Istrehågan - Norges Stonehenge

For 11 år siden reiste jeg rundt hele Skottland for å blant annet besøke steinsirkler, noe det var mye av, og jeg fant dem svært inspirerende og fascinerende. Jeg har imidlertid savnet noe tilsvarende her til lands. Jeg vet det finnes diverse steinsirkler her, men de fleste er ganske små, og med lave steiner, så de er liksom ikke like imponerende. Det finnes også en god del enkeltstående bautasteiner. Jeg fant en gang en gammel nettside der man kan få oversikt over megalitter og lignende kulturminner i Norge og andre steder i verden, og den er egentlig ganske fantastisk. Her er en link: www.megalithic.co.uk. Du kan til og med sortere ut fra fylke og type kulturminne. Jeg tror det må være der jeg først leste om Istrehågan. (Stemningsfull musikk)

Steinsirkler er ofte mer imponerende når man først er der. Som med så mye annet, så mister man en del av magien ved å bare se et bilde. Mange liker å gå rundt på slike steder og bare føle på de eldgamle energiene, og tenke på tidligere tider. Istrehågan er et perfekt sted for dette. Ettersom vi likevel var i området for å besøke familie, måtte vi bare ta turen innom. Steinsettingene skuffet så absolutt ikke, faktisk ble jeg om mulig bare enda mer imponert. For et episk, mystisk, vakkert sted! 

Selv har jeg aldri hørt om noen andre som har vært på Istrehågan, eller hørt stedet omtalt en gang... (men så kan det jo være fordi jeg bor mye lenger nord i landet). Kanskje stedet bare er en godt bevart hemmelighet? Og godt er det, for vi møtte ingen andre mens vi var der, og dermed var det ingen som behøvde å bli skremt av oss i flagrende kapper. I ettertid har jeg lest at noen kaller Istrehågan for Norges svar på Stonehenge. Noe jeg absolutt kan si meg enig i, jeg er ganske sikker på at ingen steinmonumenter her til lands er like imponerende som disse. Fortell meg gjerne om jeg tar feil ;) 

Istrehågan består av 3 runde steinsirkler og 2 steinsettinger formet som skip. På området er det funnet beinrester, spillebrikker av bein, keramikk, bjørneklør og rester av kull. Det ser ut til å ha vært aktivitet der fra 500 f.Kr. - 1000 e.Kr. Steinene er opptil 4 meter høye. Istrehågan ble gravd frem i løpet av en prosess på ca 50 år, før det var sirklene knapt synlig. Det er nok ikke før de siste 10 årene at stedet virkelig har begynt å se flott ut. Det er også fint å gå i skogen rundt, og noen har plantet eiketrær rundt Istrehågan som begynner å vokse seg store... det kommer til å bli helt magisk etter hvert! 
 

English translation: 11 years ago, I traveled around in Scotland to visit stone circles among other things, there was a lot of them and I found them very inspiring and fascinating. However, I've missed something similar here in Norway. I know there are various stone circles here, but most are quite small and low, so they are somehow not as impressive. There is also a fair amount of monoliths. I once found an old website where you can get an overview of megaliths and similar monuments in Norway and elsewhere in the world, and it's really quite amazing. Here is a link: www.megalithic.co.uk. I think it must be where I first read about Istrehågan.

Stone circles are often more impressive once you are there. Liker with so many other things, you lose some of the magic by just seeing a picture. Many people like to walk around in such places and just the feel the ancient energies, and contemplate the past. Istrehågan is a perfect place for this. Because we still were in the area to visit family, we just had to stop by. Istrehågan did definitely not disappoint, I was actually quite impressed. What an epic, mysterious, beautiful place!

Alctually I had never heard of anyone else who had been to Istrehågan. Maybe it is a well-kept secret? We also did not see anyone else while we were there, so nobody needed to be intimidated by us in our fluttering cloaks ;) Later I read that some people call Istrehågan for Norway's answer to Stonehenge. Something I certainly can agree with, I'm pretty sure that no stone monuments in this country is as impressive as these. Please let me know if I'm wrong;)

Istrehågan consists of 3 round stone circles and two stone formations shaped like ships. On site is found bones, old games, pottery, bear claws and coal. It seems to have been activity there from 500 BC - 1000 AD. The standing stones are up to 4 meters high. Istrehågan were unearthed during a process of about 50 years, before that it was barely visible. It's probably not until the last 10 years that the place has really begun to look good again. Around the site is beutiful oak trees and forest. 


Istrehågan sett fra avstand


I runde steinsirkler virker det som at 7 eller 9 steiner var det vanlige... begge disse tallene har lenge blitt sett på som magiske eller mystiske, så det gir jo mening. ​  Bonus: Litt lenger nord for Istrehågan, er det noen helleristninger som viser mennesker som er formet som små spiraler. Vi måtte selvsagt se på dem med det samme. Spiraler er alltid fascinerende, uansett. 


De kalles for helleristningene på Haugen.


Liker du å besøke gamle steder? Har du noen slike steder du liker spesielt godt? Har du besøkt en steinsirkel? 

#steinsirkel #istrehågan #stonecircle #fornminne #historie #historisk #middelalder #kappe #eventyr #fantasy #reise #magi 

11 kommentarer

Fru S.

11.09.2016 kl.21:26

Magisk <3 Var ikkje klar over at vi hadde ein slik steinsirkel her i Noreg, men denne må definitivt besøkast ein gong! Har tidlegare besøkt ein steinsirkel under ein av Skottlandsturane våre: Clava Cairns utanfor Inverness, steinsirkelen som gav inspirasjonen til Outlander (kanskje du har lest boka/sett serien?). Det var ihvertfall ein opplevelse utanom det vanlege og vi var også så heldige å kunne få vandre rundt utan forstyrrelse av andre menneske (dessverre utan kapper, men det får tas med neste gong) ^^

Naviana

12.09.2016 kl.02:37

Fru S.: Ja, enhver historisk interessert burde ta en tur til Istrehågan :) Sist jeg var i Skottland var jeg i samme område som Clava Cairns. Men vi hadde ikke så mye tid på oss. Fikk likevel sett en dokumentar om akkurat den steinsirkelen mens vi var der, fordi de jeg var på besøk hos hadde den liggende. Fascinerende. Og ja, jeg holder på med bok 4 av Outlander nå! Hører den på lydbok mens jeg jobber med andre ting, hehe. Forresten eneste av tv-serier jeg virkelig har likt ;) Foretrekker når handlingen er i Skottland da.

Øyvind Holmstad

12.09.2016 kl.12:13

Dette har jeg ikke hørt om!

Ellers er annonsen på toppen av sida di skremmende, da den presenterer bøker som er skreddersydd mine interesser. Noen må vite alt om meg og så plukker datamaskinen ut et utvalg bøker designet særlig for meg når jeg kommer inn på annonsen deres. Håper det ikke er du som har solgt dem denne informasjonen om mine preferanser?

Uansett til ettertanke at noen har dannet seg en slik personlighetsprofil av meg, slik at de kan skreddersy annonsene til å passe min forbrukerprofil.

Naviana

12.09.2016 kl.13:12

Øyvind Holmstad:
Jeg har ingenting med annonsene å gjøre, det er noe bloggplattformen min har innført det siste året, og som er en av grunnene til at jeg tenker å flytte vekk fra blogg.no ganske snart. Det er 100% horribelt, og jeg skjønner ikke at noen fremdeles orker å ha blogg her. Selv tjener jeg ingenting på denne bloggen eller på annonser.

Heather Awen

21.09.2016 kl.22:11

Hi, as a pagan very committed to animism, Permaculture, herbalism and Freya, I've nominated your blog for the Versatile Blog Award. Please see my blog. Cheers!

Naviana

22.09.2016 kl.13:46

Heather Awen:
Thanks a lot :)

silvia

10.10.2016 kl.21:38

Your pictures are very inspiring, magical. Colors are so vivid, the green is breathtaking, the brown is warm and intense, the blue is pure vertigo, you and your friends...came out of a dream? The real soul of nature.

Beautiful!

Naviana

12.10.2016 kl.10:50

silvia:
Thank you so much, it means truly a lot for me to hear! Blessings to you <3

Schubi bubi

13.10.2016 kl.13:44

Istrehågan er nå ført opp på lista mi over steder jeg vil besøke og kjenne på energiene!

Må bare få si det. Elsker fargene og utseendet på bloggen din. Alvete og vakker og spennende blog. Den faller i smak.

Naviana

15.10.2016 kl.23:28

Schubi bubi:
Tusen takk, koselig at du titter innom <3

Glenn Magnussen

17.06.2017 kl.18:50

Hei, vet ikke hvor i landet du bor men jeg har tilhørighet i østfold. Vet om noen megalitt graver i aremark som er over 4000 år gamle. Heter fange hellegrav om du skulle ønske deg dit en gang også. Er også noen steinsirkler jeg lekte ved som guttunge ved verner kloster i rygge om du skulle ønske å se det en gang.

Naviana

29.06.2017 kl.18:15

Glenn Magnussen:
Interessant! Sikkert verdt å se :) Selv bor jeg langt unna, på nordvestlandet.

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits