Mitt drømmehus - Estetisk, kreativt og naturlig

The Spirit of Excalibur - Enaid


Jeg har drømt i så mange år om et vakkert lite eventyrlig økohus bygget sammen med min kjære... :) Jeg falt helt for naturlig bygging for 6 år siden da jeg først kom over noen utrolig nydelige hus bygget av cob og halmballer... og hadde det ikke vært for mine mange andre interesser ville jeg virkelig vurdert å skaffe meg arkitektkompetanse. Fordelene med å bygge sitt eget hus er mange, blant annet personligheten og sjelen huset får, samt at du slipper å nedbetale mange millioner av gjeld resten av livet. Da er det fordelsaktig å bruke lokale ressurser og materialer til byggingen, slik som tre, halm, leire, stein osv... forutsett at du lar deg inspirere av naturens egne former, vil huset bli som en del av et vakkert landskap... helt rent og økologisk. Og som jeg pleier å si så er det ikke virkelig bærekraftig før det er vakkert... slik som naturen alltid er ;) Innenfor naturlig husbygging finnes det egne verdensomspennende nettverk av mennesker som hjelper til å bygge opp husene til hverandre, og også egne arkitektfirmaer i Norge :) Vi trenger mer kompetanse innen husbygging, så det er veldig mulig at vi kommer til å være med på en del workshops og byggeopplegg fremover. Har så langt vært med på å bygge samt tatt kurs innen halm- og cobhusbygging.

Vi har ikke helt bestemt oss for hvordan huset vårt skal være, men vi er ganske sikre på at vi ønsker å bygge med halmballer. Huset skal være organisk formet,  men ikke helt rundt... det skal være gresstak og jeg har alltid drømt om et lite tårn. Vi ønsker å ha en gotisk formet inngangsdør av tre, og spissbuede vinduer. Ellers drømmer jeg om et overhengende tak som støtter seg på rustikke søyler formet av hele trær med greiner rundt eller på siden/sidene av huset. På baksiden går huset gjerne helt i ett med bakken, og et stykke på fremtiden kan det gjerne være et buet drivhus. Veggene vil dekkes av kalkmørtel, enten kremfarget, eller en slags oransje/oker... og vil bli dekorert med snirklende leiremønstre innstøpt i husveggen og fargerikt glass. En hellelagt sti fører til inngangspartiet. Og så vokser det vakre trær, planter, blomster og klatrevekster rundt huset... omkranset av en fantastisk skogshage og vår egen lille vanndam... Jeg tror jeg kunne skrevet en hel bok :)

Da jeg var yngre drømte jeg om et lite laftet kråkeslott med flere tårn og gresstak langt inne i skogen... med innendørs omgivelser som etterlignet de ytre... Inne skulle det være tresøyler som en liten katedral av hele trær, med rennende vann, fontener og mykt mosegulv. Litt slik som jeg hadde innredet skogsloftet jeg bodde på... mørkt og mystisk med mange skatter. Men jeg prøver å holde drømmene mine realistiske, for hva er vel drømmer om de ikke kan realiseres? ;) Det handler om å visualisere seg ned til den minste detalj hvordan det skal la seg virkeliggjøre, og så gjennomføre det. 

Cob er et gammelt bygningsmateriale som er similært med hva man ofte ser i eventyr og gamle historier... det er fremdeles mange hus som står rundt om i blant annet England, Irland, Danmark, Tyskland, sentraleuropa etc. Denne teknikken har i løpet av de siste tiårene blomstret opp hos miljøengasjerte arkitekter og menneskegrupper, og gir rom for mye kreativitet og fleksibilitet. 

Hvorfor skal et hus være firkantet? Firkanten er et symptom på et sykt samfunn... La kreativiteten få springe frem, og lek med naturens egne organiske linjer. For det er vår tid som kommer nå ;)


Jeg har funnet ut at jeg må lage dette innlegget i to deler, et for eksteriør og et for interiør... Så det ikke skal bli så mange bilder. Jeg har nemlig alltid samlet på fine arkitektur- og interiørbilder, og nå kan dere få et klarere bilde av hva jeg snakker om eller hva som befinner seg i fantasien min.
Dette huset er bygget av Simon Dale, dere finner også link til nettsiden hans på sidemenyen et sted :) Dette huset ble bygget av han, som tidligere ikke hadde noe særlig med byggeerfaring, og kostet ham ikke mer enn ca 30 000 kr! Nå har han og familien flyttet til en økolandsby som har  veldig like visjoner med oss, Lammas, som er helt i oppstartsfasen.


Tårnet <3 Bygget av SunRay Kelly, The Sanctuary.
Dette er i Norge, hus bygget etter gamle funn fra bronsealderen :) Om man også tar i bruk vinduer tror jeg det kan bli veldig fint å leve i!


Også laget av SunRay Kelley :)


Halmballhus med tårn :)
De to husene ovenfor er fra Cae Mabon! Et nydelig retreat-sted.


En annen fordel med cob-hus er alle trærne som heller kan få leve, enn å bli til hus :)


Med cob kan man lett skulpturere hva man vil på husveggen sin... slik som denne dragen ;)
En redskapsbod, stall eller garasje :) Bobla vår kunne passet fint inn der!
Dette er et slags eco community i Sveits. Laget av denne arkitekten som også lager frittstående økohus som det nedenfor :)
Cob-hus i Danmark, bygget som en spiral.
Laget av mine alle tiders favorittarkitekter Gaudi! En av verdens første organiske arkitekter...


Denne nydelige døren var blant annet en inspirasjon for J.R.R. Tolkien ;)Et lite eventyrhus...
Sopphus! ;D

Noen hus i trærne som jeg liker godt, men jeg trooor ikke det er sannsynlig at jeg kommer til å bo i et... men jeg skal definitivt få bygget et lite et, kanskje sammen med barna ^^Husene ovenfor er bygget av BlueForest, som jeg også linker til på sidemenyen her :)Og til slutt, noen hus i stein... fordi stein er fint, varig og noe jeg definitivt ønsker å bruke aspekter av i husbyggingen:

Hus i økolandsbyen Findhorn i Skottland :)Se mine besøk hos norske halmhus her og her! :)

Og til slutt noen youtube-klipp: 

Cob Documentary: http://www.youtube.com/watch?v=abYZLmPwgwQ

The Woodman's Cottage: http://www.youtube.com/watch?v=WgduN7uNGOY

CalEarth Eco Dome: http://www.youtube.com/watch?v=WMNzoWkXTtc
Forhåpentligvis har dere en nettforbindelse som takler youtube... det har ikke jeg der jeg bor... ;D


Hva synes dere? Kunne dere tenke dere et økohus? Og hvordan er drømmehuset ditt?

Når jeg publiserer nettsiden vår kan dere få se en mye større del av arkitektursamlingen :)
Spørsmål? Jeg har en god del bøker om slik husbygging, og kan sikkert gi svar.

Her er del 2, med min interiørinspirasjon! Sjekk det ut, dere vil ikke angre.

38 kommentarer

Camilla Rose

19.01.2011 kl.18:56

Wow! Mange vakre hus der ja! Jeg har også en drøm om et sånn type hus. Tenk å bo i et tre. Hehe, det må være skikkelig givende med tanke på god energi fra treet! Men jeg drømmer om et hus ved et vann, samtidig som det er i skogen. Så må jeg ha utsikt over havet tror jeg. Jeg vil bo i et naturvennlig hus. Med masse natur rundt! Men er ikke kravene til å bygge hus i Norge veldig strenge?

Maranwë

19.01.2011 kl.20:32

Åh, det virker så fantastisk flott å kunne bygge og bo i så flotte hus! Jeg har et ønske innerst i hjertet om å få bo i et slikt hus... ^^

Tonje

20.01.2011 kl.01:03

Jeg begynner nesten å gråte nå mens jeg ser gjennom bildene. Jeg kunne så absolutt tenkt meg å bodd slikt, og det gjør meg ganske trist å vite at jeg mest sannsynligvis aldri kommer til å oppleve det. :/

Men, som jeg prøver å si, så er alle disse husene helt fantastisk nydelige. :)

Mari

20.01.2011 kl.17:36

Åh, ja, det ser nydelig ut. Men hvordan er det med elektrisitet i slike hus? Og hvordan blir det her i kalde Norge, kan de holde godt på varmen? Det er mange praktiske spørsmål jeg har rundt slike hus, hihi. Det virker absolutt som er fantastisk tilværelse. Men med alle ønskene om opplevelser og drømmene jeg har lyst til å gjennomføre og oppfylle, så ser jeg mange hindringer og problemer. Som en hytte er det absolutt aktuelt da. Det hadde vært fantastisk nydelig!

Naviana

21.01.2011 kl.01:59

Camilla Rose:

Ja... det er kanskje ikke så mange store trær i Norge som man kan bygge hus i, men bare så det er sagt så finnes det metoder som ikke skader treet :) Vann må man ha! Og personlig må jeg også ha skog... enten vil jeg bo i en slags dal, eller så blir det i en fjord :) Jeg har hørt at de visuelle kravene er mest strenge i byene, for at husene skal passe til omrkingliggende arkitektur... ellers har jeg hørt at det nylig har blitt noen forandringer som åpner opp mer for kreativ og alternativ arkitektur... Og det finnes jo arkitekter som jobber med slik type øko-arkitektur i Norge, som baner vei :) Og jeg tror det blir enklere å få byggetillatelse dersom man inkluderer det i et forskningsprosjekt for bærekraftig utvikling, eller tar tiden til hjelp. Du vet... det finnes jo ikke egentlig noen grenser ;)

Naviana

21.01.2011 kl.01:59

Maranwë:

Det er jeg glad for å høre ^^

Naviana

21.01.2011 kl.02:04

Tonje:

Glad du likte dem! Men... hvorfor ikke? :) Livet er så fullt av muligheter, og drømmer kan bli virkelige før man vet ordet av det. Slik vet jeg det er... så ikke vær redd for å be universet om noe.

Naviana

21.01.2011 kl.02:09

Mari:

Det går helt fint å legge inn elektrisitet. Det bør fordelsaktig planlegges under byggingen, slik at man legger ledningene inn i veggene. De aller fleste av verdens befolkning lever i jordhus :) Bygger man med halmballer blir huset minst like varmt som et hus bygget i bare tre. Det trenger heller ikke være mer fuktutsatt dersom det bygges riktig. Og jeg skjønner den, det er nok litt tidlig å tenke på husbygging for mange... det er bare jeg som ønsker å slå meg til ro ;D

A. Levemark

21.01.2011 kl.10:28

Åh, vad fint!

Jag drömmer också om att bo i ett sånt hus. Och jag har också alltid velat ha ett torn på mitt hus! Det blir ju som att bo i ett slott!

Dom här bilderna är så vackra. Det är så här man ska bo- ekologiskt, estetiskt och nära naturen. Det är som att huset är en del av naturen- det smälter ihop med landskapet!

Silje S.

21.01.2011 kl.17:29

Så utrolig mange flotte bilder.. og er det noe eg vet så er det at hjemmet deres kommer til å bli en fryd for øyet der det glir rett inn i naturen og skaper et koselig og varmt bosted *smile* Det er så koselig å lese om alle planene - er nesten så eg kan se huset for meg - og hva er vel drømmer uten visualisering ^^

Som du vet ønsker også vi å bygge vårt eget økohjem, hvor vi kan levet det livet vi ønsker omringet av hage, skog og all slags vakker natur :) Det er vel først iløpet av det siste året at drømmene virkelig har begynt å få en konkret form, men både når det gjelder byggeteknikk og utseende er det mye i samme retning som du tenker: Cob eller halmballhus, gress på taket, organiske former, harmoniske farger og lys, økologiske løsninger, permakulturhage og alviske naturdetaljer.. eg gleder meg til å gjøre det til en realitet <3 Og selv om det fortsatt er noen år fram i tid for vår del kan vi drømme og glede oss over planlegging i det små. Som da vi plutselig ble sittende en hel dag og tegne hvordan vi drømte det ville se ut *ler* Og nå har vi akkurat fått masse bøker i posten om både permakultur og naturlig husbygging! :D

Gleder meg til å høre mer om drømmer og planlegging, ikkje minst til å se masse vakre inspirasjonsbilder (som du er så flink til å finne). Og en dag.. komme på besøk i drømmehjemmet deres^^

Enchanted

22.01.2011 kl.15:54

Jeg har fått meg ny blogg, bare å legge meg til!

Naviana

25.01.2011 kl.16:33

A. Levemark:

Ikke sant, tårn må man nesten ha... :) Et lite øko-slott! Det er meningen at vi skal lage hus som smelter sammen med landskapet :)

Naviana

27.01.2011 kl.00:12

Silje S.:

Takk, er så glad for at dere har troen på oss :) Og du vet det du sier gleder meg endeløst å høre. Kan det finnes en vakrere drøm? <3

Gratulerer med bøkene ^^ Dere er alltid velkomne!

Lise Nilsen

28.01.2011 kl.01:16

... og jeg har arkitekttegninger til hamhus med sølvsmedverksted men får ikke lov å bygge på stedet for byråkratene i vegvesenet skal ødelegge det med stål, glass og betong.

Naviana

28.01.2011 kl.13:18

Lise Nilsen:

Så flott at du har arkitekttegninger da! :) Men utrolig synd å høre at planene ikke lar seg gjøre. Jeg håper inderlig du får realisert ønsket ditt en dag. Ingenting kan vel være bedre å bedrive kreative sysler i enn et hus skapt fra Jorden selv? :)

~°Nilenna°~

28.01.2011 kl.16:01

Ikke fått med meg dette innlegget jeg. ^^

For noen vakre hus! Jeg vil veldig gjerne kunne bygge det litt eventyraktis som disse husene. Tårn skal vi ha, det har min kjære og jeg pratet om. Vi har jo kjøpt oss en tomt, som vi skal bygge på etter hvert... Vet ikke helt om det var min drømmetomt, men sånn midlertidig kan det gå. :)

Jeg gleder meg til dere skal bygge! Gleder meg til å besøke! hihi ^^

Anne Kristin Wanvik

28.01.2011 kl.17:24

helt fantastiske hus, noe jeg har drømt om på et underbevisst plan lenge! Så i pakt med Naturen som det går an å bli, både mennesker og hus.

Lady Lunatic

28.01.2011 kl.22:13

Wow, jeg har alltid drømt om å bo i akkurat sånne hus, men visste ikke at det fantes i virkeligheten :o Da ER det jo bare ment to be ;) Og jeg skal ha stooor hage med masse urter, masse dyr og et gjestehus som er som et Hobbit-hus :D

Naviana

31.01.2011 kl.22:30

nilennalv:

Det er såå fint at dere har en egen tomt, og at dere kan begynne å bygge! Tenk at han kan å skape hus :D Da er det bare å glede seg til fremtiden ;)

Naviana

31.01.2011 kl.22:32

Anne Kristin Wanvik:

Ikke sant! Jeg tror det er noe med disse husene som gjenspeiler noe underbevisst i oss, og det minner oss på mye som vi kanskje har glemt... de bygger også på selve prinsippene om trygghet, hjemfølelse, tilhørighet :) Og det som gjenspeiler denne tidsalderen er jo at vi søker tilbake til oss selv og til naturen :)

~°Nilenna°~

31.01.2011 kl.22:38

Hihi, ja! ^^ Det er jeg glad han kan. :) *gleder seg masse!*

Naviana

02.02.2011 kl.21:33

Luna Ciara:

Hehe, jeg har også alltid drømt om det... både natt og dag (faktisk tror jeg det ligger i hjertene til mange). Derfor satte jeg ut for å bevise at det går an... og jeg fant disse teknikkene ;) Siden da har jeg prøvd å komme nærmere og nærmere "mitt" hus. Neste steg er å åpne opp dette landet mer slik at husbygging som dette blir mer mulig. Og jeg vet tiden nærmer seg nå ;)

Thirajane Aurora

04.02.2011 kl.19:09

Wauw - sikke fantastiske, inspirerende og utrolig vackre billeder du har både af interiør og exteriør!! Jeg er meget inspireret. Tusind tak fordi du deler disse vakre og eventyrlige billeder!! ♥

Wilwarin

18.02.2011 kl.09:13

Jeg er ikke egentlig gammel nok til å skulle begynne å tenke på hus enda.. men det hender da at jeg gjør det likevel.. og da er det akkurat slike typer hus jeg ser for meg! Fantastisk flotte bilder!

Håper at dere får realisert drømmene deres ;) Etter slik du beskrev drømmehuset, så kommer det nok til å bli nydelig!

Mitt ultimate drømmehus ville nok vært en blanding mellom husene i Imladris og Lothlorien :) Og ikke så veldig stort, bare sånn at det er plass til alle bokhyllene mine og et par katter..

Jeg så noen utrolig skjønne, eventyraktige hus i en park i London sist sommer (husker ikke helt hvilken park det var) som jeg godt kunne tenkt meg å flytte inn i, om de bare ikke hadde ligget midt i byen... men det må da finnes tegninger til dem, så kanskje det er mulig å "kopiere" ?

Fantastisk blogg forresten! så headeren og tenkte "ENDELIG!!" en slik blogg har jeg letet lenge etter! :)

Naviana

20.02.2011 kl.15:27

Wilwarin:

Glad du likte dem :) Jeg synes også at husene i Imladris og Lothlorien er nydelige... veldig inspirerende! De forutsetter jo at man lever i et varmt klima, eller har veldigveldig store trær... men det er mye som er mulig uansett, helt realistisk.

De husene i London hørtes fine ut, gi beskjed om du finner dem igjen ;)

Og takk for det, jeg prøver å være en litt annerledes blogg :)

Gry Spratt

27.02.2011 kl.12:26

Wow så mange fine hus.....ser ut som en hel eventyr verden....

Det er noe sånt eg og kunne tenkt meg.

Har arvet en tomt der det står en grunnmur i natur stein.....

Må bare finne mitt drømme hus,har lyst å bygge økologist og lav energi hus...

Så holder på å finne info og sånne ting og siden din har bare gitt meg så mye ideer og sånn...

Eg er utdannet glassblåser og har lyst å ha glasshytten i/ved siden av huset og bruke den varmen fra verkstedet til å varme huset og vann....

Tusent takk for ideer og Keep it going..

Det er sånne nydelige mennesker/alver som deg som gjør verden fantasisk

Klem

Gry Spratt

Naviana

27.02.2011 kl.22:46

Gry Spratt:

Så fint at du likte husene, og at du allerede har en egen tomt! Vil gjerne høre mer om hvordan du bestemmer deg for å bygge :) Og åååh, er du glassblåser? Det høres så fint ut... *elske farget glass*

Line

01.06.2011 kl.10:28

Saa koselige, eventyrlige hus!!! Jeg har alltid droemt om aa bo slik som Mr. Tumnus gjoer i Narnia!

Elsker gamle irske cottages! Jeg var saa priviligert at jeg fikk bo i en slik paa Inish Mor i Irland. Fantastisk! Her i India lages mange hus av cow dung! Ja, torkete kukaker!

Ellers vil jeg anbefale deg aa lese om (eller du har kanskje det?) Ayurveda! Her i India bruker jeg bare oekologiske ayurvediske produkter og det har en fantastsik effekt paa hud og haar! Myye billigere er det ogsaa! Av boeker vil jeg anbefale boeker om/av Tasha Tudor (feks the private world of Tasha Tudor). Og saa har jeg en bok om alvehus i naturen, dvs hvordan en kan lage alvehus av ting i naturen. (Men jeg husker ikke hva boken heter, den er paa engelsk, og er i mine foreldres hus).

Kos deg videre! Line

Naviana

01.06.2011 kl.16:20

Line:

Ikke sant! :)

Ååh, irske hytter er så fine. Har reist en del i Irland og Skottland selv.

De aller fleste i verden bor jo faktisk i hus laget av jord, leire eller dyrebæsj, hehe.

Jeg har interessert meg for Ayurveda i mange år faktisk. Det betyr ikke at jeg kan så veldig mye om det, men prinsippene inspirerer meg veldig. Hadde vært så utrolig flott å lære mer :)

Tasha Tudor! Wow, tuuusen takk for at du introduserte meg til henne. Hun er jo nesten drømmen av en gammel dame <3 Må absolutt lese mer om henne! Blir så glad for å bli introdusert til noe nytt, for det er ikke så ofte det skjer.

Vil gjerne dele en link til en dame som lager fantastiske "fairy houses" http://www.greenspiritarts.com/ Har tenkt å lage et blogginnlegg om landart en gang :)

Ha det fint i India så lenge... setter veldig pris på at du tok deg tid til å titte på bloggen min fra det kalde nord ;) Jeg er jo littegrann ensom her oppe, er vel derfor jeg blogger, og det er så verdifullt for meg å høre fra andre på en lignende sti!

~Janne/Navi~

Ida Fredrikke

07.06.2011 kl.00:35

Jeg tror jeg skal bo litt mer sivilisert enn det, men i samme miljø som husene der ble bygd i! :D

Men jeg kunne godt tenke meg en sånn hytte! *Drømme*

Naviana

08.06.2011 kl.13:25

Ida Fredrikke:

Hehe, men det høres jo bra ut det :) Jeg også har tenkt å bo littegrann mer sivilisert, på den måten at jeg nok kommer til å ha et litt større hus... jeg kommer også til å ha elektrisitet og vaskemaskin. Er det noe jeg ikke tenker å bruke livet mitt på så er det å vaske klær for hånd ;) Som hytte hadde jo disse husene vært perfekte! Jeg er en sånn person som alltid egentlig bare har hatt lyst til å bo på hytta...

Paavei

11.02.2012 kl.10:13

Tusen takk for at du publiserte disse bildene, jeg elsker dem! Du nevnte at du har en del litteratur om emnet. Har du hørt om noe som tar for seg denne hustypen i vårt klima? Vi har tomt og skal bygge og jeg vil så gjerne bygge økologisk, med organiske former. Her vi bor kan det bli 20 minus, så vinduene må være isolerte etc, Har du sett noen som forener disse perspektivene?

Naviana

11.02.2012 kl.13:13

Paavei:

Hei du, så hyggelig å høre! :) Halmballhus begynner å bli ganske utbredt i Norge, og de er varme og komfortable. De fleste er ganske tradisjonelle i formen, men det finnes egentlig ingen begrensninger for kreativiteten med dette materialet! Det er flere arkitekter som jobber med det, blant annet Gaia-arkitektene: http://www.gaiaarkitekter.no/ Å ansatte slike arkitekter vil jo gjøre det ganske dyrt, og i andre land er det vanlig å bygge dem veldig rimelig i form av workshops og dugnader. Også i England og Tyskland feks. Noen jeg kjenner bor oppe ved Bodø og holder på å bygge cob-hus inne i en glassdom. www.naturhuset.blogg.no Jeg kjenner også til noen som har bygget et domehus i trøndelag. Her er noen av halmhusene jeg har besøkt i Norge, men det har vært en del flere: http://naviana.blogg.no/1287939304_p_besk_hos_norske_hal.html

Det ene er ved Røros, der er det veldig kaldt. Jeg kan helt sikkert ordne med kontakter... for jeg kjenner til mange som interesserer seg for dette, og det er fullt mulig å få til! Ellers, lykke til :)

Jory

23.10.2012 kl.23:40

Nå har du fått meg til å drømme! Virkelig nydelige hus!

Ina

17.12.2013 kl.22:58

Så synd jeg ikke får bildene dine

Naviana

18.12.2013 kl.03:26

Ina:
Det er virkelig kjempesynd, jeg får dem ikke opp heller. Har kontaktet blogg.no for å finne ut av problemet, hvis ikke skal jeg gjøre mitt beste i å laste opp noen nye.

Tom

04.03.2014 kl.14:38

jeg går med planer om og bygge et hus i natur stein . noen som vet krav om islasjon ,andre muligheter enn glava og sånne ting ?

Naviana

04.03.2014 kl.20:56

Tom:
Jeg vet dessverre ikke, men det er veldig spennende da! Hva med å spore opp og spørre andre som har steinhus? Vet det er ganske få i Norge, men i Skottland er det jo kjempevanlig!

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits