ones. Yet there is many wonderful places to explore here. The mountains changes from being weatherworn and rounder out by the open sea, but slowly they are taller and pointier, until you come to the innermost part of the fiord, where the mountains are so tall and steep it feels totally awe-inspiring! I am so impressed and fascinated with this landscape.

This summer we had a little adventure where we explored several areas around the fiord. I also took some pictures, which I would like to share with you :) 

Grønt og fint <3


Strender


Snurresnurr


:D
En liten gård


Speilblank overflate


Og til slutt, dagens sang:Liker du fjorder? Har du en favorittfjord? :)


#natur #fjord #friluftsliv #sommer #fjell #eventyr #fantasy #naturopplevelser #naturfoto 

Intervju om mitt forhold til naturen


Jeg ble intervjuet av den norske forfatteren Bjørn Bull-Hansen. Han har skrevet 16 romaner, og er genuint interessert i vikingtid og overlevelse ute i naturen. Han skriver en egen blogg som sentrerer seg rundt disse temaene, og han har også en youtube-kanal der han lærer bort kunnskap om livet i skogen. Anbefaler på det sterkeste å sjekke det ut, han er en veldig flott fyr! 

Angående intervjuet, så finner dere linken her: http://bull-hansen.com/2016/03/02/viking-women-interview-with-janne-eikeblad/

Hele intervjuet er på engelsk. Jeg snakker om en del temaer jeg ikke har nevnt så mye om her på bloggen min tidligere, men jeg er glad for at Bjørn ga meg muligheten :) 
 
English translation: I just got interviewed by the Norwegian viking author and bushcrafter Bjørn Bull Hansen. Please have a look, I think it?s worth reading. Also his blog is awesome and inspiring, and he's a really great person! The interview is in english, so you have nothing to worry about! ;) I'm sure you could learn a few things about me that I too rarely speak about.

Here is the interview: 
http://bull-hansen.com/2016/03/02/viking-women-interview-with-janne-eikeblad/ 

Skogsnisse i Vinterland


English readers: translations at the bottom of the entry, I suggest reading it first.

Her er et blogginnlegg som jeg egentlig skrev i slutten av januar, men det er fremdeles vinter, og jeg blogger når det passer best for meg ;)


Det snør mer for hver dag som går, og landskapet er endelig dekket av mengder med nydelig snø! I romjula vandret vi rundt i skogsnisseantrekkene våre ute på øya, og ettersom jeg hadde med kamera endte vi opp med å ta noen bilder. Vi liker å kle oss i denne stilen på vinteren, så det er jo ikke egentlig kostymer... selv om noen av dere kanskje ville følt seg betrygget om det var ;) Jeg har strikket skogsnisseluer i 14 år, og det er omtrent bare slike langluer jeg bruker, litt i varierende farger. Spesielt utenlandske lesere pleier å spørre om hva en skogsnisse er, og det er ikke akkurat enkelt å oversette ordet nisse eller forklare det på en veldig god måte. Jeg "fant opp"/oppdaget skogsnissene i begynnelsen av tenårene, og likte å lage historier om dem. Finnes det rødnisser (gårdsnisser) og blånisser, finnes det selvsagt grønne nisser også. Men man kan ikke simpelthen kalle dem for grønnisser, det klinger ikke like bra. Så da måtte det bli skogsnisser. Skogsnisser kler seg svært kamuflert i skogens farger, og i takt med årstidene. Dermed har de nokså varme og komfortable antrekk vinterstid. På grunn av de kamuflerte fargene blir de nesten aldri sett av mennesker, og det er nok derfor at så få har hørt om dem. De er nemlig mestere i å holde seg skjult, og de bor ofte under jorden, i hule trær eller inne i berget. De har et nært forhold til dyr, og kan alt om ville vekster, planter og sopper. De kan også mesterlig lage ting de trenger av det de finner i naturen, men det er ikke så mye de behøver for å leve det livet de ønsker. De har sin egen mystiske magi, og slik som rødnissene får skogsnissene lange luer med alderen, men de får dem ikke via en seremoni, men heller er luen i seg selv så magisk at den vokser seg sakte lengre jo eldre skogsnissen blir. De liker seg best i gammel og uberørt skog, og det er derfor ganske få skogsnisser igjen, for de trenger et velfungerende økosystem. Faktisk kan de områdene der de bor oppleves vakrere og mer full av liv enn andre steder. Menneskene har ødelagt så store deler av naturen, og selv om det tilsynelatende er mye skog igjen, er det ingen fullverdig skog, men derimot en skog uten mangfold som gjør at få arter virkelig trives der. Derfor er skogsnisser mer mistroisk til mennesker enn de fleste andre nissene er, men de er også litt fascinert og nysgjerrige på menneskeverdenen. 

Her er noen bilder fra en gang et par skogsnisser la ut på et lite eventyr og beveget seg farlig nært både en bilveg og noen mennesker i det fjerne:

Snøen dekket landskapet og gjorde alt lyst og vakkert


En menneskefamilie gikk på ski
Vi trakk oss tilbake til skogen


Helt til vi kom til fjorden, og solen var på vei ned
Fargene ble sterkere og sterkere


Vi oppdaget noen gamle ruiner... tenk å ha så mange fine trær inne i huset sitt? :)
Vi vandret videre


Og fant flere ruiner


Jeg har omtrent aldri sett en så rød solnedgang før! Plutselig var både hav og himmel i flammer :O Noen tror kanskje at dette er photoshoppet, men det er det faktisk ikke. Det var kanskje enda sterkere farger i virkeligheten :)
Vi dro inn i skogen igjen, på vei til den lille hytta vår
*svimse svamse*
English translation: The landscape is covered by huge amounts of lovely snow! During midwinter, we wandered around in our forest pixe outfits out on the island, and since I had brought a camera, we ended up taking some pictures. We like dressing in this style during winter, so it's not really costumes ... even though some of you might have felt relieved if it was ;) I've knitted long winter hats for 14 years, and it is about the only hats I use, in varying colors.

Non- Norwegian readers tend to wonder what a "skogsnisse" is (google translated it into forest elf or forest gnome), but it's not easy to find a good word for it or explain it in a satisfying way. The "nisse" are mythological creatures and a part of Norwegian culture and traditions. I "invented" / discovered the "skognisse" in my early teens, and enjoyed creating stories about them. If there exists red "nisse" (those that live on the farm, they are spirits of the land and the home) and blue ones (from the mountains), there are surely green ones too. "Skognisser" dresses very camouflaged in forest colors, and in tune with the seasons. Thus, they have fairly warm and comfortable winter outfits. Because of the camouflaged colors they are almost never seen by people, and that is probably why so few have heard of them. They are masters at keeping themselves hidden, and they often live underground, in hollow trees or inside rocks. They have a close relationship with animals, and knows everything about wild plants, herbs and mushrooms. They also masterfully create the things they need from what they find in nature, but it is not much they need to live a good life. They have their own mysterious magic, and their hats will grow longer with their age. 

They thrive in old and untouched forests, which is why they are now quite few in numbers, as they need a well-functioning and diverse ecosystem. In fact, the areas where they live are perceived by us to be more beautiful and more full of life than elsewhere. Humans have destroyed so much of nature, and although there is apparently much forest left her in Norway, it's almost never pristine or old-growth, but instead a forest without diversity that makes few species really thrive. Therefore, the "skogsnisse" is more distrustful of humans than most other "nisse" are, but they are also a little fascinated and curious about the human world.

#nisse #skogsnisse #skognisse #langlue #kostyme #utkledning #eventyr #fantasy #fortelling #blånisse #solnedgang #friluftsliv #natur #tur #fjell #fjord #snø #vinter #alv #middelalder

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits