Samhain ~ Tåke, mystikk og kronglete greiner

Livets hjul har nå dreid seg mot de veldig lyse, lette, vårlige dagene... de fleste dager er likevel fremdeles mørke, regnrike og vindfulle her hos oss, og høsten og vinteren har fortsatt litt tak i min vårsjel. Men enn så mye jeg forguder våren, er jeg likevel septemberbarn, og alle har vi våre dystrere aspekter. Å balansere lys og mørke betyr mye for meg, å møte mine egne skyggesider, å se og observere... jeg har et helt univers inni meg, der det også finnes mørke avkroker. Jeg har vandret inn i det mørkeste av det mørke og møtt og gitt slipp på mye smerte. Det er utrolig givende, berikende og utviklende, uansett hvor vanskelig det kan være. Det er ikke slik at man trenger å gi det mørke så mye oppmerksomhet... men av og til betyr det så mye å bare være til stede, reflektere, gå innover i seg selv og forløse det vi ikke trenger å ta med videre... For fornyet klarhet, styrke og glede. 

Samhain er en slik natt, en tid uten klare grenser, der sløret mellom verdnene er tynnere enn ellers, og alt er mystisk, transparent, drømmeaktig... Jeg markerer alltid årstider og naturens sykluser, og av en eller annen grunn har jeg hele tiden tatt mye inpirasjon fra det keltiske, det står meg nært til hjertet. Jeg har hel og full forståelse for folk som mener det umulig kan være noe spesielt med dager som dette... men ut fra mine opplevelser med Samhain så er det virkelig en unik energi over denne tiden, uten å på noen måte prøve å frembringe den. Og det er følelsen av å bare bli omsluttet av kjølig frostrøyktåke, hilst velkommen av kronglete nakne greiner og befinne seg midt i et mystisk tidløst land av flakkende lys, hviskende stemmer og skimrende månelys. 


I løpet av få sekunder hadde jeg malt meg sånn, dette var egentlig ment som en skisse...
Ellers hev jeg på meg en enkel kjole og et par rådyrhorn før jeg løp ut i høstskogen ;)


Noen hadde pyntet så fint, utrolig nok både her og der


Litt fint dette stedet også da :) Jeg er ikke en halloweenfeireperson og har
egentlig aldri holdt på med det, men jeg synes utskjærte gresskar og levende
lys er kjempefint, og pynter alltid hjemme etter årstidene.


Legger ved et bilde av et par gresskar jeg skjærte ut for noen år siden... Tree of Life og Triquetra, noen av de fineste symbolene jeg vet om. Utskjært med en lite egnet kniv, hehe.


Mange mange lykter i skogen...
Og til slutt... tro det eller ikke, så møtte jeg på min gamle venn Eiketreet, og vi bor temmelig langt
fra hverandre! Sist jeg møtte det var i forifjor, så det var virkelig gledelig og ærefullt å hilse på det igjen. 


Høstens konge <3 Og portalen til andre verdener :)

Må bare nevne at disse bildene ikke er redigert, det var virkelig akkurat slik og enda mye vakrere å bare være der. Selv om det begynner å bli en stund siden, følte jeg for å dele noe av stemningen med dere.


Translation: I'm such a person that celebrates the seasons, listen to what they say and rejoyce in what they offers ... Some times this means to travel to the darkest corners of the mind to transform and letting go of it, and even though it might be painful, the path ahead will feel easier and lighter, filled with clarity. Samhain is a time of the year when the veil is thin and everythings feel more transparent, dreamlike, mystical... but this cold days where everything seems to die away also whispers of new life... oh yes, behind all the dead leaves and branches, everything is vibrantly alive, whispering and calling us.
 

Feirer du årstidene og livets rytmer? Betyr Samhain noe spesielt for deg?

31 kommentarer

°Vinterperle°

28.03.2012 kl.21:15

Jeg skjønner ikke hvordan du har klart å skjære ut de symbolene i de gresskarene! Det er virkelig en godt utført jobb! Men så er jo du så talentfull så det burde jo ikke komme som noen overraskelse at du klarer det der også^^

Stilige bilder, skjønner at du får en spesiell stemning av det der :)

Jeg har ikke noe forhold til Samhain, så jeg forstår at har misforstått og gått glipp av noe :o *sukk* Eneste jeg har et forhold til er Halloween etter at jeg hadde en amerikansk lærerinne på barneskolen som lot hele skolen feire dagen med utkledning, spøkelseshus i klasserom og god mat på langbord i gangene. Det var tider det :) Skulle dog ønske jeg kunne oppleve den litt dypere siden av slike dager og rytmer.

Katrine

28.03.2012 kl.21:46

Dette var magisk lesning og magiske bilder kjære deg! <3

Jeg skulle virkelig likt å oppleve dette med deg :) Gresskarene var nydelig forresten!

Jeg har nok ikke noe veldig spesielt forhold til Samhain. Men hvem sier at jeg ikke kan få det med tiden? Ofte føler jeg meg så overveldet av skole, jobb og samfunn generelt som pålegger en plikter hele tiden. Jeg liker det jo på et vis, og det er slik er for meg. Men enkelte dager tenker jeg bare på hvor deilig det hadde vært å få slappe av og virkelig nyte. Nyte naturen og suge til meg all energien jeg kunne fra den. Jeg håper jeg får noen fristunder framover, slik at jeg kan nyte våren i skogen :)

Jeg har så lyst til å møte deg igjen også!

Branna Laurelin

28.03.2012 kl.22:15

For noen utrolig flotte gresskar! Skulle ønske jeg var så flink til å skjære ut. Alt jeg får til er et skummelt ansikt, men det er greit :)

Oi, det store eiketreet var virkelig majestetisk!

Flotte bilder, som virkelig viste frem en trolsk atmosfære.

Jeg feirer de fire keltiske høytidene, samt vår- og høstjevndøgn og solvervene :) Samhain er en spesiell dag ja, for det var denne keltiske høytiden jeg først ble kjent med for mange år siden, og jeg har alltid kjent en egen stemning over Samhain og har dyp respekt for den.

Skade Vikinghulder

28.03.2012 kl.22:54

Mmmm, herlig lesning og herlige bilder!

Jeg er veldig opptatt av årstider og sabbater, paganistvikingheks som jeg er ^^ hihi... Men jeg er veldig dårlig på å feire dem likevel, og det er noe jeg vil bli bedre på :) Er spesielt glad i samhain ja, det er en mystisk og deilig tid. Er selv septemberbarn og elsker høsten og dens dysterhet *smiler drømmende*.

SirensVik

29.03.2012 kl.09:50

fantastiske bilder og tekst, inspirerende. ansiktet maleriet var meget vakker. Jeg har alltid hatt en meget sterk forbindelse med festivalene i Wheel of the Year, har familien min alltid hatt de hedenske tradisjoner, spesielt Samhain, vet du her i Canada og USA nærvær av Halloween har alltid vært veldig sterk siden vi er av britisk opprinnelse jeg synes tradisjonen er atmosfæren av stedet for å være enda mer gunstig for kontakt med vesener fra en annen planet, de fleste familier kristne feire veien, men beholder de gamle forskriftene, barn kommer til å be om godteri i nabolaget på trick-or-treat er veldig hyggelig, vi dekker bord med mat for forfedrene når de kommer til å besøke husene og synge sanger for å hedre dem, har vi en enda sterkere kontakt med feer og andre ånder fra en annen planet. Det er veldig vakkert og rørende. vet, ville jeg feire Samhain i Celtic land som Irland eller Skottland bør det være fantastisk, husker jeg en gang da jeg var liten hadde dratt for å besøke min bestefars familie i Gweedore i Irland og det ble innredet opp var det en halloween gresskar med en kroppen er laget av grener i tunet, som et fugleskremsel, husker jeg veldig lite, men det var veldig slående. Jeg tror i alle disse gamle festivalene får nærmere jorden, føle energien i naturen, er det fantastisk!

Karmindra

29.03.2012 kl.10:21

Wow, the pumpkins are so great!!!

:)

Naviana

29.03.2012 kl.22:39

Vinterperle:

Hehe, det var ikke helt enkelt da, krever mye konsentrasjon... og så er det dette med å unngå å skade seg på en litt sløv kniv ;) Hadde jeg hatt gode redskaper hadde det nok gått bedre.

Ja... det var litt sånn... plutselig havnet jeg bare i supermagiskfantastiske samhainland, bortfort av den snirklende tåken! ;)

°Vinterperle°

30.03.2012 kl.11:38

Haha! Huff, skadet du deg? Jeg har faktisk aldri prøvd å skjære ut gresskar før, men de skal jeg virkelig gjøre denne høsten. *dermed basta til seg selv*

IIh. Gøy!

Naviana

30.03.2012 kl.14:22

Vinterperle:

Hehe, neida, men fikk sikkert et par småkutt ;) Er fint å skjære ut gresskar, man kan jo lage hva som helst! Hvis man likevel bruker fruktkjøttet til å lage mat med, så klart. Jeg bruker absolutt alt, også frøene ^^

°Vinterperle°

30.03.2012 kl.19:01

Ja, man burde jo bruke alt! Da får jeg jo prøvd å lage gresskarpai :) Aldri smakt det dét heller, jeg^^

Naviana

31.03.2012 kl.01:11

Katrine:

Tusen takk :) <3 Jeg ville unnet alle å oppleve dette, så du hadde vært høyst velkommen til å tusle rundt med meg i tåken ;)

Det som er så fint med årstidsfeiringer er at de er der for deg om du ønsker det og har tid og rom for det. Så om man ikke får vært en del av det et år, så kanskje en annen gang? Det er så godt å føle en slik frihet. Og snart vil nok livet letne for deg også. Håper vi sees snart igjen! *smile*

Naviana

31.03.2012 kl.02:38

Branna:

Aww, men det er jo greit det også :) Og jeg er sikker på at du får det til om du vil! Det er så koselig å møte flere som verdsetter slikt som dette, som årstider keltisk inspirasjon, etter å ha følt seg så alene i årevis, hihi.

Naviana

31.03.2012 kl.02:39

Karmindra:

Thanks, I'm so glad that you like them! :)

Naviana

31.03.2012 kl.02:45

Vikinghuldra:

Hihi, koselig å høre! :) Det jeg elsker med årstidene og naturen er på en måte at den ER helt uavhengig av religioner og retninger, og at alle kan ha et forhold til den... om de legger frykten til side.

Synes det er litt fascinerende hvordan så mange tror jeg er paganist... når jeg ikke knytter meg opp mot noen religion, bare lytter til hjertet mitt og til naturens kall ;) (Men jeg har en bakgrunn innenfor keltisk kristendom faktisk, den er ganske vakker)

Naviana

31.03.2012 kl.02:49

Vinterperle:

Ja, da blir det nok en minnerik opplevelse! Hihi, gleder meg til det vokser store gresskar med snirkelstilker ute i den fremtidige hagen min jeg ^^

Skade Vikinghulder

31.03.2012 kl.11:40

Ja, jeg tror jeg har lest det tidligere (eller forstått) at du ikke er paganist eller noe annet. Er igrunn litt sånn jeg og - dvs ikke ingen av delene, men mer en kombinasjon av paganisme og åsatru og druidisme osv. Og med fokus på natur, dyr og jordas symbiose framfor guder og gudinner. Jeg ser jo at de fleste natur"tilbedere" bruker guder og gudinner som symboler på noe jordisk, men jeg klarer ikke helt det. Liker å kalle en spade for en spade :) Evt et tre for et tre osv :P

Naviana

31.03.2012 kl.12:08

Skade ☾ Vikinghul:

Jeg tror vi egentlig er ganske like, altså ^^ Forskjellen er vel mest hva man definerer seg som? :) Men det betyr ikke så mye... jeg passer fint inn i mange religioner, og ingen religioner *fnis* Ser på dem som ulike perspektiver å se på livets utfoldelse på, så det er på et vis riktig å si at det finnes både en Gud, og mange guder... men ingen man trenger å tilbe eller underlegge seg, mer som et vennskap. Litt komplisert, men sånn er det for meg ;)

°Vinterperle°

31.03.2012 kl.12:34

OOh, snirkelstilker. Minner meg om når gresskaret til Askepott blir en vogn :) og stilkene snirkler seg så mye at de blir til hjul! :D

Nail Crazy!

31.03.2012 kl.12:57

Kul design på bloggen din :D

Kommenter tilbake ? :)

-Nail Crazy

Alven Ursula

31.03.2012 kl.20:16

For et fantastisk nydelig Eiketre! Det så jo ut som om det var tatt rett utfra en bok om heksekunnskap og mystiske fabeldyr... Vakkert.

Naviana

31.03.2012 kl.22:26

Vinterperle:

Hehe, mhm ^^ De er litt magiske daaa

Naviana

31.03.2012 kl.22:26

Alven Ursula:

Tusen takk :) Noen ganger er virkeligheten mer magisk enn mytene!

Silje S.

01.04.2012 kl.00:59

Desse bildene tok meg rett tilbake til den fortrollande atmosfæra som kjenneteiknar haustmørket og eg kan nesten sjå tåka kome sivande inn for å omslutte meg. Spesielt bilde av deg og Eiketreet var heilt magisk, eg kunne nesten høyre Lorrena McKennitt's "Samhain Night" spele i bakgrunnen :)

Som du veit feirer også vi dei gamle keltiske høgtidene, saman med dei norrøne, og Samhain (eller Samhuinn på skotsk-gælisk) er absolutt ei av årstidsfeiringane som ligg hjarte mitt nærast. Eg håpar vi får muligheit til å dele denne - og andre - fantastiske feiringar i framtida ^^

Naviana

01.04.2012 kl.02:03

Silje S.:

Ååh, fine, kjære deg, det er alltid så koselig når du titter innom her <3 Og vet du, jeg prøvde å legge inn den sangen av Loreena i dette innlegget, men så fikk jeg det ikke til! Kanskje jeg skal prøve igjen?

Og jaaa, årstidsfeiringer kommer alltid til å være sentralt i livsstilen min, og jeg håper vi kan skape noen supervakre feiringer sammen :D Hihi.

(Og tuuuusen takk for verdens koseligste tekstmelding, lover å svare i morgen!)

Naviana

01.04.2012 kl.21:10

SirensVik:

Tusen takk for det :) Det høres veldig flott ut, takk for at du deler historier om hvordan dere har feiret denne magiske tiden av året! Årstidene er noe man kan feire uansett hvilken religion man tilhører, og uansett om man er ateist eller ikke, føler jeg.

Ainjali

02.04.2012 kl.23:37

For et inspirerende innlegg. Magisk! Savner jo høsten igjen når jeg ser de vakre bildene dine.. Skjønner ikke hvordan du får til å ta så utrolig mange magiske og vakre bilder, hele bloggen din er jo fylt med dem.. Jeg føler at jeg kjenner meg mye igjen i det du skriver om å balansere mørke og lyse aspekter, og det å gå inn i sine mørke avkroker og bearbeide gammel bagasje.. Av en eller annen grunn har jeg hatt lett for å knytte slike perioder til høsten.. Jeg har ikke feiret samhain før, men med årene har jeg begynt å lengte mer og mer etter å feire og markere årstidskifter og gamle tradisjoner. Mye blir lett ødelagt av kommersialiseringen som f.eks julehøytiden har gjennomgått i vår tid, jeg har så mye mer lyst til å legge vekt på de gamle aspektene av det, det å gi noe til naturen og alt levende, inkludert, som i saturnalia-feiringen, å gjøre noe for mindre heldige vesener..

Jeg blir så inspirert av å lese og se bilder av det du gjør! Måten du malte ansiktet ditt på var utrolig fint. Og gresskarene har jeg ikke ord for. Skulle ønske jeg fikk til noe slikt selv, men har ikke engang prøvd å skjære ut på vanlig vis..

Eiketreet fikk jeg skikkelig lyst til å møte selv. Har et par sånne gamle tre-venner selv, og det er virkelig et gledelig øyeblikk når man møter dem igjen. Pleide å ligge og filosofere i et eiketre bak huset til foreldrene mine da jeg var liten. Men ikke et så stort gammelt et som ditt da. Men, savner å ha mer kontakt med trær, merker jeg. Skulle ofte ønske at jeg var liten igjen, og kunne ligge/henge i gamle trær store deler av dagen..

Naviana

04.04.2012 kl.20:34

Ainjali:

Aww, tusen takk, så utrolig hyggelig av deg å skrive dette. Jeg opplever så mye vakkert og magisk hele tiden, og synes det er fint å i alle fall dele en liten del av det med andre. For min erfaring oppgjennom årene viser at det har hjulpet og inspirert mange!

Jeg synes også det er synd med all den kommersialiseringen, som er rent penge-basert. Jeg må si jeg prøver det jeg kan for å ikke ta del i det selv, men finne andre og gamle eller fornyede måter å gjøre det på. Egentlig veldig fritt og barneaktig, det er viktig for meg, jeg er ikke egentlig noe ritualmenneske ^^

Jeg har aldri skjært ut gresskar på vanlig vis heller, hehe. Det er egentlig bare å tegne på det du vil med blyant, finne frem en god skarp kniv og begynne å skjære.

Det eiketreet er at av de større jeg har møtt her i Norge ja. Jeg møtte et enda større et da jeg var i Wien da (http://naviana.blogg.no/1295821670_wien__mine_inntrykk.html)! Og en gang i Skottland (http://navanna.deviantart.com/art/Climbing-The-Oak-29242266) ^^ Hihi. Eikekjærlighet.

Ainjali

06.04.2012 kl.18:16

Åh, bare hyggelig, jeg mente hvert ord. Det er så utrolig fint at du deler det du opplever med oss andre som trenger inspirasjonen du gir.. Er helt overbevist om at du hjelper og inspirerer mange!

Skal forsøke å skjære ut mitt første gresskar til høsten. Det er herved bestemt. Takk for inspirasjonen!

Det var virkelig noen mektige trær! *ønske seg stor eik i hagen*

Naviana

08.04.2012 kl.16:00

Ainjali:
Setter veldig pris på det! Og lykke til med utskjæringen ^^ Det er bare å sette i gang og plante eiketrær vet du ;)

Ann Kristin Greiff-Mandal

03.06.2012 kl.20:07

For et nydelig eiketree!!! Åsså det ♥ i midten da!! For et syn! :) Takk som deler! :)

Naviana

03.06.2012 kl.21:21

Ann Kristin Greiff:
Takk for at du verdsatte :) <3 Liker bloggen din!

Skriv en ny kommentar

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits