Lom ~ Gamle bygninger, natur og steinsenter

Her kommer endelig siste del av vestlandsreisen vår! Det var virkelig kjempemye å oppleve, og vi så bare en veldig liten del av alt. Men jeg liker å tro at vi er flinke til å få med oss ting av betydning. Vi hadde heller ikke all verdens med tid denne gangen, men jeg er glad vi fikk opplevd så mye på reisen, i motsetning til å skulle ta fly. Siste del av hjemreisen gikk via Sognefjorden og Skjolden og opp forbi selveste trollske Jotunheimen, før vi kom til Lom og Elveseter, hvor vi hadde et lengre opphold. Det er lenge siden sist jeg var der, men jeg husker det med stjerner i øynene da steiner og krystaller var en av hovedinteressene mine som barn og jeg klarte aldri å slutte å drømme meg tilbake til steinsenteret på Lom, hehe! Så det var virkelig stort for meg den gangen, jeg likte også godt naturen og de gamle fine brune trebygningene, og jeg har alltid vært superfascinert av turkist vann, noe det er mye av i området.

Det var spesielt å være tilbake igjen, og vi måtte selvsagt se oss litt rundt. Vi besøkte Lom Stavkirke, som ble bygget på 1100- tallet. Mange av detaljene som drakehodene og solkorset er autentiske, men kirken har fått påbygg og noen forandringer i løpet av 1600-tallet for å kunne romme flere mennesker. Den har fortsatt mange flotte detaljer, spesielt taket og noen av dørene.

Ellers er det et utendørs bygdemuseum like ved stavkirken som består av gamle laftede hus med gresstak, der er også vist noen gamle vanningssystemer de hadde, siden områdene rundt Lom (Skjåk) er de tørreste i Norge!

Vi besøkte så klart også steinsenteret! Fossheim steinsenter er et geologisk museum med steinbutikk og verksted. Her kan man finne landets største utvalg av norske mineraler og krystaller fra hele landet! Og også mange fra utlandet. Man trenger litt god tid til å utforske alt dette, og det er spesielt fascinerende å se hva som finnes under bakken i de områdene man kommer fra. Så om dere noen gang drar til Lom, anbefaler jeg varmt alt dette, pluss at dere ikke må glemme Elveseter kulturhotell! :)


English translation: This is the last blog entry about my journeys on the west coast last year. On our way home we travelled through Lom, which is a cozy village in the mountains of Norway... most buildings in this area is wooden and brown and blend quite well into the surroundings. Lom is a place full of cultural history, and if you go there you should make sure to visit the Stave Church from the 11th century, with an open air museum of old norwegian buildings nearby. Other than that I made sure to visit the permanent stone exchibition that's also be found in the area, where you can see stones and crystals from all over Norway and other parts of the world. It made a huge impression on me as a kid! If you want a dry and sunny place in Norway, Lom is the place to go, since it's one of the less rainy places in the country, but it's also quite cold in the winter!


På vei over Jotunheimen


Et velkjent syn


Turkist vann


Bøverdalen


Vet dere hvordan vann blir turkist? Det har noe å gjøre med leirepartikler i vannet og hvordan lyset treffer dem.
Inngang til stavkirkeområdet


Lom Stavkyrkje (ja, alt skrives på nynorsk i Lom)


Drageskjellaktig tak... fint hvor organisk det ser ut


Takdetaljer <3


En flott dør!


Det var en litt vindfull dag


Gravstein i tre


Stavkirke og fjell... visste dere at ca 6 eller 7 av landets høyeste fjell ligger i Lom kommune?


Ja, fra alle vinkler ;)


Bygdemuseet


Hus


Stabbur


Fjøs

 
Treutskjæringer må man ha


Et lite tun
Lomsk natur ;)


Litt fra Fossheim Steinsenter:

Ørkenrose, en stor stein som sto plassert ute i Lom


Fascinerende


Noen små glimt fra steinsamlingene


Noen velutvalgte steiner og krystaller måtte selvsagt bli med hjem
Insektsamling.... ikke fra Norge, hehe!


Siste del av hjemreisen:

Elven Bøvra


Landskap på vei fra Lom


Hjemveien


Regnbue over Oppdal


Dobbel var den også
Har du vært i Lom?
Samler du på steiner/krystaller?

19 kommentarer

Pia Amariel

26.05.2014 kl.23:09

Du besøker så mange fine plasser! Jeg vil og, haha.

Jeg samler også på steiner! Jeg husker pappa hadde en bok med oversikt over diverse krystaller og mineraler som jeg pleide å bla i og beundre da jeg var liten, så fascinasjonen for det har alltid vært der hos meg og. Hamstrer alltid inn litt når jeg besøker steinsenteret i Risør hver sommer også (:

Valkyrja.com

27.05.2014 kl.00:23

Her var det mye fint siden sist, jeg har hatt liten eller ingen tid til å kikke på blogger i det siste og det var en glede å komme innom her igjen :-) Skjønner som sagt godt fascinasjonen over turkist vann, det er noe så rent og friskt ved det, litt morsomt å høre at det egentlig skyldes leirepartikler!

Den Grønnkledde

27.05.2014 kl.10:16

Lom <3 Har vært der en håndfull ganger, og skal dit igjen i sommer. Det er slikt et nydelig, velplanlagt lite sted :D

Annette

27.05.2014 kl.12:56

Flotte bilder fra turen! Jeg har vært her flere ganger siden jeg bor i nærheten, men kanskje aldri utforsket det så veldig.

Kirken er veldig flott, men har faktisk aldri vært inn i den. Steinsenteret er noe for seg selv, husker jeg var der som barn første gang - det var veldig spennende :-) Blit litt sånn at bygder man har i nærheten, farer man ofte fort forbi...på tur til noe annet.

~Gaiadóttir~

27.05.2014 kl.19:07

Jeg synes dere er fantastiske til å få med dere ting av betydning! :D Det virker som om dere har vært alle de flotteste stedene i Norge :) Det er kjempeinspirerende.

De husene var virkelig perfekt plassert. Så idyllisk! *drømme* Man skal lete lenge etter hus som passer bedre inn i omgivelsene enn de der :)

Elsker å lese om hvordan du beskriver deg selv som barn - skulle gjerne ha møtt barne-deg. Finnes det noe bedre enn idealistiske, magiske voksne, så er det idealistiske, magiske barn <3

Helene

28.05.2014 kl.13:08

Jupp, var der i vinter på "kjortelseminar". Akademisk seminar om lendbrekjortelen, Norges eldste klesplagg. Etterpå var det praktiske øvelser som spinning på håndtein, flintknakking og skinnsko-søm. Jeg var selvsagt der ulla er :)

Lom stavkirke var så klart et obligatorisk stoppested. Men i tillegg oppdaget vi en ny perle. Vi overnattet på Fossheim hotell, og der hadde de masse fine, gamle vevnader og annen folkekunst på veggene. Like!

Helene

28.05.2014 kl.13:29

Forresten - Norsk Fjellmuseum var åsted for kjortelseminaret. Det er også vel verdt et besøk. De har en babymammut!

Fru S.

29.05.2014 kl.01:38

Trur nesten du skulle publisert ein reiseguide for "vakre stader i Noreg verdt å besøke", for det er ingen tvil om at du har funnet mange av dei! I tillegg er innlegga dine så vakre og inspirerande at ein garantert får lyst til å besøke staden :) *leggje til Lom på reiseliste*

Naviana

07.06.2014 kl.21:06

Helene:
Ah, så spennende! :) Jeg så bilde av lendebrekjortelen i det minste... Er nok mer å se på Lom enn hva vi rakk å få med oss når vi var der. Vi hadde et visst tidspress på oss ;)

Ingvild

10.06.2014 kl.23:02

Enig med de ovenfor, dere er virkelig flinke til å finne plasser, og ikke minst oppleve dem! :D Jeg har faktisk vært i Lom, mange ganger egentlig, for jeg har familie der, heldige meg. Så utrolig fin en bygd- og trivelige mennesker. Elsker områdene rundt, fjellene.. <3 Og stavkirka, sukk. Gjett hvem som var så heldig å være med på et bryllup der høsten 2012? Omringet av de fineste høstfargene...da følte jeg meg såå priveligert.

Finefinefine bilder! Som alltid :D

Pyrodam

14.06.2014 kl.19:18

Praktfull stavkyrkje :) Jeg likte godt det turkise vannet, det er noen fint og magiskt å se på. Blir så fortyllet av den friske fargen hver gang. Har samlet på steiner og krystaller siden jeg var liten. Bruker dem som amuletter og beskyttelse for forskjellige ting. Jeg bruker dem mindre nå, men holder meg fast til enkelte som jeg har hatt siden småbarn :)

Naviana

18.06.2014 kl.20:47

Pyrodam:
Så hyggelig å høre :) Ikke bare jeg som var besatt av steiner og krystaller som liten altså!

Naviana

18.06.2014 kl.20:49

Ingvild:
Takker og neier :) Ahh, det høres superkoselig! Heldige deg ^^ Jeg har familie nedover Gudbrandsdalen, men vet ikke om det strekker seg helt til Lom.

Naviana

23.06.2014 kl.13:33

Fru S.:
Hihi! DET skulle jeg nesten gjort :) *legge til på lista over ting jeg skal gjøre her i livet* Ja... jeg er redd til at jeg forfører folk til å besøke steder som kanskje ikke er like episke som de tror. Men igjen, så er det mange steder jeg rett og slett ikke strekker til for å formidle skjønnheten til. Men å dra til Lom og Elveseter vil dere nok ikke angre på, veien dit fra Sognefjorden er også veldig flott!

Naviana

23.06.2014 kl.13:35

Den Grønnkledde:
Det vil jeg tro du har! Du har sikkert mange flere gode tips å komme med enn meg når det gjelder disse traktene :D

Naviana

23.06.2014 kl.13:42

Valkyrja.com:
Jeg er bare glad for at du får tid til å titte innom av og til! Det er alltid en glede å ta turen innom bloggen din også <3 :D

Naviana

24.06.2014 kl.00:01

~Gaiadóttir~:
Hihih, takk! Du vet jeg ikke har vært alle de flotte stedene. Men både du og jeg er flinke til å finne dem. Tenk på alle hemmelighetene som venter der ute!

Haha, aww! Det hadde vært bra fint å møtt deg som barn også. Jeg var ikke akkurat noe ekstraordinært barn da ;)

Naviana

24.06.2014 kl.00:06

Annette:
Takk! Hvor er det du bor egentlig? Jeg var heller ikke inne i kirken, det var så mange folk, og jeg hadde ikke så veldig god tid. Men har jo vært inne i diverse stavkirker tidligere.

Naviana

24.06.2014 kl.00:11

Pia Amariel:
Det gir litt muligheter å ha bil i alle fall :) Vi hadde ikke bil i flere år, men da var det ikke så mye vi fikk opplevd. Ulempen med å reise kollektivt er at man ikke bare kan stoppe spontant og utforske steder... Vi har ikke så mye tid til å reise, men når vi først gjør det opplever vi gjerne mest mulig.

Ahh, ja! Fint å høre at jeg ikke er den eneste. Bøker og steiner og krystaller var nesten det eneste jeg hadde som liten *fnis*

Pia Amariel

26.06.2014 kl.12:35

Ja, det er forståelig. Hele meg, både fysisk og psykisk er imot det å kjøre selv, jeg har skikkelig angst for det så jeg måtte bare droppe lappen helt :p

Ja, men de er jo så flotte og magiske! Det er umulig å ikke like krystaller og mineraler :3

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits