Permakultur

Permakultur er et helhetlig planleggingssystem basert på å jobbe med, og ikke mot naturen.

Det går ut på å bevisst skape et økologisk bærekraftig system som heller enn å utarme jorden, skaper liv og overflod. Permakultur består av mange forskjellige elementer som søker å fungere sammen som en enhet, og bygger på naturens egne prinsipper. Disse prinsippene er perfeksjonert over millioner av år, og gir den beste forutsetning for å skape et vakkert og fullverdig liv for hele økosystemet. 

Permakultur brukes i dag over hele verden og søker alltid å benytte lokale ressurser, dyrkemuligheter og dekke de grunnleggende livsbehov med bruk av minst mulig ressurser. Permakultur er ikke energi- eller kapitalkrevende men forutsetter iakttakelse og kreativitet, for å gjenskape naturlige økologiske systemer.

Vårt nåværende jordbrukssystem har beveget seg inn i et blindspor. Vi trenger å vektlegge andre verdier i fremtidens samfunn. Permakultur skaper et fullverdig liv i et økologisk perspektiv og viser i praksis hva dette betyr. 

I motsetning til det moderne jordbruket som forbruker 10 ganger mer energi enn det som produseres, gir permakultur mulighet til å produsere ti ganger mer enn hva som blir investert. Energiforbruket kunne dekkes av bøndenes og dyrenes arbeidskraft alene. Denne muligheten virker nok ennå skremmende på de fleste mennesker. Vi er blitt fortalt at valget bare består mellom et høyteknologisk og meget energiforbrukende landbruk eller et med hardt og slitsomt arbeid.

Å legge om til økologisk landbruk reduserer energibruken, fordi framstilling av kunstgjødsel og sprøytemidler er meget energikrevende. Dessverre benytter også ofte det økologiske landbruket monokultur, store maskiner og transporterer produkter over store avstander. Dermed bruker hele prosessen mer energi enn hva som produseres. Det blir gitt svært liten oppmerksomhet til selve organiseringen av tunet, bygningene og jorda som et fullstendig helhetlig innbyrdes forbundet system. 

Permakultur har hentet inspirasjon fra både tradisjonelt jordbruk, hagedyrking, økologisk og biodynamisk jordbruk, men også moderne teknologi og energibruk. Det er dermed blitt et knutepunkt for grønne og alternative dyrke- og levemetoder, og utvikler seg fritt og grenseløst i forhold til dette. I permakulturen inngår både mennesker, planter, dyr, arkitektur, teknologi, vitenskap, spiritualitet, kultur og økonomiske systemer. Det er et selvbærende samfunn som styres av folket selv, heller av noen få på toppen.

Det universelle symbolet for permakultur

Mange steder i verden har mennesker hager som minner om naturlige skoger, der alt dyrkes slik det opprinnelig vokser. En naturlig skog består lagvis av trærnes løvkroner, mindre trær, store busker, små busker og nederst urter og grønnsaker. I et slikt system produseres det store mengder organisk materiale, mye mer enn i en monokultur som en åker, den utgjør jo bare et enkelt lag i omtrent en halv meter høyde. En skog bestående av utelukkende spiselige planter vil gi mye større utbytte, og selv små skoghager kan gjøre folk selvforsynte med mat, og gi avling for salg.

En naturlig skog vedlikeholder seg selv ved hjelp av sollys, regn og omdannelsen av jordens mineraler til plantenæring. Sammenlignet med en slik skog blir åkeren et trist syn. Den skal regelmessig pløyes, harves, såes, gjødsles, lukes, sprøytes og på andre måter beskyttes mot parasitter. Alt dette er svært arbeids- og ressurskrevende. Dersom vi kunne skape økosystemer lik skogen, men med flere spiselige sorter, kunne man spare mye energi og arbeid.

Jordkloden er preget av en stor variasjon med hensyn til fysiske, biologiske og kulturelle forhold. Et godt design for et bestemt område kan vise seg uhensiktsmessig i et annet område. Designprinsippene kan derfor bare brukes sammen med detaljert kjennskap til lokale forhold og derfor varierer permakulturdesign fra sted til sted. Permakulturdesign vil være forskjellige fra land til land og fra hage til hage. Selv små forskjeller i klima, jord og vegetasjon tas i betraktning ved utformingen. Også forskjeller i beboernes behov, smak og livsstil integreres i designet.

De fleste mennesker er klar over at vi nå er nær grensen for Jordens bæreevne og at vi må endre våre destruktive vaner og ta ansvar for det som skjer. Det ene eksisterer på grunnlag av det andre. Våre handlinger slår alltid tilbake på oss selv, hva vi gjør mot andre og annet, gjør vi mot oss selv. Vi er en del av helheten, og ønsker ikke å ødelegge vårt livsgrunnlag. Mennesket kan ikke distansere seg fra sin omverden. Ved å ikke verdsette oss selv, vil vi heller ikke være i stand til å elske plantene, dyrene og menneskene rundt oss.

Innenfor permakultur tenker og handler man ansvarsbevist ikke bare mot jorden men også i forhold til hverandre. Dette inkluderer alt levende og ikke levende.. planter, dyr, jord, vann, stein og luft, og anerkjenner alts naturgitte verdi. Kjernen er ikke konkurranse, men samarbeid og samhold mellom alle ting.(Illustrasjonsfoto, stort sett ikke mine bilder!)

Sakset (hovedsaklig) fra en artikkel jeg skrev om Permakultur for et par år siden.

Stikkord:

18 kommentarer

Silje

30.08.2010 kl.09:13

Så fine bilder, spesielt det med deg på! Veldig kjekt å lese det du skriver!

Håper du har det bra.

.~* Neoime *~.

30.08.2010 kl.09:36

Åh, så pent det er da! Ble veldig inspirert nå ^^

Hadde vært gøy å få til noe av dette, men det begynner kanskje å bli litt sent på året? Humm, kan man begynne med noe inne i huset?
FANTASTISK, ER DET ENESTE JEG HAR Å SI!

Huldra

30.08.2010 kl.12:05

Fantastisk inspirerende innlegg! :) Kan du anbefale noen gode bøker om permakultur (og spesielt skogshager)? Fikk lyst til å lese mer om dette!
*Klem*

Solgave Spydsdatter

30.08.2010 kl.13:28

Nydelig og velartikulert skrevet om et kjempeviktig tema. Bravo! Du kunne jo ha sendt det inn til en avis (?) Forresten så er du hjertelig velkommen til Bergen igjen- jeg har fått ny leilighet som er større og mer stille. Også ligger den rett ved skogen <3

Silje S.

01.09.2010 kl.14:44

Takk for en flott bloggpost, Janne :) Det er et vakkert, viktig og inspirerende innlegg.. om noe alle burde få øynene opp for! Som deg mener eg at permakultur er veien å gå for å skape en bedre og mer balansert verden, der vi mennesker ikkje er herskere over naturen, men en del av den. Og som biolog kjenner eg igjen alt du skriver om bærekraftige systemer, lagfordelingen i skog, osv. Eg håper virkelig at verden får øynene opp for permakultur og bryter ut av gamle skakkkjørte tankesett. Personlig har eg ihvertfall lyst til å lære enda mer og ikkje minst sette det ut i praksis så snart det blir mulig!

Malin

05.09.2010 kl.10:24

Jeg er veldig fasinert og imponert.

Også vil jeg rose deg for at du er så kreativ og bevist.

Det virker som en veldig spennende lifstil.

Jeg leser bloggen din mye men kommenterer ikke så ofte:P

Elisabeth

05.09.2010 kl.20:05

Kan vi få linke til denne bloggposten på bloggen vår? Du skriver så godt ^^.

Naviana

06.09.2010 kl.20:36

Elisabeth:

Ja, det må dere bare gjøre :)

Naviana

06.09.2010 kl.20:38

Malin:

Hei Malin :) Så hyggelig å hilse på deg.

Setter pris på at du liker bloggen min.

Naviana

06.09.2010 kl.20:41

Solgave Spydsdatter:

Hei Sunniva :) *savne*

Glad du likte artikkelen. Jeg elsker permakultur så mye.

Jeg kommer og besøker deg så snart jeg kan ^^

Naviana

07.09.2010 kl.00:33

Huldra:

Takk for det :) Anbefaler alt av Bill Mollison og David Holmgren, samt Fukuoka. Det er veteranene... Jeg liker godt en bok som heter Gaia's Garden, samt to stoore bind som heter Edible Forest Gardens. Kan også nevne The Earth Care Manual. Ellers har jeg utrolig mye av både litteratur og dokumentarer om dette som jeg gledelig kan dele.

http://www.permaculture.org.uk/knowledge-base/core-recommended-reading

http://permaculturetorrent.blogspot.com En veldig bra blogg som deler mye om emnet :)

Lykke til!

Naviana

07.09.2010 kl.13:32

Silje S.:

Veldig glad for å høre det :) Jeg har veldig troen på dere *mange klemmer* <3

Naviana

07.09.2010 kl.13:37

Silver Inches:

Hmmm, jeg liker best å sette i gang ting på våren. Men det er selvsagt mye man kan gjøre nå. Feks å bygge og klargjøre bed til neste år, eller plante ut løker. Skal legge ut en liten tekst om hvordan man kan lage en urtespiral i neste omgang, tenker jeg. Inne i huset anbefaler jeg å lage til en ordentlig kompost, feks en markkompost http://www.klimaklubben.no/gh/Fix/Markkompost

Det er veldig bra! Selv har jeg mange urter og planter innendørs, og på våren sår jeg en del tidlig i mars inne som jeg senere planter ut.

Håvard Frimann Hedning

06.07.2011 kl.22:19

A farm for the future!

Den viktigste dokumentaren som noen gang er lagd?

http://www.youtube.com/watch?v=xShCEKL-mQ8

Naviana

06.07.2011 kl.23:29

Håvard Frimann Hedning:

Ja, den har jeg sett en gang, utrolig bra! Anbefales til alle :)

Hyggelig at du stakk innom bloggen min.

June

24.08.2012 kl.21:08

Hei,

For en vakker blogg. Kom tilfeldigvis over denne, møtte deg en av dagene i domen på en øy i nordland, vi snakket om brennesle.. Jeg som laget den suppa :)

Så morsomt å lese i bloggen din, jobber med min hage nå og planlegger den til neste vår. Fikk så mye inspirasjon av å lese her.

Er det din hage bildene er tatt fra?

Hilsen June

Naviana

25.08.2012 kl.01:42

June:
Hei June :) Klart jeg husker deg! Har hatt litt forskjellige hager oppgjennom årene, men disse bildene er ikke fra min hage nei. Men en dag! ;)

Skriv en ny kommentar

, Trondheim

Et lite skogsvesen som er her for den grønne jorda og for vår fremtid på denne vakre planeten, på søken etter glemt visdom og alt det forunderlige og magiske som er her og nå. Kontakt: hvitveispike@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer


Lenker


bloglovin
hits