Trollkyrkja

I september i relasjon til min fødselsdag, tok vi turen til selveste Trollkyrkja, i fjellene en times tid fra der vi bor. Det var noe jeg lenge hadde hatt lyst til å få tid til, og en strålende søndags morgen var vi på vei! Fjellene var høyreiste og majestetiske, fargene grønne iblandet høstens røde og gule nyanser og solen varmet som på en perfekt sommerdag. Etter en kortere vandring på mer eller mindre flatt terreng og diverse avstikkere for å se etter sopp, begynte en bratt hellning som fortsatte mot toppen av fjellet, ved der hulene var lokalisert.

Trollkyrkja består nemlig av tre lyse marmorhuler med underjordiske berg og fosser, hvor vannet renner igjennom, og det spesielle er hvordan dagslyset faller inn og lyser opp det hele enkelte steder. Hovedhulen er ca 70 meter lang og ender i et marmorbasseng hvor en 14 meter høy foss kommer ned fra en åpning i taket. Slik kan det lett se ut som et hellig sted! Det er Sør- Norges lengste grottesystem, området består av kalkstein og marmor, noe som gjør at fjellet under beinene dine er fullt av kløfter og tuneller som vannet har gravd ut. På flaten ved øverste grotte ligger et vann som ikke har synlig avløp og vannet renner gjennom sprekker i fjellet videre ned i grottene. Fjellet bak Trollkyrkja er ganske spesielt med takker og spir.

Turen opp dit tar visstnok 1,5 time etter vandring i bratt terreng, så da gjør det godt å drikke det friske og iskalde kildevannet og kanskje ta seg en svømmetur i vannet der oppe. For å komme seg gjennom noen av hulene bør man ha lommelykt, da noen av gangene er bekmørke, med flere avstikkere og til tider trange passasjer.

Å komme inn i hulene og spesielt selve Trollkyrkja var en helt magisk opplevelse! Følte meg energifisert og revitalisert og det hele var utrolig forfriskende. Slike huler gir virkelig en ny dimensjon til den ville naturen her oppe.


English translation: I'm so lucky to live in a part of Norway looking like it's directly from an epic fantasy movie. When I went to this place called "the Troll Church" this september morning it kind of felt like going on a quest in "the Hobbit" or something. The mountains were tall and majestic, the colors green with a touch of red and orange and the sun was warming like a bright summer day. After an hour or two of steep walking we was near to the top of the mountains, where a lake was located, which will pour down into a myriad of white marble caves where the water will flow through, and rays of light some places will light up the interiors. The Troll Church itself is located at the end of a 70 meters long and completely dark tunnell, where you suddenly arrive in a small hall where rays of light are falling through, brightening 14 m high waterfall pouring into a white pool. No wonder this place has such a name, it is indeed magical and oh so revitalising and refreshing.


Turens start. Trollkyrkja er å finne oppe i fjellene der.


Kronglete bjørkeskog
Begynner å komme litt opp i høyden


Forfriskende å fylle opp drikkeflasken underveis


Nærmere toppen, oppe ved hulene. Jeg følte det var veldig som å være i en scene fra Hobbiten!


Den første grotten vi beveget oss inn i. Bratt!


I taket


*lade opp energien*
Vi dro ut igjen for å se oss omkring i området


Veldig flott utsikt!


*plukke blåbær, krekling og tyttebær*


Vakker myrull i solens stråler


Inngangen til den siste hulen som er åpen for folk. Som dere kanskje ser er den veldig liten og trang, i
alle fall til å
begynne med, så vi lot den være for denne gang, da vi ikke hadde lykter med oss.


Steinete


Fjellet som speiler seg


Vannet som renner ned i hulene, og noen andre turgåere

 
Inngangen til Trollkyrkja


Hadde det ikke vært for det svake lyset fra disse to ungene som kom et stykke bak oss, hadde det nok blitt litt vanskelig å komme seg tørr og uskadet gjennom hulen. Vi visste nemlig ikke at hulene var så lange eller mange at man måtte ha med lykt. Fakler anbefales ikke, da de vil sote til de lyse grotteveggene.


En av grunnene til hvorfor det er lurt med lykt. Tok dette bildet med blitz for å kunne se hvor veien gikk videre, man må altså gjennom det hullet der nede ;)


Det er dette rommet som kalles Trollkyrkja


Magisk!
Helt spesielt å være der


På veien ut, klatring rett oppoverOg på veien ned igjen


Det nederste utkikkspunktet


Nede igjen


Taggete fjellknauser, og solen gikk nedHar du besøkt mange huler og grotter i løpet av livet? Har du kanskje også vært i Trollkyrkja?


24 kommentarer

Branna Laurelin

13.11.2013 kl.16:28

Wow, så magisk! Skikkelig eventyrlig og trolsk :)

Fru S.

13.11.2013 kl.18:03

Så vakkert! Ein stad som verkar både trolsk og heilag på same gong.. namnet Trollkyrkja passar så absolutt! Åh, kan vi ikkje dra dit saman ein gong? *lyst til å oppleve*

Har faktisk besøkt noko liknanade i USA - i Chattanooga, Tennesse - der ein finn "Ruby Falls", eit stor grottesystem 350m under jorda. Er masse formasjoner der og ein kjempehøg foss (44m) som fell ned i eit basseng. Magien var likevel noko fråverande, då fossen tydelegvis ikkje var "turistifisert" nok i sin naturleg vakre tilstand; når ein nærma seg begynte det å spele dramatisk filmmusikk frå nokre høgtalarar og masse lamper rundt bassenget fekk fossen til å skifte farge i takt med musikken (tenk diskotek)... så unødvendig ><

Naviana

13.11.2013 kl.18:21

Fru S.:
Ville med stor glede tatt dere med dit! :D

Åhh hjelpe meg, hahahaha, det hørtes virkelig utrolig unødvendig ut, og noe som bare skjer i USA.... Akk og ve! :P Får håpe folk blir lei av det etterhvert og returnerer grottene til sin opprinnelige tilstand.

Anne-Helene

13.11.2013 kl.19:17

åååå trollkirka er et av de vakreste stedene jeg vet om <3

Valkyrja.com

13.11.2013 kl.20:02

Åh, for et utrolig vakkert sted.... Jeg ble helt stum av beundring da jeg scrollet nedover her. :) Rett og slett nydelig!

~Gaiadóttir~

13.11.2013 kl.22:13

For et spennende sted! Det hadde vært gøy å utforske der, ja. Bra du tipser om lykt, det skal jeg huske å skaffe meg :)

Har ikke vært i så mange grotter/huler, men Torghatten i Brønnøysund har jeg vært i flere ganger. En gang var jeg i Jettegrytene i "Helvete", men den beste huleopplevelsen var i Frankrike for mange år siden med masse krystallisert stein og stalaktitter og ååh :D Magisk!

Ursos Paganum

13.11.2013 kl.22:51

Dette var et veldig flott sted, så jeg beklager at jeg poster noe lite relevant :P

Hva kalles slike bukser som mannen din har?

Naviana

13.11.2013 kl.23:19

Ursos Paganum:
Helt i orden! :) Buksene til min kjære er basert på gammeldagse japanske arbeidsbukser, også kalt Toby Pants, han lager bukser selv.

Julianne

14.11.2013 kl.11:09

har så utrolig lyst å dra dit, har bare ikke blitt enda. Men en gang!

~Marina Aurora~

14.11.2013 kl.15:50

ÅÅÅH! Dette er jo Trollkirka her i Fræna/Eide jo! Er vel på grensa mellom Fræna og Eide.. og det er så kult at jeg bare bor en 25 min unna dette stedet, eller 30 minutter da.. har faktisk aldri vært der oppe før til tross for at jeg bor enda nærmere enn deg, mange tror jeg bor i Elnesvågen, men jeg bor helt ytterst ved havgapet i Fræna, men alle bare: Åja, fra elnesvågen ? Spesielt moldensere, haha xD Noe av slekta på min mormors morside kommer fra Syltesætra bare et knipp unna Trollkirka og Tverrfjellene, akkurat når du tar av opp mot Eide og litt forbi boligfeltene og oppi fjellet på høyresiden, de hadde en stor gård der og var ikke av de fattigste bøndene har jeg hørt..

Har alltid hørt hvor fint det skal være oppi Trollkirka, og mamma hadde tenkt å dra meg med dit flere ganger, men har ikke blitt noe av, kanskje jeg rekker å ta meg en tur før snøen og frosten kommer ?

Forøvrig Janne, så må du ta turen ut til oss til våren, for det er masse fine turer og vakre natursteder å gå her ute i Ytre Fræna! :D Har hatt lyst å vise deg et par vake fjellturer her, alle fjellene her har så unik og vakker form og er så majestetiske, og alle har en unik og storslått utsikt, sånn at man ser langt ut i havet! Ingenting slår det synes jeg. Melen, Sjurvarden er spesielt fine topper, noe bratt enkelte steder men, utsikten er verdt alt det! Og Raudtua og Skalten. Man ser nesten til Trondheim synes jeg. Er i grunn mer glad i havnære fjell enn innlands og fjord-fjell, Lofoten skulle jeg likt å gått noen turer. Fjellgåing er noe a det beste som finnes..

Har ikke vært i så mange grotter og huler, var i Saltgruvene i Polen som er på verdensarvlisten om det teller, og det var utrolig fantastisk og litt skummelt, også en kjempekoslig og fin grotte på Averøya kalt Bremsneshola, der kunne du og Ruben tatt turen, satt inne i hula å meditere, det var en opplevelse :)

Frøydis Sylvestris

14.11.2013 kl.18:21

Det så jo virkelig fantastisk ut, utrolig kult at dere fikk tatt turen opp dit i det flotte høstværet! At dere ikke hadde lykter betyr jo bare at dere ennå har masse ting å oppdage i fremtiden. :) Så spennende det må ha vært! Hvis jeg noensinne er på de kantene skal jeg virkelig huske på dette. Det er så mye flotte naturfenomener å oppdaget, jeg blir rent svimmel. :)

Naviana

15.11.2013 kl.14:23

Frøydis Sylvestris:
Tusen takk for gode ord, det er i alle fall slike dager som man husker :) Ja, Norge er et så flott og variert land, føler meg heldig som har fått sett så mye av det.

Naviana

15.11.2013 kl.14:24

Julianne:
Åhh, trodde alle moldensere hadde vært der jeg faktisk ;) Men da har du noe å se frem til!

Naviana

15.11.2013 kl.14:25

~Gaiadóttir~:
Hodelykt er nok det beste. Det har jeg hatt lenge, men liker ikke å bruke lykt med mindre jeg virkelig må. Så er villig til å gå langt for å slippe det... men noen ganger er det ikke til å unngå ;)

Torghatten er virkelig et utrolig sted, husker det godt enn så lenge det er siden. "Helvete" har jeg bare hørt om, virker ganske stilig! Åååh, og den hulen i Frankrike må virkelig være flott!

Naviana

15.11.2013 kl.14:29

~Marina Aurora~:
Hehe, ja! Hadde vi hatt mer tid skulle vi tatt turen ut til dere også. Var helt sikker på at du hadde vært der jeg! Da har du virkelig noe å se frem til :) Morsomt at du har slekt i nærheten der. Neste uke blir det snø da, men i helgen er det ganske mildt vær, så da er det kanskje mulig?

Ja, ser veldig frem til å komme på besøk! :)

Julianne

15.11.2013 kl.21:08

ja, de fleste har nok vært der, da alle skolene arrangerer klasseturer dit. Men jeg har unngått så og si alle klasseturene som har blitt arrangert :P kan angre i ettertid for å si det sånn.

Kine

27.11.2013 kl.16:29

Heisann! for et sted! aldri hørt om det før, men skal ta med kjæresten min dit! er det veldig skummelt for to som har tendenser til klaustrofobi?:p vet ikke hvordan jeg ville reagert inni grotten. og hvor langt er det der inne? tar det lang tid å gå gjennom?

Naviana

14.12.2013 kl.02:04

Kine:
Så flott! Bor du i nærheten? Det er 3 grotter, den ene er ikke lang eller mørk i det hele tatt, men det er veldig bratt ned dit. Der selve Trollkyrkja er, må man ikke gå så lang tid før man kommer frem til man skal. Det går også an å klatre ut en annen vei, slik at man slipper de mørke tunnelene. Den siste grotten tror jeg er ganske mørk og trang da, men der var jeg ikke denne gangen. Lykke til!

Kine Trangsrud

01.07.2014 kl.21:12

hei igjen! Nei, bor ikke i nærheten. Men kjæresten min (fra Ålesund) har slekt der, og vi skal dit på telttur den 20 juli! Tror du man kan telte der oppe i fjellene? vil du si det er trygt?

Takk for svar! :)

Naviana

02.07.2014 kl.16:46

Kine Trangsrud:
Hei, ja, det tror jeg går fint! Med trygt, tenker du da på mulige steinras og slikt? Det er mange teltmuligheter tror jeg :) Og det var ikke vind når jeg var der...

Kine Trangsrud

02.07.2014 kl.18:23

Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg tenker på :p uvær, dyr, mennesker :p Gleder meg! Er det vanskelig å komme seg dit fra Molde? Vi må ta buss ellernoe tror jeg :)

Naviana

03.07.2014 kl.22:21

Kine Trangsrud:
Bor dere i Molde? Vi kjørte bil. Det går sikkert buss også, til Elnesvågen går jeg ut fra.

Kine Trangsrud

03.07.2014 kl.22:44

Nei, bor i Stabekk :) Men har bestilt tur dit :) Supert, vi finner nok en måte :D var dine bilder som fikk meg til å ville reise dit!

Naviana

05.07.2014 kl.02:30

Kine Trangsrud:
Aha! :D Så dere skal overnatte i Molde- området? Eller kun bo i telt?

Kine Trangsrud

05.07.2014 kl.16:14

Kun bo i telt! I tre netter :) Har du tips til noen fine steder bortsett fra Trollkyrkja (hvor vi kan telte også)? Vi vil i alle fall overnatte der en natt, om ikke to :)

Naviana

05.07.2014 kl.21:49

Kine Trangsrud:
Det er mange fine steder. Jeg kan anbefale Innerdalen, det er en nydelig dal og man kan gå fjellturer. Og Eikesdalen er også veldig vakker. Romsdalen også så klart! Jeg er ikke veldig kjent i disse områdene heller, har ikke bodd i fylket så lenge. Kommer litt an på hva man liker. Det er sikkert mye fint i områdene ved Trollkirka også, jeg har bare ikke vært så mye rundt der. Eide er nydelig. Det er mange fjell der.

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits