Borgund Stavkirke

Borgund stavkirke ligger i Lærdal innerst i Sognefjorden, og er bygget rundt år 1180. Det spesielle er at det er den best bevarte og særpregede av de nåværende 28 norske stavkirkene. Den er nærmest ikonisk med tanke på de mange vikingelementene som drakeskjellaktig takspon, utstikkende dragehoder, treutskjæringer og den trinnvise oppbyggingen av byggverket med svalganger rundt. Den har dermed vært modell for restaurering av andre stavkirker og for bygging av nye. Selv har jeg vært der flere ganger, og den er virkelig storslagen og nydelig! Den er temmelig skjeiv, noe jeg tror bidrar til at jeg liker den så godt, det er liksom ingen vinkler som er rette. Den hvisker om forgangne tider, men står der så fint fremdeles... det er så imponerende hvordan de klarte å få alt til å vare i tidligere tider, de var mestere i trearbeid og pleide trærne i generasjoner for å fremme de kvalitetene de trengte for å være sterke og holdbare. Det er fortsatt et mysterium hvordan de klarte det! Sannsynligvis ville vi ikke selv med dagens kunnskap få til det samme, selv om mye av kunnskapen begynner å nøstes opp i. Borgund ble nylig restaurert, da jeg var der for noen år siden hadde de byttet ut mye av taksponet, og nå hadde de tjæret hele stavkirken beksvart. Synes den var fin både før og nå, men liker nok best de gyldne brunfargene som gammelt tjæret tømmer får med årene.

Ellers ligger Borgund Stavkirke vakkert til i en grønn og ganske frodig dal som går ned mot fjorden, og tar du turen din anbefaler jeg med samme en tur i skogen ovenfor kirken, der har jeg også vært flere ganger og det gir en god følelse. Det er også et besøkssenter like ved, der man kan lære mer! Drar du til Sognefjorden, må du bare få til en tur innom Borgund :)

English translation: Borgund stave church is located in the innermost part of Sognefjorden in Lærdal, Norway, and was built around 1180 a.d. It's possibly my favorite building in Norway.... It's the best preserved and characteristic of the current 28 stave churches... Borgund is quite iconic due to the viking elements like the dragonscale- like roof, the carved dragonheads, wood carvings and the layered structure with a kind of underroof gallery all around the building. It's often used as a model for building and restoring other stave churces too. Personally I've been there a couple of times, and it's possibly my favorite building in Norway. I just love the whimsical expression with no really straight lines and the mystical feeling of it all. It whispers of forgotten ages, but still looks so great and preserved. The people who lived here a thousand years ago were masters of the woods and crafts related to them, and had many secrets even today will be a mystery to all. The previous years it's been renovated a little bit with some new wood tiles and new tar all over.

Borgund stave church is situated in an idyllic green valley, and if you walk up from the church there are several nice paths if you're keen for an adventure. I highly recommend to visit this place!


Vakker beliggenhet


Fiin :'-)
Må bare dokumentere den fra alle vinkler


Liker detaljene spesielt godtVakrest blant store bjørketrærHer er bilder fra forrige gang jeg var der, som jeg aldri fikk tid til å vise frem:

Det var en veldig regntung dag


Utskifting av takspon


Se så fint!


Inngangen
Svalganger rundt hele
Inne i stavkirken. Det koster litt å komme inn, men det er verdt det.


Den treutskjærte inngangen. Av en eller annen grunn måtte jeg bruke blitz her, så man ser ikke hvor fint det egentlig er.


Her er det tegnet opp hvordan utskjæringene er, det er altså mange drager!


En modell på besøkssenteret, som viser oppbyggingen. Jeg har jo studert
kunst- og kulturhistorie en del, så dette interesserer meg ganske mye.


Dette er en detalj kopiert fra Urnes stavkirke.

En tur i skogen like ved:

Godt med en pause etter en lang reise


Lærdalen


Litt kystregnskogfølelse


Miih
Har du besøkt Borgund, eller andre stavkirker?#sommer #norge #reise #stavkirke #borgund #borgunstavkirke #arkitektur #reise #skog #trær #vestlandet #fjell #eventyr #natur #ferietur #nasjonalromantikk #drakestil #lærdal #sognefjorden #viking #norway #stavechurch

18 kommentarer

Valkyrja.com

02.04.2014 kl.17:40

Så vakker! Ikke minst på grunn av de grønne omgivelsene... ♥ Jeg har, på samme måte som sikkert mange andre i vikingmiljøet, et noe ambivalent forhold til stavkirker. Men de er så utrolig fine å se på... :) Bodde like i nærheten av en bitteliten en før som liknet svært mye på denne, Fantoft stavkirke. Men det er en rekonstruksjon...

Øyvind Holmstad

02.04.2014 kl.18:19

Borgund er en av Christopher Alexander sine store favoritter og forbilder, og han omtaler den i sin siste bok "The Battle for the Life and Beauty of the Earth: A Struggle Between Two World-Systems". Jeg tror også at han har vært der i egen person.

Selv har jeg kun vært der en gang, men har lyst til å ta en tur igjen nå som den er restaurert og jeg har fått speilrefleks.

Frøydis

02.04.2014 kl.21:20

På bildene ser den nesten ut som et leketøy nå, eller en miniatyr. Liksom ikke helt ekte. Men fortsatt veldig fin! Stavkirker er virkelig noe for seg selv.

Jeg var der for mange år siden, utrolig lenge siden sist jeg var på de kantene når jeg tenker meg om.

Naviana

02.04.2014 kl.21:47

Valkyrja.com:
Jeg skjønner dette med et ambivalent forhold! :) Men tenk at en del av arven fra vikingtiden er bevart i form av stavkirkene. Har du lagt merke til at de gamle gudene er å finne oppe i taket på noen stavkirker? Jeg tror nok forfedrene våre la igjen budskap i stavkirkene til oss moderne mennesker. Så jeg mener vikingentusiastene egentlig kan være glad til for at de fortsatt eksisterer, i Sverige tror jeg alle er nedbygd i mer moderne arkitektur. Norge ville uansett blitt kristnet/blitt overmannet av det eksisterende maktsystemet, så det er ikke så mye vits i å stritte i mot... men det går an å ta grep. Tror du alle stavkirker ble reist ut fra smerte og tvang? Hva om noen eller mange ble reist ut fra kjærlighet?

Likevel, sett bort fra det historiske og kulturelle, er de uansett storslåtte mesterverk, så den estetiske romantikeren i meg er meget fornøyd *fnis*

Valkyrja.com

03.04.2014 kl.17:43

Kloke ord, Naviana! Det er selvfølgelig mulig. Samtidig som de representerer rike konger og kristne presters makt over folket - og at enkelte av stavkirkene kan ha vært reist på hellige hedenske steder og var et hån mot deres tro, så inneholder de elementer fra vikingtiden, ble reist med gamle håndverkstradisjoner og er uansett verdifulle og vakre historiske steder. :)

~Gaiadóttir~

03.04.2014 kl.19:20

Jeg tror aldri jeg har sett en stavkirke i virkeligheten, bare på bilder, og jeg synes de er så flotte! Skulle virkelig gjerne likt å utforske flere historiske bygg og steder i dette vakre og lange land :) Må få meg bil og førerkort så jeg kan dra på roadtrip ^^

Jeg forstår at mange ikke liker hva stavkirkene symboliserer, men jeg opplever at og synes det er rart at vanlige kirker ikke får like mye pes som stavkirkene får.

Du er så vis, og har så mye kjærlighet, og ser det vakre i alt og alle <3 Det du har skrevet i kommentaren over, burde nesten stått i selve innlegget, for det var så flott. Du klarer stadig å overraske meg over hvor uendelig mye goldt det er i deg :)

Marina Aurora

03.04.2014 kl.23:42

Først og fremst, Valkyja: Var det ikke rike konger og adelsfolk, jarler og konger også der som hadde makt over folket også i vikingtida ? Jo, jeg vil nok tro det. Alt var jo ikke nødvendigvis bedre bare fordi det var vikingtid, vikingkonger og rike personer og slekter var oftest mye rikere enn den vanlige mann og kvinne, hadde også flere rettigheter osv.. vikingsamfunnet var ikke så fritt som mange skal ha det til. Jeg tror vikingkongene og kunne misbruke eller bli blind av sin makt på lik linje som med de kristne middelalderkongene, og de diskirimenerte sikkert noen av de også. Dette tenker nå jeg iallefall :) Jeg tror også noe av det Janne tror kan være tilfelle, jeg tror også det kan være kjærlighet involvert. Var mye dårlig som kom med kristendommen også, men og et par bra elementer, bare at kirkemakten var litt for ekstreme..kristendommen hadde mange fine og klare budskap om godhet, nestekjærlighet og kjærlighet som ikke var like klart i vikingtida feks. Men til alle tider har det vært maktmisbruk og overlegenhet tror nå jeg, kanskje bortsett fra før bronsealderen, hehe. Tror heller jeg ville levd lengre tilbake enn vikingtida faktisk, om jeg fikke velge. Er også veldig enig i det andre du skrev Janne, i den siste kommentaren din..veldig fine tanker.

Forøvrig, Sognefjorden og alle bygdene og stedene rundt den, alle krikene og krokene virker ekstra spennende å dra til og utforske etter at du skrev og la ut bilde herfra.. Har alltid hatt lyst hit, og der har alltid vært gjennomførtbart, siden det jo er på disse kantene.. Har alltid hatt en dragning dit, og til alle fjorder her på vestlandet generelt, så håper jeg får utforska ganske snart, kanskje til sommeren ? Hm. Ser jo storslått vakkert ut, som alle steder i Norge er omtrent, men noe med fjordlandskapet er helt spesielt ja. ^^

Borgund stavkirke har jeg og hørt veldig mye om, og sett bilder fra folk som har vært der og på nett, en av de fineste stavkirkene ser det ut som.. Den ser jo nesten uvirkelig ut, helt ulikt noe annet. Den ser så liten og både skjør og kompakt på samme tid.. og når den ble så svart så den nesten litt skummel ut da, hehe, men det fascinerer meg jo, det mørke, og spesielt om det er norsk ;) Tenk alt som har skjedd her tenker jeg.. *Drømme* Må få sett denne før neste år! Har sett tre stavkirker før, den her på Kvernes på Averøya (den er ikke så utrolig vakker, og ser kjedelig ut i forhold til disse andre episke), den på Ringebu (tror jeg) og ikke minst stavkirka på Lom, den likte jeg veldig godt, en av de eldre stavkirkene og også en av de med gamlest stil tror jeg, masse dragehoder og likhetstrekk med Borgund, anbefaler dere å sjekke den ut! Er utrolig koslig i Lom også.

Jeg har ikke helt gjort meg opp en særskilt, sterk mening om stavkirker, jeg tenker ikke noe særlig om det er bra eller dårlig, men jeg blir jo med en gang overveldet av hvor vakre og spesielle og litt trolske de er, fra en helt annen tid, for så lenge sia. Fokuserer mest på det estetiske. Men når jeg leser hva du har skrevet og andre, må jeg som sagt si at jeg er veldig enig i hva du synes om dem, stavkirker er på en måte en kombinasjon mellom det gamle og det nye, Norge er unikt på akkurat det der i middelalderen føler jeg.. i hvilke andre land ser man en så særegen og litt hedensk stil på kristne bygninger ? Og det at til og med gudene er skjært inn så tydelig, og drageoder og alt det andre, det kan sees på som enten en "overvinning" av det, gamle hedenske tror jeg.. eller bare et ønske om å ivareta noe av det gamle, kanskje det er en miks av begge ? Jeg tror ingen noensinne vil komme til å få vite det helt klart, som med mye annet og det gjør jo også stavkirkene litt ekstra mystiske og fascinerende, eller hur ? ;)

Naviana

04.04.2014 kl.03:04

Valkyrja.com:
Sant sant... prøver ikke egentlig å argumentere her. Sannsynligvis gjorde vikingene noe av det samme når de feks overtrampet den yngre vanakulten/kulturen da, men det kan jo tyde på at det også skjedde gradvis slik som kristendommen. Jeg ser på det meste først og fremst som maktkamper, uavhengig av religion, religion er virkelig et middel som helliger målet. Men vi er jo enige! Jeg kan være en nokså diplomatisk person bare, synes det er gøy å snakke om slikt, selv om jeg langt i fra er noen ekspert så kan jeg jo uttale meg likevel.

Dessverre en ganske innlysende strategi å legge sin nye makstruktur oppå den gamle, og erstatte høytider og hellige steder med de nye... SÅ mye smerte har skjedd oppgjennom årene, at det er lett å bli bitter.

En annen ting er at kirker (tror jeg) kan ha blitt brukt litt som samfunnshus og hatt flere bruksfunksjoner som folk kan ha hatt en del glede av. Vet ikke hvordan det er med stavkirkene sånn sett, men man kan jo håpe de ble flittig brukt.

Øyvind Holmstad

04.04.2014 kl.06:56

Jeg synes vi først og fremst bør ha klart for oss hva Borgund stavkyrkje er:

DEN ULTIMATE INKARNASJONEN AV DE 15 TRANSFORMASJONENE FOR HELHET PÅ JORDEN

En kort innføring til de 15 transformasjonene finnes her: http://blog.p2pfoundation.net/the-fifteen-geometric-properties-of-wholeness/2014/03/01

Ved en konsentrasjon av disse transformasjonene bygger vi en "stjerneport" til hva Alexander kaller "the I".

Religion, spiritualitet eller samme hva man kaller det, fungerer som en hjelp til å gi slipp på vårt ego og la de 15 transformasjonene utfolde seg uhemmet. Uansett tradisjon, fra sjamanisme til satanisme til monoteisme, det er resultatet som teller.

Meningen med våre liv er å skape helhet: http://permaculturenews.org/2010/09/15/lets-make-our-world-whole/

Den eneste tradisjonen som har som formål å utslette de 15 transformasjonene for helhet er modernismen, noe vi ikke minst ser i Barcode.

Borgund stavkyrkje er et mektig fyrlys som viser vei i denne vår beksvarte tidsalder!

Valkyrja.com

04.04.2014 kl.10:21

Jeg er usikker på hva folk egentlig leste ut fra kommentaren min (?) men jeg mener i grunn bare det jeg skrev, ikke at vikingene ikke kunne klandres for både det ene og det andre. :)

Ainjali

04.04.2014 kl.14:30

Borgund er utrolig flott. Har ennå ikke fått kommet meg dit, men har planer om det så snart vi får bilen til å gå igjen. Har besøkt den i slom og Urnes. Mener stavkirker er noe av de flotteste bygg som finnes i skandinavia. Det er jo ofte slik med religiøse bygg. De skal være staselige for å hedre Gud og speile hans bolig i himmelen her på jorden, men også for å gi mer makt til organisasjonene som bygger dem. Det er mye makt i eiendom. Men, Selv om de bygges av maktinstitusjoer/organisasjoner og ofte bygges av slaver og underbetalte og på andres hellige plasser ( slik som moskeer i India, Chartres katedralen og også våre stavkirker) så har jo mange av dem bragt mye fint til folk også. Møtested for åndelige affærer, møtested for likesinnede, et sted fhvor sinnet kan få ro og fred i åndelig søken eller bare et avbrekk fra det hcverdagslige. Det triste er jo bare at mange av prestene har brukt disse samlingsstedene som et sted hvor de kan utøve makt og manipulere de mindre lærde massene. Men, jeg tror nok så absolutt at det kan ha betydd mye positivt for mange også, og nå, for oss gjør det jo det. Kristendommen har jo i en viss grad vært flink til å ivareta deler av folks opprinnelige religiøse reportoar, det varierer litt fra sted til sted, men grunnen til det er blant annet at det gjorde det lettere for dem å omvende massene. Jeg tviler på at kristendommen ville kommet like langt om den ikke hadde vært så synkretistisk. Og idag sitter vi jo igjen med flere vakre produkter av det, som jo stavkirker og templer er :) Men, det er selvsagt trist at de gamle tradisjonene ble slukt opp i slike større organisasjoner. Skulle gjerne sett mye mer av arven fra de gamle norrøne tradisjonene ubesudlet av kristendommen.

Pia Amariel

04.04.2014 kl.18:44

For en fin liten stavkirke! Jeg har ikke besøkt noen stavkirker enda, men vil mer enn gjerne se dem alle om jeg får muligheten. De virker liksom så uberørte av den moderne tiden vi lever i (:

Naviana

05.04.2014 kl.19:10

Valkyrja.com:
Hehe :D Uff ja, jeg opplever at i de fleste tilfeller når folk tror de er uenig, så er man egentlig ikke det! Jeg opplevde ikke det du skrev som det i alle fall. Men det ER et hett tema, som jo er interessant for mange å snakke om. Så da baller det ofte på seg :)

Pyrodam

15.04.2014 kl.20:31

Ja, jeg elsker stavkirker og er heldig å ha vært inni og utenfor flere. Føler jeg kommer langt næremre eventyr, historier og virkelig kunstverk i slike kirker. Så mystiske og vakre :)

Naviana

19.04.2014 kl.11:54

Pyrodam:
Så enig, det er noe helt spesielt! :)

Naviana

19.04.2014 kl.12:27

Ainjali:
Takk for mange fine ord! Kjenner til dette og har et ambivalent forhold til det selv... Skulle også gjerne sett at det var mer å finne om den eldre kulturarven vår, men i det minste har vi nok mye mer bevart enn mange av de andre kulturene i Europa. Akk ja. Men jeg tror ingenting er tapt, alt er mulig å se og forstå etterhvert. Hva er vel tid uansett?

Naviana

19.04.2014 kl.12:41

Marina Aurora:
Takk for utfyllende kommentar :) Håper du får sett Borgund snart da! Blogginnlegg om stavkirken i Lom kommer! Jeg har sett størsteparten av stavkirkene i Norge i løpet av livet, men har blant annet ikke sett Urnes...

Øyvind Holmstad

18.10.2014 kl.07:45

Borgund som dagens bilde på Wikimedia:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Borgund_Stave_Chuch_in_L%C3%A6rdalen,_2013_June.jpg

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits