Vikingsamling

Denne helgen skulle jeg egentlig vært på vikingsamling og kistemaking i nabofjorden, men grunnet en mengde andre ting å gjøre får jeg ha det til gode en annen gang. Jeg har ikke vært involvert i noe vikinglag siden jeg bodde på Haugalandet, så det er jo kanskje på tide. I hele oppveksten var jeg uvanlig opptatt av vikinger og keltere, og fikk aldri nok av å lese om vår mystiske fortid. Selv om jeg er en fri sjel som ikke begrenser meg til en tidsepoke, er jo vikinglagene her i landet ofte eneste mulighet til å på en organisert måte kle seg opp i fine behagelige klær og gjøre noe meningsfullt som å utføre gamle håndtverksteknikker, lære om våre forfedre, omgi seg med bra musikk og unnslippe alt det teknologiske.

Selv føler jeg meg langt mer tiltrukket av tidene før vikingtid, mjød- og krigskultur av mange grunner, men vikinglagene blir nok mer nyanserte etterhvert de også ;) Møre frie vikinger virker i alle fall som et bra lag verdimessig sett, og har en åpen og inkluderende holdning. Så det er mulig jeg involverer meg littegrann der. Tiden vil vise. Her er i alle fall noen bilder fra en vikinghelg en tid tilbake. Da var vi på et vakkert sted ved fjorden der det er bygget opp et langhus og anlagt en urtehage.

Link til forrige samling jeg var med på, det vakre vikingmarkedet i mai her :)


English translation: Pictures from weekend with the areas fellow vikings, they are some quite lovely people and the place was beautifully made. You can see a reconstruction of a viking longhouse by the fjord. I rather not miss opportunities for wearing nice comfortable clothing, doing old handicrafts, learning about our past, listening to great music and getting away from all technological and artificial ;)


Tilfeldigvis dagen med det første snøfallet i fjellene rundt her


Møre Frie Vikingers banner, som henger inne i langhuset. Er det ikke flott? :)


Edvard, koselige vikingen som bor på stedet, har mange talenter
Inne i langhuset og gildehallen


En superkoselig sove- alkove! :)


Jeg titter inni


De hadde laget et veldig koselig kjøkken
Røykfullt, med utsikt mot urtehagen


Klart for etegilde?


Stemning


Fascineres du av historie? Interesserer du deg for vikinger, og er du med i vikinglag eller annet historisk lag?

21 kommentarer

Katrine

24.11.2012 kl.17:47

Det så koselig ut :)

Jeg er jo med i Trondheim vikinglag, og driver med ganske mye der :)

Historieinteressert er jeg jo så absolutt! Stor del av både livet og studiene :)

Marina Aurora

24.11.2012 kl.18:50

Har alltid vært fascinert av vikinger og keltere jeg og, som du sier og så er det jo kanskje litt sant at Vikinglag er de eneste orginasjonene hvor mennesker som oss kan være oss selv og ha det fint i, og engasjere seg virkelig i. Norge er så sportifisert som jeg kaller det synes jeg. For dårlige tilbud for barn og ungdom på bygdene er det iallefall.

Var jo egentlig sånn at jeg skulle reise med dere, men som vi vet så er det jo Juleblotet i romjula også da,håper du også har anledning da (:

Og som du vet så elsker jeg historie, ikke alle periode er like spennende og fine selvsagt, har ikke noe sans for 1600 og 1700-tallet egentlig. Men både vikingtiden i Norden men enda mer som du også sier, tiden før det er mest intressant. Bronsealderen må jeg nesten si er enda mer spennende enn vikingtid, er littfor mye krigerkultur i vikingtiden synes jeg. Men kvinnene i vikingsamfunnet hadde en sterkere stillig enn i mange andre land i Europa på den tiden også.

Jeg føler meg som en blanding av viking og kelter for å være ærlig, at Irland nesten kunne vært mitt andre hjem, føler en sterk tilkntning til det landet selv om jeg aldri har vært der.. *sukk*

Og ååh, det ser jo skikkelig koselig ut i Tresfjorden, gleder meg til å få sett.

Ellers elsker jeg renessansen, og middelalderen. Og siste halvdel av 1800-tallet.

Lina Litheria

24.11.2012 kl.19:30

Så koselig det ser ut ^-^ Skille likt å ha settet tennene i et salt kjøttstykke der.

Naviana

24.11.2012 kl.20:38

Marina Aurora:
Vel, vikinglag er langt fra de eneste organisasjonene da, men akkurat i disse traktene er det muligens det ;) Den andre valgmuligheten for min del er soppforeningen, men deres virksomhet er hovedsaklig på høsten. Jeg savner aller mest dedikerte organisasjoner rettet mot bærekraft og dypøkologi.

Etter å blant annet ha lest hele historien til alkoholkonsum i Norge klarer jeg visst ikke å romantisere en bit av historien mer, hehe. Finner ikke linken, men det var på enellerannen vikinghistorieside. Akk ja, jeg vender blikket fremover :) Men klarer ikke akkurat la være å tenke på historiens fine, vakre og edle øyeblikk heller.

Samme her, føler definitivt en sterkere tilknytning til det keltiske, eller til det gamle russiske, og jeg tror nok at (områdene som kalles) Norge har hatt en sterkere link til disse kulturene enn hva som hittil har kommet frem... og da snakker jeg ikke om vikingtokter... Historien vår er litt som havet tror jeg, like mye vi ikke vet :)

Dette langhuset ligger forresten i den fjorden der Surnadal er, bare på andre siden. Ca 10 min fra Tingvoll. Men er sikker på at det er koselig i Tresfjorden også.

Naviana

24.11.2012 kl.20:39

Lina Litheria:
Hihih, ja, det gjør godt å delta på arrangementer med litt skikkelig mat ;)

Lagnad

24.11.2012 kl.22:55

Ai, så ufatterlig vakkert! Har lest bloggen din en stund, og du inspirerer meg så utrolig mye! Jeg får så lyst til å reise, og oppleve nye ting.

Drømmer så smått om å en gang kunne innrede drømmehuset i viking-inspirert stil, med grove tremøbler, peis og levende lys. Vakre bilder og inspirerende tekst! :D

Det er godt det er mennesker som brenner for historie, og holder den levende på så fantastisk vis som her. :)

Kristine

24.11.2012 kl.23:56

Jeg synes historie er veldig fasinerende, men aldri egentlig satt meg veldig inn i det.

Husker godt når jeg gikk på barneskolen og vi hadde om steinalderen, og jeg og ei venninne snek oss inn i klasserommet til et av de høyere trinnene og lånte en historiebok og kopierte opp, siden det sto mye mer i bøkene deres enn i våre. Morsomme minner =)

Flotte bilder, man får jo utrolig lyst til å dra å se selv:D

Marina Aurora

26.11.2012 kl.12:32

Ja, det er vel mest rundt her i området som du sier x)

Vet du hva ? Det tror jeg også, tror det er veldig mye som ikke har kommet fram i lyset når det gjelder fortiden vår. Jeg tror og vi har hatt veldig sterk tilkytning til den gamle keltiske og russiske kulturen, kan ikke så mye om sistnevnte men vet at norske og svenske vikinger bosatte seg i Russland i den norrøne tiden.

Aaah, okey x) Visste ikke at de hadde et sted på Nordmøre også.

Naviana

26.11.2012 kl.13:27

Katrine:
Dere har det sikkert gøy :) Hvor ofte møtes dere?
Det er bra, man må jo jobbe/studere ting man brenner for ^^

Bera

26.11.2012 kl.13:30

Tusen takk!^^ Sto opp så tidlig siden jeg skulle inn på Dogs4All i Lillestrøm:) Må heldigvis ikke opp så tidlig hver dag, da hadde jeg blitt en zombie til slutt tror jeg, hehe. Skjønner ikke hvordan du klarte å stå opp så tidlig, også om vinteren! Syns alltid det er ekstra tungt å stå opp når alt er mørkt ute. Om sommeren er det jo bare deilig å våkne samtidig som solen^^

Vikinglag er koselig! er ikke med i et selv, men har tenkt litt på å melde meg inn. Syns det virker som en fin måte å bli kjent med nye, spennende mennesker på^^ Men nå virker det ikke som vikingmenneskene er så veldig aktive om vinteren? Så får drøye det til våren å se da:)

Veldig fine julegavetips under her forresten!:D De kommer godt med i kjøpestopp-perioden min. Gleder meg masse til å komme i gang med den, har egentlig tyvstartet litt, men det er jo bare positivt egentlig. Du er flink som har levd ca slik så lenge, håper jeg får motivasjon til å fortsette når jeg er ferdig med mine 6mnd. Tror egentlig det skal gå ganske greit når jeg først har kommet meg igjennom "avvenningen", hehe^^

Naviana

26.11.2012 kl.13:33

Kristine:
Nei, man lærer egentlig ikke alltid særlig mye på skolen... :P
Hehe, men det var lurt da! Man må ta læringen i egne hender altså ;)
Det blir nok flere muligheter i fremtiden til å se levende historie.

Naviana

26.11.2012 kl.16:08

Bera:
Ah, DA skjønner jeg, hehe. Vel, det krevde knallhard disiplin så klart, og en av hovedårsakene var jo å kunne utnytte dagslyset maksimalt.

Vel, det er på våren, sommer og høsten vikingmarkedene er, men de fleste lokallag har aktiviteter gjennom vinteren også, slik som juleblot og helger der de møtes og lager ting.

Så koselig at du likte julegavetipsene :) Ja, for min del går det veldig fint, lager mye av julegavene selv, kombinerer med unike og fine bruktkjøp og litt nytt. I år prøver jeg å lage holdbar mat og snacks også som jeg tenker å pakke i fine beholdere.

Katrine

26.11.2012 kl.16:13

Sv: Det kommer litt an på hva man er med på i vikinglaget egentlig ;) Jeg pleier å være med på håndverkskvelder som i alle fall er annenhver uke :) Også har vi en sanggruppe som jeg etterhvert skal ta litt mer ansvar for, så satser på å få litt mer faste øvinger over jul!

Ellers så møtes jo stadig en del av oss :)

Silje S.

26.11.2012 kl.16:50

Som du veit har også eg interesse for historie, spesielt den delen av historia som sentrerer rundt det keltiske og det norrøne. Dei er begge kulturar som fascinerer og inspirerer meg på så mange vis og det er ingen tvil om at dei ligg meg nært om hjarte. Å hente det beste frå desse tidene og kulturane - og implementere det i det daglege liv - er noko eg svært gjerne ønskjer :)

Det norrøne er nok det av dei to som ligg meg aller nærast og eg må innrømme at min indre viking vert svært lykkeleg av å sjå desse koselege bildene. Stemninga er så heimleg og gjer godt for sjelen <3 Skulle sjølv ønske eg kunne vore aktiv i eit vikinglag og eg håpar å bli det med tid og stunder. Desverre er det ikkje noko rett i nærleiken her, næraste blir litt over ein times køyretur (til Askøy), men vi får prøve å delta på alt vi kan ^^

*ønske seg langhus til jul*

Naviana

26.11.2012 kl.17:05

Lagnad:
Aww, det gleder meg masse å høre! :)
Ja, tenk så koselig å ha et vikingehus med gresstak og drakestil ^^ Selv om jeg skal ha et organisk formet hus av halmballer, tre, stein og leire, tenker jeg å ta med meg noen vikinginspirerte detaljer, som drakehoder og norrøn/keltiske treutskjæringer... + gresstak og tårn *fnis* Det blir en merkelig, men fin miks tror jeg.

Silje S.

26.11.2012 kl.19:17

Eg trur det blir ein perfekt miks ^^

Lagnad

26.11.2012 kl.19:53

Oi, det hørtes helt fantastisk ut! Det er så behagelig og beroligende å omgi seg med naturlige, organiske former! :)

Linda

27.11.2012 kl.11:24

Ojoj! Så spennende og fint. Likte spesielt godt den sovealkoven:D

Veldig interessert i historie, men er ikke med på noe sånt nei:P

Ainjali

27.11.2012 kl.18:01

For et utrolig koselig sted. Elsker slike gamle langhus, og sovealkoven så jo utrolig kos ut :)

Har også stor interesse for historie, både kulturhistorie, kunsthistorie, idehistorie og religionshistorie, både 'den store historien' og den lille historien. Jeg kan egentlig ikke skjønne hvordan det går an å ikke interessere seg for historie. Den er jo en del av oss, og det er jo fordi vi har historien at vi har mye av den kunnskapen vi har. Vi tar alt for gitt, men de epistemologiske erkjennelsene vi hver dag gjør ubevisst er et resultat av historien, at noen andre har kommet til konklusjonene før oss, dokumentert dem og latt oss arve det og inkorporere dem i våre 'sanhhetsarkiver'. Så det å gå tilbake og lese om hvordan andre mennesker har tenkt og levd før, er utrolig lærerikt for ens eget liv. Vi har så utrolig mye å lære av historien.

Det som imidlertid er ganske trist er hvor mye av den som er tapt, ettersom det meste av historie som er nedskrevet er av DWEM (dead white european males), ettersom det var de med makt og ressurser som som oftest skrev historie. Heldigvis har vi jo også funnet noe av de 'mindre heldige'. En annen ting som er utrolig trist er jo at det er så mange som ikke ivaretar gamle historiske steder og kulturminner. Sånn som når de bestemmer seg for å bygge nye boligfelt på gamle norrøne kult-steder.

Ellers er det vanskelig å begrense seg til enkelte felt synes jeg. Det er så mye som er så spennende. Er ikke med i noe lag av noe slag, men en dag når jeg får etablert meg ordentlig et sted, så kanskje. Er jo veldig glad i lokal historie også.

Naviana

03.12.2012 kl.20:47

Silje S.:
Ååh, det høres så fint ut, kjære vikingsøster ;) Jeg føler meg jo også vært knyttet til våre røtter i dette landet, røtter som strekker seg mye lengre tilbake enn våre historier kan bære ord om. Jeg ser frem til vår fremtid der vi kan våkne mer opp og virkelig se og kjenne vår historie, kanskje følge den like til kilden ;)

Naviana

04.12.2012 kl.01:30

Ainjali:
Det er så sant, kjære deg! Hjertet mitt fryder seg over flere som har øyne for slikt.
Det er viktig å bevare det gamle, men samtidig gi rom for det nye og fruktbare :)

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits