Hus og interiør

Små glimt fra mørketiden


Mens jeg skriver dette blogginnlegget kvitrer fuglene for fullt utenfor vinduet mitt, og hilser entusiastisk våren velkommen. Jeg elsker våren selv og har ofte tenkt på den som min favoritt-årstid... men det avhenger veldig av hvor jeg bor merker jeg, slik er det med alle årstider. I tillegg så føles våren veldig kort i forhold til vinteren, det er jo ikke uvanlig med snø helt fra oktober til mai (det er ikke sjelden det snør i mai heller), og deretter tar det minst to uker før bladene faktisk synlig springer ut fra trærne. Så den delen av våren jeg virkelig gleder meg stort over, er tiden etter 17 mai og til litt ut i juni (ja, jeg synes første del av juni føles som vår... hehe). Og så er det plutselig sommer. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg virkelig elsker sommeren, men dessverre er det av diverse årsaker som jeg ikke pleier å skrive om her på bloggen ofte en vanskelig tid å komme seg gjennom for meg. Så la oss heller si at jeg fungerer bedre på vinteren, og det er mange ting jeg liker ved den, og ting jeg liker å finne på som har med snø å gjøre, og dette året hadde vi heldigvis en masse snø. I år gledet jeg meg stort over vinteren, og så med gru på at den skulle bli over. For min del kunne den like gjerne vart i et halvt år til... hehe. Jeg er sikkert alene i Norge om å føle det slik, men det får så være.

Likevel kommer jeg til å glede meg minst like mye over våren, nå når den kommer for fullt. Om en måned vil det begynne å se litt grønt ut her. Enn så lenge er det bare et mangfold av knopper å se, samt at krokuser og primulaer pryder hagen min, og små hvitveiser og påskeliljer akkurat har begynt å springe frem. Jeg har også som vanlig forspiret mange frø inne som har vokst en god del den siste måneden. Og jeg er i full gang med mange prosjekter ute i hagen. Akkurat i dette øyeblikket forsvinner den siste snøen foran øynene mine. Det er en uke siden at jeg begynte å bli littegrann klar for vår. Forhåpentligvis blir jeg mer klar for hver dag som går ;)

Her er noen glimt fra mørketiden hjemme hos meg, jeg har stort sett fotopause om vinteren, så jeg har ikke stort mer enn dette å dele akkurat nå, foruten et liiite innlegg til kanskje:

Katten min Zelda i en vakker vinter-soloppgang


Utsikt fra verandaen vår
Morgentåke


Nysnø i hagen
Solformørkelsen


I året som har gått har jeg vunnet 2 giveaways fra noen utmerkede kunstnere. De eneste "konkurransene" jeg har deltatt i, og jeg vant altså begge :O Kanskje jeg faktisk begynner å bli en heldig person? :D


Måtte selvsagt ta bilder for å reklamere litt :) 


Kunsten er laget av Eeva Nikunen fra Finland


Hva jeg vant den andre gangen får jeg skrive om senere ^^


Zelda og Link koste seg sammen på sofaen mens snøen dalte ned
<3


Kjekke Link


Må le av dette bildet ^^


Vinterdekorasjon
Gode venner :)
Kattene liker å være med på alt som skjer. Som når min kjære komponerer musikk


High five ;)MjauwwwrrEr du klar for vår? Hadde du en fin vintertid?#vinter #katt #katter #snø #vår #været #kunst #giveaway #hage #hagen
 

Interiør: Det gamle kjøkkenet

Håper dere alle har hatt en god påske :)

Et av de større prosjektene jeg har hatt på gang de siste månedene, er å lage et nytt kjøkken. Ingen fortalte meg hvor krevende det kom til å bli, hehe! Det har veldig lite å gjøre med det å simpelthen pusse opp. Det har heller ikke så mye å gjøre med å kjøpe en ferdig innredning skreddersydd til ditt hus. Det viste seg å være en endeløs rekke med små og større utfordringer. Ikke at det har vært så forferdelig, det er jo ikke noe i veien med litt utfodringer, men jeg må innrømme at det er litt tærende når kjøkkenet bare ikke blir ferdig så fort man hadde håpet. På et punkt blir man lei av å ha midlertidig kjøkken på stua, og å ikke kunne lage annet enn enkle matretter. 

Det gamle kjøkkenet ser kanskje ikke så verst ut på disse bildene, men da hadde jeg allerede gjort en god del. Når vi flyttet inn var alt her malt i rødt, hvitt og blått, gardinene var gule og ingenting så ut til å passe sammen. En god del ting var ikke særlig skikkelig gjort, og alt var skjevt. Det var til å bli svimmel av ;) Likevel klarte jeg jo å få det forholdsvis koselig etter hvert, med enkle grep og uten så mye innsats egentlig. Men vi hadde stor mangel på skapplass og praktiske løsninger. Det hele var veldig gammeldags, på det stadiet der man nærmest lager mat på vedkomfyr. Jeg tenker å skrive et nytt blogginnlegg om de forandringene vi har gjort, hvorfor vi gjorde dem, og litt før/etter-bilder. 

Like før vi tok ut alt for å lage et så og si nytt kjøkken, endte jeg opp med å ta noen bilder for å forevige det hele. Jeg trivdes egentlig veldig godt med det forrige kjøkkenet og den litt gamle stilen, så jeg vil si det er fordeler og ulemper med dem begge. Men det gamle kjøkkenet var helt klart mer i min stil og definitivt mer unikt enn det fremstår i dag, selv om det var noen ting som irritererte meg en god del ;) Begge kjøkkenene er riktig nok ikke i nærheten av å være hvordan jeg ser for meg mitt fremtidige kjøkken, men jeg kan likevel sette pris på hvordan ting er akkurat nå. 

Her er en salig blanding av mobibilder og kamerabilder før vi pakket alt ned i esker. Det blir i all hovedsak detalj-bilder, med ting og tang. Nesten alt her er second-hand. Jeg skal ta bilder av det nye kjøkkenet etter hvert, men det er fortsatt noen småting der som enda ikke er klart, og for øyeblikket ser det ganske upersonlig ut, så jeg kommer nok ikke til å forhaste meg med det.


English translation: Making a new kitchen has been one of my main project these last months. Nobody told me how time-consuming it was going to be, tehee! It turned out to be an endless number of smaller and bigger challenges. Not that it has been so terrible, there's nothing wrong with challenges, but I must admit that I found it sligthly frustrating when the kitchen just din't get finished as soon as I had hoped. At some point you become tired of having a temporary kitchen on the living room, and only being able to make simple dishes.

The old kitchen may not look too bad at these pictures, but then I had already done a great deal. When we moved in, everything here was painted in red, white and blue, the curtains were yellow and nothing seemed to fit together. A lot of things were not properly done, and everything was askew. Anyway, I managed to evnentully turn it into something kind of cozy, with simple means and without too much effort really. But we had a great lack of closet space and functionality. It was all very old-fashioned in every way. I'll write a new blog post about the changes we've made, why we did them, and some before / after images.

Just before we took out everything to create a virtually new kitchen, I ended up taking some pictures to remember it all. I liked my old kitchen quite a bit and its old style, so I would say there are pros and cons with both of them. But the old kitchen was clearly more in my style and definitely more unique than it is today, although there were some things that felt quite irritating;) Both kitchens are admittedly nowhere close to what I imagine for my future kitchen, but I can still appreciate the way things are right now.

Here is a mix of mobile pictures and camera photos before we packed everything into boxes. It is mainly details, with various things of mine. Almost everything here is second-hand. 


Det antikke kjøkkenbordet, og vinduet som var lokalisert halvveis bak kjøleskapet, pluss en dør ut til hagen som ikke kunne åpnes. Jeg hadde puttet en madrass inni for å forhindre den kalde trekken, og hengt opp et forheng for å kamuflere det hele ;)
Jeg oppbevarer selv-høstede urter og slikt så og si overalt.  
Solen skinner så fint gjennom vinduet på kveldene. Det gamle vinduet var veldig greit og kunne åpnes på midten (har vanligvis et bord på verandaen der vi kan spise utendør, og da kunne man bare ta maten ut gjennom vinduet)


Redesignet lampen med gjenbruks- lampeskjermer (til fordel for de tidligere rødrutede), viklet eføy og blomster rundt og hengte et mini-fuglehus med vindspill under, slik at de klirret fortryllende hver gang jeg kom borti den. 


Detalj under lampen
Art nouveau- karaffel <3 Skulle ønske at omtrent alt jeg eier kunne vært i denne stilarten.


Tekannen vår i ekte jade <3 


Min første orkidè, hehe!


Den gamle kjøkkendøra, og 3 stk puser som ville ut ;) Kjent scenario.


Jeg har en forholdsvis stor samling med blad-fat (dette er et utvalg).
Er forresten glad for å være kvitt hønse-borden som strakte seg rundt hele kjøkkenet ^^
På en av kjøkkenbenkene. Jeg var ikke spesielt glad i disse flisene ;) 


Likte veldig godt de vintage krydderskuffene, så dem har jeg beholdt.


En vase hengende på veggen som jeg har mye glede av


En hylle jeg bruker til å oppbevare en del flasker og glass fulle av urter, vekster og sopper jeg høster inn.


Oransje roser er vakre.


Jeg har tørket alt for mye sopp... hehe! :'-D Jeg hadde ikke en gang plass til halvparten på kjøkkenet. Fra nå av skal jeg pulverisere mye mer av det, slik at det blir enklere å bruke i alskens måltider.


Dette er Gandalf, og Radagast som har gjort seg om til en hare... og han har Ringen ;) Ikke spør meg hvorfor han ikke er usynlig....


Nok en "shelfie"


To av sopp-krydder-beholderne
Hengende fruktkorger er jeg egentlig bare nødt til å ha


Jeg er glad i å bruke kryddere og urter i matlagingen
Jeg har trekopper, drikkehorn og diverse slikt hengende på kjøkkenet, for hvor skulle de ellers være? ;p


Sååå mange flasker... disse her var på tidspunktet forholdsvis tomme


Mmmm... farger


Kanin- og ekorn- skåler


Te... såå mye te. Det er enda mer enn dette, i tillegg kommer alle urtene i glass ;) Jeg elsker te, men i perioder glemmer jeg nesten å drikke det, andre ganger drikker jeg te hele tiden. Noen som har det på samme måte? 


Velkommen inn på te i alle fall! :)#interiør #kjøkken #oppussing #renovering #hjem #gammeldags #eventyr #koselig #flasker #hyller 

Bestemors hus i skogen

Sist sommer besøkte jeg bestemoren min, noe jeg gjør så ofte jeg får anledning. Hun bor 2-3 timer unna nå og jeg skulle ønske avstanden ikke var så stor. Jeg har så mange fantastiske minner her i livet fra alle helgene og ukene jeg tilbrakte på gården hennes hvert år, med geitene hennes, katter, dype skoger, gammel kunnskap og håndtverk og mye humor. Det er noe jeg er svært takknemlig for å ha opplevd her i livet. I tillegg til å drive en gård, hadde hun også en campingplass nede ved elven med mange små hytter som leides ut til turister. Vi pleide også å dra på utflukter, i fjellet og på setra, og hytta hennes inne i skogen. Vi dro på bærturer og andre turer med geitene. Jeg hadde min egen nydelige geitebukk, og bestemor hadde en geit som vokste opp inne i huset sitt. Geita var så liten da hun ble født, at de nesten ikke så henne blant morskaka. Så denne dvergen av en geit (som het Pernille) vokste opp inne, sammen med en minigris, og ble med på alt vi menneskene holdt på med. Hun var alltid utrolig tam og koselig!

Bestemor elsker gamle ting og hus, og har sterke meninger om moderne funkishus.... hehe. Hun liker seg aller best i det vesle laftede huset sitt, som står like ved der geitene pleide å holde til. Like ved her var det også en hytte oppe i trærne da jeg var liten, men den er ikke lenger helt brukbar.... uansett var jeg utrolig fascinert av den, den var sånn passe stor og bygget oppe mellom 4 høye trær. Like i nærheten var også høye klipper som det selvsagt var veldig spennende å leke ved. 

Jeg tok noen bilder av bestemors lille hus i skogen, for det er så koselig og fredelig, fullt av sjel. English translation: Last summer I visited my grandmother, which I do as often as I get the opportunity. She lives 2-3 hours away now and I wish we lived closer. I have so many wonderful memories from all the time I spent on her farm with her goats, cats, deep forests, ancient knowledge and handicrafts and much humor. It is something I am most grateful to have experienced in life. We also used to go on adventures in the mountains and on the farm, and her cottage in the woods. In addition to the farm she had a camping site by the river where she rented out many small cabins for summer tourists. We went berry picking and on forest walks with the goats. I had my own lovely goat buck, and Grandma had a goat who grew up in her house! The goat was so small when she was born, that they hardly saw her among the placenta and her much bigger twin brother. So this dwarf of a goat (named Pernille) grew up inside, along with a mini pig, and was involved in everything we humans were doing. She was always incredibly tame and cozy!

Grandma loves old things and houses and have strong opinions about modern minimalistic houses .... hehe. She prefers to be in her little log house, which is located close to where the goats used to live. Nearby there was also a treehouse when I was little, but it is no longer safe .... anyways I was incredibly amazed by it, it was quite big and built up between 4 tall trees. Close by was also high cliffs that of course was very exciting to play by
.
I took some pictures of grandmother's little house in the woods, it's so cozy and peaceful, full of soul.Her er det :) Hun holdt på å bygge ny veranda, og den var altså ikke helt ferdig enda.


Steinsopp


Skogen rundt, full av bær og mose


Spisebordet
Bestemor selv


Mange fine detaljer
Det er nesten litt som et museum, fullt av gamle fascinerende gjenstander


En bratt trapp opp til hemsen, der det er sengeplasser


Bestemor er nesten like glad i gamle flasker og krukker som meg ;)


​Utsikt fra hemsen


Skog overalt rundt <3


Liker du også gamle hus? #hus #interiør #gammelthus #laftethus #torvtak #bestemor #geiter #husiskogen #hytte #småbruk #hytteliv #eventyr

Interiør og mørke høstkvelder

Nå er det nok en gang lenge siden sist jeg postet her. Siden da har bladene på trærne blitt betraktelig færre, og løvet på bakken så mangfoldig at jeg kan vasse rundt i det. Jeg har imidlertid vært på hytta vår på fjellet det meste av tiden, uten strøm og internett, men har brukt tiden til å gjøre mye annet nyttig fra morgen til kveld. Når jeg endelig klarte å komme meg hjem, var trærne mer nakne og dagene mer mørke. Da er det fint å ha et koselig rede å trekke seg tilbake til på dunkle høstkvelder, med god mat, atmosfærisk musikk, katter og levende lys. Jeg foretrekker en litt mørk belysning generelt, ettersom jeg egentlig er ganske lys-sensitiv. 

Jeg har ikke hatt anledning til å feire Halloween eller gjøre andre festlige ting i høst, men: "With freedom, books, flowers, and the moon, who could not be happy?" ― Oscar Wilde


English translation: Most of the leaves have now fallen to the ground, and I've gathered them in piles to jump in. I've spent most of these days on our mountain cabin without electrisity, and been very productive up there from when I woke up and until I went to sleep. When I finally got back home, the days were darker and the trees naked. Then it's great to have a place to cozy up and keep warm, with good music, cats and candles.  "With freedom, books, flowers, and the moon, who could not be happy?" ― Oscar Wilde

Utsikt fra stua


Tree of Peace av Josephine Wall, et nydelig bilde. Kjøpte det ganske rimelig på ebay for en del år siden, men de har det der enda vil jeg tro.


Link liker gresskarene våre


Her er noen bilder fra et rom jeg ikke egentlig har vist bilder av før; kontoret vårt. Det er mye mer jeg kunne tatt bilde av der, egentlig....Vi studerer sopper. Rødnende fluesopp er en god matsopp, som ikke bør forveksles med rød fluesopp.


Elsker art nouveau- lamper. Denne er mye finere enn bildet gir inntrykk av, synes jeg. 


En annen koselig lampe


Huset er fyllt med bilder av Brian Froud


Tid for te


Fikk plutselig flere gresskar enn planlagt, da vennene våre på andre
siden av fjorden hadde dyrket noen ^^ Jeg dyrket også gresskar i år,
men sneglene er så ufattelig aggressive at det kunne jeg bare glemme..Viking-benken har jeg arvet av farmor og farfar. Har alltid likt den så godt <3


*posere*


Link <3


*gnafseslafse*


Et keramikkslott kombinert lykt <3


Her er litt tilfeldig mat jeg presterte å ta bilde av:

Lagde sushi med bokhvete og ramsløkpurè, suksess!


Kava kava, i gresskar-tekanne laget av jade :)


Eplepai laget med epler fra hagen, servert med banan-is (som smeltet) ^^Har dere hatt en fin høst så langt? Liker dere koselige høstkvelder med levende lys?
#høst #interiør #gresskar #katt #katter #mat #halloween #kos #antikk #alternativlivsstil #kunst 

Et eventyrlig cob-hus


I sommer besøkte jeg stedet til Gaia- arkitekten Rolf Jacobsen, en av norges fremste halmhusbyggere. Jeg hadde lenge tenkt på å ta turen dit, blant annet fordi jeg hadde lest boka hans tidligere kone Marianne Leisner hadde skrevet for en god del år tilbake, Villrosene - permakultur i hagen. En veldig bra bok i mine øyne, og i tillegg er den norsk! 


Løp og kjøp! Kan finnes her


Til og med kattene mine elsker den boken! ;)

Noe som motiverte meg ekstra til å ta turen innom når jeg først var i området, var at jeg fikk høre om et "hobbithus" som nylig hadde blitt bygget på stedet. Sønnen deres, Jor Jacobsen, bygget nemlig et cobhus der etter en 8 måneders reise i Amerika han gjorde som 20-åring. Han brukte reisen til å lære seg halm- og leirebyggeteknikker. Han fant cob- teknikken spesielt fascinerende i og med at det er så enkelt å gjøre selv. Mange steder er det mulig å rett og slett grave opp leirejord fra bakken, blande med litt vann og halm og skulpturere huset sitt med hendene, kostnadsfritt. Ved å bygge et cob-hus selv, ønsket han å vise hvor enkelt og gøy det kan være å bygge sitt eget hjem. Huset ble bygget i 2010/2011, han var da 21 år gammel. For å se bilder fra byggeprosessen, trykk her: "Terradoma - building a cob house". 

Jor tilpasset bygget til nordiske forhold ved å lage to vegger som ble ankret sammen, 20 cm innervegg, 20 cm hulrom og 15 cm yttervegg. Hulrommet ble isolert med perlitt. Budsjettet var på 50.000, men det endte på ca 80.000, inklusiv solstrømanlegg. Senere har det blitt innlagt vann og 230 volt strøm. Leiren fikk han gratis, han betalte kun for frakt. Dette var mer eller mindre ren blåleire som måtte blandes med sand, pukk og halm for å få riktig blanding. Cobhuset tok ham ca 5 måneder i effektiv byggeperiode å fullføre, fra graving til ferdigstillelse. 

Dem av dere som har lest bloggen min lenge vet at vi skal bygge et halmhus etterhvert, når vi først har funnet et sted vi virkelig vil slå oss ned. Vi ønsker oss et eventyrlig og organisk formet hus, og er ganske sikre på hvordan vi ønsker å ha det. Tidligere blogginnlegg om det er her og her, men jeg burde vel snart skrive et oppdatert innlegg om planene? :) Det finnes tusenvis på tusenvis av fantastiske kreative naturlige hus rundt om i verden, men det er fint å se at det også finnes noen få her til lands. Huset har idyllisk beliggenhet inne i en slags kløft mellom to berg, med torvtak og en liten kjøkkenhage. 


Huset er bygget helt inntil berget. Det er nok bittelitt fristende å kalle det for et hobbithus, og hadde det hatt en rund dør kunne jeg kanskje gått med på det ;)
Koselig sti som ledet til huset


Her ser man huset fra andre siden, nesten i ett med berget.
Jeg har sansen for hus som er bygget inn i bakker og bergInteriør, utrolig koselig der inne! 
Kosekrok


Dobbeltseng


2 senger til der oppe


Ovnen er av type kombinert peis og rocket stove mass oven (en veldig energi-effektiv ovn som er enkel å bygge og som ikke slipper ut "klimagasser". Sjekk det ut!) Man anlegger ofte en benk ved ovnen, som det går et rør gjennom, slik at det i tillegg blir varmt og godt å sitte. 


Pyntet med glassflasker i veggen


LesehjørneBonus ;) Her er noen andre bilder av stedet til arkitekten Rolf Jacobsen:
Det er flere halmhus på området


Arkitektkontoret


Inne i et av de andre halmhusene

  

  


Som dere ser er ikke disse halmhusene like organiske som cobhuset... men det betyr ikke at halmhus ikke kan være runde og organiske, det handler mest om personlig smak. Selv er jeg ikke i tvil om hva jeg foretrekker. 


Koselig med sovealkove
Har også lyst på et drivhus inntil mitt fremtidige organisk formede halmhus
Her vokser det druer


HageportalKunne du tenkt deg et cobhus/halmhus? Organisk formet eller firkantet? 
English translation: I've been wanting to visit the place of one of Norway's best natural building architects for quite some years, and when I finally was in the area we decided to just drive out to the island where he lives. What really tempted me to go there was the rumors that his son built a "hobbit house" there a couple of years ago. It was definitely worth having a look at! Even though there's an incredible amount of totally awesome cob houses around the world (please give yourself the joy of doing a google search), there's not yet many in Norway, and even fewer that actually looks as cozy as they should be.

This one was built by Jor Jacobsen, and looks like a pink fairytale cottage with green roof, a round shape and was built into the rocks, with a kitchen garden outside. He made it after a 8 months journey in America when he was 20 years old, where he used the time to learn the natural buidling techniques of cob and straw bale. He found it most fascinating that it is so easy to build yourself, and he wanted to show others just that. Many places you can simply find the materials to build your own home in the ground where you live, in addition to some trees, at no cost. In cob you dig up clay soil, then mix it with water and straw and start to sculpt your own home just as you like it. The imagination can run wild! To see pictures from the building process, click here: "Terradoma - building a cob house". 


Jor adapted the house to the norse climate by building two separate cob walls outside of each other, 20 cm thick interior walls, 20 cm space, then 15 cm exterior walls. The space was insolated with perlite. The budget was 50 000 kr, but it ended up a total 80 000 kr, included solar panels. So there's both water and electricity in the house. He got the clay for free, then mixed it with sand, soil and straw to get the right mixture. It was finished in 5 months. 

By the way, the last pictures are from some straw bale houses on the same land that the cob house was built. Not as charming to look at, but you can indeed build organically shaped fairytale houses with straw bales too, if you wish <3


Those of you who've read this blog for a while, know that we too are going to build our own natural home, out of strawbales, when we find the place we want to settle. We want an organic shaped fairytale like house, and are quite sure of how we want it to turn out. I wrote a couple of blog entries about it here and here, but I should probably give you an update soon? #hus #interiør #cob #cobhus #halmhus #naturlighusbygging #økologisk #grønnlivsstil #besvisstlivsstil #eventyr #eventyrlig #hobbithus #arkitektur #koselig #magisk

Interiør: Stua vår

Jeg tenkte å begynne litt med interiørblogging :) I grunnen burde jeg vel heller laget en film, men jeg har så lite erfaring med det... så det får bli en annen gang. Jeg samlet i stedet sammen en bildeserie til dere. Det er selvsagt veldig mye mer jeg kunne tatt bilder av, ser jeg nå, men man får i alle fall et lite innblikk i hvordan det er hjemme hos meg, så kanskje det kommer mer senere. Vi er en nokså liten stue, der halvparten av veggene er laftet tømmer, mens den aldri halvparten er grønn (den var rød når jeg flyttet inn -_-). Jeg har prøvd å runde av hjørnene litt, siden jeg drømmer om et mer organisk formet hus (halmhus), men enn så lenge bor jeg nå i dette skeive gamle tømmerhuset ;) Vi renoverer for tiden huset, men det meste av arbeidet har til nå blitt gjort på utsiden og i kjelleren. Det kan jeg vise resultatet av en annen gang.

Huset mitt kan forøvrig sees som et storstilt opprør over hva som er moderne for tiden :D Men det er nok ikke helt med vilje, eller bare for å være rebellsk. Der andre velger bare hvitt og minimalistisk stil, foretrekker jeg ting mer fargerikt, med en mengde av detaljer. Men også jeg har blitt litt lysere og enklere med årene, tro det eller ei. Fra å leve i en mørk mystisk skog full av skatter, er ting blitt mer romantisk, av mangel på et mer passende ord. Men jeg trives heldigvis med det også.

Har jo tidligere postet et par bilder fra stua, men her er en mer omstendig "omvisning". Som dere kanskje ser så eier jeg ikke tv, så på stua er det kun en mengde bøker og bilder å se på, samt en vedovn :) Et sted for avslapning og avkobling.


English translation: I'm going to start blogging about the interiors of my house. I've allready showed you a little bit of it, but there are so much more. Actually I wanted to make a little movie, but I'm a noob at filmmaking, so perhaps another time. Anyways, here's a glimpse of my little livingroom. I've painted half of it green, while the other half is naked lumber/logs. We're currenly renovating the house, so changes are occuring here and there.

I'm not into minimalism or painting everything white as most other people do here in Norway at the moment, I would rather use colors and decorate blank surfaces. I love details and personal looks :) I used to have a more dark and foresty style though, I suppose its lighter and with less trees, leaves and textiles hanging all around now. Trying to maintain a balance between the beautiful and practical ^^Sofakroken. Viktig å ikke ha en for komfortabel sofa ^^


Veggteppet mitt "Tree of Life" og pus


Nærbilder
Alvefiguren, skal forestille meg og min kjære på en sopp ;)
<3


Moder Jord
Veldig fin og symbolsk figur. Det lange håret på baksiden er fantastisk, det representerer alle mulige slags trær/blader, og alle slags dyr bor i det. På armene er det skoger, på føttene er det havdyr og amfibier. Magen er Jorden, og brystene er solen og månen... Jordas frukter, skyer og himmel.


En slags ent eller "greenman"


Noen få av bøkene våre... vikingbenken har jeg arvet fra farmor og farfar <3
Har satt opp den gamle fontenelampa :)
Hehe, Zelda som ville inn


Meg en sommerkveld


Kattungen


Zen- Link


Keramikk-slott-lykt <3


Elf on a shelf


Fikk besøk av min bror :)


Av og til tar jeg meg den frihet å spise middag på stua. Her er brokkolisuppe med sprøstekte kikerter.Kattenes favorittsted... de bruker nok sofaen mer enn meg ;)


*prrrr*


Revet ned blomstene fra vinduet som vanlig ;)


Har det koselig med Zelda og kattungen :)


Kveldsstemning
Og til slutt må jeg bare vise dere noe: Jeg fikk en ekte alvegave!

Fra noen fantastiske alvejenter i Nordnorge, de hadde laget så mye fint! De er så flinke at jeg har ikke ord ^^


Tusen takk! :) <3Har dere en stue dere trives i? :)
#interiør #stue #stua #oppussing #hus #hjem #katt #katter #eventyr #bohem

Mørketiden

Håper dere fortsatt koser dere i snøen... det gjør i alle fall jeg, som en av få kanskje? Mens jeg skriver dette, daler små snøflak ned utenfor vinduet mitt, men ellerede i går fant jeg de første snøklokkene for i år. Så våren nærmer seg så absolutt, og selv om jeg elsker våren av hele mitt hjerte, har jeg i år en veldig tålmodig innstilling til den. Jeg har alltid gjort god nytte av snøen og koser meg i den... Men det er nok mer som ligger bak i år, og jeg tror det er en slags melankolskhet over å enda ikke ha mitt eget landområde. Omtrent hvert år i 7 år har jeg flyttet rundt omkring... hver vår har vi sådd små spirer, dyrket jorda, egen mat etter permakulturprinsipper og med inspirasjon fra skoghager. Men hvor mye tid og kjærlighet kan man legge ned i det, når man plutselig kan ende opp med å flytte fra det igjen? Det skjærer litt i hjertet. Slik som jeg bor nå er så nært til mine drømmer, men likevel så fjernt. Men det er vel ikke så mye annet å gjøre enn å ta skrittene som må til i riktig retning, og kanskje er målene nærmere enn jeg tror? Til tross for at mye føles vanskelig og utfordrende, gjør jeg alltid mitt ytterste for å være positiv, holde meg inspirert og motivert, og ikke minst være uendelig takknemlig for hvor fint og vakkert livet tross alt er. Dette er spennende tider, og jeg er ikke av dem som gir opp. Snart ny vår, med nye muligheter!

Uansett, her kommer noen bilder fra hvordan jeg har klart meg gjennom mørketiden. Det har vært en kald vinter i et kaldt hus, men det har jo gått fint. Alt ble også mye mer lystbetont når solen etterhvert bestemte seg for å returnere :)


Utsikt fra stua vår en vakker vintermorgen, med utrolig gyllent lys og snø som daler ned
Når snøværet letner


Velkommen til gangen vår... vinterpyntet
Jeg kommer aldri til å slutte å spamme dere med kattebilder ;)


Jeg lagde noen raw sukkerfri soppe- pepperkaker, de ble ganske gode  :)


Litt vinterpynt


*prrrrr*


Et lite grantre som sto og frøs i en potte i utkanten av hagen, så han måtte nesten
få bli med inn. Da fikk jeg meg et lite juletre jeg også, på en ikke- voldelig måte ;)Et hjørne i stua, med diverse usorterte julegaver på


Jeg fant denne 7- ermede lysestaken i et gammelt skap her... og pyntet et tre i hagen


Raw brownies/sjokoladepai til min kjæres fødselsdag... den var egentlig ganske mørk brun... uansett, veldig god!


Den så mer sånn ut ;)


Jeg lagde sukkerfri snickers- kuler, like gode som originalen vil jeg si ;) Kanin- skålen fikk jeg til jul <3Soverommet vårt, vi sover i en liten dobbeltseng i det venstre hjørnet :) Litt mørke bilder, men sånn er det nå
midt på vinteren.

Oppbevarer noen smykker og slikt her...


Min kjære og pusen, når sola endelig begynte å vende tilbake der vi bor.


Liker denne lampen


Litt rart bilde kanskje, men synes det var koselig :)


Pusen varmer seg i buret sitt


Flere som er enig i meg i at denne ikke var så fin? Derfor måtte den fikses litt.


Jeg hadde en liten gammel barnebok med kjempesøte illustrasjoner i, og siden jeg ikke likte historien så klipte jeg ut alle bildene og omgjorde dem til julegaver... Bilder på begge sidene her, og litt frostglitter over gjør susen :) Her fant jeg forresten hele historien og bildene.


På stua... er så glad i det bildet.


Sånn ser det ut på sene kvelder her... og på Earth Hour ;)
Grantreet vårt... var heldig å ha akkurat ett passende tre, ellers er det mest lønnetrær her

 
Så stort er treet.  Og her er et nesnødd Mr Ekorn.


I "blåtimen"


Det er ingenting pusen min liker bedre enn å sitte på skulderen.


Hihih


En annen blogger linket til denne fascinerende nettsiden, som lar deg terapautisk tegne abstrakte bilder ;) Forsøk nr 1.


Mandalaer...


Anbefaler å prøve det ut :)


Frostrøyk over fjorden om morgenen


Når solen går ned :) Bildet er ikke redigert.


Inne i Molde hadde biblioteket pyntet med et lysende tre. Jeg raidet omhyggelig biblioteket og har prøvd å komme meg gjennom 20 flotte faglitterære bøker denne vinteren. *puh* Må innrømme jeg ikke er helt ferdig.


Sånn, da har dere blant annet sett litt mer av det nåværende hjemmet vårt... mangler vel fortsatt loftstua, kjøkkenet og alt det der, det kan jo hende de dukker opp etterhvert :) Men nå fremover blir det nok mest utendørsbilder, som er hva jeg liker best!


Har dere klart dere fint gjennom mørketiden?

Interiør, oppussing og koselig besøk!

Siden jeg ikke bare er ute eller på reise nå om dagene, tenkte jeg det var på tide å laste opp noen innendørs- bilder her på bloggen. Tiden mot årets mørkeste dag nærmer seg med stor fart, og det lar seg ikke alltid gjøre å utnytte det lille av dagslys som er. Heldigvis gir det også tid til refleksjon, læring og utarbeidelse av mengder av papirarbeid, og kanskje om jeg er heldig litt kreative sysler.

Det har vært mye å gjøre med dette gamle huset siden vi kom hit. Det har stått temmelig ubebodd i mange tiår, og det var litt av en jobb å stue vekk alt som fyllte vegger, hyller, skuffer og skap da vi kom hit, men til slutt fikk vi da ordnet det litt personlig og hjemmekoselig. Spesielt etter å ha malt om diverse vegger og lister til levelige fargekombinasjoner og fikk hentet litt av mine ting som har vært gjemt vekk i 7 år ;) Det er kanskje ikke så stort hus, men det har ganske perfekt med plass for våre behov, så jeg vurderer å strukturere vårt fremtidige hus på en litt lignende måte, bare i naturmaterialer og organiske former så klart. Dette er likevel et laftet hus da, selv om det dessverre ikke kommer så godt frem, og består av en liten stue, kjøkken, kontor/arbeidsrom og bad, samt loftstue med to små soverom. Det positive med gamle hus er at de er koseligere og mer sjelfulle, det negative er at de er kalde og at det elektriske systemet har trengt omfattende fiksing ;)

Uansett så har vi vært så heldige å få litt besøk her på dette avsides stedet, noe dere det gjelder skal vite at jeg setter veldig stor pris på <3 De byr på en fin variasjon i et ellers forholdsvis introvert liv. Flere hyggelig høstminner kommer etterhvert, ikke minst fra min magiske reise til Skottland!


Translation: So I moved into this old log house, and it was quite a lot of work with painting and fixing, not even to mention getting all the old stuff out of the way. But after some time it ended up quite cozy and home- like. Even though I still really miss my enchanted attic forest home at my childhood's house which I moved from 7 years ago, this is a little more functional. Won't put too much work into it since it is but another temporarily home, but you know, sometimes you just have to decorate a little. The best thing is however to have a house to play around in, and to get visits from amazing friends! <3Fant ut at jeg ikke klarte å leve med rød stue, da det eneste røde jeg har begrenser ser til en rekke fluesopper ;) Inne i alle veggene er det laftet tømmer...


Her har vi fått tak i to plater som vi har saget om til arbeidspult. Vi trengte stor plass å boltre oss på, og siden det er synd å bruke 12000 kr på et slikt fra møbelbutikken, satte vi i gang selv. Slike plater kan man få tak i gratis på diverse trevarelager som restmateriale, noe som er kjekt for folk som prøver å starte f.eks egen bedrift. Vi har skrudd dem fast til en ekstra plate som er en forlengelse av et vanlig bord, og det er fullstendig stødig uten å ødelegge det opprinnelige bordet. Etter man sager til så pusser man over kantene så de blir fine og avrundede. Her hadde vi akkurat beiset det i en sjokoladebrun farge som ikke kommer frem på bildet, samtidig som det ikke hadde tørket helt enda. Men resultatet ble ganske så bra, og sjatteringene i treet skinner gjennom.


Pusen hadde lagt seg pent tilrette over hatten min, mitt nye "floppyhat"- prosjekt ;) Og jeg som trodde pusen min hadde en utmerket sans for komfort...


Her fikk han en bedre idè...  Lille lurven ;)


Meg bak "blogg- kulissene", hehe. Har en pusegutt som er over gjennomsnittet glad i kos, ofte i upassende sammenhenger.
Pus som "soler" seg ;)


Pusen som har funnet seg en ledig plass under flyttekaoset tidligere i vår, hehe.
Her var han forresten litt skamklipt, etter vi haddet måtte klippe av halehåret hans pga oljesøl :PEtter at malingsspann og flyttekasser var borte. Noen av de dypt elskede bøkene våre.


Sommerfuglsoppelampe


Endelig fått plass til det vevde Tree of life- veggteppet mitt ^^


Litt høstpynt... mitt hjem har alltid blitt pyntet etter årstidene.... klarer ikke la være ;) Noen ganger ender det imidlertid opp som litt av en blanding.


Besøk av verdens beste og fineste folk! <3 :)


Blosmtersalater fra hagen, iblandet ville vekster


Dagliljer er spiselige, men jeg ville vært forsiktig med andre typer liljer. De andre blomstene er gressløk, stemor, storkenebb, marikåpe og akeleie.


Må daglig le av alle de merkelige sovestillingene til pusen


Strandlinjen nedenfor huset


Utsikt


Dette her er bare noen meter nedenfor hagen vår, koselig sted med bålplass rett ved fjorden


Første besøk av fine Marina og hennes kjære ^^
Lånte bildet av Marina... Er såå glad i slengdissebilder nemlig ;)


Kose seg med blåbærpai og annet snacks


Det store gresskaret som insisterte på å bli med meg hjem i år, som til slutt endte opp som gresskarpaier... Her kan man forresten også se den fine Silmarillion- boken min ;)


Kveldsstemning


Visste dere at bivoks avgir en varmere flamme enn andre lys, og renser heller enn å forurense luften? Nok et forsøk på å snike inn nyttige fakta ;)


Pusen min er linselus om dere ikke allerede har merket det... ;)


Fikk besøk av Gunhild og Marie, såå koselig :) :) Lånte bildet fra Marie forresten.


Bilder fra andre steder i huset kommer nok etterhvert.

Trives du i hjemmet ditt? Liker du å få besøk?

 

Mitt drømmehus del 2 - Inspirerende Interiør

Her er del 2 av det forrige innlegget mitt, denne gangen er det interiøret som står for tur. Jeg vil her gjerne vise hvor vakkert et øko-hjem kan være. Med pustende, naturlige, giftfrie, allergivennlige materialer som likevel gir god isolasjon... og som er fleksible å jobbe med etter egne drømmer og ønsker. Alle de levende og organiske formene man kan skape! Og når man bygger med cob og halmballer kan man støpe ting inn i veggene, slik som vinduer, og lage den formen man vil utav dem, om de ikke skal åpnes. Man kan også lage nisjer, og bygge benker, hyller og bord inn i veggen :)

Vi har ikke laget noen endelig plantegning av hvordan huset skal være, men jeg ser for meg et koselig, lunt, funksjonabelt og vakkert rede som har alt det vi trenger. Akkurat passe stort, men ikke større. Og jeg er ganske sikker på at det blir 2 etasjer, eller i alle fall et slags loft. Vi har nesten alt klart til å skape et hjem, utenom noen av møblene... jeg håper å kunne lage det meste selv, hvis ikke blir det evt redesign av brukte møbler. 


Omtrent alle disse bildene samlet jeg for lenge siden... det er mine personlige inspirasjonsbilder, noen av de bildene som kanskje best representer mine indre drømmer og visjoner gjennom hele livet... og jeg har drømt så mye om mitt eget sted! :) Kan nesten ikke vente mer.

Kreativt verksted og arbeidsplass :)


Kosekrok :) 


Innebygd sofa... Dersom man bygger en masseovn kan man få varme til å gå gjennom slike. Og i halmballhus får man så tykke vegger at man kan sitte i koselige vinduskarmer ;)


Deler av kjøkkenet til Meka. De 2 bildene ovenfor er fra det samme huset.


Huset til Simon Dale innvendig...
Resirkulert farget glass innstøpt i veggen :)
Et fint lite bad..
De to bildene ovenfor er av SunRay Kelley.
Triskele og keltiske mønstre og knotworks på veggene...
Og enda et tre :)


Spiralgulv av steiner og mosaikk... *sukke og drømme* 


Denne arkitekten har funnet ut at hele trær er mye sterkere til å bære husstrukturen enn oppkuttede planker. Noe jeg selv er overbevist om :)


De 3 rommene ovenfor er laget av Roger Dean, de er miljøvennlige og han er nå i ferd med å skape en hel bærekraftig landsby med slike hus :)


Jeg har en drøm om bladformede vinduer.... flyingconcrete.com


Laget av Gaudi, som døde i 1926... et stort forbilde.
Visste dere at gotiske katedraler egentlig er inspirert av trær? Det tror jeg i alle fall :)


Fordi det er blant trærne vi egentlig hører hjemme ;)


Bildene nedenfor gjenspeiler mye hvordan jeg hadde laget det på loftet mitt, i huset jeg vokste opp :) Jeg har ingen bilder derfra nå, men kanskje jeg finner dem igjen (flyttet derfra for 5 år siden). Jeg hadde ikke malt mye på veggene, selv om det alltid var mitt ønske... men jeg hadde mange vakre bilder av natur og eventyr. Det var trær og vekster og eføy overalt, lamper som lignet blomster, fontene, tekstiler, gammeldagse brune møbler, myke tepper på gulvene, skatter, feer, drager... hjorter og ekorn. Egentlig alt mulig rart som jeg elsker :) Og nesten alt var second-hand, eller ting som jeg hadde samlet eller fått i løpet av livet. Jeg har mye som venter på meg der... Så mye jeg vil ta vare på... men pga støvallergien min må jeg gjøre ting litt enklere og mer støvfritt nå og i fremtiden, og ikke minst barnevennlig ;) Men vakkert skal det bli.
Slike lignende lamper i hus og hage? Vi trenger en smed... Jeg har noen nydelige lamper som ligner dette fra før av...


Rund, hengende seng... ;) Og fluesopp-puffer. Jeg fikk nemlig en fluesopp-puff av Nilennalv en gang ^^


Jeg vet ikke helt om jeg kan lage en slik seng av norske vekster, men vi har alltid tenkt at sengen vår skal lages av trær, sannsynligvis hele døde trær som sengestolper, samt tekstiler og bladformasjoner.


Fin, drømmeaktig seng... 


Utendørs bad...

Jeg liker også gypsy-stil, sigøynervogner, og elementer av østlig kultur:


Fine farger... og tenk å ha et tak som er som stjernehimmelen!


Håper dere setter pris på å se noen av mine inspirasjonsbilder... jeg har slitt veldig lenge med å samle dem, fordi jeg måtte finne en måte å virkeliggjøre mine drømmer, jeg måtte finne en måtesamfunnet ville la meg realisere dette på  ;) (Og jeg har mange, mange flere!) Jeg vil så gjerne at verden skal åpne seg mer for alternative måter å lage husene sine, derfor deler jeg slikt som dette nå. Aldri vær redd for å drømme! <3

Mitt drømmehus - Estetisk, kreativt og naturlig

The Spirit of Excalibur - Enaid


Jeg har drømt i så mange år om et vakkert lite eventyrlig økohus bygget sammen med min kjære... :) Jeg falt helt for naturlig bygging for 6 år siden da jeg først kom over noen utrolig nydelige hus bygget av cob og halmballer... og hadde det ikke vært for mine mange andre interesser ville jeg virkelig vurdert å skaffe meg arkitektkompetanse. Fordelene med å bygge sitt eget hus er mange, blant annet personligheten og sjelen huset får, samt at du slipper å nedbetale mange millioner av gjeld resten av livet. Da er det fordelsaktig å bruke lokale ressurser og materialer til byggingen, slik som tre, halm, leire, stein osv... forutsett at du lar deg inspirere av naturens egne former, vil huset bli som en del av et vakkert landskap... helt rent og økologisk. Og som jeg pleier å si så er det ikke virkelig bærekraftig før det er vakkert... slik som naturen alltid er ;) Innenfor naturlig husbygging finnes det egne verdensomspennende nettverk av mennesker som hjelper til å bygge opp husene til hverandre, og også egne arkitektfirmaer i Norge :) Vi trenger mer kompetanse innen husbygging, så det er veldig mulig at vi kommer til å være med på en del workshops og byggeopplegg fremover. Har så langt vært med på å bygge samt tatt kurs innen halm- og cobhusbygging.

Vi har ikke helt bestemt oss for hvordan huset vårt skal være, men vi er ganske sikre på at vi ønsker å bygge med halmballer. Huset skal være organisk formet,  men ikke helt rundt... det skal være gresstak og jeg har alltid drømt om et lite tårn. Vi ønsker å ha en gotisk formet inngangsdør av tre, og spissbuede vinduer. Ellers drømmer jeg om et overhengende tak som støtter seg på rustikke søyler formet av hele trær med greiner rundt eller på siden/sidene av huset. På baksiden går huset gjerne helt i ett med bakken, og et stykke på fremtiden kan det gjerne være et buet drivhus. Veggene vil dekkes av kalkmørtel, enten kremfarget, eller en slags oransje/oker... og vil bli dekorert med snirklende leiremønstre innstøpt i husveggen og fargerikt glass. En hellelagt sti fører til inngangspartiet. Og så vokser det vakre trær, planter, blomster og klatrevekster rundt huset... omkranset av en fantastisk skogshage og vår egen lille vanndam... Jeg tror jeg kunne skrevet en hel bok :)

Da jeg var yngre drømte jeg om et lite laftet kråkeslott med flere tårn og gresstak langt inne i skogen... med innendørs omgivelser som etterlignet de ytre... Inne skulle det være tresøyler som en liten katedral av hele trær, med rennende vann, fontener og mykt mosegulv. Litt slik som jeg hadde innredet skogsloftet jeg bodde på... mørkt og mystisk med mange skatter. Men jeg prøver å holde drømmene mine realistiske, for hva er vel drømmer om de ikke kan realiseres? ;) Det handler om å visualisere seg ned til den minste detalj hvordan det skal la seg virkeliggjøre, og så gjennomføre det. 

Cob er et gammelt bygningsmateriale som er similært med hva man ofte ser i eventyr og gamle historier... det er fremdeles mange hus som står rundt om i blant annet England, Irland, Danmark, Tyskland, sentraleuropa etc. Denne teknikken har i løpet av de siste tiårene blomstret opp hos miljøengasjerte arkitekter og menneskegrupper, og gir rom for mye kreativitet og fleksibilitet. 

Hvorfor skal et hus være firkantet? Firkanten er et symptom på et sykt samfunn... La kreativiteten få springe frem, og lek med naturens egne organiske linjer. For det er vår tid som kommer nå ;)


Jeg har funnet ut at jeg må lage dette innlegget i to deler, et for eksteriør og et for interiør... Så det ikke skal bli så mange bilder. Jeg har nemlig alltid samlet på fine arkitektur- og interiørbilder, og nå kan dere få et klarere bilde av hva jeg snakker om eller hva som befinner seg i fantasien min.
Dette huset er bygget av Simon Dale, dere finner også link til nettsiden hans på sidemenyen et sted :) Dette huset ble bygget av han, som tidligere ikke hadde noe særlig med byggeerfaring, og kostet ham ikke mer enn ca 30 000 kr! Nå har han og familien flyttet til en økolandsby som har  veldig like visjoner med oss, Lammas, som er helt i oppstartsfasen.


Tårnet <3 Bygget av SunRay Kelly, The Sanctuary.
Dette er i Norge, hus bygget etter gamle funn fra bronsealderen :) Om man også tar i bruk vinduer tror jeg det kan bli veldig fint å leve i!


Også laget av SunRay Kelley :)


Halmballhus med tårn :)
De to husene ovenfor er fra Cae Mabon! Et nydelig retreat-sted.


En annen fordel med cob-hus er alle trærne som heller kan få leve, enn å bli til hus :)


Med cob kan man lett skulpturere hva man vil på husveggen sin... slik som denne dragen ;)
En redskapsbod, stall eller garasje :) Bobla vår kunne passet fint inn der!
Dette er et slags eco community i Sveits. Laget av denne arkitekten som også lager frittstående økohus som det nedenfor :)
Cob-hus i Danmark, bygget som en spiral.
Laget av mine alle tiders favorittarkitekter Gaudi! En av verdens første organiske arkitekter...


Denne nydelige døren var blant annet en inspirasjon for J.R.R. Tolkien ;)Et lite eventyrhus...
Sopphus! ;D

Noen hus i trærne som jeg liker godt, men jeg trooor ikke det er sannsynlig at jeg kommer til å bo i et... men jeg skal definitivt få bygget et lite et, kanskje sammen med barna ^^Husene ovenfor er bygget av BlueForest, som jeg også linker til på sidemenyen her :)Og til slutt, noen hus i stein... fordi stein er fint, varig og noe jeg definitivt ønsker å bruke aspekter av i husbyggingen:

Hus i økolandsbyen Findhorn i Skottland :)Se mine besøk hos norske halmhus her og her! :)

Og til slutt noen youtube-klipp: 

Cob Documentary: http://www.youtube.com/watch?v=abYZLmPwgwQ

The Woodman's Cottage: http://www.youtube.com/watch?v=WgduN7uNGOY

CalEarth Eco Dome: http://www.youtube.com/watch?v=WMNzoWkXTtc
Forhåpentligvis har dere en nettforbindelse som takler youtube... det har ikke jeg der jeg bor... ;D


Hva synes dere? Kunne dere tenke dere et økohus? Og hvordan er drømmehuset ditt?

Når jeg publiserer nettsiden vår kan dere få se en mye større del av arkitektursamlingen :)
Spørsmål? Jeg har en god del bøker om slik husbygging, og kan sikkert gi svar.

Her er del 2, med min interiørinspirasjon! Sjekk det ut, dere vil ikke angre.

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenkerhits