Da jeg vendte tilbake til Bøkeskogen


Godt nyttår til dere alle :)

Forrige sommer vendte vi tilbake til bøkeskogen! Jeg ser alltid så mye frem til å besøke den, så hver gang vi er på reise sør i landet prøver vi å ta turen innom. Slike skoger er noe jeg savner dypt der jeg bor nå, og edel-løvskoger generelt. Vi har jo flotte skoger her også, men kanskje ikke slike storslåtte katedraler. Hadde vi bare plantet trær som eik og bøk, kunne akkurat slike skoger blitt utbredt her også. Slik skog var langt mer utbredt i Norge i tidligere tider, før vi ødela skogene ved å bygge mengder av skip, benytte kull til brensel og selge store deler av trærne til utlandet. Nå er det nesten ingen som ser verdien av å plante slik skog igjen. Bare endeløse granplantasjer med en type skog som ikke hører hjemme her... men som de fleste nå forveksler med "typisk norsk".

Jeg har besøkt og bodd på steder der ildsjeler på 1800-tallet tok seg bryet å plante blant annet bøkeskog. Det er en uselvisk handling, da dem som planter en slik skog aldri vil kunne få glede av den selv. Men kommende generasjoner vil nok føle stor takknemlighet! Skogene er i dag helt magiske! Dette er til stor inspirasjon for meg, og jeg ønsker så sterkt å kunne gjøre noe slikt selv. Det krever mye, men det finnes måter å få det gjennomført på. Så la oss visualisere en fremtid med vidstrakte grønne fortryllende skoger, der man kan vandre rundt blant store stolte trær, til glede for både folk, ville dyr og biologisk mangfold! 


English translation: Happy new year to all of you :) I wanted to share some pictures with you from last summer, when we visited the beech forest where we've also been frolicking around in on several occasions before. I just love to be there so much! It's like an enchanting green cathedral <3 Where I live we don't have beech forests, but we could if we planted them. Most people think that Norway is naturally filled with pine and spruce forest, but the fir trees were actually imported. The leafy forests was mostly logged and destroyed, and the oak trees was hunted down and taken for foreign ship industries and for coal, during hundreds of years. Now we have a lot of monoculture, like most of the world. It makes me infinitely sad. I hope people will awaken soon, and help bring back the pristine forests. May the world once again be filled with glorious, migthy big trees, to the benefit of everyone that lives on this planet <3


Her er noen bilder fra denne litt kalde, men fine sommerdagen:

Hei der :) 
Fine mosegrodde berg og steiner <3
Magisk lys 


Min type katedral <3
Grønt og lyst
Glede! 


Røtter
Kan nemlig å skyte regnbuer ut fra neseborene mine. 


<3
På vei hjem 


#skogen #skog #bøkeskogen #natur #trær #friluftsliv #sommer #miljøvern #biologi 

20 kommentarer

Øyvind Holmstad

03.01.2016 kl.17:05

"vi ødela skogene ved å bygge mengder av skip..."

Strengt tatt var det vel danskekongen som ødela eikeskogene ved å bygge mengder av skip til krigsflåten sin.

Vi får tro barkebillene tar granplantasjene:

http://forskning.no/skog-insekter/2015/11/fare-store-barkbilleangrep-i-nord

Uansett, eik vil være livsnødvendig når jernproduksjonen tar slutt! Det er ikke lenge siden det meste av landbruksredskaper var laget av eik og andre harde treslag. Så ønsket vi å trygge framtida for våre etterkommere burde vi nytte oljefondet til å dekke landet med eikeskoger!

Unni

03.01.2016 kl.17:47

Magiske bilder! ;-)

Mammaglede

03.01.2016 kl.21:49

Så utrolig fine bilder! <3 Ønsker deg en fantastisk start på det nye året og uken imorgen.

Naviana

03.01.2016 kl.23:16

Øyvind Holmstad:
Jo, jeg kjenner til historien om danskekongen. Men vi bygde skip vi også. I Sverige derimot, forbød svenskekongen hogst av eiketrær. Derfor kan man nå finne veldig mange flere gamle store eiker der enn her.

Godt poeng angående eiketrærne. Jeg vet ikke om noen faktisk planter eiketrær nå til dags, jeg vet det er noen pågående prosjekter blant biologer for å skape fremtidig habitat for et mangfold av insekter... men tviler på hvor mye det monner.

Frau Diels

04.01.2016 kl.16:15

Hi Naviana !

These pictures are wonderful , I enjoyed them as always! <3

It makes me both angry and sad how humans destroy the nature to reach some goals , no matter what it costs.what we do to nature we do to ourselves and yet, there are so many who don't care. The most pressure is on those who care. . I can do nothing but to be one of them and wish them all so much luck !

I'm really late but... Godt nyttår til deg !! ^^ <3

Øyvind Holmstad

04.01.2016 kl.21:14

Uansett, disse gamle seilskipene var svært vakre. Her et bilde jeg nettopp lastet opp fra Gamla stan, altså fra bærekrafti eikeskogbruk:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_painting_in_the_City_Hall_of_Stockholm.JPG

Vet du om danskekongen var snillere mot eikeskogene hjemme i Danmark?

Linnea Snow

04.01.2016 kl.21:50

Jeg fikk frysninger av det ene bildet der du danser i skogen! Det var utrolig fint, og jeg misunner dere så mye! Skulle veldig gjerne ha tatt meg en tur til en sånn skog selv, men nå på vinteren er jeg redd det blir vanskelig. Gleder meg til våren og sommeren, for da går det an å gå rundt på bar mark og kose seg med de fine, grønne fargene igjen :D

Teresia Fant

05.01.2016 kl.15:32

Hej!

Jag har skickat en mejl till deg også, men skulle gærna komma i kontakt med deg :) Jag er dokumentær filmare och skulle veldigt gærna gøra film om mennesker som har næra kontakt med natur och skog och kanske också bor i den.

Med vennlig hilsen,

Teresia

Naviana

05.01.2016 kl.21:49

Unni: Så hyggelig, tusen takk! :)

Naviana

05.01.2016 kl.21:50

Mammaglede:
Tusen takk, ønsker deg en flott uke tilbake!

Naviana

06.01.2016 kl.00:39

Øyvind Holmstad:
Det vet jeg faktisk ikke. Jeg vil uansett ikke si at svenskekongen nødvendigvis var snill, han var nok litt mer langtenkt kanskje, samt at trærne var forbeholdt ham selv... hehe. Men jo, gamle treskip er absolutt flotte å se på!

Naviana

06.01.2016 kl.00:39

Teresia Fant:
Har sendt deg et svar privat :)

Naviana

06.01.2016 kl.01:08

Linnea Snow:
Ja, det blir godt å oppleve alt det grønne igjen ^^ Jeg tror Bøkeskogen må være fantastisk på våren, dekket av et teppe av hvitveiser <3

Naviana

06.01.2016 kl.01:11

Frau Diels:
Thank you, and for keeping up with my recent lack of english translations (they are just delayed).

The destruction makes me infinitely sad too! And I think one of the only things to do is help more people fall in love with the Earth and nature <3

Blessings and a happy new year to you!

Nina

09.01.2016 kl.05:17

Hei Naviana😊

Bloggen din har fått meg mer bevisst på hvor viktig det er å ta vare på skogen og gjennom bildene dine hvor vakker den er! Du er fantastisk god til å fange de magiske øyeblikkene. Vi trenger flere tydelige entusiaster for naturen som deg!!

...Du og kjæresten minner meg om et vakkert alvepar 😉. Riktig godt nytt år! 🌳🍃🎇

Naviana

12.01.2016 kl.21:11

Nina:
Aww, så utrolig hyggelig å høre! Jeg håper på å bli enda mer tydelig ettersom tiden går. Det hjelper å høre at folk verdsetter det, for av og til føler jeg meg ganske alene. Godt nytt år til deg også! <3

Valkyrja.com

03.02.2016 kl.22:38

Vakre bilder, og ikke minst regnbueskytende mennesker. ^^

Det er trist det du skriver med eikeskogen, og om manglende bevissthet på bevaring av skogområder. Det er slikt en islending kan kjenne ekstra godt på! Tar man med seg beitedyr og slår seg ned i et vindrikt land, i en tid der man også er avhengig av brensel og skal lage seg jorder og beiteområder, så sier det seg vel selv hva som kan skje.

Naviana

01.03.2016 kl.23:34

Valkyrja.com:
Hihi! Men jo, det er trist at det er så lite trær i Island, vet du om det er mange som jobber med å skape mer skog og trær der?

Valkyrja.com

30.03.2016 kl.10:35

Ja det er veldig trist, men det jobbes kontinuerlig med å plante skoger. Så de fleste skogene på Island er foreløpig små og firkantede, hehe. :) Siden folk også prøver å plante der de bor er Island også et av få land som har mer trær i byene enn ellers på landet. Jeg har selv stukket ned noen hundre trær der borte (selv om relativt få av dem overlevde).

Naviana

30.03.2016 kl.14:54

Valkyrja.com:
Så fint å høre! Tenk så vakkert det kommer til å bli ^^

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits