9 tips til hvordan å unngå å forgifte deg selv med sopp


Her kommer nok et blogginnlegg fra soppskogen. Det bugner ikke akkurat av sopp under trærne i år, men det er da en del å finne likevel. Blant annet har mine trofaste fluesopper igjen dukket opp både her og der, og lyser opp skogbunnen med sitt magiske vesen. I den forbindelse tenkte jeg det kunne være en god idè å bygge litt videre på det jeg skrev i forrige blogginnlegg om giftige sopper.



Hvordan unngå å forgifte deg selv med sopp:

  1. La vær å spise sopp.
    Alternativet de fleste tyr til, de lar rett og slett være å plukke sopp i skogen, de vil heller ikke smake på sopp plukket av andre. Forståelig nok, men da kan man gå glipp av mye glede både når det gjelder naturopplevelser og smaksopplevelser.


  2. Dra på soppkurs.
    Meld deg inn i din lokale sopp- og nyttevekstforening, eller bli med på et av kursene de eller andre holder. Det er den desidert raskeste måten å lære på!


  3. Kjøp soppbok.
    Gjerne bøker som blir anbefalt av andre, og som har gode bilder. Du kan gjerne ha flere, så kan du sammenligne de ulike bildene og beskrivelsene. Husk å ha en oppdatert soppbok! Du kan kjøpe en liten en for å ha med på tur. 


  4. Få soppen sjekket hos en soppkontrollør.
    Eller noen andre som virkelig har peiling. Noe av det lureste du kan gjøre! Ta med deg kurven, det er ofte vanskelig å hjelpe til med å identifisere en sopp bare ut fra et bilde. 


  5. Spis aldri sopp du føler deg usikker på. 
    Analyser så mange små detaljer som mulig, det er viktig å ikke begå noen feil her! 


  6. Ikke vær for selvsikker.
    Sopper kan være lunefulle, og se veldig forskjellig ut fra den er ung og gammel, voksested og klima. Selv erfarne plukkere kan gjøre feil! 


  7. Ikke miks og bland.
    Når du skal ta med deg sopper hjem, bør du la være å blande alt i en kurv. Det beste er å ha med egne beholdere eller papirposer for å holde sopptypene adskilt. Spesielt de soppene du ikke føler deg helt trygg på. 


  8. Ha fokus på god kvalitet og riktig tilberedning.
    Unngå markspist sopp og sopp som ser dårlig ut eller har en uvanlig farge. Litt mark skader nok ingen, men sannsynligvis ville man ikke tatt med seg mugne eller gamle grønnsaker fra matbutikken... ikke alle er like kresne når det gjelder sopp de har funnet. Men dårlig matsopp kan faktisk føre til forgiftninger. Husk at man kan også bli dårlig om man ikke tilbereder sopp riktig, som når man ikke steker den lenge nok, eller glemmer å avkoke visse sopper.


  9. Lær deg de farligste giftsoppene grundig.
    Dette er det viktigste punktet. Det er ikke veldig mange å lære, men kunnskapen vil få deg til å føle deg så mye tryggere ute i soppskogen. 


Lykke til! :) 

Om du scroller mot slutten av dette blogginlegget, vil du få en bildebonus av hvordan det kan gå om du ikke følger disse rådene ;D 



En trio av rød fluesopp


Bregneblomsten er visst ikke en blomst, men en sopp! Hvem skulle trodd det? ;)



  
En vakker sopptur!


Episke fjell


Fortryllende skog




Sildrende vann




Honningsopp-sirkel på en stubbe


Grønt og mosegrodd




Søte rosa sopper




Enda flere! <3






Disse var spesielt fine synes jeg




En elv


Vakre steinsopper som fikk bli med hjem


Gul korallsopp

   


Fant enda en søt liten fluesopp:
   








Alt gikk fint, helt til den begynte å lokke meg til seg på besnærende soppevis, plutselig ble den uimotståelig og fristelsen kunne ikke holdes tilbake:





Det gikk som det måtte gå





The End. Dette ble nok mitt siste innlegg på denne bloggen og dette det siste bildet på kameraet ;) 




Disclaimer: Ingen ble skadet under prosessen med å lage dette blogginnlegget. Jeg vil også gjerne få frem at fluesoppen har et ufortjent dårlig rykte og at det ikke var meningen å bygge opp under frykten. Man burde kanskje ikke spise den, men den vil ikke ta livet av deg eller skade deg noe særlig utover å gi deg en ubehagelig natt. Det finnes dog folk som tilbereder den på spesielle måter slik at den faktisk blir spiselig. Jeg er ikke en av dem som har begitt meg ut på det. Men jeg har tilbrakt en god del timer på å fascinere meg over dens interessante historie. Imidlertid bør du være virkelig redd for er de dødelige familiemedlemmene dens; hvit og grønn fluesopp. 




English translation: 

Here's another blog post from the mushroom forest. It's not exacly booming with shrooms under trees this year, but its fun anyways. My trusty Fly Agarics are at least peeking their heads up here and there, illuminating the forest floor with its magical essence. Just be careful and not let them tempt you, just look what happened in the last pics. You will surely DIE! 



So here's my suggestions for not ending up dying as I did:

  1. Don't eat mushrooms.
    Most people choose to not pick or eat wild mushrooms. Totally understandable, but you sure do miss out on both amazing nature experiences and taste experiences.


  2. Attend a mushroom course or workshop.
    The fastest way to learn is from others who really know what they are doing.


  3. Buy a book about edible mushrooms.
    There's a lot of good books out there. Its smart to have more than one, for cross- references! Buy a small one too, to bring with you to the mushroom hunt.


  4. Let a mushroom expert check your mushrooms
    Some of the best things to do, it will definitely make you feel safer when preparing your delicious mushroom meal. 


  5. Never eat mushrooms you're 100% sure are edible. 
    Analyze all the tiny details, its important to not make mistakes here.  


  6. Don't be too confident.
    Mushrooms are not always what they seem, and they can look very different depending on size, location and climate. Even experienced foragers can make mistakes!


  7. Do not mix and mingle.
    When bringing mushrooms home, you should refrain from mixing everything in one basket. It is best to bring their own containers or paper bags to keep mushroom species. Especially those mushrooms you're not totally sure what are, but want to investigate further.


  8. Focus on good quality and proper preparation.
    Avoid moldy mushrooms and fungi that looks bad or have an unusual color. A few larvae won't hurt, but not everyone has good judgement when it comes to mushrooms they pick. But bad mushrooms can actually cause poisoning. Remember that you can also get il if you do not prepare the mushroom correctly, like when not frying it long enough.


  9. Learn the most dangerous poison mushrooms thoroughly.
    This is the most important point. There are not very many to learn, but knowledge will make you feel so much safer out in the mushroom forest.


Good luck! :)




#sopp #sopptur #friluftsliv #skog #skogen #fjellet #natur #fluesopp #rødfluesopp #eventyr 

5 kommentarer

Øyvind Holmstad

15.10.2015 kl.19:02

Råd 10.

Ikke spis skivesopp!

(Dette var rådet jeg fikk på soppkurset i høst, da det i Skandinavia ikke finnes giftig piggsopp og poresopp. Kommer man derimot ned i Tyskland må man også være forsiktig med disse.)

Øyvind Holmstad

15.10.2015 kl.19:38

Uff, jeg mente rørsopp! Men det er heller ikke giftig poresopp i Norge, så vidt jeg skjønte.

Fru S.

16.10.2015 kl.17:53

Takk for tips! Og den episke slutten, hehe ;)

Øyvind Holmstad

17.10.2015 kl.11:52

- Eventyrlige hettesopper:

http://forskning.no/biologisk-mangfold-sopp/2015/10/eventyrlige-hettesopper

Naviana

20.12.2015 kl.13:28

Øyvind Holmstad:
Da er det ikke mange sopper man kan spise... det er forsåvidt et godt råd, men jeg tror det blir for kjedelig å følge for de fleste ;)

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker






bloglovin
hits