februar 2010

Menstruasjons- te

Jeg har lenge undret meg over kvinnens menstruasjon og sykluser, spesielt fordi dette tidligere ga meg store problemer med å takle hverdagen. Helt fra jeg var 11 år var det for meg en periode med uutholdelige smerter, hvor jeg  tilbrakte flere dager hver måned i isolasjon på et mørkt rom. Jeg fortalte aldri noen hvordan jeg hadde det, selv om sykefraværet mitt økte.... og jeg fant etterhvert farmasøytiske medikamenter som til tider dempet smertene litt. Etterhvert endte jeg til tross for min skepsis til legemidler opp med å gå på p-piller, noe som holdt smertene vekk hele den perioden jeg brukte dem. Jeg følte meg imidlertid følelsesmessig tappet og på et vis avskåret fra min kvinnelighet ved å stadig påføres disse kunstige hormonene, så jeg klarte omsider å slutte selv om jeg visste det ville føre meg tilbake til det smertehelvetet jeg tidligere hadde opplevd. Tiden etter, da de første smertene dukket opp, dro jeg ut og lette meg frem til forskjellige urter jeg trodde ville hjelpe, basert på intuisjonen min og tidligere erfaringer. I feber- og smertetåken klarte jeg å lage en te, og tenk: smertene forsvant!

Etter den tid har jeg eksperimentert med forskjellige urter, og funnet frem til en kombinasjon jeg virkelig har troen på. Først og fremst er det viktig å finne frem til noe som passer til deg, noe som føles riktig. Her er det jeg bruker å mikse sammen, rangert etter mengde:

-Bringebærblader
-Marikåpe
-Rødkløver
-Salvie
-Ryllik
-Peppermynte
-Steviablader (for smakens skyld)

Evt: Markjordbærblader, persille, bergmynte, sitronmelisse, kamille, ingefær, brennesle

Jeg drikker teen med en gang jeg merker blødninger (burde vel begynt noen dager før), og gjerne flere ganger om dagen. Uten denne teen vender smertene tilbake i varierende grad.

Jeg har også begynt med flere tiltak under perioden:

-Spise vegetarisk, rå, ubehandlet mat. Unngå salt, finraffinert kost og sukker

-Trening og bevegelse. Frisk luft, natur!

-Ta det med ro, stilne tankene, slapp av. Gjør det fint og harmonisk rundt deg, tenn lys og fokuser på det positive og vakre i livet.

Mentruasjon er først og fremst en renselsesperiode, så se på det som en velsignelse og en mulighet til å renselse, til å kvitte seg med tidligere problemer og smertelige erfaringer :) Jeg tror at en årsak til smerte (og også kraftige langvarige blødninger) kan være tidligere traumer, "skader" etter et vanskelig liv.

En annen faktor som er vesentlig å nevne i denne sammenhengen er vår forbindelse til månen og dens sykluser. Ved å vende tilbake til et mer naturlig levesett og finne igjen vår opprinnelige kvinnelighet, vil menstruasjonen gradvis innrette seg etter månen (ved nymåne). Det betyr utrolig mye for meg å endelig kunne dette, i en fast rytme.Kosthold, fasting og rensing - veien mot en mer naturlig livsstil

I løpet av livet samles det opp mye avfall og giftstoffer i kroppen, spesielt dersom man har vokst opp i det moderne samfunnet med all dets forurensing og utbredte dårlige kosthold. De gamle kulturene har alltid hatt skikker for å rense kroppen for avfallsstoffer, skjønt i dag, med mer av slikt enn noen gang, er det få som ofrer det en tanke. 

Jeg har i 3 år på denne tiden av året prøvd ut forskjellige former for fasting eller rensing, men føler fremdeles det er mye med kroppen som må ordnes opp i. Tidligere slet jeg mye med blant annet sterke magesmerter og allergier, som ingen leger kunne hjelpe meg med. Det er jo ingen hemmelighet at deres medikamenter er til for å holde problemer ved like heller enn å løse dem permanent. Etter at jeg la om kostholdet mitt fra normalt "sunt" norsk kosthold, til noe tilsvarende steinalderkosthold forsvant magesmertene. Dette kostholdet går ut på å hovedsaklig spise grønnsaker, urter, kjøtt/fisk (jeg gikk etterhvert over til hvitt kjøtt), frukt/bær, egg, nøtter og røtter. Jeg har i tillegg også spist ost og yoghurt. Min erfaring tilsier at det hjalp mye å kutte drastisk ned på brødet og all finraffinert mat.

For snart 5 år siden sluttet jeg med sukker, av den grunn at det medførte mye fortvilelse og problemer å være avhengig av det. Jeg vet det er mennesker som kan leve forholdsvis smertefritt med det, men for meg er det en velsignelse å slippe :) Helseplagene relatert til sukker er ikke få. Desverre er ikke kunstige søtstoff noe bedre, noe jeg også holder meg langt unna. For 3- 4 år siden kom jeg over en søt urt som heter stevia, noe jeg har brukt de ganske sjeldne gangene jeg lager slikt som kake, pai, gjærbakst/vafler. Jeg bruker det mest til te og smoothier nå for tiden. Stevia er helt fabelaktig av den grunn at det bare har positive virkninger på kroppen og har en søthetsgrad opptil hundre ganger mer konsentrert enn sukker, så man trenger bare bruke litt av det.

Utover sukker så er jeg også nøye på å unngå annet som jeg vet er helseskadelig og avhengighetsdannende. Dette samfunnet er sørgelig nok infiltrert av lovlige dop i form av alkohol, nikotin, koffein, sukker... for ikke å snakke om haugevis av helseskadelige medikamenter fra apoteket. Alt dette er til for å holde befolkningen i sjakk som lydige, flinke sauer. Det får oss til å akseptere og leve med en unaturlig, traumatisk og tragisk livsstil, faktisk er disse "dopene" en selvsagt bivirkning av et destruktivt samfunn, og inntil vi forandrer samfunnet må vi leve med både lovlige og ulovlige dop/narkotikum.

I tillegg ønsker jeg ikke å være med på samfunnets tortur og disrespekt for plante- og dyreriket, og spiser derfor nesten bare økologisk mat. Dette er ikke fordi jeg er så heldig å være rik, men fordi jeg prioriterer det fremfor å kjøpe dyre klær, ting og uvesentligheter ;) I tillegg slipper jeg da alle sprøytemidlene, kjemikaliene og genmodifiseringen. Inntil jeg har fått skaffet mitt eget landområde og dyrket all maten min selv, er det den beste løsningen jeg kan se, i tillegg til å kjøpe lokal mat. Jeg har vokst opp med å sanke mye av maten selv, spesielt bær og frukt, og har de senere årene spesialisert meg mye på sanking av sopp og urter. Jeg har også gått skole for å lære økologisk jordbruk og hagebruk. Det er absolutt ingen mat i hele verden som er mer nærende for akkurat deg enn den du har dyrket selv :) Dette vil menneskene forstå ettersom de får kontakt med naturen igjen.


Illustrasjonsfoto (ikke mine bilder)    Grønnsaker, frukt, sopp, bær og urter <3

Jeg har en sterk tro på kraften til rå, ubehandlet, ren og økologisk mat. Når jeg var liten ville jeg alltid ha grønnsakene mine rå, enten det var tomat, gulrot, kål eller brokkoli ;) Jeg finner fremdeles glede i varm mat, selv om jeg prøver å inkludere en større andel av rå mat/raw food i kostholdet mitt. I det minste lager jeg alltid mat fra bunnen av med ferske råvarer. Etter å ha slitt veldig med allergier de siste årene har jeg vært nesten symptomfri etter sommerferien, da jeg var mye i skogen og i stor grad levde på blåbær og annet jeg fant om dagene. Er veldig spent på å se hvordan jeg klarer meg når våren kommer. I det minste er jeg 100% pillefri nå, og det er fantastisk.

Ellers har jeg fremdeles en lang vei å gå til optimal sunnhet og helse, noe som innebærer flere positive tiltak for kostholdet mitt og mer fysisk aktivitet. I fjor trente jeg aikido 3 ganger i uken samtidig som at jeg gikk mye ute, og alltid sykler fremfor å bruke annen transport dersom det lar seg gjøre. Jeg jogger en del i perioder samt at jeg trener styrke hjemme. Men jeg trenger en bedre treningsrutine... jeg er ekstremt urutinert av meg og når jeg forbedrer kostholdet mitt er det bare fordi jeg føler for det og fordi jeg synes det er gøy. Jeg ønsker det på lignende måte når det gjelder trening. Å se frem til det som noe gledelig og gøy, som en lek.

Flere skritt mot en mer naturlig livsstil er å bruke miljøvennlige såper og rengjøringsmidler.
Jeg bruker ingen form for hårprodukter/kjemikalier og håret mitt har jeg aldri farget. Jeg bruker heller ingen ansiktskremer. Når det gjelder sminke prøver jeg å kutte ned på den, men sminkepungen min inneholder fremdeles et par småting... i det minste er de ikke helseskadelige. Ellers bruker jeg en form for kvae- tannkrem, og en såkalt naturlig miljøvennlig sjampo. Jeg har mange oppskrifter på hvordan man lager slikt selv, og har fremdeles en del selvlaget såpe liggende. 
En ting til som de fleste ser på som fy-fy... jeg barberer meg ikke. Jeg prøver å finne en måte å leve med kroppshårene mine, da det er en grunn til at de er der. Det eneste problemet jeg har med det er at det ikke aksepteres/respekteres i det moderne samfunnet. Ellers har jeg det fint! :)

Nå har jeg akkurat fastet en uke, og kommer til å leve på kun grønnsaker, frukt og nøtter, alt i hovedsaklig rå form, i en måned i alle fall. Så får vi se hva jeg gjør videre :D Jeg følger nesten aldri oppskrifter når jeg lager mat, det går mest på improvisasjon, kreativitet og synsing. Oppdatering følger sikkert. (Det er en uke siden jeg skrev dette nå, men jeg må si det går greit, selv om jeg skal bli flinkere med å variere matrettene.

Dagens mat så langt: Grønn smoothie med spinat, gulrøtter, agurk, mango, blåbær, kiwi og litt eple.

Har også laget kuler av alle mulige typer rå nøtter, iblandet rå kakaobønner og kakaosmør, dadler og litt rosiner. )


Illustrasjonsfoto, ikke mitt bilde


Så oppsummert blir det:
-nesten bare økologisk mat
-ingenting sukker, alkohol, kaffe, tobakk o.l
-hovedsaklig grønnsaker, frukt og rå mat
-bare selvrenset vann
-ingen piller
-unngåelse av giftige kjemikalier og produkter


Kommende mål:
-Kutte ned på saltforbruket (bruker bare øko havsalt fra før av)
-Mer rå mat
-Et sunnere og mer hellig forhold til mat
-Dyrke all maten min selv
-pynte matrettene mer, være kreativ
-Trene mer
-Slappe av mer/prioritere søvn
-Kutte ned på kosmetikk og annet tull vi tror vi må bruke
-spise i en mer naturlig syklus (dvs når jeg føler for)

Ullkåpen min

Det var noen bilder av den i forrige blogginnlegg, så for interesserte kan jeg vise litt mer ;) Jeg har nemlig lagt igjen de fleste av eiendelene mine hos familien min, så for tiden bruker jeg ikke den kåpen.

For 6 år siden bestemte jeg meg for å lage en ny kåpe, da jeg ikke kunne finne noen jeg likte i butikkene. Jeg kjøpte ullstoff i en middelaldertekstilbutikk og tegnet tegninger av hvordan jeg ville ha den. For å lage mønster tok jeg utgangspunkt i en jakke jeg hadde fra før. Siden jeg hadde lite syerfaring på den tiden var jeg så heldig å få god hjelp av en venninne av mamma, slik at kåpen kanskje er av litt høyere standard enn klærne jeg lager og syr helt selv nå. :) På innsiden er det grønt fòr, med små snirkler og blader. Mamma heklet bladformede hekter med små grønne perler på. Ellers har den stor, spiss hette med en grønn dusk, også med perler, svakt klokkeformede ermer og snøring bak.

Det er flere ting jeg ville gjort annerledes i dag, først og fremst ble den litt stor til meg, og for bred over skuldrene. Jeg ville også laget hektene litt mer organiske/livlige. Men ellers liker jeg den godt, og den holder meg alltid varm *smile*

Kanskje ikke de beste bildene, men de får duge :)
Reising, perspektiver og helbredelse

Etter noen uker på besøk hos familien min oppe i Trondheim, er jeg tilbake igjen. Det har vært en hektisk tid, og jeg som vanligvis ikke har et sosialt liv har omtrent gått fra det ene møtet til det andre.
Hovedfokuset mitt var å helbrede forholdet til familien min. Ikke av den grunn at vi akkurat har et dårlig forhold, men jeg som de fleste andre sitter med sår fra barndommen, behov som ikke ble møtt, voksne som ikke ser eller forstår... Nå er jeg "voksen" og ser ting fra et annet perspektiv, hvor velmenende alle er, jeg ser så klart hvorfor mennesker gjør som de gjør, og det gjør det enklere for meg å tilgi, gi slipp. For å være en ekte helbreder, må man først helbrede seg selv og sine forhold til omverdenen. Ta ansvar for sitt eget liv og for alt som skjer. Jeg har beveget meg fra å være en skadeskutt, skremt fugl til å lære å åpne meg mer og mer, og føle en sterk kjærlighet til menneskene rundt meg, en fremdeles krevende prosess.
Hva med å bare gi slipp og gi alle en ny sjanse? Smile, le, ha det gøy sammen, se skjønnheten i alle?
Jeg er stolt av å endelig kunne si: Jeg elsker familien min, og alle de nydelige menneskene i livet mitt, mer og mer ubetinget
Min kjære, som er mer fantastisk enn alle de vakreste ordene i universet kan beskrive.
Mine gamle, og nye venner... Min universelle stamme, vi som har kommet hit for å skape sammen <3
Jeg har ledd som et barn sammen med min alzheimersrammede farfar... jeg ser barnet i øynene hans igjen :) Jeg kommer aldri til å glemme hvordan han så meg inn i øyene og sa "Jeg skal aldri glemme deg, Janne... aldri."
Jeg har holdt beskyttende rundt min gamle, bittelille farmor... måtte hun finne styrke i tidene som kommer.
Jeg har vært med min bestefar i ambulansen, og på sykehuset... endelig mot slutten ser jeg mye godhet og kjærlighet i hans øyne. Og jeg har vært hos min fantastiske bestemor som er alt en bestemor skal være.
Åh, og den bittelille eldgamle damen jeg pleide å møte i skogen lever enda. For et flott menneske! Hun hadde til og med en liten gave til meg...
Så tapre alle sammen er. Jeg beundrer dem slik, jeg beundrer dere alle, for å være så sterke og leve her. Jeg vet alt om hvor tøft det kan være...
Jeg har all grunn til å være takknemlig :) Og jeg takker Universet for å stadig føre meg sammen med nye, gode, vakre mennesker... og nye, tøffe utfordringer ;) Jeg skal klare det.
<3 <3 <3
Noen bilder fra tiden som har gått:

Sent på dag, en av mine skogsturer med bestemor.


Et bilde av mammaen min som jeg alltid har likt, fra når hun var på min alder. Hun har vært syk og mye sengeliggende hele livet mitt... Jeg håper fremdeles på at hun kan bli frisk. Skulle egentlig få tak i et bilde av pappaen min også, men det glemte jeg helt av.Hehe, dette er perserkatten til bestemor. Han får meg alltid til å le. Det ene mennesket han liker i hele den store verden er bestemor, selv om jeg er så priviligert at jeg får klappe ham litt.


Jeg og broren min, er han ikke blitt stor? ^^ Han er i alle fall mye høyere enn meg, selv om det kanskje ikke synes på bildene. Han er verdens beste og kosligste bror, selv om han selvsagt har gått meg på nervene i blant.

:)


Måtte jo ha med et tullebilde også ;)

Akedag! Wohoo, det var gøy :D
Vi var på ski enda en dag, og mot kvelden kom vi til dette koslige stedet under en berghylle, som jeg alltid har vært glad i, med utsikt mot et lite skogsvann. Her er det alltid så mange fugler :)


Lys i berget :)

~*Fred og kjærlighet til alle*~

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits