Slott, klipper og vulkansk øy

Jeg tenker å avrunde beretningene mine fra Skottland med dette innlegget, alså med erketypiske skotske slottsruiner, grønne landskap og klipper mot havet! Noen slott rakk jeg jo å få sett, selv om det kan telles som få i forhold til forrige reise. Det er litt vanskelig å ikke fascinere seg for slott, men jeg må nesten analysere mitt indre litt for å finne et godt svar på hvorfor. Slott representerer jo i utgangspunktet noe jeg aldeles ikke har troen på, sentralisert makt og føydalsystemer, slott manifesteres vel når alt kommer til alt ut fra frykt og angst ;) I en virkelig høykultur ville ikke slikt hatt en naturlig plass. Jeg assosierer ikke fremskritt og å nå høyt eller lavt med teknologisk og materiell utvikling, men med psykologisk og åndelig utvikling, og sånn sett tror jeg nok det har stått bedre til med menneskeheten i visse tidligere tider. Derav den nostalgiske og lengtende delen av meg som tydeligvis ser ut til å tilfredsstilles av mosegrodde ruiner, kanskje også fordi vi trenger å bli minnet på våre store mesterverks forgjengelighet.

Det første vi reiste innom var Dirleton Castle, et slott fra tidlig middelalder som nå står i ruiner etter tidligere harde kamper for å bevare Skottlands uavhengighet fra England. Det hadde en gang en imponerende vollgrav og mange tårn, men nå ligner det nokså mye på mange av de andre ruinene i Skottland... som er et land der man får følelsen av at det er et slott på hver topp ;) I sterk kontrast til Norge, der imponerende ruiner av flott steinarbeid er et sjeldent skue.

Ferden gikk videre mot kysten, der landskapet endte stupbratt ned mot havet slik som det ofte gjør rundtom i Storbritannia. På veien til det neste slottet oppdaget vi en utrolig merkelig liten øy et stykke fra land, en spesiell klippeformasjon som bare steg rett opp av havet. I tillegg skimtet jeg en svermende sky av grått og hvitt rundt hele øya, som jeg snart la merke til at dekket hele overflaten med hvite fugler som et lag av nysnø. I ettertid fant jeg ut at stedet kalles for The Bass Rock, består av vulkansk stein og huser ufattelig nok over 150 000 sjøfugler med navn "gannets"/havsuler! Tydeligvis den største samlede kolonien i verden, så det er virkelig et imponerende syn som nesten ser litt uvirkelig ut. Da er det kanskje ikke så rart at mange forfattere har hentet inspirasjon fra stedet til sine egne historier ;)

På land like ved Bass Rock ligger Tantallon Castle, en festning fra 14- tallet som nå står i ruiner. Det består av en stor vegg som vender mot fastlandet, og tre andre sider som går vertikalt ned mot havet, altså ganske så beskyttet ;)


English translation:
So this is the end of my Scotland travel. Thank you for following my journey around this old and enchanting country! Perhaps one day I will also post some of the amazing memories from my first journey :)
The last days in Scotland were spent visiting old ruins, castles, villages and green nature. I'm quite fascinated by castles, because of all the great stone work covered with soft moss, epic adventures, fairytales and the like... On the other side, castles represent centralized power and feudalism and therefore opposes some of my deepest values ;) But allthough castles is a thing of the past, hopefully beautiful stone buildings with towers are not!

In Scotland you get the feeling there are or were castles and ruins on every height, while in Norway they are a rare sight indeed. The first one we visited this day were Dirleton Castle, which were in ruins due to Scotlands fights for indepence from England in earlier ages. On our way to the next castle, we discovered a strange cliff like island rising up from the sea. It was surrounded by a swarm like millions of insects, but it turned out to be hundreds of thousands of white birds called gannets flying around or covering the surface of the island like a layer of fresh snow. It's the largest colony of these kind of sea birds in the world, a quite impressive sight looking slightly surreal. Apparently this volcanic island named Bass Rock has inspired many stories and tales during the years. On the main land nearby located on steep cliffs and built with local red rock lies Tantallon Castle, outlooking the sea in the direction of Norway, where I soon after had to go.


Mange duer bodde her


Et tårn vi reiste innom


Duehuset ved Dirleton Castle, som huset flere tusen duer!


Alle de små nisjene var hjem til duer


Ruiner


Dirleton Castle


Utsikt
I hvelvene, på vei ned til en creepy fangekjeller
I vinduet


Kunne nesten ikke dra fra Skottland uten å posere litt ;)
Slottshagen var ganske fin


Typiske skotske rekkehus ^^


Koselig


Bass Rock, kameraet mitt kunne ikke prestere noe bedre bilder dessverre..


Alt det hvite er tett i tett med fugler, det kommer ikke så tydelig frem hverken dem eller den store grå svermen rundt øya


Tantallon Castle og Bass Rock
Klipper ^^


Ikke helt Cliffs of Moher, men flotte uansett


Ruiner over klippene


Farvel til slottet og til Skottland for denne gang!


Håper dere har satt pris på å bli med litt på reisen min! ;)

Liker dere slott?

Stikkord:

23 kommentarer

jomalu

10.03.2013 kl.12:45

Kjempestas å lese om skottland og se bilder fra naturen og de gamle slottene der! Reiser til skottland om en mnd og ditt innlegg bidrar til at jeg gleder meg enda mer! :)

Randomjenta

10.03.2013 kl.14:18

Det har vært kjempefint å både lese/se bilder fra det flotte landet på bloggen din! Skottland har en magi som mange andre land mangler. Bildene over er nydelige! Skjønner godt hva du mener angående slott, og hodet mitt klarer ikke å unngå å bli fascinert - uansett. Hehe. Takk for reisen!

annettesfoto

10.03.2013 kl.23:35

Jeg er i likhet med deg, veldig fasinert av slott, og ruiner. Aller mest fordi det er noe gammelt som rommer mye historie, kanskje også fordi de er store og imponerende. Jeg vet ikke, men det er bare interessant. Jeg skal nok få kommet meg til Skottland en vakker dag, det var hvertfall koselig å se bildene du delte med oss :-)

pyrodam

11.03.2013 kl.13:19

Gleder meg ovet dine nye innlegg hver gang. Det er som å åpne en bok med bilder fra et eventyr. Du er så vakker på mange måter ^^

Den Grønnkledde

11.03.2013 kl.15:44

Koselig innlegg, som vanlig. ^^ Er veldig fascinert av slott selv, men har aldri hatt gleden av å se noen i levende live. Skal imidlertid til Skottland en tur snart selv (endelig ! ;D ) og da blir det ihvertfall minst ett slott på menyen, hihi.

Fine bilder, og fine deg, selvsagt. :) Elsker stilen din, den harmonerer så fint med slike magiske omgivelser!

Heidi

11.03.2013 kl.15:57

Så fine bilder av deg, med slottsruiner i bakgrunn! ^^ Det har helt klart vært koselig å få innblikk i Skottlandsreisen din, med masse eye-candy og inspirasjon hele veien! Hihi. Jeg deler din fascinasjon for slott, og for min del tror jeg fascinasjonen ligger i at det for meg er et eventyrsymbol. Slott tilhører liksom en verden av legender og magi :)

Silje S.

11.03.2013 kl.18:40

Ja det er noko eiget med slott, desse mosekledde gamle steinstrukturene som vitner om svunne tider og svunne tanker.. drøymer meg alltid litt vekk eg *smile*

Ellers veldig vakre bilder av deg ved ruinene, du er som tatt ut av ein film ^^

Juliette

11.03.2013 kl.20:52

Woooow ! *o*

I've been to Shetland last year, there was only ... one castle (in Scalloway). xD Your photos make me want to get back there, it's such a beautiful country ! (although I only know a small and remote part of it ^^)

Linda

12.03.2013 kl.10:56

Ojoj, for noen fine bilder av et utrolig vakker sted! Og du er så fin! :D Begynner å glede meg til vår Skottlandstur nå som bare er to måneder unna! :D

~Marina Aurora~

12.03.2013 kl.23:24

Skottland virker så majestetisk, magisk og vakkerrt, kommer ikke over det, har jo som du vet vært facinert og betatt av alle disse britiske landene lenge, vil mer til Irland enn Skottland men Skottland er absolutt nummer 2, du bidrar virkelig til at jeg gleder meg til å dra dit en vakker dag. Bildene av deg her var kjempefine. Skjønner hva du mener med slottene også, det de representerer og har vært er jo egentlig ikke noe særlig bra i utgangspunktet, tror jeg er fascinert av dem fordi de er så storslåtte, så gamle og vitner om en tid som også hadde mye vakkert i seg, middelalderen hadde jo mange vakre ideer også, kunst, musikk og mye annet.

Pearl of Wisdom

18.03.2013 kl.17:46

For et herlig innlegg, Janne! Du er så flink til å skrive og til å fotografere. Føler alltid at jeg kan vente meg en liten reise når jeg går inn på bloggen din <3

Jeg liker slott veldig godt. Jeg sier meg enig i det Marina sier. Det var flott sagt :)

Har fått meg en ny blogg, som du kanskje ser <3 *Vårklemmer*

Naviana

18.03.2013 kl.19:03

Randomjenta:
Hihi, tusen takk! Glad du satte pris på det, du som er så flink til å reiseblogge :D

Naviana

18.03.2013 kl.19:26

annettesfoto:
Det er det! :) Du hadde nok kledd Skottland kan jeg tro!

Naviana

18.03.2013 kl.19:28

pyrodam:
Awww *tørke en tåre* Så utrolig koselig sagt! :) Setter stor pris på å høre det, skal du vite.

Naviana

19.03.2013 kl.13:08

Juliette:
Aww, yes, Scotland will not disappoint you, there is such an abundance of castles you can't help keeping stumbling upon them ;)

Naviana

19.03.2013 kl.13:09

Pearl of Wisdom:
Åååh, tusen takk fineste deg! <3
Jaaa, det vet jeg, du dukker jo opp i nyhetsoppdateringene her på blogg.no! Nyyyydelig blogg, hihi ^^

Naviana

19.03.2013 kl.13:36

Linda:
Tuuusen takk *neie pent* :) Jeg gleder meg med deg! Håper du får sett de legendariske klokkeblåstjerneskogene/bluebell woods! En av mine store drømmer her i livet... hihi.

Naviana

19.03.2013 kl.13:39

Den Grønnkledde:
Oi, har du ikke? Da har du mye å glede deg til! :D Den følelsen blir sittende i kroppen ;) Skal du til Skottland i år? Ooog jo, hadde du det fint i Nederland?

Iiihh, takker og neier! <3

Naviana

19.03.2013 kl.13:42

Silje S.:
Ikke sant... de bringer en rett tilbake i tid, og gir gjenklang i oss i lange tider, kanskje for alltid :)

Aww, takk, kjære deg ;) *klemme*

Naviana

19.03.2013 kl.13:44

Heidi:
Det er så sant! Eventyr har man jo så mange gode minner om, og med slott og store eventyrskoger er man jo midt i legendene... Mange nå til dags drømmer nok om fordums storslagenhet og edle dåder, i en ofte grå og kjedelig hverdag. Jeg har vært en av dem, men nå prøver jeg mer og mer å leve det ut i det virkelige livet... ;D

Naviana

19.03.2013 kl.13:51

~Marina Aurora~:
Takk for en så fint skrevet kommentar :) Det er sant, mye fascinerende med middelalderen, vi får fokusere på det fine og vakre ;)

Ainjali

19.03.2013 kl.15:57

Så flott innlegg, igjen, som vanlig! Jeg er også svak for slott, og har det litt som deg, for de representerer jo, som du sier, sentralisert makt og føydalsystemer som har ført til at mange har måttet ofre mye for at en elite skal få slike luksuser. Mennesker har jo alltid forsøkt å bygge for å beskytte seg selv, men også for å representere Guds/gudenes bolig(er), kosmos og guds skaperverk - slik som f.eks gotiske katedraler og ymse templer. Det er jo så mange vakre majestetiske bygninger rundt om i verden, men dessverre har mange en svært mørk historie bak seg. Man kan jo bli svett av imponasje for de som har desginet og bygget dem, men likevel lar det seg vanskelig gjøre å overse hvor mye det har tæret på folket som har muliggjort det.

Uansett, flotte slott og flotte bilder! Likte virkelig den øya, minte meg litt om Arnold Böcklins bilder. hagene i rekkehusene var jo kjempefine. Hadde jeg noengang skullet bo i rekkehus (God forbid!) skulle det vært et slikt. Og du tar deg veldig godt ut, som vanlig! Nydelig med slott i bakgrunn :)

Naviana

23.03.2013 kl.18:48

Ainjali:
Ja, de fleste store og imponerende strukturer er nok laget av mye smerte og tårer ;) Så lenge de ikke har hatt antigravitasjonsteknologier.. :p Jeg kommer nok ikke til å slutte å la meg imponere av den grunn, det ligger jo mye dedikasjon og kjærlighet bak også.

Hihih, takk, koselig å høre!

Skriv en ny kommentar

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits