Eikesdalen ~ Store trær, fossefall, sopper og innsjøer


I forbindelse med soppsakkyndigutdannelsen så var vi en helg i Eikesdalen. Der hadde jeg utrolig nok aldri vært før, men jeg har alltid hatt på følelsen av at stedet rett og slett er magisk. Det hadde jeg selvsagt helt rett i ;) Om noen skulle befinne seg i disse traktene, anbefaler jeg absolutt et besøk dit, som et av mange storslåtte steder.

Og jo, forresten, jeg bestod soppsakkyndigeksamen og er herved sertifisert soppkontrollør! :D Det gjør meg faktisk veldig glad. Det var bare rundt halvparten som bestod, det er nemlig lite rom for feiling innenfor dette og vi får dermed håpe at jeg kan dette med sopp godt nok. Så får jeg bidra til å høyne statistikken av det stadig synkende antallet soppeksperter litt. Og ikke minst er dette bare begynnelsen på å lære seg enda mer om denne forunderlige og ufattelig store soppverdenen. For jeg vil alltid forstå mer og man er aldri ferdig utlært.

Eikesdalen ligger en halvtime fra der jeg bor. Da kommer man til Eikesdalsvatnet, som er nesten som en ferskvannsfjord like ved den ordentlige fjorden. Den strekker seg langt innover med så bratte fjell at det ikke ble vei til Eikesdalen før på 90- tallet. Tidligere gikk det en liten ferge, og på vinteren slede. Så det kan jo være en av årsakene til at det er en forholdsvis uberørt perle. I 1970 skjedde riktignok Norges første miljøaksjon inne i Eikesdalen, de kjempet mot utbygging av Mardalsfossen, som på enkelte lister blir rangert blant verdens fem høyeste fossefall. Demonstrantene ble båret bort, men de fikk mye oppmerksomhet i media og et kompromiss ble gjort slik at en dal av vannet i fossen får renne fritt to måneder i året. Fossen er helt nydelig og tiltrekker seg mange folk.

Eikesdalen er ikke bare kjent for sine fosser. I de bratte skråningene vokser det frodige hasselskoger og edelløvskoger, deriblant Nord-Europas største hasselskog, og hasselnøtter har vært en betydelig næring for innbyggerne. Et stort biologisk mangfold er å finne her. Mange store og forvridde, spennende trær pryder landskapet og skogene, spesielt om man vandrer litt utenfor stiene. Ikke minst kan man finne mange fascinerende typer sopp som man kanskje ikke ser noe til ellers. Det fant i alle fall vi! Eikesdalen er et helt fortryllende sted og jeg kan ikke la være å lengte tilbake dit.


English translation: Eikesdalen is the name of an enchanting valley starting half an hour from where I live. It is so beautiful and magical to roam around there. It's been kind of remote and without roads leading there until the 90's. It has one of the worlds tallest waterfalls and it's wonderful to see, allthough it's now only open for 2 months a year. It's a lot of biodiversity in the valley and many rare plants and mushrooms are to be found. That's the reason we went there this time, to study for our mushroom expert exam and hopefully find some of the weird mushrooms we had to know. Luckily we did! And we passed the exam :D So we're now certified mushroom experts, in lack of a better world... I asked my teachers what to call it in english, and that was their suggestion. But there is still sooo much to learn.

Anyways, if you travel in the northwest of Norway, you might consider to travel to this fairytale valley :) Here's some pictures:


Midt mellom der vi bor og Eikesdalen


Et  vakkert sted, spesielt før sola har gått ned *lyst til å bo* 


Se den koselige hytta med røyk i pipa :)


Bilen vår passer best i episke omgivelser


Begynnelsen av Eikesdalsvatnet i kveldingen
Neste morgen og klar for utflukt!


Trollsk


Klar med soppkurvene
Tok ikke lenge før vi fant fine trær


Og interessante sopper


Den oransje heter oransjebeger. Om man tar på dem så kommer det en hvit røyk.

 
Oransjebeger og ulvemelk
Sopper inne i treet


Tittei!


På vei opp mot mardalsfossen, som dessverre ikke er åpen på denne tiden av året


Men et episk sted likevel


Kunstverk av noen trær   
På vei tilbake til hytta der vi overnattet


Et koselig gammelt småbruk mindt i Eikesdalen
Fugler som flyr i de siste solstrålene


Epler!


En hytte med idyllisk beliggenhet
Jeg vet det er litt feil, men denne plassen var bare så forlokkende og fantastisk at vi bare måtte se oss litt rundt


En liten paradishage
Flott utsikt fra alle kanter


Likte aller best hvordan de hadde tilpasset seg den opprinnelige naturen, med mange store steiner og trær


<3


Koseligste hyttehagen jeg har sett i alle fall


Og en liten utendørs ovn
Elv i høstdrakt


Mystiske grønne sirkler i furuskogen...


Nede ved sivilisasjonen fant vi denne skulpturen av et byggverk... tydelig inspirert av en av mine favorittarkitekter, Gaudi!


Stilig laget. Min drøm er mer organisk arkitektur, sånn overalt....


Selv om dette bare er til lek for barn


Mosaikk inne i domen
Noen av de forskjellige soppartene vi fant! Og nei, det var ikke vi som plukket alle, vi leide hytte
sammen med noen andre fra sopp- og nyttevekstforeningen også.
Neste morgen!


Rett inn i hasselskogen


Kan dere få øye på en liten sopplukkende skogsalv?


<3
Dette store treet så nesten litt ut som en gigantisk hånd
Iiiiiik!


Raspskjellsopp er fiiine!
Jeg fant noen episke røtter. Lett å forestille seg at det kommer et ringskrømt her! Hehe.


Neida, det var egentlig bare koselig :)
Begersopp


Så mange hule trær ^^


Vil tilbake hit!


Røyksopp, noen sekunder før vi poket alle slik at masse røyk kom ut.


Røtter som vokste over steinerEt annet vann i Eikesdalen
En høstfarget liten øy


På vei hjem igjen


Fjord ogjell <3


En ganske fin liten kirke under fjelletHar du hørt om eller vært i Eikesdalen? Har du vært på noen vakre høsteventyr?#natur # #fjell #romsdal #norge #fjelltur #skogstur #skog #skogen #sopp #sopper #september #sopptur #soppsakkyndig #soppkontrollør #kantarell #studier #tre #trær #eikesdalen #hyttetur #eventyr #ringenesherre #episk #alv #skogsalv #eventyrskog #reise #friluftsliv #storttre #fjord #fjell #hytte #hytta #høst

22 kommentarer

OSLOFRU

16.10.2014 kl.20:50

Wow vilka bilder <3

Nienna

17.10.2014 kl.14:28

Oh... My... Gaia! Der var det fint! Og jeg trenger en sånn hytte asap! Hmmmm... :)

Øyvind Holmstad

18.10.2014 kl.07:58

Gratulerer som soppsakkyndig! Det er noe mystisk med de som kjenner til soppenes verden, omtrent som med de som behersket runekunsten i middelalderen. Som om dere har hemmelig kunnskap til en magisk verden. Misunner deg!

Inspirerende lite jugendhus! For alle som elsker jugend har jeg en liten bildeserie til inspirasjon: http://www.kulturverk.com/2014/05/14/ei-unik-samansmelting-av-bohmisk-kunsthandverk-og-jugendstilen/

Så forresten en dokumentar fra Al-Aqsa-moskeen i går, det var helt rått! Du verden hvor nitrist moskeen i Groruddalen blir i forhold. Ganske fin kirke forresten. Men skal man virkelig komme nær "the I" må man nok til Al-Aqsa-moskeen. Eller til Eikesdalen. Naturen der ser ut til å være fullt på høyde med Al-Aqsa-moskeen. Fikk lyst til å besøke begge steder.

Vil anbefale alle å lytte til allmennings-giganten David Bollier hos Levevei! Dette fordi et natursamfunn betyr jo selve inkarnasjonen av en allmenning.

- Episode 106: The commons as an approach to governance, sustainable resource management and social wellbeing:

http://www.levevei.no/2014/09/episode-106-the-commons-as-an-approach-to-governance-sustainable-resource-management-and-social-wellbeing/

~Gaiadóttir~

19.10.2014 kl.21:33

Det ser virkelig helt fantastisk, episk, magisk og vidunderlig ut der! *drømme seg bort* Ååååh.

Naviana

22.10.2014 kl.01:15

~Gaiadóttir~:
Neste gang du kommer på besøk må vi ta deg med dit ^^

~Gaiadóttir~

22.10.2014 kl.14:58

Jaa! :D

Lindsay of Sheaves

23.10.2014 kl.00:38

What a dream life you lead!!!

Renates Reiser

25.10.2014 kl.11:59

Jeg skjønner hva du mener med episk! For et utrolig flott sted! Har aldri hørt om Eikesdalen før, men det virker jo absolutt som et sted som man burde dra til. Kul bygning med mosaikken inni! Og kjempestilig bil :D

Gratulerer som soppkontrollør!

Pyrodam

25.10.2014 kl.23:19

wow, for noen fine, vakre, nydelige, magiske, storslåtte, eventyriske og episke steder!

Øyvind

28.10.2014 kl.19:52

Pyrodam, kan du fortelle Naviana hvordan du fikk bort reklamebanneret på toppen av bloggen.

Naviana

29.10.2014 kl.00:30

Pyrodam:
Takk! Øyvind her sier du skal fortelle meg hvordan du fikk bort reklamebanneret på toppen av bloggen? Heheh ^^

P5yl0

02.11.2014 kl.15:32

;)

Pyrodam

03.11.2014 kl.22:39

haha! Det kan jeg, men jeg fikk kjeft fra blogg.no av å gjøre det. Det er ikke lovlig å fjerne reklamen og kan miste bloggen har jeg gjørt. Men jeg klarte ikke å fikse det helt på plass igjen og har ikke fått noe følger av det enda.

søk etter '/tag profile' i html malene og fjern dem.

Naviana

03.11.2014 kl.23:58

Pyrodam:
Ah, ok, greit å vite i det minste :)

Pyrodam

04.11.2014 kl.00:17

Jeg tror det var lov å flytte reklamen til under profilbildet i stedet for å ha den helt på toppen om det hjelper:)

Naviana

04.11.2014 kl.16:00

Pyrodam:
Tror du? :) Det hadde vært greit. Men der er det jo reklame fra før av? Er bare at den mangler på min blogg...

Pyrodam

04.11.2014 kl.16:37

Jeg forstod det at det var lov uti fra det som ble skrevet til meg. enten på toppen eller under profilbildet. Ja, skal være en fra før, men funker ikke alltid på min blogg heller!

Magnus

13.11.2014 kl.14:38

Sagolikt vackert! Har varit i Eikesdalen flera gånger på vintern och gått på toppturer, men nu fick jag inspiration till att åka dit på sommaren också!

Marina Aurora

15.11.2014 kl.18:13

ÅÅååh, nydelige magiske Eikesdalen, virkelig en av de vakreste innlandstedene her i Romsdal, husker så godt da jeg var der sist gang, fikk ikke vært overalt men kjørte og fikk sett landskaper ganske godt, synes bare det ble finere jo lengre innover man kom også, nesten opp mot den Aursjøveien eller hva det het. Jeg var jo oppe ved Mardalsfosssen da den var åpen også, en uforglemmelig naturopplevelse uten tvil, sto å kjente spruten fra fossen i ansiktet på lang avstand, og da var det også en utstilling av en skulptur plassert under fossen der, det var virkelig bare fantastisk vakkert.. *sukk* Skulle ønske jeg kunne vært der lengre men det var virkleig er minnerikt helgeeventyr uten tvil, savner Eikesdalen akkurat nå, mer enn ord kan beskrive, når våren kommer skal jeg dit igjen.

Var å gikk litt oppi skogene nede langs fjellet litt lengre opp i dalen, det var skiltet fra veien så vi ble nysgjerrige og bare utforsket, og det var virkelig et helt spesielt sted det også, gammel skog med masse finurlige organiske former og strukturer, og den fineste alve-portalen jeg har sett (og reist igjennom, hihi), det var visst en gammel sti som ble brukt før i tiden langs ei elv der. Husker dessverre ikke hva det het. Neste gang jeg er der skal jeg også bruke speilreflekskameraet mitt. Jeg blir inspirert bare jeg hører navnet på dalen, haha, jeg er rar xD

Naviana

01.02.2015 kl.09:23

Marina Aurora:
Hihi! Du er søt :) Det hadde vært peeeerfekt å dra dit en tur på våren! Se for deg hvordan bakken kanskje er dekket av hvitveiser? <3 Og det fortsatt er snø i fjellene, og knallgrønt i skogen... Og alle de hule trærne! Episk.

Ine Ulvøy

30.03.2015 kl.12:20

Wow, så utrolig mange flotte bilder du har på bloggen din ! :) Veldig moro å følge! :)

Naviana

01.04.2015 kl.23:22

Ine Ulvøy:
Så utrolig koselig å høre :D Velkommen hit!

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits