Et eventyrlig cob-hus


I sommer besøkte jeg stedet til Gaia- arkitekten Rolf Jacobsen, en av norges fremste halmhusbyggere. Jeg hadde lenge tenkt på å ta turen dit, blant annet fordi jeg hadde lest boka hans tidligere kone Marianne Leisner hadde skrevet for en god del år tilbake, Villrosene - permakultur i hagen. En veldig bra bok i mine øyne, og i tillegg er den norsk! 


Løp og kjøp! Kan finnes her


Til og med kattene mine elsker den boken! ;)

Noe som motiverte meg ekstra til å ta turen innom når jeg først var i området, var at jeg fikk høre om et "hobbithus" som nylig hadde blitt bygget på stedet. Sønnen deres, Jor Jacobsen, bygget nemlig et cobhus der etter en 8 måneders reise i Amerika han gjorde som 20-åring. Han brukte reisen til å lære seg halm- og leirebyggeteknikker. Han fant cob- teknikken spesielt fascinerende i og med at det er så enkelt å gjøre selv. Mange steder er det mulig å rett og slett grave opp leirejord fra bakken, blande med litt vann og halm og skulpturere huset sitt med hendene, kostnadsfritt. Ved å bygge et cob-hus selv, ønsket han å vise hvor enkelt og gøy det kan være å bygge sitt eget hjem. Huset ble bygget i 2010/2011, han var da 21 år gammel. For å se bilder fra byggeprosessen, trykk her: "Terradoma - building a cob house". 

Jor tilpasset bygget til nordiske forhold ved å lage to vegger som ble ankret sammen, 20 cm innervegg, 20 cm hulrom og 15 cm yttervegg. Hulrommet ble isolert med perlitt. Budsjettet var på 50.000, men det endte på ca 80.000, inklusiv solstrømanlegg. Senere har det blitt innlagt vann og 230 volt strøm. Leiren fikk han gratis, han betalte kun for frakt. Dette var mer eller mindre ren blåleire som måtte blandes med sand, pukk og halm for å få riktig blanding. Cobhuset tok ham ca 5 måneder i effektiv byggeperiode å fullføre, fra graving til ferdigstillelse. 

Dem av dere som har lest bloggen min lenge vet at vi skal bygge et halmhus etterhvert, når vi først har funnet et sted vi virkelig vil slå oss ned. Vi ønsker oss et eventyrlig og organisk formet hus, og er ganske sikre på hvordan vi ønsker å ha det. Tidligere blogginnlegg om det er her og her, men jeg burde vel snart skrive et oppdatert innlegg om planene? :) Det finnes tusenvis på tusenvis av fantastiske kreative naturlige hus rundt om i verden, men det er fint å se at det også finnes noen få her til lands. Huset har idyllisk beliggenhet inne i en slags kløft mellom to berg, med torvtak og en liten kjøkkenhage. 


Huset er bygget helt inntil berget. Det er nok bittelitt fristende å kalle det for et hobbithus, og hadde det hatt en rund dør kunne jeg kanskje gått med på det ;)
Koselig sti som ledet til huset


Her ser man huset fra andre siden, nesten i ett med berget.
Jeg har sansen for hus som er bygget inn i bakker og bergInteriør, utrolig koselig der inne! 
Kosekrok


Dobbeltseng


2 senger til der oppe


Ovnen er av type kombinert peis og rocket stove mass oven (en veldig energi-effektiv ovn som er enkel å bygge og som ikke slipper ut "klimagasser". Sjekk det ut!) Man anlegger ofte en benk ved ovnen, som det går et rør gjennom, slik at det i tillegg blir varmt og godt å sitte. 


Pyntet med glassflasker i veggen


LesehjørneBonus ;) Her er noen andre bilder av stedet til arkitekten Rolf Jacobsen:
Det er flere halmhus på området


Arkitektkontoret


Inne i et av de andre halmhusene

  

  


Som dere ser er ikke disse halmhusene like organiske som cobhuset... men det betyr ikke at halmhus ikke kan være runde og organiske, det handler mest om personlig smak. Selv er jeg ikke i tvil om hva jeg foretrekker. 


Koselig med sovealkove
Har også lyst på et drivhus inntil mitt fremtidige organisk formede halmhus
Her vokser det druer


HageportalKunne du tenkt deg et cobhus/halmhus? Organisk formet eller firkantet? 
English translation: I've been wanting to visit the place of one of Norway's best natural building architects for quite some years, and when I finally was in the area we decided to just drive out to the island where he lives. What really tempted me to go there was the rumors that his son built a "hobbit house" there a couple of years ago. It was definitely worth having a look at! Even though there's an incredible amount of totally awesome cob houses around the world (please give yourself the joy of doing a google search), there's not yet many in Norway, and even fewer that actually looks as cozy as they should be.

This one was built by Jor Jacobsen, and looks like a pink fairytale cottage with green roof, a round shape and was built into the rocks, with a kitchen garden outside. He made it after a 8 months journey in America when he was 20 years old, where he used the time to learn the natural buidling techniques of cob and straw bale. He found it most fascinating that it is so easy to build yourself, and he wanted to show others just that. Many places you can simply find the materials to build your own home in the ground where you live, in addition to some trees, at no cost. In cob you dig up clay soil, then mix it with water and straw and start to sculpt your own home just as you like it. The imagination can run wild! To see pictures from the building process, click here: "Terradoma - building a cob house". 


Jor adapted the house to the norse climate by building two separate cob walls outside of each other, 20 cm thick interior walls, 20 cm space, then 15 cm exterior walls. The space was insolated with perlite. The budget was 50 000 kr, but it ended up a total 80 000 kr, included solar panels. So there's both water and electricity in the house. He got the clay for free, then mixed it with sand, soil and straw to get the right mixture. It was finished in 5 months. 

By the way, the last pictures are from some straw bale houses on the same land that the cob house was built. Not as charming to look at, but you can indeed build organically shaped fairytale houses with straw bales too, if you wish <3


Those of you who've read this blog for a while, know that we too are going to build our own natural home, out of strawbales, when we find the place we want to settle. We want an organic shaped fairytale like house, and are quite sure of how we want it to turn out. I wrote a couple of blog entries about it here and here, but I should probably give you an update soon? #hus #interiør #cob #cobhus #halmhus #naturlighusbygging #økologisk #grønnlivsstil #besvisstlivsstil #eventyr #eventyrlig #hobbithus #arkitektur #koselig #magisk

15 kommentarer

Linnea Snow

11.10.2015 kl.21:58

Wow, dette er rett og slett nydelig! Jeg kunne gjerne bodd i et sånt hus og ikke minst bygget det selv med mine egne hender. Da hadde jo huset betydd enda litt mer og det hadde føltes enda bedre å bo der om man bygger det selv. Kunne gjerne tenkt meg et litt større enn det dere besøkte, men det var utrolig koselig det også. Kunne gjerne brukt det som en liten hytte! :D

Frida Eryniel

12.10.2015 kl.23:06

Åh, så flotte hus! Hadde lett trivdes i halmhuset! Lagrer bildene på harddisken i hodet for fremtidige husplaner, hihi!

Naviana

13.10.2015 kl.13:50

Frida Eryniel:
Glad du synes! ^^ Det er helt greit for meg om folk lagrer bildene mine på den fysiske harddisken også, bare i tilfelle du lurte <3

Naviana

13.10.2015 kl.15:22

Linnea Snow:
Helt enig, det føles så riktig å bygge et hus med sine egne hender. Det er jo det vi mennesker og dyr alltid har gjort. Alle burde ha rett til å bygge sitt eget hus med materialer som de finner, uten å måtte bli gjeldsslave i 30-40 år av livet! For min del er det en høy prioritet å gjøre så mye som mulig selv, og få ned konstadene mest mulig, samtidig som jeg får et vakkert, eventyrlig og komfortabelt hus i passe størrelse! <3 Jeg ofrer heller noen år av livet mitt på å samle materialer og bygge, enn å ta opp enorme lån og måtte ha en jobb jeg ikke liker i en lang årrekke etterpå for å betale ned på et lån (i realiteten må man betale tilbake veldig mye mer enn den faktiske lånesummen, det er langt mer enn de fleste kanskje tror om man tar det totale regnestykket i betraktning). Jeg blir litt lidenskapelig når jeg snakker om dette, hehe.

Linnea Snow

14.10.2015 kl.00:19

Jeg er helt enig i det du sier. Det er det jeg misliker mest med å bli voksen og føle trangen til å ha mitt eget hjem. Jeg vil aller helst bygge det selv, eller i det minste kjøpe et hus for så å gjøre om på det. Som du sier så blir jeg dermed gjeldsslave i mange år senere, og det stopper meg fra å faktisk skaffe meg en plass å bo. Jeg hadde nok ofret noen år på å samle opp materialer selv, istedet for å låne en haug med penger. Det som er så fint når man bygger sitt eget hus er at man kan bestemme alt selv. Inndelingen på innsiden, hvor stort huset skal være, og hvor stor hage man vil ha i forhold til tomten. Nå har samboeren min kjøpt seg leilighet (vi leier en liten hybel for øyeblikket) og jeg ble helt sjokkert over hvor lenge han må betale ned på lånet sitt fremover. Når jeg ble introdusert til cobhusene (gjennom bloggen din) så jeg plutselig lys i tunnelen. Jeg har virkelig lyst til å bygge meg et sånt hus senere. Jeg vil ha det stort og i tillegg så kommer jeg ikke til å ha dårlig samvittighet i ettertid, for man bygger jo opp alt fra naturen, noe jeg liker kjempegodt. Jeg gleder meg veldig til å se hvordan huset deres blir og jeg håper for deres del at det ikke blir alt for lenge til dere setter i gang med byggingen. Jeg synes dette er veldig interessant og spennende, derfor blir det mye tekst her nå, haha.

Naviana

14.10.2015 kl.02:20

Linnea Snow:
Helt greit med mye tekst :) Glad for å høre om dine drømmer <3 Om du ønsker et stort hus, så vil jeg nok anbefale å bygge med halmballer.... det er bedre tilpasset vårt klima, og går mye raskere å bygge med. Man kan likevel bygge det i organiske former (søk på Simon Dale i google) ^^
Vi kjøpte jo hus med stor hage i fjor, og vi har ikke noe lån i banken heldigvis, så føler meg ekstremt heldig sånn sett. Et godt utgangspunkt for å senere skaffe seg enda større landområder og bygge halmhus. Gleder meg masse jeg også!

Kaja

14.10.2015 kl.14:34

Åh, akkurat det her jeg trengte å se og lese!

Jeg henger meg på i å være enig i det dere sier over i kommentarfeltet. Det må være så utrolig kjipt å ha et stort lån hengende over seg, og over så lang tid. Faren min for eksempel nærmer seg 50 og betaler fortsatt ned på lånet sitt. Helt sykt egentlig; man jobber hele livet for å endelig eie sitt eget hus og eiendom til når man er blitt gammel og grå..

Det er jo ikke tvil om at det er mange fordeler ved å bygge seg et naturhus. Og det blir så herlige, hjemmekoselige hus lagd av en selv, lagd med hjertet.

Takk for at du deler dette Naviana! Det er til stor hjelp for planlegging av framtida^^ Drømmer om et organisk formet cobhus, muligens et sted med varmere klima, som for eksempel Portugal, Italia eller Hellas :)

Øyvind Holmstad

18.10.2015 kl.09:10

"Organisk formet eller firkantet?"

Dette blir feil formulert, da et rektangulært hus er det mest organiske som finnes, nettopp fordi det er så egnet for forming av "positive space". Christopher Alexander skriver:

http://blog.p2pfoundation.net/building-shape/2015/04/02

"THE BASIC SHAPE OF BUILDINGS

It is true that there are round igloos in the arctic, round wigwams among the plains , rounded mud huts in the Camerouns. Nevertheless, the vast majority of all good buildings, all over the world, for millenia, have been either:

rectangular, or

near rectangular, or

compositions in which rectangles form coherent groups so that one rectangle leans off the next.

shaped by the shape of the boundary or nearby public way, even when it is curved or acute-angled.

The recent fashion for oddly shaped buildings has come about, for three main reasons:

First, because people have wanted to separate themselves from the sterile architecture of the 20th century, and somehow, by using more complex shapes, they think they will ?do better?.

Second, it happens simply because of lack of mental discipline. When someone who does not understand the nature of buildings or the nature of built space, or if they do not understand the principles of structural stability, there is a tendency to draw a rounded or odd-shaped polygonal diagram, and then try to make an actual building on the basis of that plan.

Third, it comes about because people do not understand the nature of the positive space next to the building. A rounded building or an angular building can only very rarely form positive space next to it.

SUMMARY OF TASKS FOR THIS UNFOLDING:

When the rudimentary placing of buildings first occurs, before the individual buildings are designed in detail, create credible and useful rough compositions in which each building is made of any one of the following:

Make the building mass a simple rectangle in plan ? in later elaborations the plan may take on many small helpful details which differentiate its shape and envelope.

Make the building mass a rough rectangle which may have slight deviations from the perfect right angles in one or two corners, to accomodate the building to an existing context which requires such deviations.

Make the building a hierarchical arrangement of several rectangles, in which the smaller rectangles ?lean up against? the larger ones.

In cases where the building is close to a road or boundary, shape it to maintain positive space in the public realm, and thus let it be shaped by the shape of the boundary or nearby public way, even when they are curved or acute-angled."

Linnea Snow

18.10.2015 kl.16:43

Måtte selvfølgelig søke på Simon Dale og jeg elsket det jeg så. Det kommer absolutt til å være en stor inspirasjon om jeg ender opp med å bygge meg et sånt hus. Ser for meg at halmhus er mye varmere enn man ser for seg. Derfor er det sikkert mest praktisk å bygge med de kan jeg tenke meg. Et hus med stor hage hørtes herlig ut. Jeg håper at jeg en dag får det også. Jeg trenger virkelig en hage hvor jeg kan dyrke mye av maten min selv. Det er også et stort mål selvfølgelig :D

Tigertina

06.11.2015 kl.20:21

Nydelig, skikkelig koselig drømmehus! Jeg elsker slike cob og halmhus, og skulle gjerne bodd i ett! Takk for flotte bilder =D

Naviana

20.12.2015 kl.12:38

Tigertina:
Bare hyggelig! Synes det var veldig koselig selv :)

Naviana

20.12.2015 kl.12:39

Linnea Snow:
Jaaaa, det er lite som virker mer koselig enn dette! :D

Ingrid

14.08.2016 kl.14:01

Hei, utrolig spennende å lese om dette! Kanskje drømmen om å bygge eget hus ikke er så fjern allikevel - med tanke på kostnader. Selvom, skjønner jo at det vil koste mer om vil man ha det lyst og behagelig. Har lest litt mer om dette, men finner ingen steder det står litt mer om pris enn at det kommer anpå hvor stort det er og hvor mye man gjør selv.

Lurer på om du har noen tanker om hva ett hus på ca 80-90kvm maks, bygd slik, ca kanskje vil koste? :)

Naviana

14.08.2016 kl.15:19

Ingrid:
Jeg vet ikke så mye om priser her til lands. Du kan jo spørre naturhuset.blogg.no hva huset deres har kostet (sånn utenom drivhuset rundt, som så klart drar opp prisen noe voldsomt). Min inspirasjon har i alle år vært Simon Dale, som bygger de vakreste hus nesten uten kostnader: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2039719/Simon-Dale-How-I-built-hobbit-house-Wales-just-3-000.html Hans nye hus er en god del større, men koster nok fremdeles maks 100 000 vil jeg tro. Så realistisk sett vil jeg tro man kan få et meget flott hus til et par hundre tusen, om man bygger selv og bruker materialer fra eget landområde, eller får tak i leire eller halmballer gratis eller veldig rimelig. Vinduer og dører kan man jo få tak i brukt og til og med gratis, det kan også bli stilig. Tenker at det som drar opp kostnadene er om man må bygge veier, infrastruktur og om man skal ha offentlig strøm og kloakk.

Ingrid

14.08.2016 kl.19:19

Takk for linker og tanker!

Nå leste jeg litt mer, og fant faktisk ut at det er en forskjell på cob-hus og halmhus, hehe, noe jeg ikke visste, og at halmhus er best for vårt klima, men er det også dyrere enn cob-hus?

Fant fram til nettsiden: Norsk jord - og halmbyggerforening, og der står det at gjennomsnittsprisen på de norske halmhusene som finnes idag er 25000 - 50000 per kvadratmeter :o det er jo sprøtt, og utenfor min rekkevidde hvertfall..

Jeg prøvde også å finne ut av hvor mye Naturhuset brukte på sitt fine hus, og fant en artikkel hvor det sto at det ble over 3 000 000, det var sikkert inkludert domen, men uansett ville akkurat det blitt altfor dyrt.

Hvordan får da alle de utenlandske, som bygger i England og USA det til å bli så billig, lurer jeg på.

Ja, dumt at det skal være så dyrt med infrastruktur osv. Synes det burde vært enklere å få til å bygge sitt eget hus, og mulig for oss som ikke har så mye å rutte med også.

Beklager litt mye skriving, heh, men å kunne bygge mitt eget hus er en så stor drøm for meg, og å virkelig få den realisert ville vært så fantastisk - derfor så fint å høre fra noen som kan om det og som har planer om å bygge selv.

Kan jeg spørre om hvor mye du/dere har tenkt til å bruke og hva dere tenker å gjøre med strøm, kloakk osv? - fint å høre andres tanker og idèer til gode løsninger :)

Naviana

14.08.2016 kl.21:29

Ingrid: Du har rett, halmhus passer mye bedre til vårt klima. Men du kan feks bygge innervegger av cob da. Det er mer tidkrevende, men kanskje billigere? Kommer an på om man klarer å skaffe materialene selv. Jeg fatter ikke prisene de oppgir på norsk jord- og halmbyggerforening. Spør i en av facebook-gruppene om noen kan svare deg, eller spesifisere slikt som dette? Jeg er også interessert. Hvorfor koster halmhus så lite å bygge i utlandet, mens her koster de minst like mye som vanlige hus, i så fall? :( Men det er ALLTID dyrt å få andre til å bygge for seg. Folkene bak naturhuset har hevdet at selve byggematerialene til huset kostet dem ca 8000 kr. De bygde første etasje i cob, og andre etasje med halmballer. Det er et stort hus, ca 150 kvm, eller mer?

Alle burde ha rett til å bygge sitt eget hus! Så billig så mulig. Og leve et gjeldsfritt liv! Så det så.

Personlig så ønsker vi å bygge et organisk formet halmhus. Vi eier et hus nå, men tenker å selge det når vi finner et sted vi virkelig ønsker å bo på. Vi tenker å kjøpe opp en stor gård eller landområder, og skape et økosamfunn med store hager/mindre småbruk, der vi har fokus på selvbygging. Vi har jobbet i en del år med å spare opp penger. Vi har nok til å kjøpe opp en bra gård nå (uten å ta opp lån), men så er det dette med å ha nok til infrastrukturer og selve halmhuset også. Da kan det være en fordel å andelseie gården sammen med noen andre. Vet ikke helt med strøm og kloakk, men ønsker å være mest mulig selvforsynt og at vann og kloakk forblir i et system på området.

Synes bare det er gøy å skrive om slikt, så null problem :D

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits