Riga ~ Jugendstil i spirende vår

Tidlig i vår var jeg på en liten reise til Riga i Latvia. Det har vært utfordrende å holde denne bloggen gående det siste halvåret, men nå fremover vil det nok skje en del mer her inne. Da passer det fint å få lastet opp bildene fra turen over Østersjøen. Til en forandring reiste jeg med familie, vi dro avgårde i begynnelsen av mai og ble møtt av strålende sol og milde temperaturer. Det hadde så vidt begynt å bli grønt på trær og marker, og jeg ble hilst velkommen av våren. I løpet av dagene jeg var der kunne jeg praktisk talt se alt spire og gro, vokse og strekke seg mot sola og folde seg ut i et utrolig tempo, som om naturen bare hadde ventet på dette øyeblikket. Det er en så vidunderlig tid på året! Så hvorfor takket jeg ja til å bli med? Først og fremst så tenkte jeg det ville være bra å være borte en liten stund slik at jeg slapp å føle så sterkt på tomrommet etter pusen min. Det er heller ikke så dumt å reise litt om man skal prioritere tid med familie. Jeg tenkte også å benytte sjansen til å kjøpe inn østeuropeisk lin og ull, siden jeg har mange syprosjekter på gang. Jeg må nevne at jeg generelt ikke vil anbefale andre å reise til byer... men skulle du første havne der, så er det mulig å gjøre det beste ut av det! :) Mine beste overlevelsestips er å lete opp grønne oaser og flotte kunstverk og holde seg langt unna folkemengder og kjøpesentre.

Riga er kjent for å ha en godt utviklet arkitektur i art nouveau- sjangeren, eller jugend- stil som mange kaller det, en kunstnerisk og arkitektonisk gren jeg alltid har vært ekstra svak for. Art Nouveau er slik jeg ser det høydepunktet av hva den vestlige sivilisasjonen har klart å frembringe (så startet 1 verdenskrig og alt gikk bare nedover). Jeg simpelthen elsker de naturlige formene, mønstrene, motivene, alt vevet sammen i harmonisk balanse. Riga utviklet på begynnelsen av 1900- tallet sin egen stil innenfor art nouveau, en som resonnerer med deres folkesjel slik at mange kulturelle aspekter skinner gjennom, men også er stilen deres hardere og mer symmetrisk enn de flytende og frie linjene jeg er vant med, og foretrekker. Likevel er det jo mye fint å se. Jeg ser på byer som noe der man kun bør oppholde seg i kortere perioder av livet, og tror det i fremtiden vil bli færre, mindre og grønnere byer. Vi mennesker trenger å integreres i naturen og lære oss å leve med den, ikke stues sammen i byer slik den rådende ideologien lenge har vært. Skjønt i visse tilfeller er det kan hende like greit, frem til vi vokser opp, lærer å ta ansvar og leve som verdige medskapere her på planeten? Det er mye jeg kunne sagt om byer, men la os heller se på noen bilder av de finere aspektene ved Riga ;)


English translation:
Last spring I went to Latvia and Riga. Everything was just about to get green and lovely, and the sun was shining so warm after the very long winter. During my days there I could practically see the all the green sprouting, folding out and floating over the fields. I went there with my family and decided to use the days to discover great and old historical and art nouveau architecture, and purchasing fabrics like linen and wool for all my ongoing projects. That is my tips for surving the city! Just keep to the old and green, and avoid the masses and the shopping malls, lol! Here's lots of pictures mostly of the art nouveau or jugend architecture, since I've always loved that style incredibly much... And this city is said to have the most well preserved. Even though I found it to be in a more symmetrical and straigh style than my liking, it was still quite neat:


Gresset begynte å bli grønt, men bladene hadde nesten ikke sprunget ut.


Frihetsmonument... De var tidligere underlagt Russland og kommunismen.


Stort eiketre!


Utsikt mot gamlebyen

 
Inne i gamlebyen

 
Tårn og sånt


Utsikt mot gamlebyen og slottet


Deler av slottet
En fin blå dør


Inne i Art Nouvea- kvartalet


Dragevokter


^^


Dekorerte fasader


Dette er et av de eldste art nouveau- husene :) Likte nok det best.


Vi var på en middelalderinspirert restaurant. Bestillte en tradisjonell fiskerett.
Noen som fremførte tradisjonelle latviske sanger


Det var flere middelalderrestauranter i Riga


Sørg for å få med deg Art Nouveau Quarter, om du først skal dit.
Detaljerte bygninger
Så mye å se på


Det er ikke alt som gir mening ved første øyekast
Ganske fin til å være en boligblokk
Spiraltrapp
På besøk i en restaurert art- nouveau- leilighet


Jeg måtte låne meg en hatt


Spiskammerset


Et vakkert speil til salgs i en butikk like i nærheten

 


Gikk en tur langs kanalen


Og tittet på alle vårtegnene


Vårglede


Bregnebregne
Liggende tre i en park


Jeg er lite glad i å memorere navn på steder, så husker ikke de rare østeuropeiske navnene på alle disse bygningene, men de her er relativt kjent om man av en eller annen grunn skulle ende opp i Riga.
Restauranten "The Blue Cow". Tror jeg.
Gotiske spissbuer
Art nouveau- bøker


I gamlebyen


For lenge siden hadde en mann laget kattestatuer på alle tårnene sine, med rumpa og
halen mot naboene, for å fornærme dem. Kattene er snudd andre veien nå i nyere tid.Noen andre byer jeg har blogget om:
Wien: www.naviana.blogg.no/wien
Edinburgh: www.naviana.blogg.no/edinburgh

Neste kapittel av Riga- reisen:
-Ekte middelalderstemning
-Vårglede på folkemuseet


Har du vært i Riga eller noen andre Østeuropeiske byer?

17 kommentarer

Vero

13.10.2013 kl.21:58

Jeg synes det er spennende med arkitektut, kunst og historie, som er noen av grunnene for at jeg er i byer i utlandet i blant. Har vært i noen østeuropeiske land som Polen og besøkte byer på fredsreise hvor vi var inneom gamle deler av byer og konsentrasjonsleierer osv. Møtte på en slektning av meg som var der selv. Tøff kost. Så har jeg vært i Tjekkia, i Praha på kunstreise og studie. Utrolig mye spesielt der av kunst og historie.

Naviana

13.10.2013 kl.22:41

Vero:
Ja, det er mange byer med mye fascinerende gammel kunst og historie... Ikke så mye som kan vitne om høykultur her i Norge dessverre, men det veies jo opp med storslagen natur og sjelfulle hus med gress på taket ;) Jeg var også i Praha på kunstreise, og har veldig gode minner fra det. Ikke minst å dykke dypere inn i Alphonso Mucha's fantastiske kunst, en stor inspirasjon!

Marina Aurora

13.10.2013 kl.23:10

Åååh, så nydelig det så ut der! Jeg elsker jo Art Noveau stilen selv, absolutt en av mine topp arkitektur-stiler, det er så vakkert og harmonisk som du også sier :) Samtidiig som det er kreativt og episk. Og skjønner det du sier om byer og, jeg kommer nok sikkert til å bo i by i et par år, man må jo nesten det om man har lyst til å studere ved skoler, men kommer absolutt ikke til å bo i by lengre enn det.. jeg er ikke så glad i store folkemasser blant annet, og den trykkende stemningen, alt for mye som skjer på en gang på et forholdsvis lite område.. det er noe med negative energier vil jeg si. Her i Norge er jo ikke de fleste byene noe særlig ille da, annet en Oslo,de har ikek den storbystemningen som er i utlandet på en måte. Men jeg synes ikke at ideollogien i dag er at vi skal bo i by føler jeg da, føler det er ganske fritt slik som det er i dag, føler at samfunnet vil at vi skal bo sånn som vi vil, men skjønner hva du mener ^^ Men det er sant at i mange storbyer er det lett å miste direkte kontakt med naturen, spesielt i de store byene, kan ikke forestille meg hvordan det må være å bo på Manhattan.

Har ikke reist så mye generelt, har aldri tatt fly, men har faktisk vært i Polen når man tenker på øst-europeiske land, vet ikke om Polen ligger helt i Øst-Europa eller ikke da men, det gjør vel kanskje det ? :p Tror det var i samme sammenheng som Vero her snakker om, var på en slik "Fredsreise" hvor noen klasser på videregående, andreåret fikk muligheten til å reise med buss til Nord-Tyskland (dvs Berlin og noen konsentrasjonsleirer) og Polen, det var for å se på de tidligere konsentrasjonsleirene fra andre verdenskrig, synes det er et utrolig flott opplegg å få mulighet til å delta på, for så unge mennesker, det gjorde inntrykk på så og si alle sammen ved å vøre på disse stedene, og jeg tror alle fikk mye å tenke på, Minnene og inntrykkene fra den turen, spesielt fra leirene kommer jeg aldri til å glemme, det gjorde inntrykk. Men på turen så ffikk vi å se to store byer, Berlin og Krakow i Polen. Krakow var jo en fantastisk fin by, synes å heuske at den er kjent for den gamle, fine arkitekturen og gamle brosteinsgatene, det var gammel bebyggelse så og si overalt, utrolig mye vakkert og storslått, mye fra 16 og 1700-tallet, blant annet Wavel slott midt i byen, opprinnelig fra Middelalderen, det ligger et sagn om en drage rundt byggingen av slottet ^^ Jeg vil virkelig anbefale deg og Ruben å dra dit en gang, Polen er ikke så grått og trist som mange sier, synes det var vakker der jeg, selv om det var litt stusselig enkelte steder på landet, men Krakow var som sagt nydelig.

Har utrolig lyst å reise til Russland, og Praha!

Den Grønnkledde

14.10.2013 kl.09:36

Ser ut som et koselig sted! Har hørt Riga ikke skulle være så fint, men det ser da ikke helt sant ut.. Art nouveau og middelalderske stil(er) må vel nødvendigvis bidra til å gjøre ting mer eller mindre fabelaktig, ihvertfall ^^

Har selv kun vært i Tallinn, av de øst-østlige. Veldig hyggelig by!

Tigertina

14.10.2013 kl.23:26

Forstår godt hvorfor du liker denne stilen! Nydelig er den, nesten eventyraktig! :D

Takk for flotte bilder!

Naviana

15.10.2013 kl.12:50

Den Grønnkledde:
Hehe... Vel, jeg vil ikke egentlig anbefale å reise til Riga, ikke fordi jeg hadde en dårlig opplevelse, jeg hadde koselige dager, bodde på hotell med kjempegod og sunn mat og opplevde mye spennende hver dag, og hadde ikke noen spesielle mål for å være der annet enn å.. gjøre noe annet ;) Men det er jo dette med å gjøre det beste ut av det...
Jeg har inntrykk av at Tallin er en større opplevelse, ja!

Naviana

15.10.2013 kl.12:51

Tigertina:
Bare hyggelig, glad du likte dem ^^

Fru S.

16.10.2013 kl.17:00

Art Nouveau <3 Nok ein gong har du klart å finne det vakre i stadane du besøker ^^ Tsjekkia (Praha) og Kroatia (Dubrovnik) dei einaste aust-europeiske landa eg har vore i, men kanskje det vert fleire etterkvart? Russland står foreløpig først på ønskelista i såfall!

Naviana

18.10.2013 kl.12:19

Fru S.:
Takk! Ja, kanskje det? Russland står definitivt øverst på ønskelista for min del også! Russland og Wales :)

ChristinaElena

19.10.2013 kl.14:22

Åh, Riga ja! Jeg reiste en tur til Riga forrige sommer med foreldrene mine og bestemor. Det var en utrolig koselig tur :)

Naviana

19.10.2013 kl.16:09

ChristinaElena:
Den sommeren her? Hehe, morsomt sammentreff, jeg hadde også et slikt reisefelle ;)

ChristinaElena

19.10.2013 kl.19:11

Nei, mente sommeren 2012. Denne sommeren var jeg i Praha. Neste år blir det muligens Dublin! :) Hehe, ja, morsomt sammentreff! Må si at bestemor er herlig å ha med seg på ferie :)

Naviana

19.10.2013 kl.22:05

ChristinaElena:
Ah, skjønner! Hehe, ja, jeg bodde på hotellrom med bestemor, er veldig glad i henne og det er ikke ofte jeg får tilbrakt tid med henne siden jeg har bodd langt unna all familie i en lang årrekke ;)

ChristinaElena

19.10.2013 kl.22:35

Det må jo ha vært kjempekoselig da, å bo på rom med henne? :) Da skjønner jeg at det sikkert er godt å treffes og reise en tur sammen! Bestemor har vært med oss på ferie hver sommer i noen år nå, og det synes jeg er herlig! :)

Naviana

19.10.2013 kl.23:22

ChristinaElena:
Jepp, det var det :) Dette var nok den første og kanskje siste familiereisen på veldig mange år for min del... mange grunner for det, men først og fremst fordi jeg har mitt eget liv og lille "familie" nå :)

~Gaiadóttir~

20.10.2013 kl.14:35

Så utrolig mange fine og magiske steder og detaljer du tiltrekker deg, Janne :D Jeg visste ikke at Riga og Latvia hadde så mye Art Nouveau og jugendstil! Det er virkelig fint, men jeg har nesten aldri sett det i virkeligheten - jeg burde virkelig reise til Riga.

(Bestevenninnen til søsteren min er jo derfra - rart hun aldri har nevnt disse tingene som du nevner^^)

Selv har jeg bare vært i Kraków, i 2009, men det var mange fine, gamle bygninger og detaljer der, men ikke helt i samme skala som dette :)

Når og i hvilken sammenheng dro du på kunstreise til Praha, forresten? Jeg blir stadig forbauset og forundret over alt du har gjort og kan og skal. Du er et utrolig menneske, Janne.

Naviana

20.10.2013 kl.19:29

~Gaiadóttir~:
Så koselig å høre, kjære deg :) <3 Jeg vet ikke helt hva som er den beste Art Nouveau- byen å besøke, egentlig! Men vil tro Barcelona! :D Det er bare at kuntstneren Alphonso Mucha kommer fra Tsjekkia, og dermed er det museer og slikt med ham i Praha. En stor opplevelse!

Jeg var med klassen min til Praha høsten 2005, det var kjempegøy! Alle var jo på fylla hver dag utenom meg, men likevel... :) Har dessverre ikke særlig med bilder fra turen, ettersom jeg klarte å glemme igjen kameraet mitt på flyet, av alle ting! Fant det ut akkurat når jeg kom ut fra flyet, men da fikk jeg ikke gå inn igjen for å hente det... Hehe.

Skriv en ny kommentar

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits