Inspirerende småbruk del 1

Synes noen det er gøy om jeg blogger om små økoprosjekter, småbruk og hager jeg besøker? De vil i så fall være økologiske og aller helst designet etter permakulturprinsippene :) Jeg synes det er så viktig med inspirerende eksempler og at man ikke står alene. Dem som kjenner meg vet jo at jeg mener at alle bør dyrke jorda i større eller mindre grad, både for sin egen del og for planeten vår sin skyld, derfor blir jeg ekstra glad når flere og flere små fine steder dukker opp. 1 av 4 nordmenn drømmer som kjent også om å ha et småbruk på landet. Vil du jeg skal skrive om gården eller prosjektet ditt? Jeg kan ikke love noe, og stedet burde være av litt interessant, inspirerende, kreativ eller estetisk karakter ;) Jeg tar også i mot tips til steder å besøke, eller skrive om!

Jeg fører også Norges mest komplette oversikt over økosamfunn og økolandsbyprosjekter her! ;D

Sist sommer reiste vi innom denne gården som ble kjøpt et av de siste årene, som eies og drives av Dagfrid Kolås og Bent på Lindås i Hordaland. Gården har flott beliggenhet over fjorden. Jeg vet ikke alt om hva de gjør der, men de har høner, sauer, skog, dyrker grønnsaker og har kurvirksomhet innenfor forskjellige områder. De har stor fokus på selvforsyning, og synes det er spennede å se hvor billig man kan leve, og samtidig føle luksus. Dagfrid dyrker også sin egen tobakk! Og sier jeg må nevne at de har mange jordbærplanter nå om noen har lyst på en. De tar gjerne i mot folk som vil lære å dyrke selv, og viser hvor enkelt det kan gjøres. Dagfrid er også dekoratør, så det er mye kreativt og kunstnerisk å se på gården. De er noen kjempetøffe, sterke og inspirerende mennesker, vi trenger flere slike!

Det holdes kurs på gården 31 mai til 1 juni om å leve i pakt med naturen, les mer her!

***************

English translation: I'm considering starting to blog about small eco farms and gardens I visit, because there are so many people doing good things and I want everyone to be able to see that! Last summer we visited this farm overlooking the fjord, where they grow their own vegetables, have chickens, sheep and have workshops. They even grow their own tobacco! They generally have a huge focus on self sufficiency and how easy life can be, but they also mean it gives a feeling of luxury and prosperity to live this way. The people living there are really cool and interesting, and it's lots of nice and artsy things to see!

**************

Dagfrid har en egen blogg her: www.dagfrid.wordpress.com, men er nok mer aktiv på youtube:


En video om hvordan Dagfrid dyrker no-dig- poteter.  Se flere filmer her!


Et lite vann på vei til gården


En av flere små grønnsakshager


Vedfyrt badekar


En annen grønnsakshage


Dagfrid er glad i regnbuefarger, og det synes jeg er kjempekult!


Ut fra hønsehuset, hønene går fritt rundt på gården


Et lite eiketre, godt beskyttet :)


Grønnsakshage nr 3, her dyrkes det tobakk og poteter ;)


Dagfrid har laget fuglematere også


Inne i drivhuset/trivshuset
En brønn


Ganske fin, sant?


*prrrrr*


Ved-kunst og frittgående høns


Ruben får holde en liten koselig høne


Jeg lånte også noen bilder med tillatelse fra Dagfrid, dette er hennes bilder:


De har sikkert en nydelig skog, vi fikk ikke tid til å se så mye på den


Pus og hager kler hverandre!


Dette er altså Bent og Dagfrid ^^


Inne på låven


Noen synes kanskje jeg var gæærn som farget katten min rosa med rødbetvann, men Dagfrid har altså regnbuesauer :O


Sauer og høns i skjønn harmoni


Fra utsikten


Villsauer


Hønseidyll


I følge Dagfrid; Verdens største baderom ;) Se flere bilder her fra byggingen av vedfyrt badekar.


Så ja, jeg har allerede spurt, men: Hva synes dere om at jeg blogger om slikt, vil du jeg skal skrive om ditt prosjekt, eller vet du om noe jeg burde skrive om?

Jeg har ikke akkurat mangel på ting å blogge om, MEN jeg synes det er så viktig å fremme andre prosjekter og skape nettverk, og siden jeg har så mange bevisste lesere så vet jeg at det vil være til nytte og at det vil utgjøre en forskjell.


Les også: Astruptunet - Norges koseligste småbruk


#småbruk #gård #permakultur #økologisk #inspirasjon #dyrking #badekar #vestlandet #høner #hønsehold #dyrehold #sau #sauer #regnbue #hage #grønnsakshage #urtehage #tobakk #ved #vedstabel #dekoratør #katt #katter #dyrkemat #landet #landlig #drivhus #poteter

28 kommentarer

Therese - Under bjørka

07.05.2014 kl.19:28

Gøy å lese om dette :) Vi hadde faktisk om permakultur på skolen for en stund tilbake, veldig spennende :)

Naviana

07.05.2014 kl.20:01

Therese:
Hadde dere? :) Kan du gi meg mer info? Lærer dere mye om det, og har dere Permakultur- sertifisering som en del av utdannelsen?

Therese - Under bjørka

07.05.2014 kl.20:27

Det var bare en noen timer vi hadde om det. Jeg tror læreren vår hadde vært med å bygge opp en permakulturhage i Sverige, og en matskog.. Kanskje vi skal ha litt mer om det neste år :)

Marina Aurora

07.05.2014 kl.20:51

Åh, nei så fantastisk det var der! Nå begynner jeg å drømme meg bort.. Veldig likt som jeg kunne tenkt meg, bare ved havet da. Og for noen koselige mennesker! Dette er så absolutt inspirerende ^^ Jeg synes absolutt du burde blogge mer om slikt som dette, spesielt permakultur, det er jeg veldigintressert i, kan ikke så mye om det, men er jo noe jeg kunne tenke meg å ta i bruk selv en vakker dag. Tenkte å begynne med den urtespiralen ;)

Blir spennende på bloggen om det kommer flere slike innlegg!

Kristin

07.05.2014 kl.20:51

Åhh tusen takk for at du delte dette, så herlig å se at mennesker klarer å skape sånne oaser! Nå ble jeg inspirert, det trengte jeg virkelig :)

Kristin

Valkyrja.com

07.05.2014 kl.21:56

Jaaa, dette er gøy å lese om! Det er så inspirerende å se mennesker som dette. :)

Ble forresten veldig fascinert av det badekaret, hehe, herlig... Og den regnbuesauen minner meg om den gamle islandske komedien "Dalalíf", der to kompiser fra byen skulle passe på en gård og endte opp med å spraymale alle sauene i ville farger og mønstre fordi de syntes det var mer humant enn å sette merke i øret på dem... ^^

Stemmer for flere slike innlegg!

Dina

07.05.2014 kl.22:18

Ja til sånne innlegg!:) For en som en gang i fremtiden har et håp om å leve mer i takt med naturen og mer selvforsynt er det super-inspirerende. Det samme er bloggen din, ser alltid fram til nye innlegg:)

voluhellir

08.05.2014 kl.00:15

Oj, bra innlegg! Så kjekt å lese og bli inspirert :D Også er det jo bare 10 minutter fra der jeg kommer fra! Her i søramerika finnes det masse økosamfunn overalt, men de er ofte av hippienewagetypen, og mange av dem varer ikke så lenge. Dette virker mer ekte og jordnært. Fint. Dit må jeg ta turen en dag. I min hage dyrkes det både tobakk og poteter. Tobakken har blitt kjempestor og er snart klar til å tørkes. Så det som gjenstår her blir vel det baaadekaaaret da <3 fantastisk.

Gunhild

08.05.2014 kl.12:13

Fanastisk kul plass!! Likte spesielt godt sauene og badekaret!! Det der så ut som noe perfekt for dere - og jeg tror du kan finne mye flott inspirasjon der! Når jeg ser slike plasser skjønner jeg ikke hvorfor jeg bor i by og jobber fra 8-15 når man kan leve livet på landet! Hjelper på med svigerforeldre med småbruk på Jonsvannet! Aaah <3 Du er en stor inspirasjon, Janne :) Jeg er heldig som har ei så spennende og flink venninne som deg :)

Pia Amariel

08.05.2014 kl.14:58

Der var det jo skikkelig idyllisk! Det er jo drømmen å kunne bo sånn som dette her :D

Jeg synes det er kjempefint at du skriver innlegg som dette, det er jo så fint å drømme seg litt bort i slike bilder og la seg inspirere til å gjøre noe lignende (de som kan ihvertfall).

De regnbuefargede sauene var jo skikkelig stilige da! Og kattene dine var også kjempesøte med rosa pels :3

Fru S.

09.05.2014 kl.15:45

Bloggen din er ei stor inspirasjonskjelde i seg sjølv og når du kjem med flotte døme på grønt levesett som dette vert det berre endå meir inspirerande! Så ja takk til slike innlegg (også) ^^

Såg elles ut som ein nydeleg plass dei hadde, kanskje vi må besøke dei etterkvart? :)

Pyrodam

09.05.2014 kl.16:22Jeg liker veldig godt å lese om små økoprosjekter, småbruk, hager, spesielle hus og spesielt cobhus da jeg ønsker sterkt min eget eventyrlige sted! Alt er inspirerende.

Sååå fine og lure hager!

Likte pyramiden på brønnen også, ble noe mere magiskt!

HHAHAHA regnbuesauer. Sånt pleier jeg bare å se i spill :3

*sjekker badekarlinken* Hehe. Ser koselig ut.

Takk for at du deler om Dagfrid og Bent ! Jeg ble inspirert. For et utrolig nydelig sted dem har stelt i stand. Jeg hadde stortrives med å ha noe liknende rundt meg!

Julianne

11.05.2014 kl.01:21

ååååå drømmen <3

Tigertina

11.05.2014 kl.18:25

Åh, for ett fantastisk sted =D

Ja takk, gjerne flere slike innlegg!

Ingvild

11.05.2014 kl.20:04

Det siste bildet....sukk!! Utrolig fint et sted :D

~Gaiadóttir~

12.05.2014 kl.12:12

Hvorfor har dette innlegget gått meg hus forbi? Det var jo så herlig! :D Ja, til å dele/skrive om flere slike prosjekter :D <3

Og fantastisk med regnbuesauer! ^_^

Naviana

15.05.2014 kl.23:50

Ingvild:
Hihih! Ja, det ser idyllisk ut. Når jeg tenker meg om så har jeg jo et badekar i hagen, men der dyrker jeg grønnsaker ;)

Naviana

16.05.2014 kl.00:21

Therese:
Så spennende! Si fra om dere lærer mer, det er så gøy :D Lærer dere å drive økologisk også da?

Naviana

16.05.2014 kl.00:25

Kristin:
Så godt å høre! Vi trenger alle inspirerende eksempler

Naviana

16.05.2014 kl.00:26

Valkyrja.com:
Ja, det er jo ikke så langt fra Bergen heller ;) Hahaha, så gøy at det minte deg om en islandsk komedie. Du må lage et blogginnlegg der du anbefaler islandske filmer og musikk, hehe ^^

Naviana

16.05.2014 kl.00:28

voluhellir:
Så gøy da! Jeg er sikker på at de setter kjempestor pris på om du tar turen innom :) Jeg er helt enig, ting trenger å ha dype røtter og være ekte og jordnært. Jeg har studert masse økosamfunn og hva som fungerer og ikke, og håper å kunne skape noe varig. Jeg tenker i type mange generasjoner frem i tid!

Naviana

16.05.2014 kl.00:28

Dina:

Det gleder meg stort å høre! Lykke til <3

Naviana

16.05.2014 kl.01:15

Fru S.:
Jaaa, de hadde helt sikkert satt stor pris på besøk av flotte folk som dere ^^ Det er jo ikke så langt unna!

Naviana

16.05.2014 kl.01:21

Pyrodam:
Er det samme jeg liker best å lese om :)
Ja, er et koselig sted de har laget, og siden de bare har bodd der i noen få år har vi nok enda mer å glede oss til fra den kanten!

Annette

27.05.2014 kl.13:04

Ja, jeg synes du skal skrive om prosjektene du deltar i, og livet ditt generelt. ^_^

Dette var et herlig sted, du! Fantastisk med regnbuesauer og utendørs badekar, for en frihet det må være å leve sånn :-) Herlig å lese om, rett og slett.

Naviana

24.06.2014 kl.00:05

Annette:
Så kjekt å høre at du setter pris på at jeg skriver om slikt! Jeg skal prøve å fortsette med det fremover :) Det er herlig å leve villt og fritt! Mye ansvar i å være selvstendig og uavhengig, men for noen betyr det alt å nettopp kunne gjøre det :) <3

Tomtefjøset , Bente stadsvoll

18.09.2014 kl.11:01

Tilfeldig innom din blogg, så artig og inspirerende å se bilder fra gården!

Naviana

18.09.2014 kl.12:02

Tomtefjøset , Bente stadsvoll:
Så kjekt å høre! Spennende blogg du har :)

Guggen

24.10.2014 kl.21:41

Dette er bare så INSPIRERENDE! TAKK for at dette DELES :)

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits