Hurdalen Økologiske Landsby og andre norske økolandsbyer

I mange år har jeg blitt spurt om å reise og besøke Norges første økolandsby, men jeg kom meg ikke dit før i sommer. Så endelig har jeg vært der :)

Landsbyen ligger i Hurdalen i ydylliske omgivelser omgitt av skog og ved en vakker innsjø. De disponerer store områder og jeg mener de har et utrolig potensiale dersom de gjør de riktige valgene. De er et viktig foregangsprosjekt for hele Norge og jeg følger prosessen deres med interesse.

Økolandsbyen er nå i en ny fase hvor de er i gang med å bygge opp et nytt borettslag (Huldra) konstruert ut fra økologiske prinsipper. Det er en overgangsprosess hvor de i større grad retter seg til mer standard familier med god økonomi og med et ønske om et litt mer naturlig liv - og det er forsåvidt bra :) For andre involvert i prosjektet gjør dette kanskje at de trekker seg ut, av både økonomiske og idealistiske årsaker. Nesten alle jeg kjente som har bodd i Hurdalsjøen bor der ikke lenger... det krever mye å være med å bygge opp et slikt sted, når man velger å leve så tett og hele tiden må kjempe mot reguleringer og kommunestyrer. Så jeg har all respekt for disse folkene, de har jobbet så hardt i mange år for å skape dette :)

Økolandsbyer har lenge vært en av mine største interesser, og jeg mener at økolandsbyers fremste prioriteter burde ligge innen å leve i harmoni med naturen på et vis som bevarer og fremmer livskvaliteten, med stor vekt på individuell frihet, selvutvikling og kreativitet og ikke minst selvforsyning og klok ressursbruk.

I fremtiden tror jeg imidlertid at Hurdalen Økologiske Landsby vil utvikle seg til å bli et utrolig fint sted å leve i. De kommer til å åpne opp mer for selvbyggere og kreativ utfoldelse, og få et sterkere forhold til naturen rundt seg :)

Noe vi prøver å få til med Natursamfunn- prosjektet vårt.

Fremtiden er grønn og den er vakker ;)

http://www.hurdalecovillage.no/
Måtte bare ta med dette bildet fra det forrige innlegget mitt om norske halmhus ;D

Utover Hurdalsjøen Økologiske Landsby er det nå flere andre økolandsbyer som opprettes i Norge. De mest kjente er nok Bergen Økologiske Landsby og Lofoten Økologiske Landsby. Sistnevnte er nå i god gang, med godkjent byggetillatelse og mennesker som står klar til å flytte inn :)

Vi dro også på besøk til Terra Libera Økogrend (Kjærlighet til Jorden). Initiativet ble startet av et antroposofisk ektepar med en biodynamisk gård i nydelige omgivelser. De ønsket at store deler av deres landområder skulle kunne benyttes til å skape et økosamfunn, men grunnet vanskeligheter med kommunen har det tatt hele 10 år før de kom i gang.

Begrepet økolandsby føles for dem for stort, de ønsker heller mer spredte bosetninger med en felles kjerne, og kaller dette for en økogrend. Det tror jeg er lurt, for landet Norge er mer tilpasset grender enn landsbyer. Etterhvert tror jeg hele landet vil bli forvandlet til økogrender- og landsbyer :) Det er så mye å vinne på det.

De er nå endelig i gang med de første (halm)husene der, og med å bygge veier. De ønsker å ta hensyn til individuell kreativitet og ønsker, og at alt skal vokse og utvikle seg fritt og naturlig. Det er flotte mennesker, og jeg har troen på dem :)

Jeg kjenner også til en god del andre prosjekter som er i planleggingsfasen, så det er en fantastisk grønn revolusjon på gang!

Vi har nå laget en egen oversikt over norske økolandsbyprosjekter på nettsiden vår.
Den vil oppdateres jevnlig! http://www.natursamfunn.no/index.php?okonorge
Terra Libera Økogrend: http://terra-libera.no/joomla/
Økolandsbyen i Lofoten: ttp://www.eco-lofoten.no
Bergen Økologiske Landsby under planlegging: http://bergenokologiskelandsby.no#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig

9 kommentarer

Mentalvirus

02.11.2010 kl.00:06

Høres utrolig flott ut!

burde vært litt mer fokus på ting som dette her i media synes jeg. Det er jo en fantastisk ide, og enda bedre når den faktisk blir gjennomført.
Så utrolig bra at man har sånt i Norge ogås, trodde faktisk ikke det eksisterte. Men det så veldig ydillisk og fnt ut der. Elsker at det finnes mennesker som deg som virkelig prøver eå utrette noe og vise folk at naturen er det viktigste som finnes.

Naviana

04.11.2010 kl.13:55

Enchanted:

Åh, da er jeg glad for at flere får vite om at slikt fins! Til og med i dette oljelandet ;) De fleste som interesserer seg for slikt har hittil måttet flytte til utlandet, men nå tror jeg det kommer bedre tider.

Camilla Rose Gjertsen

04.11.2010 kl.21:07

Jeg bor i Lofoten, men jeg har aldri hørt om en økolandsby på Gravdal :o

Det er bare en time unna her jeg bor. Må sjekke ut dette jeg :)

Takk for tips nok en gang. Jeg elsker det du skriver om. Stå på! :)

Naviana

04.11.2010 kl.23:29

Camilla Rose Gjertsen:

Camilla Rose Gjertsen:

Åhh, da må du jo dra på besøk! :) Hihi. Jeg er så glad for at økolandsbyen i Lofoten blir en realitet, kjenner flere av folkene som er involvert litt, og de har vært så flinke og hardtarbeidende for å få til dette. Man må virkelig være en ildsjel for å få til slikt!

Og takk, for at du setter pris på at jeg skriver om slikt... jeg trenger litt motivasjon ;) Vet at det ikke akkurat er det mest populære å lese om...

Camilla Rose

05.11.2010 kl.08:44

Ja, jeg må sannelig ta meg en tur bortover og titte litt ^^

Åh, jeg synes det er kjempespennende! Det er ikke så mange bloggere som skriver så langt og utfyllende som du gjør :)

Silje S.

05.11.2010 kl.14:24

Er så fantastisk med den grønne utviklingen som er på gang ^^

Har selv fulgt litt med på Hurdalsjøen Økologiske Landsby, men var ikkje klar over at det var noe pågang i Lofoten også! Har lest/sett litt på sidene deres nå og det er jo bare fantastisk! Eg håper virkelig Bergen Økologiske Landsby klarer å få til noe slikt også, vi trenger flere økolandsbyer/økogrender. Tenkte kanskje eg skulle delta på det åpnte møtet til Bergen Økologiske Landsby seinere i måneden, for å orientere meg litt :)

PS: Vi er nok mange som elsker det du skriver om og for min del er bloggen din noe av det mest informerende og inspirerende eg leser.. Takk for at du har denne bloggen, Janne <3

Dag Balavoine

09.04.2012 kl.00:29

Hei, Hurdal økolandsby!

Fin side!

Det står øverst på siden og andre steder at dere skulle linke andre norske økolandsbyer også,- men ser ingen...

Vallersund Gård er en levende økolandsby siden 1981! De andre Camphill-landsbyene? Sjekk camphill.no

Kan dere ikke linke til nettsidene våre?

Vennlige påskehilsener fra Dag

Naviana

09.04.2012 kl.01:15

Dag Balavoine:
Hei Dag!
Takk for at du minnet meg på dette :) Jeg har nå oppdatert innlegget, det vil si at jeg har lagt inn link til vår egen nettside, og til oversikten over norske økolandsbyer og økoprosjekter. Der er også camphill oppført. Jeg har selv besøkt Vallersund, Vidaråsen, Solborg og Rotvoll Camphill. Jeg har også skrevet et eget blogginnlegg om noen av de besøkene, som kan leses her: http://naviana.blogg.no/1287508957_p_besk_i_camphill.html

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits