januar 2011

Mitt drømmehus del 2 - Inspirerende Interiør

Her er del 2 av det forrige innlegget mitt, denne gangen er det interiøret som står for tur. Jeg vil her gjerne vise hvor vakkert et øko-hjem kan være. Med pustende, naturlige, giftfrie, allergivennlige materialer som likevel gir god isolasjon... og som er fleksible å jobbe med etter egne drømmer og ønsker. Alle de levende og organiske formene man kan skape! Og når man bygger med cob og halmballer kan man støpe ting inn i veggene, slik som vinduer, og lage den formen man vil utav dem, om de ikke skal åpnes. Man kan også lage nisjer, og bygge benker, hyller og bord inn i veggen :)

Vi har ikke laget noen endelig plantegning av hvordan huset skal være, men jeg ser for meg et koselig, lunt, funksjonabelt og vakkert rede som har alt det vi trenger. Akkurat passe stort, men ikke større. Og jeg er ganske sikker på at det blir 2 etasjer, eller i alle fall et slags loft. Vi har nesten alt klart til å skape et hjem, utenom noen av møblene... jeg håper å kunne lage det meste selv, hvis ikke blir det evt redesign av brukte møbler. 


Omtrent alle disse bildene samlet jeg for lenge siden... det er mine personlige inspirasjonsbilder, noen av de bildene som kanskje best representer mine indre drømmer og visjoner gjennom hele livet... og jeg har drømt så mye om mitt eget sted! :) Kan nesten ikke vente mer.

Kreativt verksted og arbeidsplass :)


Kosekrok :) 


Innebygd sofa... Dersom man bygger en masseovn kan man få varme til å gå gjennom slike. Og i halmballhus får man så tykke vegger at man kan sitte i koselige vinduskarmer ;)


Deler av kjøkkenet til Meka. De 2 bildene ovenfor er fra det samme huset.


Huset til Simon Dale innvendig...
Resirkulert farget glass innstøpt i veggen :)
Et fint lite bad..
De to bildene ovenfor er av SunRay Kelley.
Triskele og keltiske mønstre og knotworks på veggene...
Og enda et tre :)


Spiralgulv av steiner og mosaikk... *sukke og drømme* 


Denne arkitekten har funnet ut at hele trær er mye sterkere til å bære husstrukturen enn oppkuttede planker. Noe jeg selv er overbevist om :)


De 3 rommene ovenfor er laget av Roger Dean, de er miljøvennlige og han er nå i ferd med å skape en hel bærekraftig landsby med slike hus :)


Jeg har en drøm om bladformede vinduer.... flyingconcrete.com


Laget av Gaudi, som døde i 1926... et stort forbilde.
Visste dere at gotiske katedraler egentlig er inspirert av trær? Det tror jeg i alle fall :)


Fordi det er blant trærne vi egentlig hører hjemme ;)


Bildene nedenfor gjenspeiler mye hvordan jeg hadde laget det på loftet mitt, i huset jeg vokste opp :) Jeg har ingen bilder derfra nå, men kanskje jeg finner dem igjen (flyttet derfra for 5 år siden). Jeg hadde ikke malt mye på veggene, selv om det alltid var mitt ønske... men jeg hadde mange vakre bilder av natur og eventyr. Det var trær og vekster og eføy overalt, lamper som lignet blomster, fontene, tekstiler, gammeldagse brune møbler, myke tepper på gulvene, skatter, feer, drager... hjorter og ekorn. Egentlig alt mulig rart som jeg elsker :) Og nesten alt var second-hand, eller ting som jeg hadde samlet eller fått i løpet av livet. Jeg har mye som venter på meg der... Så mye jeg vil ta vare på... men pga støvallergien min må jeg gjøre ting litt enklere og mer støvfritt nå og i fremtiden, og ikke minst barnevennlig ;) Men vakkert skal det bli.
Slike lignende lamper i hus og hage? Vi trenger en smed... Jeg har noen nydelige lamper som ligner dette fra før av...


Rund, hengende seng... ;) Og fluesopp-puffer. Jeg fikk nemlig en fluesopp-puff av Nilennalv en gang ^^


Jeg vet ikke helt om jeg kan lage en slik seng av norske vekster, men vi har alltid tenkt at sengen vår skal lages av trær, sannsynligvis hele døde trær som sengestolper, samt tekstiler og bladformasjoner.


Fin, drømmeaktig seng... 


Utendørs bad...

Jeg liker også gypsy-stil, sigøynervogner, og elementer av østlig kultur:


Fine farger... og tenk å ha et tak som er som stjernehimmelen!


Håper dere setter pris på å se noen av mine inspirasjonsbilder... jeg har slitt veldig lenge med å samle dem, fordi jeg måtte finne en måte å virkeliggjøre mine drømmer, jeg måtte finne en måtesamfunnet ville la meg realisere dette på  ;) (Og jeg har mange, mange flere!) Jeg vil så gjerne at verden skal åpne seg mer for alternative måter å lage husene sine, derfor deler jeg slikt som dette nå. Aldri vær redd for å drømme! <3

Mitt drømmehus - Estetisk, kreativt og naturlig

The Spirit of Excalibur - Enaid


Jeg har drømt i så mange år om et vakkert lite eventyrlig økohus bygget sammen med min kjære... :) Jeg falt helt for naturlig bygging for 6 år siden da jeg først kom over noen utrolig nydelige hus bygget av cob og halmballer... og hadde det ikke vært for mine mange andre interesser ville jeg virkelig vurdert å skaffe meg arkitektkompetanse. Fordelene med å bygge sitt eget hus er mange, blant annet personligheten og sjelen huset får, samt at du slipper å nedbetale mange millioner av gjeld resten av livet. Da er det fordelsaktig å bruke lokale ressurser og materialer til byggingen, slik som tre, halm, leire, stein osv... forutsett at du lar deg inspirere av naturens egne former, vil huset bli som en del av et vakkert landskap... helt rent og økologisk. Og som jeg pleier å si så er det ikke virkelig bærekraftig før det er vakkert... slik som naturen alltid er ;) Innenfor naturlig husbygging finnes det egne verdensomspennende nettverk av mennesker som hjelper til å bygge opp husene til hverandre, og også egne arkitektfirmaer i Norge :) Vi trenger mer kompetanse innen husbygging, så det er veldig mulig at vi kommer til å være med på en del workshops og byggeopplegg fremover. Har så langt vært med på å bygge samt tatt kurs innen halm- og cobhusbygging.

Vi har ikke helt bestemt oss for hvordan huset vårt skal være, men vi er ganske sikre på at vi ønsker å bygge med halmballer. Huset skal være organisk formet,  men ikke helt rundt... det skal være gresstak og jeg har alltid drømt om et lite tårn. Vi ønsker å ha en gotisk formet inngangsdør av tre, og spissbuede vinduer. Ellers drømmer jeg om et overhengende tak som støtter seg på rustikke søyler formet av hele trær med greiner rundt eller på siden/sidene av huset. På baksiden går huset gjerne helt i ett med bakken, og et stykke på fremtiden kan det gjerne være et buet drivhus. Veggene vil dekkes av kalkmørtel, enten kremfarget, eller en slags oransje/oker... og vil bli dekorert med snirklende leiremønstre innstøpt i husveggen og fargerikt glass. En hellelagt sti fører til inngangspartiet. Og så vokser det vakre trær, planter, blomster og klatrevekster rundt huset... omkranset av en fantastisk skogshage og vår egen lille vanndam... Jeg tror jeg kunne skrevet en hel bok :)

Da jeg var yngre drømte jeg om et lite laftet kråkeslott med flere tårn og gresstak langt inne i skogen... med innendørs omgivelser som etterlignet de ytre... Inne skulle det være tresøyler som en liten katedral av hele trær, med rennende vann, fontener og mykt mosegulv. Litt slik som jeg hadde innredet skogsloftet jeg bodde på... mørkt og mystisk med mange skatter. Men jeg prøver å holde drømmene mine realistiske, for hva er vel drømmer om de ikke kan realiseres? ;) Det handler om å visualisere seg ned til den minste detalj hvordan det skal la seg virkeliggjøre, og så gjennomføre det. 

Cob er et gammelt bygningsmateriale som er similært med hva man ofte ser i eventyr og gamle historier... det er fremdeles mange hus som står rundt om i blant annet England, Irland, Danmark, Tyskland, sentraleuropa etc. Denne teknikken har i løpet av de siste tiårene blomstret opp hos miljøengasjerte arkitekter og menneskegrupper, og gir rom for mye kreativitet og fleksibilitet. 

Hvorfor skal et hus være firkantet? Firkanten er et symptom på et sykt samfunn... La kreativiteten få springe frem, og lek med naturens egne organiske linjer. For det er vår tid som kommer nå ;)


Jeg har funnet ut at jeg må lage dette innlegget i to deler, et for eksteriør og et for interiør... Så det ikke skal bli så mange bilder. Jeg har nemlig alltid samlet på fine arkitektur- og interiørbilder, og nå kan dere få et klarere bilde av hva jeg snakker om eller hva som befinner seg i fantasien min.
Dette huset er bygget av Simon Dale, dere finner også link til nettsiden hans på sidemenyen et sted :) Dette huset ble bygget av han, som tidligere ikke hadde noe særlig med byggeerfaring, og kostet ham ikke mer enn ca 30 000 kr! Nå har han og familien flyttet til en økolandsby som har  veldig like visjoner med oss, Lammas, som er helt i oppstartsfasen.


Tårnet <3 Bygget av SunRay Kelly, The Sanctuary.
Dette er i Norge, hus bygget etter gamle funn fra bronsealderen :) Om man også tar i bruk vinduer tror jeg det kan bli veldig fint å leve i!


Også laget av SunRay Kelley :)


Halmballhus med tårn :)
De to husene ovenfor er fra Cae Mabon! Et nydelig retreat-sted.


En annen fordel med cob-hus er alle trærne som heller kan få leve, enn å bli til hus :)


Med cob kan man lett skulpturere hva man vil på husveggen sin... slik som denne dragen ;)
En redskapsbod, stall eller garasje :) Bobla vår kunne passet fint inn der!
Dette er et slags eco community i Sveits. Laget av denne arkitekten som også lager frittstående økohus som det nedenfor :)
Cob-hus i Danmark, bygget som en spiral.
Laget av mine alle tiders favorittarkitekter Gaudi! En av verdens første organiske arkitekter...


Denne nydelige døren var blant annet en inspirasjon for J.R.R. Tolkien ;)Et lite eventyrhus...
Sopphus! ;D

Noen hus i trærne som jeg liker godt, men jeg trooor ikke det er sannsynlig at jeg kommer til å bo i et... men jeg skal definitivt få bygget et lite et, kanskje sammen med barna ^^Husene ovenfor er bygget av BlueForest, som jeg også linker til på sidemenyen her :)Og til slutt, noen hus i stein... fordi stein er fint, varig og noe jeg definitivt ønsker å bruke aspekter av i husbyggingen:

Hus i økolandsbyen Findhorn i Skottland :)Se mine besøk hos norske halmhus her og her! :)

Og til slutt noen youtube-klipp: 

Cob Documentary: http://www.youtube.com/watch?v=abYZLmPwgwQ

The Woodman's Cottage: http://www.youtube.com/watch?v=WgduN7uNGOY

CalEarth Eco Dome: http://www.youtube.com/watch?v=WMNzoWkXTtc
Forhåpentligvis har dere en nettforbindelse som takler youtube... det har ikke jeg der jeg bor... ;D


Hva synes dere? Kunne dere tenke dere et økohus? Og hvordan er drømmehuset ditt?

Når jeg publiserer nettsiden vår kan dere få se en mye større del av arkitektursamlingen :)
Spørsmål? Jeg har en god del bøker om slik husbygging, og kan sikkert gi svar.

Her er del 2, med min interiørinspirasjon! Sjekk det ut, dere vil ikke angre.

Jul, og et nytt år

Her kommer omsider et lite juleinnlegg, bare for å oppdatere litt om hva som har skjedd i det siste... Tiden har bestått mye av turer og lek i snøen, noe som inkluderer aking og ski, og utrolig nok også sosialisering ettersom jeg tilbrakte en del dager hos familien min. Vi jobber ellers hardt for å få ferdig prosjektet vårt sin nettside... og gjør forstudier til økolandsbyutdanningen i Damanhur som begynner om bare noen måneder. og jeg lagde meg et nyttårsforsett om å klare å svare på alle mailene og brevene mine... vet ikke om jeg har gitt opp heeelt enda. 

For min del ville jeg aller helst feiret nyttårsaften rundt vårjevndøgn, da det føles mer meningsfyllt for meg... men siden vi likevel er inne i det nye året, har jeg benyttet tiden til å visualisere meg det kommende året, med fokus på mine mål og drømmer :)

Jeg tror 2011 er et år for å i enda større grad:

-være sterk, uansett hva som skjer
-gripe sjansene til å manifestere drømmer
-tale min sannhet, være åpen
-følge hjertet mitt, gi slipp på ting som ikke gavner meg
-gi utslipp for den enorme mengden kreativitet jeg har holdt inne i meg
-være positiv, ikke gi etter for negativitet eller la hendelser tynge meg
-ha tillit til Universet... alt skjer til sin tid og alt skjer for en grunn
-flyte med livets strøm, det finnes ingen tilfeldigheter
-gjenkjenne skjønnheten og det gode som finnes i alt og alle rundt meg, se det vakre i tidløse øyeblikk, se mer enn jeg ser... stoppe opp og lytte.

Gamle systemer vil falle, det er så mye bra som bare venter på oss, og vi må gi rom for alt det nye. Øynene våre vil åpnes, sannheten komme frem... og flere og flere vil gi sin fokus til det som virkelig betyr noe. En stille og fredfull revolusjon er på gang. Vi våkner. Er du klar? ;) La 2011 bli et år av handling! Og husk: Du har alt du trenger inni deg... bare for å leve her, akkurat nå, er du ufattelig sterk! <3


Vi reiste avgårde:Mot Trøndelag! Ja, jeg er trønder, sjø ;)

Hjemmelaget, rå/raw, sukkerfritt julegodter:

Disse kulene har jeg pleid å lage variasjoner av til forskjellige anledninger i løpet av året, jeg blogget også om noe lignende til jul i fjor... grunnen til det er at det er så enkelt å lage, kjempegodt, samt sunt. Før jul i år eksperimenterte jeg med forskjellig sukkerfritt julesnacks med oppskrifter jeg har funnet på selv. Det inkluderte blant annet variasjoner av marsipan og bounty. Til disse kulene mikset jeg sammen finhakkede mandler, kokosmasse, noen dadler, litt eggehvite, stevia og litt sukrin (de eneste søtningsmidlene jeg bruker), julekrydder (som nellik, kanel, kardemomme, vanilje, ingefær) Det er egentlig bare å leke seg til du får en klissete nok deig til å rulle kuler av den ;) Og når du er ferdig kan du dyppe dem i hjemmelaget rå sjokolade, bestående av kakaopulver, kakaofett, kaldpresset kokosolje og søtning... eller smelt ferdiglaget (sunn) sjokolade :)

Bountyen lagde jeg ved å blande sammen kokosmasse, kokosfett, stevia/sukrin og litt kakaofett. Rullet til avlange pølser og dyppet i den samme sjokoladen :) Alt dette smakte utrolig bra... etter å ha levd som 100% sukkerfri i 5 år kan jeg endelig føle meg relativt normal når jeg kan ta med noe søtt til sjeldne sosiale sammenhenger, hehe. 

~*~*~*~*~*~*~*~
I år bestemte jeg meg også for å lage noen kort... for å kompansere for de små tegningene jeg ofte gir til folk... og jeg har egentlig aldri laget kort før, eller scrappet for den saks skyld. Men jeg klarte da å finne tak i litt grunnleggende utstyr som noen fargede ark, saks, glitter og gulltusjer... lagde de fleste kortene litt 3D-aktig, og noen av resultatene ble slik: 
Litt om fluesoppsymbolikken som jeg skrev til forrige jul.. :)

~*~*~*~*~*~*~*~

I år har jeg hatt en veldig vanlig familiejul...

Bilde av mine foreldres juletre, og gavene jeg fikk til jul i år :) Hjemmelagede knekkebrød, store grønne votter, grønn te + sil, 2 små bladfat til samlingen min, oppå dem ligger noen fugler laget av blankt og grønt glass, noen sølvskjeer, snirkelarmbånd, noen sopper, telysglass, hjerteformet lysholder og en parfyme... Da jeg kom hjem etter jul fikk jeg også noen nydelige små gaver/brev som blant annet inneholdt supersunn hjemmelaget sjokolade, aventurin-armbånd, glitrende eikenøtter, gudinnekort og en fantastisk tegning!

Gavene var sååå fine og passet meg så bra, selv om jeg ikke hadde ønsket meg noe som helst i år! <3 Jeg tror jeg trygt kan si at jeg aldri har fått så fine gaver før...


Og om ikke det var nok, så fikk jeg enda en gave, som kanskje er den største gaven jeg noengang har fått... nemlig et.... vetikkeomjegtøråsidetengang.... digitalt tegnebrett! Jeg ble helt målløs... er det meningen at jeg skal begi meg ut på digital kunst? Er det noen av dere flinke folkene som kan fortelle meg hvordan jeg skal begynne? :) Tutorials? Det jeg lurer mest på er egentlig hvordan jeg skal få tid til dette ;P


Av bestemor fikk jeg disse hjemmestrikkede sokkene i favorittfargene mine.
De er bare helt perfekte! Endelig har jeg et slikt par i ull også ^^


Dette er en sliten meg like før jeg krøp til sengs på julaften... iført en av middelalderkjolene mine, som jeg sydde i 2003 ... som ikke vises her... egentlig. Og forøvrig mitt første speilfotoportrett ;)


Meg hos bestemor... yndlingsantrekket mitt fra ungdomsskolen duger enda... ;D


Den rare pusen til bestemor hviler ved peisen..Det fine treet jeg fant midt inne i skogen :)


Tid for skogs-aking...


Og jeg var da så heldig å se noen raketter i år, også :)

Måtte 2011 bli det beste året deres så langt! Vi kan kanskje ikke råde over hva som skjer, men vi kan råde over hvordan vi forholder oss til det som skjer.

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits