Soppsakkyndig, hva er det egentlig?

Forrige høst startet jeg på soppsakkyndigutdannelsen! :) I teorien startet jeg vel egentlig våren før, men det er ingenting som slår all kunnskapen man tilegner seg i praksis om høsten der ute i soppskogen. Jeg hadde lenge drømt om å kunne gjøre dette, men hadde ingen anelse om at det ville kunne skje såpass tidlig i livet. Så jeg grep selvsagt sjansen jeg fikk. Og jeg har ikke angret et sekund! Det har vært så utrolig spennende og lærerikt, og å gå i skogen om høsten nå er som en helt ny dimensjon. Jeg kunne jo mye om sopp fra før av og følte meg ganske fornøyd med det, men det er jo tusenvis av sopper å lære seg. Både til mat, medisin, plantefarging, papirlaging osv. Eller bare fordi mange av dem ser utrolig fascinerende og rare ut, de kan ha de merkeligste former, farger og lukter!

Jeg bare elsker å kunne mest mulig om naturen rundt meg og alle gavene den gir, da føler jeg meg trygg og selvsikker, at jeg alltid vil klare meg og at naturen tar vare på meg. Tenk at kunnskapen om å plukke og spise sopp nesten hadde dødd ut her i Norge for noen tiår siden? Nå er den allmenne interessen tilbake for fullt, og flere og flere drar ut i skogen med soppkurven i hånden. I fylket der jeg bor er det for få soppsakkyndige, og mange av dem begynner å bli gamle. Så de ønsket å lære opp unge mennesker som kan bære kunnskapen videre. Det er ikke egentlig et yrke, men en tittel... som kan være med å redde liv i og med at de er soppkontrollører som går gjennom soppfangsten til folk slik at de garantert kan føle seg trygge på hva de tar med seg hjem. Dette er kjempeviktig! De kan også holde kurs for andre, selge sopp til restauranter og butikker og ta på seg (s)oppdrag for feks kommunen og mattilsynet.

Nå er soppsesongen her for fullt igjen, og jeg er selvsagt ute i skogen og plukker sopp ved enhver anledning. Jeg har dessverre ikke så mye tid til det, men jeg prioriterer det mest mulig denne høsten fordi om en måned er det soppsakkyndigeksamen! Heldigvis er skogen full av sopp, så det er optimale forhold for å øve seg. Følelsen av å være tilbake i soppskogen er ubeskrivelig. Det var nesten som om jeg hadde vært i en slags dvale siden i fjor og at jeg ble full av glede og energi igjen der jeg hoppet rundt som en fornøyd skogsalv og fyllte den ene kurven etter den andre med fargerike sopper. I det siste har jeg faktisk hovedsaklig spist sopp, og det føles bra. Så jeg oppfordrer på det varmeste å ta dere en tur ut i skogen, med en soppkurv eller en tøypose og med en liten soppbok i den andre hånden ;) Og ikke minst, meld dere inn i sopp- og nyttevekstforeningen for mange spennende kurs og ekskursjoner året rundt!


English translation: I'm a real mushroom enthusiast, and been for many years. It's not a surprise to those who know me that I forage as much as possible all year round in nature, and I'm alwas eager to learn more. It's extra fun when the autumn colors arrives I must admit, both to harvest from the garden, and going out into the woods with a basket to pick berries and mushrooms. This tradition is strong in me as my parents and grandparents were also crazy foraging in nature during the autumns. It's sad that most people don't really do this anymore, instead they satisfy their foraging needs while shopping in malls. But this will never give the same joy as some baskets full of fresh mushrooms! And will not bring blushes to your cheeks and help fight off depression ;) Oh well, in a few weeks I'm up to a mushroom expert exam, I really hope I will pass!


Noen bilder fra forrige høsts utflukter:

Skaret, et kjent sted å starte fjellturer fra her i området


Fargerike
Noen ganger muterer de... ;)


Kurven min


Så ekskursjonene foregår slik at man først går rundt og plukker sopp i noen timer, i gruppe eller hver for seg,
og så legger alle frem fangsten sin for å identifisere den. Deretter går man ut i skogen og plukker igjen.


Studerestudere


Fiine


Rødskrubb


Tror dette var brunkjøttbukkesopp... mange slørsopper er pene, men farlige!


Miiiih!


Sopp- og nyttevekstforeningen hadde stand for å lære andre om sopp


Det ble også servert sopp- pai


Og vist frem ting man kan lage av sopp... feks kan man lage papir av sopp, og male med soppfarger! :)


Noen hadde funnet stooore fluesopper


Her underviser en av norges fremste soppeksperter, Gro Gulden


Raspskjellsopp


Mange fantastiske naturopplevelser på sopptur!
Goblins! :O
Magisk tre!


Storskjellpigg... er stor!


Folk pleier ikke å spise den så ofte, men de plantefarger med den
Svovelriske


Noen ganger må man ty til støvler


Harpespiller?


Melsopp


Mosegrodde steder har ofte mye sopp


Et skogsmonster


Vi sorterer hovedsaklig etter sporefarger... fargen kan ofte sees på undersiden av sopphatten.


Maaaasse sopp!


Nok en tur


Her begynner det å bli ordentlig høst


Ruiner i skogen
Gulrød kremle
Fornøyd med fangsten!


Liker du å plukke sopp? Har du møtt en soppsakkyndig før?#natur # #fjell #romsdal #norge #fjelltur #skogstur #skog #skogen #sopp #sopper #september #sopptur #soppsakkyndig #soppkontrollør #kantarell #skole #studier #risken #tre #trær

15 kommentarer

Fru S.

27.08.2014 kl.15:41

Male med soppfarger! O.o

Er så glad de har fått moglegheit til å ta denne utdannelsen, det høyres så spennande ut! Må innrømme at eg faktisk er ganske dårleg på sopp (både plukking og bruk i matlaging generelt)... men det vil eg endre på *lyst til å lære*

Masse lykke til på eksamen når den tid kjem ^^

Helene

27.08.2014 kl.16:03

Jepp :)

Har du fått til storskjellpiggen? Drømmer om blått en vakker dag, men det har ikke skjedd ennå. Ellers går det vel an å lage soppsoya av den har jeg hørt?

I går plukka vi kantarell og røyksopp, så vi er i gang. Lengter etter fargesoppen jeg da. Må finne meg et hemmelig fløyelspluggsopp-sted ...

Nienna

27.08.2014 kl.16:21

Så kult! Jeg visste ikke at det var noe som het soppsakkynding engang! :)

Sopp er noe jeg har forferdelig dårlig oversikt over, men tanken slår meg jo hver høst at det burde jeg sannelig gjøre noe med. Lykke til på eksamen! :)

Karina

27.08.2014 kl.17:49

Så mange nydelige bilder og vakker natur :D Skulle jammen meg kommet meg mer ut i naturen selv. Mutantsoppen var litt småsøt - men litt skummel også, mye merkelig sopp :) Sopp har jeg alltid syntes har vært noen snodige greier, men veldig godt som mat!

Har selv aldri hørt om soppsakkyndige, men har observert at sopp er veldig populært og det er jo helt åpenbart hvorfor :)

voluhellir

28.08.2014 kl.02:35

Hhhhhherlig! magiske skapninger!

plukker litt sopp jeg og når jeg har sjansen. Mest kantarell da, kan ikke så mange. Neste på listen over ting å lære :)) soppsakkyndig, høres ut som en spennende utdanning....

~Gaiadóttir~

30.08.2014 kl.21:31

Ååh, så gøy! Masse lykke til på eksamen :D Har sittet og sett på sopp-dokumentaren du delte i dag, og det klør i fingrene etter å dra ut og plukke sopp :) Har ikke vært på sopplukketur så mange ganger, men et par ganger har jeg funnet litt kantarell. Synes dessverre ikke de er så gode, da... Jeg glemmer aldri min alle første sopptur :D Jeg og søstern min var på hytta, tok med oss en kurv ut og bare plukket alle soppene vi fant, spiselige eller ei, fordi vi syntes det var gøy :3

Så mange koselige bilder. Den klo-soppen var kjemperar!

Renates Reiser

30.08.2014 kl.23:50

Oi, så kult! Er ikke spesielt glad i å spise sopp selv, men plukker gjerne til andre, hehe. Men hadde gjerne vært med bare for å se på den flotte naturen! Så utrolig fint og frodig det var der! Helt nydelig.

Frøydis

10.09.2014 kl.17:35

Så utrolig kult at du snart kan kalle deg soppsakkyndig! Takk for at du deler. Må finne ut om det er opplegg for slikt her hvor jeg bor. Jeg har kjempelyst til å gjøre det samme selv, men det har falt en del på prioriteringslista etter at jeg oppdaget at det er stoffer i sopp som jeg ikke kan fordøye (polyoler).... så mitt kjærlighetsforhold til sopp har fått seg en kraftig knekk. Jeg drar fortsatt på sopptur, men det er ikke helt det samme. :P Men, intet er evig, og jeg har store forhåpninger om at det kommer til å gå over en gang det også. ;-) Og når den tid kommer så hadde det vært kjempegøy å allerede være soppekspert! :)

Benedicte

12.09.2014 kl.19:57

Ååå jeg holder på å lære meg hva som er giftig, spiselig osv. har plukket litt men særdeles lite! skal ut på fangst imorgen! :D elsker bloggen din magiske skogsvesen! og hei for en vakker tittel å ha!

Naviana

01.02.2015 kl.09:33

Nienna:
Hihi, nei, det er ikke så mange som vet om det har jeg inntrykk av. Det er aldri for sent å begynne å lære. Jeg har hatt en bratt læringskurve :) Og gode lærere!

Naviana

01.02.2015 kl.09:36

Frøydis:
Ahhhghh nei! For en trist nyhet å få :( Har du funnet ut mer om det nå? Håper det er mulig å bli bedre. Du og sopp passer veldig bra sammen, det kler deg virkelig dette med urter, planter og sopper ^^ Jeg er sikker på at det er en sopp- og nyttevekstforening ikke så langt fra der du bor? Meld deg inn i foreningen, medlemsbladene er bra lesestoff også. Trenger flere unge folk ;)

Naviana

01.02.2015 kl.09:40

Fru S.:
Tusen takk, jeg er sikker på at du blir kjempegod på sopp etterhvert ^^

06.09.2016 kl.15:23

Så synd. Dere har funnet min spesielle øy i elva og lagi ut bilde av stedet😢

Naviana

06.09.2016 kl.16:44

Anonym: Det er vel mer som at Sopp og nyttevekstforeningen pleier å dra dit fra tid til annen. Selv har jeg ikke vært der siden, og det er nå 3 år siden, men det er uansett ikke akkurat et godt skjult sted. Men jeg kan godt fjerne bildet :)

06.09.2016 kl.17:40

Stedet er uendelig vakkert og har spesiell betydning for meg. Naturen er for alle😊

Naviana

06.09.2016 kl.23:01

Anonym:
Det er nydelig der ja! Ønsker deg fine turer fremover :)

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits