januar 2013

Nature Sanctuary

For å oppholde seg i Findhorn  må man være en del av et opplegg, i alle fall en del av tiden. Drar du dit for første gang vil jeg anbefale Ecovillage Experience Week, det er en fin innføring i hvordan det hele fungerer. Jeg var med på "Co-creating with Nature and the Subtle Worlds" fordi det var det som passet meg best for denne gang. 

Litt om opplegget:

"You are invited to revision the way you relate to yourself, to the sacred, to nature, to the subtle worlds and to the earth. Learn to connect and engage with the 'second ecology' of our world.

We live in times of profound transition and transformation. If we are to shape a hopeful and holistic future, we need a radical revisioning of who we are and how to craft our relationships with the world around us. We need another way of relating to ourselves, to the sacred, to nature, to the subtle worlds, and to the earth. We need a worldview that is collaborative and which honours and engages our unique individuality and contribution, as well as that of the whole earth community, human and non-human, physical and non-physical.

In this programme we explore the unique incarnational intelligence that is rooted in our soul and embodied sacredness, explore our relationship to the subtle worlds and bring our inner resources of spirit and caring to contribute to issues in our world. You will develop your awareness of, and relationships with, this 'second ecology' in a way that creates new possibilities for a sustainable and graceful future."


Livet mitt handler nettopp om mye av dette, så jeg tenkte det ville være en god idè å havne blant likesinnede for en tid, da jeg frem til nå har følt meg ganske alene ;) Jeg var fryktelig spent og tenkte at dette var litt av en skummel utfordring å si ja til. Jeg endte opp som yngst i gruppen... men begynner vel å bli vant til at de fleste på min alder ikke har helt samme interesser ;) Uansett ble jeg tatt godt vare på og likte virkelig tiden jeg tilbrakte blant disse menneskene. Det ble en ganske intens tid og jeg endte opp med å legge meg merkelig tidlig hver kveld, ganske så utslitt. Det blir veldig personlig for meg å utdype mye om disse dagene, samtidig ønsker jeg å vise et åpent hjerte. Vi lærte mye om å stå i vårt eget lys, åpne oss opp, høyne sensitiviteten, finne veien til det hellige gjennom oss selv og være til stede gjennom meditasjon. Vi kommuniserte med trær og planter, jobbet noen dager ute i hagene, hadde egen dag dedikert til the Sidhe (det keltiske alvefolket), delte erfaringer og visjoner for fremtiden.

Dorothy MacLean er en av grunnleggerne av Findhorn, hun lever enda, og jeg var så heldig å få møte henne. I mai 1963 fikk hun følgende beskjed: "One of the jobs for you as My free child is to feel into the Nature forces, such as the wind. Feel its essence and purpose, and be positive and harmonize with that essence. It will not be as difficult as you imagine because the beings of these forces will be glad to feel a friendly power.... All forces are part of My life. All is one life. Play your part in making life One again, with My help." Hun sa at sensitivitet innenfor disse områdene var et naturlig utkomme av å være sentrert i ens indre guddommelighet, og at det er veien å gå heller enn ren nysgjerrighet eller personlig gavn og annerkjennelse.

Utdrag fra Dorothy MacLean: Redd planeten

"Det er en annen enda mer virkningsfull måte å hjelpe jorden. Vi er det området av jorden som er bevisst, vi er den delen av livet her som er mest i stand til å elske. Og kjærlighet er den sterkeste kraften som finnes. Fra kjærlighet kommer intelligens og lys. Kjærlighet er vår kjerne, og vi kan bokstavelig redde jorden ved bli mer kjærlighetsfulle og velge å elske vår verden og oss selv. En person som virkelig elsker kan forandre ethvert menneske på en dramatisk måte.

Dette kan høres overdrevent ut, særlig fordi det er i de enkle hverdagslige forholdene at vi lærer å elske. Er det noen vi hater eller forakter? Har vi sterke meninger om andre, kritiserer vi, dømmer vi andre for deres handlinger? Handler vi urettferdig og uærlig? I så tilfellet er vi ikke kjærlige, og i vår mangel på kjærlighet bidrar vi isteden til jordens ubalanse. Vi testes i de små forholdene, det er i de enkle tingene at vi lærer å være av verdi for helheten. Er vi glad i oss selv? Inntil vi ikke er det, hjelper vi ikke jorden fullt ut.

Selvsagt kan vi også hjelpe jorden ved å velge å leve mindre belastende, velge miljøvennlige produkter og resirkulere ressurser. Dette er også viktig.

Degraderingen av planeten er forårsaket av oss mennesker. Vi er den arten som har forandret vårt miljø så drastisk, og vi er den arten som kan forandre våre handlemåter og bygge den opp igjen. Det guddommelige og naturens skjulte krefter hjelper alltid til, men vi er dem som handler og får ting til å skje på det materielle plan. Det er opp til oss og vår frie vilje, ingen blander seg opp i våre valg. Vi kan forandre oss, og forurensingen forteller oss tydelig at vi må det hvis vi ikke skal utslette oss selv. Med vår frihet til å velge, kan vi velge å elske. Et slikt valg utvider oss ubegrenset, samtidig som det er den eneste måten å redde Jorden på.

Vår grådighet og våre forestillinger om verdien og virkeligheten av den materielle verden, og vårt valg til å bagatellisere eller overse verdien av den åndelige verden, har brakt i oss i dette uføret. Vi har lært oss stor kontroll over den materielle verden, og når vi ofrer den kunnskapen til å tjene den kjærligheten som er inne i oss, kan vi med sikkerhet redde jorden."


Nature Sanctuary befinner seg i et lite skogholt i Findhorn, og er mesterlig skapt av innbyggerne der. Det er virkelig en helt magisk plass som er som en drøm å oppleve. I løpet av tiden min i Findhorn dro jeg dit så ofte jeg kunne.


Barn som leker i solnedgangen


Bilde fra min siste dag i Findhorn


Jeg og min kjære <3 Vi skal jo bygge oss et minst like magisk hus ;)


Gotisk dør skal vi jo også ha :)


Velkommen inn!

Inne


Vakkert mandala av utskårne steinheller :)
*slå seg ned*


Tegninger av devaene/naturåndene på stedet, disse fant jeg på veggen i keramikkverkstedet :) Men synes de passet inn her.


Et stort bilde som jeg likte godt, den gamle mannen er en av oppstarterne av Findhorn, som kunne se og snakke med naturen og vesnene der. I midten sitter en klok alvekonge ;) Anbefaler boken hans The Gentleman and the Faun. Og igjen; The Findhorn Garden Story!


Ruben mangler bare Gandalf- pipa si ;)


Hus og koselig hage


Føler du det er viktig at mennesker utvikler et dypere forhold til naturen?
Er du villig til å gå ut av komfortsonen og utfordre egen virkelighetsforståelse?#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig #spiritualitet #alternativt

Findhorn økolandsby i Skottland

Etter en reise gjennom the Highlands var vi endelig fremme i økolandsbyen Findhorn. Først og fremst må jeg nesten fortelle litt om dette stedet. Som mange vet er det jeg ånder og lever for relatert til økosamfunn og en naturnær livsstil og jeg har til nå besøkt og lært om en rekke forskjellige steder, noen av dem har jeg skrevet om her på bloggen tidligere.

En økolandsby er i simpleste definisjon en landsby som er økologisk, men sikter ofte til å være et selvstendig samfunn som prøver å støtte opp et sunt og bærekraftig levesett med tanke på miljøet. Et vanlig mål for mange økolansbyer er å bli grunnleggende selvforsynt med tanke på ting som energi, mat og velvære. Slik sett prøver de ofte å skape en samfunnsmodell og et levesett som vil gi løsninger på verdens økonomiske, miljømessige og helsemessige problemer.

Findhorn er et av verdens mest kjente økosamfunn, det er nok både fordi det er et av de aller første initiativene og et ganske spesielt sted. Det hele startet for 50 år siden i 1962 da 3 voksne mennesker slo seg ned i en liten campingvogn på nordkysten av Skottland. For å gjøre en lang historie kort, så gjorde disse folkene til tross for sin jordnærhet ganske spesielle ting. Èn kunne snakke direkte med Gud, hun andre kunne kommunisere med plantenes engler/ånder eller Devaer som hun kalte dem, mens han tredje var dyktig til å få ting gjort og følge intuisjonen. Sammen klarte disse tre å dyrke en svært oppsiktsvekkende hage ute på sanddynene hvor det ellers bare vokste buskas, og de produserte kjempestore grønnsaker som folk reiste langveisfra for å beskue. Hele historien er nedskrevet i en veldig inspirerende bok kallt "The Findhorn Garden Story", som virkelig er anbefalt lesing! Det vil helt sikkert gi deg nye perspektiver og innsikter.

Siden har alt bare vokst, til å bli et relativt stort område som omfatter over 150 beboere og tilsammen 600 i hele området. Øko-aspektene er noe de har blitt mer bevisst på underveis med et stadig mer bærekraftig fokus. Findhorn har det laveste målte økologiske fotavtrykket i den vestlige industrialiserte verden. Innbyggerne har rundt 50% av det økologiske fotavtrykket til en gjennomsnittlig brite. Alt vann og avløp renses lokalt og effektivt i deres eget rensesystem, The Living Machine, og det meste av maten er selvdyrket, lokal og økologisk med et hovedsaklig vegetarisk kosthold. Økolandsbyen har fornybar energi i form av egne vindmøller og solcellepaneler som sørger for at det produseres mer energi enn det brukes. 

En stor andel av husene er bygget etter økologiske og miljøvennlige prinsipper, og hittil finnes over 70 unike økohus der, mange kunstverdig bygget. De har eget pengesystem og byttesystem for en sikker verdiskapning og slik at ressursene holder seg i lokalsamfunnet, det gjør det også sikrere i tilfelle økonomiske krisetider. De fleste innbyggerne jobber i tilknytning til området, dedikert til å skape en bedre verden. De har mange kreative verksteder for kunst, håndtverk og musikk, samt at de er involvert i meningfullt arbeid som å gjenplante de vakre skotske skogene. Først og fremst så er de nok et senter for læring, utvikling og inspirasjon innenfor blant annet selvutvikling, kunst, økologi og bærekraft. Svært mange mennesker finner veien dit hvert år og lar seg imponere over dette spesielle, vakre og sjelfulle stedet skapt gjennom hardt arbeid og dedikasjon oppgjennom årene.


English Translation: Last autumn I went for a stay in Findhorn Ecovillage in Scotland. For 7 years I had been wanting to get there, so it was about time, allthough no need to hurry. Long have I felt the call to find new, more fullfilling, joyful and sustainable ways to live on this planet both for myself and for fellow human beings. Ecovillages are the closest thing so far to my visions for the future, and it's popularity is growing around the world as we speak. Findhorn is one of the first established ecovillages with the most incredible history I've heard so far, lots can be said about this, but I recommend you do some research yourself or read the amazing book "the Findhorn Garden Story". For me it was one of the projects around the world I just had to see with my own eyes, I've until now visited quite a few and still there's some places which will bring parts to what I'm seaking answers to. What's impressive about Findhorn is that it has the lowest ecological footprint measured in the western industrialised world, and it's got all the package with ecological housing, renewable energy, waste water treatment, organically grown food and a thriving community with creativity, self devolpment, workshops, love and respect for nature and each other.


Dette er inngangsporten til den opprinnelige hagen, fin ikke sant?


Bilde fra hagen der det hele begynte, der det tidligere kun var forblåste sanddyner. 


I begynnelsen bodde det tre voksne mennesker i den blå campingvognen


Se for dere det, at all vegetasjon som vises på disse bildene bare er sand og noen spredte karrige tornete busker!


Velkomstsenteret, flere deler av kurset var i den øverste etasjen der.


*hilse på de vakre plantene*


Nature Sanctuary! Favorittstedet mitt. Eget innlegg om det kommer snart.


Steinhus, jeg bodde i nabohuset


Hus av tre, med solcellepaneler


Åttekantet hus


Rekkehus


Noen nye hus med leiligheter som bygges opp


Et halmhus
Hus med drivhus, og en jordkjeller?


Hage


Baksiden av Universal Hall


Universal Hall... fine bygget


Mosaikk på mange av veiene


Inne


Døren
Englebarn; Inger Line, en bekjent som ville bli med på reisen, og Ruben


*kaste gyllent løv*


Reisefølget mitt, Paula, Ruben og Inger Line


Liten dam i en frodig hage


Stående stein og Universal Hall


Dette er Findhorn Foundation sitt bilde, men har alltid syntes det var så vakkert der i skumringen!


Fra en av mange kveldsturerEn dag vandret jeg ut til havet, så langt jeg kunne komme, gjennom en labyrint av buskas ;) En kjempefin tur! Stoore bølger slo mot meg, vinden suste og havet sang.


En vandring rundt i økolandsbyen...


 Det er flere som bygger husene sine selv


Dette huset het The Shire. Jeg fant også hus ved navn Middle Earth, Lothlorien og Rivendell 8)


Noen bilder av interiør i fellesbygninger. "Please respect the plants and their Space"


Glass- føniks


Oppetter trappene


En søyle i spisesalen, og et glassmaleri i et av meditasjonsrommene


Inne i butikken deres... Må også nevne at de også har en egen bruktbutikk der man kan ta med seg det man trenger, og kanskje levere noe om man vil!


Treskulptur


Fuschia og liljer rundt en inngang


Port


Fristende epler


En jordgamme


Et byggverk i skogen under oppføring, ser lovende ut


Fluesopper!
Blomster og urterDette er de berømte runde husene bygget av gamle Whiskey- tønner! :) Chrisante som jeg kjenner fra
før og som lenge har bodd i Findhorn viste meg rundt i økolandsbyen.Koselig


Drivhus/vinterhage som binder to hus sammen
Hage som tilhører et av tønne- husene
Vakre roser!


The Living Machine, system som renser all kloakken og gråvannet deres, når det kommer ut på andre siden er vannet helt rent!


Følte med det samme for å legge ved et bilde av hvordan det så ut på området før, veldig nakent og hovedsaklig sand over alt


De dyrker mye mat nå, både utendørs og innendørs


Dam ved grønnsaksåkrene


Sigøynervogn :)


En filmsnutt fra den interessante serien Living in the future som her handler om Findhorn.Findhorn har også et hotell/slott et lite stykke unna landsbyen som grenser mot en virkelig eventyrskog, som kommer i et innlegg for seg selv. Jeg skal også skrive mer om hva jeg gjorde i Findhorn utover å lære om strukturen og det bærekraftige. For dere som er interessert har jeg mange tidligere blogginnlegg om forskjellige økolandsbyer jeg har besøkt også, både i Norge og eller i Europa. Ta også gjerne en titt på vårt eget økoprosjekt, Natursamfunn!


Kunne du tenke deg å leve i en økolandsby, eller synes du det virker interessant?
Kunne du tenke deg å besøke Findhorn selv?#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig #findhorn

Edinburgh ~ Skottland, slott, gotisk arkitektur og kunst

Oktober 2012
Da er jeg hjemme igjen etter noen fantastiske og magiske høstuker i Skottland! Reisemålet mitt denne gang var økolandsbyen Findhorn langt i nord, et sted jeg hadde drømt om å besøke i 7 år, da jeg først hørte om det. Ironisk nok var det like etter å ha hatt en skikkelig rundreise i Skottland hvor jeg da befant meg 10 min fra økolandsbyen. Denne gangen ble det litt av en spontantur, selv om jeg på forhånd visste jeg skulle til Findhorn i år, for det begynte å demre for meg at løvet på trærne var i ferd med å bli ganske så gult og rødt og at tiden var inne. I hui og hast satte jeg i gang med å planlegge en liten reiserute med andre mystiskmagiske steder jeg ikke fikk sett sist, samt finne egnede Couchsurfere å overnatte hos, før vi la avgårde. 

Vi ankom først den i mine øyne ganske så fine byen Edinburgh, hvor vi tilbrakte et par dager til å beskue endeløse flotte byggverk av stein, slott, grønne åser, kunstmuseer og et par små sjelfulle butikker. Edinburgh er nok den vakreste byen jeg har vært i, med et gammelt preg bestående av en stor mengde steinbygninger, mange av dem i gotisk stil som arkitekturnerden i meg liker godt, med innslag av grønne trær. Edinburgh har også bruktbutikker dedikert til veldedige formål på rekke og rad, så skulle gjerne hatt bedre tid til å titte innom dem ;)

Den siste kvelden der søke vi tilflukt fra plaskende regn i en kinosal for å se den fine eventyrfilmen Brave... Noe som var ganske så passende, da vi dagen etter reiste gjennom hele de grønne Highlands! Skoger, sletter, lyngheier, store trær, ruiner, slott, steinhytter, regn, tåke, sol, regn, regnbue, sol, regn! Og så.... Findhorn!

Om dere ikke liker gotisk arkitektur, slott, feer og grønne åser, anbefaler jeg å gå videre til neste blogg ;) For her blir det bilderas. Jeg har forresten også mikset inn noen 7 år gamle bilder fra sist jeg var i Edinburgh, men de aller fleste er nye.
 
English translation: In late september I finally went to my dear Scotland again. I landed in Edinburgh, which might be my favorite city in the world so far. It still contains so much of the old, outstanding architecture, and I especially like the gothic style. Everything there consists of dark stone mixed with some greenery. There's also interesting museums, art exhibitions and small flee shops all over the place. During my journey in Scotland I slept at other couchsurfers place, and it was totally perfect! :)


Edinburgh Castle, midt i byen, bildet tatt den kvelden vi ankom
Slottet
På vei opp til Edinburgh Castle
Kveldsstemning i Edinburghs gater 


En vakker katedral


Fargerikt


Mange fine glitrende trær


Neste morgen


Et keltisk kors... det var på tide ;)


Fairy doors


Ahh, vakre gamle bøker på antikvitetsbutikk


Den fineste butikken, "Enchanted"! Er fortsatt litt trist for at jeg ikke fikk med en av de store feene hjem :p


Dette var utsikten fra rommet vi sov i, ganske flott! Her ble jeg vekket av soloppgangen.
Appelerende
Høøyt tårn = enkelt å finne veien hjem igjen ;)


Dette monumentet er så flott :)
På avstand


Et lite slott


Salisbury Crags og vulkanen Seat of Arthur, som er i Edinburgh


Seat of Arthur


Salisbury Crags


På det nasjonale kunstmuseet! Mye fint å se her, og gratis inngang. Bilde av Dunnottar Castle


Oberon og Titania


Forrige gang hang dette bildet der også. Bildene er fra Viktoriatiden, rundt 1850, og de er stoore. Så
mange detaljer! Fantastisk arbeid, gjort av Sir Joseph Noel Paton <3 En kopi av bildet har jeg hjemme.


Flere detaljer


Hihi, denne sneglerytteren vises ikke i det store bildet, men er ganske morsom synes nå jeg


Fin kledning i alle fall


Lokal eføyskog
Koselig lite steinhus


Tåååårn


Og enda ett...


Solen går ned...


The National Monument, merkelig sak på toppen av en ås jeg klatret opp på


Fargene på himmelen


Jeg skal fortløpende lage flere blogginnlegg om Findhorn, the Highlands og magiske eventyrskoger! ^^ Har vel hatt en pause fra blogg og bilder en god stund nå, men jeg har jo mye å dele :)

Har du vært i Skottland?
Og i Edinburgh?
Liker du gotisk arkitektur?
 

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits