hits

Helse og kosthold

Ramsløk ~ Nordens hvitløk

Jeg ville gjerne oppdatere den opprinnelige artikkelen min om ramsløk, da jeg ikke syntes bildene var gode nok. Så her kommer det samme innlegget, men med flunkende nye bilder! :) Jeg har tatt en del flere bilder i det siste også, men de får jeg poste en annen gang.

Ramsløk blir ofte kalt nordens hvitløk, dette fordi den lukter og smaker omtrent som hvitløk, bare litt mindre sterkt. Ramsløk forbindes først og fremst med mildere kystklima. Den vokser villt i løvskoger på Østlandet og oppover kysten av Møre og Romsdal. Men det er også mulig å dyrke ramsløk i innlandsklima! Det er en enkel sak å dyrke ramsløk i sin egen hage, både ved hjelp av setteløk og frø. Hvis man har et felt med ramsløk, så vil de villig formere seg, og etter hvert bli til større felt. Det er en kjempeflott form for jorddekke innen permakultur, da de fortrenger ugress, tåler skygge godt og samtidig gir mye mat.

Ramsløkbladene ligner mye på liljekonvall som er giftig og man skal være forsiktig så man ikke tar feil. Men hvis man bryter av et blad og lukter på det, vil man med en gang kjenne løklukten, og det er det beste kjennetegnet på at det er ramsløk man har funnet. Videre så er liljekonvallbladene stivere, blankere og har en rødfarge nær roten.

Ramsløken har hvitve stjerneformede blomster som vokser tett sammen i en kule på toppen av stilken. Ramsløken vokser i kolonier, så har du først funnet èn plante, så kan du bare løfte blikket og du vil fort se flere hundre pryde skogbunnen, og det er ofte litt av et vakkert syn! Ramsløksesongen er relativt kort og begrenser seg til april, mai og juni, selv om røttene kan sankes året rundt. Jeg vil imidlertid ikke anbefale dette da man vil hindre at det blir flere av den. Og nå når ramsløk har begynt å bli så populær, er det best å beskytte den mest mulig.

Jeg drømte om å finne ramsløk i flere år før jeg endelig fant mitt ramsløkparadis! Jeg var rett og slett overlykkelig over å endelig ha funnet det, og stedet var i tillegg helt magisk, vakkert og fortryllende, blant løvskog, fjord og fjell. Det er virkelig en glede å dra tilbake dit, selv om det er et stykke fra der jeg bor. Og ikke be meg om å avsløre stedet ;) Men jeg kan kanskje ta deg med dit om du spør pent!


Ikke mitt bilde, men sånn ser det ofte ut i ramsløkskogene

Ramsløk, et lite vidundermiddel?

Urtekilden sier at: Helt fra oldtiden og fram til våre dager har ramsløk vært brukt som et blodrensende middel, som medisin ved fordøyelsesplager og som et forebyggende middel mot infeksjonssykdommer. Ramsløk bidrar til å balansere tarmfloraen, og å spise frisk ramsløk eller å innta te eller tinktur av urten kan være nyttig ved plager som dårlig appetitt, generelt dårlig fordøyelse, og mage- og tarmproblemer. Tar også knekken på parasitter og innvollsormer.

Ramsløk har kraftig antibakteriell virkning og er et naturlig antibiotikum som er virksomt mot en rekke bakterier og sopp, bl.a. Candida. Frisk plantesaft av ramsløk forbedrer blodsirkulasjonen, beskytter hjertet, forebygger åreforkalkning og blodpropp. Når urten i tillegg kan hjelpe til å senke et høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier, vil ramsløk kunne bidra til å avverge slagtilfeller og dermed forlenge og berge liv. At blodsirkulasjonen blir bedre er til nytte også for hukommelsen og synet. Ved luftveisplager som astma, bronkitt, halsbetennelse, forkjølelse og lungeemfysem kan man ha god nytte av ramsløk, og ved å virke blodrensende hjelper urten også ved hudproblemer.


Anvendelse og dosering av ramsløk

Hvis man ønsker å bruke ramsløk som en rensende vårkur, kan man putte en neve blad i en blender sammen med et glass kaldt vann. Drikk et glass hver dag i noen uker, eller så lenge man har tilgang på friske planter.

Man kan lage tinktur av friske ramsløkblader. Finsnittet urt legges på et glass og man fyller opp glasset med 40 % sprit. Blandingen bør stå i 2-3 uker før urten siles fra og tinkturen er klar til å brukes. Ta 20-30 dråper i litt vann flere ganger daglig.


Matlaging med ramsløk

Ramsløk er nydelig i mat og kan brukes på mange forskjellige måter. Unge ramsløkblad er en god vårgrønnsak og kan kuttes i småbiter og brukes friske som krydder i salater, sauser og supper, eller de kan blandes i oster, dipper og smør. Ramsløk er en svært fin urt å bruke til pesto eller purèer. I varme retter bør bladene tilsettes på slutten av tilberedningen, for da bevarer man bedre den gode smaken. Også blomstene på ramsløkplantene kan spises, og de egner seg dessuten godt som dekorasjon i salatbollen. Jeg lager ofte ramsløksalt og ramsløksmør. Friske ramsløkblad kan oppbevares et par dager i kjøleskap ved å legge dem i en plastpose med noen dråper vann i. Kan også tørkes eller fryses. Bruk ramsløk der du ellers bruker løk eller hvitløk! :)


Ramsløkpesto:

200 g ramsløk
4 dl extra virgin olivenolje
2 ts havsalt

Kjør alt i en foodprosessor. Oppbevar pestoen i sylteglass. Kan holde seg i månedsvis i kjøleskapet, jeg har hørt at det kan holde seg i 1-2 år! Det er også mulig å fryse ned denne pestoen. Grunnen til at jeg holder oppskriften så enkel er at pestoen dermed kan brukes til mer mangfoldige ting, så det er mest for å øke holdbarheten at jeg gjør dette.English translation: I'm sure some of you know about wild garlic, also called ramsons and here in Norway the vikings leeks! The plant looks like pure magic, growing in the forest under leafy trees, covering the forest floor like a blanket of green, with white star shaped flowers.... and that smell! After wishing for such a place for years, I was in total bliss when I finally found it. And it was such a beautiful place too, by fjords and mountains and super cozy forest.

Wild garlic is wonderful for planting in your garden too, it can cover the ground under your trees and keep the weeds away. It's also so very healthy! It has antibacterial, antibiotic and antiseptic properties, and it makes sense to pack as much into your diet as you can. The best known health benefit of garlic is its effectiveness in reducing blood pressure and, hence, heart disease and the risk of stroke. You can use it in so many types of foods only the imagination is the limit. Try a search in google for inspiration! :)

En vakker strand!


Og en liten øy


Vi tok med oss litt ramsløk for å spre i skoghagen hjemme


Ramsløken selv!


*plukke plukk* Vær skånsom når du plukker!

Fiin ramsløk!


Må jo gjøre sankingen litt estetisk!


Kusymre.. den er også spiselig. Kan brukes som spinat. Eller pynt i salater.


Mine kjære hvitveiser


Tok med litt hjem, det holder på å spre seg utover skogen hjemme nå :)
Koselig skog


Og vakker utsikt
Ramsøkpurè

 

Har du spist ramsløk, eller funnet den?


#villevekster #gratismat #selvforsyning #permakultur #ramsløk #hvitløk #natur #naturen #friluftsliv #fjord #skog #skogen #vår #matauk #økologisk #naturlig #selvberging #vikinger #oppskrifter #mat #kosthold #ernæring #helse #sanke #wildleek #foraging

 

 

Raw sjokoladekake med løvetann

Her kommer en oppskrift i kategorien rawfood (altså ikke varmebehandlet): brownies med løvetann og appelsin (sukkerfri og glutenfri), som jeg serverte på 17 mai. Utgangspunktet var at jeg ville lage en kake der jeg kunne bruke en del av løvetannen som poppet opp i hagen. Jeg bruker løvetann til mye! Jeg lager smoothie med løvetann og andre ville vekster i nesten hver dag. Jeg lager rensende te av røttene. Jeg sprøsteker knoppene og har dem som tilbehør til middagen. Jeg koker løvetannstenglene i vann så de blir som pasta. Jeg lager saft av blomstene. Noen lager også løvetannsirup, men jeg har enda ikke prøvd det da jeg ikke spiser sukker. Likevel bestemte jeg meg for å lage en kake, og jeg må selv si at den smakte fantastisk! Den er nokså mektig, så man kan nok kalle den en konfektkake.

Jeg vet det er litt selvmotsigende med blandingen av eksotiske og lokale ville ingredienser, så for meg en denne kaken super- eksklusiv og luksuriøs ;) Jeg har noen ideer om hvordan jeg kunne brukt mer kortreiste ingredienser, ikke akkurat når det gjelder kakaoen, men en del av det andre.


English translation: Here's a recipe on a vegan raw chocolate dandelion cake! ^^ Sorry, but if you want it all translated you would either have to use google translate this time, or ask me very nicely! Tehee ;)
"Raw" sjokoladekake med løvetann:

Bunnen:
1,5 dl rått kakaopulver
2 dl mandler
6 stk dadler (ikke nødvendig)
4 ss kokosfett (eller annen olje/fett)
2 ts vaniljepulver
2 ts kanel
1/4 ts salt

Fyllet:
4 dl usaltede cashewnøtter
2 dl presset appelsin/appelsinjuice
1 ss økologisk revet appelsinskall
1-2 kopper løvetannblomster (bare det gule)
3 dl kakaopulver
2 dl smeltet kakaosmør *
2 ss vaniljepulver
Søtning etter smak, jeg brukte stevia blandet med yaconsirup og litt sukrin

Pynt
revet økologisk appelsinskall
løvetannblomster
evt andre vårblomsterFremgangsmåte:

Bunnen:
Bland alt i en food processor, kna utoveri en form.

Fyllet:
Mos alt i en blender eller kjøkkenmaskin. Tilsett smeltet kakaosmør og rått kakaopulver og mos alt sammen. Det rå kakaosmøret skal smeltes i vannbad. Fordel hele fyllet over kakebunnen. Pynt med revet appelsinskall og sett kaken kjølig.

*det ER fint mulig å droppe kakaosmør, det er godt, men litt eksklusivt... det gjør riktignok kaken stivere, kan evt bruke kokosfett, eller prøve å gjøre den stivere med feks psyllium husk/fiberfin og lecitihin)... bruke mindre juice i, eller bare fryse kaken, lage en iskake.Jeg sanket ingredienser til en vill salat også ^^ Blant annet med gjøksyre, vanlig syre, marikåpeblomster, løvetann og primula. Kattene ville også bli med på moroa ;) Etter å ha delt dette på tumblr, sirkulerer det nå villt rundt på nett som "You can now kiss the bride"... hahaha!
Jeg sanket også røtter... kanskje ikke den beste tiden på året, men likevel... trengte dem til et helseprosjekt. Jeg sanket løvetannrøtter, men mest røtter av krushøymole. Avgiftende og rensende. Det er tidkrevende å sanke røtter, tungt arbeid og vanskelig å rengjøre, men man får jo en del tilbake likevel. Røttene deles i biter, tørkes og lagres.
  #rawfood #raw #råkost #oppskrift #løvetann #røtter #detox #katt #katter #kake #sjokoladekake #blomster #hage #villevekster #sukkerfri #sukkerfritt #glutenfri #melkefri #laktosefri #stevia #vår #rawkake #cleaneating #spiseligeblomster

Soppsakkyndig, hva er det egentlig?

Forrige høst startet jeg på soppsakkyndigutdannelsen! :) I teorien startet jeg vel egentlig våren før, men det er ingenting som slår all kunnskapen man tilegner seg i praksis om høsten der ute i soppskogen. Jeg hadde lenge drømt om å kunne gjøre dette, men hadde ingen anelse om at det ville kunne skje såpass tidlig i livet. Så jeg grep selvsagt sjansen jeg fikk. Og jeg har ikke angret et sekund! Det har vært så utrolig spennende og lærerikt, og å gå i skogen om høsten nå er som en helt ny dimensjon. Jeg kunne jo mye om sopp fra før av og følte meg ganske fornøyd med det, men det er jo tusenvis av sopper å lære seg. Både til mat, medisin, plantefarging, papirlaging osv. Eller bare fordi mange av dem ser utrolig fascinerende og rare ut, de kan ha de merkeligste former, farger og lukter!

Jeg bare elsker å kunne mest mulig om naturen rundt meg og alle gavene den gir, da føler jeg meg trygg og selvsikker, at jeg alltid vil klare meg og at naturen tar vare på meg. Tenk at kunnskapen om å plukke og spise sopp nesten hadde dødd ut her i Norge for noen tiår siden? Nå er den allmenne interessen tilbake for fullt, og flere og flere drar ut i skogen med soppkurven i hånden. I fylket der jeg bor er det for få soppsakkyndige, og mange av dem begynner å bli gamle. Så de ønsket å lære opp unge mennesker som kan bære kunnskapen videre. Det er ikke egentlig et yrke, men en tittel... som kan være med å redde liv i og med at de er soppkontrollører som går gjennom soppfangsten til folk slik at de garantert kan føle seg trygge på hva de tar med seg hjem. Dette er kjempeviktig! De kan også holde kurs for andre, selge sopp til restauranter og butikker og ta på seg (s)oppdrag for feks kommunen og mattilsynet.

Nå er soppsesongen her for fullt igjen, og jeg er selvsagt ute i skogen og plukker sopp ved enhver anledning. Jeg har dessverre ikke så mye tid til det, men jeg prioriterer det mest mulig denne høsten fordi om en måned er det soppsakkyndigeksamen! Heldigvis er skogen full av sopp, så det er optimale forhold for å øve seg. Følelsen av å være tilbake i soppskogen er ubeskrivelig. Det var nesten som om jeg hadde vært i en slags dvale siden i fjor og at jeg ble full av glede og energi igjen der jeg hoppet rundt som en fornøyd skogsalv og fyllte den ene kurven etter den andre med fargerike sopper. I det siste har jeg faktisk hovedsaklig spist sopp, og det føles bra. Så jeg oppfordrer på det varmeste å ta dere en tur ut i skogen, med en soppkurv eller en tøypose og med en liten soppbok i den andre hånden ;) Og ikke minst, meld dere inn i sopp- og nyttevekstforeningen for mange spennende kurs og ekskursjoner året rundt!


English translation: I'm a real mushroom enthusiast, and been for many years. It's not a surprise to those who know me that I forage as much as possible all year round in nature, and I'm alwas eager to learn more. It's extra fun when the autumn colors arrives I must admit, both to harvest from the garden, and going out into the woods with a basket to pick berries and mushrooms. This tradition is strong in me as my parents and grandparents were also crazy foraging in nature during the autumns. It's sad that most people don't really do this anymore, instead they satisfy their foraging needs while shopping in malls. But this will never give the same joy as some baskets full of fresh mushrooms! And will not bring blushes to your cheeks and help fight off depression ;) Oh well, in a few weeks I'm up to a mushroom expert exam, I really hope I will pass!


Noen bilder fra forrige høsts utflukter:

Skaret, et kjent sted å starte fjellturer fra her i området


Fargerike
Noen ganger muterer de... ;)


Kurven min


Så ekskursjonene foregår slik at man først går rundt og plukker sopp i noen timer, i gruppe eller hver for seg,
og så legger alle frem fangsten sin for å identifisere den. Deretter går man ut i skogen og plukker igjen.


Studerestudere


Fiine


Rødskrubb


Tror dette var brunkjøttbukkesopp... mange slørsopper er pene, men farlige!


Miiiih!


Sopp- og nyttevekstforeningen hadde stand for å lære andre om sopp


Det ble også servert sopp- pai


Og vist frem ting man kan lage av sopp... feks kan man lage papir av sopp, og male med soppfarger! :)


Noen hadde funnet stooore fluesopper


Her underviser en av norges fremste soppeksperter, Gro Gulden


Raspskjellsopp


Mange fantastiske naturopplevelser på sopptur!
Goblins! :O
Magisk tre!


Storskjellpigg... er stor!


Folk pleier ikke å spise den så ofte, men de plantefarger med den
Svovelriske


Noen ganger må man ty til støvler


Harpespiller?


Melsopp


Mosegrodde steder har ofte mye sopp


Et skogsmonster


Vi sorterer hovedsaklig etter sporefarger... fargen kan ofte sees på undersiden av sopphatten.


Maaaasse sopp!


Nok en tur


Her begynner det å bli ordentlig høst


Ruiner i skogen
Gulrød kremle
Fornøyd med fangsten!


Liker du å plukke sopp? Har du møtt en soppsakkyndig før?#natur # #fjell #romsdal #norge #fjelltur #skogstur #skog #skogen #sopp #sopper #september #sopptur #soppsakkyndig #soppkontrollør #kantarell #skole #studier #risken #tre #trær

Ramsløk ~ Vikingenes hvitløk

Ramsløk blir ofte kalt nordens hvitløk, dette fordi den lukter og smaker omtrent som hvitløk, bare litt mindre sterkt. Ramsløk forbindes først og fremst med mildere kystklima. Den vokser villt i løvskoger på Østlandet og oppover kysten av Møre og Romsdal. Men det er også mulig å dyrke ramsløk i innlandsklima! Det er en enkel sak å dyrke ramsløk i sin egen hage, både ved hjelp av setteløk og frø. Hvis man har et felt med ramsløk, så vil de villig formere seg, og etter hvert bli til større felt. Det er en kjempeflott form for jorddekke innen permakultur, da de fortrenger ugress, tåler skygge godt og samtidig gir mye mat.

Ramsløkbladene ligner mye på liljekonvall som er giftig og man skal være forsiktig så man ikke tar feil. Men hvis man bryter av et blad og lukter på det, vil man med en gang kjenne løklukten, og det er det beste kjennetegnet på at det er ramsløk man har funnet. Videre så er liljekonvallbladene stivere, blankere og har en rødfarge nær roten.

Ramsløken har hvitve stjerneformede blomster som vokser tett sammen i en kule på toppen av stilken. Ramsløken vokser i kolonier, så har du først funnet èn plante, så kan du bare løfte blikket og du vil fort se flere hundre pryde skogbunnen, og det er ofte litt av et vakkert syn! Ramsløksesongen er relativt kort og begrenser seg til april, mai og juni, selv om røttene kan sankes året rundt. Jeg vil imidlertid ikke anbefale dette da man vil hindre at det blir flere av den. Og nå når ramsløk har begynt å bli så populær, er det best å beskytte den mest mulig.

Jeg drømte om å finne ramsløk i flere år før jeg endelig fant mitt ramsløkparadis! Jeg var rett og slett overlykkelig over å endelig ha funnet det, og stedet var i tillegg helt magisk, vakkert og fortryllende, blant løvskog, fjord og fjell. Det er virkelig en glede å dra tilbake dit, selv om det er et stykke fra der jeg bor. Og ikke be meg om å avsløre stedet ;) Men jeg kan kanskje ta deg med dit om du spør pent!


Ikke mitt bilde, men sånn ser det ofte ut i ramsløkskogene

Ramsløk, et lite vidundermiddel?

Urtekilden sier at: Helt fra oldtiden og fram til våre dager har ramsløk vært brukt som et blodrensende middel, som medisin ved fordøyelsesplager og som et forebyggende middel mot infeksjonssykdommer. Ramsløk bidrar til å balansere tarmfloraen, og å spise frisk ramsløk eller å innta te eller tinktur av urten kan være nyttig ved plager som dårlig appetitt, generelt dårlig fordøyelse, og mage- og tarmproblemer. Tar også knekken på parasitter og innvollsormer.

Ramsløk har kraftig antibakteriell virkning og er et naturlig antibiotikum som er virksomt mot en rekke bakterier og sopp, bl.a. Candida. Frisk plantesaft av ramsløk forbedrer blodsirkulasjonen, beskytter hjertet, forebygger åreforkalkning og blodpropp. Når urten i tillegg kan hjelpe til å senke et høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier, vil ramsløk kunne bidra til å avverge slagtilfeller og dermed forlenge og berge liv. At blodsirkulasjonen blir bedre er til nytte også for hukommelsen og synet. Ved luftveisplager som astma, bronkitt, halsbetennelse, forkjølelse og lungeemfysem kan man ha god nytte av ramsløk, og ved å virke blodrensende hjelper urten også ved hudproblemer.


Anvendelse og dosering av ramsløk

Hvis man ønsker å bruke ramsløk som en rensende vårkur, kan man putte en neve blad i en blender sammen med et glass kaldt vann. Drikk et glass hver dag i noen uker, eller så lenge man har tilgang på friske planter.

Man kan lage tinktur av friske ramsløkblader. Finsnittet urt legges på et glass og man fyller opp glasset med 40 % sprit. Blandingen bør stå i 2-3 uker før urten siles fra og tinkturen er klar til å brukes. Ta 20-30 dråper i litt vann flere ganger daglig.


Matlaging med ramsløk

Ramsløk er nydelig i mat og kan brukes på mange forskjellige måter. Unge ramsløkblad er en god vårgrønnsak og kan kuttes i småbiter og brukes friske som krydder i salater, sauser og supper, eller de kan blandes i oster, dipper og smør. Ramsløk er en svært fin urt å bruke til pesto eller purèer. I varme retter bør bladene tilsettes på slutten av tilberedningen, for da bevarer man bedre den gode smaken. Også blomstene på ramsløkplantene kan spises, og de egner seg dessuten godt som dekorasjon i salatbollen. Friske ramsløkblad kan oppbevares et par dager i kjøleskap ved å legge dem i en plastpose med noen dråper vann i. Kan også tørkes eller fryses. Bruk ramsløk der du ellers bruker løk eller hvitløk! :)


Ramsløkpesto:

200 g ramsløk
4 dl extra virgin olivenolje
2 ts havsalt

Kjør alt i en foodprosessor. Oppbevar pestoen i sylteglass. Kan holde seg i månedsvis i kjøleskapet, jeg har hørt at det kan holde seg i 1-2 år! Det er også mulig å fryse ned denne pestoen. Grunnen til at jeg holder oppskriften så enkel er at pestoen dermed kan brukes til mer mangfoldige ting, så det er mest for å øke holdbarheten at jeg gjør dette.English translation: I'm sure some of you know about wild garlic, also called ramsons and here in Norway the vikings leeks! The plant looks like pure magic, growing in the forest under leafy trees, covering the forest floor like a blanket of green, with white star shaped flowers.... and that smell! After wishing for such a place for years, I was in total bliss when I finally found it. And it was such a beautiful place too, by fjords and mountains and super cozy forest.

Wild garlic is wonderful for planting in your garden too, it can cover the ground under your trees and keep the weeds away. It's also so very healthy! It has antibacterial, antibiotic and antiseptic properties, and it makes sense to pack as much into your diet as you can. The best known health benefit of garlic is its effectiveness in reducing blood pressure and, hence, heart disease and the risk of stroke. You can use it in so many types of foods only the imagination is the limit. Try a search in google for inspiration! :)


I nærheten av det hemmelige stedet vårt :)


Trollske omgivelser


Bregnebregnebregne


Inn i den fortryllende skogen


Som dere kanskje ser var dette på kvelden, så bildene ble noe uklare,
men jeg synes nå det er litt stemningsfullt.

 
Liljekonval var det masse av... og bregner, men hvor ER ramsløken?


Ikke her


Og ikke her....


Men her åpenbarte den seg!


Kjempeflott utsikt rett og slett
Mye ramsløk vokste langs stranden :)Har du spist ramsløk, eller funnet den?#villevekster #gratismat #selvforsyning #permakultur #ramsløk #hvitløk #natur #naturen #friluftsliv #fjord #skog #skogen #vår #matauk #økologisk #naturlig #selvberging #vikinger #oppskrifter #mat #kosthold #ernæring #helse #sanke #wildleek #foraging

Mine største iherb- favoritter, handleguide og julegavetips

Hei alle dere! Jeg tenkte å dele noen av mine favoritter fra nettbutikken iherb, blant annet fordi jeg ser at flere av dere har spurt etter tips i det siste. Iherb er jo en enorm labyrint fullt av et overveldende utvalg! Så det å ha noen til å guide seg litt rundt der betyr alt, og å utveksle ideer med hverandre. Selv begynte jeg å handle fra iherb for noen år tilbake, men jeg hadde en mislykket opplevelse med tollen... og det verste var at hver gang jeg logget inn på iherb, ble jeg slått av apati av det endeløse utvalget, der jeg åpnet mange faner med produkter, følte meg forvirret og lukket alt igjen... hehe. Jeg hadde rett og slett iherb- angst og orket ikke ha noe mer med stedet å gjøre før snart et år siden ;) Da gikk alt plutselig like enkelt som en lek! Det er nesten alt for lett å fylle handlekurven og trykke på kjøp.

Så hvorfor handle på iherb? Iherb er en av de største og beste nettbutikkene innen helsekost, økologisk mat, glutenfri mat, raw food, naturkosmetikk, og prisene er ofte mange ganger lavere enn i Norge. Jeg for min del bor temmelig avsides, og må reise nesten en time om jeg skal ha tak i noe som helst økologisk, og selv da er utvalget begrenset. Vil du i tillegg ha det rått/raw/ubehandlet blir sjansene enda mindre. Sånn sett er iherb det enkleste og rimeligste alternativet (men kanskje ikke det mest miljøvennlige). Da er det viktig å bestille det mest nødvendige og det man helst ikke vil være foruten. Når det er sagt så klarer jeg meg fint uten mange av tingene på denne lista, og mange ting bestiller jeg ytterst sjelden, det er slikt jeg koser meg med ved spesielle anledninger :)

Så hvordan handler man på iherb? Den mest utbredte måten å gjøre det på her i Norge er å bestille flere pakker, hver med en verdi under 200- kronersgrensen for toll og moms (akkurat nå tilsier det 33-34 dollar). Da vil pakken gli fint gjennom tollen! Prøv å fordele vekten i pakkene slik at portoen blir lavest mulig, jeg får den alltid ned på 4 dollar (litt over 20 kr). Pass på å ikke bestille ting som ikke er lovlig å innføre fra USA, dette gjelder spesielt kosttilskudd og legemidler! Enda et tips er at øverst på iherb kan man trykke på "Freebies", for å få med en gratis vareprøve i pakken du bestiller (noen av disse kan også bli stoppet av tollen). Husk også at ikke alt er sunt eller naturlig på iherb.

Jeg vil også anbefale iherb- produkter som julegaver. Jeg liker ofte å lage spiselige ting til jul, pakket på en koselig måte med feks hjemmelagde kort og etikketter, og gamle glass. Tørket frukt, nøtter, tørrvarer, selvlaget sjokolade og annet snacks. Eller økologiske og naturlige såper, kremer, sjampoer og rengjøringsprodukter.


Rabattkode: Er det første gang du handler på iherb får du 5 til 10 dollar i rabatt om du oppgir rabattkode GOP429 i din første bestilling. Denne oppgir du nederst på handlekurven før du skal betale, eller klikk på bildet under:For en mer utfyllende iherb- guide, sjekk ut dette blogginnlegget.


English translation:
This is my Iherb- favorites! You will find them by clicking the purple links :) And make sure you use the coupon code above, GOP429, to get 5 and 10 $ off on your purchase!
Mine Iherb- favoritter! Puh, dette tok lang tid å lage:


Stevia!Jeg har brukt stevia stort sett som eneste søtning siden begynnelsen av 2006, da jeg sluttet med sukker og absolutt alt som har det som ingrediens. Er kjempefornøyd med det, og synes stevia smaker kjempegodt. Det kan ta litt tid å bli vant med det, men det er absolutt verdt det. Hjemme har jeg alltid hatt stevia- planter, som man kan bruke bladene av. Jeg liker også å kjøpe ekstrakt, og stevia- dråper med forskjellige smaker. Stevia- dråper kan kjøpes her, og her er et forslag til stevia- ekstrakt. Vanilla Creme er spesielt anvendelig synes jeg.


Bokhvete:Jeg bruker bokhvete en god del i matlagingen, til feks spiring, granola/frokostblanding, kjeks, baking, kaker, middager og grøt. Ser frem til å dyrke det selv etterhvert :) Bokhvete er egentlig en nøtt/urt og ikke en kornsort. Kommer opprinnelig fra Sibir. Den er basisk, glutenfri, næringsrik og lettfordøyelig. Bokhvete kan kjøpes her. Og bokhvetemel kan kjøpes her.


Gojibær:Gojibær er kanskje den mest næringsrike frukten på jorden. Gojibær har vært spist som helsefremmende mat i Tibet i 3000 år.  Smaken på de røde bærene er krydderaktig og søtlig. Vokser på lave busker og soltørkes før de pakkes. Svært rike på antioksidanter, de inneholder også mye proteiner, noe som er uvanlig for frukt og bær. Klassifisert som en supermat. Dette er de beste gojibærene med høyest kvalitet og etisk produksjon.


Incabær:Incabær har vært populære blant befolkningen i Sør Amerika i flere tusen år. De har en unik, eksotisk søtsyrlig smak. De kan også dyrkes i Norge har jeg funnet ut! Det er det samme som den vakre kinesiske lykte- planten :)

Incabær er godt for:
- Veldig høyt innhold av antioksidanter, så de styrker immunforsvaret
- Inneholder pektin, som bidrar til å senke kolesterolet
- De har en har en antibetennelseseffekt
- En av de eneste kjente plantekildene til vitamin B12, som er essensiell for nervesystemet
- Motvirker kroniske betennelser og revmatisme

Incabær kan kjøpes her! Andre produkter fra Navitas finner du her.Tørket frukt fra Made in Nature:Tørket økologisk frukt og bær, trenger man egentlig annet godteri? Tørket mango kan kjøpes her, tranebær her og ananas her.100% ren sjokolade, eller lag din egen:Jeg har lagd egen sjokolade i årevis, men noen ganger kjøper jeg likegodt denne her usøtede. Jeg spiser den ikke fra pakken, men bruker den som base med andre ingredienser. Kan kjøpes her.

Ellers anbefaler jeg helst å bare kjøpe kakaopulver og kakaosmør, det kan brukes til så mangt!


Kokosolje:Kokosolje er det fettet som tåler varme best. Kokosfett fordøyes og forbrennes lett. Kan brukes til å øke fettforbrenningen. God smak som passer godt til det meste, spesielt snacks og kaker. Fungerer også supert til kroppspleie, og som base i hårkur! Noen bruker det også som solbeskyttelse. Kokosolje kan kjøpes her.


Hampfrø:Hampfrø er svært næringsrike. Avskallede hampfrø er enkle å like, milde og anvendelige til det meste, salater, kaker, smoothier, frokostblandinger etc. Etter åpning må frøene stå i tett boks i kjøleskap for å unngå at det gode fettet i frøene harskner. Næringsinnholdet i hampfrø er eksepsjonelt. Hampfrø uten skall inneholder 35 % protein, 18 % fett og 25 % karbohydrater, i tillegg til en rekke vitaminer og mineraler. Hampfrø inneholder alle de 20 aminosyrene, inkludert de 9 essensielle som kroppen ikke kan produsere selv og må ha tilført gjennom maten. Hampfrø er rikt på umettet fett og inneholder de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6 som kroppen trenger å få tilført gjennom maten. Frøene inneholder en rekke mineraler (kalsium, kalium, fosfor, jern) og vitaminer (vitamin B og C). Hampfrø kan kjøpes her eller her, frem til vi får lov å dyrke dem selv :P

Hampolje anbefaler jeg også.


Chia- frø:Chiafrø er et lite frø fra Mexico som aztekerne livnærte seg på for mange hundre år siden. Chiafrø er en svært god kilde til omega 3 fettsyrer sammenliknet med andre frø og matvarer. Chiafrø har også et høyt innhold av protein og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene vi trenger. Chiafrø er også rikt på mineraler, blant annet kalsium.

Chia er et slimdannende frø, slik som linfrø, og gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort. Kan brukes for å gjøre ting mer tyktflytende eller stivt. Chiafrø kan kjøpes her.Lag dine egne spirer:En veldig god spireblanding synes jeg. Det meste av frø er enkle å spire! Jeg spirer frø hele tiden, i en treetasjers rund spireboks. Fersk grønn mat hele vinteren! Spirer bør være en stor del av kostholdet, de inneholder også masse proteiner og livskraft. Denne frøblandingen kan kjøpes her.


Pinjekjerner:Jeg elsker pinjekjerner, det er helt magisk mat! Har sååå lyst på mitt eget ceder- tre, og om 20-30 år kan jeg høste mine egne pinjekjerner ;) Disse her er også veldig gode, kan kjøpes her.


Frø:

     

Frø må man ha! Disse er rå og økologiske. For solsikkefrø, trykk her, og for gresskarkjerner, trykk her.


Nøtter:Jeg kjøper en del nøtter på iherb, spesielt valnøtter, pecanøtter og cashewnøtter, fordi de er rå og økologiske. Cashew brukes ofte i raw oppskrifter. Litt nøtter er alltids sunt, men de bør bløtlegges før bruk.


Nøttesmør:Alltids hendig med litt økologisk mandelsmør eller cashewsmør! Kan brukess om pålegg, eller i kaker og smoothier, eller middager for den saks skyld. Har funnet ut at det kan være billigere å kjøpe det ferdig laget enn å kjøpe råvarene faktisk, når man skal ha rått og økologisk. Kjøp mandelsmør her, macademiasmør her og cashewsmør her.

Peanøttmel:


Fungerer hver gang du skal lage feks snacks og godteri som er bedre og sunnere enn det du får fra butikken! Benyttes ofte i raw sukkerfri snickers. Kan kjøpes her.


Mascara:

  

Physician's Formula Mascara fungerer supert for min del, naturlig, ikke dyretestet og helt uten kjemikalier. Ikke minst er den vakker å se på! Kan kjøpes her eller her, og de andre produktene kan kjøpes her.


Te!!Pukka- Te: Fantastisk høykvalitets koffeinfri te som hjelper fordøyelsen og passer fint å drikke når man skal kose seg på kvelden. Pukka- teene generelt er gode, og denne kan kjøpes her.

Kanel- te: Jeg elsker kanel, både lukt og smak, så dette er teen jeg bare kunne drømt om! Den er en ordentlig kraftfull krydderte og en pose blir perfekt i de store tekoppene mine. Mmmmm.... Teen kan kjøpes her. De andre teene fra Celestial Seasonings rangert etter popularitet finner du her.

Yogi- te: Et te- merke jeg har brukt i ganske mange år, og som jeg generelt er veldig fornøyd med. Mange gode krydder- og urteteer. Yogi- teene finner du her, rangert etter popularitet.

Gypsy Tea: Økologisk og fairtrade te i fine beholdere som jeg nylig har begynt å bruke :) Kan kjøpes her.Kryddere fra Simply Organic:Kopiert fra Mjuuugly: "Billig, økologisk krydder i forskjellige varianter inkludert krydderblandinger. Krydderet kommer i noen lekre glasskrukker som gjør seg fint på kjøkkenbenken. Frontier Natural sleger store poser med krydder og da er det bare å fylle på glasset etter hvert som glasset blir tomt for krydder. Jeg synes dessuten krydderet smaker mer enn annet krydder jeg har brukt tidligere og kommer deffinitivt til å fortsette med dette merket. Hurra for glasskrukkene som kan brukes om og om igjen! HER finner dere de."


Granola:

  

Spiret bokhvete og andre frø og nøtter, tørket og crispy, smaker fantastisk i frokostblandinger! :) Kan kjøpes her. Jeg lager også slike blandinger selv!


Sjokoladesnacks:

  

Førstnevnte er sprø tynne sjokoladekjeks, litt luksus, men godt. Kan kjøpes her. Sistnevnte er som små energibarer som fungerer om man er mye på farten og bare trenger litt ekstra energi. Kan fint lages selv også. Kjøpes her.


Lecithin:"Lecitin bidrar til et sunt kolesterolnivå, nervefunksjon, hjernefunksjon, leverfunkjson, hukommelse og fettforbrenning. Lecitin er en emulgator. Disse har til oppgave å blande vann og fett og hjelper på den måten å holde fett i kroppen flytende. Mer flytende fett kan gjøre forbrenningen lettere for noen mennesker. Lecitin spiller en sentral rolle i cellenes regeneresingsprosess. Lecitin er en kilde til cholin, et B-vitamin som er nødvendig for at kroppen skal fungere normalt. Cholin spiller en viktig rolle både i hjernen og i cellene ellers i kroppen. Lecitin er også en kilde til inositol, viktig blant annet for kommunikasjonen mellom og internt i cellene."
 
Tilsettes drikke eller blandes inn i mat. Har en god, kremaktig smak. Kan også brukes som fortykningsmiddel (la stå i 10 minutter eller lenger for full effekt). Jeg bruker det blant annet i brenneslesmoothiene mine så de ikke skiller seg,  og i raw kaker.

Lecithin kan kjøpes her
.


Næringsgjær:Næringsgjær brukes av veganere som ønsker en osteaktig smak på maten. Kan brukes til alt mulig rart. Er visstnok også næringsrik og sunn, og trygg for folk med candida. Inneholder opptil 50% protein! Er en super B vitamin- og B12 -kilde, inneholder også store mengder folat og litt selen. Jeg kjøpte det for å lage osteaktige grønnkålchips. Min oppskrift finner dere her. Næringsgjær kan kjøpes her.


Buljong:Økologiske og vegetariske buljonger! Bruker det alltid i supper :) Best å kjøpe i store kvanta. Jeg gjør det samme med kryddere og te. Kan kjøpes her.


Tannkrem:

  

Jeg bruker bare naturlige kroppspleie- og kosmetikk- produkter, deriblant tannkrem. Visste dere at vanlige tannkremer som oftest er laget ut fra avfall fra forskjellige industrier, deriblant ting som er direkte helseskadelige? Man kan fint lage sin egen tannkrem, eller kjøpe noen mer naturlige og helsevennlige varianter. Jeg har brukt Weleda sine tannkremer i årevis, men har også prøvd Xyliwhite og Jason. Her er hele utvalget av tannkremer.


Naturlig menstruasjon:


  

Gå over til tøybind kombinert med mooncup. Du vil ikke angre! Mitt blogginnlegg om mooncup. Her kan du kjøpe tøybind. Her kan du kjøpe mooncup.


Ecover naturlig rengjøring:Har brukt ecover i hjemmet i 6 år nå, så kan gå god for dem. Vaskepulver og oppvasksåpe for eksempel. Ecoverprodukter kan kjøpes her.Har du handlet på iherb før? Hvis ikke, kunne du tenke deg å prøve?
Har du noen favoritter du vil anbefale?


Raw blåbærpai og vennskap

For en tid tilbake hadde jeg storslått besøk av gamle venner, og det ble en koselig og minneverdig helg. Og som vanlig en masse lek med matlaging. I tillegg til middager ble det laget både smoothier, rødbetchips, raw blåbærpai, gresskarpai og røstede gresskarkjerner. Så jeg tenkte jeg kunne benytte anledningen til å meddele dere en oppskrift, noe jeg gjerne skulle gjort oftere!
Jeg eksperimenterer med så mye nytt hele tiden og det gjør det vanskelig å dele oppskrifter med andre på en nøyaktig måte, denne er imidlertid så utrolig rask og enkel å lage med mål som er enkle å huske.

I høst lagde jeg så mye forskjellig av blåbær, pga de store mengdene jeg plukket, men denne kaken var en slager ;) Jeg ønsket ikke å ødelegge alle de fantastiske næringsstoffene i blåbærene ved å varmebehandle dem, og jeg er generelt veldig glad i raw kaker... Dersom du imidlertid ikke liker kakedeig eller ostekaker er det kanskje ikke noe for deg. Den forrige rå kaken jeg lagde smakte forresten nesten helt som brownies!


Oppskrift på raw blåbærpai

Kakebunn:
4 dl mandler eller andre nøtter
6 dadler
1-2 ss kokosolje
Stevia etter smak
En liten klype havsalt

Fyll:
7 dl blåbær
4 dl Cashewnøtter (helst bløtlagte i noen timer)
Stevia etter smak, evt sukrin eller annen ønsket søtning
2 ss kakao
Evt litt psyllium eller lecithin for å gjøre den mer stiv
Litt kanel eller vanilje om du vil

Kjør mandler i food- processoren og tilsett resten av ingrediensene til bunnen. Kna den utover paiformen.
Så har jeg jeg mesteparten av blåbærene i blenderen, tilsetter cashewnøttene og resten av ingrediensene, før jeg heller det i paiformen. Deretter ordner jeg et lag med blåbær på toppen av kaken. Sett den en halvtime i kjøleskapet slik at den stivner litt, før den er klar til å nytes!


English translation:
I got a visit from old friends and we made lots of tasty food. I included one of the recipes, whcih I came up with while picking loads and loads of blueberries in the woods around here. Should I bother translating the recipe?

Raw blueberry Pie: Crust: 3 cups almonds, 6 dates, 1/4 tsp sea sal, 2tbs cocos oil, stevia... For Filling: 5 Cups blueberries, 2 cups of cashews, stevia sweetening and a few tbs of raw cacao. Make the dough in a food processor and press into pie form. Blend the other ingredients and pour on the crust, then refrigerate before eating. Decorate the top with fresh blueberries and enjoy, it's delicious! :)Bunnen og fyllet ferdig laget, kaken blir knall lilla!


Ferdig kake, har ikke så bra bilder av den, men poenget kommer vel frem :)


Fast og fin :)


Her hadde jeg ikke ferske blåbær til toppingen, så jeg blendet en stor mango med noen cashewnøtter
og psyllium tror jeg... Det ble en del mindre fyll enn planlagt på denne, men så absolutt veldig god!


Et fint lite knudrete minigresskar :)


Klar for kakespising og te


Middag på gang


Her er gresskarpaien. Den er sukkerfri, melkefri og glutenfri! Det er nok derfor den ser litt uvanlig ut. Men den ble god! Den ble bittelitt brun på kantene, men det skjer lett med nøttebunner, og vi hadde litt hastverk med å få den ferdig kan man si ;) Serverte den med en slags krem.


Vi fikk fatt i noen slike... knallbongbonger er det vel de heter, og endte opp med noen kloke visdomsord og kroner på hodet ;) Kan vi si det var en forsinket bursdagsfeiring?Vi gikk en fin tur i nærområdet, før novembersolen gikk ned:

Gunhild, treet og sola <3


En fin gjeng!


Snøhjerte! Snøen som kom tidligere var i ferd med å forsvinne helt...
Det siste solglimtet... vi bor der borte *peke på* Dere skal forresten slippe mer høstfarger her inne fra nå av ;)


Har du sansen for rå kaker?
Liker du å lage mat?

Grønnkålchips! Sunt og godt snacks

Har dere lyst til å lese mer om mat og kosthold på bloggen min? Jeg lager så mye rart og ekseperimentelt hver dag, og følger nesten aldri oppskrifter, så det er ikke alltid like enkelt å gjengi hva jeg gjør. Men ideologien min er skapelse av supergod, supersunn og superenkel mat, så da passer det egentlig bra å dele oppskrift på raw grønnkålchips med dere. Jeg har laget det i noen år nå, inspirert av mine rawfood- venner, og det er temmelig enkelt å lage. Jeg satset på å dyrke frem en god del grønnkål selv i år, dessverre sto det tydeligvis øverst på menyen til rådyrene som bor her rundt hagen, så det ble ikke mye til avling. Imidlertid kan man kjøpe grønnkål på lokale gårder, eller i grønnsaksdisken til feks Coop Mega, de har det tilgjengelig nå for tiden. Grønnkål er forøvrig supersunn og regnes som en av de mest helsebringende grønnsakene man kan spise. Den er veldig anvendelig, smaker godt og er virkelig full av vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, samt at den virker forebyggende på kreft.

Her er altså basisoppskriften:

250 g grønnkål
3-4 dl usaltede cashewnøtter (bløtlagt i noen timer)
2 ss olivenolje
En halv presset sitron
Urtesalt, pepper og hvitløk etter smak

Skyll grønnkålen, riv deretter av passende store biter av bladene slik at du unngår de tykke og seige stilkene (disse har jeg i smoothien morgenen etterpå). Hell vannet av cashewnøttene, og kjør dem i blenderen med minst mulig vann + sitron og krydderne. Masser inn cashewmarinaden slik at all grønnkålen blir dekket, dette gjøres enklest i en vid bolle eller slik jeg gjorde på bildet, et stekebrett. Spre deretter de kommende grønnkålchipsene utover brettene som så plasseres i dehydratoren/urtetørkeren. Tørk på 42 grader over natten, eller 8-10 timer. Alternativt kan de tørkes i stekeovnen på laveste varme og med ovnen så vidt på gløtt.

Det blir virkelig kjempegodt :) Man kan jo variere oppskriften med hva enn man måtte føle for. Anbefaler også å prøve ut andre typer grønnsakschips! Da marinerer jeg kun med olivenolje og ønskede krydre. Det siste jeg lagde var rødbetchips, som jeg prøvde ut både på lav temperatur i stekeovn, og i dehydratoren.Disse bildene har jeg hentet fra i vår faktisk, her er noen ferdige grønnkålchips og katten Nattalv ;)


Under prosessen, min kjære knipset tilfeldigvis bilde... i bakgrunnen kan man se tørkebrettene til urtetørkeren min, som er i bruk på kjøkkenet til alle døgnets tider for tørking av urter, frukt, grønnsaker, knekkebrød, kaker og hva enn det måtte være :)


Nattalv som ble nysgjerrig på hva dette måtte være... Men, dette er menneskemat og ikke kattemat! ;)


Mmmm *knasknask*

Har du prøvd ut dette?
Sier du ja til flere oppskrifter?

 

Mitt liv med brennesle

Helt siden jeg kom hjem fra Italia har jeg benyttet meg av alle de friske ville vekstene som vokser i nærområdet, for noe av det morsomste jeg vet er å lære om nyttevekster og ikke minst bruke dem i dagliglivet. Det er helt utrolig hvor mye spiselig som vokser ute på engene, i skogene og naturen generelt. Her tenker jeg å ta for meg brennesle spesielt, fordi jeg har vært så heldig å ha en brennesleåker like i nærheten. Jeg har dermed spist brennesle omtrent hver dag i flere måneder, og begynte å eksperimentere med alle mulige måter å bruke denne supersunne planten på! :)

Brennesle er kanskje vårens sunneste, mest næringsrike grønnsak, er så absolutt supermat, smaker kjempegodt og har mange helsefremmende og legende virkninger. Den er egentlig akkurat det vi trenger etter en kald og mørk vinter med vitaminmangel og en sliten kropp som kunne trengt en rens. Jeg er en stor tilhenger av å spise etter årstidene, og føler at naturens visdom serverer oss akkurat det som er best for oss til riktig tid :) 

Brennesle inneholder spesielt mye vitamin C, jern og mineraler, og er enda sunnere enn spinat. Planten virker rensende, blodstyrkende, fordøyelsesfremmende, blodsukkerregulerende, sårhelende, og kan lette symptomene for blant annet allergi, astma og revmatisme. Nesle er ellers veldig bra som hårskyllevann, man kan lage de mykeste tekstiler og klær av dem samt at det kan brukes som gjødsels-te i hagen og til insektsforebygging. 

Brennesle brukes helst om våren når man har fine, friske skudd, før de blir gamle og seigere, men siden noen plutselig skjærte ned halve sankeområdet mitt har jeg hatt glede av friske skudd helt til nå ;) Så det er mulig å beskjære slik at det stadig tilkommer nye toppskudd. Brennesle innholder dog mest næring rundt vår og midtsommer, og det er da man bør sanke inn, fryse ned eller tørke dersom man vil bruke planten resten av året.

Jeg pleier å ta med tøypose/kurv, saks og hanske og sanke inn nok til noen dager av gangen. Ser aldeles ikke på det som noe problem, det er jo en teknikk og om man brenner seg litt et par steder ser jeg på det som en helt naturlig ting og et lite offer ;) Klipper av toppskudd og større blader, eller kniper dem av med hansker på (tynne skinnhansker). Klipper dem opp enda mer når jeg kommer hjem, for å bruke rett i matlagingen eller for tørking. Brennesle slutter å brenne ved tørking, varmebehandling eller dersom du finmoser stilkene og bladene i en blender. Det finnes faktisk ganske enkle teknikker for å spise bladene hele og rå også, det er jo sunnest med rå mat. Frøene som kommer litt senere på året er forresten også veldig næringsrike.

Jeg er en slik person som virkelig liker å eksperimentere med kreativ og litt annerledes matlaging, stort sett uten bruk av oppskrifter, men tar gjerne til meg inspirasjon. Det er jo bare å blande nytenking med erfaring og fornuft så får man alltids noe bra ;)  Det blir dermed ingen nøyaktige mål fra meg, dette er mest for å vise hva som faktisk er mulig å lage med brennesle. Jeg har laget så utrolig mye rart med den planten, men ofte går det i alskens supper og gryter, noe som er såpass vanlig at jeg ikke har brydd meg med å ta bilde av det, samt grønne smoothies. Jeg synes nesle smaker kjempegodt og er utrolig anvendelig i forhold til mange andre ville vekster!

Oppskriftene mine er stort sett alltid laget av økologiske, sukkerfrie, glutenfrie, melkefrie ingredienser, og inneholder råvarer de fleste kan få tak i, dessuten er de forholdsvis enkel å lage :)

Anbefalt lesestoff:
Vårens vitaminbombe, brennesle: http://www.matoghelse.no/helse/2006/05/29/vaarens-vitaminbombe-brennesle.aspx

Brennesle - Vårens nyttigste grønnsak: http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/urti_dio/art2.htm


Squashpasta med brenneslepesto og grønnsaker. Squashpasta lages ved å skrelle squashen, og jeg rasper den opp med et lite hendig rivjern som visstnok kalles Juliennejern. Pesto er laget ved å blende rå brennesle, litt basilikum og bittelitt løpstikke, valnøtter, olivenolje, valnøttolje, hvitløk, urtesalt og litt gresskarfrø... egentlig det jeg hadde for hånden.


Brennslepannekaker som er glutenfrie og laget av masse brennesle, bokhvetemel, egg, vann, litt kokosmelk og stevia. Servert med selvplukket blåbær som vokser like utenfor døra, syltetøy søtet med stevia og sukrin. 


Glutenfrie grønnsakskaker med brennsle, disse er laget av masse oppmalt brennesle, blandet med egg, gulrot, hodekål, quorn vegetarkjøttdeig,  bokhvetemel, olivenolje, vann, urtesalt og forskjellige andre urter og krydder. Miks sammen alt det våte og grønnsakene først i en blender, og bland med bokhveten og det tørre. Få det hele til å henge sammen til en litt fast røre, og stek i pannen. Det er bare å eksperimentere egentlig ;)
Her servert med brenneslepesto og grønnsaker.


Brenneslekjøttpai, glutenfri. Jeg var på besøk hos foreldrene mine, og de hadde kjøpt en slags glutenfri melmiks til meg, noe jeg egentlig aldri bruker selv, men jeg lagde likegodt denne paien av den. Blandet inn så mye most brennesle i deigen at den ble knallgrønn, men det ble ikke like synlig etter den var stekt. Jeg stekte opp elgkjøttdeig og blandet den også med most brennesle, en tomat og noen egg, samt masse krydder, og så er det et tynt lag med ost på toppen. Nå spiser ikke jeg melkeprodukter lenger, så det var mest for de andre som også skulle spise. 


Rett og slekt stekt laks med brennesleomelett og rå grønnsaker...
I avocadoen har jeg fyllt brenneslepesto.


Brenneslesmoothie med avokado, løvetann, appelsin, sitron og eple. Søtet med stevia.


Brenneslesmoothie med selvplukket blåbær og litt skogsbær... det er store mengder brennesle i denne, men de sterke fargene i bærene overskriver fargen litt ;) Har også blandet inn vann og litt frukt som måtte brukes opp. Søtet med stevia og tilsatt litt kanel.


Jeg har laget sååå mye mer enn dette, er litt tilfeldig hva jeg har tatt bilde av egentlig... Men forhåpentligvis kan dette være til inspirasjon, om ikke i år så i alle fall til neste vår. Jeg kan love dere at det er gøy! ;)

Kunne dere tenkt dere å prøve? Og hvordan bruker  dere ville vekster fra naturen? :) 

Japansk Misosuppe med shiitake og grønnsaker

Jeg er en av dem som har tenkt mye på det som skjer i Japan for tiden, for det angår oss alle og vil ha stor betydning for tiden fremover. Det er mye jeg kunne ha sagt om dette, men det klareste budskapet mitt er at atomkraftens tid nå er over og at fri og ren energi ikke lenger kan holdes tilbake. Og en ting til: stol på deg selv, forbli sentrert og følg hjertet ditt. Lytt til naturen. Gjør det du vet er riktig! Dette er en tid for handling.

Over til noe litt annet så kom jeg på at jeg har en del japanske matvarer liggende, og inspirert satte jeg i gang med å lage misosuppe. Jeg improviserer veldig med matlaging og bruker nesten aldri oppskrifter, og jeg anbefaler alle å prøve seg frem. Jeg kunne sikkert lagt ut store mengder oppskrifter på denne bloggen, for jeg lager kontinuerlig ny, sunn og spennende mat... men tiden strekker ikke til.

-Misosuppe er en slags makrobiotisk japansk grønnsakssuppe der hva du har for hånden avgjør ingrediensene. Clearspring sin økologiske miso er nok den beste og sunneste. Den er fermentert/gjæret og upasteuristert. En suppe med masse gode bakterier for magen vår. Miso inneholder stoffer som motvirker radioaktive stoffer. Miso kan kjøpes på de fleste helsekostbutikker og utenlandsbutikker (kan ikke garantere for kvaliteten til sistnevnte).
-Shiitake er en medisinsk sopp som brukes til å kurere kreft, styrke immunforsvaret, senke kolesterolet, bekjempe bakterier, virus, influensa og skal også virke foryngende. Dessuten smaker den veldig godt :)
-Nori er sjøgrønnsaker fulle av mineraler og vitaminer! De inneholder mye jod som beskytter mot radioaktivitet.
-I tillegg brukte jeg Quorn- biter i suppen for å få den mer mettende, det er vegetarisk "kjøtt" som er laget av sopp og egg, proteinrikt! Kan kjøpes på større matvarebutikker med variert utvalg, som Meny eller Mega. 
Jeg pleier vanligvis ikke å bruke så veldig sære ingredienser, bare så det er sagt. Filosofien min er at mat skal være supergodt og superenkelt :)

Suppen er 100% økologisk og vegetarisk! Samt at den er veldig enkel å lage! 
Jeg lagde en stor oppskrift fordi jeg liker å ha nok til dagen etter, og fordi jeg ikke bor alene. 

Jeg brukte ca:
1.5 l vann
200 g fersk shiitake-sopp
2 kopper raspet/strimlet gulrot
1 kopp raspet/strimlet kålrot
1/2 kopp strimlet kål
4 ss miso (Clearspring Hatco Miso)
1/2 pakke quorn
Nori (Clearspring Sea Salad eller Green Nori Sprinkle)
Sesamfrø

Kok opp vannet, tilsett hakket sopp (stilken på shiitake bør hakkes ekstra godt), grønnsaker og evt quorn-biter og la det stå å trekke/småkoke til det er ganske mykt. Rør inn misoen når det har kjølnet litt og vent til den er oppløst. Høy varme vil ødelegge de fordelsaktige enzymene i misoen. Smak deg frem og tilsett evt litt ingefær, sesamfrø og nori sprinkle. Pynt gjerne med litt grønn frisk koriander på toppen (det hadde ikke jeg nå). Tradisjonelt kan du spise suppen med spisepinner, og drikke vesken etterpå ;)
Det er fortsatt trygt å kjøpe japansk miso, men kanskje ikke i så veldig lang tid fremover?
Lykke til om du skulle ha lyst til å prøve, den er ganske spesiell, men er sunn og smaker godt!

Vil gjerne høre om dere vil jeg skal legge ut flere oppskrifter i bloggen?

Oppskrift på rå og sukkerfri kreklingsaft

For en liten stund siden var jeg oppe på fjellet i en del dager og nøt den friske høstluften :) Jeg var også effektiv og samlet inn en liten mengde med krekling. Jeg er nemlig vokst opp i en familie som hver høst tilbringer mange dager i skog og fjell for å sanke inn bær og annet godt og næringsrikt til vinterforrådet. 

Krekling er kjempesunt, fullt av antioksidanter og vitaminer, i tillegg til at det skal forebygge kreft :) Så selv om det er litt sær smak så anbefales det virkelig... jeg har spist dem siden jeg var bitteliten og lærte meg å kravle rundt i lyngen ;)

Jeg måtte jo bare lage kreklingssaft av alt sammen, det er både godt og enkelt.


Oppskriften:

1 kg bær
5 dl vann
10 g sitronsyre
Her skal det egentlig være 700 gram sukker, men jeg søtet med stevia (en søt urt) og litt sukrin (naturlig sunn søtning som lages av sopp), til det ble søtt nok.

Knus kreklingen, hell over vann og sitronsyre, dekk til og sett kjølig i ett til to døgn før du siler det. Tilsett deretter søtning. Oppbevar den i fine magiske glassflasker ;)


Holder seg noen dager oppbevart kjølig, lager du mye slik som jeg gjorde så anbefaler jeg å fryse det ned.

Saften blir frisk og god og nesten helt svart - svart gull! :)

 


Magic potion ;) I over hundre år gamle glass...

Rødbetsuppe

Dette er en variant av russisk Bortsj, som er god og varmende, og spesielt passende høst og vinter da rotgrønnsaker fremdeles kan lagres (for dem som dyrker maten selv eller lever etter årstidene). Dessuten er det veldig enkelt å lage!

Oppskrift:

1 kg rødbeter
1 løk
2 poteter
3 gulrøtter
1 liter vann
1 laurbærblad
2 buljongterninger
10 pepperkorn

evt litt gressløk eller dill

Skrell og del det opp i biter, kok alt sammen i en halvtime. Ta ut laurbærbladet, og dersom ønskelig kan du mose alt i en blender eller med en stavmikser.

Jeg kokte egg til, fordi jeg hadde lyst på. Det blir også fint å pynte den knallrøde suppen med noe grønt og friskt :)Lykke til ;)

Menstruasjons- te

Jeg har lenge undret meg over kvinnens menstruasjon og sykluser, spesielt fordi dette tidligere ga meg store problemer med å takle hverdagen. Helt fra jeg var 11 år var det for meg en periode med uutholdelige smerter, hvor jeg  tilbrakte flere dager hver måned i isolasjon på et mørkt rom. Jeg fortalte aldri noen hvordan jeg hadde det, selv om sykefraværet mitt økte.... og jeg fant etterhvert farmasøytiske medikamenter som til tider dempet smertene litt. Etterhvert endte jeg til tross for min skepsis til legemidler opp med å gå på p-piller, noe som holdt smertene vekk hele den perioden jeg brukte dem. Jeg følte meg imidlertid følelsesmessig tappet og på et vis avskåret fra min kvinnelighet ved å stadig påføres disse kunstige hormonene, så jeg klarte omsider å slutte selv om jeg visste det ville føre meg tilbake til det smertehelvetet jeg tidligere hadde opplevd. Tiden etter, da de første smertene dukket opp, dro jeg ut og lette meg frem til forskjellige urter jeg trodde ville hjelpe, basert på intuisjonen min og tidligere erfaringer. I feber- og smertetåken klarte jeg å lage en te, og tenk: smertene forsvant!

Etter den tid har jeg eksperimentert med forskjellige urter, og funnet frem til en kombinasjon jeg virkelig har troen på. Først og fremst er det viktig å finne frem til noe som passer til deg, noe som føles riktig. Her er det jeg bruker å mikse sammen, rangert etter mengde:

-Bringebærblader
-Marikåpe
-Rødkløver
-Salvie
-Ryllik
-Peppermynte
-Steviablader (for smakens skyld)

Evt: Markjordbærblader, persille, bergmynte, sitronmelisse, kamille, ingefær, brennesle

Jeg drikker teen med en gang jeg merker blødninger (burde vel begynt noen dager før), og gjerne flere ganger om dagen. Uten denne teen vender smertene tilbake i varierende grad.

Jeg har også begynt med flere tiltak under perioden:

-Spise vegetarisk, rå, ubehandlet mat. Unngå salt, finraffinert kost og sukker

-Trening og bevegelse. Frisk luft, natur!

-Ta det med ro, stilne tankene, slapp av. Gjør det fint og harmonisk rundt deg, tenn lys og fokuser på det positive og vakre i livet.

Mentruasjon er først og fremst en renselsesperiode, så se på det som en velsignelse og en mulighet til å renselse, til å kvitte seg med tidligere problemer og smertelige erfaringer :) Jeg tror at en årsak til smerte (og også kraftige langvarige blødninger) kan være tidligere traumer, "skader" etter et vanskelig liv.

En annen faktor som er vesentlig å nevne i denne sammenhengen er vår forbindelse til månen og dens sykluser. Ved å vende tilbake til et mer naturlig levesett og finne igjen vår opprinnelige kvinnelighet, vil menstruasjonen gradvis innrette seg etter månen (ved nymåne). Det betyr utrolig mye for meg å endelig kunne dette, i en fast rytme.Kosthold, fasting og rensing - veien mot en mer naturlig livsstil

I løpet av livet samles det opp mye avfall og giftstoffer i kroppen, spesielt dersom man har vokst opp i det moderne samfunnet med all dets forurensing og utbredte dårlige kosthold. De gamle kulturene har alltid hatt skikker for å rense kroppen for avfallsstoffer, skjønt i dag, med mer av slikt enn noen gang, er det få som ofrer det en tanke. 

Jeg har i 3 år på denne tiden av året prøvd ut forskjellige former for fasting eller rensing, men føler fremdeles det er mye med kroppen som må ordnes opp i. Tidligere slet jeg mye med blant annet sterke magesmerter og allergier, som ingen leger kunne hjelpe meg med. Det er jo ingen hemmelighet at deres medikamenter er til for å holde problemer ved like heller enn å løse dem permanent. Etter at jeg la om kostholdet mitt fra normalt "sunt" norsk kosthold, til noe tilsvarende steinalderkosthold forsvant magesmertene. Dette kostholdet går ut på å hovedsaklig spise grønnsaker, urter, kjøtt/fisk (jeg gikk etterhvert over til hvitt kjøtt), frukt/bær, egg, nøtter og røtter. Jeg har i tillegg også spist ost og yoghurt. Min erfaring tilsier at det hjalp mye å kutte drastisk ned på brødet og all finraffinert mat.

For snart 5 år siden sluttet jeg med sukker, av den grunn at det medførte mye fortvilelse og problemer å være avhengig av det. Jeg vet det er mennesker som kan leve forholdsvis smertefritt med det, men for meg er det en velsignelse å slippe :) Helseplagene relatert til sukker er ikke få. Desverre er ikke kunstige søtstoff noe bedre, noe jeg også holder meg langt unna. For 3- 4 år siden kom jeg over en søt urt som heter stevia, noe jeg har brukt de ganske sjeldne gangene jeg lager slikt som kake, pai, gjærbakst/vafler. Jeg bruker det mest til te og smoothier nå for tiden. Stevia er helt fabelaktig av den grunn at det bare har positive virkninger på kroppen og har en søthetsgrad opptil hundre ganger mer konsentrert enn sukker, så man trenger bare bruke litt av det.

Utover sukker så er jeg også nøye på å unngå annet som jeg vet er helseskadelig og avhengighetsdannende. Dette samfunnet er sørgelig nok infiltrert av lovlige dop i form av alkohol, nikotin, koffein, sukker... for ikke å snakke om haugevis av helseskadelige medikamenter fra apoteket. Alt dette er til for å holde befolkningen i sjakk som lydige, flinke sauer. Det får oss til å akseptere og leve med en unaturlig, traumatisk og tragisk livsstil, faktisk er disse "dopene" en selvsagt bivirkning av et destruktivt samfunn, og inntil vi forandrer samfunnet må vi leve med både lovlige og ulovlige dop/narkotikum.

I tillegg ønsker jeg ikke å være med på samfunnets tortur og disrespekt for plante- og dyreriket, og spiser derfor nesten bare økologisk mat. Dette er ikke fordi jeg er så heldig å være rik, men fordi jeg prioriterer det fremfor å kjøpe dyre klær, ting og uvesentligheter ;) I tillegg slipper jeg da alle sprøytemidlene, kjemikaliene og genmodifiseringen. Inntil jeg har fått skaffet mitt eget landområde og dyrket all maten min selv, er det den beste løsningen jeg kan se, i tillegg til å kjøpe lokal mat. Jeg har vokst opp med å sanke mye av maten selv, spesielt bær og frukt, og har de senere årene spesialisert meg mye på sanking av sopp og urter. Jeg har også gått skole for å lære økologisk jordbruk og hagebruk. Det er absolutt ingen mat i hele verden som er mer nærende for akkurat deg enn den du har dyrket selv :) Dette vil menneskene forstå ettersom de får kontakt med naturen igjen.


Illustrasjonsfoto (ikke mine bilder)    Grønnsaker, frukt, sopp, bær og urter <3

Jeg har en sterk tro på kraften til rå, ubehandlet, ren og økologisk mat. Når jeg var liten ville jeg alltid ha grønnsakene mine rå, enten det var tomat, gulrot, kål eller brokkoli ;) Jeg finner fremdeles glede i varm mat, selv om jeg prøver å inkludere en større andel av rå mat/raw food i kostholdet mitt. I det minste lager jeg alltid mat fra bunnen av med ferske råvarer. Etter å ha slitt veldig med allergier de siste årene har jeg vært nesten symptomfri etter sommerferien, da jeg var mye i skogen og i stor grad levde på blåbær og annet jeg fant om dagene. Er veldig spent på å se hvordan jeg klarer meg når våren kommer. I det minste er jeg 100% pillefri nå, og det er fantastisk.

Ellers har jeg fremdeles en lang vei å gå til optimal sunnhet og helse, noe som innebærer flere positive tiltak for kostholdet mitt og mer fysisk aktivitet. I fjor trente jeg aikido 3 ganger i uken samtidig som at jeg gikk mye ute, og alltid sykler fremfor å bruke annen transport dersom det lar seg gjøre. Jeg jogger en del i perioder samt at jeg trener styrke hjemme. Men jeg trenger en bedre treningsrutine... jeg er ekstremt urutinert av meg og når jeg forbedrer kostholdet mitt er det bare fordi jeg føler for det og fordi jeg synes det er gøy. Jeg ønsker det på lignende måte når det gjelder trening. Å se frem til det som noe gledelig og gøy, som en lek.

Flere skritt mot en mer naturlig livsstil er å bruke miljøvennlige såper og rengjøringsmidler.
Jeg bruker ingen form for hårprodukter/kjemikalier og håret mitt har jeg aldri farget. Jeg bruker heller ingen ansiktskremer. Når det gjelder sminke prøver jeg å kutte ned på den, men sminkepungen min inneholder fremdeles et par småting... i det minste er de ikke helseskadelige. Ellers bruker jeg en form for kvae- tannkrem, og en såkalt naturlig miljøvennlig sjampo. Jeg har mange oppskrifter på hvordan man lager slikt selv, og har fremdeles en del selvlaget såpe liggende. 
En ting til som de fleste ser på som fy-fy... jeg barberer meg ikke. Jeg prøver å finne en måte å leve med kroppshårene mine, da det er en grunn til at de er der. Det eneste problemet jeg har med det er at det ikke aksepteres/respekteres i det moderne samfunnet. Ellers har jeg det fint! :)

Nå har jeg akkurat fastet en uke, og kommer til å leve på kun grønnsaker, frukt og nøtter, alt i hovedsaklig rå form, i en måned i alle fall. Så får vi se hva jeg gjør videre :D Jeg følger nesten aldri oppskrifter når jeg lager mat, det går mest på improvisasjon, kreativitet og synsing. Oppdatering følger sikkert. (Det er en uke siden jeg skrev dette nå, men jeg må si det går greit, selv om jeg skal bli flinkere med å variere matrettene.

Dagens mat så langt: Grønn smoothie med spinat, gulrøtter, agurk, mango, blåbær, kiwi og litt eple.

Har også laget kuler av alle mulige typer rå nøtter, iblandet rå kakaobønner og kakaosmør, dadler og litt rosiner. )


Illustrasjonsfoto, ikke mitt bilde


Så oppsummert blir det:
-nesten bare økologisk mat
-ingenting sukker, alkohol, kaffe, tobakk o.l
-hovedsaklig grønnsaker, frukt og rå mat
-bare selvrenset vann
-ingen piller
-unngåelse av giftige kjemikalier og produkter


Kommende mål:
-Kutte ned på saltforbruket (bruker bare øko havsalt fra før av)
-Mer rå mat
-Et sunnere og mer hellig forhold til mat
-Dyrke all maten min selv
-pynte matrettene mer, være kreativ
-Trene mer
-Slappe av mer/prioritere søvn
-Kutte ned på kosmetikk og annet tull vi tror vi må bruke
-spise i en mer naturlig syklus (dvs når jeg føler for)

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker