Inspirerende og eventyriske steder i Norge, del 1

I går kveld følte jeg meg litt nedtynget og irritert, og endte med å prøve å muntre meg selv litt opp. Når man har valgt å gå en annerledes sti betyr inspirasjon og likesinnede enormt mye, så jeg satte i gang med litt research. Jeg synes nemlig alltid det er interessant med folk som lever litt annerledes og utenfor A4 her i Norge, og etter kort tid hadde jeg ved hjelp av google sporet opp en liten håndfull. Det er mange eksempler jeg kunne delt med dere, så det blir nok mer etterhvert. Først og fremst tiltrekkes jeg av eksempler som skaper noe med hendene sine, spesielt bygninger, hager og landskap... gjerne kombinert med brukskunst og en mer miljøvennlig livsstil. Jeg deler dette fordi jeg håper det kan gi flere mot til å gå sine egne veier, å se muligheter heller enn begrensninger :)

Jeg prøver å alltid bruke mine egne bilder og tekster her på bloggen, men dette blir et unntak. Kommer vel å merke til å prøve å besøke stedene selv om anledningen byr seg, mange steder i Norge har jeg jo allerede blogget om. De stedene jeg deler nå er ofte ukjente og har fått for lite publisitet i mine øyne :)


English translation:
In this blog entry I start a new series where I present some more unusual or beautiful places and ways of living here in Norway. It has always interested me and I know about a lot of them! I even visited many of them myself, so if you've been following me for a while you might have seen some fascinating things already ;) Sometimes when I'm feeling down and alone I spend some half an hour in google finding like minded people and unusual places and it always helps a lot. Keep inspired, it's so important!

EventyrslottetMidt i det rolige boligstrøket i Sandefjord dukker det plutselig opp noe som minner mistenkelig om et eventyrslott. Det er ikke lett å se for seg at det spesielle steinhuset en gang var et helt alminnelig og ganske kjedelig rødmalt trehus. For det opprinnelige huset er det ikke mange spor igjen av i dag. Vi flyttet inn i 1996, forteller Monica og Peter Seeger, som begge opprinnelig kommer fra Berlin. Huset var ganske gammelt og slitt, så det måtte restaureres. Og vi hadde lyst på noe som var litt annerledes. Peter Seeger er opprinnelig murer og flislegger, og man trenger bare å kaste et blikk på huset for å skjønne at han er glad i stein. Peter har aldri angret på at han flyttet til Norge. Jeg er glad i naturen her, forteller han. - Og friheten man har til å gjøre ting slik man vil, alt var langt mer regulert i Berlin.

Og selv om mange syns det er spesielt, så er det jo ikke det for oss. Men vi er uansett ikke så redde for å skille oss ut, vi gjør heller det vi har lyst til.

På tomta har de skapt et spennende utemiljø. Sildrende bekker og små dammer, steinfigurer og steinskulpturer, blomsterpotter av småstein, steinpostkasse, en helt spesiell utepeis og en høy søyleportal. Man må gå mange runder for å få med seg alle detaljene. Vi er mye ute i hagen, sier Peter. - Men det er selvfølgelig enda vakrere litt senere på sommeren, når alle blomstene blomstrer.

Peter Seeger forteller at han har fått mange oppdrag fordi folk har sett tingene han har laget og ønsket seg noe lignende. - Jeg har faktisk aldri avertert etter jobb, sier han. - Det mest er skjedd via jungeltelegrafen. Han er en allsidig og dyktig kunstner, sier Monica og smiler til ektemannen. Han maler bilder, jobber med stein, lager spesielle og vakre glassvinduer, skjærer i tre, spiller gitar.

Også på innsiden er huset helt spesielt. Spennende trappeløsninger, takmalerier og takbjelker, dørspeil, Tiffany glassvinduer, malerier og kunst.  - Vi tenker gjerne gjenbruk, det blir både fint, og selvfølgelig også mye rimeligere.

Link til artikkelen i ØstlandspostenHagen
Steinpostkasse


Koselig

Eventyrgarden Huso

Eventyrgarden Huso ligger i Hemsedal med praktfull utsikt over dalen og mot fjellet. Her finnes også bygninger som Høvdinghallen, Trolldomen og Vikinghuset, to kanopadlevann og et lite lekeområde for barn med stor gapahuk og utegrill. Link til nettsiden deres.


Høvdinghallen, som er en kopi av et stort høvdinghus. Majestetisk og mystisk ligger hallen der og ruver,
sannsynligvissom den så ut for over tusen år siden.

 


Noen har laget en del koselige steinhus og stor fin hage et stykke utenfor Bergen:


Bildene er fra www.blomsterogbier.blogspot.no


Bygde sin egen stavkirke på en liten øy i skogen

"Det starta med ein tanke om å «lage noko fint borti skogjen». Tre år seinare står ei lita stavkyrkje ferdig, ho er bygd på ei lita øy i elva som renn gjennom Ortnevik i Sognefjorden. Anders Brekke har aldri teke noko snikkarutdanning. Men det kjæraste leiketyet han hadde som liten var hammar og spikar. - Vi som bur her i utmarka må finne på noko for at livet skal bli kjekt og interessant. For meg er ikkje dette arbeid, det er berre kjekt."

Link til artikkel
Under stjernene, med glassmalerier


Han har også bygd denne, koselig ikke sant?Jeg kunne selvsagt skrevet om utallige superinspirerende steder i utlandet, men da sier folk ofte at det ville vi aldri kunnet gjøre i Norge. Derfor tenker jeg å vise norske eksempler i første omgang, noen av mange :)


Vet du om noen fine og inspirerende steder i Norge?-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mammutsalg!

Forresten helt ut av det blå, mammutsalg starter neste mandag! Jeg har tidligere skrevet anbefalinger til mammutsalget, fordi jeg elsker bøker og synes det er fint når flere får råd til dem. Her er bøkene jeg skal sikre meg dette året:Link til boken og forhåndsbestilling på selve bildene!

-Plukk ville matvekster har jeg fra før av, og jeg liker den. Jeg slet med å få tak i den, men nå blir det jo kjempelett.
-Dyp Glede av Arne Næss rett og slett fordi han er et dyptøkologisk forbilde!
-Ringenes Herre har jeg så klart fra før av, men det er en gammel versjon fra 70-tallet, og jeg har ønsket meg denne praktutgaven illustrert av Alan Lee siden den kom ut :) Den har tynne fine sider nesten som en bibel, hehe.
-Modernismen/Jugendstil i Barcelona... fordi jeg er kjempefascinert av art nouveau og alltid har vært litt nerd i den retningen ;) Husker jeg lånte en gigantisk bok om det samme på biblioteket, og ble helt målløs over hvor ufattelig mye vakkert de lagde for 100 år siden.

Ellers interessante bøker (med nummer) er: Urter for helse og velvære 378, Norwegian Woods 386, Dekorasjonsmaling 418, Fristende lavkarbo (sukkerfrie og glutenfrie oppskrifter) 433, Raw Food Detox 485 (ser at det ikke bare er raw oppskrifter i denne), Brukt på nytt 405, Tippi i Afrika 691.

Link til mammutsalgkatalogen


Bøkene kan bestilles til butikk eller sendes fraktfritt til deg i posten! Hvis ikke kan du titte innom butikken og håpe du finner bøkene liggende der.
Skal du sikre deg noen bøker på mammutsalget?
#norge #inspirerende #steinhus #arkitektur #naturlig #slott #eventyrslott #eventyr #eventyrisk #turisme #stavkirke #tårn #reise #norway #mammutsalg #ringenesherre #bøker #artnouveau

28 kommentarer

Karina

13.02.2014 kl.19:09

Så vakkert! :) Jeg blir så utrolig inspirert, kunne tenke meg å ha noe liknende selv.. det er jo bare såå mye mer sjarmerende og bedre enn å leve så standard, forferdelig moderne og alminnelig.

~Gaiadóttir~

13.02.2014 kl.21:44

Leit å høre at ting ikke har vært helt bra :/ Men så trolig flott av deg å bruke det til din fordel å skape et flott og inspirerende blogginnlegg :) Var dette steder du kjente til fra før, eller fant du alt ved å google nå nylig? :)

Jeg vet dessverre ikke om noen særlig spennende eller inspirerende boliger i Norge, og har vært alt for lite ute og reist. Men jeg har en liten plan om å ta bilder av hus i nærområdet som jeg synes skiller seg ut på en positiv måte og lage et innlegg om det :) Også kom jeg over en bok på biblioteket en gang, som var et slags register over herskapshus o.l. i Norge - der tror jeg at jeg kan finne mye interessant. Antakelig ikke helt i samme stil, men likevel ^^

Naviana

13.02.2014 kl.23:23

~Gaiadóttir~:
Ah vel, er tydeligvis ikke bare jeg som har opplevd litt tøffe ting de siste dagene. Er visst litt tunge energier i omløp :P Men det bringer jo ting til overflaten og viser folks sanne ansikt, og det kan jo være like greit.

Jeg kjente ikke til noen av disse stedene fra før, var derfor jeg følte trangen til å dele. Fant dem ved å snike rundt på google en halvtimes tid, det er ikke alltid veldig enkelt å finne det man er ute etter, det fungerer ikke helt logisk og rett frem ;)

Ser frem til å se hva du finner ^^ Det er sikkert litt å hente fra diverse biblioteksbøker ja. Husker jeg ble ganske inspirert da jeg fant en gammel bok om norske økohus.

01iu8 (det siste her var en hilsen fra Link <3 )

~Gaiadóttir~

13.02.2014 kl.23:41

Hadde noen ubehageligheter forrige uke selv, men det går bedre :)

Jaa, har så mange planer om bøker jeg skal titte i og låne på biblioteket snart :D

Åh! Nå smeltet jeg litt. Da kan jeg gå og legge meg med litt kattekjærlighet i hjertet <3

Naviana

14.02.2014 kl.01:06

~Gaiadóttir~:
Ja, flott at vi kan bli sterkere kvinner da ;)

Klarer ikke tenke på biblioteker engang..... Iiiihhh! Nesten litt skummelt å gå inn dit. Spesielt om jeg tenker på de største folkebibliotekene, hehe. Kommer ut med for mange bøker og for få uker til å lese dem på ;) Men det er ofte kjekt å sjekke ut bøker før man kjøper dem.

Åeh... prrrrrrr fra Link! ;) Prøvde å tyde meldingen hans nå, bare se på slutten der... iu8. I - You - Forever :-3

Kijo

14.02.2014 kl.02:13

fantastisk! :D

~Gaiadóttir~

14.02.2014 kl.09:18

Ååh, ja :D Det er noen bøker jeg ikke har fått fullført før jeg måtte levere de tilbake, så må komme i gang med dem igjen :p

*smeltsmeltsmelt*!

Naviana

14.02.2014 kl.09:46

~Gaiadóttir~:
Hehe, ja... Heldigvis kan man fornye bøker ganske mange ganger. Jeg var skikkelig biblioteknerd før, men nå har jeg så mange bøker som skal leses her hjemme. Forresten, mammutsalg starter på mandag! Jeg har skrevet meg en liste :) :)

Lill

14.02.2014 kl.10:47

Naviana- jeg liker så godt denne oasen av en blogg! Takk for det du deler! :)

~Gaiadóttir~

14.02.2014 kl.10:48

Takk for tips! Men ja, er alltid så mange bøker jeg ønsker meg, men så leser jeg de aldri :7. Så jeg har bestemt meg for å bli flinkere og mer aktiv bibliotekgjenger før jeg kjøper nye bøker (spesielt nå mens vi fortsatt har det fine gamle biblioteket i Oslo).

Apropos bok, fikk du pakken min? :)

Fru S.

14.02.2014 kl.14:55

Min første tanke då eg oppdaga det nye innlegget var "men dette er jo akkurat dei tinga eg har tenkt på i det siste!" Har nemleg sjølv hatt ein litt tung periode inntil nyleg, fylt med bekymringer og hindringer, men endte opp med å gjere det same som deg - finne inspirasjon - og då spesielt kring dette med hus og hage. Har no fått kosta støv mange draumar og tankar, som berre har blitt nedgravd i den travle kvardagen, og har endeleg planer om å gjere noko med det! Er framleis litt mange tankar i hovudet, men no er det meir moglegheiter enn hindringar :) Så føler det er utruleg viktig å hente inn slik inspirasjon igjen, som minner deg på kven du er og korleis du innerst inne ønskjer å leve livet ditt. Det er så lett at ting blir gløymd og utsatt, og då er inspirasjon - som du og bloggen din er i seg sjølv - alltid den beste medisinen. Takk kjære deg, for at du ikkje berre finn inspirasjon, men også deler den <3 *sende lystige tanker og vakre visjoner for framtida til*

PS: Vi skal begynne på online-permakulturkurset i helga ^^

Naviana

14.02.2014 kl.23:09

~Gaiadóttir~:
Ja, det er virkelig kjempelurt ^^ Hva mener du med at dere fortsatt har det gamle fine biblioteket, skal det bort? :S

JAAAA det gjorde jeg! Ble kjempeglad <3 Du er fin du!

Naviana

14.02.2014 kl.23:11

Fru S.:
Åååå, kjære vakre sjelesøster, så fint å høre! Det er leit at ting har vært litt tøft for deg også, men det gjør oss nok bare sterkere og friere. Vi skulle så absolutt hatt en skype- date en kveld, hvis ikke kan du alltid gjerne sende meg en mail skal du vite <3

Og så spennende at dere skal begynne på online- permakulturkurset, all lykke til med det! :) :)

Naviana

14.02.2014 kl.23:12

P.S: La til Mammutsalganbefalinger i blogginnlegget nå ^^

~Gaiadóttir~

15.02.2014 kl.14:42

De skal bygge nytt hovedbibliotek i Oslo, http://www.aftenposten.no/migration_catalog/article5047311.ece/BINARY/w780/MunchMuseum_View2_revised%2BCopyright%2Bwww.mir.no.jpg-A-l%C3%B8pet-stor-lambda.jpg , og må si jeg foretrekker det bygget vi har nå: http://www.dittoslo.no/polopoly_fs/deichmanske-hovedbibliotek-1.6383585!/image/3110247180.jpg_gen/derivatives/derivative_article_980/3110247180.jpg.

Takk for anbefalinger! Dyp Glede kjøpte jeg sist jeg var på Mammutsalg :D <3 Må skaffe meg den utgaven av Ringenes Herre. Den jeg har fant jeg på Fretex en gang, og jeg har lagt merke til at den er mindre og har få sider i forhold til andre Ringenes Herre-utgaver. Lurer på om det er en gammel, dårlig oversatt utgave som har utelatt ting eller noe. Åh, nå må jeg nok titte litt på mammutsalget likevel - men det går an å bestille på nett sier du?

Branna Laurelin

15.02.2014 kl.17:14

Åh, for et aldeles fantastisk hus det øverste der! *sikle* Noe sånt kunne jeg absolutt se for meg å bo i, uten tvil :)

Den var forsåvidt utrolig fin den vikinggården der også, dit kunne jeg virkelig tenke meg å dra en dag.

Tusen takk for et fint innlegg om fine steder, virkelig inspirerende!

Naviana

15.02.2014 kl.23:12

~Gaiadóttir~:
Åååh det visste jeg ikke! Æsj, liker heller ikke slike flashye modernistiske bygg. I Molde har de fått et ganske stort og fancy nytt bibliotek, og det er mye bedre enn det forrige fordi det er så stort og oversiktlig, det forrige bygget var heller ikke noe fint så...

Jeg prøvde å kjøpe Dyp Glede ved forrige mammutsalg, men de var utsolgt. Det hørtes rart ut! Hvilken utgave av Ringenes Herre har du? Jeg har en gammel lysegrønn en... har den også på engelsk. Pluss at jeg har alle bøkene i pocket- utgave så de skal være lettere å reise med ;)

Naviana

15.02.2014 kl.23:14

Branna Laurelin:
Kunne godt sett for meg deg bo i noe sånt ^^ Glad for at du verdsatte, slikt får meg til å fortsette å dele ;)

~Gaiadóttir~

16.02.2014 kl.15:39

Den jeg har er også lysegrønn. Veldig fin, men jeg er overbevist om at det er noe som ikke stemmer :p

Naviana

16.02.2014 kl.17:01

~Gaiadóttir~:
Hehe, så rart! Det var den jeg hadde da jeg leste Ringenes Herre for første gang o.O Var det den her?: http://bokelskere.s3.amazonaws.com/67f31afdba27c6de16a7ccc22afbfe0c329aff4c0934dd689f0572c8.jpeg

~Gaiadóttir~

16.02.2014 kl.19:34

Jaa!!

Ove

17.02.2014 kl.18:13

Artig når en finner nye søkeord på Google, men da holder d fort ikke med en halvtime:)

Her er mitt prøveprosjekt i halm: http://synnestua.no/halmhus

Ove B-)

Naviana

18.02.2014 kl.00:12

Ove:
Hehe, så sant så sant! ;)
Jeg skal definitivt følge med på bloggen din. Det er jo ikke så langt fra der jeg bor heller, Nordmøre! Spennende. Det trengs virkelig flere inspirerende halmhus her i landet!

Pyrodam

21.02.2014 kl.11:49

Nedtynget og irritert har jeg også hatt mye av i det siste, føler med deg! I dag er det heldigvis en mye bedre dag og nydelig ute her, selv om det er noen merkelige energier rundt å går :)

Tusen takk for et så fint innlegg om inspirasjon i Norge ^^ Selv har jeg sett forbifarta høvdinghallen utenfor i hemsedal, og ser innimmellom fine stavkirker osv om sommeren. Jeg er mye i hardangerområdene så er utrolig mye spesielt å se.

Jeg så f.eks et forlatt lite steinhus midt i en sving et sted med bilvei. Er vanskelig å komme til der og ganske skumelt med biler som plutselig svinger rundt, nesten ingen som klarer å se det huset, for en må vite om det for å rekke å se den om man er heldig, ligger skjult og går i et med landskapet! Men har planer om komme til det en dag ;) Jeg vet ikke hva det er for noe, men spennende å finne ut!

Trist å se at linken til ville vekster ikke fungerer lenger, Plukk bøkene er allerede tomme fra mammutsalget, og fant det ikke i den lokalebutikken når jeg tittet. søren! men skal titte litt på flere av de du anbefaler ;)

Randomjenta

21.02.2014 kl.13:07

Visste ikke om noen av disse stedene fra før. Gøy å se hva som gjemmer seg i vårt eget land! Utrolig vakre steder :D

maanebarn

22.02.2014 kl.13:40

Ååh, dette trengte jeg! Nå ble jeg i skikkelig godt humør og vil ut og sette igang med å bygge hus med en gang^^ Er så herlig å se så vakkert håndarbeid, resultater som tydelig viser at de som har laget det virkelig har lagt sjelen sin i det og elsker det de driver med. Veldig inspirerende!:)

Og YAY for mammutsalg!:D Skal avsted til byen senere for å gå på jakt etter flere tilskudd til bokhyllen min. Vil veldig gjerne ha den boken av Arne Næss, må se om jeg finner den!:)

Øyvind Holmstad

04.03.2014 kl.12:22

Så herlig, stavkirka minner mest av alt om en "Romanesco broccoli".

Jeg har selv nettopp satt sammen en fotokolleksjon ut fra "The Fifteen Geometric Properties of Wholeness": http://blog.p2pfoundation.net/the-fifteen-geometric-properties-of-wholeness/2014/03/01

Selv om jeg ikke er så dyktig på disse har jeg en følelse av at de er meget nærværende i disse vakre bygningene.

Naviana

24.03.2014 kl.13:08

maanebarn:
Ikke sant, er så flott at noen fortsatt bryr seg med å gjøre ting vakkert og skikkelig :)

Mammutsalg er så spennende! Akk, bøker <3

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits