I vikingenes rikeHer kommer del 4 av sommerreisen min nedover Vestlandet. Her hadde vi klart å snirkle oss hele veien gjennom fjordene og frem til Nærøyfjorden og Gudvangen. Det er egentlig en ufremkommelig avkrok av Sognefjorden, i og med at fjordarmen er så bratt. Når man først har vært der, ser man fort at det er her omtrent alle de norske scenene fra tv-serien Vikings er spilt inn, som jeg faktisk liker ganske godt. Det var visstnok her de opprinnelig ønsket å legge filminnspillingen også, men dårlig tilrettelegging fra den norske stat gjør slikt nærmest til en umulighet ut fra hva filmindustrien sier. Noe som egentlig er ganske synd, New Zealand fikk jo doblet turismen sin etter Ringenes Herre- filmene, og de aller fleste turister kommer for å se fjordene... samtidig synker antallet utenlandske som kommer hit, mest grunnet prisnivået så klart. Dette er relevant fordi jeg blant annet drømmer om å kunne skape et sted som vil være meningsfullt og til glede også for besøkende :) Et sted der folk kan lære om, oppleve og bli inspirert av naturlig livsstil, bærekraftig utvikling, kultur/håndtverk og lignende, noe som er mer enn omfattende nok.


Uansett, Gudvangen er virkelig en storslagen og majestetisk plass som er verdt å oppleve. Det aller beste er nok å dra dit på vikingmarkedet, ut fra hva folk sier skal det være veldig bra, pluss at man har en unnskylding til å kle seg i historiske klær, møte likesinnede og lære om gamle håndtverk og skikker dagen lang! Det er sannsynlig at Gudvangen kommer til å bli ganske turistifisert etterhvert, Flåm som ligger like ved er i alle fall det mest tydelige eksempelet på det som jeg har sett her til lands, der det nesten er litt ville tilstander, hehe. Men vi kan jo skape andre mer skjermede steder også. Dette landet er jo unikt med tanke på den lange kystlinjen som mangedobles grunnet alle fjordene og vikene, så det er mange steder å velge mellom... Med tanke på at sjøen var selve motorveien før i tiden, ligger/lå mye av Norge egentlig ganske sentralt i forhold til det meste av Europa.

Mitt tidligere blogginnlegg om Gudvangen, da jeg tilbrakte litt lengre tid i området: www.naviana.blogg.no/gudvangenvikingenes.html


English translation: Does this view look familiar? Well, it's here the scenery from the tv- series Vikings were shot! The viking valley Gudvangen. It's situated in the very steep Nærøyfjorden, part of Sognefjorden, and is a truly epic and majestic place. In the summers there's a very nice viking market here, and some gorgeous viking ships. It's kind of sad that the vikings series could not be shot here in Norway as they originally intended, but let's hope for something in the future! For my previous and longer visit to Gudvangen, follow this link.

Behold the valley of the Gods! ;)


Nærøyfjorden sett fra Gudvangen


Dette er egentlig et nyere byggverk i Flåm, som er nabobygda, viking/stavkirkeinspirert
Inne


Morsomme stubbestoler som kan snurre


Fjorder og fjell


Typisk Vikings- bakgrunn... man ser litt av Kjelfossen, en av Norge og verdens lengste/høyeste fosser.


Inne i den litt gjengrodde vikingleiren... husker ikke hvorfor, men tror det var litt laber vikingaktivitet der i fjor?


Leirplassen


Bro. Det meste av det flate områdene nede ved fjorden i Gudvangen er faktisk ikke historisk grunn, det er skapt ved hjelp av tunellmasse.


Over en grønn elv!På andre siden av veien for vikingleiren ligger noen gjestehus


Matchende farger

Sånn ser nok dalen ut det meste av sommeren... fuktig og tåkefyllt


Dette er egentlig et bilde jeg flyttet hit fra Borgund- innlegget fordi det passet bedre her ;)


Kjelfossen igjen, med trolsk stemning
Har du vært i Gudvangen eller andre steder med "vikingsjel"?
Og hva synes dere om Vikings- serien?#sommer #norge #reise #vestlandet #fjell #eventyr #fantasy #natur #ferietur #nasjonalromantikk  #fjord #sognefjorden #nærøyrfjorden #gudvangen #kjelfossen #vikings #viking #episk #fjorder #norway #fjords #dal #trolsk #vikingmarked #magisk #grønt #skog #tåke #arkitektur #flåm #bryggerhuset

16 kommentarer

annsirenmoenilsen

07.04.2014 kl.18:38

fiine bilder :)

- komenter gjerne tilbake :)

Anne Linn

07.04.2014 kl.21:11

Du har en helt nydelig blogg! Takk for at du delte disse bildene. Jeg og mannen min planlegger en langtur i sommer, og vurderer nå sterkt å dra til Nærøyfjorden og Gudvangen :)

Valkyrja.com

07.04.2014 kl.23:49

Vakre fine Gudvangen :-) Det første bildet er jo vakrere enn et hvilket som helst postkort. Vi var ute med vikingskip der i fjor sommer, og Espen Winther tok noen bilder som minnet litt om Brudferd i Hardanger-maleriet. Man kan jo ikke annet enn å bli litt nasjonalromantisk av å se slik natur (spesielt om en unngår å kikke bort på bensinstasjonen ved siden av da, hehe).

Gleder meg til årets vikingmarked, jeg tenker å gjøre som i fjor og tilbringe mesteparten av uken der i tillegg til markedshelgen! Så vidt jeg har forstått er det planlagte endringer på gang når det gjelder området som leiren pleier å være på (og de har allerede revet det lange bygget som stod der), så jeg vet ikke hva de tenker å gjøre med det i årene som kommer. Håper i alle fall at de kommer til å fortsette å arrangere markedet, men det er ikke sikkert. :-( Tenker dere å dra dit i år?

~Gaiadóttir~

08.04.2014 kl.18:09

Gaah, det er så fint ved fjordene på vestlandet! *vil reise*!

Vil gjerne besøke og oppleve flere viking-steder og arrangementer både der og andre steder, så jeg burde vel begynne å undersøke litt rundt snart og lage en plan for hvor og når jeg vil reise :)

Vikings-serien har jeg bare sett første episode av sesong én av, så jeg har ikke så mye å si. Intromusikken er jo av en av mine favorittartister Fever Ray, så det er jo stas ^^ Og uansett hvor mye feil og mangler det er i den serien, så er det jo tross alt en viking-serie, så den må nok sees en gang :p

Julianne

09.04.2014 kl.14:19

skulle likt å bodd der for resten av livet mitt, DRØM!

Fru S.

09.04.2014 kl.15:06

Gudvangen er verkeleg ein vakker og majestetisk plass.. episk norsk natur på sitt beste! Hugsar framleis kjensla av å kome dit første gongen; å sjå ut over den mektige fjorden omgitt av høgreiste fjell <3 Vi har deltatt på vikingmarknaden der dei siste åra (bortsett frå i fjor) og det har vore uforgløymelege opplevingar. Har så mange gode minner frå den staden :) Så vi gler oss veldig til å dra dit i år igjen, må berre krysse fingrane for at Lars Christian får fri frå jobb!

Men eg er bekymra med tanke på kva som vil skje med Gudvangen (og marknaden) i framtida. Det siste eg høyrte var at prosjektet med å få laga ein heilårs vikinglandsby måtte leggjast på is og viss dei no i tillegg er begynt å rive nokre av bygga der, slik Vigdis skriv... var jo nokre lokale krefter som heller ville sjå eit kjøpesenter der enn ein gjeng med "hedninger".

PS: Gøy å sjå at de besøkte Ægir Bryggeri, ein av dei få minneverdige attraksjonane i Flåm (bortsett frå Flåmsbanen). Elles er det mykje troll "made in china" og plasthjelmer med horn det går i :P

Naviana

11.04.2014 kl.13:27

Anne Linn:
Så koselig å høre, og tusen takk! Velkommen til bloggen min :)

OleM

11.04.2014 kl.23:33

ser ut som ett utrolig flott sted:) hit må jeg. vikings serien er genial men har enda ikke sett sesong 2. når er neste vikingmarked? takk for at du deler dette med oss:)

Naviana

12.04.2014 kl.02:43

OleM:
Så fint du setter pris på at jeg deler! :) Neste vikingmarked er 15-20 juli! Det blir også Wardruna- konsert da, så det blir sikkert bra.

Naviana

12.04.2014 kl.02:46

Julianne:
Haha, awww! Har du vært der? :)

Voluhellir

13.04.2014 kl.22:11

Fin blogg du har :) Jeg jobbet hele sommeren i fjor i flåm; grusomt!! Forferdelig hvordan turismen kan ødelegge et så vakkert sted! Tok også turen innom da det var vikingmarked i gudvangen, der var stemningen roligere, veldig få turister faktisk. Og masse inspirasjon å hente. Har sett heeele vikingserien, brutal! men ble fasinert av mørket! men har vanskelig for å tro det var såå dramatisk i virkeligheten ;) jeg driver å lærer med gamle håndtverksteknikker, titt innom bloggen! :)

Naviana

19.04.2014 kl.12:01

Voluhellir:
Hahaha, oi uff, Flåm er ganske ekstrem ja, man har ikke opplevd turisme i Norge før man kommer dit! ;) Jeg synes faktisk egentlig at Vikings- serien er ganske fascinerende, selv om den er så dyster, og at ting sikkert var ganske annerledes i virkeligheten. Kjempefin blogg du har!

Naviana

19.04.2014 kl.12:18

Fru S.:
Vi får virkelig håpe det blir noe av de vikingrelaterte planene dere, noe annet ville vært tragisk! Og så nå etter Vikings- serien og alt, burde forutsetningene være perfekte :)

Naviana

19.04.2014 kl.12:20

~Gaiadóttir~:
Jaaaa! :3 Har du lagt noen reiseplaner?

Synes Vikings-serien er verdt å se jeg. Merker i alle fall jeg ser mye mer frem til de episodene enn GoT ^^

Naviana

19.04.2014 kl.12:22

Valkyrja.com:
Det må være episk å seile med vikingskip der! :D
Hehe, uff ja, bensinstasjonen....
Fint at dere får dratt på vikingmarkedet i år. Vi skulle også gjerne det, men tror sjansen er liten. Håper virkelig de fortsetter med markedene der, noe annet ville vært tragisk!

Pyrodam

24.05.2014 kl.23:55

Vestlandet er noen av de vakreste stedene på jord langs fjorder og fjell! Jeg har vært mange steder her i sør med vikingsjel, er utrolig mange kulturminner og skoger med vikingområder, viking-graver og urgamle trær. Vi ligger jo så nærme danmark og videre nedover europa for tokter, handel, med lange elver innover dalene. Også mye steinalderfunn her. Men nå er det jo mange slike steder i Norge :) Holder på å lage et bloginnlegg fra mitt første vikingting i helga.

Har sett to sesonger av Vikings, og jeg elsker den. Synes de har fått fram mystikk, historie og kultur sammen med intriger og drama som var relatert til tiden.

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits