På besøk hos norske halmhus

Naturlig husbygging og halmhus har vært en av mine største interesser i mange år. Jeg elsker de organiske formene, de rene materialene og sjelen disse husene har. Dersom du bygger selv ved hjelp av gode venner vil dette bli utrolig rimelige hus. Du vil dermed få verdens fineste og koseligste hus samtidig som du slipper å måtte nedbetale lån til flere millioner resten av livet ditt ;) Et mål svært viktig å oppnå, ut fra mine verdier å regne. Du vil også kunne redde veldig mange trær! I Norge er ikke disse husene så utbredt enda, skjønt jordstampehus var vanlig her før i tiden og står her fremdeles etter kanskje 150 år. De fleste husene her i Norge ser rimelig standard ut i formen, noe jeg synes er litt synd ettersom man egentlig har enorm frihet og kreativitet når man jobber med disse materialene. Ut fra mitt synspunkt er rette linjer og firkantede former et symptom på et sykt samfunn. Jeg har likevel funnet noen hus i Norge som er ganske fine. Og jeg håper og tror at byggeindustrien åpner seg mer opp i fremtiden :)

Det har vært viktig for meg å kunne vise til faktiske eksempler her i Norge, da drømmene og visjonene mine er nokså verdiløse dersom jeg ikke får realisert dem. Og dette med å bygge meg et nydelig, eventyrisk, organisk og naturlig hus i grønne skogsomgivelser er noe jeg skal få satt i gang med i løpet av 1-2 år :) Skal dele med dere senere hvor inspirasjonen min kommer fra. Jeg har muligens verdens største og vakreste bildesamling av verdens nydeligste små hus som har hopet seg opp i løpet av årene. ^^

Jeg kommer nok til å lage et eget innlegg om hvordan man lager slike hus, og litt inspirasjon til dere senere. Jeg har nemlig en liten mengde med bøker, dokumentarer og dokumenter om naturlig husbygging, og har vært med på å bygge selv også.


Men her er i alle fall bilder av noen hus i Norge som jeg har vært og besøkt :) Kan de, kan jeg!

Dette huset var under oppbygging, så det var ikke helt ferdig. Gresset på taket er ikke utvokst og veggene er ikke dekket med beskyttende kalkmørtel..


Hiortengan ved Røros. Det røde tårnet/huset er ikke bygget i halmballer, men jeg syntes det var så koselig med en bro over til halmballhuset like ved.

Dette er utsiden av en vegg i Hurdalsjøen :)


Nytt interiør i Hurdalsjøen Økolandsby. Eget innlegg kommer :)


Også i Hurdalsjøen Økolandsby :) Dette rommet likte jeg godt!


Rom på Holt gård. Alt blir så mykt og koselig og organisk med halmballer :)


Ville du hatt et hus bygget av halmballer eller andre naturlige og miljøvennlige materialer?#økosamfunn #økolandsby #økologisk #bærekraftig

14 kommentarer

~°Nilenna°~

25.10.2010 kl.20:58

Hvordan går det egentlig med deg og prosjektet ditt? Når du skal bygge, blir det i en kolansby da? Var det ikke det du skulle nå? :)

o*Lina Litheria*o

25.10.2010 kl.21:11

JA, så absolutt^^

Aranel

25.10.2010 kl.21:36

Neii så koselig! Jeg er helt enig med synspunktene dine!

pixietrixie

26.10.2010 kl.16:06

Suverent at du har fått dokumentert norske halmballhus, de jeg har pratet med er slettest ikke overbevist om at dette er mulig;)

"drømmene og visjonene mine er nokså verdiløse dersom jeg ikke får realisert dem." <3

Silje S.

27.10.2010 kl.00:24

Du kommer nok til å få det naturligste, vakreste, og mest sjelfulle halmhuset i hele Norge <3

Eg og Lars Christian har så smått gått igang med planleggingen av drømmehuset vårt og i våre øyne er det ingenting vakrere enn et hjemmebygd, organisk, naturlig halmhus <3 Drømmen er å kunne bo i naturen og bygge et koselig, rimelig, rent, organisk og sjelfult hus. Akkurat som vi vil ha det og så miljøvennlig (og menneskevennlig) som mulig. Vi er allerede igang med å lese oss opp på halmhus og eg må vel nesten få takke deg av hele mitt hjerte for at du var med på å åpne øynene våre for denne fantastiske byggeformen *smile lykkelig*

Derfor håper eg du kommer til å skrive masse mer om halmhus! Spesielt i forhold til norske halmhus og norske forhold, siden det selvfølgelig er det vi også tenker på. Og om du vil dele din vakre bildesamling med oss etterhvert hadde eg vært evig takknemlig (vi prøver å finne gode inspirasjonsbilder og eg er sikker på du har utrolig mange flott bilder) <3

PS: Du skal ikkje se bortifra at vi kanskje ender opp i økolandsbyen deres en dag, så du må bare si fra viss det er noe vi kan gjøre for å støtte dere :)

Den Grønnkledde

27.10.2010 kl.08:00

Nydelige hus! <3 Jeg håper og tror miljøvennlige hus blir mer og mer vanlige i tiden fremover, etterhvert som fler og fler innser alvoret i dagens situasjon.

Selv drømmer jeg om et hus i laftet tømmer, med torvtak. :) Ikke direkte tre-vennlig riktignok, men "resirkulerbart", sunt og koselig.

Gleder meg til å lese mer om halmhus! ^^

°Vinterperle°

24.11.2010 kl.22:29

Jeg ble først inspirert til en selvforsynt og organisk bolig/livsstil da jeg så episoden om The Woodsman Cottage på serien Grand Designs. http://www.channel4.com/4homes/on-tv/grand-designs/episode-guides/sussex-the-woodman-s-cottage-08-06-11_p_1.html <3

Naviana

25.11.2010 kl.18:00

My Rakel:

Ja, har hatt lagret et par bilder fra det stedet i flere år, men fikk endelig sett innslaget for noen måneder tilbake. Veldig koselig! Det finnes på youtube også :D

Jim Roger

05.12.2010 kl.02:11

Jeg elsker halmhus, enda jeg ikke har vært i et enda:) Holder på å tegne det ultimate halmhuset for meg. Noen nøkkelord for huset er: Halmvegger, Passiv solenergi, termisk masse (stein), torvtak, vedovn med vannkappe og selvfølgelig selvforsynt med strøm. Ellers er kalde rom som soverom osv. tiltenkt mot nord og kjøkken/stue mot Sør. Fin Blogg du har:) Hvor har du tenkt å bygge i landet?

Naviana

03.02.2011 kl.19:54

Jim Roger: Vet det er litt sent svar, men det var veldig fint å høre om planene dine! :) Vi har ikke bestemt oss for hvor vi skal bygge enda, vi er på utkikk etter landområder for å starte opp noen nye bosetninger. For tiden bor vi i Møre og Romsdal, kunne vært fint å få til noe her, hvis ikke tenker vi litt på Vestfold og forskjellige andre fylker, ikke lenger nord enn Trøndelag i alle fall... Hva med deg?

04.04.2013 kl.01:35

Drømmer også om et lite og miljøvennlig hus, men drømmen om å eie noe eget i dagens samfunn føles umulig. Jobber i Oslo, og vil gjerne bo i nærheten, men helst i skogen. Har overhodet ikke råd til å kjøpe, men vil ei heller sløse bort masse på å leie midt i en by... Skulle gjerne bodd i en koselig liten hytte i skogen rett utenfor Oslo. Med gresstak, solcellepaneler på taket og naturlig leireisolasjon i veggene. Ahhh....

Skulle ønske det var mulig å få til for et par hundretusen.

Liker stilen din forresten. Du ser ut som en alv:)

Naviana

04.04.2013 kl.13:14

Anonym:
Hei du :) Så fint å høre om drømmene dine! Jeg vil gjøre det jeg kan for at slike ting kan bli mulig i fremtiden, det krever en transformasjon av hvordan systemet fungerer nå, men når alt kommer til alt så er det vi folket som har makten. Først og fremst må vanlige folk unne dem som ønsker det, å leve enkelt og naturnært... vår fødselsrett på denne planeten er et lite stykke land, og vårt eget lille hus. Ikke mer, ikke mindre.

Du har kanskje hørt om halmhuset til Charlie i det siste? https://www.facebook.com/pages/Charlie-and-Megs-Roundhouse/143456382471743 Det huset kostet vel maks noen hundre tusen. Halmhuset til Simon Dale kostet 30 000 kr. Hus bør og må ikke koste mer enn dette, og vi må ha retten til å bygge vårt hus selv. Vi vil oppfylle krav til brannsikkerhet, bærekraft og isolasjon. Anbefaler også: https://www.facebook.com/naturalhomes

05.04.2013 kl.16:08

Takk for fine linker. Jeg har hørt at man kan få økonomisk støtte ved å bygge miljøvennlig, men etter nærmere undersøkelse kan jeg slå fast ved at dette ikke utgjør en stor forskjell.

Det eneste jeg har funnet er at hvis man kan bevise at man gjør ulike tiltak under bygging (tykkere vinduer, bevise at man har tenkt å resirkulere ol), så kan man få en bitteliten andel av kostnaden tilbake, men det er ikke nok til at det hjelper.

Man må fortsatt kjøpe land, og å bygge koster mye. Har du bygget ditt eget hus, eller? Vet du om firmaer i Norge som bygger 100% miljøvennlig?

Naviana

20.04.2013 kl.11:07

Anonym:
Feks kan man søke til Kultura Bank om billigere lånebetingelsen ved bygging av naturlige/bærekraftige hus. Dessverre kan det bli dyrt å bygge hus ja, men jeg vil nå tro at det er mye på grunn av byråkratiet. I England er det bygget de vakreste og mest komfortable halmhus/cobhus til 30 000 - 100 000 kr, noe mer enn det burde strengt tatt ikke være nødvendig! Men jeg er nå uansett overbevist om at vi skal klare å bygge til 300 000- 500 000, maks! Da bruker man lokale byggematerialer, gjør arbeidet selv samt får inn mange venner og interesserte til dugnad. Jeg er fryktelig sta på dette området, og får jeg ikke gjort det, flytter jeg til utlandet, heh! Jeg er ikke villig til å inngå kompromisser. Og mener alle har rett til å være frie og selvstendige, og det ligger i den norske folkesjela også.

Btw, Aktivhus er vel 100% miljøvennlige, de koster jo litt, og er ikke i mine øyne sjelfulle eller fine, men det er vel et fungerende alternativ for mange :P

Skriv en ny kommentar

,

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits