Sopptur

De som leser bloggen min fast vet kanskje at jeg har en forkjærlighet for sopper, noe som har beriket hver høst i årevis. Jeg bare elsker å sanke fra naturens spisskammer på alle mulige måter! Etter å ha fått inn sanking av store mengder av alskens ville bær med morsmelka, avanserte jeg ytterligere med urter og alle mulige viltvoksende planter, før jeg beveget meg inn på det omfattende området som soppsanking er. Det er litt av en bred og stor verden. Jeg har lenge drømt om å en dag bli en "soppsakkyndig", det vil si at jeg da vil kunne identifising og bruksområder for en stor mengde sopper og også kontrollere at andres fangst er trygg. Uendelig spennende! Det er en så mangfoldig og interessant verden som aldri slutter å overraske. I løpet av årene har jeg lært meg mye på egenhånd, og hver høst blir det mange dager ute i skogen på soppjakt... det er så flott å kunne kombinere favorittaktivitetene sine på den måten, ute i den nydelige høstskogen. Anbefaler alle å gjøre det! Enda bedre blir det når man blir mer kjent med omgivelsene og vet hvor soppene vokser... for meg som flytter hele tiden blir det alltid nye områder å forholde seg til, men det er jo gøy med utfordringer. I høst fant vi ikke så veldig mye forskjellig spiselig sopp, men det ble ganske mye kantarell, piggsopp, skrubb og ikke minst traktkantareller på oss. Fant også mer uvanlige matsopper, men i små mengder. Traktkantarell var virkelig det store i høst, og jeg hørte om flere på andre steder i landet også som kunne kjøre hjem med trillebårer fulle ;)

Translation: I truly love harvesting and gathering from Mother Nature's abundance! All year I'm out looking for wild edible or medicinal plants, herbs, berries and fungi. The mushroom kingdom is such a rich and colorful world full of variety, and I always find it's a real treasurehunt. One of my goals in life is to become a certified "mushroom expert", I already have lots of books and know quite a lot about that amusing world.

Her er link til et av de to første innleggene jeg skrev på denne bloggen faktisk, om soppsanking ;)
 
Her er bilder fra noen av de fine soppsankedagene i høst: 


Min kjære, i bobla vår. Solbriller må visst til i sterkt motlys, hehe. 


Noen ganger må det en liten kjøretur til for å komme til den skogen man vil 


*glede*


*leke med speil og kamera* ;)

 

Over fra kjøretull til litt konstruktiv skogsvandring og skattejakt:

Møte med årets første fluesopper :)


Antrekksbilde.... litt flaut :P Men er ganske glad i de klærne, det er noen av de eldste jeg har. Begynner å innse at mange av klesplaggene mine begynner å bli litt morkne og fillete, men så har de så mye sjel i seg at jeg bare må bruke dem.


Jeg fant små piggsopper *tihi*

  

 
Lilla må til :) 
Nydelig lys i en vakker skog 


Det er fint å gjøre dynamiske tøyeøvelser i skogen


Der er det en, og enda en!

 
Tenk, så møtte jeg sopper som var like lilla som meg selv! :) Silketrevlesopp.


Traktkantareller kan virkelig å kamuflere seg altså! De går nesten helt i ett med det falmende bjørkeløvet.

 
Så fine og rene
Ruben tok et avbrekk i plukkingen og lagde et ly eller lekehus for småfolket i stedet ;)

 

 
Og en liten hvil. 


Hva vi fant den dagen

 
En annen dag vi kom hjem med mye! 


Fornøyd med dagens fangst, vi fant 3-4 ganger så mye som dette! Og vi dro flere dager og plukket også.
Så i vinter har jeg et lager av tørket traktkantarell stående i diverse glasskrukker.

 
Jeg vet at langt fra alle liker sopp, så det er en litt sær ting... Men de smaker veldig forskjellig og kan tilberedes på mange kreative måter, så det går an å lære seg å spise!

Noen tips angående plukkingen: Det er viktig å føle seg heeelt trygg på at soppen er spiselig. Det finnes en gruppe av såkalte trygge matsopper som man ganske enkelt kan lære seg. Deretter kan man avansere til andre sopptyper. Kjøp deg en soppbok, gjerne en man lett kan ta med seg. Når man plukker er det best å plukke i en kurv, noe jeg pleier å gjøre. Dersom soppturen ikke var planlagt bruker jeg tøyposer. Jeg foretrekker å stort sett rense soppen mens jeg plukker, det vil si å fjerne skitt og rusk. Ta med en kniv eller bruk fingrene. Man kan finne sopp hele året, men selvsagt mest på høsten. Dersom jeg finner mer sopp enn jeg klarer å spise, foretrekker jeg å tørke den. Hvis ikke koker jeg ut vannet og fryser den ned. 


Liker dere sopp? Eller å plukke? 

(Jeg reiser bort en tid nå... begravelse til bestefar og så blir jeg på fjellet en stund etter det, så vi sees, kjære dere)

Stikkord:

24 kommentarer

Marina Aurora

29.02.2012 kl.13:57

Åh, så koselig! Får meg til å savne høste igjen nå. Den soppsankingturen så virkelig rett og slett idyllisk og spennende ut. Var dette på Bolsøya også ?

Til høsten skal jeg og plukke masse sopp, iallefall masse kantareller og lage kantarellsmørbrød og mye annet rart av dem. Sopp er faktisk veldig spennende, siden de havner i en helt egen kategori når det gjelder planter, var det ikke så ?

Og masse fine bilder av deg, vakre, vakre deg!

°Vinterperle°

29.02.2012 kl.14:56

Å, dette var virkelig en oppmuntring på en dårlig dag. Så mange koselige, morsomme og ikke minst fine bilder! Antrekkene dine er så herlige, og det lilla kledde du veldig godt! :)

Så mye dere fant! :O Minner meg om bursdagen til mamma i august, hun fikk en stoor soppkurv full av kantarell! Selv har jeg ikke vært på alt for mange soppturer i mitt liv ennå, så da har jeg noe å se fram til! :)

Jeg er jo veldig fascinert av og liker sopp jeg også ;) Synes ikke kantarell er den beste soppen, da den ofte kan være ganske sandete(isj, knaser i tennene) og ganske skarp i smaken, men vil gjerne prøve all mulig spiselig sopp på alle mulige tilberedte måter! :D

Kjære, lille skogalv og venn. Jeg ønsker deg en god tur, er lei for tapet av en bestefar og håper du får et flott opphold på fjellet. *klemme på* <3

Silje S.

29.02.2012 kl.16:27

Sopp! ^^ Eg må innrømme at eg ikkje har særleg god greie på sopp - bortsett frå soppbiologi - men eg har svært lyst til å lære meir slik at eg kan begynne å sanke. Så no har eg ordna meg nokre soppbøker og er klar for neste haust! Ellers såg det ut som de hadde det veldig koseleg der de tusla rundt i skogen :)

Eg kondolerer så mykje, det var vondt å høyre om bestefaren din, og eg ønsker deg og dine alt godt. Måtte dykk få nokre fine dagar på fjellet med ro til sjel og sinn *gi stor klem til* <3

Tara Yáviel

01.03.2012 kl.19:49

Høstlig og fine begge to:)

Selv må jeg lære å stole litt på mine egne kunnskaper.. har vansker bare med å plukke kantareller (noe jeg også er oppvokst med, så det er litt rart) i frykt for at det kan være en liten giftig røver som kamuflerer seg som matsopp.. på våren og sommeren tør jeg nesten ikke plukke annet enn nesler og løvetann til kjøkkenet, med mindre det er andre ting som jeg har plantet selv. Kanskje du må ordne et lite kurs for sånne reddharer som meg? *fnis*

Kondolerer så mye med tapet, lys og kjærlighet sendes i din retning <3

Vigdis

02.03.2012 kl.08:07

Så idyllisk... Jeg liker klesstilen din!

Og forresten, kjæresten din likner veldig på en gråalv. :-)

sajjber

03.03.2012 kl.19:45

Så gøy! Soppsanking er virkelig gøy :) Fant selv store mengder med traktkantarell i høst da jeg var i Haugesund på ene hytta vår, og samlet inn masse. Hadde jeg plukket med meg alt jeg fant hadde det nok blitt fler kilo, men det hadde jeg ikke muligheten til da desverre :p

Ellers må jeg si at jeg digger klærne du går i, får nesten en liten Ringenes Herrefølelse når jeg ser sånne mennesker som deg, og det er så fantastisk. Ellers en fin blogg med masse fine bilder :) Ha en fin kveld videre!

~ EytherTia ~

03.03.2012 kl.21:21

Sopper, de er interessante greier! ;) Den eneste soppen jeg kan plukke, fordi det er den eneste jeg er heelt sikker på at er den, er kantarell. Plukket noe i høst på hytta, men ikke nok til en panne full, engang.

Gamle klær har sin sjarm! :) Og kjempe fine bilder forresten :D

▲ STINELIDA

04.03.2012 kl.21:37

du har så utrolig nyderlige klær!

Kijo

06.03.2012 kl.16:09

SV: Hehe kom vel kanskje ikke som noen bombe nei;) gleder meg kjempe mye til å se! :) Og ikke minst det landområdet du velger deg!

Naviana

08.03.2012 kl.10:02

Silje S.:

Den kunnskapen kommer seg nok ;) Vi får ta en tur i skogen sammen der du kan lære meg om soppbiologi, og jeg kan lære deg litt om spiselige og medisinske sopper, hehe.

Takker så mye for det, setter pris på omtanken *klemme tilbake*

Naviana

08.03.2012 kl.10:03

Vigdis:

Tusen takk! :) Og ja, kjæresten min er det mest alviske jeg vet om ;)

Naviana

08.03.2012 kl.10:06

Marina Aurora:

Ja, det er så fint her til alle tider av året :) Ikke alle disse bildene er tatt på Bolsøya nei, noen er fra skogene ovenfor Molde, eller på andre siden ved fjellet Skåla.

Ut fra hva jeg har hørt og føler, så er sopper litt planteaktig og litt dyreaktig, noe helt for seg selv ;) Virkelig en spennende og berikende verden ja.

Og tusen takk for det, vakre deg!

Naviana

08.03.2012 kl.10:27

My Rakel:

Så hyggelig av deg å si :) Vi fant veldig mye traktkantarell i alle fall, de tidligere årene har vi funnet mye annet. Jeg er veldig glad i kantarell faktisk, den er veldig sterk når den er rå, men mild og godt når den stekes. Traktkantarell er ikke sandete heldigvis. Kommer nok litt an på hvor man plukker dem da.

Og takk for omtanken <3 Jeg er tilbake igjen nå!

Naviana

08.03.2012 kl.10:27

STINELIDA:

Tusen takk for det! :)

Naviana

08.03.2012 kl.10:29

pixietrixie:

Hehe, hadde vært gøy å holde et lite kurs ja. Er også litt småskummelt dersom man lærer bort noe feil da... ;D Man burde jo alltid være forsiktig, spesielt når det gjelder sopper, men i planteriket er det ikke så veldig mye å passe seg for egentlig.

Takk, setter pris på omtanken <3

Naviana

08.03.2012 kl.10:30

Kijo:

Hehe, ikke sant ;) Jeg ser veldigveldig frem til det selv! Kan ikke vente.

Naviana

08.03.2012 kl.10:33

~ EytherTia ~:

Absolutt ;) Kantarell fungerer lenge det da, jeg synes det er kjempegode i alle fall. Er ikke så vanskelig å lære seg et par til heller om man har lyst.

Og tusen takk, jeg er veldig glad i gamle klær og når jeg kjøper klær kjøpes de alltid brukt ;)

Naviana

08.03.2012 kl.10:39

sajjber:

Ååh, så gøy! Glad det er flere som liker soppsanking. Jeg bodde faktisk ved Haugesund i noen år.

Glad du liker klærne mine :) Jeg kledde meg nok enda litt mer fantasy/middelalder/Ringenes Herre-aktig for mange år tilbake, men jeg synes fortsatt det er veldig gøy da... dersom jeg hadde følt det var mer akseptabelt hadde jeg nok dratt det helt ut ;) Håper alle i fremtiden vil føle seg mer fri til å leve ut seg selv!

~°Nilenna°~

08.03.2012 kl.18:16

Dere to er så flotte! ^^ Og du er alltid så nydelig og nydelig kledd. Er koselig med gamle klær, har noen av de selv.. :p Mange flotte bilder, får alltid så lyst til å være der selv. :)

Hvor blir dere boende i fremtiden? *lure fælt på* Funnet et sted enda?

Det var veldig leit å høre om bestefaren din. *gi klem til* <3

Linda

09.03.2012 kl.06:12

Ååh, dere er så fine! :D Elsker soppturer og gleder meg til årets sopp titter frem:D

Likte antrekksbildet, selv om det alltid føles kleint å ta de;;);)

Trist å lese om bestefaren din:(

Neirahda

10.03.2012 kl.19:35

So inspiring as always, my dear... I think Ruben and you are the perfect couple. I can feel your love from lots of kilometres away.

The places of your post, are in Norway, aren´t they? One of my main dreams is to visit Norway one day (and of course, meet you there!) You know you´re invited to come to Spain ;)

By the way, I love mushrooms too!

Naviana

11.03.2012 kl.14:54

Neirahda:

Hello dear, so nice to hear from you on my blog! :) Soo heartwarming a message. Every picture you see me smile, it's a smile for Ruben ;) No words can describe how much I love him... <3

Yes, all the places you can see on the blog now are from Norway! :) And you know you are always welcome for a visit too, I'm sure we will manage to meet some day! :D And weeee, mushrooms!

Naviana

11.03.2012 kl.14:57

~Nilenna~:

Tuuusen takk, kjære deg ^^ *klemme tilbake* Vi jobber veldig med saken angående å finne bosted. Vi har tenkt å leie et koselig gammelt hus ved fjorden... med skog og en fin hage. Håper virkelig det lar seg gjøre! :) Hihi. Det blir jo fortsatt midlertidig, men det er en veldig god mulighet for oss.

Naviana

11.03.2012 kl.14:58

Linda:

Takk skal du ha! :) Ja, nå begynner endelig sankesesongen for alt mulig av urter, vekster, sopp og bær snart *glede seg*

Skriv en ny kommentar

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits