Folkemuseet i Riga ~ En forfriskende vårdag


Relaxing folk music from LatviaDen fineste dagen i Latvia var helt klart da vi reiste ut fra Riga og besøkte det etnografiske friluftsmuseet Brivdibas musejs. Folkemuseet ligger i idylliske omgivelser en halvtime med buss fra hovedstaden, ved en innsjø og store skoger som hovedsaklig består av furu, men det er også innslag av løvskog. Gamle bygninger fra forskjellige tidsepoker hentet fra hele Latvia er å finne der inne blant trærne, og gir en autentisk følelse med mennesker som arbeider kledd i historiske klær, og dyrker hagene. Generelt sett kan man si at det minner veldig om norsk kultur, så jeg er sikker på at mange ville følt seg hjemme her! Men i stedet for gresstak har bygningene stråtak, og de er heller ikke tjæret i de vakre gyllenbrune fargene som her til lands.

Det var en nydelig, varm og solrik dag. Den første virkelige vårdagen, og det tok ikke lang tid før jeg fikk av meg støvlettene og lykkelig vandret barfot rundt under furutrærne, en virkelig fornøyelse. Det var enda ikke blitt grønt, men følelsen og energien i luften sa at nå eksploderte alt i utallige grønne nyanser, akkurat på denne dagen. Jeg møtte både rådyr, ekorn og store trær på området, og det var ikke mange folk å se så tidlig i sesongen. Men jeg møtte faktisk læreren min i tradisjonelle håndtverk der! ;)

Åhhh, noen ganger skulle jeg bare ønske at alle kunne leve i små koselige hus i skogen full av store trær, dyrke maten sin selv, leve i harmoni med dyrene, og utveksle varer og tjenester med hverandre. Gå på besøk via myke skogsstier. Bade i rene vann. Ha mange vakre bikuber fulle av lykkelige bier, slik som alle i Latvia hadde før i tiden, og også i Norge. Jeg drømmer meg ikke tilbake i tid, men til alt vi skal skape ut fra det beste av det nye og det gamle.


English translation:
The day when spring just burst out and expoaded in greenness, I went to the ethnographic open air museum in Lativa, Brivdibas musejs. It is situated in idyllic surroundings half an hour from Riga, by a lake and woods. The historical buidlings are to be found among the trees, which reminds me quite a lot of norwegian building, except we have grass roofs and golden brown tar walls. It was such a lovely day, where I soon threw away my boots to walk barefeet as I prefer, and frolicked around among trees and old buildings, and wading around in the lake. I wish everyone could just live in small cute houses in the woods, growing their food and visiting each other, exchanging goods and services and living more free, wild and harmonious... as we will in the future ;)


En gård i en lysning i skogen
Alle gårdene hadde kjøkkenhager innenfor pileflettede gjerder


Og små blomsterbed


Søyleganger :)


Et stort fjøs
Urter til tørk i alle husene

  
En allè av bjørk og eikMosegrodde tak


Det må være så koselig her når alt er blitt grønt ^^  
En av utallige bikuber jeg så. Jeg har alltid likt slike bikuber best, laget
av uthulede tømmerstokker, mer naturlig for biene er det også :)


Tror dette er et hus for tørking og røyking


Landsby :)
Et stort hus av litt nyere modell. Tre, cob/leire og stein.


Frukttrær som snart vil blomstre


Begynnelsen av dyrkingssesongen


En gammel kirke


En liten gård


Noen jobbet med å lage ting av bjørkenever. Jeg kjøpte en av de små flaskebeholderne, og en kurv.


Gyllent
Det var flere vindmøller der


Og enda flere bikuber


De fleste gårdene hadde mange... Biene flyr inn og ut gjennom de hullene.


Vindusdekor


Og en vakker blomst


Den største vindmølla


Utstilling av gamle smykker... Disse er over 1000 år gamle, var ikke bare vikingene som hadde slike :)


Høye furutrær


Fant dette fine knudrete treet


*solbade*


Noen flere som syntes dette lignet på et alienaktig sjømonster av noe slag?


Stoor disse, med plass til to voksne. Jeg prøvde sammen med bestemor.


På vei mot innsjøen


En trearbeiders hytte


Huset ved innsjøen


Dekor
Så fant jeg en lekeplass der alt var laget av kronglete drivved.


Karusell med bestemor


Måtte prøve denne ogsåStore trær


Tree spirit


:)


<3


Store trær = min favoritting her i verden


Dette treet ser ut som om det strekker ut en grein for å slurpe i seg vann


Vasse! Så utrolig godt etter en lang vinter. Kjempemyk fin sand!


Det var ikke spesielt kaldt heller
Det nærmeste jeg har kommet min store drøm her i livet, bluebell woods ;) Vel, ikke heeelt der enda. Noen som kan navnet på disse blomstene?


Et søtt ekorn med stor nøtt som hilste farvel i det jeg forlot museet, 10 minutter etter stengetid.Liker du museer? Skulle du også ønske å leve i koselige sjelfulle hus i skogen?


20 kommentarer

Anne-Helene

27.10.2013 kl.20:34

ååååå for et nydelig sted <3

Randomjenta

27.10.2013 kl.23:18

Så mange fine bilder! Stedet ser skikkelig idyllisk ut. Jeg ELSKER museer selv, og oppsøker de ofte både her til lands og når jeg reiser (utdanner meg jo til arkeolog, så skulle bare mangle, hehe). Jeg har en stor drøm om å flytte i et lite hus på landet, og da helst nært både skog, hav og fjell.

~Gaiadóttir~

28.10.2013 kl.15:11

For et utrolig sted! Norsk Folkemuseum på Bygdø i Oslo er fint, men kan ikke måle seg med dette! *magisk stemning* Det er jo som å gå rett inn i en eventyrverden, eller tilbake i tid :)

Også så søte bikuber! Minner om små Mummihus :3 Så en japansk dokumentar en gang, der de brukte uthulede tømmerstokker, men ikke med sånne fine tak på. Hvordan ser de ut inni, vet du det? Kanskje det finnes noen bilder/videoer på nettet :p

Var det bare deg og bestemoren din som dro til museet? Heldig som fikk dratt dit. Når jeg har vært på ferie med familien, vil de aldri til de samme stedene som meg, og da har jeg gått glipp av sånne fine perler, dessverre :)

Nydelige bilder av deg som alltid, min kjære :) Også det stedet! Får skikkelig Natursamfunn-vibber av det! :D

Fru S.

28.10.2013 kl.17:16

"Åhhh, noen ganger skulle jeg bare ønske at alle kunne leve i små koselige hus i skogen full av store trær, dyrke maten sin selv, leve i harmoni med dyrene, og utveksle varer og tjenester med hverandre. Gå på besøk via myke skogsstier. Bade i rene vann. Ha mange vakre bikuber fulle av lykkelige bier"

Ja, tenk viss alle hadde budd slik <3

Såg ihvertfall ut som eit utruleg koseleg museum, ikkje minst med dei nuselege bikubane *lyst på* Og du ser strålande ut i den tidlege vårsola, minner meg om ein lykkeleg vårblomst ^^

Christina Elena

28.10.2013 kl.17:52

Der var vi også! Utrolig koselig sted :D

Inger

28.10.2013 kl.18:02

For et nydelig sted! Du har en vakker og inspirerende blogg, og jeg kan ikke annet enn å smile samtykkende til tankene dine om et naturlig liv i pakt med naturen rundt oss, - å låne og gi noe tilbake (som blånissene, hehe) <3

De blå blomstene heter forresten Russeblåstjerne, eller Scilla Sibirica, har hagen full av dem hver vår <3

Takk for at du har en sånn klok og gledesspredende blogg! Gode ønsker i din retning :)

Fairytale Princess

28.10.2013 kl.18:21

Et nydelig blogg-innlegg, som alltid. Takk for alt du deler, kjære! <3

Branna Laurelin

28.10.2013 kl.21:27

Åh, for et vakkert sted! Akkurat som i et eventyr <3 Tenk å bo sånn, da! *drømme seg vekk* Og så fin du var!

Den Grønnkledde

29.10.2013 kl.11:39

Koselig! ^^ Elsker slike museer. <3

Skulle gjerne sett at småsteder/byer så mer slik ut, og mindre betongklossmedasfaltrundt-aktige ut!

TheVero

30.10.2013 kl.10:53

Vidunderlige sted! Jeg skulle gjerne levd i skogen :D Men klarer ikke å bestemme meg om jeg vil bo i en hobitthule eller i et alvehus oppi trærene.. Jeg liker veldig godt slike museer, kjempe fine og koselige bilder av deg selv også :)

Naviana

07.11.2013 kl.00:40

TheVero:
Hehe... :) Jeg skal bo i et hobbitaktig alvehus! Må ha det beste av alle verdener ;) Dvs et hus som er både jordet og strekker seg mot skyene, det er visjonen.

Naviana

07.11.2013 kl.00:40

Den Grønnkledde:
JAAAAA! ^^

Naviana

07.11.2013 kl.00:41

Branna Laurelin:
Det hadde vært så utrolig koselig ^^

Naviana

07.11.2013 kl.00:52

Inger:
Tuuusen takk, det er virkelig utrolig koselig å høre! ^^ Glad for at slike som deg gir lyd fra seg. Russeblåstjerne... det skal jeg huske på! De er sikkert i slekt med mine elskede klokkeblåstjerner :)

Naviana

07.11.2013 kl.00:52

ChristinaElena:
Ooooh, så gøy da :D

Naviana

07.11.2013 kl.00:53

Fru S.:
Mange takk, kjæreste deg! Jeg er en lykkelig blomst om våren. Og jeg også virkelig elsker disse bikubene, har så lyst på!

Naviana

07.11.2013 kl.00:58

~Gaiadóttir~:
Hehe, ja, er enig i at folkemuseet på Bygdøy er fint, jeg har faktisk et oppkommende innlegg om det også.... enellerannengang! ;) Men ja, dette var jo som å gå rett tilbake i tid, du hadde nok likt deg der også.

Jeg tror rett og slett at disse bikubene er hule, og at biene lager alt de trenger selv. De bygger jo vanligvis i hule trestammer, og kakene henger da vertikalt og har runde former. Jeg har hørt at om man har det slik kan det være større risiko for å ødelegge noe om man skal ha tak i honning eller voks. Men jeg skal i alle fall ha noen slike. Jeg har ikke tenkt å ha bier hovedsaklig for å ta noe fra dem, det blir i så fall en liten bonus.

Jeg var på museet med hele familien, vi er veldig like på det med historie, gamle ting og natur ;) Hihi.

Naviana

07.11.2013 kl.00:59

Randomjenta:
Så flott! Du vil vel helst bo der i det vakre nord kan jeg tenke meg :) Lykke til med det! Jeg er også en skikkelig musè- nerd :)

Sara Valentim

21.02.2014 kl.19:40

Hi Janne, sorry how late I am commenting this old post, I was scrolling down your blog and just had to translate your bluebell sentence in google :) those look like harebells! I'm not sure if I'm correct but they look like it to me anyway. Beautiful pictures! I love seeing your pictures and reading about your life, it gives me so much inspiration <3

Naviana

27.02.2014 kl.21:13

Sara Valentim:
Hi dear Sara! Thank you so much, that makes me radiantly happy to hear <3 After searching for harebells in google, it seems it's the same that is called bluebells in Norway (blåklokke), it grows a lot of it here, but it's not the same as the ones in the bluebell woods (we call those "klokkeblåstjerne")... and not the same as these. But they all might be in the same family?

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits